Apropå mekanisk plan och ett långsiktigt sparande
Sök:

Apropå mekanisk plan och ett långsiktigt sparande

Apropå mekanisk plan och ett långsiktigt sparande
Den här artikeln publicerades 2011-12-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag är ju en stor fantast av ett långsiktigt sparande som gärna bygger i enkelhet på följande tre steg:

  1. Skapa ett överskott i din ekonomi genom att antingen öka dina inkomster eller minska dina utgifter – samt att kontinuerligt hålla koll på och bryta mot varianten av parkinsons lag applicerad på pengar, som säger att dina utgifter ökar i exakt samma takt som dina utgifter.
  2. Gör steg 1 tills du minst lägger undan 10 % av alla dina inkomster, likt det historiska tiondet. Dessa 10 % betalar du dig själv först, det första som du gör när du får in dina pengar – INNAN du betalar alla andra såsom hyresvärde/bostadsrättsföreningen, telenor, eon, bilen, banken m.m.
  3. Sätt sedan dina pengar i arbete så att de börjar tjäna pengar och jobba hårt åt dig istället för att du skall jobba hårt för dina pengar – genom att använda ränta-på-ränta. Här brukar jag rekommendera att titta på en genomsnittlig avkastning om 7-8 % per år vilket motsvaras av t.ex. en bred index, eller globalfond.

Se hur jag t.ex. resonerar kring min dotter Frejas mekaniska plan.

Det som var kul att jag imorse läste ett nyhetsbrev från Per Börjessons Spiltan med titeln ”Sluta pensionsspara” som pratar om samma variant.


Den här artikeln publicerades 2011-12-14 klockan 09:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.