Aktiespararna för grupptalan i ARN mot Swedbank för att ha lurats med aktiva fonder som egentligen var passiva

Ett inslag i Aktuellt 141125 om skillnaden mellan indexfonder och aktiva fonder

”De säger att de säljer en bil, men levererar en cykel. Då bör man få pengarna tillbaka.” Det säger Albin Rännar på Aktispararna. Jag tycker det är brilljant. Det är samma sak som jag har sagt ganska länge. De flesta aktiva fonder slår inte sina index och då bör man ju inte ta betalt för något som man inte levererar.

Att Aktiespararna skulle stämma Swedbanks fondbolag Robur är i och för sig ingen nyhet. Det skrev jag om redan för drygt ett år sedan när den här historien rullades upp i en intervju i SvD. Det var chefen för Swedbanks fondbolag som försökte förklara varför deras fonder – i det här fallet de två jättarna Allemansfonden och Kapitalinvest – inte slog sitt jämförelseindex. Hans förklaring var:

– När det gäller de här fonderna kan man fråga sig om vi inte har varit för nära index och därmed gett oss själva chansen att ha en bra avkastning. Och då är svaret nej, det har vi inte.

På följdfrågan vad han menar med det, svarade han:

– Det är ju per definition så att om vi ligger indexnära och med små avvikelser i en aktivt förvaltad produkt, då är ju sannolikheten att lyckas extremt låg.

Jag har flera gången på bloggen visat att den inte bara extremt låg – det är i princip omöjligt. Anledningen är att om du ligger nära index med små avvikelser och ovanpå det tar en avgift så kommer du per definition inte slå index.

Vidare på frågan om vad han tycker om att de har tagit bra betalt för en tjänst som det är väldigt liten sannolik för att de kan leverera och om det är schysst, svarar han:

– Schysst, det vet jag inte. Det har varit öppet och tydligt hur riskprofilen har sett ut i fonderna och vilken avgift vi har tagit.

Så hela storyn fortsätter. Ska bli spännande och se hur det här slutar – eftersom enligt mig är fallet ganska solklart. Särskilt spännande blir det om de ger sig på andra bankerna också vilket Albin antyder.

I övrigt så tycker jag att inslaget var väldigt bra. Heder till SVT och Aktuellt redaktionen.

Aktiespararna söker fondsparare till grupptalan

Från deras hemsida idag:

Vi på Aktiespararna efterlyser nu fondsparare som har ägt innehav i fonderna Swedbank Robur Allemansfond Komplett och Swedbank Robur Kapitalinvest under åren 2004-2014 och som vill bli ersatta ekonomiskt med anledning av att Swedbank Robur tagit ut för höga fondavgifter i förhållande till vilken förvaltning fonderna har levererat.

Aktiespararna kommer att anmäla Swedbank Robur till Allmänna Reklamationsnämnden och behöver så många sparare som möjligt bakom sig. Skriv under du också och tipsa dina vänner och bekanta att göra detsamma.

Läs mer på Aktiespararna hemsida.

Andra artiklar som du kan gilla:

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök