2019 års viktigaste artiklar och avsnitt

Lista med de avsnitt som var våra höjdpunkter under det gångna året!

Så här sista dagen på året vill jag och Caroline verkligen passa på att tacka för det gångna året samt passa på att önska ett riktigt Gott Nytt År. ? Här följer en kort sammanställning med de viktigaste artiklarna och våra höjdpunkter för 2019.

Det här är andra året där vi varje söndag, året runt, har släppt en ny artikel och ett nytt avsnitt. Det skulle inte varit möjligt utan att alla uppmuntrande kommentarer, mejl och glada tillrop från dig och andra läsare. Ni hjälper oss att hålla oss på tårna genom feedback, kommer med förslag på artiklar, gäster och avsnitt. Ett fantastiskt stort tack för det. RikaTillsammans är till en stor del också er skapelse. Vi är tacksamma för att ha fått förtroendet att bidra till dig och andra med våra tips, tankar och resonemang. Tack än en gång. ?

Så här i samband med årsskiftet händer det många spännande saker. Det är ett tillfälle att följa upp hur ens sparande och ekonomi har gått under året, det är ett tillfälle att ombalansera och inte minst att planera för det kommande året. I år har vi dessutom förmånen att påbörja ett nytt decennium. Jag vet inte hur det är för dig, men på många sätt var det svårt att för 10 år sedan gissa hur livet skulle se ut idag. På samma sätt är det ypperligt tillfälle att fundera på vad man vill ha för ett tema på nästa decennium. Ett ämne som vi kommer att ta upp i ett avsnitt i början av februari.

Planen för de kommande avsnitten är:

 • 5 januari – Bästa fonderna 2020
 • 12 januari – Så gick portföljerna 2019
 • 19 januari – Ombalansering för 2020

Men sedan är det som Mike Tyson sa: ”Alla har en plan tills de får en smäll på näsan”. ?? Om du går i väntans tider redan nu så är mitt tips att se över din ekonomi utifrån fyra-hinkar-principen. Jag kan också redan nu avslöja att det inte kommer vara några drastiska förändringar i vare sig ombalansering eller bland bästa fonderna. På sin höjd är det någon enstaka fond som byts till en högst marginell fond. Grundrekommendationen är fortfarande att ha sitt sparande hos en fondrobot som t.ex. Lysa (annonslänk). Läs gärna diskussionen från mellandagarna kring ”Lysa, Avanza Global eller en egen portfölj”. Den största förändringen blir att vi kommer försöka göra en helt hållbar portfölj.

Om det ändå kliar i fingrarna så rekommenderar jag att:

Där har du de absolut lägsta frukterna att plocka som skapar mest resultat med minst tidsinsats. Så tack än en gång för det gångna året och så ses vi på söndag som vanligt.

Gott Nytt År till dig och de dina!
Jan och Caroline

2019 års mest lästa och viktigaste artiklar

Nedan följer några av våra favoritavsnitt under året. Komplettera gärna listan i kommentarerna.

Inre framgångsfaktorerna – del 1 till 3. 
Carolines favoritavsnitt för året var serien om de inre framgångsfaktorer. Hennes motivering är att det handlar om att skapa sig mentala fördelar som man alltid kommer att ha glädje av. Man kan förlora pengar, men insikter som man har fått och som gör att man växer som människa kan ingen ta ifrån en. Det är växt och rikedom som ger fördelar av en helt annan kaliber. 
Här kan du läsa om de inre framgångsfaktorerna: del 1, del 2 och del 3.
Intervju med professor Paolo Sodini 
Mitt favoritavsnitt under året var samtalet och intervjun med professor Paolo Sodini från Handelshögskolan i Stockholm. Trots att jag har rört mig i det här området i många år så gav han mig en av de största finansiella insikterna på länge. Det var insikten om att jag är en ”vandrande räntefond”, det vill säga att man måste ta hänsyn till sitt humankapital när man investerar sitt finansiella kapital. Dessutom hjälpte han mig urskilja uppgiften vi alla har som är att under vår karriär växla vårt humankapital till ett finansiell kapital. Att han dessutom på 12 minuter sammanfattade 10 års artiklar på bloggen och forskningen för hur man bör investera var en enorm bonus. 
Här kan du läsa och se intervjun med professor Paolo Sodini
Vad är bäst? Amortera, spara, investera eller till och med låna?
En annan höjdpunkt under året var resonemanget kring att amortera vs investera. Många av oss är uppväxta med ”sanningen” att ”alla lån är dåliga”, ”den som är satt i skuld är icke-fri” och så vidare. Det kanske är känslomässigt korrekt, men när vi tittade på det matematiskt så är sanningen inte så enkel som man lätt kan tro. 
Läs hela avsnittet om att amortera vs investera.
Om inte pengar gör dig lycklig, då spenderar du dem nog fel
Det avsnitt som nog har påverkat min och Carolines vardag mest är avsnittet om studierna kring pengar och lycka. Insikten var att lägga mängder av pengar på en intensiv skidresa i Italien med två små barn kanske inte är det som kommer ge oss mest lycka för pengarna. Forskarna sa att det var smartare att göra många små upplevelser istället, så vi valde att sprida ut summan över många veckor istället. Det har gett många mer upplevelser och goda minnen. 
Läs avsnittet om lycka och pengar.
FIRE – Financial Independence Retire Early
Under året har vi varit i många intressanta diskussioner kring ekonomisk frihet. Jag delar många av rörelsens tankar och mål, dock med skillnaden att jag inte tror på att man ska extremspara för att leva sedan. Jag tror på medveten konsumtion och att faktiskt hellre tjäna mer pengar än att spara mer. Man kan bara spara 100 % av sin lön, men man kan öka sin inkomst hur mycket som helst. 
Några av de bästa avsnitten på det här ämnet var diskussionen med Charlie Söderberg, repliken från FIRE-entuasiasten Jimmy som vi sedan bjöd in till ett eget avsnitt ”Från arbetslös till ekonomiskt fri om två år” som blev uppskattat och följdes upp med en gästkrönika
Fördjupning i betydelsen av Morningstars stjärnbetyg
Den största WTF-upplevelsen baserat på studier och forskning kom i vår artikel ”Misstaget med att välja fond baserat på Morningstar-stjärnor”. Innan hade jag aldrig tänkt tanken på att nästan 50 procent av alla fonder försvinner över tid, att det nästan är bättre att välja en portfölj med lägre antal stjärnor än flera och så vidare. 
Samtal om bostadsmarknaden
Två väldigt uppskattade avsnitt var även med Pontus Kopparberg som arbetat inom mäklarbranschen i hela sitt liv. Han delade med sig av sina bästa tips, tankar och resonemang. 
Läs intervjun med Pontus: del 1 och del 2.
Samtal om den inre trädgården och intervju med vår parterapeut
De sista två avsnitten som jag också kommer att minnas från 2019 var avsnittet om ”mitt första besök den inre trädgården”. Det är nog det mest personliga avsnittet som jag har gjort. Det handlade om tomheten som ibland kommer med att nå mål som man har strävat efter, att pengar inte är lösningen på något problem och att jag är precis som mina föräldrar. Det andra avsnittet som var väldigt personligt var när vi intervjuade vår parterapeut Tommy Waad.

Jag inser att jag får sätta stopp här, annars blir det inte en lista med höjdpunkter utan en förteckning över alla avsnitt som vi gjorde under året. Kanske jag i smyg kommer tillbaka till sidan och uppdaterar den med en sista favorit. ?

Vilket är ditt favoritavsnitt?

Vi är jättenyfikna på att höra vilket ditt favoritavsnitt har varit, så dela gärna med dig i kommentarerna nedan. Det går även bra att dela med sig av önskningar för nästkommande år. ?

Tack än en gång och ett riktigt Gott Nytt År!
Jan och Caroline

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

10 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Alla poddavsnitt ni gör är oerhört lärorika och intressanta att lyssna på, men nägra som jag kommer lyssna om flera gånger på, är ju de avsnitten med de inre framgångsfaktorerna! Otroligt intressanta saker som man egentligen inte tänker på annars så länge man inte blir uppmärksammad på det som i det avsnitten,
  Just insikten om hur hjärnan fungerar och ibland sitt impulsiva beteende är ju egentligen själva grunden till om man kommer lyckas eller misslyckas med sitt sparande, väldigt motiverade!

  Gravatar för användaren
  Simon Sellgren
 2. Hej, av 2019 års avsnitt gillade jag Lyckoavsnittet och spelade upp det på nytt för maken under en bilresa då han inte kunde fly ?. Sparande till barn tycker jag var ett fint avsnitt, nu har jag barnbarn men jag sparar till dem och kan ge råd till barnen. Annars har vi anammat fyra hinkar sedan tidigare och det var bra med en uppdatering och repetition tycker jag.
  Framöver vill jag veta mer om pension, det är såååå snårigt med all olika utbetalningar och tider och vi är mitt i detta nu, en har just börjat ta ut pension men jobbar ändå och jag jobbar fast jag är över 65 och vet inte hur eller när jag ska sluta ?.
  Sen undrar jag över en ny app, vad den nu hette som samlade alla bankkonton i ett ?, vad är det, kan ni berätta mer om det?
  Jag fortsätter följa er, tack för ert arbete!

  Gravatar för användaren
  Maria Arman
 3. Hej, Jag lyssnade precis på din #133 och blev riktigt taggad på 4 hinkars principen. Min fråga är, Hur tar du hänsyn till skatteeffekten när du flyttar på pengarna emellan olika ISK konton?
  Jag har läst nånstans att flytt mellan olika hinkar på lysa medför ingen skatteeffekt, men vad gör du när det är hos olika mäklare/bankar.

  Om jag har ett önskemål om vad ska er nästa avsnitt handla om är det ju hur kan man undvika att sin sparande äts av olika skatter och avgifter vid uttag, insättning och flytt på tillgångar. Personligen så försöker jag alltid att undvika röra på pengarna när det är dags för ombalansering, Jag flyttar på ”slangen” istället :). Men jag har inte så mycket sparade pengar iof, så det lär ju komma nåt tillfälle för mig att slangen blir alldeles för små, Hoppas jag

  Mvh
  /A Raheem

  Gravatar för användaren
  Adam Raheem
  1. Jag har en liknande fråga. Jag fick nyligen in min del av vinsten från en lägenhetsförsäljning
   (ca 130 000 kronor). Dum som jag var satte jag in alla pengar på mitt Avanzakonto när jag i själva verket ville ha åtminstone hälften av pengarna hos Lysa. Borde jag strunta i skattekostnaderna och tänka att Lysa ändå kommer överprestera skattekostnaden som jag ändå får betala vid förflyttning eller ska jag investera dem själv i mitt ISK? I sånna fall hamnar de i nybörjar, globala barn och lågriskporföljerna som jag följer till punkt och pricka. Hur ska jag tänka?

   Gravatar för användaren
   Hanna
 4. Detta är Sveriges bästa blogg! Alltid underhållande och informativt. Och ofta också väldigt djupt och reflekterande. Ser fram emot varje söndag! Uppskattar allt ni gör för oss läsare.

  Svara
  12
  Gravatar för användaren
  TT
 5. Jag har uppskattat väldigt många avsnitt sedan jag upptäckte er i podd i början av december. Är så imponerad över ert sätt att förmedla ett snårigt ämne på ett sätt som går att förstå och till och med få det att kännas kul för någon som hittills varit både oinsatt och ointresserad (!). En sån styrka att ni vågar vara personliga, prata om egna brister, rädslor, och bjuda på hur ni själva rent praktiskt gör. Den ödmjukheten gör podden ??

  Gravatar för användaren
  Malin
 6. Gott nytt år och tack för superbra jobb med blogg och podd. Ser fram emot söndagar 2020! :)

  Gravatar för användaren
  Patrik
 7. God afton! Avsnittet om Tibber och hur elmarknaden ser ut var helt suveränt. Vi går över till tibber f.o.m imorgon 1:a januari. Avsnittet om boräntan står också högt i listan. Stort tack för 2019 och önskar er ett riktigt gott nytt 2020! Mvh Anders

  Gravatar för användaren
  Anders
 8. Gott Nytt År på Er!

  Willy

  Gravatar för användaren
  Willy
  1. Hej, kommer det någon analys av fonder nu i början av 2020 som det gjort tidigare?

   Mvh Albin

   Gravatar för användaren
   Albin

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök