Är du orolig för att Trump blev president? Gör sömntestet!

Om du oroar dig så kan det vara en feedback på att du har en för hög risk i ditt sparande...

Om du är orolig för vad som ska hända nu när Trump verkar bli president, då kan det vara som så att du har en för hög risk…

Även om mitt fokus just nu ligger på stora projekt med boken om barn och ekonomi så kan jag som nörd inte låta bli att snegla på det amerikanska presidentvalet där Trump har blivit vald.

Börsen öppnar neråt i skrivande stund med -3,4 % och den amerikanska börsen ligger i förhandeln på -5 % och de andra börserna och valutorna skakar. Jag har redan börjat få in mejl från er läsare kring hur man bör agera.

Så här tänker jag, så får ni gärna kommentera om ni håller med eller inte. I alla artiklar som jag har skrivit om så påtalar jag vikten av ett långsiktigt sparande på minst 5 eller 10 år. I sådana långsiktiga sparande ingår att ”Shit happens”. Det är vad som ser ut att ha hänt nu.

I sig är det här inget konstigt. Kriser kommer och går hela tiden och vi är notoriskt oroliga inför framtiden. Är det inte det ena så är det något annat. I början av året var det Brexit, nu var det presidentvalet och redan nu har man börjat vara orolig för hur det blir när han tillträder, sedan blir det handelsavtalet och sedan ytterligare något annat som vi inte vet än.

Jag tror, som jag har skrivit otaligt antal gånger, inte på att man kan förutsäga framtiden och än mindre försöka tajma marknaden med att dra nytta av kortsiktiga rörelser som den här ändå är i ett 5-10 års sparande. Jag avser därför inte göra någonting idag som ni också kommer se i mina Shareville-portföljer.

Jag är väldigt nöjd med min strategi, det är inget som har ändrats i förutsättningarna för varken nybörjare eller rikatillsammans-portföljerna. Tvärtom visar ju den senare hur robust den är eftersom den inte lär påverka alls, kanske till och med stiga eftersom guldet rusar och den har 25 % av värdet i guld. Det visar också på vikten av att sprida sina tillgångar i olika tillgånstyper. Nybörjarportföljen kommer också att dämpa fallet i och med ränte- och obligationsfonderna.

Med det sagt – om du är orolig – då är det kanske ett tecken på att du har en för hög risknivå i ditt sparande. Jag brukar rekommendera folk ”sömntestet”. Det innebär på att om du inte kan sova lugnt om natten, utan du är orolig, då är det kanske feedback på att din risk är något för hög. Då skulle jag säga att du kan sänka risken genom att minska antalet aktieindexfonder och köpa korta räntefonder eller ha pengarna i kontanter på konto. För det kommer vara skakigt en period, men inte mer skakigt än det har varit historiskt eller kommer vara framgent.

Det enda vi människa kan lära av historien är att vi inte lär oss något av historien eftersom minnet är så kort. Vi tenderar övervärdera händelser i närtid och skruva ner betydelsen av historiska kriser (som då upplevdes lika stora som de idag).

Lycka till med ditt beslut! :-)
Jan

PS. Jag lova återkomma till normalt tempo på bloggen i december, har många intressanta artikel-anslag på tur. DS.

PPS. Om man ska fundera på något, så kan den kommande tiden vara en intressant period att köpa – men eftersom det är omöjligt att förutspå när det bottnar ut, så är månadssparande som vanligt bland det bästa man kan göra. DDS.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

12 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Jag ställer mig väldigt frågandet till varför någon ser Trump som världens undergång. Snacka om att ha låg tilltro till USA:s robusta system. Se bara vilket helsike Obama hade att få igenom sina tankegångar (både bra och dåliga sådana). Och då var Obama ”den goda snubben”. Börserna världen över verkar ha mer tilltro till Trump än vad resten av världssamhället har. Vad säger inte det?

  Sedan kan jag förstå att det ”gamla gardet” (det så kallade ”etablissemanget”) avskyr Trump. Han har ju utlovat att minska deras makt/inflytande. Tro fan att de gör allt för att sänka honom. Faller sig väl naturligt? Det som ”protestanterna” (maktens tacksamma fotsoldater) i USA (eller snarare ”vandaler” och ”fascister”) nu genomför är ju förkastligt. De förstör oskyldigt folks egendom och går samtidigt runt med en slogan som säger ”love trumps hate”. På vilket sätt är vandalisering och aggressiva tillmälen lika med kärlek? Dessutom kallar de, ironiskt nog, Trump för fascist, men själva är de icke-fascister? Det är så att hjärnan går i konkurs.

  Jag tror inte Trump kommer åstadkomma allt han har sagt, men jag tror ju knappast att världens undergång är nära heller. Om han gör slag i att få USA att närma sig Ryssland, då tror jag dessutom att Sveriges nationella säkerhet blir bättre än den hade blivit under Clinton som president. Clinton gick ju mer på Obamas linje gällande Ryssland, d v s Ryssland är aggressiv. Ryssland är ondskans imperium på jordklotet. Sverige har hängt med på retoriken eftersom vi är så nära kopplade till USA att det nästa får korruptionsvarningarna att ljuda starkt och klart. Sverige har en äckligt ohälsosam allians med USA. Så till den grad att vi nästan är villig att agitera Ryssland till göra oss till militärt mål. Så korkat att det förslår. Trumps administration kan kanske rädda oss från en stor militär blunder. Han kan kanske få oss att sluta tro på ett romantiskt medlemskap i NATO också.

  Gällande Trump och mina egna finansiella portföljer: jag har inte ändrat mina ursprungsallokeringen och kommer inte heller att göra det. Jag kommer fortsätta att ombalansera enligt avvikelsespannet jag har etablerat. Jag föreslår att fler sköter sina affärer lika känslolöst. Brexit visade tydligt att det var bättre att inte ändra ett dugg i ursprungsallokering. God helg allihopa.

  Gravatar för användaren
  Mathias
  1. ”Protestanterna” ska vara ”de som protesterar” så klart. Skrivfel. Det kanske finns protestanter i leden också, who know?

   Gravatar för användaren
   Mathias
  2. Bara en sak, Love trumps hate är en sk. pun där trump även betyder trumf på svenska. Så kärlek trumfar hat. Var dock också förvirrad i början må jag säga

   Gravatar för användaren
   Hugo
 2. Håller med fullständigt. Tack vare nybörjarportföljen känner jag mig riktigt nöjd med tillvaron på börsen. Att månadsspara gör saken mer intressant. Visst är det lite trist när det dippar men pga månadssparandet blir det en bonus att få köpa lite billigare. På 20 års sikt är börsen högre än idag så länge Trump & Co inte har haft sönder planeten.

  Gravatar för användaren
  Niclas
 3. Att det skulle vara oroligt kring valet var väl inte helt oväntat? Det var ju ganska troligt att de skulle välja ny president – osäkerheten i vilken det blev var känd. Jag tycker dock reaktionen var oväntad liten, den kom liksom av sig efter Trumps segertal (det skall dock inte uteslutas att där kommer reaktioner på Trump längre fram).

  Just det här med att osäkerheten varierar från tid till annan kanske man kan ta höjd för ”automatiskt” när man sätter samman portföljen. Det finns säkert någon produkt (kopplad till VIX t.ex) man kan komplettera med för att minska risken när risken på marknaden är extra hög. Eller så ser man till att anpassa portföljen för högre risk än det normalt är…

  Gravatar för användaren
  Skyking
 4. Som Peter Lynch sa; ”there is always something to worry about”.
  Go lång or go home :)

  Gravatar för användaren
  Viktor
 5. Får passa på o tacka dig o din blogg för det är faktiskt därför jag känner mig lugn gällande börsen nu. Kör på din rika tillsammans portfölj men har även lite extra vid sidan att chansa med.
  Borde finnas tillfälle nu, men faktiskt verkar det ganska lugnt ändå.

  -0,15% omxs30 just nu, var värre i morse, men som vilken dag som helst egentligen.
  Hade hoppats på att köpa något ”bra” bolag om det gick ner men nope..

  Viktar du om din portfölj runt årsskiftet som vanligt?

  Gravatar för användaren
  Andreas
 6. Är inte orolig utan undrar snarare hur man ska använda sig av detta och vad man bör passa på att köpa på ”rean”. Hade gärna fått lite tips på vad som högst troligt kommer falla ganska mycket nu men fortfarande är så starkt att det med största sannolikhet går upp igen.

  Gravatar för användaren
  Petra
 7. Så skönt att ha sin investeringsstrategi, månadsspara 100% i breda billiga indexfonder, inget köp eller sälj utöver det. Punkt
  Jag sover gott om nätterna. Det är bara att låta bli att titta på kontot när ”shit happens”. :)

  Gravatar för användaren
  Erik
 8. För egen del är jag inte det minsta orolig vad gäller min ekonomi. Nedgången efter valresultatet ger mig istället möjlighet att fylla på min depå lite extra med ”rabatt”.

  Däremot är jag desto mer orolig för vår miljö i stort. Min uppfattning är att vi behövde kämpa rätt hårt redan innan det här valresultatet för att kunna få en dräglig framtid för våra barn. Som referens pekar jag till Johan Rockströms utmärkta TED-talk (https://www.youtube.com/watch?v=RgqtrlixYR4). Om Trump nu genomför sitt ”hot” att helt fullständigt skita i miljön så kommer vi andra att få kämpa desto hårdare. Får hoppas bara att andra länder inte låter sig ”inspireras” av USA allt för mycket när det kommer till de här negativa bitarna.

  Men jag ska inte bara vara negativ. Det är en tuff utmaning som vi fixar och vill någon nu ha ett praktiskt tips på vad de kan göra för positiv förändring så är ett steg att minska på köttätandet. En blogg jag gillar beskriver det bra här: http://greenhackgbg.se/jag-lovar-att-ata-mindre-och-battre-kott/

  Gravatar för användaren
  Pär Dahlberg
  1. Håll dig gärna till ämnet.

   Gravatar för användaren
   Robin
  2. Pär, om dina barns framtid kommer att dräglig eller inte kommer tyvärr inte ha så mycket med klimatfrågan att göra, vilken det redan finns stora breda överenskommelser för. Det Trump menade var att det finns mer akuta konkreta hot mot mänskligheten vilket klimatalarmisterna verkar ha väldigt svårt att förstå.

   Gravatar för användaren
   Marie Andersson

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök