Årlig genomsnittlig avkastning för olika aktiemarknaderna Sverige, Norden, Europa, Världen och Tillväxtmarknader
Sök:

Årlig genomsnittlig avkastning för olika aktiemarknaderna Sverige, Norden, Europa, Världen och Tillväxtmarknader

Genomsnittsavkastning över 5-, 10-, 20-, 30- och 40-års perioder

Den här artikeln publicerades 2014-01-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Den svenska aktiemarknaden står för 1 % av den globala aktiemarknaden. Att investera i den marknaden har gett en bra avkastning i förhållande till risken. Cirka 5 % överavkastning per år under nästan alla tidsperioder om 10-, 20-, 30- och 40-år.

Jag har den senaste tiden roat mig med att samla in och sammanställa data från olika källor kring genomsnittliga historiska avkastningar för olika tillgångsslag. Till den här artikeln hittade jag en fantastisk graf gjord av Fondbolagens förening som visar den årliga genomsnittliga avkastningen för olika aktiemarknader under olika perioder – allt från 5 till 40 års perioder.

Årlig genomsnittlig avkastning för olika marknader i % (beräknat i USD)

Man kan dra flera intressanta slutsatser av det här.

  • Den svenska aktiemarknaden har överpresterat mot övriga marknader med ca 5 % i genomsnitt (nästan oavsett period).
  • Det är relativt sätt högre risk (volatilitet mätt som standardavvikelse) i de små marknaderna (Norden, Sverige)

Det gäller att komma ihåg att på den globala marknaden är Sverige en liten spelare med en börs som är mindre än 1 % av världens totala marknad.

Relaterade artiklar

Källa


Den här artikeln publicerades 2014-01-14 klockan 12:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Data, statistik och historiska kurser, Investera i guld och silver.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.