Fem sommarfondtips för att tjäna mer pengar
Sök:

Fem sommarfondtips för att tjäna mer pengar

Tips från bloggläsaren Ingemar

Sommaren är här. För många av oss innebär sol, bad, semester och att vi unnar oss det lilla extra. Särskilt det senare innebär sommaren är ett bra tillfälle att öka avkastningen och se över sitt sparande.

Jag fick nämligen mitt pensionsbesked från SEB idag och då kom jag att tänka på några tips jag fick av Ingemar för cirka ett år sedan. Ingemar som har ett helt liv på marknaden berättade att medan många letar efter den heliga graalen, så är många gånger de enklaste tipsen och sambanden de bästa. Här följer några av hans och mina bästa tips så här mitten i sommaren:

  • Sätt dig in i det långsiktiga sparande, inklusive pensionssparandet – vilka fonder har gått bra, vilka har gått mindre bra. Tvärt emot många brukar jag sälja av de som har gått dåligt och försöka byta till dem som ser ut att gå bra nu och har gjort det den senaste tiden. Statistik och erfarenhet säger – cut your losses short – gift dig inte med dina placeringar, särskilt inte de dåliga.
  • Under sommaren har aktier och fonder en tendens att sjunka av flera anledningar. Aktiviteten på marknaden är lägre, samtidigt som många människor plockar ut pengar från sitt fondsparande och åker på semester och unnar sig saker.
  • På samma sätt har fonder en tendens att vara som dyrast i slutet av månaden – för då köper alla svenskar fonder tack vare sitt autosparande. Således är statistiskt en av de bästa tiderna att köpa fonder, just nu – i mitten av juli.
  • Den svenska valutan  åker just nu berg- och dalbana  mot euron och dollarn – när du tittar på fonder och liknande produkter, kontrollera vilken valuta fonden handlas i och om den är valutasäkrad. Om den  inte är valutasäkrad, var medveten att du har en risk i både fonden OCH valutan.
  • Slutligen vill jag dela med mig av en sak som jag själv precis gjort. Genom historien, har tipset om att lägga undan 10% de första man gör, återkommit flera gånger om. För att göra slag i saken har jag öppnat ett konto, som jag kallar för mitt  ”pay-yourself-first”-konto, och varje gång jag tjänar pengar för jag över 10% till det kontot. Eftersom det ligger i en annan bank är det lite meck med överföringar (3-dagars karantän) vilket är ett litet hinder som ser  till att pengarna inte spenderas eller går in i de vanliga utgifterna.

Har du också några tips? Kommentera gärna artikeln nedan! :-)

Relaterade artiklar


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.