15 bra frågor att ställa sig – inte bara just nu… ?

Många gånger är det svårare att ställa sig rätt fråga än att hitta svaret till den...

Då är vi i skrivande stund nästan -20 procent ner från toppen den 19 februari. Onekligen har det varit väldigt intressanta börsdagar på sistone. Sannolikheten för att den här nedgången (på amerikanska börsen) skulle ske så snabbt som den gjorde ligger på mindre än 0.1 % sedan slutet av 1800-talet. Det visar börsens oförutsägbarhet och vikten av att inte ha alla äggen i samma korg.

Bloggrannen Ben Carlson skrev häromdagen en artikel med 15 riktigt bra frågor att ställa sig i situationer som den här. Frågorna är helt i linje med min egen filosofi att många gånger är det svårare att ställa sig rätt fråga än att hitta svaret till den. Egentligen är det riktigt bra frågor att ställa sig när som helst, inte bara i en kris. Precis som vanligt är svaren högst personliga och det viktiga är egentligen resonemanget man för.

 1. Om jag säljer mina fonder/aktier nu, vad är min plan för att köpa tillbaka dem?
 2. Har min sparhorisont, riskprofil eller omständigheter förändrats tillräckligt mycket för att motivera en portföljförändring / förändring i mitt sparande?
 3. Kommer min livsstil eller min vardag förändras till följd av att aktierna fortsätter att falla?
 4. Tog jag hänsyn till att aktier kan falla när jag satte ihop min portfölj / mitt sparande?
 5. Har jag överskattat min risktolerans och har för mycket risk?
 6. Kommer jag att behöva pengarna som är investerade i aktier de kommande 3 till 5 åren?
 7. Matchar min portfölj mitt behov, förmåga och vilja att ta risk?
 8. Förstår jag verkligen hela spannet av utfall (både ökning och minskning av värde) när jag investerar i aktier?
 9. Är min portfölj tillräckligt diversifierad för att klara stora rörelser i aktiemarknaden?
 10. Matchar min investeringsplan och strategi min personlighet?
 11. Hur har jag reagerat och mått när börsen har fallit tidigare gånger?
 12. Hur mycket svängningar / volatilitet är jag villig att acceptera för att få en högre avkastning över tid?
 13. Vad är min grundläggande tro kring sparande och investeringar?
 14. Vad har jag i portföljen (i hinkarna) och varför?
 15. Vad kan få mig att köpa eller sälja aktier, fonder eller tillgångsslag i min portfölj?

Hoppas du får glädje av frågorna! ?
Jan

PS. Jag har fått en del frågor kring ombalansering. Om du har LYSA så behöver du inte ombalansera överhuvudtaget, det sköter fondroboten automatiskt åt dig. När det gäller modellportföljerna så upplever jag inte riktigt behovet än. Glidningen i ”Globala barnportföljen” med 80 % aktier, 10 % räntor och 10 % guld ligger just nu ”bara” på 76,5% aktier, 11,5 % räntor och 12,1 % guld.

Jag tycker det kan få glida lite till innan vi gör något. Jag återkommer när och om det blir aktuellt via mejl. Anmäl dig gärna till nyhetsbrevet om du inte har gjort det. Det är kostnadsfritt, kommer bara ca en gång i månaden och ger dig dessutom några av guldkornen från 10 års artiklar.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

30 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Bör bloggen byta namn till ”Skrika tillsammans”?

  Gravatar för användaren
  IT-bubblan
 2. Har alltid känt mig lugn kring mina investeringar och varit cool med att det går upp och ner.
  Men nu måste jag erkänna att jag är rätt skakig, när man får utskick från Lysa osv och det enda man läser att det är ett bottenlöst fall på börsen.

  Dock tacksam att jag kör 4-hinkarprincipen, det innebär att de nödvändiga investeringar som måste göras i år i huset kan göras utan allt för mycket ångest. Även om den också börjar krypa på en; borde jag spara de pengar jag på ett konto som inte kan tappa i värde med tanke på att övrigt rasar i värde?

  Från lugn till nästan panik…

  Gravatar för användaren
  Johan
  1. Lugnet har nog återvänt utan att jag rört nåt…loggade in och konstaterade att det inte var så farligt trots allt, även om en hel del var borta…

   Gravatar för användaren
   Johan
 3. Hej igen,
  En liten till fråga. Tycker ni att man nu ska fortsätta sitt månadssparande som vanligt? Jag sparar 2000 SEK i Lysa och har en portfölj på drygt 60% räntefonder och resten aktier. För ca två veckor sedan när det började svaja hivade jag in två ganska stora summor i mina portföljer hos Betterwealth och Lysa. Båda med övervägande räntefonder. Vet inte om det var dumt gjort (jag tänkte att jag för en gångs skull skulle köpa billigt lol)men det är ju redan gjort så inget att gråta över. Men månadssparanded kan jag ju ändra om det är något som ni som kan det här mer än vad jag kan, rekommenderar. Tack igen för alla kloka vettiga svar/åsikter.

  Gravatar för användaren
  Eva
  1. Funderar på samma sak, men tänker att jag borde fortsätta med månadsspar. Jag tänker som så att om jag sparar jämnt över tid, så jämnar det i sig ut toppar och dalar. Dock är det svårt att täcka för en sådan dal som det är nu, men jag lever på hoppet :-)

   Ska tillägga att jag är en glad amatör inom det här…

   Gravatar för användaren
   Johan
 4. Hej! Tack för er fina blogg och ekonomi-kurs, gick den förra året! Valde efter att ha gått den att investera mitt privata pensionssparande på 100.000 kr hos Lysa i en portfölj med 90 % aktier och 10 % räntor. Jag är 35 år och planerar att gå i pension vid 70 års ålder. Nu får jag meddelanden från Lysa att mina aktier fallit kraftigt. Bör jag göra något? Hjälp! Det är dom enda sparpengar jag har.

  Gravatar för användaren
  Julia
  1. Hej! Jag är inte heller någon ekonomisk expert men vill bara säga att du (som jag förstår det) enligt kärnbudskapet från den här sidan och de flesta andra vettiga källor inte bör göra något. Den här typen av situation ”ingår” faktiskt i din planering, även om du kanske inte verkar ha tänkt på det själv :)
   Om du tex kikar på den här grafen: https://rikatillsammans.se/stockholmsborsens-arliga-avkastning/. Nu representerar den ca 25 år på stockholmsbörsen, men vågorna liknar i stora drag hur din Lysa-portfölj skulle se ut under samma period. Du har bestämt dig för 90/10 på en lång tidshorisont och du har mest aktier vilket är helt rätt eftersom aktier ger mest vinst på lång sikt. Dvs som du säkert vet har aktier växt mycket mer än tex räntor historiskt, men de är också känsligast för svängningar som skapas av tex en pandemi eller oljekrig eller vad det nu kan vara som händer i världen. Därför kommer det att ske några sådana här kraftiga fall under en 30-årsperiod, precis som man kan se i grafen, tex 2008, men om du tittar på var grafen startar på bilden och var den slutar på bilden hamnar den ändå rejält över där den började över en längre period (25 år på bilden) eftersom aktiter över tid återhämtar sig och växer igen. Med andra ord, trots att det är mycket förståeligt att känna oro, försök att inte göra något annorlunda om du fortfarande vill spara till din pension, det här ingår faktiskt och det sämsta man kan göra är förmodligen att i panik ta ut sina eller ändra sina planer när värdet är som lägst. Vill du ändra din planering, är mitt tips att åtminstone vänta tills börsen återhämtat sig :)

   Gravatar för användaren
   Ed
 5. Jag skulle vilja tacka dig, Jan, för allt arbete du lägger ner på bloggen/podden!

  Ditt bredare fokus på ett balanserat liv istället för att bara prata om specifika fondval visar sin styrka i bistrare tider. Frågelistan här ovanför är väldigt bra och det är din förtjänst att jag kan läsa den utan en klump i magen.

  Så många människor i min närhet verkar sakna en struktur i sin privatekonomin och en långsiktig plan, vilket gör dem stressade över situationen och de agerar utan eftertanke. Men jag känner mig trygg i min situation, förutom en viss oro över hur min arbetsgivare drabbas. Fyra-hinkar har en stor roll i detta.

  Du Jan har givetvis inte monopol på hur man kan strukturerar sin privatekonomi. Det finns säkert många människor som har hittat en genomtänkt strategi för sin privatekonomi och sitt liv utan att ha lyssnat på dig. Men för min del är det du som har gett mig verktygen som förebygger klump i magen. Stort tack!

  Gravatar för användaren
  Björnen
 6. En fundering, som jag inte har några belägg för. Det vi ser nu är en effekt av att alltför många ligger utanför sin riskhanteringsförmåga dvs sin förmåga att hantera nedgångar. Många måste sälja nu av olika anledningar efter många års uppgång. Som jag ser det finns det inget, långsiktigt, som motiverar nedgångarna. Det är en mer en tillnyktring. Har man likviditet nu så kommer de närmaste månaderna bli fantastiska!

  Gravatar för användaren
  Defensiv
 7. Många bra frågor, men jag skulle säga att de flesta bör man nog ställa sig innan man börjar spara.

  Sedan tycker jag att fråga 1 är speciellt bra att ställa sig själv, eller någon man känner som funderar på att sälja allt nu. Jag brukar tänka såhär, kunde jag inte förutse att viruset skulle komma och få börsen att gå ner, då kan jag nog inte heller förutse hur mycket mer den kommer gå ner.

  Det finns dock ett tips som jag själv har tagit till mig, men inte hört om här. Om man som mig normalt brukar månadsspara så fungerar det bra under en normal marknad. Men när börsen svänger såhär mycket så har jag övergått till att jag sprider ut inköpen till flera tillfällen per månad istället för bara under 1 dag. Så minskar jag risken att jag köper på den sämsta dagen under månaden. (Jag känner mig själv, ska jag gissa vilken dag på månaden som kursen står lägst kommer jag garanterat gissa fel.)

  Gravatar för användaren
  Erik Dahlen
 8. Jag gör såhär dessa ”sportiga” veckor, på börsen. Jag sparar långsiktigt med 80% aktiefonder i årsgenomsnitt. Idag gjorde jag reptricket att förlänga min sparhorisont med 3 år hos förvaltaren. Nu är jag nere i 1% möjlighet att uppfylla sparmålet. I förra veckan gick prognosen ned från 22 till 6 %. När den nu ligger stadigt på 1 stödköper jag lite varje dag och oroas inte över svängningarna. Detta är absolut inget råd utan bara en enkel beskrivning om hur jag gör. Sover gott och ägnar ca 5 min om dagen i detta ärende nu, och det är för mig ovanligt mycket.
  Vänligen
  Olof

  Gravatar för användaren
  Olof
 9. Hej,
  Hur tycker du jag skall tänka när jag har 80% aktier och resten guld? Skall jag omplacera något i räntor? Är 59 år och tänker att jag skall gå i pension om 10 år.

  Gravatar för användaren
  Gunilla Thulin
  1. 80% aktier om du ska pensionera om 10 år är galet enligt mig. Finns enorma systemrisker just nu i den globala ekonomin som inte har skett sedan 30-talet. Sälj av åtminstone 20-30% när rekylen kommer på börsen (för det gör den), sedan kickar den ”riktiga” lågkonjukturen in och då skulle jag säga ligg kvar max 60% i din ålder. Of course, that’s just my opinion.

   Gravatar för användaren
   Fotvårtan
 10. Hej och återigen tack för en bra podd! Jag är i en lite lurig sits med tanke på dagsläget. Jag valde att sälja av en del fonder från mitt Nordeakonto för att investera i eran nybörjarportfölj. Jag gjorde flytten för några veckor sedan när läget på börsen fortfarande var hyfsat stabilt men sen tog det ett antal dagar/vecka innan själva transaktionen gjordes från mitt nordeakonto till mitt avanzakonto och då lagom till att börsens nedgång. Jag hade som plan att investera pengarna direkt men vad anser ni är smartast att göra nu när läget är som det är och jag ännu inte investerat dom som jag hade tänkt?

  Gravatar för användaren
  Martin
  1. I den situationen skulle man kunna tänka sig att sprida ut investeringen över några månader. Inte alls säkert att det är det som ger det bästa resultatet men det kan vara det som psykologiskt kan vara det bästa ifall det skulle fortsätta nedåt.

   Gravatar för användaren
   Jan-Olov Andersson
  2. Hej Martin! Då sitter vi i samma båt. Min strategi är att köpa vid varje 10 procentig nedgång. Jag köpte när det gått ner 10% och ska köpa nu när vi nått 20% nedgång. Rätt eller fel men jag inser i alla fall att jag aldrig kommer att pricka botten. Det svåra kommer att bli den dagen börsen börjar gå upp igen. Kommer den då gå ner igen eller kommer den fortsätta upp… Hur går dina tankar?

   Gravatar för användaren
   Jim
 11. Hej!

  Jag har en generellt fråga kring investering som kanske ni kan förklara? Till exempel:

  1) Man har typ 100.000 kr just nu.
  2) Sedan går fonderna ner med 10%. Då förlorar vi 10% av 100.000 = 10.000 kr, så vi har 90.000 kr.
  3) Dagen efter går fonderna upp med 10%. Då tjänar vi 10% av 90.000 = 9.000 kr, så vi har 99.000 kr.

  Fonderna kommer tillbaka till 0% som det var i 1), men vi har förlorat ju pengar, eller? Alltså det räcker inte att fönderna går tillbaka till 0% för att ha hella våra pengarna tillabaka.

  Då är jag lite rädd att det tar faktist mycket mer tid att får pengarna tillbaka i de här situationerna där fonderna går ner ganska mycket.

  Förstår jag rätt?

  Tack för de fantastiska inlägg!

  Gravatar för användaren
  C
  1. Hej!

   Procent kan vara lite klurigt, det krävs alltid mer uppgång i procent för att plocka tillbaka en nedgång.
   Går t.ex någonting ned 50% så behöver det gå upp 100% i värde för att vara tillbaka till 0, viktigt att kolla på är ursprungsvärdet och inte procenten i detta fallet.

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
   1. Tack för svaret? Hur kan man kolla urprungsvärdet? Jag har bara en portfölj hos Lysa.

    0
    Gravatar för användaren
    C
  2. Avanza globals NAV-kurs 2020-03-09 var 97,48 SEK.
   Dvs köpte du en andel av fonden då så fick du betala 97,48kr.

   För att förenkla så säger vi att en andel kostar 100kr.
   Om kursen minskar till 50kr/andel och du säljer kommer du sälja med förlust.
   Om kursen ökar till 100kr/andel igen kommer du sälja med break even.
   Om kursen ökar till 150kr/andel kommer du sälja med vinst.

   Håll koll på din genomsnittliga inköpskurs och vad dagens kurs är för fonden.

   Gravatar för användaren
   Pontus G
  3. Jag tror det är enklare och mindre förvirrande om man tittar på själva värdet som Robin säger. Exempelvis så gick OMX30 ner från 1900 till ca 1500 (-21%). Om/när OMX30 går upp till 1900 igen så har indexet gått +27%. Dvs du har fått tillbaka pengarna när OMX30 ligger på 1900 igen, oavsett vilken procentsats som tog dig dit.

   Gravatar för användaren
   Rikard
 12. Hej och stort tack för en så bra och inspirerande podd och artiklar. Du och Caroline verkar vara så himla bra personer och jag uppskattar speciellt era avsnitt om inre framgångsfaktorer.

  Nu en liten fråga: hur kan räntefonder agera som krockkudde när räntorna verkar falla i samklang med aktier?

  Tack på förhand.

  Eva

  Gravatar för användaren
  eva
   1. Tack ?

    0
    Gravatar för användaren
    Eva
  1. Hemligheten är att medan aktiefonder kan gå ner några tiotals procent gör räntefonder det med endast några tiondels eller i värsta fall med någon enstaka procent.
   Hur det ser ut i praktiken kan du lätt se på t.ex. Lysas grafik när du ändrar andelen räntor och aktier: https://lysa.se/avkastning/

   Gravatar för användaren
   Tale
   1. Tack, toppen, ska kolla ?

    0
    Gravatar för användaren
    Eva
  2. Det är en väldigt viktig aspekt som kommer fram här. Vid en så här kraftig nedgång håller inte bara räntor värdet utan det är en naturlig utveckling att centralbankerna sänker räntorna. Om vi får en fortsatt nedgång är det väldigt mycket som talar för att vi får minst en ytterligare räntesänkning från Fed (och andra). Som Jan hänvisar till leder det rent matematiskt till att värdet på räntefonder måste gå upp.

   Gravatar för användaren
   Jan-Olov Andersson
   1. Tackar så mycket, börjat klarna nu ?

    0
    Gravatar för användaren
    Eva

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök