Vanligt sunt fondförnuft – inte så vanligt | RikaTillsammans

Vanligt sunt fondförnuft – inte så vanligt

5 enkla tips att ökad avkastning i ditt fondsparande

Vi var på middag hos ett par vänner igår och kom in på ämnet ekonomi – de tycker många gånger att det vi håller på med är lite märkligt, riskfyllt och kanske inget för dem. Jag förstår dem – jag hade förmodligen känt likadant i samma situation.

Därför gäller det att ta små steg. Därför tänkte jag dela med mig av några små tips som är lätta att köpa och relatera till samtidigt som de faktiskt kan göra ett par procents skillnad i ditt fondsparande.

Tips 1. – I ditt fondsparande – köp fonderna i mitten av månaden

Tittar man på de enkla sambanden så är ett av de första man identifierar är att fonder har en tendens att öka i månadskiften – ofta på grund av att alla fondsparar och flyttar pengar till fonderna när lönen kommer. Eftersom de flesta populära fonder är vanliga aktiefonder lyder de under regler som att de måste alltid vara investerade till en viss grad – därmed måste dessa köpa när de får in pengar.

Fonder är alltså, allt som oftast, som billigast i mitten av månaden – lägg därför om ditt autogiro till någon gång kring den 10-20 i varje månad.

Tips 2. – Långsiktiga aktie/fondplaceringar bör göras mitt i sommaren

Enligt samma resonemang hittar man sambandet att de flesta fonder och aktier är som billigast i mitten av sommaren. De två förklaringar jag ser som rimligast till den observationen är att:

  1. Folk reser på semester då och plockar de allt som oftast ut sina pengar från sitt fondsparande (vilket då nästan iof gör fondsparande till någon slags periodiserad utgift men det är en annan historia :) )
  2. Aktiviteten på marknaden är lägre på grund semestrar och liknande

På samma sätt så har stockholmsbörsen historiskt sett gått som bäst i månaderna oktober-februari, det är alltså under den perioden du vill ligga inne.

Tips 3. – Undvik fonder som handlar i andra valutor

Detta är en tabbe jag gjorde så sent som för två månader sedan – jag tänkte inte en gång extra på vad det innebär med en fond som handlas i Euro, eller ännu värre i dagsläget, i Dollar. När du köper en fond som inte är valutsäkrad i en annan valuta så tar du en risk både i fonden som ska gå upp eller ner, samt en valutarisk. Fonden kan ju gå bra men är valutan dålig i förhållande mot kronan kan du ändå förlora pengar. Alltså kolla upp om fonden handlas i SEK, om inte – kolla att den är valutasäkrad.

Tips 4. – Jämför fonders nyckeltal såsom sharpe-kvot och standaravvikelse

Jag har tidigare på bloggen predikat om vikten av riskjusterad avkastning – att det handlar om att få så hög avkastning i förhållande till risken. Alla dessa nyckeltal finns redovisade för de flesta fonder – det går utanför detta inläggets syfta att förklara dessa nyckeltal i detalj – det räcker dock att du kan använda dem enligt nedan:

  1. Sharpe kvot – detta är ett mått på hur riskjusterad avkastning fonden ger. Ett negativt värde betyder att det är bättre att sätta in pengarna på ett konto, dvs att fondens avkastning är sämre än den riskfria räntan. Det du bör vara ute efter är en fond som har ett så högt värde som möjligt, gärna över 2. De flesta fonder ligger idag kring 0.5-1.5 och det finns idagsläget ingen fond i hela världen som har en Sharpe-kvot över 3. En av de bästa fonderna i världen förra året var Stella Nova (en malmö-baserad fond) som hade en Sharp-ratio på 2.54.
  2. Standardavvikelse – Standardavvikelse mäter hur mycket fondens avkastning under den senaste tidsperiodeni snitt har avvikit från medelavkastningen. En högre standardavvikelse betyder att fondens värdesvängningar har varit stora. Den mäts i procentenheter, samma som avkastningen. I motsats till Sharpe-kvoten vill du här ha en så låg standardavvikelse som möjligt.

Om du omsätter detta i kunskap så kan man göra en jämförelse mellan en vanlig svensk index-fond och t.ex. en bra hedge-fond som helios eller stella nova:

  • Stockholmsindex avkastar i snitt cirka 11% per år med en standardavvikelse med cirka 25%. Det ger en sharpe-ratio på ungefär 0.5. Det betyder att om du placerar dina pengar på stockholmsbörsen, så kommer du i 95% av fallen hamna någonstans i intervallet -15% till +35%.
  • Stella Nova avkastar i snitt cirka 10% per år med en standardavvikelse på 4% med en sharpe-kvot på cirka 2.5. Det betyder att om du placerar dina pengar i Stella Nova så kommer du med 95% sannolikhet att hamna i intervallet 6% till 14%.

Det är bara för dig att välja vilket av ovanstående alternativ du tycker tilltalar dig mest.

Tips 5. Inse att banken är ett vinst-drivande företag som vilket annat och titta efter fonder med prestanda-baserade avgifter

Det som tyvärr är väldigt lätt att missa är att se banken som den vinstdrivande organisation det är. Banktjänstemannen du träffar har ofta en budget som de ska uppfylla eller kvot av fonder att fylla. De är därför ofta mer intresserade av att du ska välja en fond som passar dem än som nödvändigtvis behöver passa dig. Alltför ofta säljer de tyvärr in fonder som är sämre än jämförbara index där det egentliga intresset är att få dig att betala förvaltningsavgiften som ofta ligger på mellan 0.5-2.5% – bara för att du har pengarna i deras produkt.

Utnyttja detta precis på samma sätt som t.ex. när du tittar på en lägenhet eller köper en bil. Jämför olika märken och titta på olika alternativ och se sedan vilket du tycker passar dig bäst och förhandla. Banken tjänar pengar på att du är deras kund och därför har du även rätten och möjligheten att utnyttja det till din fördel.

Missförstå mig rätt i detta fallet – jag har inget emot höga förvaltningsavgifter under förutsättning att de slår index och hjälper mig att tjäna pengar. Samma resonemang som med god service på en restaurang – det är sällan man har något emot att betala bra med dricks om servicen varit god. Fonder med riktigt duktiga förvaltare brukar därför oftare ta ut en performance fee – dvs resultatbaserad ersättning vilket jag tycker är mer schysst. Ofta inser dessa förvaltare att de tjänar mer i längden om deras kunder tjänar mer i längden, då kan man också ta mer betalt utan att folk tycker att det är konstigt. :)

Hoppas att dessa tips är något som du kan använda och ha nytta av. Kommentera gärna eller mejla om du använder eller tänker börja använda dig av något av tipsen…

Läs fler inlägg på samma ämne:

Externa länkar

Relaterade etiketter och ämnen

avkastning, indexfonder, sharpekvot, tips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarer finns till denna artikel:

  1. Pingback: Att öka avkastningen i en säker fond… Hur man kan få 400% avkastning per år till relativt låg risk | Hur vi kan bli rika tillsammans!