Akelius ger ut nya prefensaktier - förtur till dig som är kund hos Akelius - tjäna ca 12 000 kr på kort sikt
Sök:

Akelius ger ut nya prefensaktier – förtur till dig som är kund hos Akelius – tjäna ca 12 000 kr på kort sikt

Straffspark på marknaden? - Årlig utdelning om ca 6 % per år, ca 5 kr per kvartal (20kr/år) per aktie om 320 kr per st.

Akelius ger ut nya prefensaktier – förtur till dig som är kund hos Akelius – tjäna ca 12 000 kr på kort sikt
Den här artikeln publicerades 2014-09-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

I våras gav Akelius fastigheter ut preferensaktier som blev en väldigt bra affär för dem som tecknade sig – dock blev den övertecknad. Jag skrev om erbjudandet här, och om uppföljningen här. I den nya emissionen ger de förtur till egna kunder.

Akelius gick för ett par dagar sedan ut med att de ska göra en ny emission (det vill säga ta in pengar från oss investerare) för att investera i ytterligare fastigheter i Paris och andra storstäder. Förra gången de gjorde en emission så blev den så kraftigt övertecknad att även om ville bara t.ex. 100 st aktier, så fick man mindre än 40. Jag skrev ganska mycket om överteckningen i artikeln: ”Uppföljning Akelius preferensaktie – +10 % redan nu…”.

Erbjudandet i korthet

Teckningskurs 320 kr/aktier
Direktavkastning 20 kr/aktie och år
Avkastning i % 6,25 %
Avkastningsfrekvens 5 kr/kvartal
Anmälningsperiod 2-12 sep
Likviddag 19 sep
Beslut om tilldelning 16 sep

Få förtur genom att öppna ett konto hos Akelius Spar

För att förhindra det (och premiera och få nya kunder) har de nu lovat att deras egna kunder ska få förtur vid den nya emissionen på 400 preferensaktier för 320 kr/st. Det är lite sämre kurs än sist då den var 300 kr/aktie. Det är dock fortfarande en direktavkastning på ca 6 % per år, vilket jag anser vara väldigt bra. Totalt kan man alltså få förtur till aktier för 128 000 kr (per person).

En av mina kompisar Christian har kollat upp det är med dem och han skriver:

Jag har haft e-post korrespondens med dem och då fått svar att det räcker att jag är kund (eller hyresgäst) på teckningsdagen. Det ska inte krävas något minsta sparbelopp, utan den som så önskar kan regga sig och sätta in typ 100 kr.

För att bli kund hos Akelius (som är lättare än att flytta in ett av deras hus :-)) behöver du bara använda nedanstående länk:

Jag har skrivit en del om Akelius spar på andra ställen här på bloggen, särskilt i serien ”Så kan du bli rik”, eftersom det är ett av de bästa sparkontona som finns i dagsläget – ända upp till 5.37 % om man binder på ett par år. Notera dock att de inte har någon insättningsgaranti, men jag bedömmer den finansiella risken liten i företaget. Man kan dock bara sätta in max 50.000 kr på grund av gällande lagstiftning.

Förturen är bra eftersom vid förra emissionen som kraftigt övertecknades fick man bara tilldelat en bråkdel av de aktier man ansökte om. Så lär det sannolikt bli även i den här emissionen.

Kontot öppnas enkelt och smidigt med e-legitimation.

Tjäna ca 12 000 kr på relativt kort sikt

Angående emissionen så tänker jag att omfattningen av emissionen jämfört med Akelius totala upplåning är så liten att det knappast bör göra någon direkt skillnad för bolagets finansiella situation att de emitterar dyra lån. I samma stund som den nya emissionen offentliggjordes så sjönk kursen på befintliga preferensaktier från ca 355 till ca 335 kr. Som högst har kursen varit uppe på 368 kr under året.

Jag gillar ju Akelius långsiktigt som jag har skrivit om flera gånger tidigare, den är med inte minst i flera av mina barnportföljer. Däremot tycker jag Roger Akelius fångar möjligheten bra i sitt utskick till oss sparkunder:

Akelius preferensaktie handlas nu på börsen för trettio till fyrtio kronor mer per aktie än vad du behöver betala för att köpa nya. Fyrahundra aktier multiplicerat med trettio kronor blir tolvtusen kronor. Det är inget löfte. Börskurser ändras dagligen.

Jag hoppas att du inte säljer direkt utan behåller dina nya Akeliusaktier i många år.

Det borde således, precis som den förra emissionen vara en god affär både på kort och lång sikt.

Analys av erbjudandet

Akelius introducerade sina preferensaktier på börsen i maj 2014 för 300 kr/st. Aktien ger rätt till en fast utdelning på 5 kr/aktie varje kvartal (20 kr/år).  De emitterade då aktier för ca 1 miljard kronor och emissionen blev kraftigt övertecknad. Efter emissionen steg aktien en hel del och planade sen ut.

De sista två månaderna har den mestadels handlats i intervallet 350-360 kr (med en spik upp till 368 kr i slutet på juli). Det ”rätta” värdet på en preferensaktie beror på flera faktorer som utdelningens storlek, efterfrågan och risken i bolaget (Akelius är kanske det säkraste fastighetsbolaget på Stockholmsbörsen). Jag tror den kommer bli övertecknad igen på grund av följande skäl:

 • Rabatten på den nya aktierna är ganska stor i förhållande till snittkursen sista två månaderna, 320 kr vs 355 kr ger en rabatt på ca 10 %. Till kursen 320 kr ger aktien en effektiv ränta på ca 6,4 % per år.
 • I samband med att emissionen presenterades för några dagar sen föll kursen på de etablerade aktierna med ca 20 kr till 335 kr. Det beror huvudsakligen på att många befintliga kunder hellre säljer av sina befintliga aktier och sen köper tillbaka dem igen billigare via nyemissionen. Då uppstår ett onormalt säljtryck som driver kursen nedåt. Jag tror dock att kursen bör återhämta sig igen efter emissionen och kanske etablera sig i intervallet 340-350 kr. Jag tror det blir ett något lägre intervall då det kommer att finnas fler aktier på marknaden.
 • Det finns brist på placeringsmöjligheter som ger en bra och ganska säker ränta till en förhållandevis låg risk. Alla banker har dessutom sänkt räntan på sina sparkonton efter att första emissionen genomfördes. Därför tror jag att kursen kommer att återhämta sig och kanske även kunna ta sig tillbaka till intervallet 350-360 kr på några månaders sikt.
 • Både institutionella placerare och stora delar av allmänheten vet att Akelius är ett välskött fastighetsföretag. Vidare är det många som vet att den första emissionen blev kraftigt övertecknad varpå de flesta aktörer inte fick så många aktier som de ville ha. Privata kunder fick bara runt 10-20 % av tecknat belopp. Därför är sannolikheten stor att de som fick för få aktier kommer att teckna sig för fler och alla som missade att teckna kommer att ta chansen denna gången istället.

Om emissionen blir övertecknad bör kursen snabbt ta sig förbi 340 kr igen. Då har de som tecknat en ganska säker vinst på minst 20 kr/aktie. Min rekommendation är dock att behålla aktierna tills vidare och istället sikta på 350-360 kr.

Kort om Akelius

Akelius är ett mycket välskött fastighetsbolag som dessutom nästan uteslutande inriktar sig på bostadsfastigheter i större städer vilket innebär att de har lägsta tänkbara risk inom fastighetssegmentet.

Akelius ägde 140331 nästan 43 000 lägenheter varav ca 24 000 ligger i Sverige, 16 000 i Tyskland och ca 2 500 i England och Kanada. Fastigheterna är värda ca 47 miljarder SEK. I emissionen vill de ta in ca 510 Mkr med option att utöka med ytterligare 510 Mkr. Kapitalet ska till hälften användas för att öka tempot i renoveringsarbetet (medför högre hyror) och till hälften användas för köp av fler bostadshus.

Preferensaktierna kostar 320 kr st och ger rätten till 20 kr utdelning per år vilket betalas ut med 5 kr/aktie och kvartal. Detta motsvarar ca 6,4 % direktavkastning vilket är ganska normalt för fastighetspreferensaktier.

Jag tror att emissionen blir kraftigt övertecknad och jag tror att de stora institutionerna kommer att visa mycket stort intresse då Akelius Preferensaktie i relativa termer måste betraktas som en mycket säker investering jämfört med t ex alla andra fastighetsbolags preferensaktier.

Hur en preferensaktie fungerar

Att ge ut preferensaktier är ett alternativt sätt för ett företag att låna pengar av marknaden. Bolaget har i regel rätt att köpa tillbaka aktierna inom vissa år genom att betala en premie jämfört med teckningskursen. Akelius har rätt att köpa tillbaka aktierna för 375 kr/st under år 0-5, 345 kr/st år 5-10 och därefter för 330 kr/st.

En preferensaktie tar inte del av den normala aktiens fulla kursutveckling vare sig upp eller ner. Om ett börsnoterat fastighetsbolag går ner t ex 20 % på börsen kanske samma bolags preferensaktie går ner 2 % och vice versa. Det som är speciellt med Akelius är att de inte har någon börsnoterad aktie eftersom bolaget är privatägt (via en stiftelse).

Bli kund hos Akelius för att få tillgång till förturen

Så om du är sugen på att teckna dig, bli kund hos Akelius Spar först:

OBS! Teckningsperioden löper fram till nästa fredag den 12:e september.

Uppdatering 140911

Nu är det sista chansen idag för förturerbjudandet. Så ska du vara med måste du öppna kontot hos dem och skicka in papprena via post.

Däremot om du inte hinner det så kan du fortfarande teckna dig för emissionen via antingen Avanza (annonslänk), Swedbank eller din bank via deras internetsidor.

Jag har idag tecknat mig för ca 1200 preferensaktier.

Uppdatering 140912

Robin nedan frågade mig om det här är en annons och min partiskhet, vilket är bra. Jag tycker själv genuint att det här är en av topp-3 möjligheter i år. Jag har tecknat mig för ca 384 000 kr (ca 1200 st aktier) och jag får inget betalt av någon för förmedling av erbjudandet om Akelius preferensaktier. Däremot har jag sedan tidigare ett affiliateavtal som ger mig lite pengar om man blir kund hos Akelius. Du kan läsa mer om min policy om annonsering här.

Övrigt:

Angående förtur-erbjudandet

Swedbanks och Akelius officiella dokumentation utan förtur:

Relaterade inlägg:


Den här artikeln publicerades 2014-09-05 klockan 14:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

21 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  hej det var ingen lönande affär detta med akelius pref. sjunker mer än den delar ut nu nere i 272 kr.
  vad tror du om framtiden ser inget bra ut i framtiden om det fortsätter så här

  0
  Gravatar ikon för användaren
  per själin
 2. Vit pil

  Detta är en annons, eller hur? Du är väldigt partisk till Akelius, dessutom ställer jag mig frågande till om det är affiliate-kopplade länkar du vidarebefordrar?

  Jag tycker absolut du ska få tjäna pengar på din blog, jag menar mer att det inte framgår av själva inlägget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wiman
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar… Nej, det är ingen annons i den meningen eftersom jag inte får något betalt av Akelius för emissionen av preferensaktierna. Jag får inte heller betalt av Avanza, Swedbank, Danske Bank för emissionen heller. Så nej, inte när det gäller preferensaktierna.

   Däremot stämmer det att jag får betalt för hänvisning av nya kunder till Akelius sparkontot. Jag tar till mig att göra det tydligare till nästa gång. Så tack för feedbacken. Här är en sammanställning av min policy om annonsering.

   PS. Ja, jag är positiv till Akelius men det handlar om att jag genuint tycker att det är en av de bättre investeringarna som har varit under hela 2014. Jag själv har tecknat mig för över 350 000 kr och så jag kan verkligen säga att jag sätter mina pengar där jag sätter munnen (dålig engelsk översättning :). DS.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan,
  Hur lyckas du teckna 1200 preffar via förtur? Är inte erbjudandet bara för 400 st?
  Eller tecknar du via andra personer/familjemedlemmar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
  1. Vit pil

   Hej Tobbe,

   Nej, tecknade bara 800 via förtur. 400 på mig och 400 på min fru. Resterande 200 är utspridda på min tjänstepension, frejas portfölj några av barnportföljerna etc.

   Jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Tydligen kan man bara ange avanzas aktie och fondkonto och inte deras isk ell kf om man vill använda akelius blankett ang förtur. Hur har du själv gjort?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  daniel
  1. Vit pil

   Jo, deras aktie- och fondkonto kan man tydligen ange men inte deras ISK. Konstigt.

   Jag har fuskat lite. Eftersom det fungerar med Nordnets ISK, så har jag angett Nordnets ISK och sedan kommer jag flytta till min Avanza ISK.

   Om man inte köper med förtur så kan man beställa till ISK via Avanzas hemsida.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Tack för bra information. Hur gör man om man har kapitalförsäkring på Nordnet för att teckna sig? /Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Hej Johan,

   Jag vet tyvärr inte då jag kör mest Avanza. Men kolla med deras kundtjänst, det borde gå.

   //jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Brukar inte företag göra emitteringar av detta slag när de är som mest lönsamt för de själva, men inte toppen för utlånarna? Skulle vara intressant att höra något resonemang kring detta.

  Funderar också över om utdelningen på en preferensaktie är något som kan höjas med tiden? Om jag ska kunna se detta som en långsiktig investering vill jag veta om risken finns att de betalar tillbaka med billigare 20lappar i framtiden. Är en preferensaktie likvärdig en obligation i ett inflations-scenario?

  Undrar också lite över varför man väljer att ge ut en preferensaktie istället för en obligation?

  Tack för mycket bra läsning!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
  1. Vit pil

   Utdelningen är 20 kr/år och kommer så att vara ända fram tills att bolaget köper tillbaka aktien, om de väljer att göra det. Så vid en inflation så får du en utdelning som är mindre värd. Men det innebär inte att en preferensaktie är en sämre investering än en annan investering med samma avkastning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anders
  2. Vit pil

   Ja, det beror på hur man ser det. Denna emissionen är ju klart mer lönsam för dem än den första, men det är ju fortfarande väldigt bra villkor och avkastning jämfört med många andra investeringar tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Aktien ger rätt till en fast utdelning på 5 kr/aktie varje kvartal (20 kr/år).

  Det är en liten förenkling, bolagsstämman beslutar om den faktiska utdelningen men om den understiger 20 kr/år så blir skillnaden ett innestående belopp som räknas upp med en ränta på 10 %. Det och att bolaget måste betala ut preferensaktiernas utdelning plus innestående belopp före utdelning till stamaktierna talar för att utdelningen faktiskt blir 20 kr/år, om jag förstått saken rätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Ja, så tolkar jag det också.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Bara en kort fråga från en mindre insatt:

  Du pratar mycket om den svenska bostadsbubblan; varför anser du det vara en bra investering med fastigheter i det här fallet? För att Akelius främst expanderar internationellt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jaana
  1. Vit pil

   Bostadsbubblan gäller främst bostadsrätter och villor – fastigheter som inte ger någon månatlig avkastning. Hyresfastigheter är och kommer förmodligen alltid vara lönsamma av flera anledningar. Särskilt i en trend där allt färre kommer att ha råd att äga sin egen bostd.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Varför vill företaget genomföra en sån här emittering? I mina ögon verkar det ju bara bra för de som tecknar och dåligt för Akelius? I dessa tider med låga räntor måste de ju kunna hitta massvis med andra sätt att få tillgång till kapital, men mycket billigare.

  En annan liknande sak. Vad tror du om det aktuella liknande erbjudandet att teckna upp sig på preferensaktier hos ADDvice? Där får man en direktavkastning om 10%. Bedömer du risken som högre där?

  Tack för en bra blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas
  1. Vit pil

   Det stämmer att Akelius får betala bra avkastning till investerarna i denna lågräntemiljö. Obegripligt kan tyckas men om man är insatt i hur en balansräkning är uppbyggd kan man snart se fördelar med att öka det egna kapitalet. Det medför nämligen att bolaget kan öka sina skulder utan att för den sakens skull öka sin skuldsättningsgrad mot vad den var innan emissionen. Vips har man x antal miljarder till att tillgå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Andreas Larsson
   1. Vit pil

    Ja, och vad jag förstår så använder de ju pengarna från emissionnen som en handpenning för att köpa/renovera fastigheter. Bättre affär har jag svårt att se… :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Som jag har förstått det så måste man registrera dig för 400 aktier för att få förtur som kund. Alltså varken mer eller mindre, eller har du annan information?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Ja, det stämmer. Annars kan man teckna sig som vanligt via Avanza eller Swedbank. Sannolikheten är ju större (som sist) för en mindre tilldelning.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.