Äger du fler aktier och fonder än våra ministrar i regeringen?
Sök:

Äger du fler aktier och fonder än våra ministrar i regeringen?

Obefintligt sparande hos våra ministrar

Den här artikeln publicerades 2014-01-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

SVD släppte på morgonen idag en artikel med våra ministrars (obefintliga) investeringsportföljer. Förvånande läsning. Min dotter Freja, snart 3 år, har mer aktier och fonder än 17 av 24 ministrar. Jämför själv med ditt eget sparande nedan.

Jag kan inte hjälpa att bli förvånad. På så många olika sätt. För det första de har ju över 100.000 kr i månaden i lön, hur kan de inte ha sparat mer? Hur kan de ens påstå för resten av befolkningen att man ska spara mer när de själva inte gör det? De ska ju vara förebilder tänker jag – men det får väl vara morgonens realitycheck för mig. Vid nyår så var min dotter Frejas (2 år 11 månaders) portfölj, som jag skriver om här, är värd 287.778 SEK, vilket enligt nedanstående tabell gör hennes portfölj större än 75 % av regeringens ministrars. Fortsätter det så här, så går hon snart förbi även Maria Arnholm, Annie Löf och Tobias Billström. Det betyder att hon sannolikt kommer att ligga topp-fem i år.

EU-minister Birgitta Ohlsson –   kr
Statsminister Fredrik Reinfeldt –   kr
Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson 1 500 kr
Handelsminister Ewa Björling 5 600 kr
Justitieminister Beatrice Ask 6 500 kr
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson 12 000 kr
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd 21 000 kr
Integrationsminister Erik Ullenhag 37 500 kr
Utbildningsminister Jan Björklund 65 000 kr
Äldreminister Maria Larsson 120 000 kr
Miljöminister Lena Ek 126 000 kr
It- och energiminister Anna-Karin Hatt 137 000 kr
Socialminister Göran Hägglund 162 500 kr
Finansminister Anders Borg 206 000 kr
Finansmarknadsminister Peter Norman 253 000 kr
Biståndsminister Hillevi Engström 260 000 kr
Bostadsminister Stefan Attenfall 286 500 kr
Jämställdhetsminister Maria Arnholm 300 000 kr
Migrationsminister Tobias Billström 306 500 kr
Näringsminister Annie Lööf 325 000 kr
Försvarsminister Karin Enström 710 000 kr
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth 866 000 kr
Jordbruksminister Eskil Erlandsson 7 000 000 kr
Utrikesminister Carl Bildt 9 500 000 kr

Anmärkningsvärt är också att Reinfeldt inte har några aktier. Jag har försökt kolla upp det under morgonen om det kan vara så att de har mer pengar i dolda t.ex. kapitalförsäkringar, men det verkar inte som att så är fallet. Läs gärna även bloggrannen Cornucopias reflektion i inlägget ”Obefintligt sparande hos våra ministrar”.


Den här artikeln publicerades 2014-01-07 klockan 09:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Spara till barn.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.