66 % av amerikanska investerare förlorade pengar 2015

En statistisk sammanställning från 2015 av openfolio.com

För några veckor sedan skrev jag en sammanfattning av mina egna portföljers utveckling här på bloggen. För någon dag sedan fick jag ett intressant nyhetsbrev från Openfolio som visade att 66 % av deras medlemmar hade förlorat pengar under 2015.

Jag hade önskat se några svenska motsvarande siffror, men jag gissar att det ser ungefär likadant ut fördelnignsmässigt. Sedan hade vi i Sverige ett bättre år då vi till mångt och mycket blev räddade av valutan genom att dollarn stärktes – i alla fall om jag har förstått det hela rätt. Det globala indexet MSCI World var ju ner ca 2.5 % under förra året.

På den amerikanska börsen var de flesta investerare ner för helårat 2015.

Bild1

Det här går väl i linje med de undersökningar, bl.a. från organisationen Dalbar, som brukar publiceras på årlig basis. Dessa brukar visa att många investerare till och med presterar sämre än den investering som de investerar i.

Bild2

Att äldre personer investerar bättre än yngre var inte heller någon överraskning tänker jag. Gammal är ju ändå äldst och jag tror att den generella riskbenägenheten sjunker med åldern.

Bild3

Att kvinnor generellt sett är bättre investerare än män är inte heller någon nyhet för mig. Det handlar också om riskbenägheten och investeringar över tid handlar om att inte förlora pengar snarare än att tjäna pengar.

Bild4

Den här blev jag lite förvånad över faktiskt. Normalt sett brukar man säga att ju högre utbildning och mer ansvarsfullt yrke, desto sämre investerare i genomsnitt. Det handlar många gånger att man behöver vara säker i sitt yrke för att kunna genomföra det, men när man för över samma beteende på finansmarknaden brukar det inte fungera. Man vill liksom inte ha en osäker läkare.

Bild5

På Openfolio har man även matchat avkastningen mot en mängd roliga men irrelevanta fakta. Ovan är det matchat mot stjärntecken och precis som väntat var korrelationen låg. De har även matchat det mot om man har en ny iPhone eller en gammal iPhone. :-)

 

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök