Få pengarna tillbaka om du INTE dör från din livförsäkring

Allmänna änke- och pupillkassan i Sverige och några tankar om livförsäkring

Reklam för Allmänna Änke- och Pupillkassan. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

För ett tag sedan kom jag av en händelse in på Allmänna änke- och pupillkassans hemsida när jag läste på om livförsäkringar. Jag anser nämligen att ett bra försäkringsskydd är en viktig del av en privatekonomi.

Här vill jag också dela med mig av ett tips på hur man kan räkna på en livförsäkring eftersom jag genom mina utbildningar i Balansekonomi märkt att de flesta inte riktigt har koll på hur man kan göra det.

Jag anser nämligen att man ska räkna ut sitt försäkringsbelopp i förhållande till den tid som man vill att den efterlevande skall kunna upprätthålla samma livsstil som man har nu. Eftersom min pappa gick bort när jag var 13 år gammal, kommer jag ihåg hur mamma oroade sig för om vi skulle kunna bo kvar i huset och kunna leva så som vi gjorde innan pappa gick bort eftersom hans lön nu inte kom in varje månad.

Därav om du har en lön på t.ex. 20.000 SEK efter skatt varje månad så ger en livförsäkring på 1.000.000 SEK 50 månaders uthållighet, det vill säga nästan 4 år. Det betyder att din efterlevande kan ha samma livsstil och har ca 4 år. Naturligtvis behöver man korrigera och anpassa beloppet om man har t.ex. lån på hus, bostadsrätt, företag eller liknande.

Jag själv resonerar kring min egen försäkringssituation enligt följande – jag och Caroline har ca 1.100.000 SEK i skulder tillsammans. Nu mer har vi även en liten prinsessa att ta hand om vilket också påverkar. I dagsläget har vi följande försäkringar:

  • Livförsäkring via Skandia 2.500.000 SEK
  • Livförsäkring via företag TGL 250.000 SEK

Totalt ca 3.500.000 SEK per person. Det betyder att om något skulle hända mig t.ex. så kan Caroline betala av våra lån samtidigt som hon har en miljon över, alternativt att ha 2 miljoner som hon kan investera och låta avkastningen betala utgifterna (vilket jag skulle rekommendera). Med våra utgifter på ca 30.000 SEK per månad ger det ca 3 års uthållighet.

Tre år tycker jag är för lite och därav kom jag i kontakt med Allmänna änke- och pupillkassan som har ett lite annorlunda koncept från de ovanstående livbolagen. Nämligen att men betalar en högre premie initialt MEN om man inte dör under försäkringsperioden så får man tillbaka sina pengar med avkastning!

I mitt fall fick jag en offert på 1.000.000 SEK fram tills att jag fyller 65 (om 34 år) som ser ut som följer för premien. Beräkningen är på en genomsnittlig återbäringränta om 8 % per år. Bilden nedan visar hur premien förmodligen kommer att förändras under försäkringstiden (blå linje).

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Jämförelse mellan inbetald premie och slutåterbäring ser då ut som följer:

Premiens utveckling under försäkringstiden:

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Det vill säga att jag har betalt in ca 60.000 SEK och förväntas få ut ca 88.000 SEK.

Naturligtvis är det inga garantier, men jag tycker att potentialen i ovanstående är betydligt bättre än t.ex. hos swedbank, där jag i dagsläget har en billig premie, som kommer att öka efter hand som jag blir äldre och där jag inte får något tillbaka. Här är det som att man får både och.

Jag har idag skickat in ansökningshandlingarna och hoppas att jag blir godkänd! : )

God fortsättning!
//jan

PS. Om du kontaktar dem och ber om offert, kontakta Lena Schelin och hälsa från mig. DS.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök