Indexfonder ger dig möjligheten att ha tid till annat

Reflektion på kommentarerna till förra avsnittet om investeringstrappan

Dagens avsnitt förtydligar några av resonemangen i förra veckans avsnitt om investeringstrappan, att gräset inte är grönare på andra sidan och att indexfonder förmodligen är den bästa basen för alla.

Avsnittet bygger uteslutande på de kommentarer som vi fick in till förra veckans avsnitt i dessa två trådar:

Därför vill vi först och främst säga tack för engagemanget, kommentarerna och för att ni hjälper oss göra saker bättre och tydligare. Några av guldkornen för mig från era kommentarer var:

Varje trappsteg har sina egna förutsättningar

Många av er påpekade att de olika stegen kan ha sina poänger, givet att man med öppna ögon ser de förutsättningar som behöver vara uppfyllda för det steget. Ett misstag som vi sannolikt har gjort är att man kopierar förutsättningarna från ett steg till ett annat.

T.ex. är några av förutsättningarna för indexfonder: 1) du kan börja oavsett belopp, 2) det kräver ingen kompetens, 3) det kräver bara lång sparhorisont. Det som också tillkommer är 4) det är lika inspirerande som att se gräs torka och ger dig inga känslomässiga kickar, 5) det ger dig ingen kompetens och det 6) bjuder inte in dig till något sammanhang. Listan kan självklart göras mycket längre, men som exempel fungerar det.

Tittar vi på ett annat trappsteg som många av er gav feedback på, t.ex. som affärsängel eller investerare i onoterat, då kan förutsättningarna vara 1) du måste ha en bukett av bolag, minst 20-40 bolag med ca 200 000 investerar i varje över tid, 2) 65 % av bolagen du investerar i kommer gå under, 3) om du överlever och lyckas kommer din snittavkastning vara 15-22 % mot indexfondernas 7 % men mer sannolikt kommer du underprestera mot indexfonden 4) du behöver skjuta till mycket tid, kompetens och energi, 5) du kan ha det som jobb och utnyttja din sociala förmåga och 6) du kommer göra det tillsammans med andra.

Förutsättningarna för dessa två trappsteg är helt olika. Att göra som jag – som är mindre intresserad av de enskilda investeringarna och vill ha tid för att hjälpa människor, få vara kreativ och hänga i forumet – då är indexfonder perfekt. Att gå in och investera passivt i onoterade bolag som kräver andra saker blir således att sätta upp sig för misslyckande. Lite som att ”assumptions are the mother of all fuckups.”

Det kommer alltid finnas en Orpheus eller en Odysseus

Jag älskade @EvidaPer:s kommentar på forumet från den grekiska mytologin:

Alla som stannar på första trappsteget kommer att få samma avkastning = den man får om man tar risken det innebär att investera i breda indexfonder. Högre upp i trappan kommer några få bättre avkastning men de allra flesta kommer att få sämre avkastning jämfört med de som stannade på första trappsteget. Oddsen för att få bättre avkastning högre upp i trappan är mycket dåliga. Men det kommer alltid finnas många som vill ta den risken, oavsett om de har förmåga att bära den eller inte.

Det är hoppet om den snabba och lite bättre avkastningen som lockar. Precis som sirenerna i den I grekisk mytologi, dessa vackra, fågelliknande kvinnliga väsen som levde till havs. Med sina trollbindande sånger lockade de sjömän i havsdjupet där de mötte sin död. Sirenernas sång kunde få sjömännen att bli förvirrade och tappa sin orientering tills att de gick på grund och förliste. De som lyckades överleva och klara sig upp på land kunde tyna bort medan de lyssnade till sångerna.

Men två centrala gestalter ur den grekiska mytologin lyckades emellertid bemästra sirenernas lockande sång. Dels lyckades hjälten Odysseus klara sig förbi dem genom att surra sig själv fast vid skeppets mast efter att ha hällt vax i öronen på sitt manskap. När Odysseus hör sirenernas sång ber han manskapet om att frigöras från masten, men dessa vägrar. Poeten och musikern Orfeus lyckades istället klara sig förbi sirenerna genom att själv spela på sin lyra, vackrare än sirenernas sång.

@EvidaPer i forumet

Det kommer alltid att finnas någon som är undantaget till regeln. Det kan vara personen som är exceptionellt skicklig, har tur eller något annat. Det är också därför de ofta blir kända. Vi hör talas om hjältarna men inte om de som ligger på de tysta vittnenas kyrkogård.

I sammanhanget om detta pratade vi även om 100miljonerkronorsmannen i avsnittet. Nu kan jag alldeles för lite för att egentligen uttala mig, men min bild (som kanske är felaktig) är att hen är aktiv investerare som ska investera sig rik. Men själv har hen erkänt att avkastningen från 2010 legat närmare 12 procent. Det är ju inte superlångt ifrån indexfondernas 11-12 procent på samma period.

Min huvudsakliga poäng är inte 100miljonerkronorsmannen och hens strategi, utan att det är många gånger vi själva som skapar en bild av hur andra är. Den bilden behöver många gånger inte ens vara sann, eller gå i linje med andras. Jag känner igen detta från mitt eget liv, där jag inte alls är i närheten så rattad som så många där ute gärna vill tro. Som jag skriver nedan, jag gör misstag, jag har inte koll på allt och glömmer också byta kalsonger ibland.

Ja, vi är trevande och håller på med ett skifte

Som Malwa och många av er påpekar så är vi inne i något slags skifte och vi är lite trevande. På sätt och vis hoppas jag att ni också tycker att det är okej. Att växa som människa är ju att försöka, göra misstag, lära sig, reflektera, göra ett skifte och sedan försöka igen. Det är därför vi i avsnittet pratar väldigt mycket om att ja, vi misslyckas också, har inte koll på allting och vill definitivt inte bli satta på en piedestal.

Exempel på dessa misstag är att vi har dribblat på de olika trappstegen, det är misstag som att jag ville göra Freja till miljonär på 18-årsdagen, att vi har gjort dåliga investeringar och mycket mer. Jag förstår att det ibland för utomstående kan kännas frustrerande att vi inte bara investerar i indexfonder, gör allt rätt och är 100 % stringenta. Jag tror inte det går och hoppas på att du ser det som en feature och inte en bugg. 😉

Än en gång ett stort tack för alla kommentarer. ❤️

Hälsningar,
Jan och Caroline

Viktig information om risk

Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.

Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:

 • investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
 • i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
 • investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
 • historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
 • det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
 • ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.

Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.

Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet

I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.

I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

Transkribering utgår tyvärr till detta avsnitt då vi inte hade tiden eller möjligheten att få ihop det. Jag rekommenderar att antingen lyssna eller titta på avsnittet. Annars om du vill läsa så rekommenderas dessa tre trådar då de sammanfattar innehållet i avsnittet:

Innehållsförteckning

För att få en känsla för innehållet i avsnittet följer här en innehållsförteckning:

 • 00:00:00 Intro
 • 00:02:25 Ja, RikaTillsammans är lite trevande nu
 • 00:03:50 Känslan om att något inte stämmer besannades
 • 00:05:50 Fabeln om tjuren och lejonet
 • 00:07:50 100miljonersmannens snittavkastning ligger nära index
 • 00:10:30 Bra att ni är tydliga med att inte indexfonder gjort Bolmesons rika
 • 00:13:20 Pengarna har kommit från hårt jobb och lägre kostnader än inkomster
 • 00:15:10 Lätt att missförstå när man inte har hela bilden (t.ex. onoterade bolag)
 • 00:17:10 Förutsättningarna är jätteviktiga
 • 00:20:15 Intrycket är att ni är förvirrade men på väg att landa
 • 00:21:30 Som influencer har man väldigt lite utrymme att göra fel
 • 00:23:00 2011: Så ska Freja bli miljonär, 2017: inte längre…
 • 00:24:25 Jag får väl vara Kalle Anka – killen utan brallor
 • 00:26:02 Mitt behovet av det fina huset, fina bilen och fina titeln
 • 00:27:37 Bra självförtroende, men dålig självkänsla
 • 00:30:30 Svaret finns inte där ute, det finns här hemma i indexfonden 🙂
 • 00:33:01 Det kommer alltid finnas en Orpheus och Odysseus
 • 00:36:43 Du har fel om VC-bolag
 • 00:39:11 Det är nyansskillnad på guld och andra alternativa investeringar
 • 00:41:00 Alla har en roll i det kapitalistiska systemet
 • 00:43:30 Tricket är att förstå förutsättningarna och välja trots det
 • 00:44:45 Har du vunnit det ekonomiska spelet så är risk valfritt
 • 00:46:03 Längtat efter att få komma in för att inse att det var svaret
 • 00:48:00 Problemet är nog att förutsättningarna i de olika stegen är okända
 • 00:50:10 Jättestor risk med att blanda ihop skicklighet med tur
 • 00:52:19 Vad är RT-filosofin?
 • 00:54:50 Lekhinken (och jag) måste få prova saker utanför indexfonder (och göra fel)
 • 00:55:47 Om inflationen är högre än räntan så minskar lånet i reala termer
 • 00:57:30 I lekhinken får man utlopp för sin hobby
 • 01:00:35 Riskkapitalister i ett eget företag är som att ha hajar i poolen
 • 01:04:00 Ki-ma-ri-te – det vinnande draget i sumobrottning
 • 01:05:30 Vi gör så gott vi kan och fattar så fort vi hinner
 • 01:06:20 Nackdel med indexfonder är att du inte lär dig något om ekonomi
 • 01:07:50 Indexfonder ger dig möjligheten att ha tid till annat
 • 01:08:30 Jag vill investera mina pengar, inte sälja investeringar
 • 01:10:30 Den här Bolmeson har inte alla hästarna hemma
 • 01:11:38 Kanske början på en ny riktning

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök