Aktiespararna för grupptalan i ARN mot Swedbank för att ha lurats med aktiva fonder som egentligen var passiva
Sök:

Aktiespararna för grupptalan i ARN mot Swedbank för att ha lurats med aktiva fonder som egentligen var passiva

Ett inslag i Aktuellt 141125 om skillnaden mellan indexfonder och aktiva fonder

Den här artikeln publicerades 2014-11-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

”De säger att de säljer en bil, men levererar en cykel. Då bör man få pengarna tillbaka.” Det säger Albin Rännar på Aktispararna. Jag tycker det är brilljant. Det är samma sak som jag har sagt ganska länge. De flesta aktiva fonder slår inte sina index och då bör man ju inte ta betalt för något som man inte levererar.

Att Aktiespararna skulle stämma Swedbanks fondbolag Robur är i och för sig ingen nyhet. Det skrev jag om redan för drygt ett år sedan när den här historien rullades upp i en intervju i SvD. Det var chefen för Swedbanks fondbolag som försökte förklara varför deras fonder – i det här fallet de två jättarna Allemansfonden och Kapitalinvest – inte slog sitt jämförelseindex. Hans förklaring var:

– När det gäller de här fonderna kan man fråga sig om vi inte har varit för nära index och därmed gett oss själva chansen att ha en bra avkastning. Och då är svaret nej, det har vi inte.

På följdfrågan vad han menar med det, svarade han:

– Det är ju per definition så att om vi ligger indexnära och med små avvikelser i en aktivt förvaltad produkt, då är ju sannolikheten att lyckas extremt låg.

Jag har flera gången på bloggen visat att den inte bara extremt låg – det är i princip omöjligt. Anledningen är att om du ligger nära index med små avvikelser och ovanpå det tar en avgift så kommer du per definition inte slå index.

Vidare på frågan om vad han tycker om att de har tagit bra betalt för en tjänst som det är väldigt liten sannolik för att de kan leverera och om det är schysst, svarar han:

– Schysst, det vet jag inte. Det har varit öppet och tydligt hur riskprofilen har sett ut i fonderna och vilken avgift vi har tagit.

Så hela storyn fortsätter. Ska bli spännande och se hur det här slutar – eftersom enligt mig är fallet ganska solklart. Särskilt spännande blir det om de ger sig på andra bankerna också vilket Albin antyder.

I övrigt så tycker jag att inslaget var väldigt bra. Heder till SVT och Aktuellt redaktionen.

Aktiespararna söker fondsparare till grupptalan

Från deras hemsida idag:

Vi på Aktiespararna efterlyser nu fondsparare som har ägt innehav i fonderna Swedbank Robur Allemansfond Komplett och Swedbank Robur Kapitalinvest under åren 2004-2014 och som vill bli ersatta ekonomiskt med anledning av att Swedbank Robur tagit ut för höga fondavgifter i förhållande till vilken förvaltning fonderna har levererat.

Aktiespararna kommer att anmäla Swedbank Robur till Allmänna Reklamationsnämnden och behöver så många sparare som möjligt bakom sig. Skriv under du också och tipsa dina vänner och bekanta att göra detsamma.

Läs mer på Aktiespararna hemsida.

Andra artiklar som du kan gilla:

 


Den här artikeln publicerades 2014-11-27 klockan 07:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag vet inte hur länge man har ältat ”köp fonder med lägst avgift”. Att så fåtalet personer förstår poängen vid det här laget är ett under. Majoriteten av de som har pengar att köpa dessa kostsamma fonder är dessutom högutbildade personer. Är inte det lite skrämmande? Vi pratar inte direkt om kirurgisk kompetens här. Vi pratar om att scrolla och filtrera ut den billigaste fonden på en lista. Går på någon enstaka sekund. Detta misslyckas alltså folk med regelbundet?

  Sedan kan jag personligen inte förstå varför man ska köpa en fond överhuvudtaget (med undantag för råvaru ETF:er eventuellt eller ETF:er som är involverade i väldigt svåråtkomliga marknader). Med undantag för avanza zero vet man ju att man blir garanterat lurad om man köper en fond idag oavsett hur man vänder och vrider på det. Dessutom, hela tanken med investeringar är väl att de ska ge kassaflöde så att man blir mindre beroende av lönen man får varje månad (i det fallet är ju räntebevis och utdelningsaktier så mycket vettigare på så många vis)? Vill man sedan ha tillväxt så är väl knappast en fond det mest volatila av instrument (varför inte då hellre ett indexföljande hävstångscertifikat i stil med OMX BULL X15)? Därför är det väl egentligen bara real fonder som har någon bäring om köpkraftsbevaring är ens ideal i sammanhanget, men även där pratar vi om avgifter som är högre än avanza zero, inte sant? Så då går man emot regeln om att köpa lägsta fondkostnad. Jag skulle nog säga, som andra redan har uttryckt det, att det är mer lönsamt att starta en egen fond och leva på andras dumhet än att investera i en själv. Då får man åtminstone kassaflöde och eventuella kapitalvinster vid sidan av.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.