7 nej senare....
Sök:

7 nej senare….

En sann historia om en förhandling med banken om att låna pengar till ett litet hyreshus

7 nej senare….
Den här artikeln publicerades 2012-05-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Nu!!! var det återigen ett tag sedan jag delade med mig på bloggen och tänkte därför berätta om ett spel som jag har spelat de senaste fyra månaderna – nämligen spelet att köpa ett mindre hyreshus/hyresfastighet.

I början av januari upptäckte jag nämligen en liten hästgård i Flyinge (20 minuter utanför Malmö, precis norr om Lund) som både jag och Caroline tyckte och fortfarande tycker  är himla mysig och fin. Ett vitt korsvirkeshus från slutet av sjuttonhundratalet på nästan 350 kvm.

Dessutom har gården en annan fördel som gör fastigheten extra intressant och det är att den består av 4 lägenheter. Vi skulle kunna bo i den ena på 130 kvm och de andra tre är redan uthyrda. Det vill säga att istället för att ha det som det är nu, betala 8000 sek i hyra varje månad för vår vindsvåning i centrala Malmö, så skulle vi där få en större lägenhet, 5000 kvm tomt med två stall med totalt 9 stallplatser där majoriteten av stallplatserna också redan är uthyrda.

Men det är inte det som är det viktiga i den här delningen – det viktiga och som jag hoppas att du kan ha nytta av är mina erfarenheter av att förhandla med banken. Jag är ju sedan en tid tillbaka kund hos flera banker – Swedbank för min löpande ekonomi, SEB för mitt betala-mig-själv-först konto och sedan Nordnet och Avanza för våra investeringar i fonder och aktier. Så naturligtvis började jag med att kontakta både Swedbank och SEB för att få ett lånelöfte till huset.

Den första banken jag pratade med var SEB. Där träffade jag en bankrådgivare i min egen ålder, som verkade väldigt trevlig och ”på”. Vi pratade, jag visade kalkylen, presenterade Balansbladet för vår ekonomi och där får jag det första nej:et med motiveringen:

Vi räknar inte hyresinkomster som inkomster…(!?!)

Jag var helt chockad, och frågade varför inte? Nej, det är vår policy, säger han. Vi pratar lite mer om det och han säger:

Jag får egentligen inte lov att säga det, men gå till en annan bank för jag håller med dig om att det är konstigt och jag förstår personligen inte heller den här policyn som vi har.

Jag gick därifrån något omtumlad – men skrattade lite när jag pratade med Caroline, för min reflektion var ungefär;

Äntligen en bank med sjukdomsinsikt… : )

Nästa bank jag kontaktade var naturligtvis Swedbank (kollade också med SBAB, men de refuserar alla hyrehus av princip enligt fastighetskod) och här börjar den roliga eller sorgliga delen – beroende på hur man ser det. Det första nej:et jag fick var med samma motivering som på SEB:

”Vi tar inte hänsyn till hyresinkomster i kalkyler på små hyreshus och hyresfastigheter…”

Som jag alltid brukar säga på mina Balansekonomi kickoffer, så är ett nej bara ett tecken på att man behöver lära sig något eller att idén fortfarande inte är tillräckligt bra. Att det är precis på det sätt som Randy Pausch säger i sitt fantastiskt inspirerande videoklipp på Youtube:

Väggen som du springer in i är inte där för att hindra dig. Den är där för att ge dig en möjlighet att visa hur mycket du vill ha det och hur viktigt det är för dig.

Väggen som du springer in i är inte där för att hindra dig. Den är där för att hindra alla dem som inte vill det lika mycket som du.

Så jag gjorde som jag lär, jag frågade: ”Varför inte det?” Då fick jag svaret från bankkvinnan:

För att en hyresinkomst är ju bara garanterad i tre månader….

Eftersom jag redan varit med om den här idiotinvändningen en gång tidigare på SEB så fann jag mig ganska snabbt i det och replikerade;

Ja, så är det ju naturligtvis, och en lön från en anställning är ju naturligtvis garanterad resten av livet…. *ironi*

Efter lite mejlväxling, kom vi då överens att det var rimligt att räkna iaf en del av hyresinkomsterna (vilket lugnt räckte för kalkylen) och då kom nästa nej, med följande motivering, direkt kopierat från mejlet:

Har ni minst 1 miljon i cash money? Realiserade! Att betala in som egen insats. Vad jag kan se finns det kontanta medel motsvarande 15 831 kr (Jan) och 2 343 kr(Caroline). Var finns resterande? Dessutom finns krediter motsvarande 957 694 kr.

Jag kommenterar inte ens bristen på tillit, men motiveringen är alltså att vi har för lite kontanta medel, ”bara” ca 18.000, stående på deras konto. Detta är ju intressant ur två perspektiv, det första att 4.400.000 svenskar inte har 25.000 i finansiella tillgångar vilket innebär att vi det tillfället ändå hade förhållandevis mycket pengar liggande på ”skitkonto” med obefintlig ränta.

Det andra är ju, som jag svarade – att det borde ju i deras bok vara ett tecken på ekonomisk intelligens, eftersom bankkonto är det sämsta stället man kan ha sina pengar på, eftersom inflationen äter ju upp kontanta medel på ett bankkonto. Att då ha 1 Mkr, stående på deras konto hade ju varit definitionen på ekonomisk idioti. Ur mitt perspektiv eftersom jag hade förlorat nästan 20.000 SEK per år på det.

(Att banken skulle tjäna på att jag har pengarna stående på ett 0 %-konto är ju en annan historia. Tyvärr har vi i Sverige över 1.100 miljarder stående på konton med extremt dålig ränta, om bankerna bara skulle betala 1 % mer i ränta så kulle det innebär 11 miljarder – tro sören att man inte pratar högt om det. ).

Vi kom förbi det nej:et också till slut när jag berättade om våra aktiedepåer och att vi har pengarna hos andra banker.

Sedan var det lite mejlväxlande igen och sedan kom nästa nej;

Caroline är arbetslös och vi kan då inte bevilja något lån till henne.

Ja, det är sant – Caroline går för närvarande på föräldrapenning eftersom det är rikedom i vårt liv att kunna vara tillsammans hemma med vår lilla ögonsten Freja som vi dessutom under samma period nästan har fått ihop 100.000 SEK till.

Att Caroline i november disputerade, numera är doktor (Ph.D), och att genomsnittslönen för disputerade forskare i Köpenhamn ligger på 35.000 danska kronor och uppåt, att det inte är särskilt svårt att få jobb, det togs ingen hänsyn till. För att medla fram en lösning, så fick jag komma med förslaget – ja, men villkora då lånelöftet att Caroline behöver visa att hon har en anställning. Efter lite mejlväxling så tackade banken ja till det.

Ett par dagar senare kommer nästa nej – motivering att jag tjänade för lite. Gör man en UC på mig för 2011 så upptäcker man att jag plockade ut mindre än 200.000 SEK i lön under föregående år. Efter ett antal mejlvändor lyckas jag då förklara för banken (samma bankman i alla vändorna) att återigen att plocka ut en hög lön är väldigt dumt ur ett ekonomiskt perspektiv.

Eftersom mitt och Carolines mål är ekonomisk frihet där vi lever på avkastningen av våra passiva inkomster, så är det i Sverige enormt skattemässigt fördelaktigt att behålla pengarna i vårt aktiebolag. Tittar man dessutom på Caroline så tjänade hon förra året över 450.000 vilket gör att vi hade en hushållsinkomst på över 600.000 SEK.

Dessutom blev jag förvånad att de inte hade kollat upp resultat och balansräkningen för mitt bolag (som är offentlig uppgift från t.ex. sajten allabolag.se) som omsatte 950.000 SEK, men en vinst på nästan 300.000 SEK innan finansiella poster. Det vill säga att jag i ett slag skulle kunnat i princip dubblat min lön i två överföringar….

Efter ett tag så kom vi förbi det ”nej:et” också. Då kom vi till nästa nej, som motiverades ungefär så här:

”Totalt kommer ni med CSN lån och Volvofinans ha 6 855 tkr i krediter. Era goda uträkningar till trots måste vi följa bankens krav vid kreditbeviljning.  Sammantaget ser vi inga möjligheter till att bevilja lånelöftet.”

Då började nästa konversation – som handlar om det här med bra och dåliga lån. Det gäller ju att skilja på:

 • Dåliga lån = dvs lån som kostar dig pengar varje månad
 • Bra lån = lån som du investerar i något som varje månad ger dig mer pengar än vad räntan kostar

Att ha 7 Mkr i lån, spelar ju ingen roll om man har intäkter varje månad som med god marginal betalar alla utgifterna – som det var i det här fallet. Att säga som Göran Persson –  ”om du är satt i skuld så är du icke fri”, är helt enkelt inte sant.

Det är ungefär samma populistiska sammanfattningar som Anders Borg brukar använda för att beskriva ekonomiska situationer (t.ex. den om vargflocken som sliter sönder Europa) – det är lätt för t.ex. journalister och folk att komma ihåg och det är tillräckligt plausibelt för att vara sant. Men fråga vilket företag, riskkapitalist eller professionell investerare så kommer de att säga precis motsatsen.

Efter lite mejlväxling kom vi då förbi det nej:et också. Då kom nästa ”nej”. I det fallet hade de på banken fyllt i siffrorna i sitt program där de gör en ”boendekalkyl” för vår räkning:

Riskränta räknas på Hypotekslån 5 år plus 3%  samt amortering 1% av lånat belopp upp till 75% samt över 75% 10 års amortering.

I budget finns ”kvar att leva på”  för familj med 2 vuxna och 1 barn = 16 800 kr. I er kalkyl har tagits hänsyn till hyresintäkt och årslön för Caroline motsvarande 35 000 kr/mån. Fast anställning för Caroline är ett krav. Vi står fast vid vårt avslag eftersom vi måste följa Swedbanks krav för godkännande av beviljning av kredit.

Eftersom jag sedan 2006 har gjort Balansblad på månadsbasis med inkluderad resultat- och balansräkning blev jag väldigt förvånad när jag fick deras siffror. Särskilt eftersom de t.ex. räknar amortering som en utgift?! Ungefär sedan när då? Jag hade för mig att en amortering sänker ens skuld, som därmed ökar ens eget kapital… eller är det jag som är ute och reser?

Ännu värre blir det när jag upptäcker att de dessutom har räknat fel(!!) på i princip en halv miljon i kalkylen. Vilket i deras kalkyl innebär att vi kommer att gå 10.826 SEK back i månaden…

Vilket är ju extremt märkligt eftersom vi idag går plus i slutet av månaden, och i huset skulle vi slippa hyran och dessutom få in ytterligare 14.000 SEK utöver det. Notera verkligen att vi pratar om att gå från att idag betala 8.000 SEK i hyra (minus) till att FÅ 14.000 SEK i månaden utöver att vi inte betalar någon hyra, dvs. nettoförbättringen i ekonomin är hela 22.000 SEK per månad!!

Jag påpekar felräkningen och får svaret:

Du tänkte rätt, jag räknade fel , topplånet ska vara 600 tkr amort 60 tkr/år. Underskottet blir ”bara” 6 892 kr. Ja, man ska ha 16 800 sek för 2 vuxna + 1 barn. Du kan gå in på http://www.swedbank.se/privat/boende-och-bolan/index.htm  och räkna.

Det är ju en felräkning på en halvmiljon eller bara 40 % men det gör ju inget(?!).

Det hela börjar nu bli lite surrealistiskt, borde inte banken hjälpa mig att göra affären, borde inte de vara de som kan mest om ekonomi? Istället för att jag ska utbilda dem? Min profession till trots, så en ekonomisk intelligens på lägsta nivå borde man kunna förvänta sig.

Iaf. för att hjälpa banken på traven så backade jag på mitt ursprungliga mål av förhandlingstekniska skäl – eftersom jag ändå aldrig skulle köpt huset för 6 Mkr, eftersom det är felprissatt på den nivån. Så jag gick över till mitt ”normalmål” som låg på 5 Mkr och det ändrade spelplanen. Några tips som jag vill dela med mig här till dig är:

 • Lägg alltid ett skambud, vi började med budet 3.95 Mkr på utgångspriset 6 Mkr. Det gör att motparten ofta öppnar förhandlingen i sitt extremläge (reträtt mål).
 • När du förhandlar med banken utnyttja den klassiska formeln för målsättning i alla förhandlingar:
  • Ha ett outrageous eller stretchmål som är över det som du egentligen siktar på, som skkulle vara coolt om du fick genom. Jag började förhandlingen med banken på 6 Mkr.
  • Mitt ”normal mål” som jag egentligen siktade på var 4.2 Mkr (det vill säga en total köpeskilling på 5 Mkr)
  • Ett reträttmål som du går på om du inte får ditt normalmål. I mitt fall så låg det på ca 3.5 Mkr.

Anledningen är att det är mycket enklare att sänka sina krav, det är lättare att gå från 6 till 5 än att gå från 5 till 6. Det samma gäller i företag och t.ex. nyemissioner, ta alltid in mer pengar i början än att komma tillbaka senare och be om mer.

Iaf. så jag mejlade tillbaka till banken med följande mejl för att hjälpa dem på traven och återta både initiativet i spelet och framförallt i förhandlingen:

 Jag skulle vilja be dig att fylla i boendekalkylen med följande förutsättningar/ändringar. Vi sätter budet på huset för 5.000.000 SEK istället för 6.000.000 SEK

 • Vi lägger en kontantinsats på 750.000 vilket innebär att vi har pengar till engångsavifterna separat
 • Höj min lön till 30.000 SEK innan skatt per månad
 • Sedan har vi en kapitalinkomst på ca 100.000 SEK per år också. Bl.a. räntan från bolaget för de 920.000 SEK i lånet.
  (det är det som du ser t.ex. i årsredovisningen som den finansiella utgiften).

Döm av min förvåning när jag då får bekräftat från banken att det gör att boendekalkylen slutar på plus, men att de fortfarande inte kan tacka ja. Svaret enligt nedan:

Visst blir det plus, men det kvarstår fortfarande samma problematik betr. Carolines anställning och att ni urholkar ert sparande.

Enligt DI per 2011-11-12 går ju inte Balansekonomi riktigt så lysande som du vill påskina.

”Men även Balansekonomi hackar. Utbildningsföretaget, som drog in drygt 4 Mkr under det senaste räkenskapsåret, vänder vinst till en förlust på över 500.000 kronor. Trots att bolaget är i betydligt bättre skick än Pengakoll gapar kassan tom. I stället används checkräkningskrediten flitigt: Det senaste året har krediten vuxit från noll till en halv miljon kronor.”

När jag läste det här höll jag på att gå i taket. Hon bekräftade att svaret är att då fungerar kalkylen och allt skulle kunna vara frid och fröjd – men då får jag ett avslag med hänvisning till en artikel som står i Dagens Industri som handlar om min goda vän och kollega Charlie Söderberg och vårt gemensamma bolag Balansekonomi.

I ekonomisammanhang så är Dagens Industri marginellt bättre än Aftonbladet och att använda det som underlag var ju helt sjukt av inte minst följande anledningar (då tar jag inte ens hänsyn till att hon indirekt påstår att jag far med osanning):

 • Det är ju för f-n inte Charlie som ska köpa gården, det är ju Caroline och jag.
 • Att hänvisa till Internet och sensationsjournalistik som motivering och inte efterfråga en resultat- och balansräkning
 • Eller ens att fråga om anledningen till att det ser ut som gör – att ett företag finansierar sig med en checkkredit i en tillväxt-/konsolideringsfas är ju inget konstigt överhuvudtaget. Särskilt då vi har investerat t.ex. i ett strategiskt partnerskap med en managementkonsultfirma, expanderat genom att anställa en säljare, haft störrre seminarier än någonsin förut etc…
 • Dessutom – utan att ens gå in på ovanstående – jag är anställd av Bolmeson Holding AB, Balansekonomi är en av flera kunder som Bolmeson Holding AB har. Undrar om de skulle resonera på liknande sätt för någon som var anställd på en annan typ av företag t.ex. om jag jobbade på ett plastföretag som säljer plastdetaljer till SAAB och då skulle jag få avslag för att det inte går så bra för SAAB??
 • Kommentaren kring att vi urholkar vårt sparande är ju också intressant – jag visste inte att vi slösade upp sparandet – i min värld kallas det för ”omallokering av tillgångar”, det vill säga att pengarna bara byter arbete från ett ställe – aktier – till att istället jobba på ett annat ställe – hyresfastighet. På vilket sätt urholkar det sparandet?? Hon kan ju inte ha menat på månadsbasis, för där gick vi ju också plus? *förvirrad* *ironi* :-/

Jag funderade länge på vad jag skulle svara på det mejlet, jag skrev en hel del mejl som jag tack och lov inte skickade, utan till slut valde jag att ”bara” svara enligt följande:

Hej! Det här ett svar under all kritik. Var vänlig och skicka mig kontaktuppgifterna till din närmsta chef.

På det fick jag följande svar:

Hej igen, Jag tar upp ärendet i vår kreditnämnd som är vår nästa instans.

Som jag svarade följande på:

Hej, det behövs inte. Bara skicka kontaktuppgifterna till din chef.

Följande konversation fortsatte då – jag mejlade igen eftersom jag inte fick något svar:

Jag inväntar fortfarande kontaktuppgifterna till din chef. Eller ska jag behöva ringa/komma in till kontoret för att ta reda på dem själv?

Därefter fick jag ytterligare följande nej:

Ärendet har dragits i vår kreditnämnd och den tyngsta anledningen till avslaget är att Caroline saknar anställning. Den här typen av objekt kräver en högre insats än 15% i storleksordning 20% i synnerhet om marginalerna är små.  Det finns säkert en anledning till att objektet funnit till försäljning längre tid än 450 dagar.

Eftersom jag just i det läget fortfarande var lite upprörd för hur det gick, brydde jag mig inte så mycket om det svaret, utan fick tillslut kontaktuppgifterna till chefen och bokade ett möte med honom. Att det legat ute i 450 dagar, var ju också anledningen till att jag lyckades förhandla ner priset med 1 Mkr….

Efter ett par dagar träffades vi och här vill jag verkligen uppskatta chefen på det Swedbank-kontoret, för det första var han väl insatt i ärendet och påläst. Det andra var att han försvarade sin medarbetare vilket jag absolut kan förstå och uppskatta eftersom det är en ledares uppgift att försvara sina medarbetare. Han bad inte riktigt om ursäkt men sa något i stil med följande:

Ja, jag kan ju inte säga att vi har skött det jättebra, men sen kan det ju vara lite svårt med mejlkommunkation och NN tänkte ju, att jag har ju gett honom avslag 6 gånger – ger han sig inte snart?

Det här är ju också lite tragikomiskt – är det inte bankens uppgift att tjäna pengar på sina kunder, och här är en banksäljare som resonerar kring sina kunder – ”ger han inte upp snart?”, borde det inte vara tvärtom?

Det är ju jag som är kund till banken och det är ju banken som tjänar pengar på att jag gör affären med dem. Närmare bestämt tjänar ju banken över 150.000 SEK på en affären, ytterligare 40.000 SEK på de andra räntorna som jag betalar till banken (för att inte tala om vad mina företag totalt betalar per år till banken), vilket bör ju motsvara iaf 1/3 av en normal banktjänstemans lön….

Efter ett bra samtal med chefen så kom vi till slut överens och – hurra! – två dagar senare kom lånelöftet från banken på posten! Seger! :-)

Sammanfattning

Men vad kan man dra för slutsatser av ovanstående historia? Om jag skulle sammanfatta och sätta rubrik på dem så skulle jag säga följande:

 1. Ge dig aldrig! Låt inte en banktjänsteman stå i vägen för din dröm eller ditt hus. Innan du har försökt 100 gånger eller fått 100 nej så har du inte rätten att uttala dig eller bedöma huruvida det går eller inte går  (tack till Taki, min f.d. coach som lärde mig det här). I mitt fall krävdes det ”bara” 7 st nej.
 2. Se alltid till att ha initiativets makt, led konversationen och förhandlingen med banken. När du vill köpa ett hyreshus, en fastighet eller någon annan affär, se till att hela tiden komma med nya förslag för att föra förhandlingen framåt. För banken är det bara en av tusentals affärer, de förlorar väldigt lite på att säga nej, men för dig så kan det ju handla om din dröm. Tyvärr kan du inte lägga ansvaret för att driva konversationen på banken.
 3. Inse att den som du förhandlar med, eller att ”bankrådgivaren” inte alls är en rådgivare utan en säljare, med sin agenda och sina säljmål och du sannolikt är en ”besvärlig” kund eftersom du inte passar in i mallen. Genom att bara säga nej till dig, gör banksäljaren det enkelt för sig eftersom han/hon inte behöver anstränga sig.
 4. Fråga aldrig om lov! Banken är definitivt inte parten som skall berätta för dig om det går eller inte går. Behandla banken som vilken leverantör som helst. Det handlar om att berätta för dem vad som ska hända och typ säga: ”Den här fastighetsaffären kommer jag att göra, frågan är inte om den kommer att ske, frågan är bara om den kommer att ske med dig, eller om det kommer att ske tillsammans med någon annan.”
 5. Inse att banksäljaren kommer att dra det genom sitt eget filter och hon/hon har sannolikt aldrig gjort en liknande affär, kan inte relatera till den och sannolikt avdömer den då enligt sina egna värderingar.
 6. Inse att du förmodligen kan mer om ekonomi än din bankman… Jag påstår – kanske något hårt – att om personen som du har att göra med på banken, hade kunnat något om ekonomi, passiva inkomster och att skapa ekonomisk rikedom – då hade de sannolikt inte jobbat kvar på en bank, år efter år, efter år. Detta av samma anledning som jag inte tar råd av en fet människa kring hur jag ska gå ner i vikt eller går till en flintskallig för att lära mig sköta håret.
 7. Ta ett personligt möte – det är svårt att se nyanser och lösa saker via e-post. Ett personligt möte är nästan alltid att rekommendera. Se också till att träffa rätt person när du väl är på mötet.
 8. Ge banken bara det som de behöver – lite pinsamt att erkänna så handlade det för mig till slut om att få ”rätt”. Insikten är också att det är betydligt enklare att bara ge banken det som de behöver för att jag ska kunna nå mina mål. Ungefär som historien med den prostituerade och torsken. Torsken är ute och går med den prostituerade och frågar – så vad heter du? Hon svarar, vad vill du att jag ska heta? Som sagt, ge banken det som de behöver för att tacka ja på enklast möjliga sätt.

Är det någon mer insikt som drar från historien? Eller har du någon annan kommentar eller reflektion, kommentera gärna!

Epilog

Tyvärr har det i skrivande stund ännu inte blivit affär, för vi kommer inte riktigt överens med säljaren om priset. Jag hoppas att eftersom huspriserna i Skåne är i en fallande trend, att säljaren kanske kommer tillbaka.

De vill i dagsläget inte gå under 5 Mkr och vi har bjudit 4.750.000, vilket jag till och med anser vara lite i överkant. De har således tackat nej till budet. För 4.500.000 SEK hade vi sannolikt inte tvekat och tagit huset, vi har till och med kollat upp dagis till Freja och allt annat.

Men det är ju det som är problemet och samtidigt fördelen med den typen av objekt – att det gör inget för en ägare att hålla på dem, eftersom de faktiskt varje månad genererar pengar.

Men som sagt – historien är ju inte slut än eftersom hyreshuset fortfarande inte är sålt…


Den här artikeln publicerades 2012-05-06 klockan 19:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Intervjuer och läsarhistorier, Köpa och investera i fastigheter, Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

67 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan,
  Väldigt bra samt inspirerande läsning du har skrivit!
  Hoppas själv kunna uppfylla en dröm jag har, nämligen att driva hyresfastigheter. Vill lära mig vilka fallgroparna är vid förvärvet så jag inte drar vatten överhuvudet så att drömmen inte omvandlas till en mardröm. Undrar t.ex. om det är bättre att förvärva fastigheten via ett aktiebolag än som privatperson?
  Hälsningar
  //Helen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helen
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Underbart skrivet! Både roande och tragiskt på samma gång!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hanna
 3. Vit pil

  Hej
  otroligt inspirerande läsning och gör det lättare för en nybörjare.
  Det är så att jag går i funderingarna att köpa en fastighet med 6st lägenheter på 345kvm och en mark på ca 8000kvm. legat ute ett tag inte super duper länge men ett tag.
  problemet är att jag behöver mer lärdom och att jag är den som jobbar och sambon studerar men jag ser potentialen i fastigheten och tror detta kan vara något.
  Mina tankar går i att starta upp ett AB och köpa fastigheten.
  Hoppas jag skulle kunna få prata med dig i en mejlkontakt för att få mer insikt och kött på benen.
  Om intresset och tiden finns så får du mer än gärna kontakta mig på min E-post johnny.oberg@live.se

  Mvh/Johnny Ö

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny
  1. Vit pil

   Kul! :-)

   Om du har frågor, ställ dem gärna i Frågor och svar-delen här på bloggen, där får du oftast bäst och snabbast svar av andra läsare och från tid till annan även mig.

   Hälsningar,
   jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Härlig läsning. Älskar bloggen och hoppas på att få min fru att även få upp intresset.

  Känner igen mig då jag tittar efter hus just ni för att få ned boendekostnadaderna. Vi har hyra på 8500 och lägg där till det som så fint kallas driftkostnader landar vi på nästan 12tkr i månaden för att bo i en hyresrätt.

  Från en bank med våra inkomster på ca 45tkr in per månad så fick vi lånelöfte på 2.5 miljoner. Det med ca 500tkr i lån och krediter varav en majoritet är studielån. Dock när vi pratade med handelsbanken då vi tittade på ett objekt för ca 1.3 miljoner totalt fick vi nej och banktjänstemannen gjorde mig nästan mörkerrädd så dåligt insatt var hon.

  Utöver våra utgifter så sparar vi till barn, buffer och boende. 2000kr i månaden till boende. Dessa pengar skulle antingen kunna bygga mer buffert eller investeringssparande och ge ytterligare utrymme. Men det såg inte hon…

  Värst var dock att hon snöade in sig på att det var direktverkande el och att hon hört att det kan bli dyrt. Energideklaration och redovisning av hur mycket el tidigare ägare gjorde av med kunde hon inte klara av räkna på.

  Så det fick bli en annan bank med tjänstemän som inser att vi är en potentiell inkomstkälla för dem.

  Den kalkyl som hon tog fram skulle enda vis 8% ränta toppa på 13tkr. Och innan räntan når dit så dröjer det och vi skulle kunna ha både ännu mer buffert och amortera av.

  Tittar nu på ett hus där vi skulle toppa ca 9000tkr i månadskostnaden totalt även med 6% ränta. Tänker gå tillbaka till dem just för att se ifall de är lika dåliga på affärer igen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 5. Vit pil

  Välskrivet, men är det inte dumsnålt att avstå affären för 250′ ? Det låter dessutom som att du investerat extremt mycket tid i detta och ni vill verkligen ha det, vad är då 250′ på lång sikt? Om det är mycket pengar kanske ni bör avstå ett förvärv i den prisklassen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
  1. Vit pil

   Ja, du har helt rätt. Det var andra faktorer som avgjorde då. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Hej Jan,

  Minns du vad fastigheten i Flyinge var taxad som?

  Mvh
  Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Tyvärr. Tror det var en 320 men kan lika gärna varit en 220.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Mycket välskriven text Jan! Har själv upplevt liknande situation i alla fall ”känslan” nu rätt så nyligen. En högre makt att brottas med och vinnarskallen i täten, som vill ha rätt. Gillar dina uträkningar och din analys.

  Mvh
  Hannes Nauber

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hannes Nauber
 8. Vit pil

  Välskriven och underhållande artikel. Är på gång med att köpa mark för att bygga fritidshus i Stockholmsområdet där folk klättrar på väggarna för att få ha någonstans att bo. Jag kommer bygga en huvudstuga, Attefallstuga och Friggebod, och alla tre ska gå att bo i, med värme, rinnande vatten osv, och jag kommer hyra ut dem så fort som möjligt.

  Via uthyrningarna kommer jag få in mer (!) pengar varje månad, trots att jag betalar bankens låneränta och avgifter. Attefallstugan kommer jag få ca 10.000 kr per månad för och den kommer vi smacka upp på bara några månader. Sen tillkommer huvudstugan, Friggeboden och min hyreslägenhet i innerstan som jag hyr ut eftersom jag kommer bo i huvudstugan tills den är färdigbyggd. Även vid ett dåligt scenario bör jag få in bättre cash-flow än jag får idag, trots att jag kommer betala bolån på drygt 1,5 % . Det gäller dock att få bankerna att se detta. Lär bli mycket petande i detaljer och ”riskbedömningar”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Loå
  1. Vit pil

   Lycka till, det låter som ett spännande projekt!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej!
  Härligt skrivet underbart. vi sitter i samma situation nu och förhandlar med banker hit o dit men bara nej hittills. men jag har fått bra tips från dig och jag håller med dig det är sant att vi vet mer om ekonomi än banktjänstemannen:)
  Hoppas affären blev av till slut för dig. För oss handlar det bara om 1,250,000 men ändå bråkar dom om olika anledningar och små saker…..
  Tack för du gav mig orken tillbaka här ska kämpas…..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Kertész
  1. Vit pil

   Ja, det gäller att hänga kvar för det som är viktigt i ens liv. :-)

   Lycka till och återkoppla gärna hur det har gått för dig.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Efter jag läst den här historien har jag mer och mer blivit övertygad om att aktier med belåning vid Avanza eller Nordnet är ett bättre sätt att tjäna pengar. Snyggt och prydligt har de en lista med belåningsgrad på varje aktie. Sedan är det bara att sätta sig med Hitta Kursvinnare och göra en analys och därifrån bygga ihop sin portfölj. Men stop losses och säljoptioner runt och omkring som minimerar risken.

  Handläggarna på Avanza och Nordnet är i alla fall pålästa, hungriga och vänliga. Din erfarenhet med Swedbank och SEB är ju rena katastrofen. Väldigt avskräckande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilo
 11. Vit pil

  ”Det är ju för f-n inte Charlie som ska köpa gården, det är ju Caroline och jag.”

  Ha ha, detta är ju så tragikomiskt.
  Du skriver så roligt Jan, nu fick jag lite pepp inför husvisningen imorgon! :)

  //Alex

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aöex
  1. Vit pil

   tack! :-) Ja, det är ju verkligen nästan definitionen på tragikomiskt, man vet inte om man ska skratta eller gråta. Hoppas din visning gick bra.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Det skulle vara intressant att veta vilka argument du hade för att få igenom hyresinkomsten. Sitter själv i en liknande sits där jag i dagsläget vill köpa ut min man från vår lägenhet med en uthyrningsdel. Ekonomin skulle gå ihop om jag får hyra ut den, men banken vill inte se det som en garanterad inkomst. Då jag bor i en studentstad så är det lite fyrkantigt kan jag nog tycka.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
 13. Vit pil

  Intressant läsning. Tycker personligen inte att detta köp låter som en bra ide. Jag har inte läst igenom precis allt, men vad jag uppmärksammade så finns inga tankar kring förmånsbeskattning för den lägenhet ni tänkte använda? Låg marginal i kombination med en mycket högt värderad fastighet är ett recept på katastrof. MEN det absolut sämsta med att bo i den egna hyresfastigheten är att man hela tiden blir störd av hyresgästerna angående diverse småsaker. Jag har gått i dessa tankar själv och kommit fram till att ”peace of mind” är mycket värt. Som jag ser ert upplägg, verkar det som ni personligen ska gå in som säkerhet i köpet (eftersom det diskuteras om privata inkomster). Dvs. att både banken och ni ser det som en privatägd näringsfastighet som delvis hyrs ut. Ni ser inte riskerna kring allt detta? Det finns gott om hyresfastigheter med mycket bra marginaler, som ni kan köpa genom ett AB. Då slipper ni hålla på att förklara för banken, som endast räknar på det som ett fastighetsföretag. Det känns faktiskt som ni tänkt mer med hjärtat och mindre med affärssinnet. Personligen har jag varit inne på samma spår som ni, för att senare tänka mer klart.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MR.X
  1. Vit pil

   Hmmm… vem har sagt att hyresgästerna tvunget måste trö en på halsen? Det kan ju vara tvärtom, eller?
   Blev det något hus? Tiden har ju gått.

   Jag ska banne mig köpa ett hus jag med och låta vinstpengarna på mitt nuvarande boende jobba åt mig.
   F.ö. vill jag tacka för trevliga seminariedagar – nån kinesiska lär jag dock inte ge mig i kast med!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Annika Kajander
  2. Vit pil

   Jättebra inlägg du skrev, helt klart tänkvärt och jag tror det är en hel del som faktiskt funderar på att t.ex. hyra ut en del av bostaden till någon student. En god tanke men visst kan det ju slå fel. Nu har ju regeringen t.om. gjort det än mer fördelaktigt att just hyra ut i andra hand så det går ju att tjäna en liten summa på det och då kanske man står ut med lite småtjafs.
   Du glömmer dock en sak, det är ju ändå du som privat hyresvärd som bestämmer som ska bo i lägenheten och jag antar att de flesta hyr inte ut till vem som helst utan vill väl på nåt sätt skaffa sig en känsla av vem det är som ska hyra ut men absolut finns det risker.

   Finns det verkligen bra köpobjekt idag för en privat hyreshus investerare? Menar du att ägaren ska sköta stora delar av driften själv (vilket givetvis ökar på vinstmarginalerna även efter att kapitalskatten har dragits) eller tänkte du en situation där ägaren köper in alla förvaltningstjänster istället? Om vi tar det senare fallet vad blir ränteabiliten på det egna kapitalet för ett mindre hyreshus efter att AB-skatten dragits? Det är den siffran som är den mest intressantast för mig och den siffran som skall stå i jämförelse mot ex. Balder eller Castellum som totalt går fram inkl. utdelningar säg 6-8% årligen (det är detta som gör mig så skeptisk till att äga ett hyreshus utan det behövs nog 5 hyreshus för att nå fullskaliga skaleffekter för att nå acceptabel ränteabilitet på eget kapital).

   MVH Anders

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders Larsson
 14. Vit pil

  Hej Anders! Jag vill bara passa på att ge dig några boktips. ”Därför vill vi att du ska bli rik” av Donald Trumph / Robert Kiyosaki var den första bok som inspirerade mig till det här med fastigheter, och efter att du läst den är ”Rich Dad Poor Day” av Robert Kiyosaki ett alldeles utmärkt val. Båda finns på svenska på t.ex. cdon.com. Jag kan varmt rekommendera dig dessa böcker, jag tror verkligen att de kommer förändra ditt liv, så länge du har tron på dig själv och inte är rädd för att satsa. Sedan kommer de här två herrarna garanterat stärka ditt självförtroende ytterligare. Robert Kiyosaki har sedan skrivit ett flertal andra böcker, men dessa två tycker jag är en perfekt start för dig! Att investera i hyresfastigheter är mitt livs bästa val, och det kommer säkerligen bli ett kanonval för dig med!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif Eriksson
  1. Vit pil

   Hej Leif!

   Haha över ett år sen du skrev det där svaret och oj va fort tiden har gått, det kändes som om det var igår jag skrev min kommentar. Jag var då och är fortfarande intresserade av att investera i ett hyreshus och har läst på en del men just de här böckerna som du ger tips om har jag faktiskt inte hört talas om (inte heller författarna) så jag tackar för dessa och ska kika efter dem, det lovar jag! Och kul att det finns de som faktiskt vågar satsa och att det går bra för dig. Men min tanke vad gäller hyreshus är ändå, ett hyreshus räcker ju inte utan det behövs ju ett antal, kanske minst 5 för att det ska bli betydande ekonomiska skalfördelar. Visst du kan äga 1 hyreshus med fyrtio lägenheter men jag tror det är få privatpersoner som gör det. Du får gärna berätta lite om din strategi gällande ägande av fastigheter :)

   Mvh Anders Larsson

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders Larsson
   1. Vit pil

    Hej Anders!

    Strategin för mig är väl egentligen att köpa fler fastigheter allt eftersom banken släppet till. Bankerna har verkligen inte varit lätta att ha att göra med när det gäller nyutlåning, och jag har fått indikationer på att de snarare vill ha 30-50 procent handpenning vid ett köp på sistone. De skyller såklart på finanskrisen och att de måste ha bättre kapitaltäckning för sina lån…

    Jag tittar i alla fall uteslutande på fastigheter i mindre orter, så man kan få en avkastning på totalt 10%, efter att räntorna är betalda. Tittar man på städer med 50 000+ invånare är det inte ovanligt med an avkastning på 5% eller sämre, och då tycker jag inte det är värt alls att lägga X antal hundra tusen på ett hyreshus.

    Om vi tittar på verkligheten idag så har jag två hyreshus som jag köpt för 1 000 000 respektive 1 800 000. Jag har lagt ner ungefär 500 000 på renoveringar ur egen ficka, plus att jag stoppat in 300 000 kontant, så totalt har jag investerat ca 800 000. Totalt har jag alltså gett 3,3 msek för fastigheterna.

    Jag har fått fastigheterna värderade till 3,85 msek. Samtidigt har jag lån för 2,6 msek, vilket ger en belåningsgrad på 67%.

    Vinsten är ca 330 000 kr/år efter att räntor och all drift är betald, vilket ger en avkastning på 10%, räknat utifrån att jag betalt 3,3 msek för fastigheterna inkl. renoveringar. Det intressanta i sammanhanget är när man tittar på avkastningen på det egna kapitalet vilket är hela 41%! (330 000/800 000=0,4125). Försök slå det genom sparande på bankkonto, i fonder eller aktier. Visst, att klå den avkastningen ett bra år i RÄTT fond eller aktie är ju inte så svårt, men att ha 41% år efter år, det vågar jag påstå är omöjligt.

    Sedan ska det tilläggas att jag i de här siffrorna inte dragit av för det löpande underhåll som ändå krävs. Var 15-20:e år behöver jag byta ur vitvaror, måla om huset osv, men det är så sällan att det inte blir många tusenlappar per år att räkna av från den totala vinsten. Detsamma är om man emellanåt måste tapetsera om eller måla om, det gör inte många tusenlappar av totalen. Dock är all drift inräknad, och jag varken klipper gräs eller skottar snö själv. Antingen har jag gett en hyresgäst hyresavdrag för det, eller så har jag lejt bort det till en firma. Jag är inte ute efter att jobba ihjäl mig med fastigheterna, även om de första två åren var otroligt kämpiga, då jag renoverade ena huset otroligt omfattande, och gjorde det mesta själv. Men för mig var det enda sättet att få råd, att jag köpte ett renoveringsobjekt billigt.

    Såklart kommer man inte långt på 330 000 kr per år, eftersom det ska skattas en hel del på beloppet. Men om jag hade sex likartade fastigheter istället för två som jag har nu, så skulle avkastningen istället hamna på (330 000 x 3) 990 000 kronor, vilket efter skatter och annat roligt i princip täcker en normal årsinkomst.

    För att gardera sig mot lite vakanser, framtida underhåll osv, så skulle jag nog vilja säga att man skulle kunna leva på någonstans omkring 6-8 fastigheter, beroende på belåningsgrad, räntenivå och såklart hur stora fastigheterna i fråga är. Men redan vid 1-2 fastigheter så pratar vi ju om en skapligt stor ekonomisk vinning man har av fastigheterna.

    Det är ju också så att om man nu inte sitter på någon större summa pengar så får man jobba sig fram och köpa ett hus i taget, som jag gjort. Det handlar om att ha ett startkapital, och sedan köpa en tillräckligt billig fastighet för att man ska ha råd att köpa den. Har man en del pengar och kanske låneutrymme på sitt egna boende så är det såklart också ett sätt att gå.

    Det har nu gått tre år sedan jag köpte min första fastighet, och är mer eller mindre på väg att köpa en tredje nu, kanske rentav en fjärde om jag lyckas få till finansieringen. Jag räknar ändå med att inom 10 år ska jag kunna sluta jobba och försörja mig helt på mina fastigheter.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Leif
 15. Vit pil

  Hej! Jag har aldrig varit inne här förut och nu så här i efterhand är jag superglad över att ha kommit in på din sida Jan! Haha, lite lustigt hur saker och ting utvecklas. Efter att ha lyckats googla mig fram till en här sidan så tänkte jag först: ”kul med lite råd om hur köpa hyreshus, men det får inte var för långt bara! Men sen ju mer jag läste tänkte jag: ”grymt intressant, låt det inte bara sluta!” Sen kom jag ner till kommentarerna och jag blev även inspirerade av dem!
  Väldigt bra skrivet och väldigt kul att få ta del av alla era tankar då det inspirerar mig för att försöka själv. Min känsla just nu är att de som sitter på en strand på Bahamas och dricker en kall härlig drink och är kring 55 år är inte bara de som fattar nåt om ekonomi utan framförallt att de vågar göra nåt! Att de faktiskt vågar hitta en fastighet, tror på den, har en vision och går till banken, köper den och tar risken. Och de som vågar ta risken är oftast de som vinner stort! Jag kommer verkligen lusläsa mer av den här sidan och kommer säkerligen själv bli mer inspirerad, var så säker på det!

  Finns det böcker i det här temat som är värda att läsa? Då menar jag både böcker som handlar om ”hur skapa en förmögenhet” och det här med att investera i ex. fastigheter.

  Tack än en gång för en jättebra och bra berättelse och kul att du stod på dig, att du vågade skriva tillbaka även om du fick sju!! nej och sen kräva få träffa bankchefen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Larsson
 16. Vit pil

  Hej Jan
  Du har verkligen visat på att envishet kan löna sig gentemot en bank.
  Jag har haft snarlika upplevelser med mina bankkontakter.
  I ett fall hade jag gått från att vara anställd till att starta eget företag och då var jag direkt inte välkommen att låna trots att jag hade obelånad fastighet.
  Ibland får man en känsla av att banktjänstepersonen är ointresserad av att få in mig som kund eftersom amn kan ”för mycket” och inte så enkelt går att lura på andra produkter som t.ex. pensionsförsäklringar. Bankens rådgivare ska man se som rena säljare.Tyvärr är de flesta människor alltför ovilliga att byta bank trots att man är missnöjd.
  Lycka till!
  Mvh
  ” Numera en otrogen bankkund”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Anderzén
 17. Vit pil

  Det var väldigt intressant att läsa dina upplevelser om ”bankproblematiken” kring hyreshus, då jag själv haft stora problem med samma sak. Jag köpte för drygt två år sedan mitt första hyreshus som förvisso var betydligt billigare än det ni tittar på, det låg ute för ett utgångspris på 1,2 MSEK, och när jag pratade med min bankman trodde jag det inte skulle vara några som helst problem att få lån då jag hade en hel del pengar i sparande, men det gick så långt att jag var tvungen att lämna vårt möte med orden ”då får jag vända mig till någon annan bank som vill ha mig som kund”, för att de några dagar senare skulle höra av sig tillbaks och tala om att de faktiskt kunde greja lånet åt mig. Kravet? 50% kontantinsats! Eftersom de var tvungna att kalkylera med risken att samtliga fyra lägenheter skulle stå tomma, samtidigt som jag skulle betala för mitt privata boende (jag hade inte tänkt bo i fastigheten). Min motivering om att det är en betydligt bättre affär att köpa ett hus och hyra ut (ger inkomster) än att köpa en villa för samma summa och leva själv i (kostar pengar), var helt orelevant för banken. Villan fick jag gärna låna till, men inte hyreshuset… Helt sjukt, och det var Nordea. Till råga på allt så tog de 5% i ränta med motiveringen att det var en ”högriskaffär” och inte kunde klassas som ”normalt” bolån. Året senare ville jag försöka få ner räntan men det var helt omöjligt fick jag förklarat för mig. Och när jag sa att jag ville köpa ytterligare en fastighet så mer eller mindre skrattade de åt mig. Då bytte jag till SEB. Lån på fastighet nummer två för 1,8 MSEK var inga större problem och jag fick en ränta oförhandlad på 3,8%. Nu har jag förvisso problem att få låna till fastighet #3, men nu skyller alla banker på finanskrisen och Basel III istället…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif Eriksson
 18. Vit pil

  Mycket intressant och informativt, precis som det allra mesta här på denna sida, Jan.
  Banker är fyrkantiga som f-n. De lever kvar på 1970-talet, före tanken på att en anställning kanske inte varar för livet.
  Det där med att vissa inkomster inte räknas som inkomster…
  Så jäkla löjligt! Så länge inkomsterna är lagliga ska banken fullständigt skita i hur eller varifrån de pengarna kommer, så länge de får betalt spelar det väl ingen roll om det är dessa pengar eller de andra pengarna.
  Tänk om t ex ICA skulle resonera på samma sätt; att en arbetslös inte fick handla mat för sina pengar från A-kassan, för de pengarna är ingen inkomst…
  Din ironiska kommentar om inkomsten av en anställning är ju helt klockren! :-)
  Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
 19. Vit pil

  Intressant läsning.. Bedrövligt också på sitt sätt. Håller tummarna för att afären går igenom. Lycka till!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
  1. Vit pil

   Hej Peter, tack för din kommentar!

   Verkar dock i dagsläget som det inte blir en affär men återkommer om det skulle ändras : )
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 20. Vit pil

  Hej Jan! Jag har följt din blogg ett tag, men aldrig kommenterat.

  Det är lite som inom Försvarsmakten, är man löjtnant eller kapten när man är 55 då är man inte den skarpaste kniven i lådan. Denna tes gäller ju även banktjänstemän, dvs som du säger att hade dom varit smarta och duktiga ekonomer hade dom suttit på ett strandhus i Bahamas vid 55 och inte som ’personlig bankman’.

  För att vara så ung som du är är du mycket klok, speciellt inom ekonomi. Jag har läst dina blogg och tagit till mig många av dina teser och kommentarer och verkligen använt dom. Jag och min hustru har på 6 år fått upp ett eget kapital på en bra bit över 10M och börjar nu tangera 20 från att att bara ha suttit med villa och volvo. Vi började precis som du med hyresfastigheter och jag känner igen denna frustration man får varje gång man ska ’gå till banken’. Vissa gånger tror man att man är med i ’dolda kameran’ när dom säger nej. Efter ett tag så kommer man till insikt om att det är helt enkelt en ointelligent person du har framför dig, det är därför dom sitter som ’personlig bankman’.

  Jag kan inte räkna hur många ggr vi bytat bank, men det går. Tricket är att få den ’nya personliga bankmannen’ att tycka den banken du lämnar är dumma i huvudet och få dom själva att framstå i bättre dager, då brukar det gå bra.

  Nuförtiden har vi det ganska mycket lättare då vi har ett bra kapital, banken bugar och bockar mycket mer. Varje år kör vi en runda med räntorna mot ett flertal kreditinstitut och byter obönhörligt om det så är 0,01% billigare någon annanstans. Det går att pressa räntorna väldigt mycket om man bara vill och framförallt orkar. Jag brukar säger till dom att dom bara säljer bensin (=pengar) och att jag skiter högaktningsfullt vilken logga som står på macken (=inbetalningskortet till räntorna), det är ju samma vara. Men inte ens de mest ointelligenta tjänstemännen fattar ibland detta.

  Det är märkligt att bankerna inte inser att dom sätter dom mest ointelligenta längst framme hos kunden isf tvärtom, men min egen tes är att våra banker finns för att de flesta människor med vanliga villalån är antingen ointresserade eller ointelligenta. Dvs ’kaka söker maka’, vilket gör att bankerna tjänar ohemult mycket penga på att folk faktiskt har sina pengar på ett noll-räntekonto. Dvs fel+fel = rätt.

  Sammanfattningsvis kan jag bara säga: Kämpa på, det gick för oss och det kommer att gå för er också…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  K Nilsson
  1. Vit pil

   Hej K Nilsson,

   Ett stort tack för dina uppmuntrande ord! : )

   Verkligen, uppskattar dem.
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  Imponerande uthållighet! ’Trägen vinner’ har fått en ny utmanare! Inte konstigt att fastighetsmarknaden är så trög som den är just nu! Särskilt gillade jag ditt argument om att hyresinkomster inte är att räkna med… Ungefär som när man får barn som sambo och måste intyga på Socialkontoret att man är far till barnet. Är du gift är det ingen som frågar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Måns Persson
  1. Vit pil

   Hej Måns!

   Kul att höra av dig! Ja, håller med. : )

   Ibland undrar man om de verkligen inte har roligare problem…

   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Och ska vi tro på Cornucopia så håller hästgårdsbubblan på å brisera – nu är det här mer hyreshus än hästgård, men det finns ju ändå en ganska stark koppling till hästnäringen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oraklet
  1. Vit pil

   Ja, precis. Det är därför jag inte har varit supersugen. Marknaden i Skåne/Malmö har ju fallit nu snart i ett år och nästan med 12 %.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Vänta nu lite här… …Intäkterna ligger på ca 1000 kr/m2 och år (enligt säljaren), ni upptar själva 130 kvadrat av totalt 350 – så ca 220 papp in i kassan, kostnaderna ligger på 150 i ränta, 60 i drift och på det kommer underhåll (även om huset/lägenheterna ser ut att vara i gott skick så får man ändå räkna med 100 kr/m2 och år för att ha lite marginal) vilket blir 35 papp till – alltså 245 i total kostnad, sen ska ni amortera på det – vilket förvisso inte är en KOSTNAD, men det är definitivt en UTGIFT :)

  Kan inte riktigt se hur ni ska få det att gå runt… …även om ni på något vänster lägger in ökat värde på fastigheten (i takt med inflationen eller nåt) så kommer ni rent driftsmässigt att gå back, eller högst marginellt + iallafall.

  Jag säger inte att hyresfastigheter är en dålig investering, men priserna i sydvästra Skåne (i princip hela Skåne om sanningen ska fram) är för upptrissade helt enkelt. Då det dessutom står en lägenhet outhyrd, utöver säljarens, så kanske inte efterfrågan är jättestark? Befolkningen i Flyinge har förvisso ökat ganska mycket de senaste åren, men det går ju ganska knackigt för hästverksamheten i Flyinge – det känns som det kan drabba er investering, och även leda till minskande befolkning osv.

  /Oraklet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oraklet
  1. Vit pil

   Hej Oraklet – du har rätt i det mesta. Dock är en amortering varken en kostnad eller en utgift enligt mig, då den ökar ditt egna kapital. Jämfört med dagens situation då vi betalar samma summa till en hyresvärd blir det ju en enorm skillnad eftersom de pengarna idag gör oss fattigare, medan i samband med huset rikare.

   Däremot håller jag med dig om de upptrissade priserna och det är därför också vi har valt att vänta…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 24. Vit pil

  Intressant historia och ovanligt detaljerad och bra redogörelse.
  Typexempel på en kund som kan mer än säljaren.

  Men visst är väl amortering en utgift som påverkar likviditeten?
  Den ska ju betalas. Men det är absolut ingen kostnad.

  Du faller helt enkelt inte inom de vanliga ramar som bankerna arbetar efter, och då blir det minst sagt fyrkantigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias
  1. Vit pil

   Tack Mattias för din kommentar. Ja, amorteringen påverkar likviditeten men det är för den sakens skull inte en utgift.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Väldigt inspirerande historia om de mödor som vi entreprenörer går igenom för att nå våra, enligt mångas mening, ”omöjliga” mål.

  Grattis till vinsten mot banken!

  /Marek

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marek
  1. Vit pil

   tack marek! : )

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 26. Vit pil

  Jag älskar när man får såna här inspirationstexter utan försköning, det är ju sånt här man vill höra, för då vet man att det borde vara möjligt även för mig att lyckas med en hel del slit och några misslyckanden på vägen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Angelica
  1. Vit pil

   Hej Angelica – ja det är verkligen möjligt för dig med… : )

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Underbar läsning!

  Jag tänker på alla de som vänder sig till banken och får samma kalla behandling. Knowledge is power. Tack för inblicken och inspirationen, Guld värt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ina Johansson
 28. Vit pil

  Lycka till med afäären :). Det där med bankerna är aldrig roligt. Jag vet när jag lånade pengar till en lägenhet en gång… De la inte upp det som bolån utan som privatlån. Det var inte så roligt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tarja
 29. Vit pil

  Tack Jan för att du lade ner din tid och delade den här historian.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  nNick
  1. Vit pil

   Tack själv NNick! : )

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 30. Vit pil

  Hej Jan!
  Kämpa på!
  Tack för att du så öppet delar med dig av dina erfarenheter!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
  1. Vit pil

   Tack Henrik – och tack för att du kommenterar. Det gör stor skillnad för mig! : )

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 31. Vit pil

  Hej Jan!

  Det var väldigt intressant läsning! Bra att du inte gav dig tills du nådde det du ville! =)
  Man måste förhandla!

  Håller på att ta reda så mycket som möjligt om Aktiebolag, då jag bestämt mig för att driva egen IT-konsultverksamhet. Det är en del att analysera, vilken bank man ska ha, hur mycket lön man ska ta, utdelning, bästa stället att placera pengarna, m.m.

  Vilken bank anser du att har bäst och lönsammaste tjänster?
  Jag har danskebank som privatkund nu. Ska prata med de under veckan.

  Hälsningar,
  Francisco

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Francisco Solano Ruiz
  1. Vit pil

   Hej Franscisco,

   Tack för din kommentar! Först och främst och GRATTIS till dig som startar AB, det är verkligen extremt förmånligt med AB. Om du vill så kan jag rekommendera min bokföringskille – han är asbra och kan hjälpa dig med alla de frågorna – bara mejla så får du hans kontaktuppgifter.

   Just basutbudet är ju ungefär samma på alla bankerna, så jag har Swedbank av praktiska skäl, har alla mina företag samlade på ett ställe och det är praktiskt med en dosa to rule them all så att säga : )

   Hälsningar,
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 32. Vit pil

  Tack för att du delade detta Jan.
  Jag både beundrar och inspireras av er envishet, kunskap och styrka som en familj.
  Tack för att du är i min påverkansgrupp. :) Jag håller tummarna för att affären går igenom och sätter mig genast och utvecklar min egen plan :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sofie Persson
  1. Vit pil

   Tack för det Sofie! Detsamma!

   Förresten ska du med till ratos den 15:e?

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 33. Vit pil

  Kul inlägg och bra läsning.

  En spontan reflektion är att du försökte köpa ett hyreshus men vände dig till banken som privatperson och de behandlade dig som om du vore en vanlig villaköpare.

  Är det oklokt att låta bolaget äga fastigheten? (Jag kan inget om fastigheter, därav frågan).

  En företagsrådgivare skulle sannolikt ha förstått kalkylen betydligt bättre, men jag anar att bolånerådgivare på bankerna är översållade med människor som vill köpa bostäder de inte har råd med och ska ”hyra ut ett rum” för att få det hela att gå ihop.

  Det här är ju samma typ av affär som att köpa en hyreskåk i Malmö. Inte sjutton säger banken nej till sådant, bara man har tillräckligt stor insats.

  Bra läsning i alla fall. Jag önskar dig lycka till med investeringen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar
  1. Vit pil

   Hej Ingemar,

   Tack för din kommentar – jo, du har rätt i din tanke. Grejen är att jag hade både privat- och min företagsrådgivare inkopplad i ärendet – just för att min ekonomi och bolaget hänger ihop så pass mycket.

   Problemet med att ta en fastighet via ett AB är att då får du helt plötsligt bara belåna den till 60 % i de flesta fall. Dessutom är ränteavdraget sämre (ca 21 %) gentemot privatpersonens ca 30 %.

   Så initialt är det mer lönsamt att göra det som privatperson, och det kändes inte som att där var läge att försöka dra in det i sammanhanget i förhandlingen, med tanke på nivån som vi förhandlade på…

   Hälsningar,
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Inser precis att jag skrev ”inspirerande bok” när jag egentligen menar ”inspirerande blogg” :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erika
  1. Vit pil

   Hej Erika,

   Tack för dina kommentarer! : )

   Angående dina frågor – det är extremt svårt att ge den typen av råd, särskilt eftersom jag inte kan något om er ekonomi, era mål, er risknivå m.m.

   Så det enda jag kan uttala mig generellt om är att först naturligtvis ha en buffert – Bodo Schäfer pratar om det i boken ”Vägen till ekonomisk frihet” som en ekonomisk livlina, han rekommenderar till och med nästan en årslön, vilket iof jag tycker är lite i överkant.

   Däremot rekommenderar jag att du följer tipsen i min betala dig själv först artikel och lägger undan varje månad, det kan du börja med direkt, särskilt om du då också lägger undan till en buffert.

   Många hälsningar,
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 35. Vit pil

  Stort tack för en bra och inspirerande bok! Känslan den gav mig var verkligen ”nu jäklar!”.
  Jag och min man kommer att börja helt från 0 (i stort sett). Vi har en son på ett år och vill verkligen bygga en trygg ekonomisk framtid för oss alla.
  Vi ska börja lägga undan 10% av netto varje månad (ca 4000 kr) och planen är att sätta dem på ett konto med lite högre ränta fram till att det blir en lite större summa. (Jag har hittat banker som erbjuder runt 3% ränta och som samtidigt har insättningsgaranti.)
  Fråga 1: Skulle du rekommendera att förvara pengarna som ovan fram tills man har byggt upp en liten buffert för att kunna börja investera i t.ex. invetmentbolag?
  Fråga 2: Hur mycket bör man spara ihop innan man börjar investera, anser du?

  Som du märker är jag verkligen nybörjare men någonstans måste man ju börja.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erika
 36. Vit pil

  Grymt jobbat Jan!

  Vilken j*vla pajas till bankman:)! Hoppas verkligen affären går igenom!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicolas
 37. Vit pil

  Har ni varit i kontakt med Landshypotek? Det är den typ av fastighet de lånar ut pengar till och de kanske har lite bättre förståelse för hyresinkomster.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cornucopia?
  1. Vit pil

   Hej Cornu,

   Tack för tipset – något verkligen att kolla upp!

   Extra roligt att just du ville kommentera här, följer ju din blogg på daglig basis, är dock extremt imponerad hur du hittar tiden för att skriva så många inlägg varje dag… : )

   Tack för det iaf!
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 38. Vit pil

  vi köpte vårat hyreshus efter att ha varit på ett utav era seminarium med charlie och det är både roligt samt väldigt lärorikt, iallafall så jag tyckte själv det var lite komiskt när vi var hos våran bank och var lite fundersama kring att min sambo studerade om detta var några problem, ”absolut inte csn-lån räknar vi till inkomst”.
  f.ö hade jag varit dig efter ett sådant bemötande hade jag köpt huset haft rörligt lån och direkt förhandlat med någon annan bank om att flytta över allting och sedan bett dom fara åt h-vete.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  talbot
  1. Vit pil

   Hej Talbot,

   Vad roligt! Extra kul att du ni gjorde det efter ett av våra seminarium.

   Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta angående det som du skriver om CSN… Det känns ibland som det är upp-och-ner vända världen – och de ska ända ha ekonom-utbildning : )

   Hälsningar,
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Duktig på det mesta är du. Läser med glad aptit. Hoppas det blir affär. Lycka till

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy Billberg
  1. Vit pil

   Hej Tommy,

   Tack för din kommentar och kul att höra av dig! : )

   Ja, jag hoppas också på affär, mejlade mäklaren så sent som idag för att hålla mig uppdaterad.

   Många hälsningar,
   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.