Är jag miljonär eller inte?

Före ett tag sedan satt jag och en mycket god vän ute på golfbanan och pratade om den resa vi håller på att göra. Vi är båda i 30-års åldern och har som mål att inom 5 år vara ekonomiskt oberoende. Det intressanta i diskussionen är att vi båda två har en mängd investeringar OCH varsitt företag.

Företaget som jag arbetar mest med är jag näst störste delägare med ungefär en femtedel av kapital och röster. Företaget är idag värderat till ett antal miljoner – inte genom värdering utan genom att aktieägare faktiskt har köpt aktier till kurser som värderar företaget till ett antal miljoner. Min vän som är delägare i en framgångsrik skobutik är ungefär i samma situation.

Det intressanta i diskussionen vi hade var att ingen av oss betraktar oss som miljonärer eftersom vi inte ”räknar med” dessa företag i vår balansräkning. Utan vi har en tendens att bara se oss som miljonärer om våra investeringar, vid sidan om våra företag, gör oss till miljonärer. Det känns liksom ”fusk” att räkna med företagen.

Rent logiskt är detta så dumt så att hälften kunde nästan vara nog – eftersom jag hela tiden predikar om att se helheten i sin ekonomi, men känslomässigt lägger man ändå pengar i olika fack. Å andra sidan kan jag ibland i mitt bristtänkande, tänka tankar som – det kan vara ok om våra investeringar inte går riktigt hem eftersom jag ändå har ett övervärde i aktiena (dvs här räknar jag med dem).

Slutsatsen är alltså någon slags paradox att på pappret gör mitt egna kapital (tillgångar minus skulder) mig till miljonär men känslomässigt så har jag en bit kvar…

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök