39 oombedda insikter, tips och livsråd till mina döttrar (och dig)

En födelsedagspresent från mig på min 39-års dag

Eftersom jag fyller år idag, blev jag utmanad att sammanfatta mina viktigaste insikter, tips och råd. Då jag även nyligen tänkt på frågan: ”Om jag skulle dö, vad skulle jag vilja att mina döttrar fick med sig för tips inför livet från sin pappa?” var tajmingen rätt för ett antal oombedda råd som födelsedagspresent till dig eller egentligen mina döttrar.

Jag tar mig således friheten att få komma med 39 oombedda insikter, tips och råd. Dessa är helt och hållet subjektiva, de sträcker sig både högt och lågt och spänner över många olika områden i livet. Det är allt från väldigt konkreta tips som: ”Börja spara i en fondrobot” och ”Äg lite guld” till ”Ge upp rätten att ha rätt för att få frihet i livet”.

Många av tipsen handlar inte om rätt eller fel, bra eller dåligt, sant eller falskt. De är inte till för alla och bygger på mina högst personliga upplevelser, värderingar, grundläggande egenskaper. Det är alltid viktigt att komma ihåg att man ska vara skeptisk till andras råd. Råd är nämligen aldrig objektiva utan alltid kontextuella. Min förhoppning är att de kanske ändå kan ge lite inspiration, tankespjärn eller igenkänning.

Jag är dessutom helt på det klara med att jag inte ens är 40 och därmed varken har listat ut allt i livet eller har koll på läget. Tvärtom kan jag många gånger uppleva ”ju mer du lär dig, desto mer inser du att du inte kan” på riktigt. Dessutom brukar jag säga att ”om du inte skäms för det som du gjorde för 12 månader sedan, då har du utvecklats för lite”. Jag lär väl titta tillbaka på det här avsnittet med en skämskudde i framtiden. Men just idag är det bästa som jag har kunnat åstadkomma.

Majoriteten av dessa råd är inte heller mina egna. Det är ett hopkok av viktiga böcker, utbildningar och framförallt fantastiska människor i mitt liv. Det är verkligen som man säger på engelska: ”I stand on the shoulders of the giants who came before me”. Jag skulle inte varit där jag är i livet utan dessa människor, omständigheter och privilegier. Det är många att säga tack till.

Jag hoppas att du ser det här som min födelsedagspresent till dig. Du får gärna kommentera på bloggen och tipsa om dina egna bästa råd eller insikter. Det vore både en ära och kul att läsa.

Tack än en gång för att du tittar och följer vår kanal!
Jan och Caroline

PS. Jag vill säga ett speciellt tack till Elin Ross i RikaTillsammans-communityn på Patreon som utmanade mig till den här artikeln. Utan henne hade den inte blivit av, utan fortfarande varit ett ”bra idé för ett senare tillfälle”. Nu fick jag det gjort och kan till och med släppa tanken om att jag borde göra den för mina döttrars skull om något skulle hända. Tack Elin! DS.

Senast uppdaterar 200906 kl. 1537.

Alla tipsen i en lista och innehållsförteckning

Nedan följer alla tipsen i lista som dessutom fungerar som en innehållsförteckning till avsnittet. Tidskoder finns på Youtube till del 1 och del 2.

  1. Ränta-på-ränta fungerar i alla områden i livet, inte bara i pengar.
  2. Investera dina pengar via en fondrobot. Börja idag.
  3. Flit och systematik ger frihet och framgång.
  4. Allt du behöver veta är nästa steg.
  5. Spendera extravagant på sådant som du älskar och var brutalt snål med sådant som du inte älskar.
  6. Får du tips om en bok; köp och läs den. Den kan förändra ditt liv.
  7. Lek och ha roligt! Låt andra avgöra om din tid är arbetstid eller fritid.
  8. Gör leken till allvar och allvaret till lek.
  9. Var den som anstränger sig mest i rummet.
  10. Ekonomi handlar inte bara om pengar.
  11. Förstå skillnaden mellan en resultat- och en balansräkning bortom bara pengar.
  12. För att få frid och frihet i livet, ge upp rätten att ha rätt.
  13. Om du inte har ett sammanhang i ditt liv där du är sämst så har du problem.
  14. Hjälp andra att få det som de önskar så kommer de hjälpa dig att få det som du önskar!
  15. Relatera till relationen som en tredje part, och kom ihåg att din partner inte behöver vara ditt allt.
  16. Bättre att äga 1 procent av Shell än procent av en bensinmack.
  17. Känslor är information för att guida dig rätt i livet.
  18. Äg lite guld.
  19. Du behöver inte oroa dig för vad andra tänker om dig. De är upptagna med att oroa sig för vad du tänker om dem.
  20. Förstå Paretos lag och frågan om vad kan eller vill jag reducera?
  21. Om det inte objektivt går att mäta, då är det ingen naturlag. Om det inte är en naturlag, då är det bara en överens-kommelse. Om det bara är en överens-kommelse, då går den att omförhandla.
  22. Bygg vattenledningar istället för att springa med hinkar i ditt liv.
  23. Vänner är bättre än pengar. Nästan allt som pengar kan göra kan vänner göra bättre. På många sätt är en vän med en båt bättre än att äga en båt.
  24. Om du visste eller skulle gissa, vad skulle det vara då? / Vad behöver du just nu? / Säg något mer om x?
  25. Vilka är de mest fantastiska sakerna med att xxx inte blev som du ville?
  26. Ta ansvar och äg dina misstag.
  27. Innan du har testat gånger har du inte rätt att säga att det inte fungerar.
  28. Undersök och utnyttja livets asymmetrier till din fördel.
  29. Starta ett aktiebolag och lär dig sälja skinnet innan björnen är skjuten!
  30. Det finns alltid en marknad för den som är bäst eller unik.
  31. Träna en kampsport / våga vara en nybörjare även på äldre dar.
  32. Alla har vi vårt bagage. Vi gör också så gott vi kan och fattar så fort vi hinner.
  33. Tacka ja, dyk upp och fortsätt dyka upp!
  34. Bästa sättet att förutspå sin framtid på, är att skapa den.
  35. När du blir inbjuden till något i framtiden, fråga dig själv: skulle jag göra det här imorgon?
  36. Bli kompis med döden och ditt eftermäle.
  37. And this, too, shall pass.
  38. Be om hjälp (även när du inte behöver hjälp).
  39. Lycka är minnen som skapas tillsammans med andra.

Lyssna, titta eller bläddra i avsnittet

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som två poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcast eller Spotify). Vi har valt att dela upp dagens artikel i två avsnitt eftersom vi kände det var bättre med två avsnitt på 1 timme och 15 minuter än väldigt långt avsnitt. Du hittar del 1 som poddavsnitt nedan eller på Youtube.

RikaTillsammans | En podd om privatekonomi · #169 – Trettionio oombedda insikter, tips och livsråd (till mina döttrar) – Del 1

Del två hittar du nedan som poddavsnitt och del två finns på Youtube också.

RikaTillsammans | En podd om privatekonomi · #170 – Trettionio oombedda insikter, tips och livsråd (till mina döttrar) – Del 2

Bildspelet:

Var skeptisk när du lyssna på andras tips (även mina)

Innan vi kör igång är det viktig att komma ihåg att inga tips är objektiva. Tips är alltid både subjektiva och kontextuella. De bygger alltid på de erfarenheter, värderingar, personlighet, minnen och annat som den personen som ger tipsen har. Många gånger kan det nästan vara direkt olämpligt att lyssna på någon annans tips. Man ska aldrig ta någon annans tips om man inte är sugen på att byta plats med den personen i alla fall i det området som tipsen gäller.

I mitt fall handlar väldigt många av tipsen kring de områden som jag tycker är viktiga i livet:

  • Ha ett harmoniskt och lyckligt liv
  • Personlig utveckling och växt
  • Pengar och investerande
  • Företagande och tjäna pengar
  • Prestation och åstadkommanden
  • Barn, familj och relationer

Dessutom är de färgade av mina upplevelser som att min pappa dog när jag var liten (”livet kan ryckas undan när som helst, bäst man är förberedd”). Således är min inbjudan att du tar det som du gillar och sticker ut för dig. Om du känner igen i dig i några så får du gärna kommentera och än roligare; om jag har missat något. Komplettera. Jag hade ett antal som inte klarade cutten för att jag skulle hålla mig till 39 st.

Vi har inte transkriberat dagens avsnitt utan vi har lagt upp alla tipsen med korta kommentarer. Egentligen var kommentarerna mest tänkta som stöd för poddavsnitten men jag tänkte att de kunde ha ett visst värde även här. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att utveckla alla punkterna än, men det kommer under de kommande dagarna förhoppningsvis. Tack för ditt överseende så länge. Fram tills dess rekommenderar jag att lyssna på poddavsnittet eller se videoklippen där vi fördjupar oss i punkterna).

1. Ränta-på-ränta fungerar i alla områden av livet, inte bara i pengar.

Det sägs att Einstein har sagt att ränta-på-ränta-effekten är den starkaste kraften i universum. Jag vet inte om det är sant, men det spelar ingen roll. Jag tror det är enormt viktigt att förstå exponentiell utveckling. Vår hjärna är nämligen inte gjord för det trots att så många områden i livet påverkas av exponentiella (och inte linjära) samband. Ett av de mest klassiska exemplen är metaforen med fotbollsarenan.

Föreställ dig att du sitter på taket till en vattentät fotbollsarena och tittar ner. Klockan är 13.00 och en första droppe landar på gräset. En minut senare landar 2 droppar. En minut senare landar 4 droppar och så vidare. När är det dags att lämna och när kommer du inse att det är akut?

Klockan 13:45, trekvart efter första droppen är gräsmattan helt täckt med vatten. Det ser inte så farligt ut än så länge. Ungefär 7 procent av stadion är vattendränkt eller 93 % tom. Inga problem. Klockan 13:48 är stadion halvfull. På 3 minuter går vi från nästan tom till halvfull. Klockan 13:49 är stadion full och rinner över. Tänk, du sitter där och tittar på i 45 minuter utan att något händer och på 4 minuter förändras allt drastiskt. Vi kommer alltid underskatta denna effekt på både gott och ont.

Många tror att ränta-på-ränta-effekten bara gäller pengar. Men min upplevelse är att så inte är fallet. Det är så många områden där utvecklingen är exponentiell. Det är allt från pengar, hälsa, karriär, energi, klimatet, pandemier. Överallt ter sig utvecklingen vara samma. Först händer ingenting. Sedan händer ingenting. Sedan händer fortfarande ingenting (i 45 minuter) och sedan på slutet sker en otrolig tillväxt.

2. Investera dina pengar via en fondrobot. Börja idag.

Det här är egentligen avsnitt #99 i en mening. Investera så regelbundet och långsiktigt som möjligt, så billigt och så brett som möjligt. Försök inte tajma marknaden och inse att du själv är dina pengars största fiende.

Det är inte otänkbart att dina beteendemisstag kommer kosta dig mer pengar över tid än vad marknaden kommer att göra.

Smart sparande är inte och ska inte vara spännande. Har du behov på spänning är det oftare billigare att tillfredsställa det med en annan hobby eller intresse. Alternativet till en fondrobot är en portfölj med en bra kombination av räntefonder och globala indexfonder enligt samma principer.

3. Flit och systematik ger frihet och framgång.

Flit och systematik kan även uttryckas som disciplin. Disciplin ger frihet. Att spara 10 % av dina inkomster över tid ger ekonomisk frihet. Att göra en 7 minuters HIIT träning varje dag ger frihet i området hälsa. Tricket är att göra det även när känslan man hade när man bestämde sig är borta.

Flit, systematik och disciplin leder ofta till vanor. Det är vanorna som leder till de resultat vi får och inte får. Redan Aristoteles var inne på att vi är det som vi kontinuerligt gör. Hänger också ihop med ordspråket:

Visa mig en månad i din kalender, i ditt kontoutdrag eller i ditt liv och jag kommer att kunna berätta om du kommer lyckas med det du önskar eller inte.

Principen relaterar även till lilla stegets kraft. Att varje dag ta ett ofullständigt eller otillräckligt litet steg. Över tid kommer dessa ofullständiga steg att ackumuleras till fullt tillräckliga resultat, och du kommer att vara på väg dit du vill komma.

4. Allt du behöver veta är nästa steg.

Många gånger upplever vi ett behov av att veta allt i förväg. Vi vill ha en färdig plan och veta att vi kommer att lyckas. Det intressanta är att det finns andra områden i livet där vi inte lever vårt liv så. När vi kör bil så oroar vi oss inte för det femte trafikljuset.

Vi hanterar ett trafikljus i taget och kör iväg trots att vi inte vet vad det kommer vara när vi kommer dit. Det är bättre med en ofullständig plan som du följer än en perfekt plan som du överger.

Det viktigaste i alla projekt och i livet är helt enkelt att veta nästa steg. Det räcker. Om du vet nästa steg så kommer steget därefter alltid att ge sig förr eller senare. Många av oss hade aldrig kunnat förutsäga den väg vi har tagit i livet i förväg. Inte minst genom att många möjligheter dyker upp i framtiden som en följd av andra saker man gör/inte gör där i framtiden.

Vill du träna på det här så kan vi rekommendera att börja träna kampsport där du som nybörjare ofta måste lära dig att hantera ovissheten bakom nästa steg.

Organisera också dina projekt i Storebror (resultat idag, 60 % av resurserna), Lillebror (resultat om 3-5 år, 30 % av resurserna) och Lillasyster (resultat kanske om 5-10 år, 10 % av resurserna). Tricket är att köra dessa projekten parallellt redan idag. Gäller allt i livet.

5. Spendera extravagant på sådant som du älskar och var brutalt snål med sådant som du inte älskar.

Ramit Sathi formulerade det här bäst. Målet är inte att dö rikast på kyrkogården eller ens vara med på kvällstidningarnas rikast i-listor. Syftet med att samla på resurser är att förr eller senare använda dem till sådant som är viktigt för oss och sådant som vi älskar. Att bara samla på resurser utan att använda dem är slöseri, lite som att baka en kaka man aldrig smakar på.

Spendera därför med gott samvete i linje med dina värderingar, dina livsintentioner och dina grundläggande egenskaper. Var samtidigt brutal med att skära kostnader i sådant som inte är viktigt, som du inte älskar eller ger dig något tillbaka.

”Vi vill ha det vi vill ha för att vi tror att vi kommer känna på ett visst sätt när vi får det som vi vill ha.”

Moa Diseborn, Molodi

Se upp med och bryt mot Parkinsons lag som urskiljningslöst tenderar att maximera utnyttjandet av alla tillgängliga resurser. I privatekonomi kan den lyda: ”Dina utgifter växer i exakt samma takt som dina inkomster”.

När vi ändå är inne på det, överspara inte till barnen eftersom en stor gåva kan lika gärna stjälpa som den kan hjälpa.

6. Får du tips om en bok; köp och läs den. Den kan förändra ditt liv.

I en bra bok har författaren sammanfattat all sin kunskap, alla sina bästa idéer och all sin erfarenhet. En redaktör har ofta granskat, skapat en röd tråd, ifrågasatt och förbättrat. Sedan säljs den ofta för under 200 kr. Få saker för 200 kr kan förändra livet som en riktigt bra bok.

Böcker som förändrat mitt liv:

Jag vill trycka lite extra på det här tipset eftersom att det kan låta väldigt simpelt. När jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” fick jag lära mig vilken urholkande process det är att skriva facklitteratur. Som författare fick jag gräva djupt i mina kunskaper, och sammanfatta allt jag kan om ämnet. Därav är det här rådet med!

7. Lek och ha roligt! Låt andra avgöra om din tid är arbetstid eller fritid.

De flesta av oss lever idag i ett paradigm där vi har antingen arbetstid eller fritid. Många arbetar 40 timmar i veckan i 40 år för att sedan leva på 40 % av lönen. Tänk om vi istället fokuserade på att ha roligt, inte gjorde den distinktionen utan överlät den till andra. Tänk om tricket är att ha roligt och sedan bara ställa sig frågan:

”Hur kan jag tjäna pengar på det som jag tycker är så roligt att jag hade gjort det även om jag inte fick betalt?”

Ett bra råd till unga (och andra som inte vet vad de tycker är kul) är: ”Master something, anything”. Med det som plattform kan man alltid utveckla vidare till det som är kul. Dessutom kan en färdighet aldrig tas ifrån dig, du har den med dig för evigt.

Det du tycker är kul lägger du tid på, det du lägger tid på blir du bra på, det du är bra på kan du ta betalt för, det du kan ta betalt för kan du lägga mer tid på.

8. ”Gör leken till allvar och allvaret till lek.”

Inspirerat av Balansekonomi och Zlatan kring att se dualiteten i livet. Genom att relatera till det som är allvarligt och på riktigt i livet som en lek eller påhitt kan vi ofta skapa utrymme till att slappna av, ta ett steg tillbaka och kanske agera annorlunda.

Samtidigt är motsatsen också viktig. Det som inte är lika allvarligt, som kanske inte spelar någon roll för någon annan än dig själv, gör det på allvar. Jag försöker se det som matcher i livet. När matchen pågår så spelar jag fullt ut. När matchen är klar så är matchen klar, då är det ingen mening att älta den. Det är också då det är klokt att komma ihåg att jag har valt matchen själv i mitt liv på någon nivå. Det är ju en ”lek” jag har valt att spela.

I mitt företagande försöker jag minnas att företaget är till för mig och inte vice-versa, i projekt som inte berör någon annan försöker jag ta dem på lika stort allvar och så vidare.

9. Var den som anstränger sig mest i rummet.

Allt vi har eller inte har i livet är en följd av det vi har gjort eller inte har gjort. Många gånger kan vi inte påverka resultatet eftersom det kan bero på yttre omständigheter, tur eller andra faktorer. Men vi kan alltid kontrollera vår egen ansträngning.

Ju mer man anstränger sig, desto mer tur har man.

Jag tror att tur spelar en större roll än vi tror men att hårt jobb, tajming, förmågan att dyka upp och en viss nivå av talang kompenserar. Genom att anstränga sig mest maximerar man sina möjligheter för allt. Att vara trött, utsättas för saker som är obekväma, att tappa modet är bara symptom på din ansträngning inte ett tecken på att du ska sluta eller ge upp.

Många gånger brukar jag också tänka att det inte handlar om att önska att något var lättare utan att önska att man var bättre. Att se det som en möjlighet att växa, men ingen växt sker utan ansträngning. Ansträngning och hårt jobb lönar sig alltid. Det är värt det och guldet finns på andra sidan!

10. Ekonomi handlar inte bara om pengar.

Inspirerat av min vän Lennart Göthe som tjatar sig gul och blå om det här. Ekonomi handlar om hushållning eller ”management” av en resurs. Genom att ta vidga perspektivet till ”hushållning med” så får du helt nya möjligheter och perspektiv. Dessutom gör det att verktyg i ett område som t.ex. pengar fungerar lika bra i ett annat område som tid eller energi.

Exempel på områden där jag själv tittar utifrån perspektivet ”hushållning med” är: pengar, tid, energi, hälsa, socialt kapital, humankapital, kärlek, relationer och medarbetare.

11. Förstå skillnaden mellan en resultat- och en balansräkning bortom bara pengar.

Inspirerat av Balansekonomi och Robert Kiyosaki. En resultaträkning består av inkomster och utgifter. En balansräkning består av tillgångar och skulder. I sin enklaste form ger tillgångar upphov till inkomster och skulder ger upphov till utgifter. Ränta-på-ränta-effekten kan ge upphov till självsväng på både tillgångs- och skuldsidan.

Du kan göra en resultat-, eller balansräkning på i princip vad som helst.

Det är även en fortsättning på förra tipset om att ekonomi handlar om mer än bara pengar. En resultat och balansräkning fungerar lika bra för t.ex. energi. Vi har energitillgångar (t.ex. familj, jobb, vänner) som ger oss energiinkomster (t.ex. glädje, lycka). Vi kan även ha energiskulder (t.ex. ostädat hus, sjukdom) som ger oss energiutgifter (t.ex. dåligt samvete, trötthet).

Genom att tänka på det här sättet så får du dessutom tillgång till verktyg inom pengar som kanske även fungerar för andra resurser.

12. För att få frid och frihet i livet, ge upp rätten att ha rätt.

Väldigt många gånger när livet är knökigt eller vi har konflikter (interna eller externa) så beror det på vår önskan om att ha rätt. Jag vill ha rätt om att en annan person har gjort si eller så, jag vill ha rätt om en oförätt eller jag vill ha rätt om att jag själv är på ett visst sätt.

Mycket av vårt liv går ut på att leta bevis för att vi själva har rätt.

Många gånger är det dessutom inte utan att den andra personen har tillnärmelsevis samma upplevelse. Därav klassiker som: ”Att hata någon är som att själv ta gift och hoppas att den andre ska dö.

Frihet i livet kommer först när vi kan ge upp rätten att ha rätt. Vi behöver inte acceptera eller säga att något är ok bara för att vi ger upp rätten, förlåter eller försonas. Det handlar om att skapa frid, att släppa taget och ska utrymme för nytt i sitt eget liv. Inte någon annans.

(Och ja, det är asjobbigt och jag misslyckas många gånger. Se bara kommentarsfälten på bloggen.)

13. Om du inte har ett sammanhang i ditt liv där du är sämst så har du problem.

Omge dig med människor som får dig att växa, som inte håller med, som utmanar dig, som är bättre än dig själv. Människor som har saker, egenskaper eller färdigheter som du vill ha och som ser världen på ett annat sätt än du.

Världen är inte så som du ser den och bara genom att omge dig med människor som ser på världen annorlunda och kan ha ett “thoughtful disagreement” kan du se den för vad den är.

Gå utbildningar och ha alltid en utbildning inplanerad. Sikta alltid på att: “Earn while you learn”.

Du är genomsnittet av de 10 personer som du spenderar mest tid med. Om du inte skäms för vad du gjorde för ett år sedan har du utvecklats för lite.

14. Hjälp andra att få det som de önskar så kommer de hjälpa dig att få det som du önskar!

Fråga inte: ”Hur kan jag bli rik?” eller ”Hur kan jag tjäna pengar?”. Fråga istället: ”hur kan jag skapa värde för andra människor?”. Det här är kanske den mest den mest ointuitiva ”sanningen” i världen som verkligen har bestått tidens tand.

Fråga hellre: ”hur kan jag skapa värde för andra människor?” än ”hur kan jag blir rik?”

Sätt dig in i den andra personens värld eller problem. Om du behöver jobb (eller uppdrag) så är du ett problem för chefen. Om du kan lösa ett problem som chefen har just nu så kommer du få jobbet. För att få ett jobb, tänk som din chef eller din chefs chef. Ingen människa är en ö.

Jag känner dessutom ingen som skulle bli ledsen av att få ett mail där det står att någon kan lösa ett av deras största problem.

15. Relatera till relationen som en tredje part, och kom ihåg att din partner inte behöver vara ditt allt.

Bilden av att ha en partner är på många sätt helt orealistisk. Det gav mig väldigt mycket frihet när jag insåg det och kunde släppa taget om den bilden och skapa en egen. Min partner är inte ansvarig för min lycka eller mitt välmående. Jag är ansvarig för det själv. Precis som min partner. Självklart hjälper vi varandra, men ansvaret ligger individuellt.

En annan stor insikt i vår parterapi var insikten om att relatera till vår relation som en tredje part. Det vill säga att prata om sig själv, sin partner och sin relation som separata delar. Genom att dissociera sig själv och lägga relationen på bordet så blir det många gånger enklare att prata om den, det som fungerar och det som inte fungerar utan att det blir personligt.

16. Bättre att äga 1 procent av Shell än 100 procent av en bensinmack.

Jag tror att saker blir bättre när man gör dem tillsammans. Jag upplever att många stirrar sig blint på att man ska göra saker själv, att ensam är stark eller själv är bäste dräng. Genom att tänka: ”Hur kan 1 + 1 bli 11?” så kan man gånger göra en bättre affär än att äga 100 % av en liten kaka. Tricket är nästan alltid att göra saker tillsammans med andra.

17. Känslor är information för att guida dig rätt i livet.

Känslor är vårt bästa verktyg för att veta vad som är viktigt och sant. Känslor trumfar alltid logik och därför är det viktigt att lyssna på dem.

Tony Robbins brukar säga:

”Lyssna när livet kittlar dig med en fjäder, annars kommer snart tegel-stenen i huvudet. Om du har fått tegelstenen i huvudet, stå inte vägen för tåget!”

Tony Robbins

När det gäller konsumtion så brukar min vän och coach Moa säga:

”Vi vill ha det vi vill ha för att vi tror att vi kommer känna på ett visst sätt när vi får det som vi vill ha.”

Moa Diseborn, Molodi

Vilket också är tänkvärt kring frågan varför jag vill ha en viss sak. Vill du ha det för att du genuint vill ha det, eller för att det förväntas av dig (i din roll, fas i livet, ålder etc)?

För att komplicera det, så gäller dualiteten också kring att vi inte heller behöver tro på allt vi känner. Varm rekommendation av animationerna om känslor på Youtube av meditationsappen Headspace. Googla gärna även indiansagan om de två vargarna.

18. Äg lite guld.

Nassim Taleb formulerade den så kallade Lindy-effekten som säger:

Lika länge som något har bestått tidens tand, lika länge kommer något sannolikt vara relevant framgent.

Guld har varit ett betalningsmedel i flera tusen och det som vi människor tenderar återkomma till i tider av kriser. Man kan således se det som en försäkring, som ”generational wealth” och ett komplement till sitt sparande i en fondrobot (aktier, räntor).

19. Du behöver inte oroa dig för vad andra tänker om dig. De är upptagna med att oroa sig för vad du tänker om dem.

En av livets stora ironier är att vi är rädda för vad andra ska tänka om oss själva. Problemet är att vi sällan tänker på att samma sak gäller dem. Man kan alltså beskriva oss människor som en grupp yra höns som springer runt och är rädda för vad andra ska tycka men har aldrig tid att tänka på andra eftersom vi är upptagna av oss själva.

Från ett annat perspektiv kan man se det som att alla är blyga. Alla väntar på att just du ska komma och introducera dig själv för dem, de väntar på ett telefonsamtal eller mejl från dig eller väntar på att bli bjudna på den dejt. Därför har du så himla mycket vunnet på att bara ta det där första steget. Skulle de dessutom saga nej, så har ju inget förändrats, då är det bara så som det var innan.

Om du dessutom får ett nej. Utgå från att det är som det är för dig. Du är upptagen, inte där just då, distraherad eller har andra saker som pågår i ditt liv. De flesta har nästan alltid en full kalender i 14 dagar, men därefter brukar det nästan alltid vara tomt eller åtminstone glesare. Du kommer bli förvånad över hur manga gånger ett andra eller tredje försök lyckas.

Se också råd 21.

20. Förstå Paretos lag och frågan om vad kan eller vill jag reducera?

I de flesta områden i livet brukar vi ställa oss frågan “Hur mycket?”. Ibland är tricket att vara som konstnären som frågar sig: “Hur lite behövs?” och tar bort eller reducerar enligt principen “Less is more”. I företagande är en fantastisk fråga att ställa sig: “Hur kan vi göra det här med 0 i kostnad?”

Vilfredo Pareto formulerade på 1800-talet sin princip om 80/20-fördelningen. 20 % av ditt arbete kommer ge 80 % av resultaten. 20 % av dina investeringar kommer stå för 80 % av vinsten och så vidare. Tricket är att identifiera dessa 20 % som ter sig fungera i ditt liv och fokusera på dem.

Tricket i livet är att skära bort det icke-nödvändiga och överflödiga istället för att lägga till en massa saker. Ungefär som Michelangelo sa, i varje stenblock bor en vacker staty, vårt jobb är att ta bort det överflödiga.

På tal om Pareto – lär dig tidigt att de första 90 procenten av ett projekt tar 90 % av tiden, men även att de resterande 10 procenten också tar 90 procent av tiden. Räkna därför med att saker är 180%, snarare än 100.

21. Om det inte objektivt går att mäta, då är det ingen naturlag. Om det inte är en naturlag, då är det bara en överens-kommelse. Om det bara är en överens-kommelse, då går den att omförhandla.

Vi tror att väldigt mycket i livet är på ett visst sätt. ”Man kan inte köra mot rött.” Jo, det går alldeles utmärkt. Många människor gör det. Det är ingen naturlag utan bara en överenskommelse som vi har gjort i samhället för att underlätta trafikrytmen. Genom att inse att i princip allt är en överenskommelse så kan man alltid omförhandla, värva till något annat eller förändra.

Med det sagt så skulle jag säga att just rödljusen en ganska bra överenskommelse, men det är principen som är det viktiga. Om du börjar se saker som överenskommelser snarare än naturlagar kommer du att kunna forma världen som du vill.

Det gäller allt från kontakter med myndigheter, andra människor, regler, lagar, avtal, överenskommelser och i princip allt i livet.

22. Bygg vattenledningar istället för att springa med hinkar i ditt liv.

Min vän Lennart tog det här resonemanget ett steg längre genom att introducera ”system”-tänket i mitt liv eller det som i förlängningen leder till passiva inkomster.

En passiv inkomst är inte en inkomst utan ansträngning, utan en inkomst som kommer till följd av ett initialt jobb man får betalt för flera gånger till ett minimalt underhåll.

De flesta av oss springer med hinkar för att få livet att fungera. När vi behöver mer pengar så tar vi oss an större hinkar. Slutar vi springa med hinkar så slutar vattnet komma och livet att fungera. Det smarta är att springa med hinkar 80 % av tiden för att få livet att fungera, men att spendera resterande 20 % av tiden på att bygga en vattenledning.

Det kommer ta mer tid, kräva mer av dig, du har inga garantier för att det kommer att fungera. När det väl är färdigt så kommer du kunna leva på vattnet som kommer i ledningen och kanske till och med göra dig av med hinkarna.

Tricket är alltså att bygga system i ditt liv i alla områden, gärna helt och hållet automatiserade. Ett sätt att göra det på är Storebror, Lillebror och Lillasyster-strukturen beskriven i råd 4.

23. Vänner är bättre än pengar. Nästan allt som pengar kan göra kan vänner göra bättre. På många sätt är en vän med en båt bättre än att äga en båt.

En av mina kompisar mäter sin ekonomiska trygghet som:

”Vilka vänner skulle jag kunna sova en vecka på soffan hos?”

Så många veckor som jag kan sova på soffan hos kompisar, så stor är min trygghet och det är en bättre trygghet än ett stort bankkonto eller någon annan extern faktor.

Vi har dessutom ett kompispar som har en jättefin båt, som vi fått åka med ett par gånger. Det är mycket trevligare att få åka ut med dem och sedan slippa allt jobb bakom att faktiskt äga en båt. ?

24. Om du visste eller skulle gissa, vad skulle det vara då? / Vad behöver du just nu? / Säg något mer om x?

Frågorna ovan är bland de bästa coaching-frågorna som jag har lärt mig. Många gånger säger en person ”Jag vet inte”, att då ställa frågan ”Men, om du visste/skulle gissa, vad skulle det vara då?”. Fler gånger än man tror kommer man få ett svar om man bara vågar stå kvar och ställa frågan.

En annan bra fråga att ställa t.ex. i en konflikt är: ”Vad behöver du just nu?”. Om den andra kan ta emot frågan kan man ofta få en väg ut ur konflikten, sorgen eller situationen.

På samma sätt är bland det finaste man kan fråga en person: ”Säg något mer om det?”. Fråga gärna frågan flera gånger tills det inte finns något mer att säga. Många gånger gör det att den andra personen känner sig hörd på riktigt.

25. Vilka är de mest fantastiska sakerna med att xxx inte blev som du ville?

Det här är en riktigt värdefull fråga att ställa sig själv eller hjälpa någon med som har hamnat i en tuff situation, har misslyckats eller råkat ut för något oönskat. Frågan hjälper en att skifta perspektiv, att börja leta efter guldkornen och vända situationen till något positivt. Jag ska dock inte sticka under stolen med att det är en riktigt jobbig fråga att få.

Ett närliggande koncept är att aldrig låta en bra kris gå till spillo. Varje kris har nämligen ett guldkorn eller är en ny dörr som öppnas. Problemet är att vi ofta är upptagna med att stirra på dörren som vi upplever har stängts. T.ex. kan man se på en semester med en oförutsedd händelse som ett äventyr.

Skillnaden mellan proffs och amatörer är att proffsen är bättre på att hantera sina misslyckanden.

Utan problem eller misstag så skulle ingen utveckling kunna ske. Lite som att allt som händer är en träning inför något som komma ska. På samma sätt kan en förlust (jobb, relation, partner etc) skapa en öppning för det som vi behöver. Enligt principen att livet ger oss inte det vi vill ha utan det vi behöver. Om vi kan undvika att fylla det tomma utrymmet med panik, ångest eller andra känslor så tenderar det som ersätter det gamla vara något bättre.

26. Ta ansvar och äg dina misstag.

Att göra misstag är mänskligt. Det är dessutom en förutsättning för utveckling. Därför gäller det också att äga sina misstag. Vissa säger till och med att det är gudomligt.

Inget kan förändra en situation eller förändra bilden av en person som när den personen tar ansvar för sitt misstag. Det handlar om att erkänna det och ta hand om konsekvenserna på ett bra sätt.

Det bästa sättet att be om ursäkt eller säga förlåt är att göra det så snabbt som möjligt, så specifikt som möjligt, gärna utan förklaringar, utan att förvänta dig en ursäkt tillbaka och naturligtvis göra det ärligt. På samma sätt kan du inte förvänta dig att det kommer bli bättre så länge du tycker att det är någon annans fel.

Ett bra exempel när man t.ex. är sen: ”Förlåt att jag är sen. Nästa gång kommer jag planera bättre.” Du kan inte både ha ett resultat och en ursäkt samtidigt. Det är upp till dig att välja.

27. Innan du har testat 100 gånger har du inte rätt att säga att det inte fungerar.

En av de bästa coachningar jag har fått. Särskilt eftersom jag ofta vill hitta på mitt eget sätt innan jag ens har gjort det på sättet som jag har fått råd om. Många gånger slutar vi dessutom när vi har fått vårt första “Nej” och försöker inte igen.

Lite som professor Randy Pausch sa i sin föreläsning “The Last Lecture”:

“Väggen är inte där för att hindra dig. Den är där för att ge dig en möjlighet att visa hur viktigt det här är för dig. Väggen är inte där för att hindra dig. Den är där för att hindra alla andra som inte vill det lika mycket som du.”

Unna dig därför att faktiskt försöka minst 100 gånger på det sättet som du har blivit tillsagd innan du uttalar dig om huruvida saker fungerar inte eller inte.

28. Undersök och utnyttja livets asymmetrier till din fördel.

Så mycket i livet består av olika asymmetrier mellan upp- och nedsida. Genom att först och främst se dem och sedan utnyttja dem till sin fördel kommer man ge sig själv goda möjligheter. Den som bäst beskriver det här är Nassim Taleb i sin Incerto-samling (t.ex. Skin-in-the-game och Antifragile). Exempel på asymmetrier är:

  • när man inte har pengar är uppsidan stor och nedsidan liten,
  • när man har mycket pengar har man liten uppsida men stor nedsida,
  • att inte använda preventivmedel har liten uppsida och en stor nedsida,
  • att våga fråga en person om något har en stor uppsida och ofta en ganska liten nedsida,
  • att skaffa en försäkring för det man inte har råd att köpa kontant har en stor uppsida och liten nedsida,
  • att preppa det man äter och äta det man preppar har liten nedsida och en stor uppsida,
  • ha ett idébaserat yrke är att ha en stor uppsida och liten nedsida,
  • gå på en fest med okända människor, stor uppsida, liten nedsida,
  • starta ett företag, liten nedsida och stor uppsida,
  • ha ett vanligt jobb, stor nedsida liten uppsida,
  • fråga om en dejt och så vidare.

På sätt och vis kan man säga att livet är gott men det är inte rättvist. Genom att släppa taget om orättvisor och fokusera på asymmetrier och de andra tipsen kan livet bli mycket lyckligare.

29. Starta ett aktiebolag och lär dig sälja skinnet innan björnen är skjuten!

Mitt tips till alla är att någon gång i livet starta ett eget aktiebolag. Tröskeln för att starta är låg idag och uppsidan är jättestor (=asymmetrisk). Man behöver inte ens ha en färdig idé eller plan (se princip 4). Om ditt företags verksamhet går i linje med sådant som du tycker är kul kommer du få mängder av möjligheter att båda sänka dina utgifter och öka dina inkomster.

Särskilt det senare är viktigt eftersom du alltid bara kan sänka dina kostnader med 100 % men det finns ingen gräns på hur mycket du kan tjäna. På samma sätt kan du spara utdelningsutrymme från dag 1 och om du redan sparar och investerar så kan du se det som en ”opportunity-cost”.

Allt företagande handlar om att sälja. Om man kan sälja så kommer man alltid kunna tjäna pengar. Det coola med försäljning är att du dessutom kan sälja innan du har produkten eller tjänsten färdig. Om ingen vill ha skinnet så slipper du skjuta björnen och har sparat mängder av resurser.

30. Det finns alltid en marknad för den som är bäst eller unik.

Jag tror att man ska våga gå efter att vara bäst eller unik i en nisch. Det gör att man dessutom ofta kan ta mer betalt och hamna i en positiv spiral.

Min upplevelse är att det är ett tydlig fokus som skapar de stora resultaten.

Våga därför ta bra betalt. En bra tumregel är att du ska förlora 20 procent av dina förfrågningar med motiveringen att det är för dyrt. Då ligger du rätt i pris.

31. Träna en kampsport / våga vara en nybörjare även på äldre dar.

Jag vet inte om det här handlar om kampsport specifikt eller om kampsporten är en metafor för att vara nybörjare igen och det är så jag upptäckte den. Oavsett vilket så behöver våra döttrar träna en kampsport eftersom det ger mervärden i så många områden, inte minst självförtroende och självkänsla.

Jag tror att vi människor hittar väldigt mycket glädje i en rörelse som går i rätt riktning. När man bestämmer sig för att gå ner i vikt så får man ju energi redan när man är på väg. Man behöver inte vänta med att få energipåslaget tills målet är nått. Lite i linje med principen om att det är resan som är målet snarare än målet i sig.

Genom att tillåta sig vara nybörjare får man återigen vara med på en upptäcktsfärd.

Särskilt om det är i ett område som man inte har så många distinktioner i. Man utvecklas snabbare än i ett område man redan är proffs på (och kanske har tappat lite glädjen i).

32. Alla har vi vårt bagage. Vi gör också så gott vi kan och fattar så fort vi hinner.

Min erfarenhet från att ha träffat många människor i olika sammanhang är att vi alla har ett baggage med oss. Vi människor har råkat ut olyckshändelser, orättvisa händelser, dödsfall, sjukdom, konstiga föräldrar, skilsmässor, mobbning, missfall och mycket annat.

Vi gör alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner.

Lennart Göthe

Problemet är att vi sällan pratar om dem vilket innebär att vi ofta tror att vi är ensamma om dem. Men om man googlar så upptäcker man att man sällan är ensam i sin situation. Genom att dela med sig, att visa sig sårbar, hjälper man inte bara sig själv utan även andra. Se gärna Brené Browns TED-talk och böcker om sårbarhet.

Det gör det ofta också enklare att ha empati med andra och sig själv.

33. Tacka ja, dyk upp och fortsätt dyka upp!

Vid ett tillfälle hörde jag en förklaring av framgång som löd att 99 procent av framgången handlar om att bara dyka upp när tillfälle ges. Genom att tacka ja, dyka upp och därefter fortsätta dyka upp ger man sig goda möjlighet att lyckas. På sätt och vis är det också en asymmetri. Liten nedsida men en stor uppsida.

34. Bästa sättet att förutspå sin framtid på, är att skapa den.

Det här är kopplat till det personliga ansvaret, att jobba hårt och våga ta för sig. Istället för att att försöka förutspå, passivt vänta och se hur livet blir så kan man leka leken att man kan skapa sin framtid. Då är sannolikheten mycket högre att den blir på det sättet som man själv önskar.

Självklart kommer tur och andra faktorer påverka, men de påverkar ju i alla fall. Så det handlar om att försöka påverka det man kan påverka och acceptera det man inte kan. Samt ha visheten att inse skillnaden mellan dessa två.

35. När du blir inbjuden till något i framtiden, fråga dig själv: skulle jag göra det här imorgon?

I ett tal på Stanfords Universitet ställer Steve Jobs sig frågan:

”Om jag skulle dö imorgon, skulle jag göra de saker jag har planerat att göra?”

Om svaret på den frågan är nej för många gånger i rad, då är det ett bra tecken på att stanna upp och fundera på om man går i rätt riktning i livet.

På många sätt är tiden vår mest rättvisa och värdefulla resurs. Pengar kan man förlora men man kan också tjäna ihop dem med råge. En stor pengavinst kan kvitta ut många förluster. Men det finns inget sätt att för en 70-åring få tillbaka 10 år som förlorades när man var 20. Tiden bör man hedra mer än många av de andra resurserna.

Att använda en ”cool-down”-period som med frågan ovan är ett praktisk exempel även med t.ex. inköp. Låt det gå några dagar och se om det fortfarande är lika aktuellt. Om ja, köp det. Men sannolikheten är hög att många inköp, frågor och erbjudanden inte passerar det här tidstestet.

36. Bli kompis med döden och ditt eftermäle.

Ett klassiskt sätt att titta på sitt liv är att ta perspektivet att man dör. Robin Sharma har skrivit många böcker på ämnet och en av frågorna jag tog med mig var:

”Vad vill jag att det ska sägas om mig på min begravning?”

Ett annat bra sätt är att kolla om man går i linje med det redan idag eller om man behöver göra en kursändring.

Det finns till och med tips om att gå på så många begravningar man kan tills man inser att få personer berättar om den avlidnes prestationer eller åstadkommanden. Man berättar om vem som personen var när hen åstadkom sina saker.

Att bli kompis med sitt eftermäle handlar även om att vara ansvarig för de människor man lämnar efter sig med att ha sina papper i ordning. Att ha fyllt i livsarkivet, att ha skrivit ett testamenete och ha livförsäkringar om det behövs.

37. And this, too, shall pass.

Ett klassiskt ordspråk eller livsråd är att tiden läker alla sår. På många sätt är det sant, men jag gillar ”This too shall pass” bättre.

Jag hörde det för första gången i Björn Natthikos sommarprat sommaren 2020. Det är ett persiskt livsråd – som går att använda i alla situationer – vilket reflekterar att inget är beständigt. Varken de dåliga sakerna eller de bra sakerna. Allt är temporärt. Precis som vi människor.

Jag associerar det också med principen om att ”Livet är tomt och meningslöst” i betydelsen att livet har ingen förutbestämd mening. Det är upp till mig att fylla mitt liv med sådant som är meningsfullt för mig.

38. Be om hjälp (även när du inte behöver hjälp).

Ett av de första tipsen jag fick i mitt företagande var att be om hjälp och delegera. Tim Ferris bok ”4-hour work week” tog det till nästa nivå. Ingen blir nämligen framgångsrik på egen hand. Det handlar om att be om hjälp och hjälpa andra människor.

Det coola är att man dessutom kan använda konceptet ”be om hjälp” för att påbörja eller återskapa en relation med andra människor.

Alla människor vill komma till nytta och vi älskar (och får en belöning på kemisk nivå) när vi får hjälpa andra.

Man kan till och med se det som snålt att inte be om hjälp eftersom man förvägrar en annan människa möjligheten att få känna sig värdefull, behövd och duktig.

39. Lycka är minnen som skapas tillsammans med andra.

En av de bästa definitionerna på lycka som fångar mig är att det handlar både om andra människor, om minnen och upplevelser att dela. Det här kastar även implicit ljus på att upplevelser ger mer lycka för pengarna än prylar. Det går i linje med avsnitt #116 för att maximera lycka.

Det andra tipset är att fokusera på att skapa en fantastisk vardag och att göra många små upplevelser snarare än en stor.

Relaterade artiklar

Tyckte du om den här artikeln, så rekommenderar jag de här som fortsatt läsning:

Vill du ha artiklar som den här till din inkorg?

En gång i månaden skickar vi ut vårt nyhetsbrev, som självklart är kostnadsfritt, med bloggens bästa artiklar och tips. Dessutom får du de guldkornen från 10+ års bloggande i ett par välkomstmejl. ?

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Har du något tips som du skulle vilja komplettera med?

Jag är alltid supernyfiken på vad du tänker efter att ha läst en artikel som den här. Var det var någon som stack ut för dig? Eller, känner du kanske igen någon? Eller än hellre, är det någon som är viktig för dig som du kan tänka dig dela med dig av?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök