3-2-1 regeln för backup och säkerhetskopiering
Sök:

Har du en bra backup lösning? Mitt tips: använd 3-2-1 regeln!

Så här gör jag för att bevara något av det mest värdefulla jag har, min data...

Vissa saker i ens liv är sådana att man inte uppskattar dem förrän de är borta. Data i form av foto, filer, dokument och pdf:er är en sådan sak för mig. Jag skulle vara beredd att betala mycket pengar för att få tillbaka den information om jag skulle bli av med den och inte ha en backup. Om du också har värdefull data som du inte vill bli av med, då kommer här mina bästa tips för hur gör en bra säkerhetskopieringslösning.

Det har varit svårt att undgå till och med för de teknikointresserade ett virus i form av WannaCry har spritt sig som en löpeld på nätet. Sjukhus i England har drabbats, universitet runt om i världen och mängder av svenska företag och privatpersoner. Till och med myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gick ut och varnade för viruset (här, här och här).

Jag har tack och lov inte drabbats, men det fick mig att tänka över min situation om jag skulle drabbas. I korthet fungerade viruset genom att det låste alla dina filer på datorn genom att kryptera dem. Det betyder att du inte kommer åt dem, de är låsta och det är i princip omöjligt att låsa upp dem utan rätt nyckel. Du erbjuds av viruset att låsa upp filerna för ungefär 3 000 kr.

Även om du betalar så är det inte säkert att du får nyckeln…

När jag läste det här, så tänkte jag, ja, då får man väl bita i det sura äpplet och betala om man drabbas. Det är mycket pengar, men ändå lite pengar om jag skulle bli av med 15 års foto, dokument, artiklar, videoklipp och arbete. Problemet som jag insåg när jag läste vidare om viruset är att det finns ingen garanti för att du får nyckeln ÄVEN om du betalar.

I samband med det här viruset så har mer än 600 000 kr betalats in på de Bitcoin-konton som hackarna har velat, men ingen har fått sina filer upplåsta. Forskare som har gått genom koden påstår till och med att till skillnad från andra mer professionella virus(skapare) som till och med har en kundsupport, så har dessa varit klåpare och det går inte spåra en betalning till en nyckel. Så även om man skull betala så kan inte hackarna skicka rätt nyckel på ett enkelt sätt. Ouch. Jobbigt läge. (därför är rekommendation alltid, betala inte!)

När jag var i Thailand berättade en av personerna som vi åkte med hur hon blev av med alla sina bilder på sitt barn eftersom hon bara hade dem i telefonen. Jag har hört liknande historier från bekanta hur de har blivit av med data, viss som gått att återskapa, men även saker som inte har gått. I undersökningar så brukar man prata om att ungefär varannan person har blivit av med data eller känner någon som har blivit av värdefull information.

Frågorna att ställa sig är: om jag skulle:

 • bli av med min dator / min telefon / min platta – skulle jag kunna återskapa datan?
 • drabbas av ett virus som krypterar mina filer, skulle jag kunna få tillbaka den?

Om svaret är ”jag vet inte” eller ”nej”, då behöver du göra något.

En nästan gratis lösning – bättre än inget…

Min åsikt är att man ska tänka i form av nivåer kring sin backup och säkerhetskopiering. Den första nivån, som enligt mig är av karaktären hygienfaktor är att göra minst en kopia av sin data. I dag finns det många tjänster som kan hjälpa till med det mer eller mindre gratis. Den första datan som jag upplever är mest värdefull för de flesta är fotografier.

Google Foto – kopiera bilder från din telefon till molnet

En gratistjänst som jag själv använder och gillar jättemycket är ”Google Foto”. Det är en kostnadsfri tjänst med obegränsat utrymme som du kan ladda upp dina bilder i hög kvalitet (upp till 16 Megapixel eller video i 1080). Appen säkerhetskopierar alla bilder du tar på din telefon mer eller mindre automatiskt och du kan manuellt ladda upp alla gamla bilder från datorn. Du kan ladda ner appen nedan:

Det gör att om du blir av med din telefon så finns alla foton kvar i molnet. Det hade t.ex. löst problemet för min kompis i Thailand som blev av med alla sina bilder när hon blev av med telefonen. Den andra fördelen som jag har upptäckt är att det är väldigt praktiskt att ha tillgång till sina bilder från alla sina enheter utan att behöva lagra bilderna där. Jag som 16 års digitala bilder sparade kan inte ha allting på en enhet, men jag kan ha det på Google Foto. Praktiskt.

Den andra saken som jag gillar med Google Foto är att man kan skapa små videoklipp på ett väldigt enkelt sätt med appen. Man behöver inte kunna videoredigering för att få ihop ett minne som ger tillbaka nästan hela känslan med ett par klick.

En av invändningarna mot Google Foto är integritetsfrågan som är superviktig för många. Jag själv har tagit beslutet att fördelarna för mig överväger nackdelarna med den här lösningen. Man kan absolut göra egna lösningar för molnlagring av foto, men det kräver då ofta en annan kompetens och tid. Jag gillar Google Foto för att det är en sak jag inte behöver tänka på eftersom det sker automatiskt i bakgrunden.

Dropbox / One Drive / Google Drive – kopiera filer till molnet

Precis det som Google Foto gör för fotografier gör Dropbox och andra molnlagringstjänster för dokument och andra typer av filer. För mig var Dropbox en revolution som verkligen förändrade arbetssättet när det kom för snart 10 år sedan. Helt plötsligt var jag inte längre knuten till en dator. Jag hade nämligen problemet att jag hemma satt vid min stationära dator och när jag reste var jag på min bärbara. Det var ett fasligt mejlande av filer, kopierande via USB-stickor och externa hårddiskar.

Dropbox löste allting. Allt som jag lade i en speciell mapp på datorn kopierades automatiskt över till alla andra enheter. Tog jag bort en fil så togs den bort, uppdaterade jag den så uppdaterades den på alla ställen. Sjukt smidigt. Ett tag senare kom appen till telefonen och läsplattan och plötsligt spelade det inte längre roll vad jag använde. Det gav till och med en grundläggande säkerhet kring att om hårddisken kraschar eller jag blir av med datorn så har jag filerna kvar på Dropbox.

Tyvärr är ju inte dessa lösningar helt gratis. Man får googla runt lite för att hitta den lösningen som passar en bäst. Men min upplevelse är att Dropbox är dyrast med ungefär 1 000 kr om året. Google Drive är billigast med upp till 15 Gb gratis per år eller 240 kr om året för 100 Gb. Jag rekommenderar verkligen alla att ha en sådan här lösning för sina dokument och filer. Blir du av med din dator eller din hårddisk kraschar så är det en bra lösning. Du får dessutom möjligheten att nå dina filer varsomhelst ifrån.

Alla dessa lösningar har appar för din telefon eller läsplatta. Notera att dessa tjänster även kan ersätta Google Foto-lösningen ovan med säkerhetskopiering av dina bilder, men bilder tenderar att ta mycket plats vilket kan göra att du får betala mer för lagringstjänsten.

Dropbox, Google Drive eller andra molnlagringsstjänster är inte fullvärdiga backuper

Jag rekommenderar verkligen lösningen som jag beskriver ovan och det är något som jag har gjort i många år. Jag har dock levt i tron att det här också, förutom smidigheten, är en bra backup-lösning. Men när jag har läst rapporteringen kring WannaCry-viruset så insåg jag problematiken och fick en grymt jobbig insikt.

Dropbox är en jättebra molnlagringstjänst, men det är inte ett backup-verktyg. Tittar man nämligen på hur viruset betedde sig på datorer med Dropbox så krypterar den filerna på datorn även i din Dropbox-mapp. Dessa synkas sedan från datorn och vips så har du alla dina filer krypterade i Dropbox också. Startar du din andra enhet så får du de nya låsta filerna synkade även dit. Precis så som Dropbox ska fungera i vanliga fall. Nu är det dock högst olämpligt.

Dropbox har en viss versionshantering (30 dagar gratis, obegränsad för extra avgift) vilket innebär att du kan gå in och per fil gå in på versionshistorik och återskapa den – oftast inom 30 dagar. En fil åt gången. Jag vet inte hur mycket filer du har i din molnlagring men jag har 74 098 filer i min Dropbox. Det går inte ens föreställa sig att göra det arbetet för hand. Det finns enligt rykten sätt programmera med anpassade Python-script men jag upplevde att det låg utanför mitt kompetensområde, och då har jag ändå jobbat som programmerare.

Dropbox eller annan molnlagring är inte designat för att vara en backup-tjänst även om det är lätt att tro det. Jan Curn skrev på Medium 2014 en artikel på ämnet hur Dropbox permanent raderade 8 000 av hans fotografier.

Det är en lång teknisk artikel, men den visar poängen i att en molnlagringstjänst inte är en tjänst för backup. En backup ska vara ett ställe där du kan hitta en fil från ett visst datum, oavsett om du har den kvar på datorn eller inte, om det har gått mer än 30 dagar sedan du raderade den och så vidare. Min upplevelse är att det är alldeles för enkelt att radera en fil från en molnlagringstjänst och sedan aldrig mer får tillbaka den. Jag har tyvärr varit i den situationen själv ett par gånger.

Tolka mig rätt här. Jag säger verkligen inte att man ska sluta använda Dropbox eller motsvarande. Tvärtom. Jag hade nog inte klarat mig en dag utan Dropbox. Dropbox är också fantastiskt mycket bättre än att inte ha något alls. Men jag inser efter dessa dagarnas research att Dropbox kommer inte rädda min rumpa om det vill sig riktigt illa.

Dessutom kommer den inte hjälpa mig att återskapa en fil som jag raderade för mer än 30 dagar sedan av misstag.

Den bästa lösningen: 3-2-1 regeln för backup

En klassisk regel i datasammanhang är den så kallade 3-2-1 regeln för backup. Till och med en amerikansk myndighet gav 2012 ut ett whitepaper om 3-2-1 backup tankesättet. Det är intressant hur man egentligen vet saker, men sedan inte agerar på dem eller glömmer bort dem. Sedan när man får syn på dem igen, så blir man som, ”ah, det där visste jag egentligen”. 3-2-1 regeln går ut på att man ska:

 • 3 – ha minst 3 kopior av en viktig fil: 1 primär och 2 backuper
 • 2 – lagra filerna på 2 olika medium för att skydda dem mot olika faror
 • 1 – ha en kopia på en extern plats utanför ditt hem eller kontor, ”off-site”

Om jag skulle ta ett exempel. Jag har mitt Word-dokument ”uppsats.docx” på min dator. Det är den första kopian av min uppsats. Till datorn har jag kopplat en extern hårddisk som tar backup på min dator och i den backupen kommer ”uppsats.docx” med. Det är den andra kopian. Den är på ett annat medium, i det här fallet en extern hårddisk. Den skulle lika gärna dock kunna vara en annan dator, en cd-skiva eller motsvarande.

Den tredje kopian ska finnas på en helt annan fysisk plats. Det som brukar kallas för off-site. Den här kopian ska skydda mot exempelvis stöld, där tjuven ofta både tar dator och den externa hårddisken. Den ska skydda mot brand, översvämning och andra saker där båda dina andra två lokala kopior förstörs.

Två lokala kopior

Man kan lösa problematiken med lokala kopior på olika sätt. Ett vanligt sätt är att köpa en extern hårddisk. Med de flesta externa hårddiskar kommer idag programvara för automatisk säkerhetskopiering av datorn som de kopplas ihop med. Det andra sättet är att göra det via någon av molnlagringstjänsterna ovan. Det är så jag gör i dagsläget. Jag har alla mina arbetsdokument och filer i Dropbox och denna dropbox synkas till molnet och via molnet till min bärbara dator. Det gör att jag har två lokala kopior och en i molnet.

En extern kopia

Det är här jag upplevde att jag har gått fel hittills. Jag tänkte att Dropbox också var min ”off-site”-backup. Men jag inser att det är en väldigt haltande sådan. Särskilt utifrån scenariot med en borttagen fil eller att jag ska återskapa alla mina 80 000 filer. Jag har nu löst det här på två sätt. Det första sättet är att jag köpte en extern hårddisk, kopierade över all data och sedan satte jag hårddisken i mitt bankfack. Har man inte bankfack så går föräldrar, vänner eller något annat ställe bra. En kul parentes är att amerikanska myndigheter rekommenderar att det ska vara minst 300 km bort för att skydda mot naturkatastrofer. Men jag har valt att passa på den punkten.

Det andra är att jag köpte in en riktig moln-backup-tjänst. Efter mycket googlande så fastnade jag för ”Crashplan”. Det är en backup-tjänst som erbjuder backup i molnet med obegränsad mängd data. För en dator kostar det ungefär 600 kr om året, men de har också ett ”familjeerbjudande” där jag för ungefär 1 500 kr om året kan ta backup på upp till 10 datorer i hemmet. Praktiskt om man ska säkerhetskopiera även fruns och barnens datorer. Jag har under de senaste tagarna fört över nästan 2.1 TB data till dem och jag tycker det fungerar jättebra. Min fru har använt det i över ett år och är jättenöjd. Det enklaste sättet att se Crashplan som är en molnbaserad tidsmaskin för dina filer.

Där finns andra mer nördiga lösningar. En av de absolut billigaste lösningarna är Amazons lösning Glacier, men det är sjukt oanvändarvänligt. De tar i princip inget betalt för lagringen, men desto mer för återskapningen av data. Att dessutom bara få upp datan var jobbigt. Värt att kolla upp om du är datanörd, men för alla andra rekommenderar jag Crashplan.

Sammanfattning

Poängen i den här artikeln är att lägg lite tid på att skydda din data. Du kommer tacka dig själv i framtiden för att ”shit happens”. Man kan ha tur och inte drabbas och då har man kanske lagt några hundralappar om året i onödan. Men jag tror att för de flesta av oss så skulle det lätt vara värt att betala det mångdubbla om vi skulle hamna i en situation där vi blir av med värdefulla filer. Då har vi inte ens tagit hänsyn till tiden det tar att återskapa allting. Jag läste en hjärtskärande berättelse om någon kinesisk doktorand som var nästan klar med sin doktorsavhandling och nu fick den krypterad av viruset som gjorde den helt otillgänglig.

Man kan dessutom får en grundläggande nivå i princip gratis med Google Drive och Google Foto, så det finns egentligen ingen anledning till att inte göra det. Vill man göra det ordentligt så fungerar 3-2-1 strategin jättebra även om det kräver lite jobb i förväg. En sak som jag inte har tagit upp som man behöver ha koll på är internet-uppkopplingen. Det tar lite tid att ladda upp flera hundra gigabyte data. För oss som har fast uppkoppling utan begränsning är det ju inte ett problem, men sitter man på ett mobilt internet så är det svårare. Då kanske man kan låna någon kompis internet.

Ett sista tips! För att inte få virus, ransomware eller annan skit på datorn, så använder jag Malwarebytes. De har både en gratis-version och en betal-version. Jag har fram tills nu använt gratisversionen och varit väldigt nöjd. Men i samband med det stora virusangreppet så uppdaterade jag till fullversionen. Den stora skillnaden ligger i realtids-bevakningen. Gratis versionen hjälper att ta bort om man har blivit smittad, medan betalversionen ska skydda en proaktivt mot smittan.

Lycka till med din säkerhetskopiering!

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2017-05-21 klockan 16:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Övrigt och off-topic.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

21 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag kan rekommendera att läsa på lite om rsync och scp i en linux miljö. Några enkla instruktioner till datorn om när du vill göra backup och vilka filer eller mappar som är anspråkstagna och vipps! Ett helt automatiserat system som du kan äga själv och inte behöver oroa dig för att någon amerikansk eller norsk leverantör väljer att snoka, eller sälja din data.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Jag ville bara ge ett +1 för Crashplan. Har använt det i säkert 5-6 år nu (tappat räkningen) och det har fungerat felfritt och enkelt. Jag har till och med haft oturen att behöva använda återställningen vid två tillfällen (ena gången pga eget slarv), och visst, det tar tid att återskapa en massa data, men det har gått väldigt smärtfritt. Dessutom billigt om man har stora mängder data, vilket jag har. De flesta konkurrenterna har en mängdgräns.

  Enda minuset är att uppladdningshastigheten till deras ”moln” kan vara låg (<3 Mbit/s), oavsett vilken lina man själv har. Jag har fått för mig att det bara är vissa tider på dygnet, och det verkar dessutom som att det har blivit bättre på sistone.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
  1. Vit pil

   Jag håller helt med Tobias. Jag har också använt dem under flera år. Sedan ett drygt år tillbaka använder jag CeeJay som egentligen är CrashPlan PRO med datacenter i Amsterdam.

   Jag kommer upp i nästan 100Mbit/s när jag skickar filer dit. Förut låg hjag mellan 3 och 5Mbit/s (när man hamnar i Seattle, USA).

   Värt att kolla på. Ligger på ca £120 per år med obegränsad lagring och CrashPlans alla andra fördelar.

   /Fredrik

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik
 3. Vit pil

  Roligt att läsa kommentarer av typen ”Det och det samtidigt kommer ju aldrig att hända eller något katastrofalt måste i så fall hända”.

  -Jo, säger jag som jobbat med IT-säkerhet i 20 år. Shit happens. Och även om det inte är vanligt så händer katastrofalt ”Mega shit” emellanåt också. Och är det något jag kan lova om framtiden så är det att människor kommer fortsätta drabbas av något katatsrofalt mega shit igen i framtiden som den/de personerna inte kan förutse idag. För det har det alltid gjort genom historien.
  Och det är precis därför det är viktigt att inte bara tänka i termer av sannolikhet när man bedömer risk och om/hur man vill skydda sig mot en risk. Man måste även väga in konsekvens.
  En mycket enkel och bra formel att använda är (sannolikhet gånger konsekvens=risk) där vardera parameter får ett värde mellan 1 och 5. Om summan blir 5 eller högre så är det hög risk.

  Detta missade en stor del av företagen som huserade i World Trade Center i New York.. De tänkte bara sannolikhet och placerade sina offsite-backuper i det andra tornet. (De tänkte på samma sätt, dvs eftersom det är helt otroligt osannolkt att det skall bli något problem som slår ut båda tornen samtidigt så är det låg risk (dvs säkert) att köra off-site backuperna dit).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Berndt
 4. Vit pil

  Vill samtidigt rekommendera Amazon och eller Ebay för att köpa ”Livstids- prenumeration” av Malwarebytes för ca 300kr istället för en prenumeration. Detta är koder som Malwarebytes sålde förr och det finns ett fåtal kvar på dessa webbshoppar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Frihet
 5. Vit pil

  Dropbox har funktionen ”Selektiv synkning” lokalt i inställningarna. Finns under preferenser>konto>Selektiv synkning.
  Jag skapar (o)regelbundet en uppdaterad kopierad mapp innehållande allt jag är rädd om. Låter därefter Dropbox indexera som vanligt och när det det är klart väljer jag att ta bort mappen under ”Selektiv Synkning” Nu ligger filerna endast på Dropbox.com och jag har skyddat dessa mot t ex. WannaCry-viruset.
  Då blir Dropbox en backup-tjänst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janne
 6. Vit pil

  Bra tips om backup som många inte bryr sig om.

  Vad är hårdvara / prylar värda egentligen om innehållet inte kan återskapas / försvinner pg a malware. Datorns hårddisk måste betraktas som ”live” och därmed inte alls pålitligt och kan räknas bort som säkert helt och hållet. Själv kör jag kopior via moln, gör backup på flera externa hårddiskar som jag bevarar både i hemmet och andra ställen. Nätverksanslutna diskar använder jag dock inte pg a att många har mycket dålig säkerhet.

  Andra viktiga proaktiva förebyggande åtgärder för datorn ska minska chansen att bli smittad kan vara att :

  – Man skapar ett vanligt användarkonto som man använder i sitt dagliga arbete och loggar in på administratörskontot när man ska installera program osv.

  – Man laddar hem Microsoft EMET och installerar den som då tillfälligt skyddar mot sårbarhetsattacker som alla program lider av (tills de patchas),

  – Uppdatera Windows med säkerhetspatchar (i Windows 10 sker det automatiskt) så fort dessa släpps (i Windows 10 sker det automatiskt),

  – Installera tillägget Ublock Origin i Chrome som är en mästare på att ta bort en viktig och stor attackvektor ; virus som distribueras via annonser. Chrome är dessutom en bra webbläsare som är säkrare än de flesta webbläsare.

  – Klicka inte på länkar i mejl från myndigheter som vill ha dina inloggningsuppgifter osv.

  – installera bara program från välrenommerade sajter och företag och installera bara de program du absolut måste ha. Ju färre program, ju mindre attackyta.

  – Om man har Windows Pro (xp, 7, 10, kan man utnyttja Software Restriction Policy där man kan ange vitlistor över vilka program som får köras var. T ex så kan man förbjuda körning av program i exempelvis webbläsarens cachemapp där drive-by-downloads gärna hamnar, eller nedladdningsmappen. Man kan ställa in så att program bara kan köras i Program mappen och Windowsmappen. Övriga mappar är helt enkelt förbjudna att köra/öppna några program.

  Har man inte Pro versionen av Windows, kan man köra fattigmansversionen av den alldeles gratis via kommandot ICACLS i kommandotolken och skriva diverse växlar i den för att neka körning av program i te x nedladdningsmappen osv. Men det är lite överkurs.

  Man ska också ha i åtanke att säkerhetsprogrammen som i för sig är bra, också kan introducera en stor attackvektor in i operativsystemets kärna. T ex Kaspersky Labs hade nyligen en bugg i sin säkerhetsmjukvara som gjorde att en attackerare enkelt kunde få tillgång till systemet och därmed göra vad som helst med den. Jag kör personligen inte några aktiva antivirus/malware skanners i realtid, utan använder portabla skanners som jag skannar med nån gång i veckan som då inte installerar något på systemet t ex Hitmanpro, Emsisoft Emergency Kit osv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
 7. Vit pil

  Det är bra att ha backup men är det inte lite overkill att även lagra externt i bankfack? Jag förstår det om det är någon fil som man gjort en gång och sedan aldrig ska ändras i igen, men om det är något som man fortsätter ändra i, (som tex en bok man skriver) så blir det ju en väldigt massa jobb att åka och uppdatera backupen i bankfacket stup i kvarten.

  Att ha en backup på 3 ställen, en i datorn, en på molnet och en på en extern hårdisk som man backupar regelbundet och sedan kopplar ur bör skydda mot allt. Vid naturkatastrof (som händer oss så ofta) så har man alltid molnet och vid virus så har man antigen moln eller extern hårdisk. Det skulle krävas katastrofal otur för att allt skulle slås ut samtidigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 8. Vit pil

  Jag kör snigelvarianten. Primärfiler på datorn o mobil. Ca en gång per månad kopierar jag till extern disk 1. Tar med den disken till jobbet, där har jag extern disk 2 som får en kopia av disk1. Extern disk 2 tas därefter hem igen i väntan på nästa backup. Externdiskarna är alltså offline för det mesta, och ”offiste”. Kör även diskkontroll efter varje backup.

  Det här går relativt snabbt förutom första gången såklart.

  Lägger utöver backupen ovan även personliga dokument i en lösenordskyddad .zip/.rar och drar upp till Dropbox och mail.

  Då slipper jag förlita mig på google och andra, med nackdel av att inte ha en purfärsk backup.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Låter osäkert. Dina båda diskar kan brinna inne om ditt kontor brinner ner en vacker dag (du kanske inte är på plats just då och/eller hinner inte med att ta med dig båda diskarna eller datorn ut om det börjar brinna). Diskkontrollen är sisådär om du inte även kollar blocken på disken samtidigt. Kopiering till vanligt filsystem känns dock tillräckligt för att du inte skall behöva två olika backupmjukvaror. Men du har iaf någonting, bättre än många andra :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Leo
  2. Vit pil

   Leo: delar av din invändning är ganska tunn. Visst skall man förvissa sig om att backupen är duglig, där håller jag med.

   Men risken med att kontoret brinner ner är ganska liten. Den risk du far efter är i princip att kontoret brinner ner SAMTIDIGT som hemmet brinner ner SAMTIDIGT som du är där. Brinner inte kontoret ner så har du en backup där, brinner inte hemmet ner så har du en kopia av datat där, och är du ute när det händer så har han ju en kopia med sig (i mobilen). Lägg därtill att filerna skall försvinna från Dropbox samtidigt.

   Notera att förvara kopian på arbetsplatsen har sin fördel då man ju därigenom regelbundet får bekräftat att off-site-stället är intakt.

   Notera också att han tar hem ena disken efter arbetsdagen så för att bägge diskar skall brinna inne så krävs det i princip att det sker under arbetstid just den dagen i månaden.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  3. Vit pil

   Skyking; Nej, det är inte det jag far efter. Kontoret och hemmet behöver inte brinna ner samtidigt, det räcker med att kontoret brinner ner dagen då båda backupdiskarna befinner sig där, och ingen är där eller har möjlighet att rädda dem eller datorn.

   En backupstrategi skall vara baserad på just det osannolika, och kunna stå emot det, det är hela poängen med den. Annars hade du ju inte haft en överhuvudtaget, eftersom du väl extremt sällan faktiskt behöver använda den. Själv har jag tagit backup i tiotals år, och på hela denna tid bara behövt återställa någon enstaka fil ett par gånger.

   Hur som helst, jag tycker inte det är någon mening att inte göra en komplett backupstrategi om du ändå skall göra en. Varför överhuvudtaget ta risken att skiten brinner ner, även om den är liten? Det är ju helt meningslöst att låta den risken existera. Eliminera riskerna istället, så behöver du inte ens bry dig om dem.

   Sen är inte hans kopiering av disk 1 till disk 2 ett test av huruvida återställning av att backupen är okej, eftersom han inte faktiskt undersöker innehållet i filerna utan bara kopierar dem. Har han korrupta filer på disk 1 så kommer han ha det även på disk 2. Något som undviks om man har olika backupsystem/mjukvaror istället.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Leo
 9. Vit pil

  En sak jag skulle vilja lägga till, kanske i punkt nr 2 (ha backuper på två olika medium) är att man även skall använda två olika backupsystem/mjukvaror.

  Det är nämligen int omöjligt att själva backupmjukvaran man använder har någon form av bugg som gör att backuperna blir värdelösa, och har man då använt två olika system tar man bort en stor del av den risken.

  Sen förstås det viktigaste av allt; Vad du än gör, se till att faktiskt testa att ÅTERSTÄLLA några slumpmässigt utvalda och viktiga filer från dina backuper regelbundet, eller ännu bättre även hela backupen någon gång då och då. Så länge du inte med säkerhet vet att detta fungerar har du ingen backup alls.

  Så kortfattat;
  – Ha tre kopior av din data (ordinarie samt två olika backuper).
  – Lagra de två backuperna på två olika typer av medium.
  – Lagra de två backuperna med två olika backupsystem/mjukvaror.
  – Lagra de två backuperna på separata fysiska platser.
  – Testa att återställa data från backuperna regelbundet – detta är vad som avgör om du har fungerande backup eller ej.

  Till sist; Om du skall ha en extern disk för någon backup, välj en traditionell disk istället för SSD, eftersom dessa är betydligt lättare att rädda data från om disken skulle gå sönder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leo
  1. Vit pil

   Exempel på backupkonfiguration som jag tycker är tillräcklig/bra:

   – Ordinarie data på bärbar dator, med SSD-disk.

   – Första backup till extern hårddisk lagrad i hemmet. Disken är av traditionell typ och TimeMachine används för att backa upp till den (disken är krypterad). Detta medger snabb, enkel och fullständig återställning av hela systemet vid behov.

   – Andra backup med https://restic.github.io/ (endast utvalda delar av filsystemet, krypterad och deduplicerad backup), över krypterad överföring till en server 100 mil bort. Backuperna lagras där på traditionella diskar med ZFS som är ett filsystem som kan upptäcka korruption på diskarna och laga det själv.

   Man skulle även kunna konfigurera servern så att backuperna bara kan ”fyllas på” och därmed inte tas bort fjärrledes, så att om ett virus eller liknande skulle försöka radera eller kryptera backuperna kommer det inte kunna påverka tidigare tagna backuper.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Leo
 10. Vit pil

  Jag använder JottaCloud för mina backup.
  Tjänster kostar 69 kr i månaden, men deras datacenter ligger i Norge, så all data är skyddad av norsk personvärnlagar.
  Bra hastighet, app för ios och android, windows app fungerar riktig bra också.
  Det som saknas är kanske en mer traditionell backup lösning, men tjänsten täcker mina behov.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  malizeleni79
  1. Vit pil

   Har du testat att göra en fullständig återställning från dem?

   Har du läst igenom användaravtalet? En del av backupleverantörerna tar inget ansvar alls när det väl kommer till kritan :/

   Ha gärna två olika backupsystem, så du inte är beroende av en enda leverantör!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Leo
 11. Vit pil

  Mycket bra att du tar upp detta!
  Jag använder också Dropbox ”hela tiden”. Men har även en NAS.
  Kan rekommendera t.ex Synology: (exempel på enhet: https://www.synology.com/sv-se/products/DS216+II )
  Om man ställer den hos någon släkting, och har bra bredband, så har man ”off-site backup”. Eftersom mitt bredband för närvarande är helkass, så har jag den fortfarande i huset, men snart kommer det fiber.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CarlG
 12. Vit pil

  Tack för en trevlig artikel. Jag kör 3-2-1 regeln men har även funderat på att ha en ytterligare tjänst och då kikat på molntjänster. Jag har testat och kan rekommendera backblaze.com, misstänker att det är samma idé som crashplan.
  Man betalar per dator. Fungerar bra för min del då jag har en dator där jag samlar all data och då behöver jag bara betala för en.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 13. Vit pil

  Hmm.. Om du som företagare inte kan få tillbaka din ”data” via någon backup? Och du då betalar ”lösensumman”. Hur kan du då vara säker på att den som utpressat dig (krypterat dina filer) inte sprider vidare att just ditt företag betalat. Med den infon så skulle jag som ”skurk” rikta in mig på ditt företag! Samt vad är det som säger att ”viruset” inte lämnat någon annan fil kvar latent? Som körs igång om säg ett år igen? Vore ju enkelt bara för att kunna ta betalt en gång till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Investeralitemera
  1. Vit pil

   Bästa skyddet är en bra backup, så att man kan ge fingret till dem nästa gång de försöker :P

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Leo

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.