20 frågor om pengar och relationen till ekonomi att prata om

Prata om pengar som par

I dagens avsnitt diskuterar jag och Caroline 20 personliga frågor om pengar och synen på ekonomi. Frågorna är designade att diskuteras som par, men fungerar även för andra. Jag tror att de flesta av frågorna skulle fungera bra som ett värdefullt samtal med en familjemedlem, vän, bekant eller kollega som också delar ens intresse för pengar och ett rikt liv i flera betydelser.

Jag och Caroline tvekade in i det sista om vi skulle släppa det här avsnittet eftersom det lätt blir väldigt personligt och tabut om att prata om pengar slår till. På många sätt blir det väldigt personligt att prata om pengar på det här sättet. Man blottar och visar sig sårbar då man pratar om saker som ligger nära ens värderingar, ens syn på världen samtidigt som det speglar ens uppväxt och de val och beslut som man har gjort.

Farhågan och rädslan, för mig med det här avsnittet, är att dyka upp lite som verklighetsfrånvänd. På sätt och vis har vi en ekonomi som de flesta inte har. Det är ett resultatet av mer än 15 års hårt jobb och nästan 25 års investerande. Samtidigt har vi också valt ganska traditionella roller. Något vi från tid till annan brukar få feedback om. Min grundtes är att man får ha och göra precis som man vill så länge det inte skadar andra. Men alla verkar inte hålla med om det.

Du kan använda det här avsnittet precis som du vill. Antingen kan du höra oss prata (=pladdra enligt Caroline) om frågorna, eller så kan du stjäla frågorna och ta upp dem med din partner, en familjemedlem, vän eller kompis. De är bra att diskutera oavsett och är bara ett urval av de frågor som kan diskuteras. Lite beroende på utfallet har vi ca 20 frågor till att diskutera.

 1. På vilket sätt upplever du att vi har lika syn på pengar?
 2. På vilket sätt upplever du att vi har olika syn på pengar?
 3. Hur skulle din vardag se ut om du inte hade några som helst begränsningar?
 4. Hur ser du på att vi tjänar olika mycket?
 5. Är du en Spara eller Slösa?
 6. Vad inspireras du själv av hos din partner när det gäller synen på pengar?
 7. Hur tänker du kring ditt pensions-sparande och pension? När vill du gå i pension?
 8. Vad vill du spendera pengar på?
 9. Vad tycker du det är onödigt att spendera pengar på?
 10. Vad tycker du din partner gör bra inom ramen för pengar och ekonomi?
 11. Vad skulle du behöva för att känna ännu mer trygghet gällande vår ekonomi?
 12. Om du känner stress eller oro inför pengar, vad kan du partner göra för att det ska kännas bättre för dig?
 13. Vad skulle du vilja unna dig mer av i vardagen?
 14. Har du upplevt förväntningar på dig från dina föräldrar att tjäna mycket pengar eller bli ekonomiskt framgångsrik?
 15. Finns det något som du skulle vilja ändra på gällande hur vi hanterar vår ekonomi?
 16. Hur upplever du att vi värderar oavlönat hushållsarbete i jämförelse med avlönat arbete?
 17. Hur mycket pengar är tillräckligt för dig?
 18. Kan du ibland känna avundsjuka på andras ekonomiska situation? När och på vilket sätt?
 19. Vilket är ditt härligaste minne kopplat till pengar?
 20. Vilket är det sämsta ekonomiska rådet du brukar få höra?

Slutligen, äras ska den som äras bör. Inspirationen till avsnittet kommer från lyssnaren Anna Ekeneld. Tillsammans med sin man Mikael har hon gjort en app för Apple-telefoner som heter ”Relationsfrågor” gå via deras hemsida battrerelationer.se. I appen finns 119 frågor om pengar, men även frågor om relationen, skratt & bus, lovebombing och annat. Det är därifrån vi har tagit majoriteten av frågorna.

Avsnittet är inte ett samarbete utan vi använde en del av deras frågor och då kan vi ge lite credd tillbaka. Med tanke på att pengafrågorna i deras app kostar 25 kr så är det i mina ögon ett billigt sätt att ha många värdefulla och autentiska samtal med den man tycker om. Ingen ersättning har utgått för avsnittet.

Tack för den här veckan och hörs igen i nästa! ?

Hälsningar,
Jan och Caroline

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

Nedan följer en full transkribering av hela veckans avsnitt för dig som hellre läser!

—START TRANSKRIBERING—

Jan: Varmt välkommen till RikaTillsammans-kanalen på YouTube, som handlar om allt som är roligt med privatekonomi. Vårt mål är att du varje vecka ska få konkreta tips, råd och inspiration för att ta din privatekonomi och ditt sparande till nästa nivå, på ett enkelt och på ett roligt sätt. Jag heter Jan Bolmeson och detta är min fru Caroline.

20 frågor om pengar och relationen till pengar

Jan: Idag är det dags för avsnitt #174 och det handlar om att prata om pengar som par. Nu har vi faktiskt gjort något ovanligt. Vi spelar in introduktionen igen efter att vi har spelat in avsnittet för du tyckte att det blev ett lite pratigt avsnitt.

Jag tänker att till skillnad från de senaste avsnitten, som har varit ganska tekniska där vi har pratat om monetär inflation, prisinflation, guld, portföljteori, bolåneränta med Hypoteket och Nassim Talebs asymmetrier, så är det här ett mer personligt avsnitt. När det blir personligt kommer allt med värderingar och normer upp.

På sätt och vis är detta inte ett så soft avsnitt, även om det bygger på ett antal frågor som vi har fått från en läsare som heter Anna Ekeneld. Hon och hennes man Michael har tagit fram en app med relationsfrågor. De har en massa frågor om typ love bombing eller relationsfrågor eller pengar och ekonomi. I det här avsnittet har jag valt ut ett antal frågor från deras app. Detta är inget samarbete eller reklam för deras app, utan jag tänker att om vi har stulit ett antal frågor från deras app så kan vi ge dem lite i utbyte. Men det rör sig inte om något avtal eller pengar.

Det blir ganska personligt och jag tror att nu när vi har spelat in det här avsnittet så behöver vi nog lägga in en brasklapp. För det första har vi varit tillsammans i 17 år och vi har jobbat på hur vi vill ha vårt liv i alla fall 15 av de 17 åren. Jag ska vara helt autentisk; min farhåga är att detta kan låta lite arrogant. Men vi är fullt medvetna om att vi har ett liv som de flesta inte har och samtidigt vill jag inte tillrättalägga någon bild.

Caroline: Oftast är det så att pengar underlättar det livet man vill ha.

Jan: Min tes där är att det är bättre att ha pengar än att inte ha dem och att pengar skapar en hel del möjligheter och löser en del problem. Men de är absolut inte allt. Jag tänker ofta att pengar är skitbra på det de är bra på och sedan är de helt värdelösa där de är värdelösa.

Det är svårt att betala hyra med kärlek, men å andra sidan är det svårt att ha ett rikt liv utan kärlek. Jag tror inte att det handlar om antingen eller.

Jag ber också att ni har lite överseende med att vissa av våra tankar här kan vara heteronormativa och vi fick feedback om unkna könsroller i någon recension. Jag tänker egentligen så här att man kan använda avsnittet för frågorna, som finns direkt i beskrivningen till detta avsnittet också, så då kan man bara skippa våra svar om man bara vill diskutera frågorna tillsammans med sin partner. Man kan använda deras app så klart också, om man vill ha ännu fler.

Sprudlande community på Patreon

Caroline: Det här avsnittet blev ganska pratigt. Anledningen till det är för att inte har tänkt ut något svar innan. Vi tänker samtidigt som vi pratar och så blir det lite ogenomtänkt, men man kan nog ändå se någon röd tråd hur vi tänker. Det kan vara kul om du vill kommentera sedan vad du själv tänker. Kanske inte så mycket om att vi är idioter, utan mer vad du själv tänker kring frågorna.

Jan: Vad var ditt guldkorn, Carro? Vad tog du med dig?

Caroline: Det var kanske lite om vad jag skulle vilja göra med familjen om jag hade haft oändliga resurser. Då kanske jag skulle vilja göra mer med familjen och lära barnen mer om hur de tar sig fram i världen med navigering, osv.

Jan: Ja, Carro har ett långt utlägg om segling, men det kommer. Så vi är medvetna om detta men vi är hellre autentiska. Det sista jag vill säga innan vi tar de här 20 frågorna är att jag måste slå ett slag får vår RikaTillsammans community. Jag tycker att det är bland det roligaste jag har i mitt liv just nu. Förra helgen så var vi på instruktörskurs i vår kampsport som vi tränar.

Då hade jag fått ett meddelande från ett par i communityn som skulle vilja gör en undersökning bland oss vilken ränta vi har i förhållande till lön, var man bor och hur många barn man har. Att man delar med sig det helt anonymt. Jag la ut ett formulär och när vi kom hem på söndag kväll då var det flera hundra svar.

Det coolaste av allt var att flera stycken hade gjort grafer och sammanställningar – till och med grejer i Excel som jag inte ens vet hur man gör. Jag tyckte det var så sjukt coolt för plötsligt fick man se vad andra har i ränta, som är i en liknande livssituation. Men det som var ännu coolare var att det var människor som använde den här informationen för att sedan förhandla med sin bank. Då var det en läsare som lyckades spara 25 000 per år. Tänk om man då investerar de 25 000, då kan man spara över 300 000 på 10 år och det tycker jag är så sjukt coolt.

Det var en idé vi gjorde tillsammans. Tack vare att vi är många i communityn så kunde vi hjälpas åt.

Vi samlade in data och sammanställde det och sedan har andra använt det för att göra sitt liv rikare. Det är så coolt. Om du också vill ha extramaterial och de här inspelade FikaTillsammans, där vi också har ett extra avsnitt med Eric om man inte har fått nog av honom efter tre timmar. Vi gör saminvesteringar och sjukt mycket mer. Man kan gå in på RikaTillsammans.se/medlem.

Nu kör vi!

Fråga 1. På vilket sätt upplever du att vi har lika syn på pengar?

Caroline: Vi tycker ju att det är viktigt och bekvämt att ha pengar. Det är inte oviktigt i våra liv, utan snarare viktigt. Jag känner att jag nästan inte orkar tänka efter. På vilket sätt har vi lika syn på pengar? Jag vet inte, Jan, vad tänker du?

Jan: Jag har absolut en tes som lyder så här att det är bättre att ha pengar än att inte ha dem. Och jag tänker att pengar löser en hel del problem och skapar en hel del möjligheter. Sedan är jag väl medveten om att pengar inte är allt.

Caroline: Det blir så generellt här nu. Vet du vad jag tänker på? Vad jag inte vet om du tycker samma som jag. Jag tycker att det är viktigt med pengar, vi ska göra kul grejer för pengarna, man ska kunna obehindrat köpa overaller till barnen. Jag använder dem gärna, men jag vet inte hur du tänker kring det?

Jan: Jag är nog mer en hoarder. Jag gillar att samla saker.

Caroline: Jag gillar också att samla.

Det ska vara en samling, men sedan ska man ha en annan hög med pengar som man använder till nödvändigheter och kul grejer.

Jan: När jag brukade spela dataspel så samlade jag alltid på alla resurser och när jag hade ett överflöde av resurser då anföll jag datorn. När jag var överlägsen. Jag gillar att samla.

Härom veckan fick vi feedback att vi har unkna könsroller i vårt avsnitt, men personligen så bryr jag mig inte så mycket om könsroller för jag tycker det handlar mer om personlighet, inte manligt eller kvinnligt. Däremot brukar man säga, generellt, att män är bättre på att samla resurser och kvinnor är bättre på att fördela resurser.

Caroline: Det kan man säga generellt, men låt mig säga så här: hade jag varit grottmänniska då hade det var viktigt för mig att samla resurser. Annars kommer mina barn att dö. Men nu har jag dig som samlar resurser så jag kan fokusera på att fördela resurserna.

Jan: Jag tror att vi i mångt och mycket har ganska lika syn efter de här åren tillsammans.

Caroline: Sedan är det så att när man sitter ihop lite som vi, då kan inte båda ha samma roll, tror jag. Då går man på varandra. Om jag också hade varit ute och samlat resurser, tjänat pengar, då hade vi haft en obalans i familjen tror jag.

Nu är det viktigare för mig att fördela resurserna och se till att det är bra här på hemmafronten. Du samlar resurserna och du trivs väldigt bra med det som huvudsyssla. Vi hade inte båda kunnat vara ute och samla resurser. Jag är jätteglad att vi kan göra så här och att jag inte behöver jobba heltid.

Jan: Ja, det är ju ett resultat efter 15 år, att du inte ska behöva jobba heltid.

Caroline: Ja, jag utbildar mig till författare och ser till att alla är nöjda här, inklusive jag själv. Det kan verka som en unken könsroll då, men vi är lyckliga med det här.

Jan: Jag skulle säga att vi ser pengar som en resurs som ska användas och investeras. Men du gillar inte att resursfördela stora grejer. Det kan jag gilla.

Fråga 2. På vilket sätt upplever du att vi har olika syn på pengar?

Caroline: Vi tog precis en sådan. Resursfördela stora grejer, som att köpa bil, tycker jag är obehagligt. Men om vi säger att du inte hade varit med i bilden och jag hade behövt köpa en ny bil så hade jag så klart gjort det. Men jag hade inte köpt en bil för en miljon.

Det hade varit något praktiskt för 300 000. Men jag hade inte köpt en begagnad. När vi köpte vår bil 2010 då var den begagnad och då var det bara någon biluthyrningsfirma som hade haft den, men vi har ändå haft problem med den. Två gånger har de inte startat på vintern och så har det varit något annat.

Jan: Jo, men Caroline, det är på 10 år. Men det här är jätteroligt, för du köper mycket annat på Tradera.

Caroline: Ja, om jag vet att jag gör ett kap. Jag är bekant med prylarna jag köper.

Jan: Vi köper ju väldigt mycket annat på Tradera och Blocket. Alltså, allt från overaller till böcker och vagnar. Sedan tänker jag mycket på pengar som en trygghet, gör du det?

Caroline: Ja, egentligen vill jag ha en massa på hög. Det är precis som att grottmänniskan förmodligen vill ha jättemycket lingon och svamp, för man vet aldrig hur lång vintern blir.

Jan: Då är vi lika där. Jag vet inte om vi är så olika på pengar. Förr bråkade vi, typ för 15 år sedan när vi träffades.

Caroline: Jag hade ett väldigt ett ansträngt förhållande till pengar. Jag ville gärna spendera, men jag ville inte berätta vad jag hade spenderat det på. Jag skämdes för mina spenderingar och nu så är jag ok, för jag har väl bearbetat det och accepterat att jag tycker om att spendera pengar på läppstift och sådant.

Det var så när jag var yngre. Jag kunde inte leva utan mina sådana skönhetsprodukter. Det var fruktansvärt tråkigt att leva utan dem. Jag har testat många gånger, om jag inte skulle spendera de här pengarna, men det var fruktansvärt. Som att banta.

Jan: Ja, vi har ju varit tillsammans i 17 år och vi börjar få ihop mycket värderingar och vi har filat väldigt många kanter. Men jag tänker att det här är ett jättebra samtal att ha med sin partner.

Caroline: Det gör inget om man har olika heller. Syftet är inte att man ska ha samma heller.

Jan: Har vi samma eller olika syn på investeringar då?

Caroline: Du har en partner i något som heter Tipstjänst där det kommer börsintroduktioner ibland där man kan välja att gå in och köpa några aktier om man har tur. Då läser jag ibland och tänker att jag inte skulle sätta en krona i det. Men jag har inte helt fattat hur det fungerar med risk och förväntningar. Men det ingår i lekhinken som vi har och det ingår i spelet att man ibland förlorar pengar på det.

Jag ogillar att förlora pengar om jag inte har förstått att det ingår. Jag säger nej till allting, i princip. Jag är inte så intresserad av ekonomi som du, så då kan jag heller inte bilda mig en uppfattning om det är en investering som kan gå bra eller ej.

Jan: Spännande. Så vi har lite olika syn på risk, där jag är ganska snabb om jag förlorar, då bara går jag vidare.

Caroline: Men tänk dig så här, vi är stenåldersmänniskor och så har jag samlat ihop hela sommaren i förrådet. Titta på de fina korgarna. Vi kommer överleva sannolikt. Sedan kommer du och säger att de där i en annan grotta säger att vi kan få vara med och få jättefina verktyg om vi ger dem en korg här. Kanske. Det beror på om de är bra eller går sönder över tiden.

Jan: Det är väl snarare så att de ska ge sig ut på expedition och om vi ger dem två korgar så kanske vi får fyra tillbaka.

Caroline: Expedition nu? De kan ju frysa ihjäl. Nej, nej. Vi kommer dö om vi ger bort den här korgen. Så funkar det i mitt huvud.

Jan: Medan jag tänker att vi har fyra korgar och vi behöver bara en och en halv. Vi kan ge bort två korgar.

Caroline: Och dessutom få jättemycket tillbaka i form av kött eller något annat.

Jan: Ja, precis.

Fråga 3. Hur skulle din vardag se ut om du inte hade några som helst begränsningar?

Jan: Förut har jag haft en del mål, som att sluta jobba, köpa bil, resa jorden runt. Vårt mål i många år har varit att optimera vardagen. Det har vi jobbat väldigt mycket på. När vi fick den här frågan för fem år sedan då ville vi ha ett hus nära skolan för att ta bort pendlingsavstånd. Jag störde mig jättemycket på att du behövde åka till Lund och jobba.

Jag ville ha dig hemma för vi ville jobba ihop, hänga på dagarna, kunna gå och käka lunch. Vi kunde aldrig käka lunch liksom. Vi ville ha skola, ICA och allting inom 1 000 meter. I år anlitade vi en aupair så jag upplever att vår vardag är ganska optimal. Det enda jag kan tänka, om jag hade obegränsade resurser, då hade jag velat ha en kock. Då kunde man bara gå i en receptbok och peka.

Caroline: Ja, det kan du göra då. Jag tycker det är kul att laga mat. Det är en kärlekshandling från mitt håll. Jan, jag förstår dig. Kanske någon gång. För mig är det kul att laga mat.

Men jag hade nog lärt mig segla och köpt en jättestor båt och sedan hade vi åkt runt kanske i några månader i alla fall med barnen, och visat upp världen för dem. Även om det verkar som att jag inte är så sugen på att segla i vanliga fall, för att det är ganska smått och trångt, så är det en del av grejen. Om man har en riktigt stor båt så kanske det inte är så smått.

Jan: Detta är faktiskt första gången på 17 år som Caroline säger detta.

Caroline: Men jag känner inte att jag vill ha en segelbåt nu, utan det är om vi skulle haft obegränsade resurser. Då kanske jag hade tänkt att då ska vi ut.

Jan: Du vet att vi skulle kunna åka ut. Jag har bara aldrig hört den här idén.

Caroline: Men säg att du har 500 miljoner kronor.

Jan: Du behöver inte 500 miljoner kronor för att köpa en båt.

Caroline: Det hade nog varit en annan level för mig. Det är så min hjärna funkar. Eller så är det att jag är på väg någonstans nu för barnen börjar bli lite större.

Jag tänker att man måste ut nu och visa dem lite av världen. Jag vill visa dem hur man navigerar efter stjärnorna och lära dem hur man hanterar en storm och hur man måste hjälpas åt.

Det hade varit en annan level om de förstår hur världen funkar plus att jobba tillsammans. Ska vi pausa, Jan? Du verkar helt chockad. Man kanske kan göra det på något annat sätt, men det är bara det att jag vill att mina barn ska fatta hur man tar sig fram här i världen och då är vatten ett sätt att lära sig att navigera på.

Inte bara stjärnorna så, men det är grundläggande egentligen för människor att veta vart man är, vart man ska, hur man tar sig dit. Men det är fruktansvärt om det blir storm. Fruktansvärt för barnen. Vi kommer inte göra det. Vi får hitta på ett annat sätt att lära dem hur man hittar hem.

Vi får ta detta utanför podden, Jan. Någonting har öppnats här. Vi vill ju att de ska lära sig att klara sig i världen. Men vi behöver inte segla. Vi tar något annat där de får lära sig likartade saker.

Fråga 4. Hur ser du på att vi tjänar olika mycket?

Caroline: Jag tror att jag har tyckt att det var jobbigare förr. Jag tycker ändå det funkar.

Jan: Jag tänker att jag har ju alltid tjänat mer än dig. Också när du doktorerade och tjänade typ 20 000 kronor i månaden. Fast jag kommer ändå ihåg att vi hade en diskussion där du sa att ”Jag kan minsann också betala räkningar”. När vi hade vår kris för något år sedan så ville du att vi skulle dela upp vår ekonomi. Vad tänker du om det?

Caroline: Jag tror det är viktigt att man känner att man kan klara sig med sina egna resurser. Att jag kan klara av det som landar på mig. Men jag tror det hade varit jobbigare för dig om jag hade tjänat mer pengar än dig.

Jan: Ja, det hade nog varit lite jobbigt. Eller, det är klart det inte hade varit jobbigt på sikt. Jag hade nog till och med uppskattat det, faktiskt. Visst finns det en norm som jag inte tror att man ska underskatta kring det där. Oavsett om det är 2020 så är det ändå så att mannen ska bjuda på en dejt.

Nu vet jag att många inte kommer hålla med om det här, men återigen, om vi tar den där grottmänniskan, så vill man ju som en grottman kunna försörja sig själv och ha ett överskott för att kunna försörja någon annan. Men jag tror det handlar om att tänka snabbt eller långsamt. Tänker man snabbt så blir det jättejobbigt och tänker man långsamt så blir det jättebra.

Caroline: Det kanske också är outsagda tankar som leder till att man har högre lön för samma jobb. Så ska det inte vara. Det handlar också om att kvinnor inte förhandlar på samma sätt som män, men det kan också vara så att man tar det mer på allvar när män förhandlar än när kvinnor gör det. Jag vet inte.

Vi är inte här för att prata om olika lön för samma arbete, eftersom vi aldrig har haft samma sorts arbete och tyvärr så är det så att universitetet inte lägger ut jättehöga löner, när jag jobbade där.

Jan: Men för att runda av den här frågan så tänker jag att vi upplever inte att det är ett problem i vårt liv. Vi har aktivt valt att säga att vi tjänar olika och sedan kompenserar vi för det där på olika sätt, med pension och sådant. Sedan är det så att vi i många år drömde om att jobba tillsammans och du skulle få ägna dig mer åt det du tycker är kul, så i dagsläget har vi faktiskt på kronan exakt samma lön när vi deklarerar. Men det är väl en superbra fråga att ha och diskutera hur man vill ha det. Man kan ha helt uppdelad ekonomi, gemensam ekonomi, betala procentuellt vad man tjänar, etc.

Caroline: Jag ska bara säga en sak om det här att det kan vara jobbigt för män att tjäna mindre än kvinnor. Det ligger ingen manlighet i att tjäna mer än den man är tillsammans med. Manligheten ligger i vad man är för slags person. Vilken kvinna som helst skulle skriva under på det, tror jag.

Eller, jag tror att en del skulle skriva under på det. Vissa grejer är svåra att kommunicera. Känner du dig omanlig så kan det vara svårt att prata om det, men visst handlar det om kommunikation.

Jan: Ja, och jag tror att man reagerar på olika sätt. Känslomässigt och rationellt. Det är jag ganska övertygad om.

Caroline: Det finns så mycket man kan säga här om det. Jag kan fundera ut saker själv. Det handlar om den här stenåldersmannen som kommer och vill vara med en kvinna. Men vi utgår från det heteronormativa nu då. Och så kommer han och har mindre än kvinnan har. J

ag vet inte om det skulle ha spelat någon roll då, det kan vi aldrig veta, men det kan ju vara så att man visar vilken överlevnadsfitness man har genom att ha resurser. Det kan vara något så grundläggande. Vi får prata med någon antropolog om detta.

Fråga 5. Är du en Spara eller Slösa?

Caroline: Både och. Jag vill ha en sparad hög och en annan hög att använda till resurser. Vad är du?

Jan: Jag gillar ju mycket mer kompletteringen till det här, att det fanns en tredje, ”Lillasyster Investera”. Jag sparar och investerar. Sedan gillar jag också att slösa. Jag är nog många gånger den som handlar mest av oss. Jag tror vi lägger pengar på olika saker. Jag kände att jag drev mycket det här med renoveringen av vinden, t.ex. Jag upplever att jag ofta tar beslut om de stora utgifterna.

Caroline: Du handlar definitivt inte mest utav oss, det tror jag inte. Men ja, jag tror att vi har såpass bra koll på det här som par ändå.

Fråga 6. Vad inspireras du själv av hos din partner när det gäller synen på pengar?

Jan: Det jag inspireras av hos dig är den här resursfördelningen. Jag tycker att du tar väldigt kloka beslut. Ibland kommer du med en overall som du har köpt på Tradera, den har funkat i Umeå i snön och då kommer den funka här. Sedan har du köpt den för 300 istället för 1 500.

Så både du och jag gillar att göra en bra affär. Sedan upplever jag också att du är sparsam utan att vara dumsnål. Förr tyckte jag att du var dumsnål, men det har du slutat med. Det jag är imponerad av, eller inspireras av, det är den här resursfördelningen.

Caroline: Jag inspireras av sättet du tänker på i affärer. Hur man kan affärsutveckla och hur man ger. Vi har pratat mycket om det att man tjänar inte pengar om inte det som man erbjuder är värt någonting där ute. Man kan inte hitta på en produkt som ingen vill ha, för man tjänar inga pengar då.

Man måste lyssna på de som ska köpa och sedan överträffa deras förväntningar. Paketera det på ett sätt som gör det enkelt. Som här där vi verkligen försöker paketera privatekonomi på en massa olika sätt för att det ska vara enkelt och kul.

Där är det ofta så att du har tänkt tre steg före. Ibland tänker jag: ”Hur hade Jan gjort här för att tjäna pengar på ett kul sätt i den här situationen?” Vi har ju haft någon kris någon gång kanske, affärsmässigt, och funderat. Då har du sagt att man inte ska låta en bra kris gå till spillo.

Hur man vi nu vända på perspektiven här så att man ändå kan göra en inkomst. Det har varit inspirerande.

Fråga 7. Hur tänker du kring ditt pensionssparande och pension? När vill du gå i pension?

Caroline: Jag tänker att vi har bra struktur för pensionssparandet. Att gå i pension för mig, det låter fruktansvärt, men jag känner det som att säga ”nu tackar jag för mig”. När jag är trött, förmodligen, då kommer jag veta att nu ska jag gå i pension. Det är en väldigt jobbig fråga för mig.

Det är som att säga nu kommer jag att dö snart. jag vet att det inte är så. Man kan leva 40 år efter pensionen, men jag tycker inte att mitt jobb är jobbigt på det viset att jag ser fram emot pension, som svar på frågan. Vad tänker du?

Jan: Jag tänker ju lite som du. Jag tror aldrig jag kommer gå i pension.

Caroline: Nej, du kommer nog dö framför datorn.

Jan: Rent statistiskt borde jag dö framför datorn i förhållande till hur jag spenderar min tid. Jag vet inte vad jag skulle göra som är roligare än det jag gör nu.

Caroline: Det skulle mycket väl kunna vara så att du hittar någonting annat, som att vara ute i skog och mark. Vi utvecklas ju känslomässigt och i hjärnan hela livet och efterhand som man vet att nu har jag si och så lång tid kvar i livet så gör man olika saker.

Det låter flummigt, men jag har märkt det själv, att när jag är 43 har jag andra prioriteringar än när jag var 33. Så jag gissar att jag har andra prioriteringar när jag är 73 eller 83. Du får utgå från det också att det kan hända att du vill göra andra saker än sitta framför datorn så småningom. Det kan vi inte veta.

Jan: Ja, då det kommer att hända då, men just nu har jag ingen plan. Men kring vårt pensionssparande sparar vi absolut för pensionen. Vi har PPM med AP7 Såfa båda två, vi har tjänstepension med avsättningar och vårt gemensamma sparande är mycket till pension. Men jag har svårt att se hur det kommer vara.

Fråga 8. Vad vill du spendera pengar på?

Caroline: Det som jag gör idag. Grejer till barnen, till hushållet och till oss. Fin lunch ibland och smycken. Riktiga Tahitipärlor vill jag ha och diamanter och sedan kan jag ha en t-shirt från H&M. Just nu har jag inga dyra smycken, men jag hade gärna velat ha riktigt blaffiga smycken.

Jag vet att det inte låter som jag, men jag har tänkt så länge på det och jag har aldrig känt att jag har råd att köpa riktiga smycken med guld och diamanter. Det är också det här att det inte finns några diamanter utan blod på och det finns en massa anledningar till varför jag inte handlar sådana saker.

Jan: Spännande. Jag tycker det här är jätteintressant att höra, även om det kanske inte är så roligt att lyssna på för våra lyssnare.

Jag tror det finns en massa personer som vill ha samma som jag. Diamanter och guld och fina smycken. Det är klart att det finns. Men det kanske inte är något man skaffar bara så där.

Caroline

Vad vill du spendera pengar på?

Jan: Jag vill ha upplevelser, kunna gå på ICA och inte bry mig om vad jag stoppar i korgen. Jag har inget annat sånt jättestort.

Fråga 9. Vad tycker du det är onödigt att spendera pengar på?

Caroline: Om vi har tre burkar sylt i kylskåpet och alla är öppna, då måste jag slänga någon för att det är mögel i. Då känns det jobbigt att vi har varit så slarviga med att inte se vad vi har i kylskåpet.

Jag vet att det kan röra sig om småpengar, men det stör mig att behöva slänga mat. Slarv och att man inte bemödar sig att se i kylskåpet vad som finns där.

Jan: Jag ogillar också stresskostnader. Jag hatar böter. Kanske inte så mycket för beloppet, men för att det är onödigt och orättvist tycker jag också att det är. Jag är så sjukt noga med att alltid betala parkeringsavgifterna, men så fort jag gör ett misstag då kommer de. Produktutvecklingstips till Easy Park: när man blir scannad, ge notis när de ser att man har betalat, så att man vet att det var värt det.

Caroline: Ja, jag håller med dig. Det hade varit en himla bra grej, så att folk märker att det spelar roll när man betalar sin parkering.

Fråga 10. Vad tycker du din partner gör bra inom ramen för pengar och ekonomi?

Caroline: Du tjänar pengar. Men vi tjänar båda pengar, det gör vi, men jag tycker att du är duktig på att tjäna mer. Du tänker på nya lösningar och så.

Jan: Ja, det här var vi ju inne på tidigare.

Fråga 11. Vad skulle du behöva för att känna ännu mer trygghet gällande vår ekonomi?

Caroline: Inget. Vi har ju koll på den. Vi ser hur det ser ut. Om man inte ser hur det ser ut tror jag att man kan känna otrygghet.

Jan: Ja, vi har ett verktyg, Spirecta.

Caroline: Jag tror egentligen inte att det spelar någon roll hur mycket man har i sitt pengasystem. Om man har sitt Excel, eller hur man nu får överblick på sin ekonomi, så kan man nog ändå känna sig ganska trygg om det går runt och man vet precis. Att man har koll.

Jan: Jag kan säga att det är ett problem som vi har haft i många år och där är vi nästan klara med Spirecta. Jag lägger ut en länk här i anslutning till videon. Det är ett verktyg för att få full koll på sin privatekonomi och framförallt för att göra sammanställningar, för det upplevde jag var ett problem för oss.

Man får rapporter. Både enkla balansräkningar och mer avancerade rapporter för FIRE eller tillgångsfördelning, hur ser mitt totala sparande ut. För ofta har man det utspritt på Lysa och en massa andra ställen.

Men det kommer ett avsnitt om det. Vad skulle jag ha behövt för att känna ännu mer trygghet? Om jag skulle säga någonting här så är det väl att vi är fortfarande inte där att vi skulle kunna dra runt hela vår ekonomi bara på utdelningen av vårt kapital. Där har vi en liten bit kvar.

Men eftersom vi tjänar så mycket mer än vad vi behöver så är inte det ett problem. Men det hade varit ett nästa steg, om det kom in x antal pengar på kontot bara som utdelning varje år. Hade jag slutat jobba helt så hade vi fått dra ner på vår livsstil, om vi fortfarande skulle leva bara på avkastningen av pengar och du heller inte hade jobbat. Så det är väl nästa level. Sedan är det helt orealistiskt, för jag vet inte ens hur det skulle gå till.

Fråga 12. Om du känner stress eller oro inför pengar, vad kan din partner göra för att det ska kännas bättre för dig?

Jan: Jag kan hamna där från tid till annan. Det enda jag alltid behöver när jag känner känslomässig stress det är att du klappar mig på huvudet eller på axeln och säger att det kommer bli bra. Det låter skitfånigt.

Men då behöver jag bara få höra att det kommer bli bra och att vi klarar detta tillsammans och att vi är ett team. Det handlar om all stress. Då är det det jag behöver.

Caroline: Klappa dig på huvudet kommer jag nog inte att göra, men ja. Det är väl det jag också behöver, att du säger att det kommer bli bra.

Fråga 13. Vad skulle du vilja unna dig mer av i vardagen?

Caroline: Jag skulle vilja ha mer tid bara. Dra ut på de där förmiddagstimmarna så att man hinner ta en promenad tillsammans. Ja, mer tid tillsammans. Skulle inte du vill ha mer tid tillsammans? Vi säger hela tiden att vi ska ta en promenad och så gör vi inte det.

Jan: Jag har inget behov av det. Jag tror att jag är ganska nöjd så som vi har det faktiskt. Vi har kompisar som tycker att vi borde spendera mer eller unna oss mer, men jag gillar vårt liv liksom. Vi tränar tillsammans, vi hänger stora delar av dagarna, vi har hittat träningen tillsammans.

Caroline: På sätt och vis kan jag se att de tycker att vi är tråkiga och ”svenska”. Lite återhållsamma. Man ska inte sticka ut och man ska helst ha grått på sig. Jag gillar ju grått. En väldigt sofistikerad färg. Så vi är tråkiga här tydligen.

Fråga 14. Har du upplevt förväntningar på dig från dina föräldrar att tjäna mycket pengar eller bli ekonomiskt framgångsrik?

Caroline: Mina föräldrar hade ju flera jobb och det var säkert en del ruljangs på pengarna för det shoppades också. Det var nog det där att man ska jobba mycket, hos min mamma i alla fall.

Det har nog funnits förväntningar på att man ska vara busy och se snygg och proper ut med en fin jacka och kammat långt hår. Man ska se dyr ut, kanske.

Jag ser inte dyr ut. Det är någon revolt jag håller på med ända upp i 43-årsåldern. Du då?

Jan: Inte bli ekonomisk framgångsrik, det tror jag inte har varit någon förväntning. Men att vara duktig i skolan så att man kommer in på ett bra gymnasium och ett bra universitet och sedan ett bra jobb.

Caroline: Har det varit pengar eller att du ska jobba med din intellektuella kapacitet? För min del har det klart varit att jag inte ska bli gatsopare, det kommer jag ihåg att min mamma sa. Men det har absolut förväntats att man ska göra något av sin intellektuella kapacitet, om man nu har någon, för det vet jag inte om mina föräldrar trodde att jag hade.

Jan: Jag tror att det handlade mer om att man skulle ta hand om sig själv för mina föräldrar, och förmodligen indirekt sin familj. Det var receptet på framgång i ett kommunistiskt land som de kommer ifrån, Tjeckoslovakien.

Caroline: Ja, när jag tittar på min släkt som är från Polen, så har vi tydligen någon gren där som var ganska rik. Jag tillhör inte den sidan som var rik, men då kan jag ändå tänka vad schyst att ha ett slott med en massa undersåtar.

Jag tror det är många som känner att det skulle vara gött att ha skitmycket resurser och människor att domdera mer. Inte domdera på ett elakt sätt utan mer att nu ska få den här herrgården att rulla.

Där kan jag vara åt det hållet och nu har jag valt ett helt annat liv, som visserligen är bra ställt, men jag har inget slott och inga stall med hästar.

Fråga 15. Finns det något som du skulle vilja ändra på gällande hur vi hanterar vår ekonomi?

Caroline: Nej. Vi har jobbat länge med att få det att funka.

Jan: Jag tänker inte heller att det är något.

Fråga 16. Hur upplever du att vi värderar oavlönat hushållsarbete i jämförelse med avlönat arbete?

Caroline: Vi har ju haft den här diskussionen i flera omgångar i flera år, för jag har tagit en stor del av det här oavlönade hushållsarbetet och det har inte du och det kan man tycka vad man vill om. Det är upp till vilket par och familj att göra som de vill och nu har vi gjort så här.

Jag har känt det som att jag har dubbelarbetat och vi har pratat om att jag har sett det som att hushållsarbetet inte har varit i samma paritet som vilket annat jobb som helst och då har du sagt att det är det. Det har tagit lång tid för mig att uppfatta hushållsarbetet som samma status och nu gör jag det.

När någon kommer och slänger ut någonting i tvättstugan eller köket så kan jag säga att det här är mitt kontor, släng för i helvete inte saker här. Och det är ganska skönt att känna att det här är ett arbete, som man inte bara kan tycka att det ska göras i fördolda. Det sker inte i det fördolda och det har inte längre den statusen heller hos oss.

Jan: Jag kommer ihåg att jag tänkte på det där som att mitt liv blir fattigare om inte du gör de grejerna.

Caroline: Ja, mitt liv blir också fattigt om jag inte gör det. Om jag bara skulle stoppa hade det varit katastrof för hela familjen.

Jan: Precis, så det är superviktigt. Precis som jobbet för att skaffa resurserna är superviktigt. Vi lärde oss att sätta ett värde på ett till ett på det där.

Caroline: Men det har tagit längst tid för mig, av alla personer här. Jag vet inte varför. Jag har jobbat med hushållsarbete länge. I min familj när jag växte upp så var det en självklarhet att det skulle ske, från att jag var tonåring eller yngre.

Jan: Det har mycket att göra med normer, att man ska kunna reda sitt eget hus. Du ville inte att vi skulle ha städhjälp till exempel.

Caroline: Nej, det ville jag inte, men det har vi haft länge nu och vi är nöjda med det. Vi betalar gladeligen för det.

Jan: Absolut. Det kan låta fånigt, men de här frågorna har vi ju stött och blött i många år. Därför blir det inte så mycket att säga.

Caroline: Ja, vi har haft stora konflikter mellan oss, för att jag har känt mig som en hushållerska samtidigt som jag själv inte har uppfattat detta som ett arbete som vilket annat som helst.

Fy fan vad jobbigt det har varit att få rätt på det i huvudet, men nu har vi det. Men, ibland är det också skönt att man får ett tack. Ungefär som att jag säger att du gör bra grejer. Att vi tackar varandra för arbetet, vilket arbete det än är.

Jan: Ja, vi är dåliga på att tacka varandra. Det är faktiskt någonting vi skulle kunna träna på.

Fråga 17. Hur mycket pengar är tillräckligt för dig?

Caroline: Egentligen är det tillräckligt nu, men det är som du säger att om ingen av oss hade inkomst längre så skulle inte vårt liv funka så som vi lever det idag. Kanske som du säger att man skulle ha en passiv inkomst i form av utdelning på kapital som täcker vår levnadsstandard. Hur mycket är tillräckligt för dig?

Jan: Jag vill minnas att jag tänkte 20 miljoner med 4% avkastning, det är väl typ 800 000 till en miljon om året, där någonstans. Där är vi inte ännu.

Jag gillar det som Eric sa i ett av de förra avsnitten, att det inte handlar om att dö med mest pengar på kyrkogården, utan att optimera sina resurser i förhållande till det livet man har.

Där upplever jag nog att vi har mer resurser än det livet vi har. Sedan vet jag inte, om du börjar köpa diamanter och Tahiti-pärlor så kanske vi får tänka om. Jag vill gärna se en Tahiti-pärla.

Fråga 18. Kan du ibland känna avundsjuka på andras ekonomiska situation? När och på vilket sätt?

Caroline: Nej, jag har inte känt avundsjuka på väldigt länge faktiskt. Det har jag inte.

Jan: Jag kände avundsjuka för ett par år sedan. Jag var avundsjuk på vår kompis Filip för han ärvde fastigheter från sin pappa, som var en duktig investerare och hade företag. Då tyckte jag att det var orättvist och att det var mycket lättare för honom. Det var min mörka stund där.

Jag vet inte om det var avundsjuka eller om jag mest tyckte synd om mig själv. Sedan insåg jag att han har ju fått kämpa med andra grejer.

Caroline: Ja och folk säger att livet är inte rättvist, men livet är rättvist, tycker jag. Han hade en springande start, men han har jobbat med andra saker.

Jan: Jag brukar tänka att livet är orättvist, get used to it. Jag tänker att det är orättvist för vi föddes i Sverige och vi har fått en bra utbildning. Det är sjukt orättvist mot någon som föds på landsbygden i Rwanda.

Caroline: Absolut, på det sättet är det orättvist. De kanske aldrig får någon dröm uppfylld.

Jan: Det kanske de får, men vi har inte samma möjligheter.

Caroline: Det blir väldigt märkligt att säga att livet är rättvist ur ett sådant perspektiv.

Jan: Jag är ok med att det är orättvist.

Min poäng är att jag värderar livet utifrån hur väl jag spelade med de korten jag fick. Alla får inte samma kort och det är ok.

Caroline: Men tycker du inte att det är rättvist då?

Jan: Jo, egentligen tror att jag vi menar samma sak.

Caroline: Ja, jag tycker det är rättvist. Det baserar sig också på vilka kort jag fick och hur jag spelade dem och det är för att jag tror på reinkarnation och sådant. Att man ska lära sig någonting till nästa liv. Om jag hade hamnat på landsbygden och dött när jag var 15 i barnsäng så hade det varit jävligt tragiskt, men det är på något vis som det är. Det är också för att jag ska kunna handskas med tragik, då har jag valt att se så här på livet.

Jan: Jag tror att du och jag möts i den acceptansen. Det är det det handlar om. Vi kommer båda dit, även om vi tar lite olika vägar dit.

Caroline: Men kommer du ihåg att du har känt avundsjuka på någon annans ekonomiska situation? Någon som har sålt sitt företag för en miljard eller så?

Jan: Nej det tror jag inte.

Det enda jag har tänkt i så fall är att jag tror att vi underskattar helt generellt, när vi pratar om pengar och när det gäller oss också, betydelsen av tur. T.ex.

Bill Gates var född i rätt för att komma in på ett universitet vid rätt tillfälle när persondatorn började. Det var en massa tur. Du och jag har också haft tur i en hel del grejer. Men visst, ibland kan jag tycka att folk har haft tur, men jag har ingen beef med det, utan jag vet att tur ingår i spelet. Det är som att jag skulle vara sur för att jag inte föddes 70 så att jag kunde investera i slutet av 80-talet och 90-talet när börsen gick som tåget. Det är bättre att fokusera på att utnyttja de förutsättningar man har. I Mars föll börsen med 30% på tre veckor, hur spelade du den handen? Istället för att tänka på hur det gick 1978.

Caroline: Det är också Maslows behovstrappa. Vi har våra korgar med lingon och jag känner inte att ekonomin skulle ha varit bättre och de har mer än jag. Utan där handlar det mer om den personliga utvecklingen, som gör att jag kan bli avundsjuk på skribenter till Netflix-serier.

Då kan jag känna fan om jag hade börjat för 20 år sedan. Där kan jag ha känslor kring det, över att jag inte har kommit så långt med mitt eget. Det ekonomiska är väl inte det som vi tycker att vi skulle haft bättre, utan det handlar om helt andra saker.

Fråga 19. Vilket är ditt härligaste minne kopplat till pengar?

Caroline: Ett av de härligaste minnena är i Tanzania där vi sitter på en strand och äter någon fisk där. Uganda vid Nilens källa är också ett fint minne, där vi satt vid Victoriasjön och åt en grillad helfisk. Alltså, det är så fint. Men i Tanzania åkte vi ut till stranden med den vita sanden. Det är lagom varmt och jag äter någon fisklunch som är fantastiskt tillredd och vi har det så bra.

Det är oftast kopplat till mat för mig. Jag har många sådana minnen från resor. Eller personliga upplevelser, som när vi var i Tokyo. När man har känt sig som medelpunkten av världen på något vis. Eller en sommar i Prag i de gamla kvarteren. Då kändes det också som att vi var i mitten av världen. Det är en massa folk och det är vackert med en massa lyktor. Du då?

Jan: Det var ett stort steg när jag startade mitt första aktiebolag 2008. Bara i år tror jag att jag har startat tre aktiebolag, så charmen är borta med det, nu handlar det mer om mer administration. När vi köpte huset är också ett fint minne. Jag trivs jättebra med vardagen, så det handlar mer om vardagen för mig.

Fråga 20. Vilket är det sämsta ekonomiska rådet du brukar få höra?

Caroline: Det som jag har hört när jag har varit ute på Aktiesparartillställningar och sådant är att jag ska ha 100% aktier och det vill jag inte ha.

Jan: Det är väl lite samma. Jag fick en fråga på FikaTillsammans som vi hade på Patreon som var hur ska man göra för att rädda någon som man tycker gör fel ekonomiskt. Då hade vi ett samtal kring att det faktiskt handlar om att lyssna på vad människan har för mål, att vara nyfiken.

Alla människor vill ju känna sig hörda och sedda och respekterade och lyssnade på. Jag skulle väl säga att det är lite samma sak, att man ska investera allt i aktier eller att man ska vara aktiv. Det är väl också så att ju mer man läser på desto mer framgångsrik kommer man bli, vilket forskningen inte stödjer.

Om vi ska börja runda av så tror jag det är viktigast att man gör det på ett sätt som passar en själv och som gör att man personligen mår bra. Jag tror det värsta råden är, precis som du säger, att det finns ett facit som ska passa alla. I podden försöker jag prata om att det finns ett matematiskt svar och ett känslomässigt svar och sedan är det upp till en själv att försöka hitta balansen mellan de två.

Det är inte alltid rätt att göra matematiskt korrekt.

Caroline: Jag upplever att detta blev ett rätt så pladdrigt avsnitt. Vi kanske kan lyckas bättre i del två och vara mer rakt på sak utan känslomässiga utläggningar.

Jan: Det kanske inte blir något avsnitt två om folk bara tycker att vi var dryga. Men jag tror det är lite läskigt när det blir personligt, för vi pratar hellre om en studie. Så, be nice i kommentarerna. Skriv om ni inte vill ha del två, men var snälla. Tack så hemskt mycket oavsett för att du lyssnar och för att du följer oss, så ses vi förhoppningsvis nästa vecka.

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, då kommer du nog även gilla:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök