Äntligen! Kommersiella lösningar på miljöproblemen i Östersjön
Sök:

Äntligen! Kommersiella lösningar på miljöproblemen i Östersjön

Om hur WWF fick den briljanta idén att anlita Boston Consulting Group

I Aktuellt igårkväll såg jag för första gången en person prata om att skapa en kommersiell lösning på miljöproblem och det gjorde väldigt glad. Jag hoppas att verkligen att personen på Världsnaturfonden som fick idén, att anlita den ansedda firman BCG för att föreslå en lösning på problemen i Östersjön, får en fredagstårta idag!

Bakgrunden är min fru Caroline bjöd mig på dejt igårkväll och vi var och såg filmen Gravity. När vi kom hem och bytte av min mor som varit barnvakt fastnade jag framför Aktuellt, vilket för mig är ganska ovanligt. Jag försöker undvika TV generellt eftersom det sällan får mig att må bättre efteråt, särskilt inte nyheter. Men idag blev det annorlunda och det är jag väldigt glad över!

I ett av inslagen pratade de nämligen om ett av de stora problem som vi och våra barn faktiskt berörs av redan idag. Miljöproblematiken i Östersjön. Den här gången utifrån att fiskarna i Hanöbukten utanför Simrishamn mår väldigt dåligt och att vattenkvaliteten är urusel. Det är ju verkligen ingen nyhet vid det här laget att vi missköter våra hav och inte minst vår planet.

Det som däremot var nytt och som jag blev så entusiastisk över är att de hade bjudit in en konsult Fredrik Lind från Boston Consulting Group (BCG) till studion för att höra om deras förslag på lösning. Jag känner väl till BCG eftersom det tillsammans med McKinsey var ett av de två företagen som jag ville jobba för innan jag bestämde mig för att driva eget. Kort sagt är det en av de mest ansedda och bästa (definitivt inte billigaste) konsultfirmorna som finns.

Det briljanta är att de har blivit anlitade av Världsnaturfonden, som nu gjorde det briljanta greppet att genom BCG prata om lösningen utifrån ett ekonomiskt, politiskt och inte minst ett möjlighetsorienterat perspektiv. Min upplevelse från mitt arbete i Better Globe där jag försöker bidra till en positiv miljöpåverkan är att vi människor ofta pratar om miljön utifrån ett problematiserande perspektiv. Hur dåligt det är, hur vi förstör och hur det borde vara annorlunda och att vi borde göra något – och alla håller med.

Problemet är ju sedan att ingen gör något! Alla är upptagna med sitt och ingen har ett incitament att göra något eftersom det är inte berör. Det har ingen praktisk påverkan i min vardag. Man kan skänka lite pengar för att stilla samvetet men det är bokstavligt talat en droppe i havet. Fiskarna och djuren i havet har inte rösträtt så det finns inget incitament för politikerna, för företagen är det bara en utgift eller nödvändigt ont att göra något och du och jag har ju redan livet fullt med vad vi ska göra och inte göra.

I ett av mina företag har vi till och med definierat en term som vi kallar för ”Östersjö”-syndromet. Det är när alla ska vara ansvariga för något, vilket alltid resulterar i att inget blir gjort – alla är ju ansvariga. Där finns ingen som driver frågan – inte Sverige, inte Polen, inte de baltiska länderna, inte Finland för alla tycker att vi är ansvariga tillsammans.

Det som BCG och Fredrik Lind gjorde så briljant är att han pratade om Östersjö problematiken annorlunda. Deras perspektiv på Östersjön har sin grund i att Östersjön är som vilket företag som helst och att det just nu råkar må dåligt. Det gör att man kan applicera många modeller och komma fram till intressanta slutsatser. Deras slutsatser var bland annat att ett friskt Östersjön 2030 skulle kunna:

 • Generera över 450.000 nya jobb
 • Skapa en plattform för utveckling av innovationer och teknik
 • Kunna ge upphov till nya företag inom problemställningar som övergödning, vattenkvalitet
 • Öka turistnäringen
 • Skapa samarbeten mellan Östersjöländerna

Det vill säga att han pratade inte till folks ”känsla” om att vi borde ta hand om det. Snarare pratade om ekonomi, fakta och tillväxt. Det coola var också att han refererade till finansministern och statsministern. Notera att det inte var till vår marginaliserade miljöminister som de flesta andra hade pratat till!

Snacka om att prata in i politiker och beslutsfattares värld. Vad är ett av politikernas största problem just nu – arbetslöshet och ekonomi. Här presenterar han nya sätt för att skapa nya jobb, nya företag, ny innovation och ökade samarbete. Inte ett ord om att göra Östersjön friskt. Det är kommer nämligen att bli den indirekta konskvensen. Man löser någon annans problem och får sitt problem löst på köpet. Coolt!

Det här är så himla sällsynt och tyvärr tror jag att många kan ha åsikter om att det är väl inget sätt att lösa miljöproblem på – särskilt från idealistiska håll. I mitt arbete som ambassadör för Better Globe där vi gör en liknande sak – löser miljöproblem och fattigdsomsproblem genom kommersiella lösningar – har jag mer än en gång fått höra allt möjligt konstigt. Från att jag tjänar pengar på de fattiga, till att vi förstör till att det vore bättre om vi inte hade vinstintresse.

Problemet är att utan ett vinstintresse eller incitament så blir det väldigt lite gjort. Folk håller med men agerar inte. Genom ett kommersiellt incitament skapas det en drivkraft. Vi kan ha en diskussion om huruvida det skulle behöva vara så eller inte, men under tiden vi gör det så förstör vi vår planet lite till. Vet inte om det är min ingenjörsbakgrund som gör mig pragmatisk – om kommersiella lösningar är de just nu bästa lösningarna för våra miljöproblem – låt oss då använda dem!

För att läsa mer om Better Globe och hur du kan bidra till att binda koldioxid, hindra ökenspridning, motverka fattigdom och ge barn möjligheter till en utbildning, klicka här.

Uppdatering 131122:
BCG i Stockholm skickade mig en länk till hela rapporten »

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan!

  Vet att detta inlägg snart är 5 pr gammalt, men när du skriver om detta får det verklifen mitt hjärta att flämta! Du har så rätt! Är själv aspirerande ingenjör och vill bidra till världen på rätt sätt, på det hållbara sättet! Detta inlägg gjorde mig riktigt motiverad att fortsätta hitta dessa typer av investeringar att lägga min tid, energi och besparingar i.

  Tack för ett mycket bra blogg!
  Vänligen
  Oskar

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar Huledal
  1. Vit pil

   Vad roligt, tack för din kommentar. Ja, så är det verkligen. Jag har så många fler exempel på det här sedan sist. T.ex. är både Trine och Better Globe exempel på samma sak där kommersiella intressen gör väldigt mycket gott.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.