Indexfonder ger dig möjligheten att ha tid till annat
Reflektion på kommentarerna till förra avsnittet om investeringstrappan
Dagens avsnitt förtydligar några av resonemangen i förra veckans avsnitt om investeringstrappan, att gräset inte är grönare på andra sidan och att indexfonder förmodligen är den bästa basen för alla.
Avsnittet bygger uteslutande på de kommentarer som vi fick in till förra veckans avsnitt i dessa två trådar:
- Diskussion till 277 sanningen om jakten på den bästa investeringen
- Finns det ens någon som investerat sig riktigt rik?
Därför vill vi först och främst säga tack för engagemanget, kommentarerna och för att ni hjälper oss göra saker bättre och tydligare. Några av guldkornen för mig från era kommentarer var:
Varje trappsteg har sina egna förutsättningar
Många av er påpekade att de olika stegen kan ha sina poänger, givet att man med öppna ögon ser de förutsättningar som behöver vara uppfyllda för det steget. Ett misstag som vi sannolikt har gjort är att man kopierar förutsättningarna från ett steg till ett annat.
T.ex. är några av förutsättningarna för indexfonder: 1) du kan börja oavsett belopp, 2) det kräver ingen kompetens, 3) det kräver bara lång sparhorisont. Det som också tillkommer är 4) det är lika inspirerande som att se gräs torka och ger dig inga känslomässiga kickar, 5) det ger dig ingen kompetens och det 6) bjuder inte in dig till något sammanhang. Listan kan självklart göras mycket längre, men som exempel fungerar det.
Tittar vi på ett annat trappsteg som många av er gav feedback på, t.ex. som affärsängel eller investerare i onoterat, då kan förutsättningarna vara 1) du måste ha en bukett av bolag, minst 20-40 bolag med ca 200 000 investerar i varje över tid, 2) 65 % av bolagen du investerar i kommer gå under, 3) om du överlever och lyckas kommer din snittavkastning vara 15-22 % mot indexfondernas 7 % men mer sannolikt kommer du underprestera mot indexfonden 4) du behöver skjuta till mycket tid, kompetens och energi, 5) du kan ha det som jobb och utnyttja din sociala förmåga och 6) du kommer göra det tillsammans med andra.
Förutsättningarna för dessa två trappsteg är helt olika. Att göra som jag – som är mindre intresserad av de enskilda investeringarna och vill ha tid för att hjälpa människor, få vara kreativ och hänga i forumet – då är indexfonder perfekt. Att gå in och investera passivt i onoterade bolag som kräver andra saker blir således att sätta upp sig för misslyckande. Lite som att ”assumptions are the mother of all fuckups.”
Det kommer alltid finnas en Orpheus eller en Odysseus
Jag älskade @EvidaPer:s kommentar på forumet från den grekiska mytologin:
Alla som stannar på första trappsteget kommer att få samma avkastning = den man får om man tar risken det innebär att investera i breda indexfonder. Högre upp i trappan kommer några få bättre avkastning men de allra flesta kommer att få sämre avkastning jämfört med de som stannade på första trappsteget. Oddsen för att få bättre avkastning högre upp i trappan är mycket dåliga. Men det kommer alltid finnas många som vill ta den risken, oavsett om de har förmåga att bära den eller inte.
Det är hoppet om den snabba och lite bättre avkastningen som lockar. Precis som sirenerna i den I grekisk mytologi, dessa vackra, fågelliknande kvinnliga väsen som levde till havs. Med sina trollbindande sånger lockade de sjömän i havsdjupet där de mötte sin död. Sirenernas sång kunde få sjömännen att bli förvirrade och tappa sin orientering tills att de gick på grund och förliste. De som lyckades överleva och klara sig upp på land kunde tyna bort medan de lyssnade till sångerna.
Men två centrala gestalter ur den grekiska mytologin lyckades emellertid bemästra sirenernas lockande sång. Dels lyckades hjälten Odysseus klara sig förbi dem genom att surra sig själv fast vid skeppets mast efter att ha hällt vax i öronen på sitt manskap. När Odysseus hör sirenernas sång ber han manskapet om att frigöras från masten, men dessa vägrar. Poeten och musikern Orfeus lyckades istället klara sig förbi sirenerna genom att själv spela på sin lyra, vackrare än sirenernas sång.
@EvidaPer i forumet
Det kommer alltid att finnas någon som är undantaget till regeln. Det kan vara personen som är exceptionellt skicklig, har tur eller något annat. Det är också därför de ofta blir kända. Vi hör talas om hjältarna men inte om de som ligger på de tysta vittnenas kyrkogård.
I sammanhanget om detta pratade vi även om 100miljonerkronorsmannen i avsnittet. Nu kan jag alldeles för lite för att egentligen uttala mig, men min bild (som kanske är felaktig) är att hen är aktiv investerare som ska investera sig rik. Men själv har hen erkänt att avkastningen från 2010 legat närmare 12 procent. Det är ju inte superlångt ifrån indexfondernas 11-12 procent på samma period.
Min huvudsakliga poäng är inte 100miljonerkronorsmannen och hens strategi, utan att det är många gånger vi själva som skapar en bild av hur andra är. Den bilden behöver många gånger inte ens vara sann, eller gå i linje med andras. Jag känner igen detta från mitt eget liv, där jag inte alls är i närheten så rattad som så många där ute gärna vill tro. Som jag skriver nedan, jag gör misstag, jag har inte koll på allt och glömmer också byta kalsonger ibland.
Ja, vi är trevande och håller på med ett skifte
Som Malwa och många av er påpekar så är vi inne i något slags skifte och vi är lite trevande. På sätt och vis hoppas jag att ni också tycker att det är okej. Att växa som människa är ju att försöka, göra misstag, lära sig, reflektera, göra ett skifte och sedan försöka igen. Det är därför vi i avsnittet pratar väldigt mycket om att ja, vi misslyckas också, har inte koll på allting och vill definitivt inte bli satta på en piedestal.
Exempel på dessa misstag är att vi har dribblat på de olika trappstegen, det är misstag som att jag ville göra Freja till miljonär på 18-årsdagen, att vi har gjort dåliga investeringar och mycket mer. Jag förstår att det ibland för utomstående kan kännas frustrerande att vi inte bara investerar i indexfonder, gör allt rätt och är 100 % stringenta. Jag tror inte det går och hoppas på att du ser det som en feature och inte en bugg. 😉
Än en gång ett stort tack för alla kommentarer. ❤️
Hälsningar,
Jan och Caroline
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet
I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.
I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela avsnittet
Transkribering utgår tyvärr till detta avsnitt då vi inte hade tiden eller möjligheten att få ihop det. Jag rekommenderar att antingen lyssna eller titta på avsnittet. Annars om du vill läsa så rekommenderas dessa tre trådar då de sammanfattar innehållet i avsnittet:
- Diskussion till 277 sanningen om jakten på den bästa investeringen
- Finns det ens någon som investerat sig riktigt rik?
Innehållsförteckning
För att få en känsla för innehållet i avsnittet följer här en innehållsförteckning:
- 00:00:00 Intro
- 00:02:25 Ja, RikaTillsammans är lite trevande nu
- 00:03:50 Känslan om att något inte stämmer besannades
- 00:05:50 Fabeln om tjuren och lejonet
- 00:07:50 100miljonersmannens snittavkastning ligger nära index
- 00:10:30 Bra att ni är tydliga med att inte indexfonder gjort Bolmesons rika
- 00:13:20 Pengarna har kommit från hårt jobb och lägre kostnader än inkomster
- 00:15:10 Lätt att missförstå när man inte har hela bilden (t.ex. onoterade bolag)
- 00:17:10 Förutsättningarna är jätteviktiga
- 00:20:15 Intrycket är att ni är förvirrade men på väg att landa
- 00:21:30 Som influencer har man väldigt lite utrymme att göra fel
- 00:23:00 2011: Så ska Freja bli miljonär, 2017: inte längre…
- 00:24:25 Jag får väl vara Kalle Anka – killen utan brallor
- 00:26:02 Mitt behovet av det fina huset, fina bilen och fina titeln
- 00:27:37 Bra självförtroende, men dålig självkänsla
- 00:30:30 Svaret finns inte där ute, det finns här hemma i indexfonden 🙂
- 00:33:01 Det kommer alltid finnas en Orpheus och Odysseus
- 00:36:43 Du har fel om VC-bolag
- 00:39:11 Det är nyansskillnad på guld och andra alternativa investeringar
- 00:41:00 Alla har en roll i det kapitalistiska systemet
- 00:43:30 Tricket är att förstå förutsättningarna och välja trots det
- 00:44:45 Har du vunnit det ekonomiska spelet så är risk valfritt
- 00:46:03 Längtat efter att få komma in för att inse att det var svaret
- 00:48:00 Problemet är nog att förutsättningarna i de olika stegen är okända
- 00:50:10 Jättestor risk med att blanda ihop skicklighet med tur
- 00:52:19 Vad är RT-filosofin?
- 00:54:50 Lekhinken (och jag) måste få prova saker utanför indexfonder (och göra fel)
- 00:55:47 Om inflationen är högre än räntan så minskar lånet i reala termer
- 00:57:30 I lekhinken får man utlopp för sin hobby
- 01:00:35 Riskkapitalister i ett eget företag är som att ha hajar i poolen
- 01:04:00 Ki-ma-ri-te – det vinnande draget i sumobrottning
- 01:05:30 Vi gör så gott vi kan och fattar så fort vi hinner
- 01:06:20 Nackdel med indexfonder är att du inte lär dig något om ekonomi
- 01:07:50 Indexfonder ger dig möjligheten att ha tid till annat
- 01:08:30 Jag vill investera mina pengar, inte sälja investeringar
- 01:10:30 Den här Bolmeson har inte alla hästarna hemma
- 01:11:38 Kanske början på en ny riktning
Tänker börja med något helt off-topic: Ca 24min in i avsnittet så kommer du @janbolmeson in på att “du får vara Kalle Anka utan byxor”. Hur i hela h*lvete kunde du missa chansen att då ställa dig upp från bordet, klädd i nytryckta RikaTillsammans-kalsonger och meddela att ni nu har merch? Från forumets diskussion kring förra avsnittet är det tydligt att lite merchandise skulle uppskattas ju
Ska ta och fortsätta lyssna nu!
Hahahahaha… Tack för ett skönt garv så här mitt i natten.

(tänkte då att jag skulle resa mig utan brallor, men jag kom inte lika långt i tanken som du och tänkte bespara er bilden
)
Inte lyssnat på avsnittet, sparar det till morgondagens biltur.
Men läste sammanfattningen i podcaster appen där det står att indexfonder är lika inspirerande som att se gräs torka.
Trodde det skulle vara målarfärg, eller har ni något sidoverksamhet där ni torkar gräs?
Haha, lite sliten, ska fixa det.
Natten?? tittar på klockan
Det är mörkt ute och familjen sover, så jag kollade inte på klockan. Men jag kan ändra på tidsstämpeln om 3-4 timmar då jag lär vara uppe i alla fall.
Kul att det inte är någon större skillnad på en rik investerare och en Blend-rökande tant på Bingohallen. Man vet att det finns en liten chans att göra en större vinst, det är lite spännande och man kanske träffar lite likasinnade människor.
Bara en ytlig skillnad.
Började titta igår när jag skulle lägga mig, men valde att spara resten till idag!
Känns som en bra start på veckan att titta på resten idag när jag konfektyrpysslar.

Det som du tar upp 18 min in i avsnittet, är det inte exakt detta som tas upp i Den rikaste mannen i Baylon?
Detta är min tanke dvs att följa flocken, istället för att följa experten på ämnet.
Vi är precis tvärtemot varandra Jan, jag har jävligt bra självkänsla, men mitt självförtroende är inte det bästa!
Jag är med och driver ett konsultbolag, och när man läser hur andra bygger upp sina företag får mig att ifrågasätta vägval, jag kanske är dum i huvudet.
Men vi har valt att bygga upp vårat företag utan att ta in lånade pengar.
Andra bolag kanske har tanken att få allt på plats direkt, men kolla på vem som helst, det kommer alltid komma upp ett väghinder längs din resa.
Vi får se vem som lyckas bäst
Oooh, då har du din “cameo” kvar!
Jag lyssnade sent igår och nu på morgonen. Här kommer lite reflektioner och som vanligt blir jag semi-personlig och bygger en del på min egen berättelse. Men stå ut, för jag tror jag har en poäng…
Jag fann RT för några år sedan när jag sökte mer om FIRE på svenska. Jag vet inte om jag fann kalkylatorn på sidan först eller om ett avsnitt om FIRE på youtube var inkörsporten, men det jag fann var åtminstone det jag ville ha. (Utöver er fann jag Farbror Fri - så repris på tjatet om avsnitt med honom.) Jag fann några som inte redan har yacht i Monaco, som bor och investerar på hemmaplan, som har hus och familj, som förstår de svenska förutsättningarna som t ex amerikanska FIRE-folk inte alltid greppat (skatter, utomhustemperaturer, mörker, ISK) och som inte satt i rutan i nystruken Armanikostym eller piffigt knuten Hermèsscarf.
Vad skavde mest då? Sorry, men namnet. Det är lite kul eftersom “100-miljonersmannen” verkar skava hos er. Det här med rik och förmögen är knepiga termer. (Jag har ibland använt termen “von Ankig” för den där rövhattiga kapitalistsynen på allt, men den är väl pajjad nu eftersom även han går utan brallor.)
Tillbaka till storyn: Jag fann flera andra som satt i tubrutan och gapade om index och hur bra börsen går, men ingen (?) mer än ni som hade en syn på att göra det stadigt och tryggt. Det är ingen hemlighet att skånskan också går hem eftersom jag inte fixar östermalmsperspektivet och -dialekten något vidare. Jag är sådan som person att när jag hittat nå’t jag vill lyssna till så börjar jag från början. Då får jag kontext, får saker i rätt ordning och mer förståelse för er resa. Jag har tidigare nämnt hur ni satt där och pratade om hur bra det var med hyresrätt för att sedan inse att wooops, nu blev det visst stort hus helt plötsligt. Det visar på mänsklighet och att ni är redo för förändring. Det visar också att det inte finns en sanning. Man får faktiskt också förespråka V70 en dag och Tesla nästa, bara man vet varför. Det har jag alltid tyckt att ni verkar veta.
Jag är ingen “hinkfetischist”, men jag gillar liknelser och bilder för att förmedla en berättelse. Jag följer den inte slaviskt och jag hoppade inte på “the-company-that-should-not-be-mentioned-by-name” då jag inte gillade idén. Men jag gillar podden ändå. När jag började komma ikapp reggade jag mig här för att fråga nå’t och har sedan fastnat då forumet innehåller så många kloka människor från så många olika sidor av sparande. Jag tror på att vi tillsammans kan berika (se vad jag gjorde där) varandra och våra insikter kring ekonomi och livet som man lever knutet till densamma.
Att följa från början har visat att strategin är glasklar. Därför är namnet inte längre ett problem (fast när jag nämner det för särbon säger jag “ekonomiforumet” fortfarande) eftersom det förmedlar tankarna om vägen dit. Ni poddar, ni skriver, ni driver forum och tankarna spretar så friskt att man inte kan inbilla sig att det finns nå’n sorts fundamentalisk syn på en enda strategi. Har man sett det tror jag man plockat körsbären i poddträdgården.
Sedan vore väl inlägget inte jag om jag inte avslutade med lite larv: Tack för att mitt Christianiaskämt fick vara med. Det blev hysteriskt roligt när det nästan omedelbart följdes av era ord om att “…gräset är grönare på andra sidan”.
De sista två avsnitten har en fråga dröjt sig kvar i mitt huvud, eller egentligen flera. Nånting kanske ni redan svarat på men jag vet inte. Om man inte blir rik bara på det första trappsteget, indexfonder, hur långt kan man komma då? Om man tex skulle börja från 0 och låta det jobba i säg 30/40 år? Jag tänker inte nödvändigtvis belopp, men jag skulle vilja ha en mer konkretisering av vad rik innebär i det här fallet. Annars blir det svårt att diskutera tror jag. Rik i förhållande till vad och vad betyder det? Finns det olika ”nivåer” av rik man kan komma till beroende på vad man gör? Pratar vi tex bland de rikaste i Sverige eller att ”bara” ha en väldigt bra ekonomisk situation där man inte behöver oroa sig för pengar? Från de senaste avsnitten har jag fått en underliggande känsla av att indexfonder är lite meningslöst, och enda sättet att komma nånstans ”på riktigt” är att starta företag.
Jag har fått känslan, att det handlar om att det handlar om att skapa flera olika typer av kassaflöden.
Något som genererar humankapital
Fonder / passiva investeringar
Eget företag?
Men jag är ung och säkerligen dum och naiv och jag läser för mycket böcker.
Trodde nästan du lurades först, väntade, väntade och väntade och gav till sist upp på slutet. Sen så kom den, precis på slutklämmen.
Kul med alla reflektioner och citat i dagens avsnitt och trevligt att både Jan och Caroline var på hugget, om än lite mer dämpat än förra veckan.
Jag ska försöka sålla igenom alla gamla avsnitt, tror det är några jag inte lyssnat igenom än.
De långa avsnitten passar mig bra, då hinns det med mycket pyssel under tiden!
Angående 5:52 i avsnittet,
Jag funderar, äter tjurar kött?
Det där ni diskuterade gällande förväntningar utifrån, att hur mycket det påverkar en kan ha med åldern att göra, stämmer bra om jag tittar på min omgivning. Folk blir helt enkelt mindre brydda om det med åldern. Själv har jag aldrig brytt mig och tänkt ”är det något jag missar?”, så ganska skönt att åldern hinner ikapp den inställningen
Lyssnade till detta avsnitt idag och funderar över att ‘lekhinken’ som koncept helt enkelt bara är hur ‘investering blir en materialsport’. Eller?
Dvs - det GÅR gå frisbeegolf-rundor på Bulltofta med 15 kronors frisbee köpta på macken. Eller… så går du med en hel rygga (eller tom liten vagn…) full med 20 olika frisbees som garanterat kostar en rejäl slant.
På samma sätt som det GÅR att spela golf med ett set golfklubbor införskaffade på loppis, med bollar som kostar ett par spänn, utan dyrt medlemsskap i en golfklubb. Eller… så har du delux-settet med golfklubbor med tillhörande vagn (och privat caddie) med bollar för hundratals spänn och guldpläterade pegs (inte en susning om sådana finns, men i min fantasi går det garanterat att hitta sådana. Eller pegs i titaaaan typ?!).
Så.
Är inte bara ‘lekhinken’ eller motsvarigheten till ‘allt utöver sparkonto och indexfonder’ motsvarigheten?
Och det är ju FINE - om man verkligen njuter av det, har glädje av det, får ut nått av det? Fritt val, tänker jag.
Dessutom… hela den här ‘kan man investera sig till rikedom utan att jobba för det’-reflektionen… blir ju som ett moment 22. Nä, klart du måste tjäna stålarna du investerar på ngt vis, så frågan ‘är det lönen eller investeringen du blir rik på’ ställer kanske dessa två i polariserad motsats till varandra, fast de eg spelar i samma ringhörna. Ta bort lönen = har inget att investera, ta bort investeringen = då måste du tjäna löjligt bra med stålar för att kunna bli monetärt rik, och då faller nog de flesta bort där. Så. För att bli rik på dina investeringar behöver du jobba och tjäna stålar OCH investera dessa (på ngt smart sätt…).
Eller är jag ute och seglar nu?
Ja det tror jag. Eller i alla fall sportmetaforerna. I många sporter (inklusive diskgolf och golf) så är resultaten positivt korrelerade med kvalitén och priset på utrustningen.
Det i mångt och mycket till motsats mot indexfond vs lekhink.
Ja… Alltså om en hobby inte kostar pengar utan man tjänar pengar på det är det ju ingen hobby längre, då är det ju ett jobb…
F.ö. tycker jag att “hobbyhinken” som någon föreslog (sorry, kommer inte ihåg vem och var) är ett mycket bättre namn än “lekhinken”.
Om man nu måste ha något namn på det, själv tänker jag buffert och indexfonder som grunden som som det andra står på. Så länge den är stadig och stabil kan man bygga vad man vill ovanpå det.