Introduktion av Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Äntligen! - En fond som investerar i framgångsrika investmentbolag

Jag är ju en stor förespråkare av långsiktigt sparande i form av en mekanisk plan, där man först sätter undan pengar varje månad och sedan investerar dem för en årlig avkastning på mellan 8-14 % över en period på 4-8 år.

Jag själv investerar med en sådan strategi där jag främst lägger i pengar i följande tre potter.

Det här är en gammal artikel från 2011. Även om resonemanget stämmer, så investerar jag idag mer enligt principerna för Nybörjarportföljen och RikaTillsammans-portföljen.

Pott 1 – Bred indexfond eller globalfond

Indexfond – Avanza Zero – som följer stockholmsbörsens OMX30 (som vi också mäter aktieklubben mot – OMX30 kan jämföras med en påse med de 30 största bolagen på stockholmsbörsen, det som de brukar redovisa på nyheterna (typ)). Förväntad avkastning ca 8 % över en längre period. Det motsvarar även den historiska avkastningen över de senaste 100 åren.

Den andra favoriten för ett riktigt långsiktigt sparande (läs: pension) gillar jag breda global- eller regionfonder såsom t.ex. Skagen Global eller Skagen Kon-tiki. Har även tre andra favoriter i hedgefonderna Brummer Lynx, Brummer Multi-Strategi och Coeli Spektrum.

Allt ovanstående kan man handla både via Avanza och Nordnet.

Pott 2 – Investment- och familjebolagen.

Investmentbolagen/familjebolagen – är min egentliga favorit. Jag tror ju mycket på att kopiera människor som gör något framgångsrikt, tittar på vad de gör och gör sedan samma sak. I Sverige har alla förmögna släkter ett motsvarande och i de flesta fall börsnoterat bolag:

 • Wallenberg – Investor
 • Persson – Hennes & Mauritz
 • Bröderna Paulsson – PEAB
 • Rausing – Tetra Laval
 • Söderberg – Ratos
 • Stenbeck – Kinnevik
 • Lundbergs – Lundbergsföretagen
 • Douglas – Latour
 • Ingvar Kamprad – IKEA
 • Bertil Hult – EF
 • Melker Schörling – Securitas
 • Sten – Stenagruppen
 • Akelius – Akelius Fastigheter
 • Carl Bennet – Bennet gruppen
 • m.fl.

Det som ofta kännetecknar dessa bolagen är att de är några av de få som faktiskt fortfarande är långsiktiga i våra dagar. De flesta av företagen kan du dessutom investera i vilket innebär att dina pengar förvaltas på precis samma sätt.

Det bästa av allt är att de dessutom förvaltas gratis, och du får tillgång till samma årliga avkastning som de får (dessa familjerna lever ofta på inkomsterna som dessa bolag genererar i form av vinst som sedan delas ut till dem och deras närmaste). Det betyder att du inte behöver sitta och sköta dina investeringar själv, utan du kan delegera det till dem. Dessa företag har ofta staber av personal vars enda uppgift är att förvalta deras förmögenhet – varför inte låta dem förvalta dina pengar också?

Tobias Schildfat skriver om det här i sin fantastiska bok – ”Vägen till din första miljon – bygg din egen pengamaskin (annonslänk)” – där han visar att många av dessa bolagen dessutom har genererat en överavkastning i förhållande till index (pott 1) och en historisk avkastning på 12 – 14 % per år mot genomsnittet på 8 % per år. Testa gärna ränta-på-ränta kalkylatorn för att se vilken skillnad det gör för avkastningen här.

Jag själv investerar ganska aktivt i dessa investmentbolagen åt mig själv och enligt den mekaniska planen som jag har skapat åt min lilla dotter Freja, där jag favoriserar bland annat Ratos, Lundbergsföretagen och Hennes & Mauritz.

Pott 3 – Stjärnaktierna

Sedan finns där slutligen några stjärnaktier som jag också gillar som sticker ut som klara stjärnor på natthimlen. Några av dessa här:

 • Hennes & Mauritz – har i genomsnitt gjort 25 – 30 % per år i snart 30 år. Såg någon siffra att 10.000 SEK investerat i H&M 1984 skulle ge ungefär 2.400.000 SEK idag.
 • Berkshire Hathaway – Warren Buffets, världens rikaste mans, investmentbolag, som har haft ett genomsnitt på 21 % i snart 56 år. Det betyder att dina pengar dubblas ungefär vart tredje år. 1.000 USD investerat 1956 är idag värda mer än 5.000.000 USD!

Andra företag som jag har på bevakningslistan för stjärnaktier är Apple, Nike, Coca-Cola m.fl. stora bolag som genererar bra vinster år efter år efter år.

Äntligen?

Varför jag skriver äntligen är att vi är få som står för de resonemangen ovan, det är främst Tobias Schildfat och Per Börjesson (som även skrivit boken ”Så kan alla svenskar bli miljonärer (annonslänk)”).

Idag damp det ner ett nyhetsbrev i brevlådan från just Per som skriver om att Spiltan har skapat en fond som heter ”Aktiefond Investmentbolag” vars uppgift kommer att vara att investera enligt en långsiktig strategi, med låga avgifter (läs: varför är det viktigt) och vara passivt förvaltad.

Det är med stor sannolikhet något som jag kommer att lägga både mina och Frejas pengar i, under förutsättning att de motsvarar förväntningarna. Läs gärna hela nyhetsbrevet nedan, eftersom jag inte hade kunnat skriva det bättre själv.:

Bättre avkastning än börsen – lägre kostnader än index!

I månadsskiftet november/december introducerade Spiltan Fonder, Aktiefond Investmentbolag. Fonden innehåller en portfölj av svenska investmentbolag som historiskt har gått bättre än börsen. Fonden har fått stor uppmärksamhet i media och till exempel skrev en av Sveriges ledande fondanalytiker, Jonas Lindmark på Morningsstar ”Äntligen en ny sorts fond”. I budskapet till svenska folket hur man skall spara långsiktigt i aktier har vi på Spiltan predikat tre alternativ:

Egna aktier: Att köpa och behålla en portfölj av investmentbolag är ett av de bästa alternativen. Ger aktiv förvaltning och ägande i Sveriges bästa bolag. Historisk har en sådan portfölj gett en överavkastning i jämförelse med börsen men också exponering mot ett antal onoterade bolag.

Indexfonder: Spara i dem med lägst kostnader. Bra om man inte tror att det finns någon förvaltare som kan slå index. Warren Buffett säger att ”dumma pengar blir smarta när de väljer indexfonder”.

Aktiva fonder: Spara bara i fonder som verkligen är aktiva och väljer ut de bästa bolagen oberoende av deras vikt i index. Det finns faktiskt förvaltare som över långa tidsperioder skapat en meravkastning.

Det fantastiska med Spiltan Aktiefond Investmentbolag är att fonden kombinerar alla tre alternativen. Fonden köper och behåller investmentbolag som har aktiv förvaltning av sina portföljbolag. Fonden har en förvaltningskostnad på 0,2 % vilket är lägre än snittet för alla svenska indexfonder. Dessutom har fonden låga transaktionskostnader då fonden köper och behåller bolagen. Genom investmentbolagen får man också en aktiv förvaltning av deras portföljbolag.

Enda haken är att den nya fonden inte kommer att rekommenderas av så många finansiella ”rådgivare” för när avgiften är så låg kommer de inte att tjäna några pengar på kick-backs. På samma sätt har samma rådgivare aldrig rekommenderat att man skall köpa och behålla investmentbolag, vilket är den största anledningen till att de handlas med en rabatt. Spiltan Fonder är övertygade om att på lång sikt kommer fonden att bli en succé, precis som Spiltan Räntefond Sverige, som på fyra år fått in ett kapital på 2 miljarder kronor (utan någon marknadsföringsbudget) genom att vara den bästa och billigaste (avgift 0,1 %) korta räntefonden. Då det kan ta lång tid innan fonden blir lönsam för Spiltan Fonder har investmentbolaget Industrivärden ”sponsrat” starten genom att satsa egna pengar i fonden.

Den nya fonden är t ex bra när man sparar till barn där man har långa spartider. Den passar också utmärkt för allt månadssparande. Störst inflöde kommer fonden nog att få från månatliga avsättningar till tjänstepensioner från de svenskar som inte är bundna av avtal med arbetsmarknadens parter. Nu kan man öppna ett pensionskonto hos Avanza eller Nordnet och genom att välja en mix mellan Spiltan Räntefond (avgift 0,1 %) och Spiltan Aktiefond Investmentbolag (avgift 0,2 %) få en totalkostnad på sitt pensionssparande inklusive avkastningsskatt (ca 0,5 %) på under 0,7 % per år. Motsvarande kostnad för ett sparande i en traditionell försäkring torde vara 2-3 % per år.

De fondbytartjänster som marknadsförs av de ledande försäkringsmäklarkedjorna kan genom fondavgifter, fondbytesavgifter (minus fondrabatter plus avkastningsbaserade avgifter), transaktionskostnader inne i fonderna, försäkringsavgifter och avkastningsskatt ha totalkostnader på upp till 5 % om året. I den senaste undersökningen av utfallet från dessa tjänster visar det sig att 10 av 10 tjänstemän som gått ur de kollektiva systemen har fått lägre avkastning kostnader [RikaTillsammans ändring] på sina tjänstepensioner. Om man har ca 4 % lägre kostnader om året, plus möjlighet att få högre avkastning, innebär det att man har fördubblat sitt pensionskapital på ca 18 år.

Svenska fondmarknaden har fått en ny fond som kommer att ta stora marknadsandelar. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan svenska folket upptäcker fonden. Finansiella ”rådgivare” som tjänar pengar på en del av avkastningen på det förvaltade kapitalet kommer nog aldrig att rekommendera fonden men de som är kloka slutar att använda deras tjänster och fattar istället egna beslut om sitt långsiktiga aktiesparande.

Per H Börjesson
Ordförande Spiltan Fonder

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök