Årsavkastning för olika tillgångsslag under 2014
Sök:

Årsavkastning för olika tillgångsslag under 2014

Hur gick det för de olika delarna i RikaTillsammans-portföljen under året

Den här artikeln publicerades 2015-01-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Då är ännu ett år till ända och därmed är det dags att uppdatera resultatet för de olika indexen, fonderna och tillgångsslagen för 2014 som ingår i RikaTillsammans-portföljen och de artiklar jag brukar referera till.

Det som också framkommer ganska tydligt är att förra året var ett ganska bra år för aktier. Vi hade också en ganska kraftig försvagning i den svenska kronan som gick från ca 6.40 till 7.70 under året. Det betyder att de flesta placeringar i utländska valutor – främst fonderna och guldet som ofta räknas i USD fick dubbel effekt. Först gick den underliggande fonden bra och sedan fick den även en skjuts i form av valutan.

Jag brukar oftast bedöma det här som en valutarisk även om det i det här fallet blev en möjlighet. Om vi tar exempel med SP500, det stora amerikanska börsindexet så gick det 11.4 % plus under året, inräknat valuta effekten så blev det hela 35 %. På samma sätt räddade valutaeffekten upp guldet som föll med 2 % i förhållande till förra året, men för oss svenskar ändå ökade i värde med 18 % efter att man tagit hänsyn till valutan.

Vad inflationen blev för förra året är ännu inte klart, men jag gissar på att det hamnar runt 0 % eller precis under.

Index – genomsnitt för börsen går

Nedan följer de vanligaste indexen som jag brukar referera till.

Tillgång Förkortning Utveckling 2014
Stockholmsbörsens 30 största bolag (exkl. utdelningar) OMXS30 9.87 %
Affärsvärldens generalindex (inkl. utdelningar) OMXAFGX 12.02 %
Svenska kronan i förhållande till US Dollarn SEKUSD 20.67 %
Amerikanska börsens 500 största bolag SP500 (USD) 11,39 %
Amerikanska börsens 500 största bolag SP500 (SEK) 34.42 %
SIX Return Index den genomsnittliga utvecklingen på börsen inkl. utdelningar. SIXRX 15.81 %
SIX General Index (SIXGX) den genomsnittliga utvecklingen på börsen exkl. utdelningar. SIXGX 12.01 %

Här är det inte så mycket att säga utan att den svenska börsen hamnade ganska nära sitt genomsnittsvärde om 9 %. Det syns också ganska tydligt med att det är skillnad på index som räknar med utdelning och dem som exkluderar det. Direktavkastningen under förra året hamnade också ganska nära genomsnittet på 3 %.

Råvaror, silver och guld

Råvarorna hade ett ganska dåligt år. Det är i och för sig inte heller så konstigt med tanke på att aktier gick väldigt bra under året. Råvaror och särskilt guld brukar gå i motsatt riktning och så även förra året.

Tillgång Förkortning Utveckling 2014 (USD) Utveckling 2014 (SEK)
SPDR Trust Gold (USD) GLD -2.19 % +18.03 %
iShares Silver Trust (USD) SLV -16.73 % +0.48 %
RBS Jim Rogers Indexcertifikat RBS OEV RICI — % — %

Jim Rogers indexcertifikatet har jag tyvärr inga jämförelsesiffror för.

Indexfonder – aktier

Nedan följer utvecklingen specifikt för de olika indexfonder som jag brukar rekommendera. Bland annat i artikeln:

Tillgång Utveckling 2014 (SEK)
AMF Aktiefond Asien Stilla Havet 14.01 %
AMF Aktiefond Europa 14.86 %
AMF Aktiefond Världen 20.19 %
Avanza Zero 14.04 %
DNB Global Indeks 27.35 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 19.08 %
SPP Aktiefond Global 26.31 %
SPP Aktiefond Japan 16.92 %
SPP Aktiefond USA 36.23 %
Swedbank Robur Indexfond Asien 27.36 %
Swedbank Robur Indexfond Europa 13.98 %
Swedbank Robur Indexfond USA 36.07 %

Man ser ganska tydligt samma sak här som på indexen ovan att de svenska fonderna exponerade mot den amerikanska marknaden har nått dubbelvinst i och med valuta och marknaden.

Indexfonder – ränte- och obligationsfonder

Obligationsmarknaden är den marknad jag kan minst, men min spekulation är att uppgångarna handlar om att riksbankerna faktiskt under 2014 faktiskt sänkte räntorna vilket påverkade obligationsfonderna positivt.

Tillgång Utveckling 2014 (SEK)
AMF Räntefond Lång 7.89 %
Carnegie Obligationsfond 8.20 %
Catella Avkastning 2.18 %
Spiltan Högräntefond -4.71 %
Spiltan räntefond 2.03 %
SPP Obligationsfond 8.63 %
Ålandsbanken Cash Manager B 7.33 %

Indexfonder – Vanguard börshandlade fonder, ETF:er

Slutligen finns där vissa indexfonder som inte har bra svenska motsvarigheter och där brukar jag ha en förkärlek till Vanguard eftersom deras avgifter alltid ligger under 0.3 %. Alla dessa handlas i USD och nedan ser du resultatet både i ursprungsform och omräknat till SEK.

Tillgång Förkortning Utveckling 2014 (USD) Utveckling 2014 (SEK)
Vanguard Total Stock Market ETF VTI 11.61 % 34.69 %
Vanguard Total International Stock Index Fund ETF VXUS -7.43 % 11.71 %
Vanguard FTSE Emerging Markets Fund ETF VEE -2.72 % 17.39 %
Vanguard Total Bond Market Index Fund ETF BND 2.82 % 24.08 %
Vanguard Total International Bond Index Fund ETF BNDX — % — %
Vanguard High Dividend Yield ETF VYM 11.63 % 34.71 %

Slutord

Det här inlägget är mer av karatären referens och jag hoppas få möjlighet att återkomma inom kort hur det här ser ut omräknat för RikaTillsammans-portföljen.


Den här artikeln publicerades 2015-01-05 klockan 09:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Data, statistik och historiska kurser, Indexfonder, RikaTillsammans-portföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

15 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej! Är bara lite nyfiken på vad du anser om amf fonderna. Amf själva hävdar att de är aktivt förvaltade fonder. Du benämner dem indexfonder. Jag sparar själv i amf aktiefond europa. Med anledning av dina artiklar kring aktiv förvaltning och indexfonder är jag lite undrande. Men jag misstänker att det finns ett visst utrymme för tolkning vad gäller detta område. Testkörde amf europa i aktiespararnas fondtest som avslöjar om aktivt förvaltade fonder egegntiligen är förklädda (och dyra) indexfonder. Den klarade sig då den skiljde sig tillräckligt mycket i innehav från index. Snårigt är det, som indexfonder är de dyra, som aktivt förvaltade fonder är de billiga. Vad är de egentligen? Jag satsar personligen helst på indexfonder och önskar inte ha aktivt förvaltade fonder för närvarande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Tack för en bra blogg!
  Saknar några tillgångsslag (fonder, obligationer etc) från dina förslag och egna innehav (tror jag?) som du förtecknar i ”rikatillsammans” portföljen. Har du gått ifrån dem eller någon annan anledning att utelämna?
  Mvh Joakim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
  1. Vit pil

   Nej, det är nog bara en miss tänker jag (eller så beror det på att det inte finns data för dem). Var det något speciellt du tänkte på?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Tänkte på SPP Obl, DNB Glob Indx, fysiska metaller, better globe etc. Tänkte till sedan och insåg att denna portföljen kanske inte är det enda du har utan ett axplock av din filosofi fast från just Nordnet och Shareville?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joakim
  3. Vit pil

   Det var bara en miss att SPP Obligationsfond och DNB Global Indeks inte kom med. Nu har jag lagt till dem i tabellerna ovan. Better Globe har gått +15 %.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Mycket intressant och upplysande blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  rojarna.se
 4. Vit pil

  Har du kollat något på Danske Invest och deras två indexfonder Global Index och SRI Global? Jag har båda i min portfölj och de har gått bra….genomsnittlig årsavkastning på ca 20% under de tre senaste åren… Borde inte dessa fonder platsa på din lista över bra indexfonder?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
  1. Vit pil

   Sitter på jättedålig lina i Tanzania just nu, så jag kan inte kolla upp dem. Hur ligger de i avgift och Sharpekvot och i förhållande till sitt index? Ligger de bra till, så platsar de absolut. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Kan du snälla skriva ngt om nordnets courtagefria månadssparande i ETF? Bra eller dåligt? Ska man månadsspara ETF på ISK?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  John
  1. Vit pil

   Jag har bara kollat på det själv som hastigast men vad jag kunde se, så var det bara ett begränsat urval. Jag skulle först och främst rekommendera ett månadssparande enligt nybörjarportföljen. ETF:erna är bonus vid ett större kapital. :-) (jag själv månadssparar inte i ETF:er hos Nordnet på det sättet).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Någon frågade om det var någon hake med nordnets courtagefria månadssparande. Om det inte finns någon dolt i det finstilta så är haken att man ju måste betala courtage när man säljer. Jag antar för övrigt att nordnet har deal med förvaltarna för ETFerna (ett begränsat urval är ju en ledtråd) och kan därmed tjäna på dina köp fastän du inte betalar courtage.

   När det gäller ETF vs vanliga fonder vs aktier så ligger en avgörande skillnad i dels transaktionskostnaderna och dels årsavgifterna. Skall du ägna dig åt buy and hold så har aktier den fördelen att de inte kostar att äga, men om du skall köpa och sälja så är det ofta så att vanliga fonder faktiskt har gratis handel.

   I konsekvensens namn bör ETF:er hamna någonstans emellan – de kostar både i transaktionskostnad och årsavgift och därför bör man tillse att årsavgiften är lägre än en vanlig fond och courtaget ordnar sig på så sätt att inköp av OMX ger ett courtage för ETF, men 30st om man köper aktier.

   Vidare är det så att courtaget brukar ha ett minimibelopp vilket gör att man bör komma över en viss nivå på affärerna innan man får effektivt utnyttjande av courtaget (på nordnet skall du upp i affärer över 100tkr, avanza blir det lägre isht ifall man har mini-nivåer). Det är ett skäl till att det kanske inte är så lyckat med att månadsspara i aktier eller ETF:er (bortsett från nordnets courtagefria möjligen).

   Å andra sidan så kommer fondavgifter äta på kapitalet ifall du har stor förmögenhet så man kanske vid en viss nivå gå över i direktägande i aktier istället för att göda fondbolaget (eller mer aktiva sparare). Har man sparat i vanliga fonder så är det enkelt att man helt enkelt säljer lite fonder och köper aktier – för ETF:er är det iofs samma sak, men då kommer courtaget in vid försäljning.

   Som jag ser det så blir det lite för och nackdelar med ETF – det finns säkert en brytpunkt där de lägre årsavgifterna kompenserar dig för kommande courtage vid försäljning.

   Jag skulle nog också rekommendera vanliga fonder för månadssparande. Sen kan man ju alltid ta och sälja en del av fonderna och köpa ETF-er eller aktier.

   En kul finess (för den som har aktier) som jag såg att nordnet har är att de har något de kallar automatsparande. Detta innebär att likvider på kontot automatiskt investeras. För aktieägare är det praktiskt då man får utdelningar och med automatsparande så kommer de automatiskt investeras i fonder (utan ganska stort innehav får man inte tillräckligt stor utdelning att det är lönt att köpa aktier för).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
 6. Vit pil

  Svenska obligationer och obligationsfonder är för korta för min behov. Jag blev nödgad att köpa iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT). Finns så klart också långvariga Europeiska obligationer men jag har större förtroende för kreditvärdigheten från den Amerikanska staten än den Europeiska Unionen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lord Metroid
  1. Vit pil

   Intressant med den riktig långa iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT)

   Jag har själv satt ihop en allvädersportfölj men har inte kunnat förmå mig att satsa på tex AMF räntefond lång eftersom det känns som som en sådan inte kan väga upp en kraftig nedgång i aktiemarknaden som de gjort tidigare.

   Hur fungerar iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT)? Den har ju gått upp den sista tiden även om väl räntorna inte gått ner mer. Hur funkar det?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Torben
 7. Vit pil

  Tack för en bra artikel. Jag är kund hos avanza och hör att nordnet visar standardavvikelse samt sharpe-kvot för den egna portföljen. Hur räknar jag ut en sådan själv hos avanza? Kan du få ihop ett exempel på 2 aktier och ett par fonder? Några andra nyckeltal som borde in också?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  fredreico fundelar
  1. Vit pil

   Jag är också intresserad av just detta. Så om du har tid och lust… :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Joachim

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.