En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin | RikaTillsammans

En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin

Förslag på hur man kan börja investera pengar i aktier och fonder

Vilka aktier eller fonder ska man köpa när man börjar investera sina pengar? Hur ska man tänka, fördela pengarna och hur gör man rent konkret? Så här tänker jag utifrån en nybörjares perspektiv – som dessutom råkar vara bättre än 90 % av det som du får hos bankerna.

I de föregående delarna i min miniserie ”Så blir du rik” så har jag beskrivit vikten av att betala sig själv först (steg 1), att bygga en god struktur i sin privatekonomi (steg 2) och vikten av att sätta dem i arbete (steg 3) så att de jobbar hårt för dig istället för att du behöver jobba hårt för dina pengar.

Syftet med den här fjärde delen är att:

 • Hjälpa dig att skapa en bra riskjusterad portfölj
 • Inte gå på bankernas förslag som gör dem rika och dig fattig
 • Komma igång

Förutsättningar

Jag kommer i det här exemplet att utgå från exempelbeloppet 10 000 kr, men det fungerar lika bra för 100 000 kr, och jag skulle till och med säga upp till 200 000 kr. Vid 200 000 kr eller mer så skulle jag göra lite annorlunda och mer gå på RikaTillsammans-portföljen. Men mer om det senare i artikeln.

Innan du följer råden i den här artikeln utgår jag ifrån att:

 • Du har ett månatligt sparande på minst 10 % av din inkomst
 • Att du har en rimlig buffert i förhållande till din levnadssituation
 • Att pengarna som du investerar är till för din pengamaskin och inte ett målsparande (se steg 2)
 • Att pengarna kan vara investerade minst en period om 5 till 10 år.

Steg 1. Öppna ett investeringssparkonto hos Nordnet

Det första steget, om du inte har gjort det redan, är att öppna ett konto hos Nordnet (eller Avanza). Jag rekommenderar dock Nordnet, främst på grund av deras Shareville-funktion där du kan följa min Nybörjarportfölj live.

Den typ av konto som du vill öppna heter ”Investeringssparkonto (ISK)”. På köpet får du förmodligen ett vanligt sparkonto och i vissa fall även en vanlig värdepappersdepå. Det är OK då det inte kostar något, men det är på investeringssparkontot som vi kommer att arbeta från. Anledningen till det är att det är betydligt mer förmånligt utifrån ett skatteperspektiv. Kontot kostar heller ingenting och det kostar inget att vara kund.

Om du är intresserad av varför man bör välja just ISK framför en kapitalförsäkring (KF) eller en vanlig värdepappersdepå så har jag skrivit mer om Investeringssparkonto i artiklarna (överkurs):

Vad som kan hända efter att du har fyllt i formulären på deras hemsida är att det kan ta några dagar innan du får hem papper som du får skriva på och skicka tillbaka om du inte använder e-legitimation (rekommenderas).

Steg 2. För över pengar till ditt ISK-konto

När du har ditt konto färdigt så får du via deras hemsida instruktion för hur du kan sätta in pengar på ditt konto. Det går ofta antingen via:

 • En vanlig överföring efetersom alla ISK har ett vanligt kontonummer
 • Inbetalning till ett BG/PG nummer och ditt ISK-kontonr som referens
 • Autogiro från ditt vanliga lönekonto (rekommenderas!)

När pengarna kommer in på ditt ISK-konto kan du placera dem. Då ligger de först som saldo, som sedan kan användas för att köpa olika investeringar eller ”jobb för pengarna” som jag kallar det i det föregående steget i artikelserien.

Steg 3. Den första nybörjarportföljen bör bestå av indexfonder

Det finns ganska många olika skolor, men de flesta experter som inte är knutna till en bank som säljer produkter, är rörande överens. För en vanlig privatperson som börjar sin spar- och investeringskarriär är olika indexfonder bland det bästa man kan välja.

En indexfond är enkelt förklarat en påse som består av ett stort antal företag – ett slags genomsnitt av marknaden. Om du t.ex. har sett SVT Rapport på kvällen 19:30 så är det det svenska indexet OMX30 (Sveriges 30 största bolag) som de brukar hänvisa till när de säger: ”Idag har börsen gått upp X %”.

Till och med en av världens rikaste män Warrent Buffet har sagt:

My advice to the trustee couldn’t be more simple: Put 10% of the cash in short-term government bonds and 90% in a very low-cost S & P 500 index fund. (I suggest Vanguard’s.) I believe the trust’s long-term results from this policy will be superior to those attained by most investors — whether pension funds, institutions or individuals — who employ high-fee managers.

Jag har i flera fördjupningsartiklar visat att över tid är det i princip omöjligt att slå avkastningen för en indexfond med låga avgifter.

En bra sammanfattning kan du även få via de här två nedanstående videoklippen från SVT Rapport.

SVT Rapport jämför indexfonder och vanliga fonder

Nobelpristageren i ekonomi 2013 rekommenderar indexfonder

Indexfonder ger ca 8 % avkastning per år

Med indexfonder kan du över tid förvänta dig en genomsnittlig avkastning om ca 8 % per år över en period av 5 till 10 år. Du är naturligtvis inte garanterad den avkastningen, men man kan säga att med mycket hög sannolikhet att du över tid kommer att få en genomsnittsavkastning om 8 % (dvs. om du summerar alla årens utfall och delar dem med antal år).

Just riskperspektivet är lite överkurs, men du kan läsa om det i min artikel här.

Det finns mycket att läsa om indexfonder, men jag hoppas att det jag har skrivit här tillsammans med fördjupningsartiklarna ger dig tillräckligt med kött på benen att se att det är långt mycket bättre än alla andra alternativ – särskilt då ”vanliga” fonder (de som bankerna säljer) sällan ens slår sitt index.

Mycket av resonemanget här ovan försöker jag nämligen bygga på sunt förnuft – om 9 av 10 produkter som banken erbjuder inte slår sitt index – är det då inte bara smartare att köpa index? Jo, naturligtvis…

Fonder som jag rekommenderar

Då handlar det om att börja välja vilka indexfonder man vill välja. Generellt sagt så är det viktigaste att fonderna har en låg avgift max 0.4 %, helst gärna under 0.25 %. Avgiften spelar nämligen väldigt stor roll – du kan läsa min artikel på det ämnet.

Jag har gjort en sammanställning av de fonder som jag rekommenderar i den här artikeln:

Övriga artiklar som du kan ha glädje av:

En krockkudde som minskar risken

Eftersom vi har en relativt medellång tidshorisont på 5 till 10 år skulle jag faktiskt inte placera alla pengar i aktier, utan jag skulle lägga till en airbag i portföljen som tar upp stöten vid en eventuell krasch. Det kan man göra genom att placera en del av pengarna i form av ränte- och obligationsfonder. En ränte- eller obligationsfond är en fond som lånar ut pengar till exempelvis den svenska staten eller stora svenska bolag.

Just lån har fördelen att de inte minskar i värde om en aktiemarknaden kraschar. Jämför; om jag lånar 100 kr av dig och börsen kraschar så är jag ju fortfarande skyldig dig 100 kr. På så sätt behåller ränte- och obligationsfonder sitt värde även i turbulenta tider. Man brukar skilja på långa och korta obligationsfonder baserat på hur lång tid man har lånat ut sina pengar.

Dessa fins också under kategorierna långa och korta räntefonder i följande artikel:

Fördelningen mellan de olika fonderna

Hur man ska fördela sina pengar i en portfölj har det skrivits många böcker om jag är snarare för att göra det enkelt för sig. En första portfölj skulle jag fördela enligt så här:

Andel obligations- och räntefonder = din ålder

Andel indexfonder (aktier) = 100 – din ålder

Så i mitt fall som är 33 år gammal i dagsläget så skulle portföljen se ut som följer:

Andel obligations- och räntefonder = 33 %

Andel indexfonder (aktier) = 100 – 33 = 67 %

Det ger en bra fördelning mellan aktier som har hög risk och ränte- och obligationsfonder som har låg risk.

Automatisera månadsspandet

Både Nordnet och Avanza ger dig möjlighet att komma igång och automatisera sparandet. Jag har spelat in två videoklipp på ämnet i artikeln:

Följ min nybörjarportfölj via Nordnet Shareville

shareville-150210

I början av året skapade jag en nybörjarportfölj som baserar sig på den här artikeln och 10 000 kr samt ett månadssparande på 1 500 kr. Du kan se fonderna som jag valde i den här artikeln och du kan följa portföljen via Shareville:

Om man har en summa pengar, ska man investera allt på en gång eller sprida ut det?

Om du står i valet och kvalet om man ska investera allt på samma gång eller sprida ut det över tid så har jag skrivit om det i en artikel:

Det som är statistiskt sätt bäst är att investera hela beloppet på en gång (även om det inte känns intuitivt).

Sammanfattning och analys av portföljen

Det här är en portfölj som bör ge dig en god riskjusterad avkastning över en period om 5 till 10 år. Att det är över den här tidsperioden är oerhört viktigt eftersom att investera så här över en period på 1 år eller mindre – då kan du lika gärna singla slant. Men ju fler år du äger din investering, desto högre blir sannolikheten att du tjänar pengar. Det här finns utförligt beskrivet i min artikel:

De absolut främsta fördelarna som jag ser med den här portföljen är:

 • Den ger en god riskjusterad avkastning med målet runt 8 % per år men en lägre förväntad standardavvikelse (=risk) än börsen i genomsnitt.
 • Det är en portfölj där du betalar väldigt låga avgifter i genomsnitt på ovanstående portfölj 0.21 %, långt mycket mindre än normalfonden som ligger på 1.65 %.
 • Den går att automatisera helt och hållet genom automatiskt månadssparande i fonderna
 • Det är en portfölj till största delen baserad i svenska kronor och som är likvid i meningen att du kan plocka ut pengarna med ett par dagars varsel.
 • Den kommer att slå mer än 9 av 10 lösningar som rekommenderas av banken.
 • Du får en portfölj som rekommenderas av de flesta oberoende auktoriteter såsom Warrent Buffet, Günther Mårder, Claes Hemberg m.fl.
 • Du får en portfölj med exponering i princip över hela världen med ett fokus på Sverige (eftersom det här vi bor och sannolikt den valutan vi vill ha värdet i)
 • Det är en portfölj på fokus på stora och trygga företag och en mix mellan värde- och tillväxtföretag.

För en mer komplett analys av portföljen:

Portfölj för lite större belopp (>200 000 kr)

Om du har ett större belopp som du vill investera som t.ex. 200 000 kr eller mer då skulle jag rekommendera RikaTillsammans-portföljen istället. Det är en variant på nybörjarportföljen med ungefär samma avkastning, men lägre risk. I följande artikel har jag gjort en jämförelse mellan:

 • Nybörjarportföljen
 • RikaTillsammans-portföljen
 • En ren 100 %-aktier portfölj

Läs hela artikeln – den innehåller även en ganska spännande analys av den här nybörjarportföljen.

Eftersom jag har haft nybörjarportföljen publikt i över ett år på Nordnet så följer här även den senaste årsanalysen:

Sparande till barn

Det går utmärkt att spara till barn på det här sättet också. Då rekommenderar jag följande artiklar:

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Om du gillar den här artikeln så vill jag passa på och rekommendera mitt månatliga nyhetsbrev. Det är gratis, det kommer ut cirka en gång i månaden och det innehåller de bästa artiklarna samt tips till dig och din privatekonomi. Du kan läsa mer om nyhetsbrevet här. Anmäl dig gärna nedan:

Om du har några frågor, kommentera gärna nedan.

Relaterade artiklar på bloggen

Andra stegen i min artikelserie

Fördjupningsartiklar

Externa länkar

Även om varken Avanza eller Nordnet har sponsrat det här inlägget, får jag en liten ersättning om du väljer att använda någon av de två länkarna till dem. Jag använder inkomsten för att kunna ta tiden att skriva dessa artiklar. Du kan läsa mer om min annonspolicy här.

Relaterade etiketter och ämnen

aktier, amf aktiefond europa, avanza, avanza zero, buffert, Bullion Vault, DNB Global Indeks, frejas portfölj, guld, hyresfastigheter, indexfonder, investeringssparkonto, jämförelse, kapitalförsäkring, kontanter, läsarfråga, liberty silver, målsparande, morningstar, msci, nordnet, nordnet superfonden sverige, nybörjarportfölj, obligationer, ombalansering, OMX, räntekonto, råvaror, så blir du rik, sharpekvot, silver, spiltan, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Spiltan Räntefond Sverige, spp aktiefond usa, spp obligationsfond, strategi, svenska bostadsfonden, swedbank robur indexfond asien, tillgångsfördelning, tips, vanguard, video

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

175 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej, är ny med fonder och ganska osäker! Så hade hjälp otroligt mycket om en kunnig person kunde ge mig feedback på min fondportfölj… Fördelat 60% Globala indexfonder, 30% Sverigefonder och 10% tillväxtfonder.

  DNB Global Indeks – 30%
  Länsförsäkringar Global Indexnära – 30%
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 15%
  Didner och George Aktiefond 15%
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 10%

  Pengarna ska ligga i minst 5-6 år och ska bland annat spara till kontantinsats till en lägenhet men även använda fondportföljen för att spara med i framtiden. Tack så mycket på förhand!

  Wendy
  1. Jag skulle spontant inte rekommendera att spara pengar som ska användas till kontantinsats till ett boende i aktier eller i fonder eftersom risken även på 5 år kan vara relativt hög.

   Jan Bolmeson
 2. Hej, du skriver att det här är en bra portfölj över tidsperioden 5-10 år, vad ska man göra efter 10 år om man siktar på ett ännu längre sparande? ska man bara låta det vara precis som det är eller kanske omplacera till andra fonder eller upplägg?

  E
 3. Hejsan Jan!

  Nu har jag tänkt ta tag i lite sparande på både kortare sikt och längre sikt. Då menar jag att lite av pengarna jag sparar undan ska sparas i längre än 7-10 år.
  Och på kortare sikt 2-4 år har jag tänkt spara den andra delen av månadssparandet ( 50% – kort sikt, och 50%- lång sikt) etc, och det totala sparandet har jag väl tänkt att det ska ligga nånstans mellan 800:- till 1500:- beroende på månad. MEN, jag har även en del undansparade pengar typ 20.000-30.000:- som jag skulle kunna tänka mig lägga in nånstans också.
  Då till frågan, jag behöver lite hjälp med val av fonder eller hur jag ska lägga upp procent strategin på olika fonder för både långsiktigt sparande men även kortsiktigt sparande.
  Skulle vara väldigt tacksam om du kunde svara på min fråga då det skulle underlätta en hel del för mig.

  Tack på förhand,
  Christoffer

  Christoffer Carlsson
  1. Jag kan tyvärr inte ge personliga råd på det sättet utan behöver hänvisa till de olika artiklarna om de olika portföljerna jag har skrivit sedan tidigare.

   Jan Bolmeson
 4. Hej,

  Försöker hitta om det finns något avsnitt i bloggen med tips hur man ska lägga upp sparandet som sambos eller gifta – finns något sådant? Tänker exempelvis på hur man gör med ISK-konto eftersom bara en person kan stå på kontot men man ändå vill ha ett gemensamt sparande. Ska man öppna varsitt identiskt konto med samma fonder och samma månadsinsättning? Eller finns något annat smidigt sätt?

  CG
  1. Har inte skrivit så mycket om det då juridik inte är min starka sida tyvärr. Jag tror att man kan avtala sådant separat i ett samboavtal. Man behöver väl bara se till att ha en duktig jurist som kan kolla på det.

   Jan Bolmeson