Arbetet som görs i Uganda via Better Globes systerorganisation Child Africa uppskattas
Sök:

Arbetet som görs i Uganda via Better Globes systerorganisation Child Africa uppskattas

Child Africa vinner första pris i kategorin Education vid Tumaini Awards
Arbetet som görs i Uganda via Better Globes systerorganisation Child Africa uppskattas

Sedan jag 2008 besökta Uganda och Kenya har jag varit engagerad i att försöka göra livet bättre för människorna där nere. Jag pratar nästan dagligen om det viktiga jobbet som Better Globe gör, men ganska sällan om syster- och välgörenhetsorganisationen Child Africa som nu i dagarna fick en jättefin uppskattning och vann en kategori av Tumaini  Awards.

Jag gillar Better Globe eftersom det är ett företag som gör en stor skillnad genom att skapa arbetstillfällen och ger oss trädägare en god avkastning uppemot 15 % per år. I förbigående brukar jag nämna även att Better Globe ger barn möjlighet att gå i skolan och ger kvinnor mikrolån. Något som gör skillnad men jag ofta inte brukar fördjupa mig i tyvärr eftersom jag brukar fokusera på den ekonomiska sidan.

Child Africa är en ren välgörenhetsorganisation – till skillnad från Better Globe som är ett vinstdrivande skogsföretag – som arbetar med att hjälpa barn till en bättre framtid genom utbildning. I Child Africa bygger, driver och finansierar skolor. Framförallt i Uganda så har vi byggt en skola och har precis påbörjat en ny. Det är det här arbetet som har uppskattats av den ugandiska samarbetsorganisation Tumaini som är ett samarbete mellan bland annt Rädda Barnen, UNICEF och en mängd andra ugandiska organisationer. Vilket är fantastiskt kul.

Jag och Caroline har sedan vi besökte Child Africa i Uganda 2008 försökt bidra till organisationen där vi har kunnat. Vi tog oss an ett fadderbarn, Barbara, vars universitetsutbildning vi betalade och det är tillsammans med henne vi nu har startat en kycklingfarm däre nere. När Freja föddes  var det viktigt för mig att redan nu när hon fortfarande är liten, prata och och visa på att världen ser inte likadan ut överallt. Därför valde vi att sponsra en liten tjej Grace i ungefär samma ålder som Freja. Just nu planerar vi faktiskt för att åka ner där nästa år och hälsa på.

Anledningen till att vi just har valt att sponsra flickor beskrivs som bäst i den här videon ”Girl Effect” som av alla företag faktiskt är finansierat av Nike. Den ger mycket fakta som jag inte visste trots att jag ändå anser mig vara påläst just i området kring utbildning och mikrolån.

 

Saxat från det senaste Better Globe nyhetsbrevet angående Child Africa:

Denna sommar har varit väldigt intensiv för Child Africa både i Uganda och Kenya. I Kenya har vi undertecknat ett avtal med Rädda Barnen avseende deras stöd för att producera Bingwa-tidningen. De har bidragit med 50,000 USD så att vi har kunnat trycka 50,000 kopior av Bingwa.

De stödjer oss också avseende distributionen av Bingwa i sex nya länder. Baserat på erfarenhet från de senaste 5 åren vet vi att det är ca 100 barn som läser varje Bingwa-tidning. Vi kan alltså nå uppskattningvis 5 miljoner barn med vårt budskap om att bekämpa korruption. Vi har också skapat en ny hemsida i syfte att stödja vår kamp mot korruption i Afrika. Du kan få fri tillgång till det senaste numret av Bingwa på www.bingwa.info samt donera 10 Bingwa-tidningar till en skola och därigenom hjälpa 1,000 barn.

Child Africa vann första pris för ideella organisationer (Eng. NGO) i den största gruppen Utbildning vid Tumaini Award den 13 juni. Tumaini Award är ett mycket prestigefyllt pris som har initierats av några av de största ideella organisationerna i världen. Detta är första gången som Child Africa har mottagit ett internationellt pris på toppnivå. Julie Solberg tog emot priset vid en galamiddag i Kampala med Frank Tumwebaze (minister of precidency) som hedersgäst.

Child Africa valdes också ut som anordnare av The Day of the African Child i Kabale den 16 juni. Detta är ett årligt evenemang för att minnas alla de barn som deltog i upproret i Soweto 1976. Över 1,000 barn deltog i evenemanget och över 500 prominenta gäster var inbjudna. Se video från evenemanget här.

Saxat från nyhetsbrevet angående mikrolån verksamheten som görs i samarbete med den kenyanska banken K-Rep:

För närvarande har den Better Globe-finansierade FSA-banken 1,130 aktieägare och 34 lånegrupper. Aktiekapitalet mobiliserat bland medlemmarna uppgår till 1,701,000 KES (ca 150 000 kr) och lånesaldot uppgår till 3,402,715 KES (ca 300 000 kr). Lånen har finansierats delvis genom det donerade kapitalet från Better Globe Forestry.

Det finns 365 medlemmar som har ett lånesaldo, några av dessa är återkommande kunder. Den genomsnittliga utlåningen per kund ligger på 10,500 KES (ca 900 kr). De flesta lånen som har tagits har använts till hushållsändamål, skolavgifter och små företag. FSA-datan har nu även automatiserats med hjälp av en mjukvara – ”Loan Performer Software”.

Finansiell läskunnighet lärs också ut för att hjälpa till att förändra uppfattningarna om hur människor kan överleva finansiellt. Medlemmarna hos FSA tar lån för att tillgodoställa sina behov och betalar dem. Barn har nu möjlighet att gå till skolan konsekvent. Medlemmar kan förvärva tillgångar för hemmabruk, såsom husgeråd.

FSA har köpt en motorcykel för att underlätta förflyttning. Ledningen kommer att bedöma inkomstnivåerna och se över produkterbjudandet för att möta behoven i samhället i stort. En jordbruksprodukt (som skulle möjliggöra för medlemmar att förvärva bevattningsutrustning för att öka trädproduktionen) skulle göra stor skillnad och hjälpa jordbrukare att förbättra sina inkomster. Detta kommer dock inte att hända över en natt med tanke på FSA:s, för tillfället, låga likviditet.

FSA täcker ett brett upptagningsområde: Mbuvu där FSA är beläget, Kabati 5 km från FSA, Ukasi 18 km från FSA, Mulinde 9 km, Ngomeni 14 km, Musovo 15 km, Maayi 20 km och Mboti 12 km.

Jag har skrivit mycket om Better Globe här på bloggen och jag vill verkligen vara så rak att rekommendera både att köpa donationspaket via Better Globe på månadsbasis – det bidrar med så mycket gott samtidigt som det ger dig alla pengarna tillbaka över tid med god vinst. Även om det inte skulle göra det, så ser du ovan att pengarna gör stor skillnad redan idag.

Jag och Caroline skänker även pengar till båda Läkare utan gränser (extra viktigt nu med tanke på Ebola-utbrottet), SOS Barnbyar och en del andra organisationer. Eftersom Child Africa är en så pass mycket mindre organisation än de flesta andra har man även möjlighet att komma närmare den. Om jag jämför med SOS Barnbyar där vi har sponsrat en liten kille i över 10 år så är det ändå inte lika personligt som med Barbara eller Grace via Child Africa.

Relaterade artiklar

Externa länkar:

Relaterade etiketter och ämnen

frejas portfölj, välgörenhet

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.