39 oombedda insikter, tips och livsråd till mina döttrar (och dig)

En födelsedagspresent från mig på min 39-års dag

Eftersom jag fyller år idag, blev jag utmanad att sammanfatta mina viktigaste insikter, tips och råd. Då jag även nyligen tänkt på frågan: ”Om jag skulle dö, vad skulle jag vilja att mina döttrar fick med sig för tips inför livet från sin pappa?” var tajmingen rätt för ett antal oombedda råd som födelsedagspresent till dig eller egentligen mina döttrar.

Jag tar mig således friheten att få komma med 39 oombedda insikter, tips och råd. Dessa är helt och hållet subjektiva, de sträcker sig både högt och lågt och spänner över många olika områden i livet. Det är allt från väldigt konkreta tips som: ”Börja spara i en fondrobot” och ”Äg lite guld” till ”Ge upp rätten att ha rätt för att få frihet i livet”.

Många av tipsen handlar inte om rätt eller fel, bra eller dåligt, sant eller falskt. De är inte till för alla och bygger på mina högst personliga upplevelser, värderingar, grundläggande egenskaper. Det är alltid viktigt att komma ihåg att man ska vara skeptisk till andras råd. Råd är nämligen aldrig objektiva utan alltid kontextuella. Min förhoppning är att de kanske ändå kan ge lite inspiration, tankespjärn eller igenkänning.

Jag är dessutom helt på det klara med att jag inte ens är 40 och därmed varken har listat ut allt i livet eller har koll på läget. Tvärtom kan jag många gånger uppleva ”ju mer du lär dig, desto mer inser du att du inte kan” på riktigt. Dessutom brukar jag säga att ”om du inte skäms för det som du gjorde för 12 månader sedan, då har du utvecklats för lite”. Jag lär väl titta tillbaka på det här avsnittet med en skämskudde i framtiden. Men just idag är det bästa som jag har kunnat åstadkomma.

Majoriteten av dessa råd är inte heller mina egna. Det är ett hopkok av viktiga böcker, utbildningar och framförallt fantastiska människor i mitt liv. Det är verkligen som man säger på engelska: ”I stand on the shoulders of the giants who came before me”. Jag skulle inte varit där jag är i livet utan dessa människor, omständigheter och privilegier. Det är många att säga tack till.

Jag hoppas att du ser det här som min födelsedagspresent till dig. Du får gärna kommentera på bloggen och tipsa om dina egna bästa råd eller insikter. Det vore både en ära och kul att läsa.

Tack än en gång för att du tittar och följer vår kanal!
Jan och Caroline

PS. Jag vill säga ett speciellt tack till Elin Ross i RikaTillsammans-communityn på Patreon som utmanade mig till den här artikeln. Utan henne hade den inte blivit av, utan fortfarande varit ett ”bra idé för ett senare tillfälle”. Nu fick jag det gjort och kan till och med släppa tanken om att jag borde göra den för mina döttrars skull om något skulle hända. Tack Elin! DS.

Senast uppdaterar 200906 kl. 1537.

Alla tipsen i en lista och innehållsförteckning

Nedan följer alla tipsen i lista som dessutom fungerar som en innehållsförteckning till avsnittet. Tidskoder finns på Youtube till del 1 och del 2.

 1. Ränta-på-ränta fungerar i alla områden i livet, inte bara i pengar.
 2. Investera dina pengar via en fondrobot. Börja idag.
 3. Flit och systematik ger frihet och framgång.
 4. Allt du behöver veta är nästa steg.
 5. Spendera extravagant på sådant som du älskar och var brutalt snål med sådant som du inte älskar.
 6. Får du tips om en bok; köp och läs den. Den kan förändra ditt liv.
 7. Lek och ha roligt! Låt andra avgöra om din tid är arbetstid eller fritid.
 8. Gör leken till allvar och allvaret till lek.
 9. Var den som anstränger sig mest i rummet.
 10. Ekonomi handlar inte bara om pengar.
 11. Förstå skillnaden mellan en resultat- och en balansräkning bortom bara pengar.
 12. För att få frid och frihet i livet, ge upp rätten att ha rätt.
 13. Om du inte har ett sammanhang i ditt liv där du är sämst så har du problem.
 14. Hjälp andra att få det som de önskar så kommer de hjälpa dig att få det som du önskar!
 15. Relatera till relationen som en tredje part, och kom ihåg att din partner inte behöver vara ditt allt.
 16. Bättre att äga 1 procent av Shell än procent av en bensinmack.
 17. Känslor är information för att guida dig rätt i livet.
 18. Äg lite guld.
 19. Du behöver inte oroa dig för vad andra tänker om dig. De är upptagna med att oroa sig för vad du tänker om dem.
 20. Förstå Paretos lag och frågan om vad kan eller vill jag reducera?
 21. Om det inte objektivt går att mäta, då är det ingen naturlag. Om det inte är en naturlag, då är det bara en överens-kommelse. Om det bara är en överens-kommelse, då går den att omförhandla.
 22. Bygg vattenledningar istället för att springa med hinkar i ditt liv.
 23. Vänner är bättre än pengar. Nästan allt som pengar kan göra kan vänner göra bättre. På många sätt är en vän med en båt bättre än att äga en båt.
 24. Om du visste eller skulle gissa, vad skulle det vara då? / Vad behöver du just nu? / Säg något mer om x?
 25. Vilka är de mest fantastiska sakerna med att xxx inte blev som du ville?
 26. Ta ansvar och äg dina misstag.
 27. Innan du har testat gånger har du inte rätt att säga att det inte fungerar.
 28. Undersök och utnyttja livets asymmetrier till din fördel.
 29. Starta ett aktiebolag och lär dig sälja skinnet innan björnen är skjuten!
 30. Det finns alltid en marknad för den som är bäst eller unik.
 31. Träna en kampsport / våga vara en nybörjare även på äldre dar.
 32. Alla har vi vårt bagage. Vi gör också så gott vi kan och fattar så fort vi hinner.
 33. Tacka ja, dyk upp och fortsätt dyka upp!
 34. Bästa sättet att förutspå sin framtid på, är att skapa den.
 35. När du blir inbjuden till något i framtiden, fråga dig själv: skulle jag göra det här imorgon?
 36. Bli kompis med döden och ditt eftermäle.
 37. And this, too, shall pass.
 38. Be om hjälp (även när du inte behöver hjälp).
 39. Lycka är minnen som skapas tillsammans med andra.

Lyssna, titta eller bläddra i avsnittet

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som två poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcast eller Spotify). Vi har valt att dela upp dagens artikel i två avsnitt eftersom vi kände det var bättre med två avsnitt på 1 timme och 15 minuter än väldigt långt avsnitt. Du hittar del 1 som poddavsnitt nedan eller på Youtube.

RikaTillsammans | En podd om privatekonomi · #169 – Trettionio oombedda insikter, tips och livsråd (till mina döttrar) – Del 1

Del två hittar du nedan som poddavsnitt och del två finns på Youtube också.

RikaTillsammans | En podd om privatekonomi · #170 – Trettionio oombedda insikter, tips och livsråd (till mina döttrar) – Del 2

Bildspelet:

Var skeptisk när du lyssna på andras tips (även mina)

Innan vi kör igång är det viktig att komma ihåg att inga tips är objektiva. Tips är alltid både subjektiva och kontextuella. De bygger alltid på de erfarenheter, värderingar, personlighet, minnen och annat som den personen som ger tipsen har. Många gånger kan det nästan vara direkt olämpligt att lyssna på någon annans tips. Man ska aldrig ta någon annans tips om man inte är sugen på att byta plats med den personen i alla fall i det området som tipsen gäller.

I mitt fall handlar väldigt många av tipsen kring de områden som jag tycker är viktiga i livet:

 • Ha ett harmoniskt och lyckligt liv
 • Personlig utveckling och växt
 • Pengar och investerande
 • Företagande och tjäna pengar
 • Prestation och åstadkommanden
 • Barn, familj och relationer

Dessutom är de färgade av mina upplevelser som att min pappa dog när jag var liten (”livet kan ryckas undan när som helst, bäst man är förberedd”). Således är min inbjudan att du tar det som du gillar och sticker ut för dig. Om du känner igen i dig i några så får du gärna kommentera och än roligare; om jag har missat något. Komplettera. Jag hade ett antal som inte klarade cutten för att jag skulle hålla mig till 39 st.

Vi har inte transkriberat dagens avsnitt utan vi har lagt upp alla tipsen med korta kommentarer. Egentligen var kommentarerna mest tänkta som stöd för poddavsnitten men jag tänkte att de kunde ha ett visst värde även här. Jag har tyvärr inte haft möjlighet att utveckla alla punkterna än, men det kommer under de kommande dagarna förhoppningsvis. Tack för ditt överseende så länge. Fram tills dess rekommenderar jag att lyssna på poddavsnittet eller se videoklippen där vi fördjupar oss i punkterna).

1. Ränta-på-ränta fungerar i alla områden av livet, inte bara i pengar.

Det sägs att Einstein har sagt att ränta-på-ränta-effekten är den starkaste kraften i universum. Jag vet inte om det är sant, men det spelar ingen roll. Jag tror det är enormt viktigt att förstå exponentiell utveckling. Vår hjärna är nämligen inte gjord för det trots att så många områden i livet påverkas av exponentiella (och inte linjära) samband. Ett av de mest klassiska exemplen är metaforen med fotbollsarenan.

Föreställ dig att du sitter på taket till en vattentät fotbollsarena och tittar ner. Klockan är 13.00 och en första droppe landar på gräset. En minut senare landar 2 droppar. En minut senare landar 4 droppar och så vidare. När är det dags att lämna och när kommer du inse att det är akut?

Klockan 13:45, trekvart efter första droppen är gräsmattan helt täckt med vatten. Det ser inte så farligt ut än så länge. Ungefär 7 procent av stadion är vattendränkt eller 93 % tom. Inga problem. Klockan 13:48 är stadion halvfull. På 3 minuter går vi från nästan tom till halvfull. Klockan 13:49 är stadion full och rinner över. Tänk, du sitter där och tittar på i 45 minuter utan att något händer och på 4 minuter förändras allt drastiskt. Vi kommer alltid underskatta denna effekt på både gott och ont.

Många tror att ränta-på-ränta-effekten bara gäller pengar. Men min upplevelse är att så inte är fallet. Det är så många områden där utvecklingen är exponentiell. Det är allt från pengar, hälsa, karriär, energi, klimatet, pandemier. Överallt ter sig utvecklingen vara samma. Först händer ingenting. Sedan händer ingenting. Sedan händer fortfarande ingenting (i 45 minuter) och sedan på slutet sker en otrolig tillväxt.

2. Investera dina pengar via en fondrobot. Börja idag.

Det här är egentligen avsnitt #99 i en mening. Investera så regelbundet och långsiktigt som möjligt, så billigt och så brett som möjligt. Försök inte tajma marknaden och inse att du själv är dina pengars största fiende.

Det är inte otänkbart att dina beteendemisstag kommer kosta dig mer pengar över tid än vad marknaden kommer att göra.

Smart sparande är inte och ska inte vara spännande. Har du behov på spänning är det oftare billigare att tillfredsställa det med en annan hobby eller intresse. Alternativet till en fondrobot är en portfölj med en bra kombination av räntefonder och globala indexfonder enligt samma principer.

3. Flit och systematik ger frihet och framgång.

Flit och systematik kan även uttryckas som disciplin. Disciplin ger frihet. Att spara 10 % av dina inkomster över tid ger ekonomisk frihet. Att göra en 7 minuters HIIT träning varje dag ger frihet i området hälsa. Tricket är att göra det även när känslan man hade när man bestämde sig är borta.

Flit, systematik och disciplin leder ofta till vanor. Det är vanorna som leder till de resultat vi får och inte får. Redan Aristoteles var inne på att vi är det som vi kontinuerligt gör. Hänger också ihop med ordspråket:

Visa mig en månad i din kalender, i ditt kontoutdrag eller i ditt liv och jag kommer att kunna berätta om du kommer lyckas med det du önskar eller inte.

Principen relaterar även till lilla stegets kraft. Att varje dag ta ett ofullständigt eller otillräckligt litet steg. Över tid kommer dessa ofullständiga steg att ackumuleras till fullt tillräckliga resultat, och du kommer att vara på väg dit du vill komma.

4. Allt du behöver veta är nästa steg.

Många gånger upplever vi ett behov av att veta allt i förväg. Vi vill ha en färdig plan och veta att vi kommer att lyckas. Det intressanta är att det finns andra områden i livet där vi inte lever vårt liv så. När vi kör bil så oroar vi oss inte för det femte trafikljuset.

Vi hanterar ett trafikljus i taget och kör iväg trots att vi inte vet vad det kommer vara när vi kommer dit. Det är bättre med en ofullständig plan som du följer än en perfekt plan som du överger.

Det viktigaste i alla projekt och i livet är helt enkelt att veta nästa steg. Det räcker. Om du vet nästa steg så kommer steget därefter alltid att ge sig förr eller senare. Många av oss hade aldrig kunnat förutsäga den väg vi har tagit i livet i förväg. Inte minst genom att många möjligheter dyker upp i framtiden som en följd av andra saker man gör/inte gör där i framtiden.

Vill du träna på det här så kan vi rekommendera att börja träna kampsport där du som nybörjare ofta måste lära dig att hantera ovissheten bakom nästa steg.

Organisera också dina projekt i Storebror (resultat idag, 60 % av resurserna), Lillebror (resultat om 3-5 år, 30 % av resurserna) och Lillasyster (resultat kanske om 5-10 år, 10 % av resurserna). Tricket är att köra dessa projekten parallellt redan idag. Gäller allt i livet.

5. Spendera extravagant på sådant som du älskar och var brutalt snål med sådant som du inte älskar.

Ramit Sathi formulerade det här bäst. Målet är inte att dö rikast på kyrkogården eller ens vara med på kvällstidningarnas rikast i-listor. Syftet med att samla på resurser är att förr eller senare använda dem till sådant som är viktigt för oss och sådant som vi älskar. Att bara samla på resurser utan att använda dem är slöseri, lite som att baka en kaka man aldrig smakar på.

Spendera därför med gott samvete i linje med dina värderingar, dina livsintentioner och dina grundläggande egenskaper. Var samtidigt brutal med att skära kostnader i sådant som inte är viktigt, som du inte älskar eller ger dig något tillbaka.

”Vi vill ha det vi vill ha för att vi tror att vi kommer känna på ett visst sätt när vi får det som vi vill ha.”

Moa Diseborn, Molodi

Se upp med och bryt mot Parkinsons lag som urskiljningslöst tenderar att maximera utnyttjandet av alla tillgängliga resurser. I privatekonomi kan den lyda: ”Dina utgifter växer i exakt samma takt som dina inkomster”.

När vi ändå är inne på det, överspara inte till barnen eftersom en stor gåva kan lika gärna stjälpa som den kan hjälpa.

6. Får du tips om en bok; köp och läs den. Den kan förändra ditt liv.

I en bra bok har författaren sammanfattat all sin kunskap, alla sina bästa idéer och all sin erfarenhet. En redaktör har ofta granskat, skapat en röd tråd, ifrågasatt och förbättrat. Sedan säljs den ofta för under 200 kr. Få saker för 200 kr kan förändra livet som en riktigt bra bok.

Böcker som förändrat mitt liv:

Jag vill trycka lite extra på det här tipset eftersom att det kan låta väldigt simpelt. När jag skrev boken ”Gör ditt barn rikt” fick jag lära mig vilken urholkande process det är att skriva facklitteratur. Som författare fick jag gräva djupt i mina kunskaper, och sammanfatta allt jag kan om ämnet. Därav är det här rådet med!

7. Lek och ha roligt! Låt andra avgöra om din tid är arbetstid eller fritid.

De flesta av oss lever idag i ett paradigm där vi har antingen arbetstid eller fritid. Många arbetar 40 timmar i veckan i 40 år för att sedan leva på 40 % av lönen. Tänk om vi istället fokuserade på att ha roligt, inte gjorde den distinktionen utan överlät den till andra. Tänk om tricket är att ha roligt och sedan bara ställa sig frågan:

”Hur kan jag tjäna pengar på det som jag tycker är så roligt att jag hade gjort det även om jag inte fick betalt?”

Ett bra råd till unga (och andra som inte vet vad de tycker är kul) är: ”Master something, anything”. Med det som plattform kan man alltid utveckla vidare till det som är kul. Dessutom kan en färdighet aldrig tas ifrån dig, du har den med dig för evigt.

Det du tycker är kul lägger du tid på, det du lägger tid på blir du bra på, det du är bra på kan du ta betalt för, det du kan ta betalt för kan du lägga mer tid på.

8. ”Gör leken till allvar och allvaret till lek.”

Inspirerat av Balansekonomi och Zlatan kring att se dualiteten i livet. Genom att relatera till det som är allvarligt och på riktigt i livet som en lek eller påhitt kan vi ofta skapa utrymme till att slappna av, ta ett steg tillbaka och kanske agera annorlunda.

Samtidigt är motsatsen också viktig. Det som inte är lika allvarligt, som kanske inte spelar någon roll för någon annan än dig själv, gör det på allvar. Jag försöker se det som matcher i livet. När matchen pågår så spelar jag fullt ut. När matchen är klar så är matchen klar, då är det ingen mening att älta den. Det är också då det är klokt att komma ihåg att jag har valt matchen själv i mitt liv på någon nivå. Det är ju en ”lek” jag har valt att spela.

I mitt företagande försöker jag minnas att företaget är till för mig och inte vice-versa, i projekt som inte berör någon annan försöker jag ta dem på lika stort allvar och så vidare.

9. Var den som anstränger sig mest i rummet.

Allt vi har eller inte har i livet är en följd av det vi har gjort eller inte har gjort. Många gånger kan vi inte påverka resultatet eftersom det kan bero på yttre omständigheter, tur eller andra faktorer. Men vi kan alltid kontrollera vår egen ansträngning.

Ju mer man anstränger sig, desto mer tur har man.

Jag tror att tur spelar en större roll än vi tror men att hårt jobb, tajming, förmågan att dyka upp och en viss nivå av talang kompenserar. Genom att anstränga sig mest maximerar man sina möjligheter för allt. Att vara trött, utsättas för saker som är obekväma, att tappa modet är bara symptom på din ansträngning inte ett tecken på att du ska sluta eller ge upp.

Många gånger brukar jag också tänka att det inte handlar om att önska att något var lättare utan att önska att man var bättre. Att se det som en möjlighet att växa, men ingen växt sker utan ansträngning. Ansträngning och hårt jobb lönar sig alltid. Det är värt det och guldet finns på andra sidan!

10. Ekonomi handlar inte bara om pengar.

Inspirerat av min vän Lennart Göthe som tjatar sig gul och blå om det här. Ekonomi handlar om hushållning eller ”management” av en resurs. Genom att ta vidga perspektivet till ”hushållning med” så får du helt nya möjligheter och perspektiv. Dessutom gör det att verktyg i ett område som t.ex. pengar fungerar lika bra i ett annat område som tid eller energi.

Exempel på områden där jag själv tittar utifrån perspektivet ”hushållning med” är: pengar, tid, energi, hälsa, socialt kapital, humankapital, kärlek, relationer och medarbetare.

11. Förstå skillnaden mellan en resultat- och en balansräkning bortom bara pengar.

Inspirerat av Balansekonomi och Robert Kiyosaki. En resultaträkning består av inkomster och utgifter. En balansräkning består av tillgångar och skulder. I sin enklaste form ger tillgångar upphov till inkomster och skulder ger upphov till utgifter. Ränta-på-ränta-effekten kan ge upphov till självsväng på både tillgångs- och skuldsidan.

Du kan göra en resultat-, eller balansräkning på i princip vad som helst.

Det är även en fortsättning på förra tipset om att ekonomi handlar om mer än bara pengar. En resultat och balansräkning fungerar lika bra för t.ex. energi. Vi har energitillgångar (t.ex. familj, jobb, vänner) som ger oss energiinkomster (t.ex. glädje, lycka). Vi kan även ha energiskulder (t.ex. ostädat hus, sjukdom) som ger oss energiutgifter (t.ex. dåligt samvete, trötthet).

Genom att tänka på det här sättet så får du dessutom tillgång till verktyg inom pengar som kanske även fungerar för andra resurser.

12. För att få frid och frihet i livet, ge upp rätten att ha rätt.

Väldigt många gånger när livet är knökigt eller vi har konflikter (interna eller externa) så beror det på vår önskan om att ha rätt. Jag vill ha rätt om att en annan person har gjort si eller så, jag vill ha rätt om en oförätt eller jag vill ha rätt om att jag själv är på ett visst sätt.

Mycket av vårt liv går ut på att leta bevis för att vi själva har rätt.

Många gånger är det dessutom inte utan att den andra personen har tillnärmelsevis samma upplevelse. Därav klassiker som: ”Att hata någon är som att själv ta gift och hoppas att den andre ska dö.

Frihet i livet kommer först när vi kan ge upp rätten att ha rätt. Vi behöver inte acceptera eller säga att något är ok bara för att vi ger upp rätten, förlåter eller försonas. Det handlar om att skapa frid, att släppa taget och ska utrymme för nytt i sitt eget liv. Inte någon annans.

(Och ja, det är asjobbigt och jag misslyckas många gånger. Se bara kommentarsfälten på bloggen.)

13. Om du inte har ett sammanhang i ditt liv där du är sämst så har du problem.

Omge dig med människor som får dig att växa, som inte håller med, som utmanar dig, som är bättre än dig själv. Människor som har saker, egenskaper eller färdigheter som du vill ha och som ser världen på ett annat sätt än du.

Världen är inte så som du ser den och bara genom att omge dig med människor som ser på världen annorlunda och kan ha ett “thoughtful disagreement” kan du se den för vad den är.

Gå utbildningar och ha alltid en utbildning inplanerad. Sikta alltid på att: “Earn while you learn”.

Du är genomsnittet av de 10 personer som du spenderar mest tid med. Om du inte skäms för vad du gjorde för ett år sedan har du utvecklats för lite.

14. Hjälp andra att få det som de önskar så kommer de hjälpa dig att få det som du önskar!

Fråga inte: ”Hur kan jag bli rik?” eller ”Hur kan jag tjäna pengar?”. Fråga istället: ”hur kan jag skapa värde för andra människor?”. Det här är kanske den mest den mest ointuitiva ”sanningen” i världen som verkligen har bestått tidens tand.

Fråga hellre: ”hur kan jag skapa värde för andra människor?” än ”hur kan jag blir rik?”

Sätt dig in i den andra personens värld eller problem. Om du behöver jobb (eller uppdrag) så är du ett problem för chefen. Om du kan lösa ett problem som chefen har just nu så kommer du få jobbet. För att få ett jobb, tänk som din chef eller din chefs chef. Ingen människa är en ö.

Jag känner dessutom ingen som skulle bli ledsen av att få ett mail där det står att någon kan lösa ett av deras största problem.

15. Relatera till relationen som en tredje part, och kom ihåg att din partner inte behöver vara ditt allt.

Bilden av att ha en partner är på många sätt helt orealistisk. Det gav mig väldigt mycket frihet när jag insåg det och kunde släppa taget om den bilden och skapa en egen. Min partner är inte ansvarig för min lycka eller mitt välmående. Jag är ansvarig för det själv. Precis som min partner. Självklart hjälper vi varandra, men ansvaret ligger individuellt.

En annan stor insikt i vår parterapi var insikten om att relatera till vår relation som en tredje part. Det vill säga att prata om sig själv, sin partner och sin relation som separata delar. Genom att dissociera sig själv och lägga relationen på bordet så blir det många gånger enklare att prata om den, det som fungerar och det som inte fungerar utan att det blir personligt.

16. Bättre att äga 1 procent av Shell än 100 procent av en bensinmack.

Jag tror att saker blir bättre när man gör dem tillsammans. Jag upplever att många stirrar sig blint på att man ska göra saker själv, att ensam är stark eller själv är bäste dräng. Genom att tänka: ”Hur kan 1 + 1 bli 11?” så kan man gånger göra en bättre affär än att äga 100 % av en liten kaka. Tricket är nästan alltid att göra saker tillsammans med andra.

17. Känslor är information för att guida dig rätt i livet.

Känslor är vårt bästa verktyg för att veta vad som är viktigt och sant. Känslor trumfar alltid logik och därför är det viktigt att lyssna på dem.

Tony Robbins brukar säga:

”Lyssna när livet kittlar dig med en fjäder, annars kommer snart tegel-stenen i huvudet. Om du har fått tegelstenen i huvudet, stå inte vägen för tåget!”

Tony Robbins

När det gäller konsumtion så brukar min vän och coach Moa säga:

”Vi vill ha det vi vill ha för att vi tror att vi kommer känna på ett visst sätt när vi får det som vi vill ha.”

Moa Diseborn, Molodi

Vilket också är tänkvärt kring frågan varför jag vill ha en viss sak. Vill du ha det för att du genuint vill ha det, eller för att det förväntas av dig (i din roll, fas i livet, ålder etc)?

För att komplicera det, så gäller dualiteten också kring att vi inte heller behöver tro på allt vi känner. Varm rekommendation av animationerna om känslor på Youtube av meditationsappen Headspace. Googla gärna även indiansagan om de två vargarna.

18. Äg lite guld.

Nassim Taleb formulerade den så kallade Lindy-effekten som säger:

Lika länge som något har bestått tidens tand, lika länge kommer något sannolikt vara relevant framgent.

Guld har varit ett betalningsmedel i flera tusen och det som vi människor tenderar återkomma till i tider av kriser. Man kan således se det som en försäkring, som ”generational wealth” och ett komplement till sitt sparande i en fondrobot (aktier, räntor).

19. Du behöver inte oroa dig för vad andra tänker om dig. De är upptagna med att oroa sig för vad du tänker om dem.

En av livets stora ironier är att vi är rädda för vad andra ska tänka om oss själva. Problemet är att vi sällan tänker på att samma sak gäller dem. Man kan alltså beskriva oss människor som en grupp yra höns som springer runt och är rädda för vad andra ska tycka men har aldrig tid att tänka på andra eftersom vi är upptagna av oss själva.

Från ett annat perspektiv kan man se det som att alla är blyga. Alla väntar på att just du ska komma och introducera dig själv för dem, de väntar på ett telefonsamtal eller mejl från dig eller väntar på att bli bjudna på den dejt. Därför har du så himla mycket vunnet på att bara ta det där första steget. Skulle de dessutom saga nej, så har ju inget förändrats, då är det bara så som det var innan.

Om du dessutom får ett nej. Utgå från att det är som det är för dig. Du är upptagen, inte där just då, distraherad eller har andra saker som pågår i ditt liv. De flesta har nästan alltid en full kalender i 14 dagar, men därefter brukar det nästan alltid vara tomt eller åtminstone glesare. Du kommer bli förvånad över hur manga gånger ett andra eller tredje försök lyckas.

Se också råd 21.

20. Förstå Paretos lag och frågan om vad kan eller vill jag reducera?

I de flesta områden i livet brukar vi ställa oss frågan “Hur mycket?”. Ibland är tricket att vara som konstnären som frågar sig: “Hur lite behövs?” och tar bort eller reducerar enligt principen “Less is more”. I företagande är en fantastisk fråga att ställa sig: “Hur kan vi göra det här med 0 i kostnad?”

Vilfredo Pareto formulerade på 1800-talet sin princip om 80/20-fördelningen. 20 % av ditt arbete kommer ge 80 % av resultaten. 20 % av dina investeringar kommer stå för 80 % av vinsten och så vidare. Tricket är att identifiera dessa 20 % som ter sig fungera i ditt liv och fokusera på dem.

Tricket i livet är att skära bort det icke-nödvändiga och överflödiga istället för att lägga till en massa saker. Ungefär som Michelangelo sa, i varje stenblock bor en vacker staty, vårt jobb är att ta bort det överflödiga.

På tal om Pareto – lär dig tidigt att de första 90 procenten av ett projekt tar 90 % av tiden, men även att de resterande 10 procenten också tar 90 procent av tiden. Räkna därför med att saker är 180%, snarare än 100.

21. Om det inte objektivt går att mäta, då är det ingen naturlag. Om det inte är en naturlag, då är det bara en överens-kommelse. Om det bara är en överens-kommelse, då går den att omförhandla.

Vi tror att väldigt mycket i livet är på ett visst sätt. ”Man kan inte köra mot rött.” Jo, det går alldeles utmärkt. Många människor gör det. Det är ingen naturlag utan bara en överenskommelse som vi har gjort i samhället för att underlätta trafikrytmen. Genom att inse att i princip allt är en överenskommelse så kan man alltid omförhandla, värva till något annat eller förändra.

Med det sagt så skulle jag säga att just rödljusen en ganska bra överenskommelse, men det är principen som är det viktiga. Om du börjar se saker som överenskommelser snarare än naturlagar kommer du att kunna forma världen som du vill.

Det gäller allt från kontakter med myndigheter, andra människor, regler, lagar, avtal, överenskommelser och i princip allt i livet.

22. Bygg vattenledningar istället för att springa med hinkar i ditt liv.

Min vän Lennart tog det här resonemanget ett steg längre genom att introducera ”system”-tänket i mitt liv eller det som i förlängningen leder till passiva inkomster.

En passiv inkomst är inte en inkomst utan ansträngning, utan en inkomst som kommer till följd av ett initialt jobb man får betalt för flera gånger till ett minimalt underhåll.

De flesta av oss springer med hinkar för att få livet att fungera. När vi behöver mer pengar så tar vi oss an större hinkar. Slutar vi springa med hinkar så slutar vattnet komma och livet att fungera. Det smarta är att springa med hinkar 80 % av tiden för att få livet att fungera, men att spendera resterande 20 % av tiden på att bygga en vattenledning.

Det kommer ta mer tid, kräva mer av dig, du har inga garantier för att det kommer att fungera. När det väl är färdigt så kommer du kunna leva på vattnet som kommer i ledningen och kanske till och med göra dig av med hinkarna.

Tricket är alltså att bygga system i ditt liv i alla områden, gärna helt och hållet automatiserade. Ett sätt att göra det på är Storebror, Lillebror och Lillasyster-strukturen beskriven i råd 4.

23. Vänner är bättre än pengar. Nästan allt som pengar kan göra kan vänner göra bättre. På många sätt är en vän med en båt bättre än att äga en båt.

En av mina kompisar mäter sin ekonomiska trygghet som:

”Vilka vänner skulle jag kunna sova en vecka på soffan hos?”

Så många veckor som jag kan sova på soffan hos kompisar, så stor är min trygghet och det är en bättre trygghet än ett stort bankkonto eller någon annan extern faktor.

Vi har dessutom ett kompispar som har en jättefin båt, som vi fått åka med ett par gånger. Det är mycket trevligare att få åka ut med dem och sedan slippa allt jobb bakom att faktiskt äga en båt. ?

24. Om du visste eller skulle gissa, vad skulle det vara då? / Vad behöver du just nu? / Säg något mer om x?

Frågorna ovan är bland de bästa coaching-frågorna som jag har lärt mig. Många gånger säger en person ”Jag vet inte”, att då ställa frågan ”Men, om du visste/skulle gissa, vad skulle det vara då?”. Fler gånger än man tror kommer man få ett svar om man bara vågar stå kvar och ställa frågan.

En annan bra fråga att ställa t.ex. i en konflikt är: ”Vad behöver du just nu?”. Om den andra kan ta emot frågan kan man ofta få en väg ut ur konflikten, sorgen eller situationen.

På samma sätt är bland det finaste man kan fråga en person: ”Säg något mer om det?”. Fråga gärna frågan flera gånger tills det inte finns något mer att säga. Många gånger gör det att den andra personen känner sig hörd på riktigt.

25. Vilka är de mest fantastiska sakerna med att xxx inte blev som du ville?

Det här är en riktigt värdefull fråga att ställa sig själv eller hjälpa någon med som har hamnat i en tuff situation, har misslyckats eller råkat ut för något oönskat. Frågan hjälper en att skifta perspektiv, att börja leta efter guldkornen och vända situationen till något positivt. Jag ska dock inte sticka under stolen med att det är en riktigt jobbig fråga att få.

Ett närliggande koncept är att aldrig låta en bra kris gå till spillo. Varje kris har nämligen ett guldkorn eller är en ny dörr som öppnas. Problemet är att vi ofta är upptagna med att stirra på dörren som vi upplever har stängts. T.ex. kan man se på en semester med en oförutsedd händelse som ett äventyr.

Skillnaden mellan proffs och amatörer är att proffsen är bättre på att hantera sina misslyckanden.

Utan problem eller misstag så skulle ingen utveckling kunna ske. Lite som att allt som händer är en träning inför något som komma ska. På samma sätt kan en förlust (jobb, relation, partner etc) skapa en öppning för det som vi behöver. Enligt principen att livet ger oss inte det vi vill ha utan det vi behöver. Om vi kan undvika att fylla det tomma utrymmet med panik, ångest eller andra känslor så tenderar det som ersätter det gamla vara något bättre.

26. Ta ansvar och äg dina misstag.

Att göra misstag är mänskligt. Det är dessutom en förutsättning för utveckling. Därför gäller det också att äga sina misstag. Vissa säger till och med att det är gudomligt.

Inget kan förändra en situation eller förändra bilden av en person som när den personen tar ansvar för sitt misstag. Det handlar om att erkänna det och ta hand om konsekvenserna på ett bra sätt.

Det bästa sättet att be om ursäkt eller säga förlåt är att göra det så snabbt som möjligt, så specifikt som möjligt, gärna utan förklaringar, utan att förvänta dig en ursäkt tillbaka och naturligtvis göra det ärligt. På samma sätt kan du inte förvänta dig att det kommer bli bättre så länge du tycker att det är någon annans fel.

Ett bra exempel när man t.ex. är sen: ”Förlåt att jag är sen. Nästa gång kommer jag planera bättre.” Du kan inte både ha ett resultat och en ursäkt samtidigt. Det är upp till dig att välja.

27. Innan du har testat 100 gånger har du inte rätt att säga att det inte fungerar.

En av de bästa coachningar jag har fått. Särskilt eftersom jag ofta vill hitta på mitt eget sätt innan jag ens har gjort det på sättet som jag har fått råd om. Många gånger slutar vi dessutom när vi har fått vårt första “Nej” och försöker inte igen.

Lite som professor Randy Pausch sa i sin föreläsning “The Last Lecture”:

“Väggen är inte där för att hindra dig. Den är där för att ge dig en möjlighet att visa hur viktigt det här är för dig. Väggen är inte där för att hindra dig. Den är där för att hindra alla andra som inte vill det lika mycket som du.”

Unna dig därför att faktiskt försöka minst 100 gånger på det sättet som du har blivit tillsagd innan du uttalar dig om huruvida saker fungerar inte eller inte.

28. Undersök och utnyttja livets asymmetrier till din fördel.

Så mycket i livet består av olika asymmetrier mellan upp- och nedsida. Genom att först och främst se dem och sedan utnyttja dem till sin fördel kommer man ge sig själv goda möjligheter. Den som bäst beskriver det här är Nassim Taleb i sin Incerto-samling (t.ex. Skin-in-the-game och Antifragile). Exempel på asymmetrier är:

 • när man inte har pengar är uppsidan stor och nedsidan liten,
 • när man har mycket pengar har man liten uppsida men stor nedsida,
 • att inte använda preventivmedel har liten uppsida och en stor nedsida,
 • att våga fråga en person om något har en stor uppsida och ofta en ganska liten nedsida,
 • att skaffa en försäkring för det man inte har råd att köpa kontant har en stor uppsida och liten nedsida,
 • att preppa det man äter och äta det man preppar har liten nedsida och en stor uppsida,
 • ha ett idébaserat yrke är att ha en stor uppsida och liten nedsida,
 • gå på en fest med okända människor, stor uppsida, liten nedsida,
 • starta ett företag, liten nedsida och stor uppsida,
 • ha ett vanligt jobb, stor nedsida liten uppsida,
 • fråga om en dejt och så vidare.

På sätt och vis kan man säga att livet är gott men det är inte rättvist. Genom att släppa taget om orättvisor och fokusera på asymmetrier och de andra tipsen kan livet bli mycket lyckligare.

29. Starta ett aktiebolag och lär dig sälja skinnet innan björnen är skjuten!

Mitt tips till alla är att någon gång i livet starta ett eget aktiebolag. Tröskeln för att starta är låg idag och uppsidan är jättestor (=asymmetrisk). Man behöver inte ens ha en färdig idé eller plan (se princip 4). Om ditt företags verksamhet går i linje med sådant som du tycker är kul kommer du få mängder av möjligheter att båda sänka dina utgifter och öka dina inkomster.

Särskilt det senare är viktigt eftersom du alltid bara kan sänka dina kostnader med 100 % men det finns ingen gräns på hur mycket du kan tjäna. På samma sätt kan du spara utdelningsutrymme från dag 1 och om du redan sparar och investerar så kan du se det som en ”opportunity-cost”.

Allt företagande handlar om att sälja. Om man kan sälja så kommer man alltid kunna tjäna pengar. Det coola med försäljning är att du dessutom kan sälja innan du har produkten eller tjänsten färdig. Om ingen vill ha skinnet så slipper du skjuta björnen och har sparat mängder av resurser.

30. Det finns alltid en marknad för den som är bäst eller unik.

Jag tror att man ska våga gå efter att vara bäst eller unik i en nisch. Det gör att man dessutom ofta kan ta mer betalt och hamna i en positiv spiral.

Min upplevelse är att det är ett tydlig fokus som skapar de stora resultaten.

Våga därför ta bra betalt. En bra tumregel är att du ska förlora 20 procent av dina förfrågningar med motiveringen att det är för dyrt. Då ligger du rätt i pris.

31. Träna en kampsport / våga vara en nybörjare även på äldre dar.

Jag vet inte om det här handlar om kampsport specifikt eller om kampsporten är en metafor för att vara nybörjare igen och det är så jag upptäckte den. Oavsett vilket så behöver våra döttrar träna en kampsport eftersom det ger mervärden i så många områden, inte minst självförtroende och självkänsla.

Jag tror att vi människor hittar väldigt mycket glädje i en rörelse som går i rätt riktning. När man bestämmer sig för att gå ner i vikt så får man ju energi redan när man är på väg. Man behöver inte vänta med att få energipåslaget tills målet är nått. Lite i linje med principen om att det är resan som är målet snarare än målet i sig.

Genom att tillåta sig vara nybörjare får man återigen vara med på en upptäcktsfärd.

Särskilt om det är i ett område som man inte har så många distinktioner i. Man utvecklas snabbare än i ett område man redan är proffs på (och kanske har tappat lite glädjen i).

32. Alla har vi vårt bagage. Vi gör också så gott vi kan och fattar så fort vi hinner.

Min erfarenhet från att ha träffat många människor i olika sammanhang är att vi alla har ett baggage med oss. Vi människor har råkat ut olyckshändelser, orättvisa händelser, dödsfall, sjukdom, konstiga föräldrar, skilsmässor, mobbning, missfall och mycket annat.

Vi gör alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner.

Lennart Göthe

Problemet är att vi sällan pratar om dem vilket innebär att vi ofta tror att vi är ensamma om dem. Men om man googlar så upptäcker man att man sällan är ensam i sin situation. Genom att dela med sig, att visa sig sårbar, hjälper man inte bara sig själv utan även andra. Se gärna Brené Browns TED-talk och böcker om sårbarhet.

Det gör det ofta också enklare att ha empati med andra och sig själv.

33. Tacka ja, dyk upp och fortsätt dyka upp!

Vid ett tillfälle hörde jag en förklaring av framgång som löd att 99 procent av framgången handlar om att bara dyka upp när tillfälle ges. Genom att tacka ja, dyka upp och därefter fortsätta dyka upp ger man sig goda möjlighet att lyckas. På sätt och vis är det också en asymmetri. Liten nedsida men en stor uppsida.

34. Bästa sättet att förutspå sin framtid på, är att skapa den.

Det här är kopplat till det personliga ansvaret, att jobba hårt och våga ta för sig. Istället för att att försöka förutspå, passivt vänta och se hur livet blir så kan man leka leken att man kan skapa sin framtid. Då är sannolikheten mycket högre att den blir på det sättet som man själv önskar.

Självklart kommer tur och andra faktorer påverka, men de påverkar ju i alla fall. Så det handlar om att försöka påverka det man kan påverka och acceptera det man inte kan. Samt ha visheten att inse skillnaden mellan dessa två.

35. När du blir inbjuden till något i framtiden, fråga dig själv: skulle jag göra det här imorgon?

I ett tal på Stanfords Universitet ställer Steve Jobs sig frågan:

”Om jag skulle dö imorgon, skulle jag göra de saker jag har planerat att göra?”

Om svaret på den frågan är nej för många gånger i rad, då är det ett bra tecken på att stanna upp och fundera på om man går i rätt riktning i livet.

På många sätt är tiden vår mest rättvisa och värdefulla resurs. Pengar kan man förlora men man kan också tjäna ihop dem med råge. En stor pengavinst kan kvitta ut många förluster. Men det finns inget sätt att för en 70-åring få tillbaka 10 år som förlorades när man var 20. Tiden bör man hedra mer än många av de andra resurserna.

Att använda en ”cool-down”-period som med frågan ovan är ett praktisk exempel även med t.ex. inköp. Låt det gå några dagar och se om det fortfarande är lika aktuellt. Om ja, köp det. Men sannolikheten är hög att många inköp, frågor och erbjudanden inte passerar det här tidstestet.

36. Bli kompis med döden och ditt eftermäle.

Ett klassiskt sätt att titta på sitt liv är att ta perspektivet att man dör. Robin Sharma har skrivit många böcker på ämnet och en av frågorna jag tog med mig var:

”Vad vill jag att det ska sägas om mig på min begravning?”

Ett annat bra sätt är att kolla om man går i linje med det redan idag eller om man behöver göra en kursändring.

Det finns till och med tips om att gå på så många begravningar man kan tills man inser att få personer berättar om den avlidnes prestationer eller åstadkommanden. Man berättar om vem som personen var när hen åstadkom sina saker.

Att bli kompis med sitt eftermäle handlar även om att vara ansvarig för de människor man lämnar efter sig med att ha sina papper i ordning. Att ha fyllt i livsarkivet, att ha skrivit ett testamenete och ha livförsäkringar om det behövs.

37. And this, too, shall pass.

Ett klassiskt ordspråk eller livsråd är att tiden läker alla sår. På många sätt är det sant, men jag gillar ”This too shall pass” bättre.

Jag hörde det för första gången i Björn Natthikos sommarprat sommaren 2020. Det är ett persiskt livsråd – som går att använda i alla situationer – vilket reflekterar att inget är beständigt. Varken de dåliga sakerna eller de bra sakerna. Allt är temporärt. Precis som vi människor.

Jag associerar det också med principen om att ”Livet är tomt och meningslöst” i betydelsen att livet har ingen förutbestämd mening. Det är upp till mig att fylla mitt liv med sådant som är meningsfullt för mig.

38. Be om hjälp (även när du inte behöver hjälp).

Ett av de första tipsen jag fick i mitt företagande var att be om hjälp och delegera. Tim Ferris bok ”4-hour work week” tog det till nästa nivå. Ingen blir nämligen framgångsrik på egen hand. Det handlar om att be om hjälp och hjälpa andra människor.

Det coola är att man dessutom kan använda konceptet ”be om hjälp” för att påbörja eller återskapa en relation med andra människor.

Alla människor vill komma till nytta och vi älskar (och får en belöning på kemisk nivå) när vi får hjälpa andra.

Man kan till och med se det som snålt att inte be om hjälp eftersom man förvägrar en annan människa möjligheten att få känna sig värdefull, behövd och duktig.

39. Lycka är minnen som skapas tillsammans med andra.

En av de bästa definitionerna på lycka som fångar mig är att det handlar både om andra människor, om minnen och upplevelser att dela. Det här kastar även implicit ljus på att upplevelser ger mer lycka för pengarna än prylar. Det går i linje med avsnitt #116 för att maximera lycka.

Det andra tipset är att fokusera på att skapa en fantastisk vardag och att göra många små upplevelser snarare än en stor.

Relaterade artiklar

Tyckte du om den här artikeln, så rekommenderar jag de här som fortsatt läsning:

Vill du ha artiklar som den här till din inkorg?

En gång i månaden skickar vi ut vårt nyhetsbrev, som självklart är kostnadsfritt, med bloggens bästa artiklar och tips. Dessutom får du de guldkornen från 10+ års bloggande i ett par välkomstmejl. ?

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Har du något tips som du skulle vilja komplettera med?

Jag är alltid supernyfiken på vad du tänker efter att ha läst en artikel som den här. Var det var någon som stack ut för dig? Eller, känner du kanske igen någon? Eller än hellre, är det någon som är viktig för dig som du kan tänka dig dela med dig av?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

39 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Intressant tema. Jag har själv tänkt göra något motsvarande till mina egna barn.
  Dock tyckte jag det var lite fattigt att råd om att tänka på, respektera, intressera dig för, glädjas med och hjälpa dina medmänniskor lyste med sin frånvaro. Listan var lite självcentrerad.
  Men nu är jag ju å andra sidan några år äldre så den typen av råd kanske kommer nästa år.

  Gravatar för användaren
  Stig
 2. Tack för ett bra avsnitt!

  Måste dela mig av en anekdot ang. förhandling:

  När jag var hos bagaren häromveckan så frågade kassörskan personen framför mig (som just nu betjänades) ”Vill du ha två baguetter för en?”, personen sa först nä, men ändrade sig när hon förstod att hon faktiskt blev erbjuden en gratis.

  Jag blev helt paff, fick hon en gratis? Funderade på om jag skulle våga fråga? Jag tog mod till mig, det här var ju inte helt likt mig att göra såhär..

  Jag sa: ”Jag vill ha ett levain bröd, gället två för en där också?”, kassörskan log lite och sa, ”Nej, inte på de stora bröden”. Happ tänkte jag, värt ett försök… Sen sa hon: ”Men du kan få två kanelbullar istället?”, ”Oh, ja tack gärna!”.

  Att bara ta steget att våga förhandlar gav direkt resultat!

  Gravatar för användaren
  David
 3. Ett råd jag hade velat ge min son: Var inte så rädd för nervositet och oro, det betyder ofta att du har eller gör någonting som verkligen har betydelse för dig.

  Gravatar för användaren
  M
 4. Jan, alla dina råd är spännande, relevanta och mycket inspirerande. Jag älskar också samspelet mellan dig och Caroline. Det rådet jag har och som jag tänker på när jag lyssnar på podavsnittet handlar om att man inte behöver känna sig ifrågasatt när någon annan ställer frågor. Jag själv övar på det varje dag och jag tycker att det oftast är inget värt att tappa självförtroendet bara någon missförstår eller fråga efter. Det handlar om att vara trygg i sig själv och vara ”glad” för den andras uppmärksamhet, tid (investering!) och intresse istället för att ge efter (tappar självförtroendet) och blir osäker, något som är mycket lätt hänt och oftast onödigt. Man kan förfina och förtydliga sitt budskap rejält desto mer frågor man får och jag har därför vänt på uppfattningen om att ”får man frågor så måste nåt vara fel med mitt budskap”. Tack så mycket för ditt gedigna arbete!

  Gravatar för användaren
  Nathalie Bergame
 5. Alltid kul när avsnitten varierar! Många bra grejor. Tack!

  Men, det vore bra om du (Jan) inte uttalade dig så tvärsäkert om saker som inte är ditt expertområde. Risken finns ju att man som lyssnare funderar på tillförlitligheten i det som säger, som man själv inte kan något om.

  Tex att det du säger om två typer av personligheter, där den ”ena” är att man tror man kan påverka sin omgivning och förutsättningar. Det stämmer inte enligt personlighetsforskning. Kanske tänker du på Locus of control, men det är inget personlighetsdrag.

  Mvh psykologen

  Gravatar för användaren
  Åsa J
 6. Visst kan det vara bra att tacka ja och dyka upp, men det måste kombineras med mod att tacka nej!

  Vi har bara 24h per dygn och ett liv att leva. Det finns många erbjudanden där ute som pockar på din tid och energi. Fundera igenom vart du vill i livet och våga tacka nej till saker som inte tar dig dit du vill eller inte känns bra i magen.

  Gravatar för användaren
  Björnen
 7. Tycker alla kan skita i böcker o föreläsningar om självförbättring o bara ge oss fan på att lära sig listan ovan. Det räcker ju, hela vägen.

  Mitt bidrag är att vara glad för misstagen. har tränat lite men nu verkar det funka. Innan kunde jag bli fylld av självhat o ilska ifall jag gjorde något misstag, spela ingen roll om det var första gången jag gjorde något eller miljonte gången. Inget bra beteende!

  Som nu senast sågade jag till och målade en låda för lite uteförvaring av leksare, inte min tekopp som man säger. Resultatet blev ok, men lärde mig saker på vägen och var väldigt förlåtande mot mig själv. Det här har jag fått träna upp. Att istället för att bli arg, fundera på vad jag kan göra bättre nästa gång. Funkar inte alltid, men oftast. Det känns så jävla bra. Behandla dig själv som du behandlar andra ungefär, inte så att jag skriker på någon för att dom gör fel (oftast…) utan försöker visa hur man kan göra istället.

  Gravatar för användaren
  Andreas
 8. Jag är lite ambivalent till detta att ge sitt allt/bästa. På ett sätt rimligt men det krävs samtidigt oerhört mycket energi och tid för det! Och det är inte alls säkert att det ger utdelning. Att ge typ 80 % kan vara mycket mer värt tycker jag. Det blir tillräckligt bra men sparar den där tiden för att få allt perfekt, och istället kan man hinna med mycket mer – eller vila. I dagens prestationssamhälle där många drabbas av psykisk ohälsa tycker jag inte det är helt sunt att alltid uppmana till att maxa. Och det kan få folk att inte börja alls, då det är rätt mycket att kräva folks absolut bästa. Sen kan man ju se det som att det bästa är att anpassa sig efter dagsform, hur mycket annat man vill hinna med osv.

  Gravatar för användaren
  M
 9. Jag skulle vilja lägga till ett råd.

  Sluta ät socker. Socker orsakar många sjukdomar. Socker är dessutom bokstavligen talat rena godiset för cancergenen.

  Det är väldigt svårt att helt undvika socker då livsmedelsproducenterna tillsatt socker i de flesta livsmedlen.

  Gravatar för användaren
  Willy
 10. Ett stort Tack för två inspirerande avsnitt. Allt från råd jag ser som självklarheter (men inte tänkt på) till helt nya perspektiv. Precis vad jag behövde just nu :-)
  Grattis i efterskott, och underbart att ni delar med er på ert personliga sätt.

  Gravatar för användaren
  Qamilla
 11. 1+1=11. Klysha? Låter mer som javascript. ;o)

  Gravatar för användaren
  Patrik
 12. Hej Jan! Ni nämner i avsnittet att ni tillsammans jobbat med er personliga utveckling och även utveckligen av er relation. Ni nämner att ni gått i parterapi, men har ni också haft annan hjälp som ni genomgått tillsammans? som kanske varit mer inriktad på personlig utveckling tillsammans och att utveckla er relation (snarare är att lösa ngt speciellt problem, som jag tänker att parterapi ofta kan vara)? Vad har det isf varit för typ av hjälp? Hoppas frågan inte är för personlig;)

  (Skrev också en fråga på ett annat ställe i tråden men den hamnade som en kommentar på en annan kommentar, så kanske svår att hitta, men kolla gärna in den också om du hinner) :)

  Gravatar för användaren
  Lotta
 13. Mästaren Ernst Billgren var inne på lite samma linje (som Jan) när han blev tillfrågad om råd till en ung konstnär:

  ”Det första rådet blir ju naturligtvis att man inte ska ta råd. Andra rådet är att man inte helst ska lyssna på sig själv. Och sen är ju verkligheten helt fylld av paradoxer, så det är också otroligt bra att lyssna på vad alla säger.”

  Gravatar för användaren
  Tale
 14. Jag hade lite svårt att lyssna på dessa avsnitt då Jan blev förbannad hela tiden kändes det som.

  Gravatar för användaren
  Anton
 15. Vore trevligt med ett separat avsnitt om fördelar och nackdelar med att starta eget företag.

  Gravatar för användaren
  Karl
  1. Jag blev också väldigt nyfiken på detta när Jan pratade om att alla borde ha ett aktiebolag att plocka ut vinst ur längre fram. Jag har själv varit anställd hela mitt liv, men har u planer på att starta upp något eget om några år och tänker då om det finns fördelar med att registrera ett bolag redan nu. Vad behöver jag i så fall tänka på? Måste jag rama in exakt vad bolaget ska göra för att jag ska kunna njuta de fördelar Jan beskrev? Eller kan jag ha lite av ett allt-i-allo-bolag liggande? Ett avsnitt om detta vore fantastiskt!

   Gravatar för användaren
   Lisa
 16. Jag har bara lyssnat igenom början, men måste skriva av mig lite. Ibland känns det som att Jan lever i en bubbla med bristfällig kontakt med verkligheten. I det här fallet tänkte jag på det där med att göra det man tycker är kul och brinner för. Man liksom bara gör det man tycker är kul hela dagarna och sen forsar det in pengar för det man gör. Kanske fungerar i Jans fall (även om där vill ifrågasätta om det VERKLIGEN är på det sätten) men försök applicera det här på alla andra jobb som finns i samhället precis som Caroline var inne lite på. Det sjukt många skittråkiga jobb som måste göras men som ytterst få ”brinner för”. Om alla ska pyssla på med sin hobby och få betalt för detta kommer vi få en jävla massa bloggare, artister, idrottare, musiker, konstnärer osv som ska slåss om att lyckas få betalt. De flesta lär få leva på bidrag hela livet i sin kamp om att bli erkänd och välbetald. Det kommer bli en enorm belastning på samhället särskilt när ingen kommer göra de tråkiga med nödvändiga jobben. Tror verkligen Jan att personen städar hans hem (eftersom Jan tycker det är tråkigt) brinner för att städa Jans hem? Att det finns en grupp i samhället som tycker det är sjukt kul att städa andra människors hem? Tveksamt. Att kunna göra det man tycker är kul och brinner för är få förunnat.. de som lyckas och har pengar att outsourca allt tråkigt kan man ju gratulera, men det är knappast något som majoriteten av mänskligheten kommer få till. Alla kan inte göra det som är kul. Även tråkiga jobb måste utföras.

  Svara
  75
  Gravatar för användaren
  Joppa
  1. Vänta nu, är det inte detta som är det långsiktiga målet med automatisering och AI? Att alla människor ska försörja sig inom sin hoppy och maskiner ska göra dom tråkiga jobben?

   Och med tanke på att 50% av alla jobb ligger i riskzonen att automatiseras med tekniker som redan finns. Dessutom har det ju redan skapats en lång rad skrämsel-artiklar kring att snart så kommer Amazon till Sverige och då försvinner snart alla jobb.

   Så det är kanske inte så långt bort innan ännu fler ”tråkiga” jobb försvinner. Då känns det väl bra att unga personer börjar fundera kring sin framtid redan nu.

   Lyssnade för flera år sedan på någon ”framtidsspanare” som pratade om att snart kommer nästan alla jobba finnas inom nöjes- och coachning-branschen. Ungefär som när vi gick från att nästan alla var bönder till nästan ingen var bonde. (Och förra gången gick det på ca 100 år, och det är tveksamt om utvecklingen går långsammare idag än tidigare.)

   Gravatar för användaren
   Erik Dahlen
   1. Det långsiktiga målet är inte att vara ”schysst” med folk så alla får göra roliga saker. Målet är att spara pengar och effektivisera. Sen kan det ju absolut resultera i att vi slipper en del tråkiga jobb vilket förstås är bra. Det är lite svårt att sia om hur lång tid det tagit innan alla tråkiga jobb försvunnit, men jag tror det är rätt långt fram. Jag tycker inte alls utvecklingen går så fort som många säger. Tvärtom tycker jag det går rätt segt. Vi är 20 år inne på 2000-talet och den enda större förändringen jag ser är smarta telefonen och där känns det som den inte blivit särskilt mycket smartare de senaste fem åren. Men om man ska sia i om en framtid där alla jobbar inom nöjes- coachningbranschen så har jag lite svårt att tro att det finns underlag för att varenda människa ska syssla med sådant. Det finns ju också en hel del människor som inte brinner för att agera gycklare eller coach. Jag tror det kommer bli medborgarlön och att majoriteten kommer få sina pengar utan att jobba. Tyvärr tror jag varken att vi eller våra barn kommer få uppleva en sådan utopisk framtid.

    3
    Gravatar för användaren
    Joppa
   2. Ah framtidsspanare, alltid kul! Något jag hörde en gång som suttit kvar i mig är att vi har använt maskiner mer o mer sedan vi klev ut ur grottorna. O likt förbannat finns det bara mer och mer jobb hela tiden. Det finns liksom inte en skål med jobb o när skålen är tom så är det slut. Det här nämns ganska sällan i ”debatten”, utan mer fokus på det som kan försvinna än det som skapas. För den som tvekar på detta räkna lite på (googla..) hur många jobb det finns idag mot ”förr” samt hur många mer människor det finns idag mot förr. Jag fuskade lite o hittade siffror från 2017. Världsbefolkning på 7,000,000,000, varav 70% jobbar. Dvs 4 900 000 000 jobb. Nu in med världens befolkning herrens år 1970 för jämförelse: 3 684 000 000
    I runda slängar. Deeej took uuur juuuubs!

    De senaste hundra åren vittnar ju ganska bra om det. Datorerna och internet borde gjort oss alla arbetslösa. Även på 80/90-talet gjordes reportage om hur datorerna tog alla jobb, politiker och facken var upprörda. Hur gick det sen? Jo istället fixade vi ytterligare en finanskris istället, det var inte tekniken i sig som var problemet utan oss människor..

    Fortfarande, iaf innan corona så hade många företag problem att hitta folk att anställa. Fatta det. 2020/2019. De tekniska framstegen sedan 80-talet borde sparkat ut oss alla på gatan i någon apokalyptisk arbetslöshet. Istället blev det tvärtom (o mer välfärd o mer fritid på köpet). Samma chansar jag med ”AI” (sånt modeord som nu urvattnas DELUXE då precis allt har med AI att göra. Även om det verkligen inte har det)

    Men ja, plz automatisera bort all tråkig skit, jag är helt för det! Men att vi alla skulle sluta jobba alternativt bli youtubers/influencers nja…

    0
    Gravatar för användaren
    Andreas
  2. Tror Joppa totalt har missuppfattat avsnittet (och de 19 andra som gett unlägget tumme upp).

   Jo, världen vore bättre och effektivera om folk satsade på det dem tyckte var kul. Sedan kan man såklart vara tvungen att ha ett ”skitjobb” vid sidan om (där fylls gapet på egen hand), men att inte ge upp sina drömmar. Grundproblemet tror jag är att folk är för rädda för att ens försöka utforska vad de egentligen vill, det är viktigare att bli accepterad av gruppen (samhället) och räta in sig i ledet.

   Att så många upvotade Joppas inlägg är för mig ett sorgligt tecken på hur dålig självinsikt folk har och hur rädd man är för att konfrontera tankar man ej är bekant med. Ditt liv hade varit bättre om du hade följt dina drömmar, men det är bekvämare att vara bitter. Avslutningsvis är det inte mer pengar folk behöver, utan mer personlig utveckling.

   Gravatar för användaren
   Fotvårtan
   1. Svårt att veta vem som missuppfattat då det uppenbarligen finns en rad olika sätt att se på det i den här tråden. Jag har många vänner i min närhet som följt sina drömmar och det har i de flesta gått väldigt dåligt. Man har hankat sig fram i arbetslöshet, bidragsberoende och allmän misär i nåt slags hopp om att någon gång kunna leva på sin hobby. Jag har också fått tipset som ung att följa mina drömmar och tyckte under en lång tid att det var det man skulle göra. Som vuxen har jag dock lärt mig att det är riktigt dåligt tips. Man ska INTE följa sina drömmar. Man ska skaffa sig ett jobb med bra möjligheter då det gäller frihet, lön, flexibilitet, arbetsmöjligheter, arbetsmiljö osv. Exakt vad man gör är skitsamma. Jobbet är till för att få in pengar på ett så smärtfritt sätt som möjligt. På fritiden kan man däremot med fördel följa sina drömmar, men man ska inte gå i fällan att försöka leva på sin hobby. Är det något som är att bli ”accepterad av gruppen” så är det att man ska liksom brinna för sitt jobb och måla upp den där förljugna bilden att jobbet är det bästa man vet och att det är ens största intresse i livet. Tycker man ska vara ärlig och säga som det är. Jobb är ett sätt att få pengar så att du kan realisera dina drömmar. Se till att fixa ett så smärtfritt jobb som möjligt och lägg ner de orealistiska drömmarna om att bli rockstar. Det kommer bara göra dig olycklig. Spela musik kan du göra på efter jobbet.

    11
    Gravatar för användaren
    Joppa
   1. Vilken intressant tråd! Kom att tänka på DN:s artikel om ikigai:
    https://www.dn.se/livsstil/halsa/fyra-fragor-som-hjalper-dig-att-hitta-meningen-med-livet/
    DN skriver att om man hittar tvärsnittet mellan ens passion, vad man är bra på, vad världen behöver, och vad man får betalt för så har man hittat sin ikigai, som betyder ungefär ”meningen med att finnas till”. Det här tvärsnittet är naturligtvis olika för alla vilket gör det intressant att diskutera! :)

    2
    Gravatar för användaren
    Cecilia
   2. Tack för två väldigt givande avsnitt. Jag kommer ta med mig de bästa råden och gömma undan för att plocka fram dem i tider när de behövs. :)

    Men, en sak som jag inte kunde sluta tänka på när jag lyssnade. Det finns ett par av de här råden som jag med handen på hjärtat kan säga att jag har varit VÄLDIGT bra på att följa i mitt liv. Tex de om att ”show up”, var flitig och systematisk, ansträng dig mest av alla, det finns en marknad för den som är bäst, etc. Jag är på ett sätt glad för det – det har tagit mig långt och mycket i mitt liv har jag att tacka för det. Men, det var också en riktigt bra väg rakt in i utmattningen.

    Så, det var en dimension jag saknade i din lista, den om att ta hand om sig själv.
    Hade jag satt ihop en liknande lista till mina döttrar hade det funnits något i stil med ”lär dig hur just du får återhämtning, och prioritera det över typ allt annat”. Det säger ju sig självt att en utmattad människa kommer inte att kunna leva i linje med något av de där andra 39 råden.

    Hur tänker du Jan, och ni andra, om detta?

    5
    Gravatar för användaren
    Lotta
   3. Joppa skriver: ”Tycker man ska vara ärlig och säga som det är. Jobb är ett sätt att få pengar så att du kan realisera dina drömmar.”

    Men det är ju precis det vi skriver. Om du jobbar i bemärkselsen att du bara gör det för pengar, och sedan gör något vid sådan av, då följer ju du dina drömmar? Samhället hade varit mer effektivt om folk älskade sina jobb. De hade tjänat mer, mått bättre, osv.

    Pengar har för övrigt inget egenvärde. Det är en container för att förvara vår ekonomiska energi. Tid är den riktiga valutan som vi bör värdera högst. Du kan tjäna hur mycket pengar som helst, men du har bara 24 timmar på dygnet. Den absolut vanligaste saken folk ångrar på dödsbädden är att de jobbade för mycket (finns en bok om det).

    Jan: Har dock fått uppfattningen att ”sopguppar” ofta gillar sitt jobb, hyfsat bra betalt och man får vara ute och åka runt på dagarna, träffa folk osv. Tror det finns många städare på Samhall och liknande som gillar sina jobb även, man får socialt sammanhang, känner att man gör nytta & det passar ens egen nivå. Som du skrev, det behövs alla typer i samhället.

    Denna typ av diskussion upplever jag dock ofta mynner ut i bitterhet, t.ex. att man försöker rationalisera varför man inte själv vågat följa sina drömmar. ”Jo men, jo fast…” Ett recept för att må dåligt, tror jag!

    1
    Gravatar för användaren
    Fotvårtan
  3. Jag håller med, fina råd, men väldigt optimerade på ett för mig litet konstlat vis. De är klockrena för Jans personlighet och färdigheter, som arbetsfokuserad, jobbar långa timmar, gillar framsteg etc. Hur många de känner som inte är univsersitetsutbildade och har ”knegaryrken” där man tjänar 22-24 i månaden. Till exempel den kategori som levererar hushållsnära tjänster hem till dem? Eller ännu mer, de som planterar träd via Better Globe?
   Bland annat minns jag ett avsnitt att Jan aldrig lämnar, utan det gör Caroline och en barnflicka. Den emotionella delen tappas bort bland tipsen, fast de finns väl också. Jag tar med mig en del till mina barn, men lämnar en del åt sidan. Får en liten klump i magen och det känns verklighetsfrånvänt.
   Tack för att ni vågar vara så öppna och personliga, Jan och Caroline!

   Gravatar för användaren
   Max
 17. Tack för ett (två) bra poddavsnitt! Och grattis på födelsedagen. Många bra råd men de som talade till mig lite extra idag var:

  Allt du behöver veta är nästa steg (jag behöver jobba lite mer på att inte behöva se hela stegen..)

  Gör ditt bästa
  Uppskatta ansträngningen, inte resultatet. (tar verkligen med mig detta till mina barn)

  Antingen har du ursäkter i ditt liv eller så har du det du vill ha. (ouch ☺️)

  Innan du har provat 100 gånger har du inte rätt att säga att det inte fungerar. (även denna tänker jag försöka banka in i mina barn ?)

  Nu ska jag sätta mig in i och välja en fondrobot.

  Tack!
  // Jenny

  Gravatar för användaren
  Jenny
 18. Tack för ett bra avsnitt. Nog inte fel att återkomma och lyssna på det flera gånger.

  18: äg guld. Hur kommer det sig då att det inte står med under avsnitt 99? Jag har lysa idag men inget guld då det är för klyddigt att köpa etf: er.

  Gravatar för användaren
  Karl
 19. Grattis Jan! Många bra insikter du delar med dig av. Det skulle även vara intressant att höra alla Carolines tips på böcker hon läser tillsammans med barnen och andra klokheter hon/ni skickar med dem!

  Gravatar för användaren
  Sofie
 20. Grattis och tack för tänkvärda ord

  Gravatar för användaren
  MartinP
 21. Tack för ett (två) grymt bra poddavsnitt (och grattis på födelsedagen!)! Många riktigt bra råd och några som talade lite extra till mig idag var:

  Allt du behöver veta är nästa steg (behöver jobba lite mer på att jag inte behöva se hela trappan)

  Gör ditt bästa
  Uppskatta ansträngningen, inte resultatet. (ååh vad jag ska ta med mig detta till mina barn, tillsammans med ränta på ränta)

  Antingen har du ursäkter i ditt liv eller så har du det du vill ha.

  Innan du har provat 100 gånger har du inte rätt att säga att det inte fungerar.

  Och ett litet tillägg till ”stängs en dörr så öppnas en annan” tror det finns ett ordspråk på att ’ibland kan du behöva stå kvar i hallen en stund’

  Nu ska jag på riktigt ta tag i en fondrobot. ?
  Tack!
  // Jenny

  Gravatar för användaren
  Jenny
 22. Oj, inte illa. 39 råd och nästan 3 h podd. Annars brukar det vara den som fyller år som får ta emot och inte ge ut.
  Grattis och tack!

  Gravatar för användaren
  Jan-Olov Andersson
 23. Tack för en otroligt bra artikel. Och grattis på 30+ dagen. ?

  Gravatar för användaren
  Hasan Fransson
  1. Mänsklig framgång handlar inte bara om total arbetsnarkomani, utan också om förmågan att planera och använda sin tid för fritid.
   En av grundarna av Amerikas förenta stater, politiker.
   Vakna med frågan: ”Vilken nyttig sak måste jag göra i dag?” Framgångsrika människor förstår hur viktigt det är att sätta upp mål för sig själva varje dag https://utansvensklicens.casino/. Söndagar är dock inget undantag. Naturligtvis är det nödvändigt att avsätta tid för vila, promenader och umgänge med vänner.

   Gravatar för användaren
   Matilda

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök