Är jag miljonär eller inte?
Sök:

Är jag miljonär eller inte?

Den här artikeln publicerades 2008-08-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Före ett tag sedan satt jag och en mycket god vän ute på golfbanan och pratade om den resa vi håller på att göra. Vi är båda i 30-års åldern och har som mål att inom 5 år vara ekonomiskt oberoende. Det intressanta i diskussionen är att vi båda två har en mängd investeringar OCH varsitt företag.

Företaget som jag arbetar mest med är jag näst störste delägare med ungefär en femtedel av kapital och röster. Företaget är idag värderat till ett antal miljoner – inte genom värdering utan genom att aktieägare faktiskt har köpt aktier till kurser som värderar företaget till ett antal miljoner. Min vän som är delägare i en framgångsrik skobutik är ungefär i samma situation.

Det intressanta i diskussionen vi hade var att ingen av oss betraktar oss som miljonärer eftersom vi inte ”räknar med” dessa företag i vår balansräkning. Utan vi har en tendens att bara se oss som miljonärer om våra investeringar, vid sidan om våra företag, gör oss till miljonärer. Det känns liksom ”fusk” att räkna med företagen.

Rent logiskt är detta så dumt så att hälften kunde nästan vara nog – eftersom jag hela tiden predikar om att se helheten i sin ekonomi, men känslomässigt lägger man ändå pengar i olika fack. Å andra sidan kan jag ibland i mitt bristtänkande, tänka tankar som – det kan vara ok om våra investeringar inte går riktigt hem eftersom jag ändå har ett övervärde i aktiena (dvs här räknar jag med dem).

Slutsatsen är alltså någon slags paradox att på pappret gör mitt egna kapital (tillgångar minus skulder) mig till miljonär men känslomässigt så har jag en bit kvar…


Den här artikeln publicerades 2008-08-13 klockan 02:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  Denna artikeln tilltalade mig. Varför? För jag har samma tankar kring min förmögenhet.

  I mitt engelska bolag har jag också ett bra övervärde. En leverantör köpte/tog för ett tag sedan aktier i bolaget till ett aktiepris som direkt gjorde mig till mångmiljonär (mer än 10 miljoner) på pappret. Men jag har, liksom dig, svårt att känna mig som miljonär. Jag känner mig som jag kännt mig innan. Inget nytt under horisonten egentligen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.