Är du orolig för att Trump blev president? Gör sömntestet!

Om du oroar dig så kan det vara en feedback på att du har en för hög risk i ditt sparande...

Om du är orolig för vad som ska hända nu när Trump verkar bli president, då kan det vara som så att du har en för hög risk…

Även om mitt fokus just nu ligger på stora projekt med boken om barn och ekonomi så kan jag som nörd inte låta bli att snegla på det amerikanska presidentvalet där Trump har blivit vald.

Börsen öppnar neråt i skrivande stund med -3,4 % och den amerikanska börsen ligger i förhandeln på -5 % och de andra börserna och valutorna skakar. Jag har redan börjat få in mejl från er läsare kring hur man bör agera.

Så här tänker jag, så får ni gärna kommentera om ni håller med eller inte. I alla artiklar som jag har skrivit om så påtalar jag vikten av ett långsiktigt sparande på minst 5 eller 10 år. I sådana långsiktiga sparande ingår att ”Shit happens”. Det är vad som ser ut att ha hänt nu.

I sig är det här inget konstigt. Kriser kommer och går hela tiden och vi är notoriskt oroliga inför framtiden. Är det inte det ena så är det något annat. I början av året var det Brexit, nu var det presidentvalet och redan nu har man börjat vara orolig för hur det blir när han tillträder, sedan blir det handelsavtalet och sedan ytterligare något annat som vi inte vet än.

Jag tror, som jag har skrivit otaligt antal gånger, inte på att man kan förutsäga framtiden och än mindre försöka tajma marknaden med att dra nytta av kortsiktiga rörelser som den här ändå är i ett 5-10 års sparande. Jag avser därför inte göra någonting idag som ni också kommer se i mina Shareville-portföljer.

Jag är väldigt nöjd med min strategi, det är inget som har ändrats i förutsättningarna för varken nybörjare eller rikatillsammans-portföljerna. Tvärtom visar ju den senare hur robust den är eftersom den inte lär påverka alls, kanske till och med stiga eftersom guldet rusar och den har 25 % av värdet i guld. Det visar också på vikten av att sprida sina tillgångar i olika tillgånstyper. Nybörjarportföljen kommer också att dämpa fallet i och med ränte- och obligationsfonderna.

Med det sagt – om du är orolig – då är det kanske ett tecken på att du har en för hög risknivå i ditt sparande. Jag brukar rekommendera folk ”sömntestet”. Det innebär på att om du inte kan sova lugnt om natten, utan du är orolig, då är det kanske feedback på att din risk är något för hög. Då skulle jag säga att du kan sänka risken genom att minska antalet aktieindexfonder och köpa korta räntefonder eller ha pengarna i kontanter på konto. För det kommer vara skakigt en period, men inte mer skakigt än det har varit historiskt eller kommer vara framgent.

Det enda vi människa kan lära av historien är att vi inte lär oss något av historien eftersom minnet är så kort. Vi tenderar övervärdera händelser i närtid och skruva ner betydelsen av historiska kriser (som då upplevdes lika stora som de idag).

Lycka till med ditt beslut! :-)
Jan

PS. Jag lova återkomma till normalt tempo på bloggen i december, har många intressanta artikel-anslag på tur. DS.

PPS. Om man ska fundera på något, så kan den kommande tiden vara en intressant period att köpa – men eftersom det är omöjligt att förutspå när det bottnar ut, så är månadssparande som vanligt bland det bästa man kan göra. DDS.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök