Om medvetna val, livet och privatekonomi med Angelica Alm

Intervju om pengar men även de andra viktiga sakerna i livet

I veckans intervju med sparprofilen Angelica Alm pratar vi om vikten av och rikedomen i att göra medvetna val i livet. Angelica delar med sig av sin resa där hon blev trött på att hela lönen gick åt för att konsumera, till att börja aktivt och medvetet välja det som är viktigt i livet på riktigt. Jag tycker också att det är inspirerande att höra hur hon skapar balans mellan framgångsrik karriär, familj, barn och ett spar- och ekonomiintresse.

Jag träffade Angelica för första gången för några år sedan, då hade jag redan följt henne på nätet (twitter, Nordnetbloggen, privat blogg) ett tag. Det som stack ut för mig med Angelica var att vi båda hade liknande syn på många saker i livet. Sparande och ekonomi är för oss ett verktyg att uppnå (eller undvika) vissa saker i livet och inte ett självändamål. Vi saknade både formell ekonomisk utbildning, prioriterade båda en framgångsrik karriär men ville även ha tid för familj och barn. 

Jag tror att det återspeglas ganska väl i dagens intervju där vi pratar aktier, fonder och sparande, men även kommer in på lycka, mål och rikedom bortom pengar. Framförallt handlar det väldigt mycket om att aktivt välja i livet. Det vill säga att kombinera det som man normalt brukar kalla för de hårda och de mjuka värdena. 

Ens ekonomiska situation är nämligen ett direkt resultat av ens beteende. Om man vill ändra sin ekonomiska situation behöver man således även ändra sitt beteende. Det är därför det fungerar så väl och som Angelica delar med sig att det även gav resultat i området hälsa. 

I avsnittet pratar vi även kort om Balansekonomi som är ett utbildningsföretag på just frågan ”Hur skapar jag mig ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi?” Jag är sedan 10 år liten delägare i bolaget och kan verkligen rekommendera deras utbildning som jag själv både gått och håller enstaka föreläsningar i.

Om du är intresserad av att verkligen prioritera dig själv, få hjälp att komma igång med en sådan resa som både jag och Angelica gör och har gjort, så har jag ordnat så att du kan få ett personligt samtal (utan kostnad) från Balansekonomi som kan berätta mer. Fyll i formuläret här i så fall.

De kommande avsnitten kommer att handla om hållbart sparande med en intervju med Jakob König från Fair Finance och om alternativt sparande med Ludwig Pettersson från Savelend. Tack för att du följer bloggen, jag hoppas att du gillar dagens avsnitt och så ses vi nästa vecka!

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Transkribering av hela avsnittet

Jan: Idag är det dags för avsnitt 71 och idag har vi med oss en gäst och det är Angelica Alm. Angelica, du har ju varit chef och ledare i många stora företag. Numera på ett börsnoterat och jag läste någonstans att du skrev att sedan du och ditt team har vänt många surdegar till pengamaskiner, du är ICF-certifierad coach, du brinner framförallt för människor, utveckling, aktiemarknaden, privatekonomi, du har bloggat på Nordnet, hållit egna föreläsningar, coachat, och du har också angelicaalm.se. Så, varmt välkommen hit.

Jag sa till Carro att jag såg så fram emot att ha dig som gäst, för att vi skojade lite om det, för du är ganska normal. Jag till exempel att på Nordnet-bloggen skrev du ”Jag varvar falukorvsmiddagar med resor och mycket fritid”. Och det tycker jag är jättekul, för det är det vi ska prata lite om. Livet, sparande och sparande och investeringar när det inte är det här brinnande fritidsintresset att liksom det upptas av det där, men jag upplever att du har ett liv och sedan gör du sparande lite vid sidan av för att försörja det där livet. Men det är inte det som upptar majoriteten av ditt liv.

AA: Precis, jag har en ganska dålig månadslön, och den gör jag det som alla andra normala människor, för att jag väljer att spara en större del i aktier.

Jan: Hur kommer det sedan att det ändå blev det här intresset med privatekonomi?

Trött på att tjäna lön bara för att konsumera

AA: Det började faktiskt med att jag jobbade otroligt mycket under en period. Jag ju inte den klassiska skolningen, utan jag valde det här sabbatsåret som blev några stycken. Det gjorde att i och med att man inte hade någon högskoleutbildning i grunden och så vidare, som jag kunde luta mig på, så ville jag hela tiden prestera. Och i den branschen som jag jobbar i, då kan man faktiskt jobba nästan hur mycket som helst.

Jag hade en väninna, som var otroligt less på att vi aldrig hann ses. Så i födelsedagspresent så gav hon mig en biljett till Balansekonomis föreläsning. Så då gick vi på den och jag kände att så mycket som jag jobbar för att göra mitt allra bästa för att bränna pengarna på helgerna…

För det var så det var. Jag var ingen skuldtyngd person på det sättet, men man tog de här 0% lånen för att köpa en ny soffa, för att det var häftigt, som aldrig var 0%. Men sedan sparade jag till semestrar och ute luncher och köpa kläder och vill man bränna pengar så går det.

Jan: Men du har ändå skrivit på din blogg tror jag, att du såg att du kände igenom många kollegor i det där. Så vad var skiftet?

AA: Jag började undra vad meningen var med att jobba så där otroligt mycket och kämpa så där otroligt mycket för att få en högre lön och en bättre position, nu var det så klart andra drivkrafter än pengar. Men jag kände jag ville ha möjligheten att arbeta för att jag tycker att det är roligt att jobba; inte för att jag är beroende av det. Jag ville kunna känna att trivs jag inte på ett arbete… Jag älskar det arbete som jag har just nu, men jag vill också kunna känna att tänk om jag en dag känner att nu är det nog. Jag står inte ut.

Caroline: Ja, och är man i det hjulet då med att prestera och tjäna pengar och bränna pengar, då har man inget utrymme för att ta beslut i sitt liv riktigt. Utan man bara följer med på ett vis.

Jan: Hur gör du idag då?

AA: Idag så lägger jag väl undan 35% av min nettolön varje månad. Det känns så bra. Min man sparar inte lika mycket eller investerar inte lika mycket, utan han ligger väl på ungefär 18% i sparkvot. Det här har jag vant mig vid successivt. Jag började med att spara 1500 kronor i månaden i aktier.

Jan: Förlåt, ett sidospår, jag läste någonstans att du skrev i någon artikel på bloggen att du hade köpt en väska som hade fått Günther Mårder att sätta i fel strupe.

AA: Ja, Günther var ju den som litegrann värvade mig till Nordnet och Nordnet-bloggen. Det framgick ganska snabbt att även om jag hade blivit väldigt ekonomisk, så där hade jag mött min överman. Och jag var nog inte intresserad av att hamna på prispallen tillsammans med Günther i sparande.

Jag kommer faktiskt ihåg den väskan för jag hade den på första Nordnet Live som jag var på. Trots att jag idag kan räkna ut vad den hade kostat, för den blev nämligen stulen sedan tyvärr dessutom, så den hade varit värd 25000 i aktier idag om jag hade haft pengarna välinvesterade. Men man måste få unna sig också. Men det var ett medvetet val.

Balans mellan konsumtion och sparande

Jan: Detta gillar jag jättemycket med dig, för du pratar mycket om balansen. Hur tänker du kring balansen mellan att konsumera och spara?

AA: Jag försöker ha ett medvetet val i allting jag gör och det gäller både mat, nuförtiden, det har blivit mycket positiva sidoeffekter av att jag började med ekonomi faktiskt. Jag gick ner 20 i vikt bland annat, för att jag började göra medvetna val kring mitt sparande. Det är klart vi var ute och drack kaffe för 46 kronor på Espresso House eller liknande, men efter att jag började investera så gjorde jag det medvetet.

Det var inte att det slutade med att man åt lunch någonstans och så tog man en fika och så handlade man någonting, och hade tillslut bränt 2500 kronor. Utan då kunde vi säga ”Vad ska vi göra på lördag? Skulle det inte vara mysigt att åka till en Handelsträdgård och ta en fika?” Och då var det ok. Och det var likadant med maten, att ska man unna sig att äta god mat, då ska man äta hemmagjord bearnaisesås, för det är så himla gott. Så man kan gå ner vikt av att bli ekonomisk. Det är bara att ringa ViktVäktarna och få sponsring till nästa avsnitt.

Caroline: När startade du din blogg?

AA: Jag minns faktiskt inte. Efter att jag hade varit på Balansekonomi så startade jag bloggen mest för mig själv. Balansekonomi var kick-offen och sedan när man är inne i det hjulet då vill man hitta mer inspiration, och då började jag läsa en massa böcker. Och det finns otroligt mycket bra böcker på ämnet. Men sedan började jag titta på vad det finns för andra forum där man pratar investering och ekonomi, och då är det ganska torrt, på tal om att vara normal.

Vi sa ju det innan här att, nu ska jag inte tala illa om Aktiespararna, men om man är en kvinna i 27 årsåldern och så åker man på någon lokalträff med Aktiespararna, då tror de att man har gått fel. Man tror också själv att man är 35 år äldre än man är och att man har hamnat på ett årsmöte med PRO, ibland, tyvärr.

Då tänkte jag att det här måste man kunna göra roligare, och det kanske inte är så konstigt att människor inte tar hand om sina pengar, när det är måttstocken.

Jan: Då började du föreläsa också. Vad föreläste du om?

AA: Då var det ekonomi med en touch av allting runtomkring. För jag hävdade hela tiden att anledningen till att jag investerade det var inte för att jag ville ha många 1:or och 0:or på mitt bankkontoutdrag. Det var för att jag ville leva ett bättre liv.

Jag ville ha större frihet i mitt liv, jag ville kunna ha en passiv inkomst. Då gladde jag mig åt tanken på att tänk om jag med hjälp av avkastning utav mina aktier varje år kan ha en gratis semesterresa. Det vore otroligt häftigt att veta att vad jag än gör, så kommer jag kunna åka till Thailand eller USA eller Maldiverna, med hjälp av mina pengar. Och då var det det man skulle prata om.

Caroline: Det är väl ofta det som människor tycker är den roliga delen av ekonomi. Vissa gillar 1:or och 0:or på kontot, det gör vi väl alla i viss mån. Men när det gäller livet, hur man ska få råd till livet, det är väl ändå det som vi går igång på, de flesta av oss.

Jan: Absolut. Vad såg du var de vanligaste misstagen som människor gör?

Det första misstaget som många gör

AA: Dels så var det att man gick ut för snabbt. Det vill säga, ränta på ränta är ju alltid sämst i början, och då var det så att jag har ofta jobbat i mansdominerande branscher, och det är ofta, nu ska jag inte raljera över den manliga investerarmentaliteten, men det är så roligt när man människor inte vet.

Gärna när man hamnar på en privatfest eller någonting och så kommer det någon och säger, ”Jag ska berätta för dig…”. Min man tycker att det här är fantastiskt roligt, och lite jobbigt, för då börjar jag ofta att spela dum. ”Berätta mer, jag förstår nog inte.” Så börjar de beskriva och gärna hur de har gått in i något tech-bolag och sedan ställer man de här obehagliga följdfrågorna. ”Hur valde du ut det här bolaget?” Ofta via någon Flashback-diskussion, återigen raljerande.

Sedan efteråt brukar jag klämma åt dem ordentligt. ”Nu när det har gått så här otroligt bra, hur mycket pengar har du i portföljen?”, ”Nej, men det börjar närma sig 200 000 nu”, ”Oj, ja, jag kommer ihåg när jag hade 200 000, men oroa dig inte. Ju längre tiden går, desto snabbare kommer det gå. Men det känns alltid tungt när man bara sitter där med 200 000.” De brukar gräva mycket i chipsskålarna efter det. Men återigen, man kan gå ner i vikt om man pratar rätt om ekonomi. Jag är ingen elak person vill jag säga, utan tvärtom vill jag att vi ska gå bort ifrån det här och prata siffror.

Jan: Ja, men vi var där på misstagen.

Det andra misstaget som många gör

AA: Ja, när man vill ha ett resultat för fort, tror jag är otroligt vanligt, eller det märker jag ofta. Och jag får ofta de här frågorna ”Vilka bolag ska jag ta nu då, om jag vill öka min portfölj med 50% på ett år? Vad ska jag köpa för bolag då?” Det är inte riktigt så enkelt liksom. Sen är jag jättetråkig. Jag pratade med en före detta blogg-kollega som håller på investerar-SM nu. Det hade inte gått för mig. Jag hade kommit sist.

Jan: Jag kan säga att jag har under de tio senaste åren total vägrat börs-SM och investerar-SM. Där behöver man ha så hög avkastning på så kort tid som möjligt. Jag tror de senaste åren har varit all in i något biotech-bolag, med hävstång. Så det var ett, man går ut för hårt och har en orealistisk förväntan om avkastning. Vad är ett tredje misstag?

Det tredje misstaget som många gör

AA: För låg tro på sig själv. Min uppfattning, jag började ju investera där någonstans runt 2008. De som var med på den tiden vet att det var inte helt enkelt. Då tror jag att det är många som tänker att man måste jobba på en bank, man måste ha en kunskap kring det, som du måste tillskansa dig via en högskoleutbildning eller någonting, och där kände jag att speciellt om man har otur och går in i en period eller att man råkar köpa ett bolag som går riktigt illa, och det är ju fördelen med att många inte går in med stora belopp i början, utan då har man råd att göra de här misstagen.

När jag föreläser så brukar jag berätta om många av mina misstag. Det är många som säger att ”Ja, men den här personen har slagit börsen under så här många år”, och så vidare.

Jan: Jag läste någon artikel du hade skrivit just det här med Nordnet Live, att du hade stått där första gången du skulle upp på scen och du stod där i bakgrunden, sedan tror jag att du skrev ”Gud, jag med bara min 12-åriga skola, här stod jag pratade med folk som hade pluggat ekonomi längre än så.” Men hur gör du med självförtroendet? Hur tänker du i en sådan situation?

AA: På det sättet är jag nog lite korkad, för jag har svårt att förstå att jag inte kan. Det kanske är någonting som jag har fått med mig hemifrån. Om jag har bestämt mig för någonting så vill jag verkligen, verkligen testa det. Om någon har lyckats övertyga mig att jag kan gör det här utan högskoleutbildning, genom att läsa några böcker och gå på föreläsningar. Om jag tycker att låter vettigt…

Jan: Jag log när jag läste det, för du skrev liksom ”Jag blev inbjuden och skulle prata på Nordnet Live för en massa hundra, kanske till och med flera tusen människor.” Och så sa du ”Jag har här min portfölj och den har gått bättre än index”, sedan hade tydligen Ratos rasat och gjort så att plötsligt stod du där med en portfölj som var sämre än en Rysslands-fond, tror jag att du skrev.

AA: Ja, och då menade jag inte på den tiden då Rysslands-fonderna gick bra. Det var ju katastrof. Det var sämre än index.

Jan: Vad har du tagit med dig? Vad är misstagen som du har lärt dig mest ifrån?

Viktigt att hålla sig till sina strategier

AA: Oftast så tror jag att mina misstag har handlat om att jag inte har tänkt eller inte följt mina strategier, eller varit korkad med mina investeringsbeslut. Jag brukade alltid ta SAS som exempel. Också ett sådant bolag som jag köpte precis i början innan jag hade satt de parametrarna som jag vill investera efter, och då gick jag efter resonmenagent att den här aktien har faktiskt sjunkit med 80%, kommer SAS gå i konkurs? Nej, kanske inte ännu i alla fall. Och då tänkte jag att har den gått ner 80% så kan den kanske inte gå ner så mycket, för det är ju väldigt mycket. Så då köpte jag dem.

De är ju så att även om någonting har gått ner 80%, så kan det fortfarande gå ner 80%, eller 90% till. Och det gjorde de ju.

Caroline: Vad är din strategi nu?

AA: Jag har som sagt en väldigt tråkig strategi. Jag vill gärna ha en hög direktavkastning. Jag vill köpa bolag som inte är allt för cykliska. Bilar är ju cykliska. Är det en god konjunktur så köper folk mer bilar, mer när vi hamnar i en lågkonjunktur så säljs det mindre bilar. Men du måste alltid köpa mat, till exempel.

Sedan vill jag ha en god soliditet, det vill säga att jag vill inte att det ska vara så hög belåning i bolagen. Där har jag bara egentligen utgått från mig själv. Jag vill köpa bolag som värderar pengar på samma sätt som mig. Jag vill inte ha en skyhög belåning i mitt boende, så varför jag ska jag köpa ett bolag som jobbar med skyhöga belåningar?

Kriterier för lovande investering

AA: Det är ganska enkelt att ta reda på den information man behöver på Nätmäklarna. Då tittar jag efter soliditet, direktavkastning, hur stor vinst gör de? Tittar jag också alltid på. P/E-tal och så får du ju med allting. Man vill inte betala för dyrt för ett bolag, men det är sådant som har växt fram över tid. Om man har ett bolag som har gått väldigt bra, så kan man faktiskt hitta synergier. Ok, varför tror jag att det här bolaget är så bra? Finns det något annat bolag? Och så börjar man hitta i listor, och så vidare.

Jan: Nu har jag faktiskt tjuvkikat på en av dina portföljer, den som är publik på Shareville. Där blir jag ändå lite förvånad, för du har både fonder och aktier. Ofta är det antingen eller, hur tänker du där?

AA: Fonderna har jag köpt som ett månadssparande. För två år sedan tyckte jag att börsen var otroligt övervärderad, jag tycker att det är ännu mer nu ska jag säga, så jag kände att jag ville spara lite pengar på hög, för att kunna gå in och vi får en sättning i marknaden. Samtidigt så kände jag att i och med att jag har investerat en ganska stor del av min inkomst varje månad, så vill jag inte ligga helt likvid med de pengarna och då startade jag ett månadsspar i ett antal fonder.

Jan: Får jag utmana dig där lite? Jag tror det var Lynch som sa att mer pengar har förlorats i väntan på bankkraschen än i själva börskraschen. Hur tänker du där?

AA: Jag tror att han har helt rätt. För två år sedan så trodde jag att vi hade ganska nära till en topp, sedan har vi sett att vi har fortsatt en relativt kraftig uppgång sedan dess.

Jan: Nu driver jag ingen poäng, utan det där min egen reflektion, för jag har också sparat länge och jag har verkligen insett att marknaden kan vara irrationell sjukt länge. Här kanske jag gör fel, men jag har lite gett upp på det där, att jag skiter i om det är högt eller lågt, för precis som du säger, det kan fortsätta upp eller fortsätta ner, och det där får jag jättemycket kritik för. ”Nu är börsen högt värderad”, men jag tror det handlar lite om det som du säger att vad vill jag göra istället?

Så vet man om börsen är högt värderad

Caroline: Hur vet man att börsen är högt värderad, egentligen? Hur vet man det? Är det för att man har varit med länge och sett hur den bara stiger och stiger, eller?

AA: Du ser ju hur de stora aktierna ligger gentemot vad bolagen tjänar egentligen. Säg att ett företag är värderat till 100 miljoner, och det har tjänat samma typ av pengar. Men ena dagen så kostar aktien 50 kronor och sedan nästa dag kostar den hundra kronor, men egentligen har ingenting hänt med själva bolaget.

Då säger man att aktien är högt värderad. Och ser man en sådan trend generellt på marknaden att det är många bolag som handlas till en dyrare peng än de gjorde innan… I perfekt värld så vill man att aktien ska vara en reflektion av hur mycket bolaget tjänar. Sedan köper man aktier för att man på sikt förväntar sig att bolaget ska gå bättre, och då bör också aktiekursen öka i värde.

Jan: Sedan skulle jag säga att tittar vi USA tror jag att vi har haft nio års uppgång sedan 2009. Börsen har verkligen bara gått upp. Sedan är det mycket pengar som har rört sig till aktier, för att det är svårt just nu att få avkastning någon annanstans. Bankkonto ger ingenting, räntefonder ger ingenting. Har du någon hedge i portföljen eller något skydd eller du lägger liksom mer i räntor eller så?

AA: Jag har lite pengar på hög för att kunna gå in. Jag hedgar ingenting direkt mer än att jag då kanske blir ännu mer benägen att inte köpa cykliska bolag i en… Jag har ju några cykliska bolag i min portfölj.

Jan: Jag minns att du hade Boliden och några…

AA: Jag har mycket investmentbolag, Kinnevik… Jag har nog någon liten post i Fortum och i en annan portfölj har något norskt investmentbolag. Men det är alltid en utmaning att köpa bolag, för där har men en valutarisk, och sedan med utdelning och sådana saker, med skatter och allting sådant. Sedan har vi mycket svenska bolag som också har en internationell touch, så köper man ett bolag som verkar internationellt, så får man ändå en exponering emot världsmarknaden.

Jan: Jag som är en globalfondsnörd, vad är din invändning mot det?

AA: Jag tycker inte att du kan värdera om en globalfond är rätt prissatt. Jag vill gärna gå in och kolla på topp-tio innehav och säga att ”Ok, är det här någonting som jag skulle kunna stå för?”

Caroline: Hur har du lärt dig allt detta? För jag tycker att du har jättefin terminologi. ”Sättning i marknaden”, det har jag aldrig hört, men jag förstår när den dyker, eller korrigerar sig. Men har du skaffat dig den här kunskapen? Vad har du läst?

AA: Oj, jag läser otroligt mycket böcker. Jag ska säga det att 8 av 10 böcker jag läser har ingenting med ekonomi att göra, utan det har att göra med personlig utveckling eller ledarskap eller företagsdrift och så vidare, men jag tror att du hämtar kunskap inom alla områden.

Sedan kan jag inte säga en bok. Den första boken som jag läste, som jag fortfarande tycker är otroligt bra, det var ”Vägen till ekonomisk frihet” av Bodo Schäfer. Den tyckte jag var jättebra. Det var nog den första boken jag läste.

Somliga investeringar är mindre planerade

Jan: Innan vi fortsätter prata om böcker, så har jag en fråga till. Du hade någon fond som hette Strand Förmögenhetsfond, och jag tycker att jag har ganska bra koll på fonder i Sverige, men den har helt flugit under radarn.

AA: Jag har inte så jättemycket pengar i den, men ibland när man träffar inspirerande människor på en föreläsning eller någonting och just i det här fallet så var det faktiskt en av de som förvaltar fonder som jag träffade på ett event. Vissa människor vill man investera i.

Caroline: När det är en vettig människa och det är ett bolag, ska man investera då?

AA: Ja men, lite. Det blir lite som att köpa en trisslott i en person. Det finns människor som är otroligt duktiga på det de gör, men som inte kan prata för sig. Sedan finns det människor som inte alls åstadkommer speciellt mycket, men är väldigt duktiga på att prata. Ni får bedöma vilken kategori jag tillhör sedan. Men, i det fallet tycker jag att det är roligt att följa människor som inspirerar mig på olika sätt. Just i det här fallet så var det ingen offentlig person, och då tycker jag att det kan vara ganska roligt att lägga in en liten summa.

Jan: Det där är ju jättespännande att du säger, för jag har faktiskt tänkt på det där själv, att jag har också ganska strikta regler för hur jag investerar mina pengar, men sedan ibland när jag träffar någon sådan person… Senast nu förra veckan så träffade jag en VD på ett litet, litet börsnoterat investmentbolag och jag tänkte ”Gud, jag kommer lägga in pengar i det här företaget.”

All logik bara försvann rakt ut genom fönstret, sedan gav jag mig själv fjorton dagar då jag inte finns göra någonting. Allt de sa var logiskt, det var sunt förnuft, jag fattade verkligen. Jag fattade också vad marknaden har missförstått kring bolaget, och hela det där. Och så blev det så att jag ville sätta in pengar. Och då kommer jag ihåg att jag noterade att jag gick emot varenda regel jag hade satt upp.

Men jag gissar att det där handlar väl kanske lite om det där att leva också. Att ha lite roligt. Du är också en av få som har tagit fram statistik, som sannolikheten för att man dör nästkommande år. Eller du nämnde det för du hade läst det i någon bok. Jag log lite, för jag är precis likadan. Den artikeln handlade om balansen för att leva nu och i framtiden. Där tror jag att du hade varit i samtal med någon som hade sagt att de skulle spara till pension och sedan tvärtom hade du haft en föreläsare som att man vet ju ändå inte om man lever imorgon.

AA: Det är ofta det argumentet man får. Pratar man med människor som inte investerar, då säger de ”Men gud, köp den där vattenscootern nu”, eller ”Gör det där, köp det där feta huset, för imorgon så kanske du dör.” Och det är klart, det kan man ju göra, men samtidigt har jag alltid bemött det som att skulle det vara så att jag får en livshotande sjukdom imorgon, så kanske de tär värt att vi faktiskt kan använda de pengarna vi har till att min man kan gå ner i tid, för att ta hand om vårt gemensamma barn.

Eller så kanske det är så att om jag dör i en bilolycka på vägen här ifrån, så är det i alla fall så att min man inte behöver vara orolig för att kunna bo kvar i huset, eller att han ska kunna överleva eller att de måste flytta. För det är nog ganska hårt nog att förlora en förälder än att också behöva riva upp hela sitt liv.

Kloka och medvetna konsumentval

Jan: Hur gör du för att få den där balansen?

AA: Jo, men jag tror att det är viktigt, för det är klart att jag skulle kunna späka mig själv. Något extremfall jag lyssnade på var en bloggare som sa att ”Jag älskar cashewnötter, men jag köper bara jordnötter, för det är billigare kilopris.” Det funkar inte för mig. Då äter jag hellre cashewnötter en gång i månaden och verkligen njuter, än att stå där varje vecka och köpa jordnötter och tråna efter cashewnötspåsen.

Caroline: Men har då någon gång tittat åt det hållet, att om jag skulle späka mig själv, hur mycket skulle jag spara då?

AA: I någon mån så är det klart att man väljer bort vissa saker. Det är klart att jag jättegärna alltid skulle äta lunch ute, men jag gör ju det ganska sällan nu. Kan jag så tar jag alltid med mig en matlåda. Då är det inte fokus på upplevelsen.

Jan: Ja, det är kanske det du var inne på tidigare om medvetna val. Men hur resonerar du kring det där med medvetna val?

AA: Som sagt, går jag ut och äter middag får restaurang så går jag hellre på en restaurang eller att det är en upplevelse, antingen att det är en upplevelse att vi gör det som en familjeaktivitet eller att det är en kulinarisk upplevelse på det sättet. Då tycker jag att det är ok att betala för det, för då får man någonting extra. Sedan är det så att jag har turen att ha en man som är otroligt duktig på att laga mat, så många gånger blir det bättre mat för oss att äta hemma, än vad det blir på en restaurang.

Jan: Jag tänkte också på det här, apropå balansen, så skrev du också i en presentation av dig själv att du har stora och tydliga drömmar. Vill du dela med dig?

Målmedvetet sparande och artikulerade drömmar

AA: Ja, absolut. Jag älskar ju att resa och det är någonting som vi gärna lägger pengar på fortfarande. Sedan försöker vi hitta det billigaste alternativet, men vi har nog blivit lite mer bekväma. När man var 23 kunde man bor på ett hostel någonstans, och nu är det inte riktigt så. Men vi bokar väldigt sällan charterresor. Nu ska vi åka med min mans släkt till Kanarieöarna i februari och alla har bokat charter utom vi, som har bokat hotellet på sidan om, flyget på sidan om. Det blir billigare så.

Jag drömmer om att en gång ha en lägenhet eller ett hus eller så i södra Europa. Jag tror att jag är en person som är gjord för att arbeta, så jag har vårt att se att jag kommer sluta arbeta helt. Jag får ångestattack bara jag tänker på att gå i pension innan 40.

Jan: Tänker du så här, är detta en utgift som kommer ge mig energi, eller är detta en utgift som kommer ge mig en upplevelse? Är det den typen av frågor?

Skillnaden mellan njutning och lycka

AA: Mmm, jag läste Dalai Lamas bok och han skrev i den att man ska alltid tänka lycka eller njutning. Var det njutning skulle man försöka dra ner på det, men var det lycka förenat med det, så skulle man då go for it.

Om man tänker att en lycka är en känsla som någonstans består. Om man reser någonstans till exempel, så får man ju med sig minnen. ”Kommer du ihåg när vi åkte till det här landet och vi fick uppleva den här kulturen?” Och man kanske har barn som pratar om när vi hoppade i vågorna i havet och så vidare.

Då hävdar jag att det är lycka. När man tänker tillbaka på det efteråt och känner hur bra det var, då är det lycka. Medan njutning är den här ”Åh, gud. Fredag, klockan är 18.30, så ska man laga mat också. Nej, vi köper pizza. Det är gott.”

Jan: Jag tror jag fattar. Nu när du säger det så såg jag en definition som var

Lycka är minnen man skapar tillsammans med andra.

Caroline: Det behöver det väl inte vara. Men jag håller med om att det är minnen, att man skapar minnen i alla fall. Jag gillar att skapa minnen med andra också, men jag tycker inte att det är bara är minnen man skapar med andra.

AA: Jag tycker lycka, om vi nu ska prata utanför konsumtion, så tycker jag att lycka kan vara den här första gången när du går ut och det är höstluft, den här klara, fantastiska luften, som man bara får i ett nordligt land. Det tycker jag kan vara lycka.

Angelicas definition av rikedom

Jan: Nu kommer hälften av läsarna tycka att vi har spårat ut här, när bytte detta till Lycko-podden? Men jag har tänkt många gånger att många av de grejerna som betyder något är dessutom gratis. Lite så här, tid tillsammans, som du säger en promenad. Jag kan uppskatta det här när det har regnat, det här fuktiga. Vad skulle du säga är rikedom för dig?

AA: Rikedom är ju att fylla sitt liv med saker som ger en lycka, på olika sätt. Det är nog den definitionen som jag vill ge rikedom. Sedan finns det olika, det finns ekonomisk rikedom, men också att känna sig behövd och att man gör skillnad på något sätt. Det är nog viktigt för mig. Det är rikedom.

Att ha ett arbete där jag känner att jag gör skillnad för någon, antingen i egenskap av en chef eller för en konsument eller för någonting. Här kan jag vara med och påverka. Då känner jag mig rik. Och likadant, i rollen som mamma. När jag känner att jag kan påverka eller att finnas där för min dotter, när hon känner sig sedd, det är att vara rik.

Ekonomiska val i barnfamiljen

Jan: Du har ju en dotter som är tio, Amanda. Hur gör ni för att lära henne ekonomi?

AA: Ja, det där är ju så himla spännande, för jag försöker få henne att vara… Dels när hon var liten så hörde jag många gånger, eftersom jag kommer från leksaksbranschen, så kunde jag höra många konsumenter säga till barnen ”Vi har inte råd”. Sedan gick de in och så köpte de mat eller, i bästa fall, efteråt. Det där tänkte jag att jag ska aldrig säga till henne att vi inte har råd. Och det har jag nog hållit, till 99% i alla fall.

Jan: Det blir mycket svårare, för då behöver man säga att man inte prioriterar det, eller att man inte vill, och så vidare.

AA: Ja, men det går ändå hyfsat bra, att säga att vi väljer att inte köpa slime för 200 den här månaden, för att jag tycker att det är roligare om du jag kan åka ut och fika i skogen. Eller jag tycker att det är roligare att gå på bio med dig. Jag tycker att från då hon var fyra, fem, så har det gått rätt bra att förklara så att hon förstår.

Jan: Det där är roligt, för när jag och Charlie skrev boken så var det faktiskt en av den grejer som barnpsykologen sa, ”Ljug inte för barnen”. För du vill ju inte att dina barn ska ljuga, det säger alla föräldrar, och sedan så säger man ”Jag har inte pengar med mig”. Och det är ju en sådan uppenbar lögn. Gör du någonting annat?

AA: Nej, men nu när hon ju tio, så nu kan man börja fråga frågor som ”Vad skulle du vilja investera i?” Hon vet att jag investerar, men hon är inte jätteimponerad. Jag är kanske inte på den hetaste listan över de coolaste människorna på jorden, men däremot så pratar jag mycket om vad jag investerar i, till henne.

Och jag har även försökt att fråga henne vad hon vill investera i och då frågar hon vad som finns. Då finns det ju bolag som man kan förklara på ett ganska bra sätt. Hon vill köpa aktier i H&M nu, men jag är inte riktigt såld på den idéen.

Jan: Vi köpte faktiskt till Freja, det var hennes val. Det var när vi hade varit på H&M och handlat fjärilsbyxorna, då ville hon ha H&M. Så jag tröstade mig, jag vet inte här kanske jag kisar, men jag sa att det var i pedagogiskt syfte, inte ekonomiskt.

Kraften av oväntade livsvisdomar

Jan: När vi var ut och käkade middag för några månader sedan så kommer jag ihåg att du berättade en rolig upplevelse från är du var barn, apropå vad vi får med oss från våra föräldrar. Kan du inte dela med dig där?

AA: Ja, jag växte inte upp med föräldrar som investerade eller någonting, vilket gjorde att det inte var naturligt i vår familj. Nu är det det kan jag säga, även för mina föräldrar, de började efter mig. Min mamma jobbar som barnskötare och min pappa jobbade på ett tryckeri som produktionschef, och jobbade dessutom natt, så han hade väl en massa tillägg och så, vilket gjorde att min pappa tjänade alltid mycket mer pengar än vad min mamma gjorde. Pappa var väl generöst och det har aldrig varit någon prestige i det där, men jag tror att mamma tyckte att det var otroligt jobbigt att alltid behöva gå till pappa och säga ”Kan jag få pengar till det här?”

Det är så här jag minns det, så min mamma får väl dementera det här, men vi bodde i ett hus och så vet jag att mamma och pappa hade bråkat, och jag var på gaveln utav huset. Så stolpade min mamma ut utomhus och så säger hon, och jag säger på henne att hon är arg för att hon har bråkat med pappa, och så säger hon till mig ”Angelica, nu vill jag att du lyssnar väldigt noga.”

Och du vet som barn när man känner att nu, nu kommer en livsvisdom här. Nu gäller det att jag lyssnar otroligt noga på vad min mamma säger, för nu ska hon lära mig någonting viktigt. Då säger hon till mig, ”Angelica, bli aldrig beroende av en man för pengar”, säger hon till mig då.

Ekonomi i barndomen

Jag tror inte att min mamma kommer ihåg det här, men för mig var det ”Ok, taget.” Det där blev ett rättesnöre för mig, inte bara mot män, men att jag ville klara mig själv. När jag flyttade hemifrån och alla mina kompisar var ute på krogen så såg jag till jag sparade 60% av min lön.

Då bodde jag hemma, så det var inga konstigheter, bara för att kunna investera. Eller spara till en handpenning till en lägenhet. Och de få gångerna jag har behövt låna pengar av mina föräldrar för att köpa boende eller så, så har det alltid varit extremt viktigt för mig att betala tillbaka väldigt fort.

Jan: Det där är lite roligt, de där gåvorna vi får av andra. Man vet aldrig när gåvan kommer hur den kommer se ut eller vem som kommer leverera den. Vi pratade om det i bilen på väg hit att många gånger är det spännande att se efter vad det är som driver en eller vad det är för behov man försöker tillfredsställa, och det är ganska klurigt. Jag tror det där hänger ihop med att du har certifierat dig som coach och att man blir nyfiken och att inte lägga värdering om ett beteende är bra eller dåligt, utan att se det för vad det är.

Jag gjorde ju en intervju med Kavastu och han berättade att de inte hade så mycket pengar när de växte upp. Han fick sin första cykel när han var tio och det var till och med storasysterns begagnade tjejcykel, men han var så glad ändå. Sedan veckan efter så hade de en inspektion på skolan och han hade tagit med sig sin cykeln, som man fick körförbud på. Man får så mycket empati.

AA: Men många av de här livsvisdomarna är ju ganska hårda. Det är sällan att, kan jag känna i alla fall, som det är något rosa skimmer över de stora livsvisdomarna. Utan ofta är det när du ligger på backen och det gör lite ont.

Lite om personlig utveckling

Jan: Ja, och där kommer min fördom. Ibland träffar jag människor som säger att de älskar coachning och personlig utveckling och för mig är det faktiskt förknippat med en sorg och det gör ont. Att jag inser grejer om mig själv. Nu kan vi skratta åt det, men ett långt tag så trodde jag på allvar att…

Caroline är mycket mer känslomänniska än vad jag är, och jag var så här att känslomänniska var inte levlat till logiskt rationell. Och du vet jag trodde det, genuint. Sedan insåg jag, nej, hur fel kan man ha och gud vad jag har betett mig som en skit. Jag var så här, ”Tack Caroline, att du fortfarande vill vara gift med mig.”

AA: När jag började jobba som ledare så hade jag en person då som skulle gå tillsammans med mig för att lära sig bli chef. Då hade han varit på en utbildning och så kom han tillbaka från utbildningen och jag frågade vad han hade lärt sig. ”Ja, men jag har lärt mig massor. Alltså, det här med människor är ju så himla spännande”, säger han. Och så hade han pratat om just det här med färger då. Och så säger han så här, ”Men du, jag måste fråga dig en sak, är det inte så att gröna människor är lite dummare än andra?” Den kursledaren hade misslyckats, kan jag känna. Jag vet inte.

Jan: Ja, jag tror att vi skulle kunna ta ett avsnitt och bara prata om ledarskap och skillnad på chef och vad gott ledarskap är. Vi ska börja avrunda, men jag har några fler frågor. Hur gör ni med veckopeng med Amanda?

AA: Hon får veckopeng och hon är faktiskt väldigt bra på att spara. Hon är otroligt snål. För att bonusen då ska trilla ut, det vill säga veckopengen, så finns det ett grundkrav att hon städar sitt rum. Men det är också viktigt för oss att berätta att det inte är en lön för att hon städar sitt rum, men däremot så faller den inte ut om hon inte städar sitt rum. Jag vill inte belöna någonting som jag tycker är självklart.

Jan: Sparar ni till henne?

AA: Ja, och det vet hon om. Ibland frågor hon om hon är rik och då säger jag att det beror på vad man jämför med. Då brukar hon säga, ”Jämfört med mina kompisar”. Och då brukar jag säga att hon förmodligen är rikare än de flesta.

Jan: Det där är ju faktisk troligt, för den var den andra apropå ljug inte för dina barn, att berätta hur ekonomin ser ut. Då sa psykologen, ”För att de kommer ändå ta reda på det”. Det var roligt för sedan pratade jag med en kompis som hade frågat sina föräldrar om de var rika.

Pappan hade duckat det och sedan några dagar senare så öppnar han posten och då är det från Kreditupplysningen. Barnet hade gått in och gjort en kreditupplysning, så då fick de sätta sig ner och prata om det med barnet. Barn kan så mycket mer än vad man själv tror.

Angelicas boktips

JB Du var inne på ganska mycket böcker innan. Vilka böcker skulle du säga har gjort mest skillnad för dig?

AA: Bodo Schäfer gjorde extremt stor skillnad, just för att det också tog upp ledarskap och hela den biten. Sedan är det böcker jag har läst i samband med coach-utbildningen, lär man sig att coacha andra så lär man sig även att coacha sig själv. Det är en positiv spiral. Det är svårt att coacha sig själv, men man får i alla fall verktygen för att coacha sig själv. Sedan tror jag alltid att det är bra att ha en extern person som man utmana en, på alla sätt och vis.

Sedan är det de här klassiska. Jo, ”The Slight Edge”, det är en fantastiskt bok. Den har jag läst hyfsat nyligen. Det ligger nära ekonomin också. Den handlar egentligen om att det är de små livsvalen som gör skillnaden i det långa loppet. Det vill säga att om du varje dag i tjugo år ställer klockan på femton minuter tidigare och läser ett kapitel i en bok, så kommer det att ge en större ackumulerad effekt för din framgång, än vad det gör att sitta och sträckläsa samma bok.

Det är likadant med ekonomi och det här med ränta på ränta. Jag tror också att det handlar om när man vill avancera inom sitt arbete. Det handlar inte om att göra en stor insats för att visa vad man går för, utan det är att hela tiden dyka upp. Hålla sina deadlines, svara på det där mejlet och hålla det man har lovat, och så vidare.

Jan: Jag gick en utbildning nu i helgen och där dök det upp ett påstående som fastande: ”Kvaliteten på ditt liv avgörs på hur duktig du är på att hålla dina överenskommelser.” Och inte bara överenskommelser till andra, utan även överenskommelser till sig själv.” Vi har ju verkligen övertro på hjältedåd.

En annan klassiker brukar vara ”Rich dad, Poor dad”, har du läst den?

AA: Ja, jag har läst den. Jag har faktiskt läst alla hans böcker. Den som jag inte gillade var ”Rich brother, Rich sister”. Som handlar om att han har en cancersjuk syster som han inte vill hjälpa ekonomiskt för att hon har valt att bli munk. Då kände jag att där går gränsen. Jag tyckte om ”Rich dad, Poor dad”, men då hade jag redan hunnit läst så många böcker om ränta på ränta, så den stack inte ut för mig på det sättet. Men jag gillade den. Jag läste den nog för sent, tror jag.

Tre viktiga småtips

Jan: Nu kommer jag ställa en fråga jag hatar att få själv, men apropå de här små grejerna, vilka är de viktigaste små grejerna att få rätt på?

AA: Framför allt tror jag att riktning i livet är extremt viktigt, för det är många som inte vet vad de har för drömmar. De vet inte vad de vill göra. De kan inte svara på frågan, om jag fick tio miljoner på banken imorgon, tjoff pang, vad skulle jag göra med mitt liv då? Och sedan kan de inte omformulera det då att sannolikheten att vinna på lotto idag i Sverige…

Det är större risk att bli träffad av blixten och ändå är inte marknaden för personliga åskledare jättestor på svensk marknad. Det kanske är en affärsidé för dig. Men där tänker jag att man måste kunna omvandla det till ett sådant stort driv och ett sådant stort måste, så att man är beredd att göra det som krävs. Även om det är små saker, hålla i det, varje dag. Att fundera på sitt varför är nummer ett.

Nummer två är att hellre gå ut långsam och lära sig av sina misstag, och det gäller allt, inte bara ekonomi. Våga tro på att det här är rätt strategi, för det är så lätt att ge upp när det går åt skogen. Och det går åt skogen, jämt, hela tiden, går det åt skogen. Flera gånger. Det finns något citat att segraren är inte den som alltid står på prispallen, utan segraren är den som hamnar i smutsen, som reser sig upp, dammar av sig, fortsätter gå, som ramlar igen. Det är då man kommer till toppen.

Den tredje är att man måste ha roligt under tiden.

Jan: Jag ska bara ge en kort reflektion. Jag är så inspirerad av den här utbildningen gick jag gick under helgen. Vi pratade om det här med misslyckanden och kursledaren gav ett litet annat exempel. Han tog exemplet att vi män är så rädda att gå och be om en dejt, för att vi ska få det där nejet och han säger att egentligen så finns det inget misslyckande för om du får ett nej, så har du precis samma läge som du hade innan du fick nejet. Så ”failure” är egentligen bara en återgång till det som har varit, vilket man inte riktigt tänker på.

AA: Nej, jag har en kollega som säger att han aldrig fått ett nej på krogen, han har bara fått ett ”inte just nu”.

Jan: Ett fantastiskt stort tack, Angelica, att du ville vara med. Jag känner att det är en massa saker vi inte har berört alls, som ledarskap, människor, utveckling och växt. Så jag tänker att du kanske är sugen på att komma tillbaka.

AA: Jag kommer jättegärna tillbaka. Tack så mycket.

Stöd oss gärna via Patreon

Tack för att du har läst och följer bloggen. Om du vill så får du gärna stödja oss via Patreon så att att vi kan fortsätta göra sådana här osponsrade intervjuer med spännande personer. 

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln, då gillar du nog även följande: 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök