Ambea - en hyggligt säker spekulation
Sök:

Ambea – en hyggligt säker spekulation

Förslag på kort spekulation till variabelportföljen. OBS! Väldigt kort deadline...

Den här artikeln publicerades 2017-03-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Någon gång om året uppstår det bra lägen att investera på börsen eller delta i en börsintroduktion i sin ”lekportfölj”. Jag tror att nu är en sådan situation i Ambea och spekulerar i ca 10 % upp på fredag. Dock är deadline för teckning imorgon och överimorgon.

Jag är ju en person som investerar mer än 9 av 10 kronor långsiktigt, framförallt i fonder. Men en liten del behåller jag till min ”lekportfölj”, fast med det finare namnet ”variabelportfölj”. De långsiktiga portföljerna som utgör basen hittar du här:

Även om jag är generellt väldigt skeptisk till korta affärer på börsen, särskilt nyintroduktioner då det oftast brukar sluta dåligt både på kort och lång sikt, finns det undantag. Jag tror att Ambea som introduceras i veckan kan vara ett sådant. Det är inte en straffspark på samma sätt som Paradox, Academedia eller Engelska skolan var förra året, men väl absolut en frispark vid straffområdet. De flesta som jag har pratat med är väldigt positiva, men du behöver naturligtvis skapa dig en egen uppfattning.

Andras analyser av Ambea

Ambea är ett stort och lönsamt bolag som noteras direkt på Stockholmsbörsen och inte någon av de mycket mindre marknaderna som First North eller Aktietorget där de flesta introduktioner sker. Bolaget är närmast att likna Attendo eller Humana. Det bör även noteras att bolaget har varit på väg att noteras en gång innan (typ 2011), då under namnet Carema. Det gick sådär i och med den så kallade Carema-skandalen.

Man kan läsa på mycket om bolaget och dess verksamhet i andras analyser, jag rekommenderar t.ex.

Ovanstående artikel är tyvärr bakom en betalvägg, men om du är medlem på Shareville, så kan du läsa den gratis:

Andra analyser som rekommenderar:

 • Dagens Industri – Tillväxten gör Ambea intressant (betalvägg)
 • Dagens Industri – ”Ambea bör ha goda chanser, teckna aktien!”
 • Privata Affärer – Därför ska du teckna det nya vårdbolaget
 • AffärsvärldenFem måste aktier i portföljen (video)

I princip alla analyser jag har sett är positiva, förutom Börsveckan som skriver att de tycker att fördelarna inte är tillräckligt många.

Mitt resonemang om Ambea

Det som jag framförallt tar med mig från de analyser jag har läst och de jag har pratat med är:

 • Stor försäljning av nuvarande ägare – det är alltid negativt, men å andra sidan kommer där in nya starka ägare i form av Didner & Gerge och Öresund som inte är kända för att göra dåliga affärer.
 • Ingen jättestor rabatt – när liknande bolag har noterats tidigare så har där alltid funnits en rabatt med tanke på den politiska osäkerheten, den finns inte nu.
 • I princip alla analyser är positiva – av alla analyser jag har läst så är det bara en som varit negativ och det är en nischtidning (Börsveckan)
 • Företag som noteras på stora Stockholmsbörsen tenderar att öka – när liknande företag noterades som t.ex. Attendo så gick den upp 40 % på noteringen och Humana gick upp 19 %.
 • Det är en kortsiktig spekulation – det här är för mig en liten investering på väldigt kort sikt.

Utdrag från andras analyser

Så här skriver min vän Niklas Danaliv på GodaTider:

Sex ankarinvesterare (Didner & Gerge, Öresund, Catella m fl) kommer att teckna aktier för 950 Mkr (ca 19% av aktierna). När flera olika skickliga förvaltare tecknar större belopp i ett nytt börsbolag blir introduktionen nästan alltid lyckad med initiala uppgångar på 10% eller mer.

Så här sammanfattar SVD Börsplus det:

På radarn finns dessutom ett optimistiskt scenario där Ambea får upp lönsamheten inom sin äldreomsorg och begåvas med Attendo-liknande multiplar. Då blir aktien riktigt bra. Nedsidan känns samtidigt relativt begränsad även om det som sagt finns politiska och imagemässiga aspekter kring bolaget som är svåra att uppskatta.

Även om man inte får samma rabatt som när exempelvis Academedia såldes ut så ser Ambea ut som en rimligt bra introduktion. Bra strategi, inriktning mot goda nischer och tunga ankarinvesterare bäddar för det. Man kan teckna aktien.

Aktiedirekt sammanfattar Dagens Industris rekommendation idag:

STOCKHOLM (Direkt) Trots att vårdbolaget Ambea, tidigare känt som Carema, inte är samma fynd som när sektorkollegorna Attendo eller Humana börsnoterades är aktien värd att teckna.  Bland plusargumenten märks en god underliggande tillväxt, en konjunkturokänslig verksamhet samt förvärvsmöjligheter. Tidningen tror att bolaget kommer att nå målet om en rörelsemarginal om 9,5 procent i takt med att fler boende startas i egen regi. Marginalen ligger nu kring 8,5 procent.

På minuskontot bokförs emellertid politisk risk, en varumärkesrisk och frånvaron av långsiktiga storägare. Ambea-aktien har prissatts till 75 kronor i erbjudandet inför noteringen. Aktien kan nå 80 kronor vid börsintroduktionen och bör efter det ha goda chanser att gå något bättre än börsen när marknadens fokus på konjunkturkänsliga tillväxtbolag ebbar ut, skriver Dagens Industri.

Slutsats – kortsiktig spekulation i variabel-portföljen

Jag kommer förhålla mig till den här börsintroduktionen som en kortsiktig spekulation och inte en investering. Skillnaden på en investering och en spekulation är att en investering kan man räkna hem. När man gör en investering så accepterar man marknadens genomsnittliga avkastning medan i en spekulation hoppas man på att få en avkastning högre än marknaden i genomsnitt.

Något förenklat. Om börsen i genomsnitt skulle gå upp 1 procent samma dag som Ambea noteras så skulle man vara nöjd med en investering om Ambea gick upp 1 procent. I en spekulation, som jag gör här, tror jag på att aktien kommer att övertecknas och det kommer bli en rusch och därmed tror jag på en uppgång på ca 10 – 20 %. Jag köper alltså inte aktien för att äga den långsiktigt, utan jag kommer sälja den i princip samma dag den noteras som är på fredag – oavsett om den har gått upp eller ner.

Min rekommendation

Jag rekommenderar bara den här affären under följande förutsättningar:

 • Du har ett buffertkonto redan
 • Du månadssparar redan i en långsiktig portfölj
 • Den minsta posten i Ambea om 11 250 kr motsvarar max 5-10 % av din portföljs värde
 • Du har läst på och gjort din egen research och kan vara ansvarig för ditt beslut

Även om inte risken är jättehög (typ att man förlorar allt) så rekommenderar jag nog den inte till en hel nybörjare.

Praktisk information om introduktionen

Den minsta posten man kan köpa är 150 aktier a 75 kr, vilket motsvarar en post om 11 250 kr. Den kan tyvärr inte tecknas i investeringssparkonto (ISK) hos Avanza och Nordnet (men tydligen hos Nordea, wtf!?). Man behöver således använda sin kapitalförsäkring eller vanliga aktiedepå.

Notera att jag tyvärr är lite sent ute på grund av att jag höll utbildning fredag till söndag, så deadline är:

 • Avanza – imorgon, den 28 mars, kl. 23:59
 • Nordnet – i övermorgon, den 29 mars, kl. 17:00

Eftersom den här affären görs i variabelportföljen kommer den inte synas i någon av mina Shareville-portföljer.

För att teckna Ambea hos Avanza

För att teckna Ambea hos Nordnet

Disclaimer: Ingen ersättning har utgått för den här artikeln. Jag kommer själv att teckna mig för ett par poster i bolaget. Ersättning utgår om du blir kund hos Nordnet eller Avanza.

Relaterade artiklar

Prenumerera på mitt månatliga nyhetsbrev

Ungefär en gång per månad skickar jag mitt nyhetsbrev med tips för din privatekonomi, de bästa artiklarna och tips som det här. Naturligtvis är det gratis och jag lovar att inte ge bort adressen eller skicka om jag inte har något bra att säga. :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.


Den här artikeln publicerades 2017-03-27 klockan 13:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

19 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Fasiken, vi köpte men sålde inte direkt… nu har det sjunkit en del… önskar ett tips från Jan Bolmeson… sälja idag eller behålla o se om de ev stiger inom nån månad..?! Vad tror du? :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Annica
  1. Vit pil

   Det beror på vad strategin är. Min var att sälja direkt – oavsett om den gick upp eller ner. Så skulle det varit mina aktier och min strategi så skulle jag sälja. Det handlar inte om att hoppas när man investerar. Det handlar om att ha en tro, agera på den tron och har man fel så ska man ”cut your losses short” och svälja stoltheten och acceptera att man hade fel och vara redo för nästa match.

   Att förlora tillhör ju spelet, det är bara att förlusterna bör vara färre och mindre än vinsterna. Men att inte ha förluster går inte.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Jag anmälde mig för att köpa i ambea också. Men fick ingen tilldelning. Typiskt. Hade varit kul att vara med. Tack för infon dock.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
 3. Vit pil

  Hej Jan och ni andra som följer tråden. Vad tror ni om SSM Holding?
  Det verkar intressant och är i en expansiv branch.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon Almljung
  1. Vit pil

   Jag vet inte då jag sällan investerar i enskilda aktier (undantaget denna), men ställ din fråga i min nya del ”Frågor och svar” under aktier och aktietips så är sannolikheten större att du får svar. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Det här var inget för mig som håller på att sätta upp ett långsiktigt sparande just nu. Men det vore ändå kul att höra hur det har gått *Spännande* :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
  1. Vit pil

   Ambea pendlade mellan ca 81 till 82 kr under dagen och slutade på 82,5 kr (+10.0% från startpriset på 75 kr).

   Själv fick jag bara hälften av de poster jag anmält mig till men en bra affär ändå :).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Erik
   1. Vit pil

    Jag tror inte att alla fick tilldening. Jag fick bara 100 st aktier och hade tecknat 450 och jag vet andra som tecknade 150 som inte fick några alls. Blev en femhundring, ganska OK för ett par minuters jobb. :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Vad tror ni på för slutkurs idag med tanke på starten?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn Gunnelöf
  1. Vit pil

   Funderar likadana. Såg ett raport att företagsvärde är nu 5,6 miljarder (innan börsnotering var det 5 miljard) så kanske det fortsätter gå uppåt ?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   lagomentusiast
 6. Vit pil

  Imorgon börjar ju aktien handlas, men får man reda på eventuell tilldelning innan börsen öppnar? Så man kan vara med i svängarna.

  Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 7. Vit pil

  Hej Leo,

  Något nytt information för mig att ”med KF måste man väl ha kvar minst 1000 kr i depån”. Kan du vänligen ge någon informationlänk där det skrivs i detalj ? tackar !

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lagomentusiast
  1. Vit pil

   Det var en av killarna på Avanzas kundtjänst som sade detta till mig när jag ringde för att fråga om man kunde investera i detta via ISK. Jag har inte kollat upp det mer än så, men slå dem gärna en signal du också och återkoppla här så får vi se om du kommer fram till samma sak eller ej :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Leo
 8. Vit pil

  Hej Jan,

  Som du skrev att ”det här är för mig en liten investering på väldigt kort sikt”. Hur och När bestämmer du att det är dags att sälja en IPO aktie ? Några exempel kanske :) ? Tack i förhand..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  lagomentusiast
  1. Vit pil

   Sorry, du skrev svaret redan :) — ”Något förenklat. Om börsen i genomsnitt skulle gå upp 1 procent samma dag som Ambea noteras så skulle man vara nöjd med en investering om Ambea gick upp 1 procent. I en spekulation, som jag gör här, tror jag på att aktien kommer att övertecknas och det kommer bli en rusch och därmed tror jag på en uppgång på ca 10 – 20 %. Jag köper alltså inte aktien för att äga den långsiktigt, utan jag kommer sälja den i princip samma dag den noteras som är på fredag – oavsett om den har gått upp eller ner.”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   lagomentusiast
 9. Vit pil

  Hej Jan
  Egentligen fel artikel att ställa denna fråga men är lite intresserad vad du tror om Storebrand Global Multifaktor. Är det ett vettigt alternativ som globalfond?

  Tack för en informativ blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Solve
 10. Vit pil

  Hej, om man funderar på att göra en större insättning till antingen aktiedepåkonto elr KF-konto, vilket alternativ är mest fördelaktigt skattemässigt? Jag beräknar att sälja av innehavet så fort som möjligt, och sedan ta ut pengarna igen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
  1. Vit pil

   Inte svar på din fråga, men med KF måste man väl ha kvar minst 1000 kr i depån, så det är ju något att känna till iaf. Kan vara lite irriterande om man investerar ”bara” 11 tkr, och sen skall ligga kvar med 1 tkr där.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Leo
  2. Vit pil

   När det gäller att ta ut pengar så är det meningsfullt endast när skatteprocent närmar sig slutet (om man kan förvänta sig avkastning). Saken är ju att du redan belastats med skatt för kapitalet och då kan du ju lika gärna ta lite mer skattefri avkastning.

   Detta betyder att du tar ut från ISK i sluge av mars, juni, septembe eller december och från KF i slutet av juni eller december.

   För insättningar är det lite mer en fråga om du räknar med att kunna räkna hem schablonskatten vilket är svårare ju längre in i skatteprocent man kommit.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.