Intervju i Göteborgsposten med mig! :-)

Intervju i Göteborgsposten med mig! :-)

Idag fick jag vara med i Göteborgs Posten – kul! Här kommer artikeln i sin helhet utan att den blev nedklippt i tidningen. :-)


29 år, bosatt i Malmö. Arbetar som ekonomicoach på Balansekonomi och bloggare om privatekonomi. Placerar själv och skriver om både placeringar och sin livsfilosofi.

Vad fick dig att börja leva/göra som du gör?

Under hela min uppväxt har jag fått höra om alla saker som är ”bra” att göra. Jag gjorde som jag trodde man skulle göra – jag var duktig i skolan med fantastiska betyg – läste till civilingenjör i teknisk fysik.

Men längs vägen dök frågan upp – är det mitt liv jag lever? Eller gör jag det som alla andra förväntar sig att jag ska göra? Då insåg jag att jag behöver leva mitt liv, på mitt sätt, för att jag ska vara lycklig. Jag insåg då att jag behövde bryta sambandet mellan tid och pengar.

Om jag använder tiden – en resurs i brist (vi har alla bara 24h) – som främsta resurs för att skaffa mina pengar, då kommer jag alltid att ha brist på antingen pengar eller tid. Den intressanta frågan som dök upp då var; vad gör människorna som har ett överflöd av både tid och pengar annorlunda?

Vad är ditt mål?

Jag har mängder av mål – men framförallt så handlar det om att resan är målet. Min pappa dog när jag var liten så jag vet att livet kan ta slut plötsligt. Livet börjar inte sedan när målet är uppfyllt, utan livet är här och nu, i just detta ögonblick.

Vilka uppoffringar är du beredd att göra?

När man älskar det liv man lever och lever det liv man älskar så är det faktiskt inte en uppoffring. Jag har valt allt som jag har i mitt liv och det ger mig energi. Vi bor t.ex. i en hyresrätt som många ser som uppoffring, men det är det inte för mig. Jag har också tackat nej till fantastiska jobberbjudanden från företag som McKinsey och Microsoft där jag skulle tjäna fantasilöner, men jag skulle inte ha min frihet. Jag vill ha friheten att välja att t.ex. vara med när min dotter växer upp.

Hur reagerar omgivningen?

Det är olika: Jag har i dag skapat en omgivning som stöttar mig till 100 procent-särskilt min fru Caroline. Men t.ex. min mammas kommentar när jag berättade att jag efter examen skulle starta eget var: ”Men Jan, sedan skaffar du dig ett riktigt jobb väl?” Vid första anblick är det inte särskilt stödjande och det är många gånger så vi håller varandra tillbaka – inte utav illvilja eller flit, utan av kärlek och omtanke. Precis som min mamma vill att det ska gå så bra som möjligt för mig. När man sedan har bestämt sig och står för sin dröm över tid, stöttar nästan alltid omgivningen en till slut.

Är du förvånad över att det är så många som delar ditt intresse för privatekonomi, det finns ju hur många bloggar som helst?

Det är tyvärr fortfarande alldeles för få, de flesta svenskar spenderar fortfarande mer tid per år på att borsta tänderna än utveckla sin privatekonomi. De största modebloggarna har fortfarande mer än 25 gånger fler läsare än de största ekonomibloggarna. Tyvärr är det bara en spegling av verkligheten där 10 % procent av befolkningen i Sverige äger över 70 % av de finansiella tillgångarna – tänk om fler inte behövde oroa sig för pengar.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker att det går överstyr för en del, så att spar/investerarintresset tar överhanden på ett osunt sätt. Är det din bild?

Ekonomisk frihet är för mig att ha de pengar som man behöver i sitt liv för att ha friheten att göra det man vill för att känna sig trygg, glad och inspirerad. Ekonomisk frihet handlar lika mycket om att ha friheten att kunna vara ledig den tid som man behöver. Eftersom det således är en subjektiv upplevelse, påstår jag att varje person behöver göra valet kring vad som är sunt/osunt för just dem.

Du och din fru har blivit miljonärer efter att ha startat från noll 2007, enligt din blogg. Har du något slutmål, trots filosofin att leva i nuet?

Mitt slutmål är att på min sista dag i livet kunna säga –jag har levt ett fantastiskt liv, jag ångrar ingenting, jag har upplevt och gjort allt som jag har önskat, jag har gjort gott i livet och att jag nu är redo att lämna jorden som en lite bättre plats än den var när jag kom hit.

Du skall göra din dotter Freja till miljonär innan hon fyller 18. Borde alla föräldrar tänka som du?

Allt som jag önskar är att fler hade vetskapen och valet att det är möjligt för dem och deras familjer – att de inte behöver jobba hårt för sina pengar, utan att deras pengar faktiskt skulle kunna jobba hårt för dem. Det går, det är möjligt och det är till och med roligt!


Här är foto av tidningen:

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök