En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin | RikaTillsammans

En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin

Förslag på hur man kan börja investera pengar i aktier och fonder

Vilka aktier eller fonder ska man köpa när man börjar investera sina pengar? Hur ska man tänka, fördela pengarna och hur gör man rent konkret? Så här tänker jag utifrån en nybörjares perspektiv – som dessutom råkar vara bättre än 90 % av det som du får hos bankerna.

I de föregående delarna i min miniserie ”Så blir du rik” så har jag beskrivit vikten av att betala sig själv först (steg 1), att bygga en god struktur i sin privatekonomi (steg 2) och vikten av att sätta dem i arbete (steg 3) så att de jobbar hårt för dig istället för att du behöver jobba hårt för dina pengar.

Syftet med den här fjärde delen är att:

 • Hjälpa dig att skapa en bra riskjusterad portfölj
 • Inte gå på bankernas förslag som gör dem rika och dig fattig
 • Komma igång

Förutsättningar

Jag kommer i det här exemplet att utgå från exempelbeloppet 10 000 kr, men det fungerar lika bra för 100 000 kr, och jag skulle till och med säga upp till 200 000 kr. Vid 200 000 kr eller mer så skulle jag göra lite annorlunda och mer gå på RikaTillsammans-portföljen. Men mer om det senare i artikeln.

Innan du följer råden i den här artikeln utgår jag ifrån att:

 • Du har ett månatligt sparande på minst 10 % av din inkomst
 • Att du har en rimlig buffert i förhållande till din levnadssituation
 • Att pengarna som du investerar är till för din pengamaskin och inte ett målsparande (se steg 2)
 • Att pengarna kan vara investerade minst en period om 5 till 10 år.

Steg 1. Öppna ett investeringssparkonto hos Nordnet

Det första steget, om du inte har gjort det redan, är att öppna ett konto hos Nordnet (eller Avanza). Jag rekommenderar dock Nordnet, främst på grund av deras Shareville-funktion där du kan följa min Nybörjarportfölj live.

Den typ av konto som du vill öppna heter ”Investeringssparkonto (ISK)”. På köpet får du förmodligen ett vanligt sparkonto och i vissa fall även en vanlig värdepappersdepå. Det är OK då det inte kostar något, men det är på investeringssparkontot som vi kommer att arbeta från. Anledningen till det är att det är betydligt mer förmånligt utifrån ett skatteperspektiv. Kontot kostar heller ingenting och det kostar inget att vara kund.

Om du är intresserad av varför man bör välja just ISK framför en kapitalförsäkring (KF) eller en vanlig värdepappersdepå så har jag skrivit mer om Investeringssparkonto i artiklarna (överkurs):

Vad som kan hända efter att du har fyllt i formulären på deras hemsida är att det kan ta några dagar innan du får hem papper som du får skriva på och skicka tillbaka om du inte använder e-legitimation (rekommenderas).

Steg 2. För över pengar till ditt ISK-konto

När du har ditt konto färdigt så får du via deras hemsida instruktion för hur du kan sätta in pengar på ditt konto. Det går ofta antingen via:

 • En vanlig överföring efetersom alla ISK har ett vanligt kontonummer
 • Inbetalning till ett BG/PG nummer och ditt ISK-kontonr som referens
 • Autogiro från ditt vanliga lönekonto (rekommenderas!)

När pengarna kommer in på ditt ISK-konto kan du placera dem. Då ligger de först som saldo, som sedan kan användas för att köpa olika investeringar eller ”jobb för pengarna” som jag kallar det i det föregående steget i artikelserien.

Steg 3. Den första nybörjarportföljen bör bestå av indexfonder

Det finns ganska många olika skolor, men de flesta experter som inte är knutna till en bank som säljer produkter, är rörande överens. För en vanlig privatperson som börjar sin spar- och investeringskarriär är olika indexfonder bland det bästa man kan välja.

En indexfond är enkelt förklarat en påse som består av ett stort antal företag – ett slags genomsnitt av marknaden. Om du t.ex. har sett SVT Rapport på kvällen 19:30 så är det det svenska indexet OMX30 (Sveriges 30 största bolag) som de brukar hänvisa till när de säger: ”Idag har börsen gått upp X %”.

Till och med en av världens rikaste män Warrent Buffet har sagt:

My advice to the trustee couldn’t be more simple: Put 10% of the cash in short-term government bonds and 90% in a very low-cost S & P 500 index fund. (I suggest Vanguard’s.) I believe the trust’s long-term results from this policy will be superior to those attained by most investors — whether pension funds, institutions or individuals — who employ high-fee managers.

Jag har i flera fördjupningsartiklar visat att över tid är det i princip omöjligt att slå avkastningen för en indexfond med låga avgifter.

En bra sammanfattning kan du även få via de här två nedanstående videoklippen från SVT Rapport.

SVT Rapport jämför indexfonder och vanliga fonder

Nobelpristageren i ekonomi 2013 rekommenderar indexfonder

Indexfonder ger ca 8 % avkastning per år

Med indexfonder kan du över tid förvänta dig en genomsnittlig avkastning om ca 8 % per år över en period av 5 till 10 år. Du är naturligtvis inte garanterad den avkastningen, men man kan säga att med mycket hög sannolikhet att du över tid kommer att få en genomsnittsavkastning om 8 % (dvs. om du summerar alla årens utfall och delar dem med antal år).

Just riskperspektivet är lite överkurs, men du kan läsa om det i min artikel här.

Det finns mycket att läsa om indexfonder, men jag hoppas att det jag har skrivit här tillsammans med fördjupningsartiklarna ger dig tillräckligt med kött på benen att se att det är långt mycket bättre än alla andra alternativ – särskilt då ”vanliga” fonder (de som bankerna säljer) sällan ens slår sitt index.

Mycket av resonemanget här ovan försöker jag nämligen bygga på sunt förnuft – om 9 av 10 produkter som banken erbjuder inte slår sitt index – är det då inte bara smartare att köpa index? Jo, naturligtvis…

Fonder som jag rekommenderar

Då handlar det om att börja välja vilka indexfonder man vill välja. Generellt sagt så är det viktigaste att fonderna har en låg avgift max 0.4 %, helst gärna under 0.25 %. Avgiften spelar nämligen väldigt stor roll – du kan läsa min artikel på det ämnet.

Jag har gjort en sammanställning av de fonder som jag rekommenderar i den här artikeln:

Övriga artiklar som du kan ha glädje av:

En krockkudde som minskar risken

Eftersom vi har en relativt medellång tidshorisont på 5 till 10 år skulle jag faktiskt inte placera alla pengar i aktier, utan jag skulle lägga till en airbag i portföljen som tar upp stöten vid en eventuell krasch. Det kan man göra genom att placera en del av pengarna i form av ränte- och obligationsfonder. En ränte- eller obligationsfond är en fond som lånar ut pengar till exempelvis den svenska staten eller stora svenska bolag.

Just lån har fördelen att de inte minskar i värde om en aktiemarknaden kraschar. Jämför; om jag lånar 100 kr av dig och börsen kraschar så är jag ju fortfarande skyldig dig 100 kr. På så sätt behåller ränte- och obligationsfonder sitt värde även i turbulenta tider. Man brukar skilja på långa och korta obligationsfonder baserat på hur lång tid man har lånat ut sina pengar.

Dessa fins också under kategorierna långa och korta räntefonder i följande artikel:

Fördelningen mellan de olika fonderna

Hur man ska fördela sina pengar i en portfölj har det skrivits många böcker om jag är snarare för att göra det enkelt för sig. En första portfölj skulle jag fördela enligt så här:

Andel obligations- och räntefonder = din ålder

Andel indexfonder (aktier) = 100 – din ålder

Så i mitt fall som är 33 år gammal i dagsläget så skulle portföljen se ut som följer:

Andel obligations- och räntefonder = 33 %

Andel indexfonder (aktier) = 100 – 33 = 67 %

Det ger en bra fördelning mellan aktier som har hög risk och ränte- och obligationsfonder som har låg risk.

Automatisera månadsspandet

Både Nordnet och Avanza ger dig möjlighet att komma igång och automatisera sparandet. Jag har spelat in två videoklipp på ämnet i artikeln:

Följ min nybörjarportfölj via Nordnet Shareville

shareville-150210

I början av året skapade jag en nybörjarportfölj som baserar sig på den här artikeln och 10 000 kr samt ett månadssparande på 1 500 kr. Du kan se fonderna som jag valde i den här artikeln och du kan följa portföljen via Shareville:

Om man har en summa pengar, ska man investera allt på en gång eller sprida ut det?

Om du står i valet och kvalet om man ska investera allt på samma gång eller sprida ut det över tid så har jag skrivit om det i en artikel:

Det som är statistiskt sätt bäst är att investera hela beloppet på en gång (även om det inte känns intuitivt).

Sammanfattning och analys av portföljen

Det här är en portfölj som bör ge dig en god riskjusterad avkastning över en period om 5 till 10 år. Att det är över den här tidsperioden är oerhört viktigt eftersom att investera så här över en period på 1 år eller mindre – då kan du lika gärna singla slant. Men ju fler år du äger din investering, desto högre blir sannolikheten att du tjänar pengar. Det här finns utförligt beskrivet i min artikel:

De absolut främsta fördelarna som jag ser med den här portföljen är:

 • Den ger en god riskjusterad avkastning med målet runt 8 % per år men en lägre förväntad standardavvikelse (=risk) än börsen i genomsnitt.
 • Det är en portfölj där du betalar väldigt låga avgifter i genomsnitt på ovanstående portfölj 0.21 %, långt mycket mindre än normalfonden som ligger på 1.65 %.
 • Den går att automatisera helt och hållet genom automatiskt månadssparande i fonderna
 • Det är en portfölj till största delen baserad i svenska kronor och som är likvid i meningen att du kan plocka ut pengarna med ett par dagars varsel.
 • Den kommer att slå mer än 9 av 10 lösningar som rekommenderas av banken.
 • Du får en portfölj som rekommenderas av de flesta oberoende auktoriteter såsom Warrent Buffet, Günther Mårder, Claes Hemberg m.fl.
 • Du får en portfölj med exponering i princip över hela världen med ett fokus på Sverige (eftersom det här vi bor och sannolikt den valutan vi vill ha värdet i)
 • Det är en portfölj på fokus på stora och trygga företag och en mix mellan värde- och tillväxtföretag.

För en mer komplett analys av portföljen:

Portfölj för lite större belopp (>200 000 kr)

Om du har ett större belopp som du vill investera som t.ex. 200 000 kr eller mer då skulle jag rekommendera RikaTillsammans-portföljen istället. Det är en variant på nybörjarportföljen med ungefär samma avkastning, men lägre risk. I följande artikel har jag gjort en jämförelse mellan:

 • Nybörjarportföljen
 • RikaTillsammans-portföljen
 • En ren 100 %-aktier portfölj

Läs hela artikeln – den innehåller även en ganska spännande analys av den här nybörjarportföljen.

Eftersom jag har haft nybörjarportföljen publikt i över ett år på Nordnet så följer här även den senaste årsanalysen:

Sparande till barn

Det går utmärkt att spara till barn på det här sättet också. Då rekommenderar jag följande artiklar:

Anmäl dig till nyhetsbrevet

Om du gillar den här artikeln så vill jag passa på och rekommendera mitt månatliga nyhetsbrev. Det är gratis, det kommer ut cirka en gång i månaden och det innehåller de bästa artiklarna samt tips till dig och din privatekonomi. Du kan läsa mer om nyhetsbrevet här. Anmäl dig gärna nedan:

Om du har några frågor, kommentera gärna nedan.

Relaterade artiklar på bloggen

Andra stegen i min artikelserie

Fördjupningsartiklar

Externa länkar

Även om varken Avanza eller Nordnet har sponsrat det här inlägget, får jag en liten ersättning om du väljer att använda någon av de två länkarna till dem. Jag använder inkomsten för att kunna ta tiden att skriva dessa artiklar. Du kan läsa mer om min annonspolicy här.

Relaterade etiketter och ämnen

aktier, amf aktiefond europa, avanza, avanza zero, buffert, Bullion Vault, DNB Global Indeks, frejas portfölj, guld, hyresfastigheter, indexfonder, investeringssparkonto, jämförelse, kapitalförsäkring, kontanter, läsarfråga, liberty silver, målsparande, morningstar, msci, nordnet, nordnet superfonden sverige, nybörjarportfölj, obligationer, ombalansering, OMX, räntekonto, råvaror, så blir du rik, sharpekvot, silver, spiltan, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Spiltan Räntefond Sverige, spp aktiefond usa, spp obligationsfond, strategi, svenska bostadsfonden, swedbank robur indexfond asien, tillgångsfördelning, tips, vanguard, video

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

167 kommentarer finns till denna artikel:

  1. Du kan ju alltid låta en automatisk överföringen gå till ett ISK kontant för att sedan själv manuellt köpa de fonder pengarna inte räcker till på månadsvis. Jag gör så med tex. En fond där lägsta månads sparande är 500:-. Sen ombalancerar man hela portföljen exempelvis var 6 månad för att hålla sin procent.

   Joakim
  2. Spara pengarna på kontot tills där är tillräckligt med pengar för att fördela på fonderna. Jag kommer sannolikt minska antalet fonder till nästa ombalansering och då blir det lättare.

   Jan Bolmeson
 1. Hallå Jan,

  Jag funderar lite kring fördelningarna i min portfölj. Jag har fördelat aktie-räntefonderna 73-27 % och använt mig av samma procentuella fördelning mellan fonderna som i din portfölj (efter lite omräkning från 60-40 till just 73-27 %). Jag kommer månadsspara (sparbelopp) 3000 kr/månaden.

  Tyvärr så uppstår det problem väl när jag ska köpa mina totalt 15 fonder eftersom vissa fonder ligger under ”Minsta köpbelopp”. För att undkomma problemet har jag kommit fram till att kan jag välja emellan:

  (1) fördela om i portföljen för att komma upp i rätt ”köpbelopp” med risk att gå miste om någon fond,
  (2) alternativt höja sparbeloppet,
  (3) eller ta bort en eller flera fonder ur portföljen.

  Min fråga är, finns det ett 4:e alternativt till att kunna köpa samtliga 15 fonder till samma sparbelopp (3000 kr)? Har fastnat med min Excelsnurra efter många försök. Vad tror du?

  Med vänliga hälsningar,
  MB

  MB
 2. Hej! Tack för bloggen! Jag har precis börjat sätta mig in i detta och startat ett månadssparande på 1000kr. Jag har försökt göra en variant på nybörjarportföljen med etiskt/hållbart fokus. Har kollat på Morningstars hållbarhetsbetyg, och detta är min lista (antal jordglober inom parentes). Jag har med DNB Global Indeks trots 3a för att du rekommenderade den så mycket. Ville inte heller har mer USA än vad som redan är i de Globala. Vad tror du om min lista? Har du tittat på jordglobsbetyget?

  == Global ==
  DNB Global Indeks (3)
  SEB Hållbarhetsfond Global (5)
  Öhman Global Sustainable Brands (5)
  == Sverige ==
  Didner & Gerge Aktiefond (5)
  Alfred Berg Obligationsfond Plus Hållbar (n/a)
  == Asien ==
  Öhman Etisk Index Pacific 5
  == Tillväxt ==
  Fidelity Emerging Markets A (4)
  Nordea-1 Emerging Stars Equity BP SEK (5)
  == Europa ==
  SEB Europafond Småbolag (4)
  SEB etisk Europafond (4)
  == Kort räntefond ==
  SPP Penningmarknadsfond (n/a)
  KPA Etisk Räntefond (n/a)
  == Lång räntefond ==
  SPP Obligationsfond (n/a)
  AMF Räntefond Lång (n/a)

  https://www.shareville.se/medlemmar/guybrush-threepwood/portfolios/149085/

  Guybrush Threepwood
 3. Hej!

  Verkar som att det inte går att köpa SEB Likviditetsfond SEK på Avanza längre. Någon som vet varför? Vill nämligen just ha denna på Avanza…

  Finns det möjligtvis en liknande på Avanza som går bra att ersätta med (med samma/liknande avgift, active share, tracking error, förklaringsvärde, stand.av. etc.)?

  Med vänliga hälsningar,
  MB

  MB
 4. Hej Jan,

  Hur gör man om man börjar med en Nybörjarportfölj men vill flytta över till en RikaTillsammans-portfölj efter att kommit upp i ett kapital på över 100000 kr (t.ex. redan efter 1 år)? Du säger ju själv att man ska ha kvar sin portfölj 5-10 år. Hur ska man tänka här anser du?

  Tack för svar.
  Med vänliga hälsningar, MB.

  MB
 5. Hej. Det låter intressant det du säger men jag är helt novis på sparande mm. Jag skulle behöva ha råd om hur jag ska göra med en större summa pengar jag fått som jag vill sätta i arbete. Storbanken vill att jag ska köpa en fond för allt men jag vet inte om jag vill vara fast i deras grepp. vad göra?

  lena lithen
 6. Hej,
  Innan jag hittade in till denna sida så investerade jag som följande;
  10 000:- Avanza Zero
  10 000:- Länsförsäkringar Global Index
  10 000:- SEB Global C
  10 000:- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  10 000:- SPP Aktiefond USA

  Kanske inte det bästa men vill bara komma igång med min investering. Jag har ungefär 50 000:- till jag kan investera på en gång men kommer inte riktigt igång med vad jag bör investera i. Nu när jag läst dina tips så ”vågar” jag inte fortsätta efter att jag investerat som ovan för jag är ”rädd” för att göra fel.

  Har du nå tips om hur jag ska investera resterande pengar?

  Mvh
  Johan

  Johan
 7. Hejsan.
  Jag har följt ditt råd och börjat bli aktivare på börsen och skaffat en ISK hos Avanza och dessutom flyttat min tjänstepension dit. Jag och sambon började också att spara i indexfonder, men med nuvarande börsutveckling så har vi tröttnat på dom (Avanza Zero -17% sen april 2015), så vi har mer eller mindre lämnat dom och börjar köpa preferensaktier för pengarna. Mestadels preferensaktier från bostadsbolag, typ Akelius, Högkullen och Prime Living, men även några från SAS, Pegroco och Volati Pref.
  Dom fungerar ju inte riktigt som vanliga aktier, eftersom dom inte följer företaget på samma sätt, utan dom har en fast kontant utdelning, vanligtvis fyra gånger om året, så avkastningen beror på hur mycket dom kostar när man köper dom,
  men i snitt har vi lyckats skaffa preferensaktier med 7-10% avkastning per år, eller egentligen lite mer, eftersom du får ut pengarna kvartalsvis, så du kan återinvestera avkastningen.
  Den stora fördelen med att dom inte följer företaget är ju att deras aktiekurs inte alls påverkas speciellt mycket av vare sig börsuppgångar eller börsnedgångar, såvida inte företaget riskerar att gå i konkurs, då dom ju löper samma risk som vanliga aktier, även om dom väl har en viss förtur till kvarvarande pengar jämfört med ”vanliga” aktier.
  Så visst missar man en börsuppgång, men man missar mer eller mindre börsnedgångarna också, eller så kan man passa på att köpa ännu fler preferensaktier när börsen sjunker, så att man kan få en ännu bättre procentuell avkastning.
  Jag undrar lite smått varför du inte behandlar preferensaktier som ett sätt att skaffa sig en ”passiv”, tämligen pålitlig inkomst, jämfört med aktiesparande och indexfonder, som är högst opålitliga?
  Preferensaktier har ingen avgift (förutom courtaget) och ger en fast avkastning. Förvisso får man se till att inte köpa dom över inlösenkursen, men annars kan man inte förlora på dom, såvida inte det bakomliggande företaget ställer in betalningarna.
  Mvh Tobias

  Tobias Gladh
  1. Jag har kollat på preffar mång gånger. Rekommendera även Akelius preffar när de gjorde emission för något år sedan. Problemet är att jag inte upplever det så enkelt som du beskriver. Många gånger är villkoren väldigt svåra (tycker jag) att förstå. Det handlar om hur de kan köpas tillbaka, hur kurserna ligger och så vidare. Men köper man dem på stora och stabila bolag så borde risken vara begränsad.

   Jag brukar själv bedöma risken i preffar någonstans mellan obligationer och aktier. Men ja, när det kommer bra preffar brukar jag mejla ut i nyhetsbrevet om dem, men jag har inte tyckt att där varit några bra på sistone.

   Sedan har ju indexfonderna en rätt hög volatilitet, det är ju därför jag burkar säga att om man inte kan hålla dem mer än 5 år så ska man inte köpa aktier överhuvudtaget. (Skulle nog inte gå in i preffar på en kortare horisont än 5 år heller).

   Jan Bolmeson
 8. Hej,
  Vi funderar på att amortera på vårt bolån, min fråga är om de skulle vara bättre att lägga pengarna på detta sparande ist för att en högre förtjänst och sen betala av lånet från vinsten av sparandet?
  Med vänlig hälsning, Pernilla

  Pernilla
 9. Hej Jan,
  Har läst igenom en ovanstående.
  Har pengar i mitt företag som jag vill placera i indexfonder.
  Har tänkt på Rika Tillsammans-portföljen
  Helt ny inom detta.
  Dessutom vill min fru avsätta av sina privata pengar.
  Skulle var mycket tacksam om du kan ge mig dina synpunkter.
  Med vänlig hälsning

  Sonny Lindström
 10. Följer strukturen på nybörjarportföljen i ett ISK-konto. Min fråga är om det är fortfarande lönsamt att ha just räntefonder (äger själv Spiltan Räntefond Sverige) på ett ISK-konto eller om man får ut högre avkastning i dagsläget om man har dessa i en depå?

  Mvh,

  Sebastian

  Sebastian
 11. Hej!
  Jag är en 30 åring som tidigare (i något år) sparat enligt din strategi i nybörjarportföljen, jag har pga ändrad familjesituation (vilket innefattade att jag blev utlöst från hus) börjat investera lite annorlunda..
  Kan väl säga att jag har cirka 1/3 av mitt kapital på ett sparkonto med 0.9% sparränta, fria uttag – (norsk) insättningsgaranti..
  0,5/3 del i korta räntefonder och 0,5/3-del i långa räntefonder (båda AMF).. Resterande har jag tänkt att fördela löpande varje månad enligt nedan:
  Fondfördelning

  Fond

  Belopp

  Fördelning

  AMF Aktiefond Asien Stilla havet
  200 SEK 10,0 %

  DNB Global Indeks
  600 SEK 30,0 %

  Danske Invest Global Index
  200 SEK 10,0 %

  Didner & Gerge Aktiefond
  200 SEK 10,0 %

  SPP Aktiefond USA
  200 SEK 10,0 %

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  200 SEK 10,0 %

  Swedbank Robur Access Asien
  200 SEK 10,0 %

  Swedbank Robur Access USA
  200 SEK 10,0 %

  Ser du några direkta negativa aspekter i att investera enligt den här modellen kontra nybörjarportföljen?

  Mvh

  Calle
  1. Utan att ha sett närmare på det har du två rena USA fonder + DNB Global och Danske invest global index som båda placerar ca 60 % av pengarna i USA. Det blir mycket USA.
   Mvh Kim

   Kim
 12. Hej.
  Denna sida verkar mycket intressant., Har precis anmält mej till ditt nyhetsbrev. Kan inte mycket om hur man gör men jag ska ta mej tid att läsa dina råd. Är intresserad men har väl inte riktigt vågat börja spara i fonder och investera.
  Jag har precis öppnat ett ISK konto i Danske Bank men nu förstår jag att det finns billigare vägar.
  Får väl ta ut en vecka semester o läsa din blogg.

  Tack igen
  Lotta

  Lotta Persson
 13. Tack så mycket Jan för den hjälp jag fått genom att läsa på din sida.

  Jag gjorde vad många Svenskar gjort, blev uppmuntrad att avsätta pengar i min egen storbanks aktiva fondförvaltning, hrmpf…
  Jag började mitt fondsparande hos Handelsbanken i somras, men genomskådade fondbluffen alltför fort. Jag sålde emellertid mitt innehav med runt 2500: – i förlust, vilket känns helt ok hellre än att spela storbankerna i händerna. Som det är ju har jag tagit mig till ca: 65 000: – i passiva indexfonder och räntebaserade fonder genom Avanza. Jag har en sparhorisont på 3-5 år, beroende på hur snabbt detta kommer att gå. Efter att ha läst om nybörjarportföljen på via din blogg valde jag därför att fortsätta med ett nytt ISK-Konto hos Avanza. Tanken är att jag skulle få en större överblick på vad som ingår i reps. fond, och vidare till mer förmånliga avgifter.

  Just nu har jag istället valt att avsätta 5000: – i månaden, vilket för mig känns rimligt. Målet är att spara ihop: 300 000:- för att ha pengar till en insatslägenhet.

  Jag gör själv jämförelser mot: Morningstar och Fondkollen innan köp för att se över hur de presterat tidigare. Är medveten om att detta inte är en garant för att dessa skall prestera bra, men åtminstone placerar jag själv mina fonder och kan välja hur jag sprider risken.

  Som många andra blir jag sugen på aktieköp, men eftersom jag inte har kunskapen än ser jag mig om efter ett annat alternativ. Under gårdagen fick jag upp ögonen för investmentbolag, och så som jag förstod det kan dessa liknas vid fonder, men med en smalare inriktning till rimliga avgifter.

  Antar att jag kommer att gå på mina nitar som flertalet, och göra knäppa misstag. Men hellre gör jag ett misstag med viss insyn i riskerna, än att förblir helt novis. Därför läser jag hellre lite mer innan jag gör ett köp. Det verkar emellertid som jag är på rätt adress, jag har redan ett ISK-Konto hos Avanza och jag har korrigerat kontot för köp till ”Mini” eftersom mina aktieköp/köp i investmentbolag inte kommer att överstiga 15 000: – per tillfälle.

  Jag följer din rekommenderade modell i relation till ålder. Jag är 40 år gammal, alltså följaktligen går 40 % till räntebaserade fonder, och resten till billiga indexfonder. Dessa två investeringar gör jag med 5000: – per månad. Det har gått långsammare än väntat eftersom jag fått oönskade utgifter: tandläkarräkningar mm.

  Min fråga: Med över 60 000: – i räntebaserade fonder/indexfonder kan jag redan nu börja avsätta pengar i investmentbolag, eller skall jag vänta? Alternativt börjar jag skapa en ny portfölj när jag passerat 100 000:-

  Tacksam för svar

  Karl
  1. Ett tips – kolla upp fonden ”Spiltan Aktiefond Investmentbolag”. Den kostar ca 0.2 % och består av investmentbolag. :-)

   Jan Bolmeson
 14. Jag gjorde för ett tag sen en portfölj med isk hos avanza bestående av Avanza zero, DNB global indeks, Spiltan aktiefond, SPP aktiefond Japan Sverige och USA. Alltså inte helt uppbyggd enligt detta förslag men något liknande.
  Hittills (ca 1 år) har den ju enbart gått nedåt, så min fundering är om det ändå är värt att ha kvar den och fortsätta investera lite varje månad, eller om jag ska börja titta på andra sparformer?

  Sara
  1. Ja, det har varit en tuff period. Min portfölj har ju gått liknande, men det ingår tyvärr i spelet. Däremot så låter det inte som att du har några ränte- och obligationsfonder – det skulle jag definitivt rekommendera för att balansera risken.

   Jan Bolmeson
 15. Hej
  Jag har nu 9500 kr på Avanza som skall börja jobba efter dina råd. Hur gör jag vid årets slut då jag har sparat 1500 kr
  per månad( 18000 kr /år). Skall jag återivestera/fördela dessa i portföljen som tidigare eller rekommenderar du annat?

  mvh Niklas

  Niklas Törnqvist
 16. Jag vill ej vara med i någon fond sedan jag fick veta hur de behandlar mina pengar, blev förbannad av de jag såg/hörde i programmet Plus. Hur gör jag för och slippa vara med i de så kallade Fonder?

  Decirée
 17. Jag har sett/hört programmet Plus där de pratar om fonder, att man vinner inget på att vara med som jag tolka de, de ”roar” sig i stort sett på mina pengar, blev förbannad när jag fick höra hur de grundlurar oss pensionärer bland annat. Nu vill jag veta hur jag kan avsluta min medverkan ang fonder, jag får ju ändå ingen vinst av de i slutänden?

  Yvonne Lagergren
 18. Intressant läsning hur ska jag som är 61 år tänka har nu sparande i fonder och aktier på Swedbank och känner att att deras rådgivare får ett visst uppdrag att sälja vissa ”papper” denna månad. Har en stor summa på konto som ger mig 0,8 i ränta. Känns som de borde ge bättre utdelning men är ändå säkra. Hur ska jag tänka och agera?

  Gunilla Johansson
 19. Jag ska börja med nybörjarportföljen nu! Härligt läsning! Tänkte såhär: jag börjar med 50 000. Delar upp den % på allt. När jag sedan ska sätta in 5000kr i månaden. Kan man automasiera så de 5000kr delar upp sig % rätt på de fonderna o index jag valt? Eller måste jag placera de 5000 manuellt i varje index/fond?

  Marcus
 20. Mycket intressant läsning!

  Har härmed bestämt mig för att börja fondspara men jag har en fundering kring valet av ränte- respektive indexfonder. Du tipsar i artikeln om en drös olika och jag undrar om meningen är att nybörjarportföljen består av alla dessa eller enbart en från varje fondtyp? Jag antar att det är något man själv väljer vilket kan verka avskräckande för läsare.

  Hur som helst kommer jag att spara 3500 kr i månaden, 73 % i IF och resten i RF. Jag har sedan tidigare 90000 kr i sparkapital (40000 kr buffert) som jag antagligen kommer låta ligga på ett sparkonto eftersom att min framtid är oviss med eventuellt bostadsköp inom 2 år. Är detta en dum idé? Är det bättre rent ekonomiskt att successivt överföra sparkapitalet från sparkontot till portföljen? Även fast jag kan behöva dessa pengar inom 2 år?

  Björn L Öhman
  1. Ja, pengar som ska användas inom 5 år bör inte investeras. När det gäller fonderna så kan man välja allihop eller en. De är alla bra fonder.

   Jan Bolmeson
 21. Hej. Väldigt bra information här Jan.

  Jag undrar som många andra hur många index samt räntefonder du rekommenderar att man börjar med. (2 av varje? 5? 10?).

  Olle
 22. Hej!

  Swedbank verkar ha tagit bort Robur Indexfond Asien.
  De har en Swedbank Robur Asienfond istället som de tar 1.46 % per år för om jag inte missförstår.
  Har du något tips om vad som jag kan ha i portföljen istället?

  Fredrik
  1. Swedbank Robur Indexfond Asien fusionerades med Swedbank Robur Access Asien 2015-09-24. Fonderna har likartade placeringsinriktningar och värdeutvecklingen fram till 2015-09-24 avser Swedbank Robur Indexfond Asien. Avgift 0,2.

   Joakim
 23. Hej, tack för intressant läsning. Fick en fundering, för dom som inte har ett sparande sedan tidigare att kunna investera och som kanske kan högst spara 100-500 kr i månaden endast, vad rekommenderar du då att man ska göra för att få bäst långsiktig avkastning?
  För detta är väl inte bara för de som redan har ett sparande på flera 10000 kr och ett bra mycket högre månadsparande? Med vänlig hälsning, Sophia

  Sophia Ryderstedt
  1. Absolut! Det här fungerar att spara med så lite som 100 kr i månaden. Det är därför jag kallar det för en nybörjarportfölj. Lycka till med sparandet!

   Jan Bolmeson
 24. Hej!

  Jag tänkte starta upp en nybörjarportfölj och beräkna fördelningen utifrån min ålder. Jag är 23 år och tänkte alltså investera 23 % i krockkudden och 77 % i indexfonder.

  Både när jag för in mitt startkapital och när jag ska välja hur jag ska fördela mitt månadsparande, bör jag överföra 23 % av beloppet till en och samma ränte- eller obligationsfond eller dela upp dessa 23 % på några av de olika fonderna du har nämnt? Samma gäller för de 77 % som ska gå till indexfonden/fonderna.

  Mvh Natalie

  Natalie Sjölander
  1. Ja, om du sparar t.ex. 1 000 kr i månaden så skulle jag sätta 250 kr i krockkudden och 750 kr i indexfonderna. Om det inte går så gör det inget om fördelningen blir lite sned. Det balanserar man om 1-2 gånger om året. Om det har blivit för mycket indexfonder, då säljer man av lite indexfonder och ökar i krockkudden, eller vice versa.

   Jan Bolmeson
 25. Hej Jan och tack för en jättebra blogg! Jag har tänkt börja bygga en pengamaskin men har lite frågor.
  1. Som jag har förstått det tycker du att man ska investera 10% av sina pengar gånger antalet år de kan vara låsta, är det dessa som sedan ska delas upp t.ex. 60/40 sen, har jag förstått det rätt?
  2. För de pengar man inte investerar i pengamaskinen utan har kvar på t.ex. sparkonton är räntefonder ett alternativ även för dessa eller är det för riskfyllt?
  3. Finns det någon räntefond du skulle rekommendera som ett ”relativt säkert” alternativ till klassiska sparkonton?

  Nils
 26. Om man nu har tjänat ihop sina pengar och vill börja ta ut sin ”passiva inkomst” från index/räntefonder betyder inte det att man säljer av delar av fonderna och då får mindre ”passiv inkomst” hela tiden? eller ska man satsa på amerikanska ET fonder som delar ut pengar istället?

  Danne
 27. Var inne på Morningstar för att hitta bra fonder. Där kan man inte sortera på förvaltaravgift tyvärr. Men däremot Normanbelopp. Kan man använda det istället för Normanbeloppet? Googlat runt lite, men inte hittat något bra svar.
  Lågt belopp borde ju vara ca samma som låg avgift. Eller är jag ute och cyklar?

  Karin
 28. Hej!
  Jag har tänkt börja spara i fonder och jag fastnade för din nybörjarportfölj och rika tillsammansportfölj.
  Jag har ca 1 miljon kr på ett vanligt sparkonto samt att efter räkningar och allt är betalt så har jag ca 20000 kr över varje månad. Jag har inga större inköp planerade så jag skulle kunna gå in med den större delen av mitt kapital.
  Vilken taktik tycker du jag ska använda?
  Hur stor del av mitt kapital ska jag gå in med?
  Hur mycket ska jag månadsspara?
  Detta känns lite ovant för mig och jag vill ju inte gå in och förlora alla mina pengar.

  Daniel
 29. Hej Jan,

  Kikade lite på räntefonderna som du rekommenderar i nybörjarportföljen. Ser att så här vid årets slut 2015 är det många som har förlorat sina 5 stjärnor + att Catella Avkastning har en förvaltningsavgift på 0,70. Rekommendera du fortfarande samma räntefonder i portföljen?

  Varma hälsningar
  Ulrika

  Ulrika Dagård
  1. Jag kommer göra en ny sammanställning inom någon vecka, så ja, än så skulle jag rekommendera dem. Det har dessutom varit ett tufft år för räntefonder eftersom de flesta länder än så länge har minus-räntor.

   Jan Bolmeson
 30. Jag funderar på om det är smartare att placera de ‘säkra/stabila’ pengarna på ett vanligt VP konto? Jag är ute efter att om det är mycket pengar, typ 300-500kkr som ligger i obligationer/räntefonder och värdet på dem ökar mindre än skatten på ett ISK konto så vore förlusten mindre om de låg på ett VP konto? Nästan alla mina ränte/obligationsfonder har gått +/-0 kr det här året och hade alltså gjort sig bättre i ett VP konto?

  Kan man tänka så

  Cobran
 31. Var inne på Morningstar för att hitta bra fonder. Där kan man inte sortera på förvaltaravgift tyvärr. Men däremot Normanbelopp. Kan man använda det istället för Normanbeloppet? Googlat runt lite, men inte hittat något bra svar.
  Lågt belopp borde ju vara ca samma som låg avgift. Eller är jag ute och cyklar?

  Karin
 32. Hjälp,

  nu måste jag få tummen ur. Sparat hos Handelsbanken i alla år. Nu sista året är iof halva beloppet i ett ISK-konto, men ändå. Till största delen har jag deras egna fonder, tyvärr. Vill Sälja rubbet, och istället investera i billiga fonder.

  Har totalt ca 750 000 i fonder. Men hur skall jag fördela det nya sparandet? Är 31 år. Sparar långsiktigt, men ca 500 000 kan behövas till ett eventuellt husköp inom ett års tid. Vill sprida mina rister, men är beredd att ha endel risk på det, iom att det är delvis långsiktigt.

  Nu har jag följande fonder:
  SHB Asien
  SHB Amerika
  SHB Balans 50
  SHB Multiasset Hög
  SHB sv. Småbolag
  Lannebo Småbolag
  Skahen Global
  SHB Offensiv 100

  Du är ju grym på det här. Hur skulle du rekommendera att investera pengarna. Så otroligt tacksam om du svarar.

  Tack för en väldigt bra och innehållsrik hemsida.

  Mvh Karin

  Karin
  1. Hej Karin,

   Det som jag skulle säga är att pengar som behövs inom 5 års tid, skulle jag inte investera överhuvudtaget på börsen, utan ha dem på ett sparkonto.

   De senare pengarna skulle jag rekommendera i de fonderna i t.ex. den här artikeln.

   Jan Bolmeson
 33. Tack för en jättebra blogg! Du har fått upp mina ögon när det gäller min ekonomi och hur jag vill ha det i framtiden.
  Nu till min fundering. Jag är helt nybörjare på fonder och nästan nybörjare på att spara, än så länge håller jag på att bygga upp min buffert och om två månader så är det dags att börja investera i min pengamaskin. Jag undrar om det fortfarande är bra och lönsamt att använd ISK-konto nu när regeringen har aviserat om att höja beskattningen efter årsskiftet?

  Jenny
 34. Hej Jan,
  Jag vill börja med att tacka för din sjukt intressant blogg. Jag vill också passa på att tacka för kursen i Balansekonomi (Kick-offen) du höll i Göteborg för några veckor sedan! Det var verkligen inspirerande och en rejäl ögonöppnare.
  Mycket riktigt som du sa att arbetskollegor var lite nyfikna på måndagen efter och de frågade vad jag hade lärt mig och då sa jag ”handla på kreditkort och ta mera lån”, blev en intressant reaktion. Men sa sedan att jag skämtade då jag inte orkade förklara allt.
  Ville också säga att jag har nu lagt om hela planen för min ekonomi och försöker nu skapa mig en pengar maskin, har också passat på att läsa ” Vägen till din första miljon : alla kan bygga en egen pengamaskin” av Tobias Schildfat som var riktigt bra.
  Jag ville bara se vad du tycker om mitt upplägg i min portfölj:
  Avanza Zero : Pengar maskin (långsiktig investering period 20år+)
  Spiltan aktiefond investmentbolag : Mål sparande på sikt för handpenning till hus (ca 3-6 år)
  Spiltan Räntefond : Istället för bankkonto och med kortsiktigt sparande
  Så ser det ut i dagsläget men funderar på Länsförsäkringar Global Index i framtiden också.
  Jag visste absolut ingenting om aktier eller fonder innan föreläsningen och nu kan jag inte få nog och tycker att det är sjukt spännande.
  Tack på förhand och tack för dina underbara tips

  Manne
 35. Hej! vad tror du om avanzas fondportföljgenerator? är den bättre eller sämre eller lika än de fonder du föreslår ?

  henrik
  1. Har inte testat den själv utförligt och genomgående. Men vid första anblick tycker jag är den bra jämfört med vad som brukar erbjudas.

   Jan Bolmeson
 36. Hej!

  Jag undrar hur dina tankar kring räntor är idag, med minusränta och så. Rekommenderar du fortfarande samma andel räntor i nybörjarportföljen? Har du i så fall några tankar om ex. långa/korta räntefonder?

  Ebba
 37. Hej Jan,

  Jag är 19 år och har alltid tyckt om att lägga undan pengar på mitt vanliga e-sparkonto utan ränta hos Swedbank. Tanken att spara i fonder har aldrig slagit mig tidigare (det verkar så himla svårt!), och nu när jag har läst i princip alla dina artiklar känner jag mig som ett frågetecken.

  Efter massor av resor och flytt hemifrån osv, har jag just nu bara 10 000 kr på mitt sparkonto som ska gå till ett långsiktigt sparande, och de pengarna vill jag förstås göra någonting med. Jag har möjlighet att spara 2000 kr i månaden. Hur går jag egentligen tillväga? Jag som snart är 20 borde alltså placera 20 % i en räntefond och resterande 80 i olika indexfonder, om jag har förstått rätt. Hur många indexfonder bör jag spara i? Varför bör man spara i fler än en? Hur väljer man ut vilka fonder man ska satsa på? Måste man vara väldigt insatt i fonder för att det ska fungera? Jättesvårt, tycker jag.

  Hoppas på svar snart så att jag kan komma igång. :-)

  Saga
  1. Jag skulle rekommendera att spara i de breda indexfonderna som jag tipsat om i artikeln ovan. Jag brukar försöka sprida i flera fonder för att minska risken för att fonden hamnar snett eller för att få en bredare exponering mot fler företag som ger en något lägre risk och kommer närmare index.

   Jan Bolmeson
 38. Hej Jan,

  Tack för en mycket intressant blogg! Här kommer en nybörjarfråga även från mig.

  1. Eftersom jag både bor och jobbar i Sverige, men fortfarande har besparingar kvar i Finland (i EUR), finns det fördelar för mig att stanna med min ”pengamaskin” i Finland (i EUR) eller är det klokare att flytta över allting till Sverige (till SEK) och påbörja pengamaskinen på Avanza eller Nordnet på svensk mark med svenska kronor direkt?
  2. Förutom det praktiska (att jag troligen är tvungen att konvertera större summor från SEK till EUR om något år) kan det påverka min pengamaskin negativt med framtida skatter i två länder?
  3. Har du erfarenhet från kundtjänst och vägledning från både Avanza och Nordnet, samt hur de förhåller sig till att man är kund i ett annat land än Sverige?

  Tack på förhand Jan.

  My
  1. Nedan följer mina funderingar.

   1. Det generella tipset är att man ska ha majoriteten av pengarna i den valuta som man avser spendera dem i. Så i det här fallet kan en tanke vara att hålla det separat eftersom det blir en form av riskspridning – särskilt med tanke på att riksbanken jobbar med att sänka kronans värde.

   2. Nej, det tror jag inte.

   3. Nej, tyvärr. Däremot tror jag att Nordnet har både en svensk och en finsk sida, så jag tror inte du är först med problematiken.

   Jan Bolmeson
 39. Hej Jan! Jag var på Kick-offen i Göteborg den 27/6 och blev alldeles härligt inspirerad. Nu har jag en fråga. Jag har flyttat mitt pensionssparande till Nordnet. Det har varit vilande och jag tänker inte spara mer där. Nu står pengarna på ett konto. Kan jag köpa samma fonder etc som jag gjort på mitt Isk konto på mitt pensionskonto? Eller ska pengarna bara stå där?

  Eva Skoglund
 40. Hej!

  om man ær kund i nordnet norge, vilka produkter ska man vælja då?
  ser att detta ær anpassat efter svenska nordnet.

  philip
 41. Hej Jan!

  Vad tycker du om basfonder swedbank har att erbjuda om vill köra konceptet att spara varje månad

  Hälsningar Adis

  Adis
 42. Hej,

  jag har tjänstepensionkonto på Nordnet och blev lite mer aktiv i december förra året när jag insåg att default var inställt på 100% på Nordnet Försiktig vilket inte är helt optimalt för pensionssparande. Så jag växlade om allt till 100% Spiltan Aktiefond Investmentbolag och har sedan dess fått en värdeökning på 20-25% på det återinvesterade beloppet.

  Nu när jag har läst den här bloggen lite vill jag sprida ut riskerna i världen lite, även om Spiltan gått bra.

  Jag har lagt in en ny automatisk fördelning med följande fonder:

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 15%
  Nordnet Superfonden Sverige 10%
  Länsförsäkringar Europa Index 15%
  Swedbank Robur Indexfond Europa 10%
  SPP Aktiefond USA 15%
  Swedbank Robur Indexfond USA 10%
  DNB Global Indeks 15%
  SPP Aktiefond Global 10%

  Ser fördelningen okej ut bortsett från frånvaron av räntefonder? Jag är 31 och tänkte vänta lite med dem. Och sen undrar jag om du rekommenderar att jag ska sälja allt från Spiltanfonden och fördela om enligt den modellen direkt eller ska jag bara låta kommande inbetalningar till tjänstepensionkontot fördelas så och låta de redan investerade pengarna i Spiltan ligga kvar där?

  Tack för en intressant blogg!

  Albin
 43. Hej
  Min fråga är huruvida det lönar sig att ha sina ränte- och obligationsfonder inom investeringssparkontot? De stiger ju endast ca 1-2 % per år och avgiften är ju 0,27% per år?
  Det kanske är bättre att ha dessa på vanlig depå och skatta på vinsten som vanligt?

  Vore tacksam för svar på detta!

  Pia

  pia
 44. Hej, har precis öppnat Avanza konto där jag ska sätta in 50.000 av mina sparade pengar samt börja månadsspara i fonder (3.500 per månad). Jag har läst igenom artikeln ovan och valde en indexfond och en obligationsfond men nu undrar jag om jag missuppfattat – är tanken att ska jag välja flertalet index-fonder resp obligantionsfonder och inte bara en av varje? Jag har följt åldersfördelningen rekommenderad ovan.

  Angela
 45. Hej.

  Är det klokt att investera i alla fonder som du rekommenderar i ovanstående portfölj eller är det bäst att endast välja ut några stycken? Alltså är det smart att ta med alla fonder som nämns ovan i sin portfölj eller blir det för många om man vill långtidsspara?

  Mvh
  Oliver

  Oliver
  1. Precis samma fråga som jag precis ställde, missade din kommentar innan jag ställde frågan. Väntar nu med spänning på svar.

   Angela
 46. Spiltan Aktiefond Investmentbolag ser ut att ha 0.20% avgift nu bara, dvs lite lägre än du skrivit i artikeln.

  Mattias
 47. Hej! Jag är 24 år. Tack vare din blogg har jag blivit intresserad av ekonomi och sparande och ska precis börja spara i indexfonder främst. Jag har läst nästan alla inlägg på bloggen men jag undrar fortfarande en sak: VARFÖR och HUR är uppdelningen mellan aktiefonder och indexfonder kopplad till ens ålder? Varför ska jag ha 76% indexfonder idag och endast 50% när jag är 50 år? Tacksam för svar :)

  Karin
  1. Hej,

   det är fördelningen mellan räntefonder och indexfonder (aktier) som det handlar om. Räntefonder svänger betydligt mindre och blir som en krockkudde om börsen skulle falla, vilket kanske inte är så trevligt när man närmar sig pensionsåldern. Då vill man ju kunna vara lite mer säker på att pengarna kommer finnas där och därför är det bättre med större andel räntefonder än indexfonder ju närmre pensionen man kommer.

   Albin
 48. Hej!

  Jag är 20 år och bor fortfarande hemma. Precis börjat på ett jobb där jag tjänar ca 20-23 tusen efter skatt mitt första år och därefter kommer jag få ut ca 23-26 tusen. Någon rekommendation om hur jag ska bäst gå tillväga?

  mvh Filip

  Filip