Aktieägarförmåner för dig som äger aktier i ett företag

Rabatter, förmåner och goodiebags som privilegium

Aktieägarförmåner för dig som äger aktier i ett företag

Det är lätt att glömma bort att när man köper en aktie i ett företag att man faktiskt är en delägare i företaget. De flesta företags uppgift är ju att tjäna pengar och hålla sig på god fot med sina ägare. Många företag ger därför sina aktieägare olika förmåner – inte minst på bolagsstämmorna.

Den gångna veckan tillbringade jag i Åre tillsammans med Freja, Caroline och ett par goda vänner. Anläggningen i Åre drivs av det börsnoterade bolaget Skistar och  jag vet inte om det är allmänt känt, men som aktieägare i Skistar så får man rabatt på de flesta bokningar såsom skidhyra, liftkort och skidskola via företaget. Det här är inget unikt för Skistar.

Rabatter för aktieägare

Jag tror att man idag många gånger glömmer bort att om man äger en aktie att där faktiskt är ett konkret bolag på andra sidan som man äger. Det ger en också möjlighet

 • Skistar – 200 aktier – 15 % rabatt på skidskola, skidhyra och liftkort i Åre, Sälen, Vemdalen och Trysil. Mer info.
 • New Wave – 1 aktie – 15 % rabatt på företagets varumärke (Orrefors, Kosta Boda, New Wave). Mer info.
 • SAS – 400 aktier – rabatterade priser på tur och retur biljetter. Mer info.
 • Rasta – 20.000 aktier – 10 % i lunchrestauranger och på Grand Hotel i Göteborg och Grand Hotel Garden i Malmö. Mer info.
 • 2E Group – 1.000 eller 2.000 aktier – förtur och rabatt på biljetter till Wallmans, Hamburger Börs, Ladies Night etc. Mer info.
 • Rezidor – 200 aktier – ger tillgång till Gold Elite-nivå, rabatt, rumsgarantier, present på rummet etc. Mer info.
 • Orasolv – 10 % rabatt på allmän tandvård och 5 % på specialisttandvård. Mer info.
 • Nordic Camping – 15 % rabatt på boende på campinganläggningar. Mer info.

Goodiebags på bolagsstämmor

Om man inte vill äga många aktier enligt ovan så finns det fortfarande andra förmåner att ta del av. Det är genom att besöka de årliga bolagsstämmorna där företaget ska berätta hur duktigt det har varit under det gångna året. Äger man en enda aktie så är man välkommen på företagets bolagsstämma. Det är ofta bara att köpa aktien och sedan gå in på bolagets hemsida under ”investor relations” för att se var och när bolagsstämman äger rum.

På dessa bolagsstämmor, som ofta är i fina lokaler, bjuder företaget förutom på information ofta även på mat, dryck och ibland även goodiebags eller rabatterade erbjudanden. Clas Ohlson är ett exempel på ett sådant företag där aktieägarna som deltar på bolagsstämman, förutom att erhålla fika och lunch, även erhåller en hemlig present, vilken för något år sedan var en skruvdragare.

Även telekombolaget Tele2 erbjuder presenter vid årsstämman, där aktieägarna erhåller en telekomrelaterad gåva som till exempel ett bredbandsmodem för kontantkort.Vidare erbjuder både Electrolux och Husqvarna sina aktieägare rabatter på utvalda produkter i samband med stämman. Även Gunnebo har vid tillfällen erbjudit rabatterade priser på kassaskåp.

Hennes & Mauritz har också gjort sig känt för att vara generöst för de aktieägare som tar sig tid att delta på årsstämman. Senaste stämman fick exempelvis besökarna en liten påse innehållande en necessär, handduk, dusch- och handkräm.

Slutord

För företagen handlar det naturligtvis att bygga sitt varumärke och hålla sina kunder och aktieägare nöjda. Det är även en sorts mun-till-mun marknadsföring. Jag uppskattar dessa aktieägarförmåner även om det inte är något avgörande för ett beslut att köpa en aktie eller inte. Jag direktinvesterar väldigt sällan i aktier, men ibland gör jag undantag i min ”lekportfölj”. Om jag ska vara helt krass så bör inte en aktieägarförmån vara en tung anledning till att göra en investering, men om man ändå gillar företaget så kan man ju utnyttja rabatten om den finns.

Dock rekommenderar jag alla att någon gång besöka en bolagsstämma. Mitt aktieägande blev betydligt mer ”verkligt” när jag besökte bolagsstämmor eftersom det inte bara var en rad i en tabell på Avanza-depån utan ett ”riktigt” företag. Att man där ofta får god fika, kaka, presenter och ibland även goodiebags – det är ju en najs bonus. :-)

PS. Jag måste även uppskatta Skistar för deras arbete med barnen uppe i Åre. Freja gick i skidskola hela veckan och hela konceptet med Valle var väldigt uppskattat – allt från att Valle besökte skidskolan, appen, sången och skidskolelärarna. Tumme upp. DS.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Tack för tipsen, köpte Skistar 1000st – då vi brukar tillbringa en del tid i området runt Sälen. Jag köpte också 300 Rezidor då jag brukar bo på Radisson när jag behöver åka ut. Jag har också några Clas Ohlsson dels genom utländskt ägande men också genom Svensk depå – jag har ganska mycket aktier men har dock inte varit på någon stämma ännu – blev lite sugen på att åka på Clas Ohlson- får återkomma om jag har möjlighet att vara i Sverige vid denna stämma.
  Tack för en rolig och upplysande blogg – följer den varje vecka :)

  Gravatar för användaren
  Fredrik
 2. Bra lista! Kan även tipsa om SEBs bolagsstämma där de bjuder på 2 biljetter till konserthuset. Alltid trevligt.

  Gravatar för användaren
  Victor Björklund
 3. Hej, Vid anmälan till bolagstämma fick jag detta meddelande: Ditt innehav är förvaltarregistrerat och du måste därför begära att bli tillfälligt införd i aktieboken för att ha rätt att delta i årsstämman. Har aktierna i en depå hos Avanza. Hur begär man att bli införd i aktieboken? Ska man kontakta Avanza eller någon annan?

  Gravatar för användaren
  Kristian
  1. Avanza registrerar automatiskt dina aktier. Om du äger aktier i en KF är det formellt sett inte du som äger aktierna och du har inte rätt att företräda aktierna på exempelvis en bolagsstämma.

   Gravatar för användaren
   Jonny Zetterström
 4. Intressant inlägg och tack för en bra blogg!

  Det här kommer att låta knäppt… Sedan 2011 så har jag & sambon börjat resa på kryssningsfartyg och älskar detta, vi har åkt på fyra kryssningar och prövat tre rederier än så länge. När jag nu i februari ändå startade en pengamaskin (inspirerad av denna bloggen), så gjorde jag slag i saken och investerade i aktier i Carnival Corporation med mina ”lek-pengar”. Dels får jag utdelning om 1$ per aktie/år, vilket motsvarar ca 2,3% direktavkastning (mot min köpkurs) och dels kan jag få ”shareholder’s benefit” vilket är exv 100$ i ”onboard credit” för en 7-dagars kryssning. Beloppet varierar beroende på reslängd, men inte hyttkategori. Förmånen kan användas hur många gånger som helst och gäller normalt även om kryssningen är rabatterad (kryssningar rör sig i pris beroende på efterfrågan). Kravet är ett innehav om minst 100 aktier för att erhålla förmånen. Carnival Corporation ”CCL” är noterad på NYSE. Carnival äger nio rederier/brands, har 100 fartyg med 212 000 bäddar och innehar 48% av globala marknaden. Kryssningar är en växande marknad inom resebranschen. Konkurrenten Royal Caribbean Cruises ”RCL” är största konkurrenten och har en likartad aktieägarförmån.

  Det är min första aktie-affär och jag vet inte om det kommer att löna sig eller om det var en god idé, men det är roligt! Hoppas kunna ”testa” och använda förmånen för första gången nu till denna sommaren.

  Gravatar för användaren
  Henrik
  1. Ja om ni ändå skulle åka med dem varje år (av ditt inlägg att döma så åker ni på kryssning en gång om året) så innebär ju ett innehav av 100 aktier att ni får $100 i utdelning och dessutom lika mycket i onboard credit.

   Detta innebär isf en direktavkastning på 4,6% betingat att man kan räkna in onboard credit – vilket man nog kan göra om premissen är att ni hade åkt med dem ändå.

   Man skall annars komma ihåg att rabatter inte är en intäkt utan endast en reduktion av utgifter. Om utgiften inte funnits utan rabatten så blir den ju en ren kostnad och inte en besparing.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 5. Hej Jan.
  Läste ditt senaste i lägg och tänkte på hur olika vi har det idag fast ändå inte rätt så lika :)
  Jag får inte ihop det till mitt ”pendlar kort” till skolan men jag tänkte på att åka skidor med min familj just till Åre.
  Vi ses i backen nästa år :)
  Hälsningar Humam

  Gravatar för användaren
  Humam
 6. Intressant inlägg! Tack! Tyvärr fel länk på New wave, hamnade någon helt annanstans.

  Gravatar för användaren
  Louise

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök