Är Stefan Ingves en modern Kung Midas?
Sök:

Är Stefan Ingves en modern Kung Midas?

Mycket läsvärd krönika av SvD:s Anders Cervenka

Är Stefan Ingves en modern Kung Midas?
Den här artikeln publicerades 2015-03-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Normalt brukar jag inte försöka spekulera i framtiden eller kommentera artiklar som gör det. Men när min favorit ekonomijournalist Andreas Cervenka uttalar sig, då brukar jag lyssna. Hans krönikor är nämligen alltid läsvärda.

För ett par dagar sedan skrev han en krönika i SvD där han med bra exempel illustrerar absurditeten som pågår i världsekonomin just nu. Jag hade inte kunnat fånga det bättre själv. Nedan följer några av mina favoritcitat från artikeln:

Bankdirektören satte en ära i att behålla sitt kamerala lugn, oavsett omständigheter. Men nu hade det börjat rycka okontrollerat strax under höger öga.

Kunden som släntrat in på kontoret iklädd huvtröja placerade omsorgsfullt ett par leriga kängor av hipstermodell på bankmannens välpolerade skrivbord och tände upp en handrullad cigarett som spred en misstänkt sötaktig doft.

– Ok kompis, så här ligger det till, sade han i en utandning av rök.

– Jag har fått korn på en sliten fyra i Bagarmossen och behöver låna sex ”millar”. Hur mycket är du beredd att pröjsa?

– Du menar vilken ränterabatt du kan få, undrade direktören försiktigt.

– Nä, nä. Jag menar: du ger mig sex miljoner. Hur mycket får jag betalt för det?

– Betalt?

– Ja, självklart. Att det kostar att få kunder är inget nytt.

Hur absurt ovanstående fiktiva konversation låter, så är det precis så som det faktiskt ser ut i ekonomin idag. I Danmark, tvärs över bron från mig i Malmö, så är det idag redan realitet med minusränta på konton. Den är fortfarande låg, -0.5 %, men ändå. Du får betala 5 kronor för varje 1 000-lapp du har på kontot. Även om jag inte tror det själv – fast jag har haft fel många gånger förut – så kan vi teoretiskt få minusräntor på bolånen där vi får betalt för att låna pengar. Sjukt.

Minusräntorna utmanar ett fundament som ekonomin vilat på i århundranden. Det kan uttryckas så här: tid är pengar. Och då menar jag inte på det sättet som får en börsbolagsdirektör att ta genvägar utan mer filosofiskt. Poängen med pengar är att människor kan välja att avstå från något nu i utbyte mot att få mer senare; alltså låna ut pengarna mot ränta. Omvänt kostar det att kunna konsumera idag istället för imorgon.

För att bygga vidare på Cervenkas resonemang – betyder det här att jag ska plocka ut pengar från min dotter Frejas spargris varje vecka? Att det jag försöker lära henne; att pengar växer i spargrisen, inte är sant?

Det är onekligen upp-och-ned-vända-världen vi lever i för närvarande. Jag tror tyvärr personligen att det här kommer sluta illa. Varje gång vi historiskt har hamnat i läge där man pratar om att ”det är annorlunda nu”, brukar historien visa att att det inte är så.


Den här artikeln publicerades 2015-03-05 klockan 09:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

  1. Vit pil

    Som Bob Dylan sa en gång i tiden: ”the times, they are a changing”

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Mr dee

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.