Reflektion från en banktjänsteman på min artikel om 7 nej senare… | RikaTillsammans

Reflektion från en banktjänsteman på min artikel om 7 nej senare…

Förklaring och lite tips för dig som både har ett företag och är privatperson i en bank...

För ett par år sedan beskrev jag min (nästan osannolika) väg för att få ett lån hos banken till en liten hyresfastighet. En anonym banktjänsteman skickade följande till mig. Tack!

Förr i världen bereddes kreditförfrågningar på ett kompetent och seriöst sätt. Handläggningen fick ta den tid som var nödvändig.  På grund av den lönsamhetsjakt som pågått i många år har kreditpropåerna numera  standardiserats till att banken fyller i en ”kvar att leva på”-kalkyl.

Klarar man kalkylen är det grönt ljus, annars blir det avslag. Beredningen skall helst inte ta mer än en timma, hur komplicerat ärendet än är. Ärenden som hamnar ”utanför boxen” är därmed inte populära hos de hårt stressade banktjänstemännen.  Den moderna datatekniken gör att banken har full koll på alla tjänstemännen, och de som inte håller tempot kan känna sig blåsta vid nästa löneförhandling.

Mindre jordbruk är därmed ett ärende som många banker avskyr, eftersom det är en blandning av privat  och företag. Tidigare har Landshypotek AB varit ett ”andningshål” för många som blivit felaktigt behandlade på andra ställen. Hur det är nu vet jag inte eftersom jag är pensionär sedan närmare tre år.

Hetsen i bankerna märks även på placerasidan. Även om privatrådgivaren har egna synpunkter, skall/får han inte framför dem utan skall hålla sig till bankens rekommendationer.

Min egen reflektion är att det här stämmer väl med vad andra säger och berättar. Min egen lösning har varit att nästan alltid träffa företagsrådgivaren och privatrådgivaren samtidigt. Vissa banker har även vissa privatrådgivare som är specialiserade på kunder med företag. Dessa brukar vara vana vid ”specialfall” men de tar ett tag att hitta tyvärr. Jag har bytt bankman 11 gånger på 10 år, men sedan ett par år tillbaka är jag numer sjukt nöjd. :-)

Relaterade artiklar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Låter som att det inte är någon idé att gå till en ”vanlig” bank helt enkelt. Men finns det något val?

  Undrar själv över jakten på avkastning och ”standardisering”. Finns det inget annat sätt?
  Vad klarar sig en bank på, vad är lagom? En lagom bank som tar sig tid med kunderna och ser deras bästa, inte sitt egna är dom dömda att misslyckas?

  Borde gå att tjäna pengar på att tjäna sina kunder i första hand, inte att sälja den produkt som ger mest i vinst till minsta möjliga ansträngning?

  Eller är jag dumt naiv?

  Andreas
  1. Det finns inget som heter lagom. Nästan samtliga företag/banker vill tjäna så mycket som de kan för så lite ansträngning som möjligt. Hade du haft chansen att göra likadant på ett personligt plan hade du förmodligen tagit den vägen. För att gå rakt på sak, ja i ditt resonemang vill jag tro att du är en smula naiv.

   Edin
  2. Jag skulle hellre gå via bolagsplatsen.se (d v s sätta in en ”kapitalsökning” annons. Det kostar en slant, men det är väl knappast kostnadsfritt att söka finansiering via en bank heller?). Där kan man komma i kontakt med lite mer ”flexibla” finansiärer som kan se fördelar som bankerna inte vill (eller kan) se.

   Sedan skulle jag också använda mig av crowdfunding sajter (i e tessin.se, pepins.com, toborrow.se m fl). Jag förstår inte varför man skulle besvära sig med att gå via en storbank för finansiering av affärsprojekt i dagens fintech rika värld.

   Mathias