15 bra frågor att ställa sig – inte bara just nu… ?

Många gånger är det svårare att ställa sig rätt fråga än att hitta svaret till den...

Då är vi i skrivande stund nästan -20 procent ner från toppen den 19 februari. Onekligen har det varit väldigt intressanta börsdagar på sistone. Sannolikheten för att den här nedgången (på amerikanska börsen) skulle ske så snabbt som den gjorde ligger på mindre än 0.1 % sedan slutet av 1800-talet. Det visar börsens oförutsägbarhet och vikten av att inte ha alla äggen i samma korg.

Bloggrannen Ben Carlson skrev häromdagen en artikel med 15 riktigt bra frågor att ställa sig i situationer som den här. Frågorna är helt i linje med min egen filosofi att många gånger är det svårare att ställa sig rätt fråga än att hitta svaret till den. Egentligen är det riktigt bra frågor att ställa sig när som helst, inte bara i en kris. Precis som vanligt är svaren högst personliga och det viktiga är egentligen resonemanget man för.

 1. Om jag säljer mina fonder/aktier nu, vad är min plan för att köpa tillbaka dem?
 2. Har min sparhorisont, riskprofil eller omständigheter förändrats tillräckligt mycket för att motivera en portföljförändring / förändring i mitt sparande?
 3. Kommer min livsstil eller min vardag förändras till följd av att aktierna fortsätter att falla?
 4. Tog jag hänsyn till att aktier kan falla när jag satte ihop min portfölj / mitt sparande?
 5. Har jag överskattat min risktolerans och har för mycket risk?
 6. Kommer jag att behöva pengarna som är investerade i aktier de kommande 3 till 5 åren?
 7. Matchar min portfölj mitt behov, förmåga och vilja att ta risk?
 8. Förstår jag verkligen hela spannet av utfall (både ökning och minskning av värde) när jag investerar i aktier?
 9. Är min portfölj tillräckligt diversifierad för att klara stora rörelser i aktiemarknaden?
 10. Matchar min investeringsplan och strategi min personlighet?
 11. Hur har jag reagerat och mått när börsen har fallit tidigare gånger?
 12. Hur mycket svängningar / volatilitet är jag villig att acceptera för att få en högre avkastning över tid?
 13. Vad är min grundläggande tro kring sparande och investeringar?
 14. Vad har jag i portföljen (i hinkarna) och varför?
 15. Vad kan få mig att köpa eller sälja aktier, fonder eller tillgångsslag i min portfölj?

Hoppas du får glädje av frågorna! ?
Jan

PS. Jag har fått en del frågor kring ombalansering. Om du har LYSA så behöver du inte ombalansera överhuvudtaget, det sköter fondroboten automatiskt åt dig. När det gäller modellportföljerna så upplever jag inte riktigt behovet än. Glidningen i ”Globala barnportföljen” med 80 % aktier, 10 % räntor och 10 % guld ligger just nu ”bara” på 76,5% aktier, 11,5 % räntor och 12,1 % guld.

Jag tycker det kan få glida lite till innan vi gör något. Jag återkommer när och om det blir aktuellt via mejl. Anmäl dig gärna till nyhetsbrevet om du inte har gjort det. Det är kostnadsfritt, kommer bara ca en gång i månaden och ger dig dessutom några av guldkornen från 10 års artiklar.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

30 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Bör bloggen byta namn till ”Skrika tillsammans”?

  Svara
  3
  Gravatar för användaren
  IT-bubblan
 2. Har alltid känt mig lugn kring mina investeringar och varit cool med att det går upp och ner.
  Men nu måste jag erkänna att jag är rätt skakig, när man får utskick från Lysa osv och det enda man läser att det är ett bottenlöst fall på börsen.

  Dock tacksam att jag kör 4-hinkarprincipen, det innebär att de nödvändiga investeringar som måste göras i år i huset kan göras utan allt för mycket ångest. Även om den också börjar krypa på en; borde jag spara de pengar jag på ett konto som inte kan tappa i värde med tanke på att övrigt rasar i värde?

  Från lugn till nästan panik…

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Johan
  1. Lugnet har nog återvänt utan att jag rört nåt…loggade in och konstaterade att det inte var så farligt trots allt, även om en hel del var borta…

   Svara
   0
   Gravatar för användaren
   Johan

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök