8 tips för dig som vill välja en finansiell rådgivare eller private banking

Några tips om du väljer att anlita en finansiell rådgivare, kapitalförvaltare eller private banking

En fråga som jag får då och då av er läsare är hur man kan tänka kring ekonomiska eller finansiella rådgivare, private banking eller kapitalförvaltare när det gäller större belopp.

Först och främst så vill jag ju säga att jag har en åsikt om att aktiv förvaltning  inte fungerar särskilt väl i verkligheten om man jämför det mot vanliga indexfonder. Därmed står varken analytiker, förvaltare eller finansiella rådgivare särskilt högt i kurs hos mig. Jag själv har haft sådana tidigare men jag har ingen sådan idagsläget.

Mina huvudsakliga skäl för att jag inte tror på att någon kan sitta och välja morgondagens vinnare har jag beskrivit i följande artikel:

Jag själv har träffat många rådgivare – allt från ”retail”-rådgivarna såsom Exceed, Söderberg & Partners till flera av storbankernas private banking-avdelningar men även lite mer nischade förmögenhetsförvaltare som jobbar exklusivt med de rikaste människorna i Sverige. Jag har tyvärr inte blivit imponerad av någon som jag har träffat. Därför är beredd att hålla med Warren Buffett i hans uttalande:

Wall Street is the only place that people ride to in a Rolls Royce to get advice from those who take the subway. Warren Buffet

Jag själv har idagsläget inte längre någon rådgivare och jag tror att de flesta är bättre på det utan en. Den huvudsakliga anledningen är att rådgivare presterar sällan bättre än index och tar ofta hutlöst betalt för en tjänst som inte ger dig värde för pengarna.

Men – med det sagt, så kan det finnas situationer då en finansiell rådgivare är lämplig. Jag tänker närmast på situationer som vid ett stort arv, ett stort belopp eller motsvarande där man känner att uppgiften är en själv övermäktig. Oavset vilket har jag nedan försökt sammanfatta mina tankar och resonemang i ämnet.

Tips 1. Din attityd är viktig – du bestämmer!

Först och främst är det viktigt att fastställa sammanhanget och kontexten. Jag tycker att det är enormt viktigt att man går in till en rådgivare med en attityd av säkerhet och inte med mössan i hand. Alla de som du kommer att träffa är säljare och sannolikt har de även själva ett betydligt mindre kapital än du själv.

Jag brukar i många sammanhang säga:

The guy with the gold makes the rules.

Det vill säga att du ska absolut inte vara rädd för att vara tuff, ställa krav och inte ha en allt för tillmötesgående attityd. De vill ha något av dig – eftersom de kommer att tjäna pengar på dig och dina pengar – och de kommer att uppvakta dig. Låt dem göra det och njut av det – låt dem bjuda på middagar och få jobba för din gunst. :-)

Tips 2. Ha ett ungefärligt mål färdigt

Jag brukar tänka att en rådgivare ska ge mig råd kring något som jag vill uppnå. Du behöver således inte veta hur det ska gå till men det är jättebra om du vet vad du vill. Mitt bästa tips brukar således att vara att gå in till rådgivarna och ha ett färdigt mål för dig själv och fråga dem hur de kan hjälpa dig att uppnå det.

Exempel på mål skulle kunna vara:

 • Jag vill kunna sluta jobba och leva på avkastningen på mitt kapital resten av livet.
 • Jag vill kunna jobba halvtid eller X % per månad.
 • Jag vill kunna vara på semester 3 månader om året varje år.
 • Jag vill kunna göra mer av X
 • Jag vill kunna köpa mer av Y
 • Jag vill göra mindre av Z

Nedanstående målformulering tycker jag tyvärr är dålig och allt för vanlig.

 • ”Jag vill att pengarna ska växa och det ska vara lågriskt”

Problemet med den formuleringen är att den för det första motsäger sig själv. Det finns ingen helig graal där man tjänar massor av pengar till ingen risk. Skulle det funnits skulle alla gjort det. Det andr är att du mer eller mindre öppnar upp för rådgivaren att göra vad som helst, eftersom det dessutom inte är ett specifikt mål finns det inget sätt att mäta om samarbetet varit framgångsrikt eller ej.

Finansiella mål för proffs

Exempel på riktiga proffsmål låter som följer:

 • Jag vill ha en årlig avkastning på i genomsnitt 8 % till en risk lägre än en svensk indexfond under en 10 års period.
 • Jag vill ha en absolut direktavkastning på 4 % per år och portföljen får inte minska i värde.
 • Pengarna ska ha en realavkastning på inflationen + 2 % och en standardavvikelse på mindre än 4 %.

Det vill säga konkreta, realistiska och mätbara mål. Kan man ge sådana här ”uppdragsbeskrivningar” till sina förvaltare så ser man också vad de går för och man kan enklare jämföra dem mot varandra. Det visar också på vad de är kapabla att åstadkomma.

Tips 3. Ha rimliga och realistiska förväntningar

Jag tycker också att det är viktigt att man har rimliga krav och förväntningar på sin rådgivare. En förvaltare har i stort sätt tillgång till precis samma verktyg som du och jag har. Som en jämförelse kan du utgå från följande tumregler över en 5-10 års period

 • En svensk indexfond eller en 100 %-portfölj ger ca 8 % per i år genomsnitt över längre tidsperioder till en risk (standardavvikelse) på ca ± 22 %.
 • En blandad 60/40-portfölj ger ca 5 % i avkastning per år med en en standardavvikelse på ± 12 %
 • En RikaTillsammans-portfölj ger ca 4 % i avkastning per år med en standardavvikelse på ± 8 %.

Jag har skrivit mycket mer om det här i artikeln:

Som tumregel kan man således säga att rimliga avkastningar i förhållande till risken över en period om 5 till 10 år är:

Relativ risknivå Rimlig avkastning
Lågrisk (kontanter och räntor) 0 – 3 % per år
Medelrisk låg (obligationer, strukturerade produkter lite aktier) 3 – 6 % per år
Medelrisk hög (aktier, preferensaktier, högavkastande obligationer) 4 – 7 % per år
Högrisk (endast aktier) 7-10 % per år

Om din förvaltare lovar avkastningar på 10-20 % per år så skulle jag vara försiktig. Väldigt försiktig. Jag säger inte att det inte går, för det gör det absolut, men där brukar oftast vara någon hake. Det kan exempelvis vara att pengarna binds under en period och du inte kan få ut dem etc.

Konsekventa avkastningar på över 20 % per år anser jag vara orimliga med avseende på en förvaltare. Jag personligen skulle sprungit från en sådan. Jag har själv tyvärr förlorat över 100 000 kr där jag blev rålurad av en person som skulle kunna avkasta 5 % i månaden…

Tips 4. Utmana dem med RikaTillsammans-portföljen

En av anledningarna till att jag inte har en finansiell rådgivare är att jag har utmanat mina rådgivare. Jag vet nämligen att med stor sannolikhet så kan jag med RikaTillsammans-portföljen få en genomsnittlig bra avkastning om 8 % per år till en relativt låg risk. Jag har gett dem länken till mina artiklar och sedan har jag ställt frågan till dem:

 • Kan du göra bättre än så?

Hittills har ingen antagit den utmaningen. Jag tror nämligen att svaret är enkelt – det som jag skriver om här på bloggen ligger så nära genomsnittet man kan komma utan att vara en superstjärna som Warren Buffet. Eftersom det finns en stor del medelmåttiga förvaltare innebär det att de också kan göra lika bra som jag, det är ju bara att göra samma sak.

Problemet är ju att de ska ha betalt också. Om de tar 1 % i årlig förvaltningsavgift vilket är ganska normalt i finansbranschen, så betyder det att de måste SLÅ och vara bättre än mitt genomsnittliga resultat. Det räcker alltså inte att de gör lika bra som jag, utan de måste göra bättre för att täcka sin egen avgift också. Vilket är svårt, väldigt svårt eftersom 8 % – årlig avgift i % ≠ 8 %…

Tips 5. Betala bara för kvalitet

Den stora myten i finansbranschen är att den är oberoende eller att saker är gratis för dig som kund. Det är helt enkelt inte sant. Tvärtom har ”oberoende” förvanskats på något sätt till att vi tar in flera leverantörer. Men alla behöver tjäna sina pengar någonstans. De flesta svenska finansiella rådgivare tjänar pengar på följande:

 • De får en del av förvaltningsavgiften på produkten de väljer åt dig
 • De får en sign-on bonus vid nyteckning
 • De får sponsring av fondbolagen
 • De tar egna köp-, sälj- eller förvaltningsavgifter

Du kan således aldrig någonsin vara riktigt säker på om förvaltaren valde en placering till dig för att den genuint var bäst för dig eller om den var bäst för hen. Jag har tyvärr hört allt för många skräckhistorier från branschen för att lita på att jag får det som är bäst för mig. Det som jag själv skulle tycka var ”renast” om man kunde träffa en rådgivare som tar betalt per timme. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon sådan i Sverige än.

Det gör inget att förvaltaren tjänar pengar på dig…. så länge som du tjänar mer än vad du hade gjort på egen hand.

Jag har absolut inget emot för att betala för kvalitet. Jag tycker att förvaltare ska kunna ta bra betalt – om de gör ett bra jobb. Så det här hänger ihop med förra delkapitlet, betala din rådgivare bra så länge som hen gör ett bra jobb. Men när de gör sämre än vad du hade kunnat göra själv – varför ska du då betala något överhuvudtaget?

Tips 6. Låt din förvaltare ge dig god service

Om de inte kan leverera en bättre avkastning än vad t.ex. RikaTillsammans-portföljen kan, vad är då syftet med en förvaltare? Jag skulle påstå att det är följande;

 • Någon som håller samtalet om dina pengar levande
 • Någon som ger dig en ”second-opinion” på din portfölj
 • Någon som fokuserar på risken i din portfölj
 • Någon som skapar en struktur t.ex. genom årliga uppföljningssamtal, skickar rapporter och sammanställningar
 • Någon som har kontakter som kan lösa dig relaterade frågor (t.ex. skatt, försäkring etc)
 • Någon som du kan ringa och fråga om saker och placeringar
 • Någon som du kan bolla med och hålla i handen när det känns jobbigt (t.ex. vid börsfall)

Det vill säga att det är någon som står bredvid och håller i handen, men de kommer (och bör inte) leda dig eller din ekonomi framåt. Det är en person som kan ge dig uppmärksamhet och service i anslutning till din portfölj. Det anser jag absolut kan vara värt 1 % – särskilt eftersom de flesta privatinvesterare generellt får en sämre avkastning än genomsnittet för investeringen de investerar i.

Här kommer nämligen rådgivarnas verkliga nytta fram. De är inte lika känslomässigt engagerade i din portfölj vilket gör det enklare för dem att fatt avvägda beslut i tuffa situationer som t.ex. när en placering har fallit i värde. De kan hålla huvudet kallt på ett helt annat sätt än vad vi oftast kan.

Tips 7. Frågor att ställa sig och förvaltaren

En stor del av det här är ju personligt utifrån att t.ex. relation är viktigt för mig. Jag vill kunna vara ”kompis” med de personerna som jag gör affärer med och jag vill gärna att de ska känna likadant. Utifrån något slags checkliste-perspektiv skulle jag tänka följande:

 • Känns det bra att anförtro den här personen mina livs besparingar?
 • Verkar personen kompetent?
 • Hur ser hens historik ut?
 • Vad säger hens tidigare kunder? (be om att få prata med dem)
 • Är hen trevlig mot personalen och andra? (du har pengarna så du kommer alltid vara trevligt bemött)
 • Vilka löften ger hen? T.ex. om avkastning, risk och liknande?
 • Känner du igen portföljtyperna från några av de jag har skrivit om? T.ex. 60/40 eller RikaTillsammansportföljen
 • Vad gör hen med sina egna pengar?
 • Håller hen sitt ord? Återkommer de när de ska återkomma, gör de det som de säger att de ska göra?
 • Vad fokuserar förvaltaren på? Dina pengar, dina kommande placeringar eller dina övergripande mål?

Pengar är ett verktyg och fordon att ta dig fram till din resas mål

Just den sista frågan tycker jag är jätteviktig personligen. För mig är inte pengar ett självändamål. Pengar är ett verktyg som är bra på att lösa vissa problem – t.ex. i området tid och energi. För pengar kan man jobba mindre eller engagera sig i projekt man tycker om, man kan resa spendera tid med familjen och en mängd andra saker. Din förvaltare ska alltså hjälpa dig att svara på frågan:

 • Hur kan dina pengar hjälpa dig att nå dina övergripande mål?

Tyvärr skjuter de flesta förvaltare bredvid mål i just den här frågan. De fokuserar nästan alltid på de coola investeringar som du ska ha (för de ger oftast coolast bonus till dem) istället för att fokusera på vad ditt mål är. Att fokusera på produkten eller investeringen, utan att veta vad målet är, är nästan lika smart som att fokusera på ett fordon utan att veta vad resmålet är. Jag tycker personligen att det är ganska coolt på engelska kallas investeringar ibland för just ”investment vehicles”.

Om jag ska 200 meter nästgårds är inte en flygplan ett särskilt bra eller praktiskt fordon, då är en cykel bättre. Å andra sidan en cykel för att ta sig från Sverige till New York är direkt olämplig. Vilken produkt eller placering man ska ha ska avgöras av målet man ska nå och risken man är beredd att ta för att nå det. Inget annat.

Vill du vara lite elak mot din rådgivare – ställ frågan (innan ni har pratat om mål) – vilken är den bästa placeringen för mig just nu? Om de då svarar utan en motfråga om ditt mål. Spring därifrån. Direkt!

Tips 8 – Låt dina förvaltare tävla mot varandra och dig själv

Ett tips som jag brukar ge från tid till annan är att man behöver inte bara välja en rådgivare. Man kan välja flera och dessutom låta dem tävla mot varandra. T.ex. säg att man har en summa X, då kan man dela upp den i tre delar och ge en tredjedel av summan till förvaltare #1, en tredjedel till förvaltare #2 och en tredjedel kan man för skojs skull göra själv, t.ex. enligt principerna här på bloggen. Sedan efter t.ex. 3-5 år så kan man byta ut den förvaltare som varit sämst mot den som varit bäst.

Slutligen skulle jag också faktiskt be om att få referenser på företaget och andra kunder i liknande situation. En googling är tillhör ju också en bakgrundskoll. Sedan är mitt tips också alltid att träffa flera innan du bestämmer dig. Precis som de flesta har varit hos flera frisörer, flera husvisningar och provkört flera bilar så bör man göra precis samma sak i det här sammanhanget.

Har du fler tips eller erfarenheter som som jag har missat?

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök