Apples kassaflöde räcker till att köpa hela SEB, Handelsbanken, Swedbank, Sandvik och Assa Abloy – varje år… 🤯
Sponsrat avsnitt, samarbete och intervju med Andreas Brock och Henrik Milton från Coeli Global
Dagens avsnitt är ett samarbete och intervju med fondförvaltarna Andreas Brock och Henrik Milton från fonden Coeli Global. Vi pratar om läget i världsekonomin, deras tro om att vi borde vara i vändningen, att det finns tydliga tecken på att globaliseringen kan vara över, hur stort Apples rörelseresultat egentligen är, deras nya småbolagsfond med en förväntad målavkastning på 15-20 % över en konjunkturcykel och inte minst vårt 5 års vad.
Jag är en stor fantast av passiva globala indexfonder med låga avgifter och rekommenderar dem i tid och otid. Därför uppskattar jag relationen med Andreas och Henrik som på många sätt står i diametralt andra ringhörnan, man ska alltid ha relation med dem som tycker motsatt mot en själv. När jag säger att man borde köpa hela höstacken, så säger de att deras jobb är att hitta nålarna.
När jag vill ha 10 000+ bolag i portföljen vill de ha max 30. När jag säger att man ska ha så låga avgifter så ligger de över snittet, och så vidare. När de besökta oss första gången 2018 slog vi till och med vad och startade en tävling mellan deras fond och en indexfond. Ledningen har växlat under åren och målgång är februari 2023.
I dagens avsnitt retar jag dem lite för deras senaste nyhetsbrev som handlade mycket om makroekonomi. Särskilt som de i tidigare avsnitt sagt ungefär:
15 minuter spenderade på makro är 15 minuter du aldrig får tillbaka.
Men vi hade faktiskt ett väldigt intressant samtal om trender såsom t.ex. att rädslan för t.ex. en Kina-Taiwan-konflikt, samt högre priser utomlands gjort att många företag börjat flytta tillbaka produktion. På ett sätt kan man nästa se det som att globaliseringen är över. Det gagnar vissa typer av företag här hemma.
Vi pratade även om att marknaden ofta överreagerar och de rekommenderade att lyssna på American Express senaste kvartalsrapport som ger en av de bästa bilderna av den amerikanske konsumenten. Själv har jag ännu inte hunnit lyssna på den, men de berättade att de nästan var lyriska. På samma sätt har vi sett att marknaden förväntar sig en sänkning av räntan, om inte annat efter årsskiftet och det är ju några tecken på att vi eventuell har passerat botten – givet att inget mer oförutsett händer.
De tog även upp sin nya småbolagsfonden ”Coeli Global Small Cap” vilken ska bygga på samma principer som deras stora globalfond. Det är en kombination av ”champions” som är välkända stora bolag vars omsättning och vinst växer med 15 % om året, exempel är Microsoft, Adobe, Apple m.fl. Just den här tillväxten av omsättning och vinst vilket borde över tid ge att även aktiekursen borde öka med liknande. Som svar på en läsarfråga så gav Henrik lite perspektiv:
Apples årliga rörelseresultat är så stort att de skulle kunna köpa ut SEB, Handelsbanken, Swedbank, Sandvik och Assa Abloy från den svenska börsen – varje år.
Den andra delen av strategin, upp till en tredjedel av fonden, är så kallade special situations där finns möjlighet för bolaget överprestera till följd av att man t.ex. löst något problem, att man är ett cykliskt bolag eller något motsvarande. Tanken med småbolagsfonden är att den ska komplettera den stora, särskilt då vissa bra (nåja, vissa små bolag är värda mer än 60 miljarder) bolag inte kunnat komma in i den stora fonden för att de varit för små. Nu tycker Andreas och Henrik att de får det bästa av två världar. Eftersom dessa mindre företag också har en större tillväxtpotential är deras – väldigt ambitiösa – målavkastning ca 15 – 20 % över en konjunkturcykel om 5 – 10 år.
Jag är som sagt skeptisk till aktiv förvaltning, men det går ändå inte förneka att Andreas och Henrik har det som inom forskningen kallas för ”skill”. Att hänga på jämförbart index – och beroende på val av tidsperiod – slagit index efter en mycket högre avgift än motsvarande indexfonder gör ju att de facto måste ha överpresterat mot index (även om inte denna alltid tillfaller spararna då t.ex. Avanza/Nordnet tar 50 % av avgiften). Deras fond är en av få aktiva fonder vi har i vårt eget sparande i Lekhinken som är en mindre del av vårt totala sparande. Det finns ju aldrig några garantier när det gäller sparande.
När det gäller vadet vi slog 2018 när det besökte oss första gången, så ledde min indexfond (Länsförsäkringar Global) i två år. Sedan tog de över ledningen i två år. Under våren tappade de 3 % mot index tillföljd av bl.a. deras miljö/hållbarhets/ESG-exkludering och de ligger nu efter. Men det är som sagt 6 månader kvar och vi får se hur det går. Forum-tråden på ämnet att följa finns här. Minst sagt spännande inför det sista halvåret.
Vi hoppas att du uppskattar avsnittet!
Jan, Caroline, Andreas och Henrik
Anmäl (och omanmäl) dig till deras nyhetsbrev!
Ett tips som jag alltid brukar ge till den som sparar i fonder är att anmäla sig till fonden nyhetsbrev. Anledningen – som många inte känner till – är att om man köper en fond via sin bank, Avanza eller Nordnet så får fonden inte reda på det. Det betyder att det finns inget sätt för fonden att berätta hur det går, hur man resonerar, vad som är på gång eller liknande. Min tanke är att om jag nu ändå har gjort ett val och satt mina pengar hos någon, så borde det ligga i mitt intresse att få lite information.
När det gäller Andreas och Henriks nyhetsbrev så brukar jag rekommendera det till alla som har ett aktieintresse även om man inte investerar i deras fond. Anledningen är att de gör något som de flesta andra förvaltare inte gör – de publicerar i sitt månadsbrev hela listan på alla aktier de äger. Jag brukar alltid snegla på den, inte minst för att se vad de har vaskat fram, men även som inspiration för min egen lekportfölj.
På grund av GDPR och att de startat en ny fond så behöver man omanmäla sig till deras nyhetsbrev för att få listan även för småbolagsfonden. Enligt deras plan så kommer den listan skickas ut om ca en månad. Så genom att anmäla dig så blir det ett win för dig som får ett av de bättre fondnyhetsbreven med lista på intressanta bolag, win för Andreas och Henrik som kan kommunicera med dig som andelsägare och win för oss som får en liten ersättning och kan driva RikaTillsammans. Självklart är det kostnadsfritt för dig.
Tack på förhand! 🙏
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Följ diskussionen i RikaTillsammans-forumet
I RikaTillsammans-forumet finns det en specifik tråd där vi diskuterar det här avsnittet. Där kan du läsa andras kommentarer och funderingar till avsnittet samt naturligtvis dela med dig av dina egna.
I forumet kan du även ställa en fråga, få svar, hjälpa andra och träffa likasinnade. Välkommen. 🙂
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela intervjun
Jan: Varmt välkomna tillbaka Andreas och Henrik, ni är fondförvaltare för två globalfonder, Coeli Global Select och en nystartad småbolagsfond som vi ska prata om idag. Jag gillar er, ni har en enkel och lättförståelig strategi där ni köper de 30 finaste bolagen i världen.
Ni har besökt oss ett antal gånger sedan 2018, Andreas har även skrivit en bok om aktieanalys som heter Vägen till vinnande aktier. Ni har mer än 30 års erfarenhet av finansbranschen.
Andreas: Det känns inte länge men det är länge, det är ganska ovanligt att man förvaltar en fond så här länge.
Jan: Jag läste någon studie att den genomsnittliga aktien på börsen har en livstid på 7 år. NI har en längre livslängd än det genomsnittliga bolaget, det tyder på att ni gör bra saker. Ni har besökt oss flera gånger sedan 2018, ni ska få en minut att presentera globalfonden och en minut för Small Cap fonden.
Andreas: Coeli Global Select är en fond där vi investerar i världens finaste bolag för att över tid skapa hög avkastning till våra andelsägare.
Vi använder världen som ett spelfält för att kunna hitta de här exceptionella företagen genom en diversifierad portfölj.
Vi har Microsoft, Apple men även svenska bolag Fortnox osv. Vad alla har gemensamt är att de är helt exceptionella. Det tar tid att bli rik så man behöver äga dem under en lång tid, många aktier har vi ägt i 6–8 år nu.
Jan: Det är det som jag gillar trots att jag är en index-människa. Många av de bolagen som ni har i er fond är sådana som man känner igen.
En ny småbolagsfond
Andreas: Vår nya småbolagsfond är en global småbolagsfond som investerar i de bästa entreprenörerna, de här entreprenörerna skapar de bästa företagen som ska växa och bli stora. Det här är ingen fond där de här företagen ska förbli små utan de ska bli stora som Microsoft och Apple så att vi tjänar pengar på dem.
Vi använder samma investeringsmodell som vi gör för Global Select men vi köper mindre företag, vi har ett intervall på 200 miljoner dollar upp till 6 miljarder dollar.
Jan: Det är ganska spännande att det är småbolag även om de är värda 6 miljarder dollar.
Andreas: Ett småbolag i Sverige är Micro Cap om en utländsk investerare tittar på oss.
Jan: Vi hade en fråga från en läsare som frågade hur länge Apple, Microsoft och Google kommer vara ledande och generera god avkastning. Du pratade om Apples kassaflöde och hade en bra metafor.
Andreas: Ja exakt.
Tar du Apple så hade de 2021 104 miljarder dollar i kassaflöde, Apple hade kunnat köpa 5 bolag på Stockholmsbörsen, SBB, Handelsbanken, Swedbank, Sandvik och ASSA ABLOY varje år.
Jan: För mig är det helt sjukt.
Andreas: Varför äger vi inte Facebook? Vi vet inte om Facebook finns och 20 år. Microsoft kommer säkert finnas som 30 år men hur länge fortsätter de att ha vinster på 15% per år. Vi vet inte det men vi sitter på dem tills momentum avtar eller att vi bedömer att momentum snart kommer avta.
Vi har ägt Microsoft i 7 år nu och jag tror att det är 8 år till innan den här molnutvecklingen är klar. Man måste hela tiden vara flexibel, det finns en massa spännande företag man kan byta till.
Se positivt på 2023
Jan: Det har varit ett ganska tufft marknadsklimat. Om man bara skulle rädda sig från inflationen under 2022 så finns det inte så många ställen att gömma sig.
Andreas: Det är väl dollar i så fall.
Henrik: Man hade kunnat köpa en massa Apple aktier.
Jan: Har ni gjort några andra positioneringar till följd av marknadsläget?
Henrik: Aktiemarknaden handlar ofta om vad som händer om 12 månader. Det var väl anledningen till att vi hade ett ganska svagt första halvår, marknaden prisade lite jobbigare tider. Det såg man i aktiekurserna, dessutom hade vi en 10 års ränta som stack på grund av inflationen och förväntningen om höjda räntor.
Nu har räntan kommit ner lite grann, läste man vårt månadsbrev för juni eller juli så kan man läsa att vi trodde att marknaden bottnade i det månadsskiftet och jag tror att det blev så. Mycket av den här faran är faktiskt över, jag tror att vi ska se positivt på 2023.
Jan: Det är en av de grejerna vi ska tipsa om. Gillar du Andreas och Henrik och du vill se vilka bolag de har i fonderna så kan man anmäla sig till deras nyhetsbrev. I det senaste nyhetsbrevet var det väldigt mycket macro
Andreas: Det har varit väldigt mycket macro på sistone och våra läsare undrar väldigt mycket kring det. Frågan är om det är relevant, vad vi fokuserar på är de företag där macron spelar en väldigt liten roll jämfört med vad bolagen kan göra.
Henrik: Man kan hitta mycket förklaringar i macro, exempelvis varför har tillväxtaktier gått lite sämre? Jo det är för att räntan har varit hög.
Vad gör man när man börjar tvivla?
Jan: Vi hade en fråga här från Mattis, finns det något som har förändrats i er syn kring investeringar det senaste året?
Andreas: Inte det senaste året men de senaste åren, man blir ju bättre och bättre hela tiden. Att ha ett större fokus på bolagen och gräva ännu djupare är det vi är bra på och det är de som spelar roll. Jag minns 2011–2013 när man började pitcha Tesla och man kände att det var trams, när man känner för det så stark själv så kanske man ska undersöka det också.
Jan: Något som jag har reflekterat över på sistone är hur mycket vikt vi lägger vid aktiepriset.
Henrik: Då är det bättre att man tittar på det historiska PE-talet i så fall.
Jan: Ni skrev så här: Marknaden handlar på rädsla och inte på fundament.
Hur gör ni i frågan kring om ni har gjort rätt analys och marknaden har fel? Hur gör ni i tvivlet?
Henrik: Jag tittar på alla de faktorer som inte är aktiemarknad, ex ränta, valutor osv. Fortnox var ner 10% igår och då köpte jag för det är ett bolag vi ska äga till 2025–2026 så då kan jag passa på.
Andreas: Jag kan lyfta fram ett misstag, Adidas. Jag har litat på Vd:n och nu var det sista gången jag litade på honom. Igår fick han sparken så då var det fler än jag som var trött på honom. För min del är det binärt, antingen litar man på företaget eller så litar man inte på företaget, i många fall litar man på företaget, speciellt när de är stora.
Det kan också vara så att en aktie fortfarande är billig efter 2–3 år och då börjar man fundera vad det är alla andra ser som man själv inte ser.
Jan: Hur gör ni då?
Henrik: Vi säljer.
Andreas: Vi är investerade i Sverige, Tyskland, Schweiz, Norra Italien och USA. Våra erfarenheter är att det är bättre att fokusera på bolagen i de här demokratiska länderna där lagarna och styrandet är starkt.
Världens finaste företag
Jan: I er fond ska 2/3 vara Champions och 1/3 ska vara Special Situations. Kan ni beskriva det?
Henrik: En Champion är det vi kallar för världens finaste företag, ett företag som har en jättebra ledning, jättebra produkter, de växer och är lönsamma och har starka kassaflöden. Special Situations kan också vara en Champion, det brukar vara något som är lite fel när man köper det men som vi tror ska fixa till sig.
Andreas: Där är tajming jätteviktig vilket gör att man är på tårna.
Jan: Är det inte så att era Champions använder den här kvalitetsfaktorn och att Special Situations är lite mer Value.
Andreas: Ja så är det. Vi köpte ju Renault vilket var en jättebra aktie för oss i år och nu händer det otroligt mycket med aktien.
Henrik: När du har ett företag som är så extremt billigt det är då du kan få de snabba rörelserna i aktiekursen.
Jan: För Globalfonden har ni sagt att ni gillar omsättningstillväxt, vinsttillväxt och kassaflöde.
Jag har förstått att er tes är att om bolaget ökar sin omsättning och vinst med 15% per år då borde det återspelas i aktiekursen. Hur är det resonemanget för den nya småbolagsfonden?
Henrik: Där har vi stuckit ut hakan ännu mer, vi siktar på 20% över konjunkturcykel.
Jan: På 10 år?
Henrik: Gärna kortare tid. När man köper de här små bolagen så har de ofta mer fart än vad de stora har. En dag när det är grönt på börsen så går småbolagen upp mer och den dagen det är rött så går det ner lite mer.
Jan: Behöver man egentligen äga stora bolag? Om man orkar med att bära risken och man vet att småbolag tendrar att gå bättre än stora över tid.
Henrik: Jag tycker definitivt att man ska äga båda. Vi vill nu äga bolag som växer i omsättning och vinst. Om man tittar på Global Select så har vi stora bolag men även små bolag.
Andreas: Din fråga är väldigt relevant för investerarna. Det jag tycker att vi har lycktas med om man kollar på våra flöden och hur våra småsparare har varit i den här turbulenta tiden så har de varit extremt stabila och lojala.
Jag tror att vi har lyckts med vår kommunikation, vi äger de bästa bolagen i världen, koppla av. Det vi vill skicka med i småbolagsfonden är att det kommer svänga mer men du kan fortsätta koppla av.
Hävstång och belåningar
Jan: Om man ska tänka på det som småsparare då? Innan var det enkelt för ni hade bara en fond, nu har ni två fonder. Hur ska man tänka? Hur ska man resonera kring fördelningen?
Henrik: 50/50.
Jan: Hur kom du fram till det?
Henrik: Båda fonderna är unika investeringar. Jag brukar alltid titta på riskjusterad avkastning, Gloval Select erbjuder en väldigt fin riskjusterad avkastning. Med Small Cap tar man lite högre risk men där och vi också sagt att vi ska få en högre avkastning.
Caroline: Vad innebär det att de små bolagen är entreprenörsdrivna?
Henrik: Det är väl som jag och Andreas, vi är två entreprenörer som driver den här globalfonden och vi älskar vårt jobb. Vi har energi, man har en drivkraft, man vågar utmana etablissemanget.
Andreas: Vi har 12 olika kriterier som alla investeringar ska uppfylla.
I checklistan för Small Cap så ligger det extra vikt vid management. Småbolag är arbetsintensivt.
Jan: Vi fick en fråga från JFB i forumet: Jämfört med index, ligger ni på en riskjusterat bättre avkastning? Har ni resonerat något kring det där?
Henrik: Jag tycker att vi tar en högre positiv risk. Om vi tittar på standardavvikelsen som är ett allmänt mått på risk så har vi ungefär samma standardavvikelse som index.
Vi är bättre gällande avkastning än index sedan start så jag tycker att vi har en bättre riskjusterad avkastning då.
Jan: Vi tar en fråga till från Daniel Nilsson: Hur ser ni på att i framtiden börja använda hävstång och belåningar i era fonder?
Andreas: Det är inget som finns i de här två fonderna över huvud taget, vi kommer aldrig syssla med något sådant.
Jan: Vi har en till fråga: Finns det någon bubbla inom Champions som ni eventuellt kommer titta på?
Andreas: Gällande Special Situations så drar vi till USA i september, vår tro är att vi pratar räntesänkningar i Europa i januari eller februari. Det är kommer vara snabbt över för det finns ingen underliggande inflation i Europa förutom det vi har tagit in med energi osv.
I USA kommer det att ta längre tid men amerikanarna är i en bättre ekonomi än någon annan i världen.
Svenska företag har flyttat sin produktion från Sverige
Jan: I vår Community hade vi ett samtal med en omvärldsanalytiker som sa att många är rädda för inflationen men det många missar är att kolla vart inflationen kommer ifrån. Den kommer ifrån utbudssidan, inte ifrån högre löner.
Då finns det inget på andra sidan utan då kommer räntan högt sannolikt att falla. Tittar man på amerikanska räntorna så är gapet väldigt litet.
Henrik: Inflationen handlar mycket om att man ska styra om sina inköpskällor.
Vi har en hel småbolagsfond där det kan poppa upp något.
Jan: Tittar man på globalindex så ligger hälften i USA, jag tror att ni ligger på 56% USA och sen var det ganska spritt. Är det så det kommer vara i småbolagsfonden?
Henrik: I småbolagsfonden har vi skapat en lite twist, vi har möjlighet att köpa upp till 30% i Sverige.
Det finns väldigt många fina svenska bolag, vi finns här för att tjäna pengar åt andelsägarna varför skulle jag då inte kunna köpa fina svenska företag? Sen kommer resten vara från världen över.
Jan: Det ska bli jättespännande för det finns inte så många bra globala småbolagsfonder. När svenska kronan är svag jämfört med dollarn, borde inte det tala för att investera mer i Sverige?
Henrik: Ja och nej på den frågan. Tar du Axfood exempelvis så har de hela sin omsättning i den svenska kronan men de importerar mycket varor från EU.
Hexatronic har massa med omsättning utifrån och när de rapporterar tredje kvartalet kommer det justera sig i deras omsättning och bli mer värt i svenska kronor.
Jag tror inte att det finns några genvägar där.
Andreas: Alla bolag idag är så internationella. Det är något i Sverige som inte fungerar om man kollar på vår valuta. De strukturella problemen som Sverige har och oviljan att kämpa och jobba för den svenska industrin.
Svenska företag har flyttat ut sin produktion från Sverige och svenska politiker har bara suttit och nickat. Man behöver satsa här hemma, att företagen bygger upp sin verksamhet här. Innan det ändras så tror jag att det är väldigt bra att äga andra valutor.
Globaliseringen är över
Andreas: En av de megatrenderna vi ser i världen just nu är att globaliseringen är över. Världen går mot en fragmentisering där världen delar upp sig i olika block.
Vi identifierar detta som en megatrend, att folk kommer flytta hem sina fabriker.
Jan: Jag var styrelseordförande i tre år för en liten mekanisk verkstadskoncern där vi såg det redan för ett par år sedan.
Andreas: Det demokratiska partiet i USA sa att västvärlden står inför en existentiell kris. Det här ska våra andelsägare bli rika på. Det är vårt jobb att nosa upp de här trenderna.
Jan: Vi slog nu vad 2018 och nu går vi in i sista perioden, fram till för 6 månader sedan så ledde ni ganska mycket men nu är det omvänt. Nu tänkte jag höra vad kommentaren är inför sista halvlek?
Andreas: Vi vill ge er lite försprång och sen kommer vi springa i kapp. Jämfört med index har vi inte ägt ryska bolag, vi har undvikit investeringar i olja och gas. Vi hoppas vinna den här avkastningsmatchen mot er men vi har använt ert kapital och investerat i etiskt bra grejer och genomfört påverkan på våra företag.
Henrik: Vi jobbar mycket med hållbarhet och då har man fått en fin avkastning medan index ger en smutsigare avkastning.
Caroline: Med den pitchen hoppas jag att ni vinner.
Varför behövs en småbolagsfond?
Jan: JBL frågar om ni ser någon världshändelse som hade kunnat ställa till det?
Henrik: En jobbig grej hade varit om Kina gör alvar av sitt hot mot Taiwan. Om vi inför sanktioner mot Kina kommer saker bli betydligt mycket dyrare.
Jan: En fråga från Thomas88: Varför behövs en småbolagsfond överhuvudtaget? Är det inte bättre att inkludera småbolagen i globalfonden och lägga allt krut där?
Henrik: Det behövs för den typ av investerare som kan hantera den högre volatiliteten.
För oss som investerare tycker vi att det är väldigt roligt med småbolagsfonden och vi märker att vi får in idéer i den stora fonden också från de här småbolagen.
Andreas: Vi har väldigt många bolagsmöten också, när man ringer in på de här konferenssamtalen så är det kanske 2–3 analytiker och sen är det vi och kanske någon annan. Det är kul för då får man väldigt mycket uppmärksamhet och kan ställa vilka frågor man vill. Det är en fond för aktienördar skulle jag säga.
Jan: Det finns ju fler fondförvaltare än ni borde inte de vara med i samtalen? Jag gillar det ni gör och ni har satt egna pengar i fonden etc men det verkar inte vara kutym?
Andreas: Det är klart att jag träffar andra svenska förvaltare som är lika intresserade som vi är. Det finns en tävlan i att presentera så enkelt som möjligt för att det ska vara väldigt enkelt att förstå vad de gör.
Anmäl er till nyhetsbrevet!
Jan: Du har lyssnat på många rapporter under sommaren, vilka är höjdpunkterna?
Andreas: Jag tyckte att AmericanExpress var väldigt bra, det gav en helt annan syn på amerikanska konsumenter och hur shopping intresserade folk är jämfört med vad börsen har visat. Jag gillade även Estée Lauder.
Henrik: Det finns jättemycket spännande där ute.
Jan: Jag vet att vi har många lyssnare som har ett stort aktieintresse även om vi gillar indexfonder också.
Jag har använt er lista ibland för att själv få inspiration, då har ni gjort grovsorteringen och så kan jag titta på de bolagen som jag gillar. Kommer ni släppa listan på småbolagen?
Andreas: Vi kommer släppa den med vårt månadsbrev i oktober.
Jan: Anmäl er till nyhetsbrevet. I forumet har vi har en diskussion om att man ska köpa det man känner till, jag har varit skeptisk till det för vissa produkter man använder så som ex Spotify har uppvisat förlust efter förlust. Hur förhåller ni er till detta?
Henrik: Ingen dum idé. Det bästa sättet att lära känna ett företag är genom att vara kund, vi gör det i många grejer. Om vi tar Spotify så har de ju konstanta förluster jag tror att det börjar bli jobbigt för dem nu. Vi önskar dem all lycka till men i vår fond och för våra andelsägares pengar så köper vi bara bolag som är lönsamma.
Det finns en stor risk i att inte ta någon risk
Henrik: Om vi tar Microsoft som exempel så ökade de sina priser med någonstans mellan 20–30% och vi alla behöver använda Microsoft Office.
Andreas: Vi ser också det i våra byggnadsmaterialsföretag, de höjer priset på sten med nästan 10% i år så marginalerna kommer sticka. Det finns en väldigt stor risk i att inte ta någon risk.
Dina svenska kronor är idag värda 10% mindre än vad de var för 12 månader sedan. Du måste investera i företag som kan höja priserna så att du i alla fall inte förlorar pengar.
Jan: Det är väl därför man säger att aktier är ett av de bästa skydden mot inflation över tid.
Andreas: Nu finns det många alternativ, det är nog en del av att aktiemarknaden har gått ner en aning och flutit in till räntebärande.
Jan: Ni skrev att ni kommer kunna bli mer aktiva i börsnoteringar och IPO.
Andreas: De mest attraktiva IPO´s vill väldigt många ha så tilldelningen till vår stora fond blir väldigt liten. Är man en småbolagsfond så gör det en mycket större påverkan i fonden så då kan man ta in lite mindre företag.
Småbolagsfonden kommer bestå av 30–50 bolag
Jan: Hur många bolag kommer ni ha i småbolagsfonden?
Andreas: Någonstans mellan 30–50 företag och vi har 40 idag, det kommer gå och upp ner.
Jan: Kommer ni äga vissa bolag länge så som ni gör i den stora fonden?
Andreas: Jag vill ju att alla de här småbolagen ska bli Microsoft.
Jan: Är det något vi borde ha frågat eller tagit upp?
Henrik: Vart man läser mer om oss. Vi har en hemsida men även en app.
Jan: Va? Det har jag missat.
Henrik: Den finns där appar finns. Där kommer våra månadsbrev finnas men även analyser på många företag som vi gjort. Vi hoppas kunna göra fler kortare videos där vi sammanfattar information kring marknaden och börsen.
Jan: Jag tycker att ni är så coola.
Andreas: Gå gärna in på vår blogg också.
Jan: Ett stort tack att ni ville komma tillbaka hit. Det är roligt att ni delar med er av er kunskap.
Detta avsnitt spelades in förra veckan som jag förstår det. Rejält baissigt igen nu denna vecka upplever jag.
Spelades in i tisdags (23 aug)
The first step to recovery is admitting you have a problem
Har inte tittat ännu, men idag / i veckan har jag utsatts för rätt mycket domedagssnack. Så kul de ser positivt på marknaden. Ska bli intressant att höra motiveringen.
Som svar på trådtiteln: Jag är inte förvånad. Maken till överprissatta produkter får man leta efter. Det skulle vara Tesla då.
duckar och flyr ur rummet
p.s. Jag saknar ett genetiv-S i samma rubrik.
duckar igen för flygande träbonnar
Va? Du tycker inte 30 % är rimligt på en produkt som är ett par tusen dyrare än jämförbara konkurrenter?
Det här ska lyssnas på, dom har helt andra slutsatser än vad jag tror kommer hända… Jag har lite svårt att se deras senario att det ska vända bla efter Powell tal från Jackson Hole i fredags! Antingen får jag upp ögonen för något nytt eller säljer jag allt coeli relaterat i portföljen!
Att en Taiwaninvasion är en svart svan hoppas jag verkligen är en feltolkning av @janbolmeson, annars är det en av de tydligaste svanarna som någonsin funnits…
Haha… ni släpper inte genom mycket. Det var min feltolkning - de pratade om det som “worst-case” och inga svanar…
Har omformulerat nu.
Amerikanska konsumenter kan förvisso förbruka mer av Corona sparandet (när sparkvoten var över 25%) men det tricket kan ju den ponnyn bara göra en gång.
Hälsosamt skeptisk men klart att fondförvaltare som måste vara 95-100% investerade måste tänka positivt
Alltid kul när Coeli besöker podden!
Väldigt intressant att dem har kontraktstillverkare som “tema”, har tidigare ägt NOTE (köpte på forward P/E 8, och sålde på P/E 40) och har Incap Oyj i portföljen idag.
Tror man starkt på att globaliseringen är över tror jag att kontraktstillverkare kan vara intressant till lekhinken, vi har ett antal fina sådana i norden, bla NOTE, Incap, Hanza & Kitron
Defintivt skönt med lite positivitet just nu, personligen är jag mer nervös inför hösten och våren 2023 än vad Andreas & Henrik verkar vara
Till Apples försvar så ska det dock sägas att de exempelvis uppdaterar sina iPhones/iPads i fem år. Ingen annan konkurrent kommer i närheten av det. Sedan kan man ju diskutera om påslaget är värt det men deras produkter är inte så enormt mycket dyrare som man kan tro.
Å andra sidan så försökte de använda pengarna till att förstöra Kungsträdgården. Hade de lyckats med det så hade det verkligen gått att diskutera påslaget. Bara rödvinsvänstern hade varit nöjd då.
Kanske är detta överflödigt men Coeli killarna ville inte avslöja innehaven för småbolagsfonden för än oktober månad
Det här är väldigt intressant. Den fondförvaltaren jag följer har motsatt ståndpunkt, och skriver nu senast att vi antagligen precis passerat toppen. Vad som väntar nu är en lång utförslöpa och recession. Hans mål är SPX på 3500, dvs tillbaka till augusti 2020 på S&P 500. Just nu står det indexet på 4056,77.
Efter att jag skrivit det ovan publicerar Di en artikel om att institutioner nu går mer kort mot S&P 500 än tidigare under de senaste två åren.
Vare sig man tycker om Apple eller inte så går det inte att komma ifrån att deras produkter osar kvalitet och med kontinuerliga uppdateringar i minst 5 år för deras Iphones/ipad så är de långt före sina konkurrenter som Samsung, Sony t.ex som dessutom tar lika mycket betalt för sina toppmodeller.
Coeli är ju självklart med i podden för att göra reklam för sina fonder och för att få folk att lägga sina pengar där samt undvika att existerande investerare tar ut sina pengar.
Att för dem att vara positiv till marknadsläget är ju någon form av självbevarelsedrift, och därför skulle jag inte lägga så extremt stor vikt vid deras bedömning då den är långt i från neutral (de kan så klart ha tur och få rätt ändå).
Ifall de egentligen tror på en nedgång och ändå kommunicerar att vi bottnat, så tror jag vi har ännu större problem än att dom ha fel - då undanhåller dom ju tom sina tankar, men det tror jag faktiskt inte. Något jag ser betydligt allvarligare på än att råka ha fel. Jag tror dom precis som majoriteten av marknaden (INNAN fredag) på allvar trodde att botten va nådd, men precis som @Anonym skrev ovan så har många vänt på en femöring efter senaste dagarnas handel.
Början/mitten av oktober är det många som håller som bottentidpunkt nu för att det sen kommer ett nytt rally inför årskiftet, skulle var väldigt lägligt för demokraterna inför mid election i november.
Apple hade garanterat byggt något snyggare än den sunkiga TGI Fridays som står där nu.
Därom tvistar inte de lärda men Kungsträdgården är inte ett shoppingområde. Det är till för upplevelser. Körsbärträden, stånden, serveringarna, klubbarna, uppträdandena, fontänen. En stor monolit som begränsar sikten åt alla håll, som säljer lyxprodukter och skymmer parken och utsikten mot vattnet hör helt enkelt inte hemma där.
Edit//
Dessutom ville de bygga större än de fått ok för.
Jag hade tagit ett snyggt hus framför det som står där nu alla dagar i veckan.