Angående bankers 100%-kapitalskyddade eller s.k. "riskfria"-produkter
Sök:

Angående bankers 100%-kapitalskyddade eller s.k. ”riskfria”-produkter

När jag pratade med en god vän idag så kom det upp det här med bankens produkter som där man är garanterad att få tillbaka sitt belopp efter en viss tid. Jämför t.ex. det som kallas för SPAX:ar eller BRIC 90% Safe eller liknande.

Om ni har sådana eller funderar på att köpa sådana – läs nedan om hur de fungerar och är uppbyggda och hur enkelt det är att göra samma sak om man har lite intresse, kunskap och tid – UTAN att behöva betala banken dyrbara procent i avkastning.

Det är nämligen som så att bankerna utnyttja folks okunskap för att tjäna pengar – för dem – riskfritt. Det är till och med så att jag kan göra samma sak med era pengar för bara hälften av bankens kostnad eller courtage. Då tjänar vi båda pengar på det iaf…

Vad banken nämligen gör är att (lite förenklat men principen är den samma):

  1. Banken lånar ut dina pengar till staten (läs: köper obligationer). Då låser man pengarna i t.ex. ett år och får en viss bestämd avkastning t.ex. 3%.
  2. För denna avkastningen köper man sedan aktie-liknande papper t.ex. optioner. Går dessa upp så tjänar du lite pengar och banken mycket pengar. Tappar de allt värde att avkastningen går förlorad får du inga pengar – men banken har inte heller förlorat några pengar.
  3. Efter 1 år så får du tillbaka dina pengar eftersom obligationen förfaller och din eventuella ”vinst” från optionerna adderas till ditt insatta kapital.

Räkneexempel 1)
Du ger banken 1000 SEK. Banken lånar ut pengarna till staten (läs: köper obligationer) för 1000 SEK och får 50 SEK i ränta. Dessa 50 SEK placeras i en option som fördubblas till 100 SEK. Efter ett år betalar staten tillbaka dina 1000 SEK till banken och sedan tar banken ger pengarna tillbaka till dig och adderar 20% av ”vinsten” så att du får 1020 SEK.

Vinnare i affären – du som tjänar 20 SEK utan att ha riskerat dina 1000 SEK.
Den ”verklige” vinnaren i affären är banken som har tjänat 80 SEK utan att riskera något och utan att ha satsat sina egna pengar.

Räkneexempel 2)
Du ger banken 1000 SEK. Banken lånar ut pengarna till staten (läs: köper obligationer) för 1000 SEK och får 50 SEK i ränta. Dessa 50 SEK placeras i en option som sjunker i värde till 0. Efter ett år betalar staten tillbaka dina 1000 SEK till banken och banken betalar tillbaka dem till dig.

Förlorare i affären – du, som inte får något betalt för att du lånade ut dina pengar till banken.
Verklige ”vinnaren” – banken som inte har förlorat någonting.


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.