2019 års viktigaste artiklar och avsnitt

Lista med de avsnitt som var våra höjdpunkter under det gångna året!

Så här sista dagen på året vill jag och Caroline verkligen passa på att tacka för det gångna året samt passa på att önska ett riktigt Gott Nytt År. ? Här följer en kort sammanställning med de viktigaste artiklarna och våra höjdpunkter för 2019.

Det här är andra året där vi varje söndag, året runt, har släppt en ny artikel och ett nytt avsnitt. Det skulle inte varit möjligt utan att alla uppmuntrande kommentarer, mejl och glada tillrop från dig och andra läsare. Ni hjälper oss att hålla oss på tårna genom feedback, kommer med förslag på artiklar, gäster och avsnitt. Ett fantastiskt stort tack för det. RikaTillsammans är till en stor del också er skapelse. Vi är tacksamma för att ha fått förtroendet att bidra till dig och andra med våra tips, tankar och resonemang. Tack än en gång. ?

Så här i samband med årsskiftet händer det många spännande saker. Det är ett tillfälle att följa upp hur ens sparande och ekonomi har gått under året, det är ett tillfälle att ombalansera och inte minst att planera för det kommande året. I år har vi dessutom förmånen att påbörja ett nytt decennium. Jag vet inte hur det är för dig, men på många sätt var det svårt att för 10 år sedan gissa hur livet skulle se ut idag. På samma sätt är det ypperligt tillfälle att fundera på vad man vill ha för ett tema på nästa decennium. Ett ämne som vi kommer att ta upp i ett avsnitt i början av februari.

Planen för de kommande avsnitten är:

  • 5 januari – Bästa fonderna 2020
  • 12 januari – Så gick portföljerna 2019
  • 19 januari – Ombalansering för 2020

Men sedan är det som Mike Tyson sa: ”Alla har en plan tills de får en smäll på näsan”. ?? Om du går i väntans tider redan nu så är mitt tips att se över din ekonomi utifrån fyra-hinkar-principen. Jag kan också redan nu avslöja att det inte kommer vara några drastiska förändringar i vare sig ombalansering eller bland bästa fonderna. På sin höjd är det någon enstaka fond som byts till en högst marginell fond. Grundrekommendationen är fortfarande att ha sitt sparande hos en fondrobot som t.ex. Lysa (annonslänk). Läs gärna diskussionen från mellandagarna kring ”Lysa, Avanza Global eller en egen portfölj”. Den största förändringen blir att vi kommer försöka göra en helt hållbar portfölj.

Om det ändå kliar i fingrarna så rekommenderar jag att:

Där har du de absolut lägsta frukterna att plocka som skapar mest resultat med minst tidsinsats. Så tack än en gång för det gångna året och så ses vi på söndag som vanligt.

Gott Nytt År till dig och de dina!
Jan och Caroline

2019 års mest lästa och viktigaste artiklar

Nedan följer några av våra favoritavsnitt under året. Komplettera gärna listan i kommentarerna.

Inre framgångsfaktorerna – del 1 till 3. 
Carolines favoritavsnitt för året var serien om de inre framgångsfaktorer. Hennes motivering är att det handlar om att skapa sig mentala fördelar som man alltid kommer att ha glädje av. Man kan förlora pengar, men insikter som man har fått och som gör att man växer som människa kan ingen ta ifrån en. Det är växt och rikedom som ger fördelar av en helt annan kaliber. 
Här kan du läsa om de inre framgångsfaktorerna: del 1, del 2 och del 3.
Intervju med professor Paolo Sodini 
Mitt favoritavsnitt under året var samtalet och intervjun med professor Paolo Sodini från Handelshögskolan i Stockholm. Trots att jag har rört mig i det här området i många år så gav han mig en av de största finansiella insikterna på länge. Det var insikten om att jag är en ”vandrande räntefond”, det vill säga att man måste ta hänsyn till sitt humankapital när man investerar sitt finansiella kapital. Dessutom hjälpte han mig urskilja uppgiften vi alla har som är att under vår karriär växla vårt humankapital till ett finansiell kapital. Att han dessutom på 12 minuter sammanfattade 10 års artiklar på bloggen och forskningen för hur man bör investera var en enorm bonus. 
Här kan du läsa och se intervjun med professor Paolo Sodini
Vad är bäst? Amortera, spara, investera eller till och med låna?
En annan höjdpunkt under året var resonemanget kring att amortera vs investera. Många av oss är uppväxta med ”sanningen” att ”alla lån är dåliga”, ”den som är satt i skuld är icke-fri” och så vidare. Det kanske är känslomässigt korrekt, men när vi tittade på det matematiskt så är sanningen inte så enkel som man lätt kan tro. 
Läs hela avsnittet om att amortera vs investera.
Om inte pengar gör dig lycklig, då spenderar du dem nog fel
Det avsnitt som nog har påverkat min och Carolines vardag mest är avsnittet om studierna kring pengar och lycka. Insikten var att lägga mängder av pengar på en intensiv skidresa i Italien med två små barn kanske inte är det som kommer ge oss mest lycka för pengarna. Forskarna sa att det var smartare att göra många små upplevelser istället, så vi valde att sprida ut summan över många veckor istället. Det har gett många mer upplevelser och goda minnen. 
Läs avsnittet om lycka och pengar.
FIRE – Financial Independence Retire Early
Under året har vi varit i många intressanta diskussioner kring ekonomisk frihet. Jag delar många av rörelsens tankar och mål, dock med skillnaden att jag inte tror på att man ska extremspara för att leva sedan. Jag tror på medveten konsumtion och att faktiskt hellre tjäna mer pengar än att spara mer. Man kan bara spara 100 % av sin lön, men man kan öka sin inkomst hur mycket som helst. 
Några av de bästa avsnitten på det här ämnet var diskussionen med Charlie Söderberg, repliken från FIRE-entuasiasten Jimmy som vi sedan bjöd in till ett eget avsnitt ”Från arbetslös till ekonomiskt fri om två år” som blev uppskattat och följdes upp med en gästkrönika
Fördjupning i betydelsen av Morningstars stjärnbetyg
Den största WTF-upplevelsen baserat på studier och forskning kom i vår artikel ”Misstaget med att välja fond baserat på Morningstar-stjärnor”. Innan hade jag aldrig tänkt tanken på att nästan 50 procent av alla fonder försvinner över tid, att det nästan är bättre att välja en portfölj med lägre antal stjärnor än flera och så vidare. 
Samtal om bostadsmarknaden
Två väldigt uppskattade avsnitt var även med Pontus Kopparberg som arbetat inom mäklarbranschen i hela sitt liv. Han delade med sig av sina bästa tips, tankar och resonemang. 
Läs intervjun med Pontus: del 1 och del 2.
Samtal om den inre trädgården och intervju med vår parterapeut
De sista två avsnitten som jag också kommer att minnas från 2019 var avsnittet om ”mitt första besök den inre trädgården”. Det är nog det mest personliga avsnittet som jag har gjort. Det handlade om tomheten som ibland kommer med att nå mål som man har strävat efter, att pengar inte är lösningen på något problem och att jag är precis som mina föräldrar. Det andra avsnittet som var väldigt personligt var när vi intervjuade vår parterapeut Tommy Waad.

Jag inser att jag får sätta stopp här, annars blir det inte en lista med höjdpunkter utan en förteckning över alla avsnitt som vi gjorde under året. Kanske jag i smyg kommer tillbaka till sidan och uppdaterar den med en sista favorit. ?

Vilket är ditt favoritavsnitt?

Vi är jättenyfikna på att höra vilket ditt favoritavsnitt har varit, så dela gärna med dig i kommentarerna nedan. Det går även bra att dela med sig av önskningar för nästkommande år. ?

Tack än en gång och ett riktigt Gott Nytt År!
Jan och Caroline

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök