Intervju i Göteborgsposten med mig! :-)

Intervju i Göteborgsposten med mig! :-)

Idag fick jag vara med i Göteborgs Posten – kul! Här kommer artikeln i sin helhet utan att den blev nedklippt i tidningen. :-)


29 år, bosatt i Malmö. Arbetar som ekonomicoach på Balansekonomi och bloggare om privatekonomi. Placerar själv och skriver om både placeringar och sin livsfilosofi.

Vad fick dig att börja leva/göra som du gör?

Under hela min uppväxt har jag fått höra om alla saker som är ”bra” att göra. Jag gjorde som jag trodde man skulle göra – jag var duktig i skolan med fantastiska betyg – läste till civilingenjör i teknisk fysik.

Men längs vägen dök frågan upp – är det mitt liv jag lever? Eller gör jag det som alla andra förväntar sig att jag ska göra? Då insåg jag att jag behöver leva mitt liv, på mitt sätt, för att jag ska vara lycklig. Jag insåg då att jag behövde bryta sambandet mellan tid och pengar.

Om jag använder tiden – en resurs i brist (vi har alla bara 24h) – som främsta resurs för att skaffa mina pengar, då kommer jag alltid att ha brist på antingen pengar eller tid. Den intressanta frågan som dök upp då var; vad gör människorna som har ett överflöd av både tid och pengar annorlunda?

Vad är ditt mål?

Jag har mängder av mål – men framförallt så handlar det om att resan är målet. Min pappa dog när jag var liten så jag vet att livet kan ta slut plötsligt. Livet börjar inte sedan när målet är uppfyllt, utan livet är här och nu, i just detta ögonblick.

Vilka uppoffringar är du beredd att göra?

När man älskar det liv man lever och lever det liv man älskar så är det faktiskt inte en uppoffring. Jag har valt allt som jag har i mitt liv och det ger mig energi. Vi bor t.ex. i en hyresrätt som många ser som uppoffring, men det är det inte för mig. Jag har också tackat nej till fantastiska jobberbjudanden från företag som McKinsey och Microsoft där jag skulle tjäna fantasilöner, men jag skulle inte ha min frihet. Jag vill ha friheten att välja att t.ex. vara med när min dotter växer upp.

Hur reagerar omgivningen?

Det är olika: Jag har i dag skapat en omgivning som stöttar mig till 100 procent-särskilt min fru Caroline. Men t.ex. min mammas kommentar när jag berättade att jag efter examen skulle starta eget var: ”Men Jan, sedan skaffar du dig ett riktigt jobb väl?” Vid första anblick är det inte särskilt stödjande och det är många gånger så vi håller varandra tillbaka – inte utav illvilja eller flit, utan av kärlek och omtanke. Precis som min mamma vill att det ska gå så bra som möjligt för mig. När man sedan har bestämt sig och står för sin dröm över tid, stöttar nästan alltid omgivningen en till slut.

Är du förvånad över att det är så många som delar ditt intresse för privatekonomi, det finns ju hur många bloggar som helst?

Det är tyvärr fortfarande alldeles för få, de flesta svenskar spenderar fortfarande mer tid per år på att borsta tänderna än utveckla sin privatekonomi. De största modebloggarna har fortfarande mer än 25 gånger fler läsare än de största ekonomibloggarna. Tyvärr är det bara en spegling av verkligheten där 10 % procent av befolkningen i Sverige äger över 70 % av de finansiella tillgångarna – tänk om fler inte behövde oroa sig för pengar.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker att det går överstyr för en del, så att spar/investerarintresset tar överhanden på ett osunt sätt. Är det din bild?

Ekonomisk frihet är för mig att ha de pengar som man behöver i sitt liv för att ha friheten att göra det man vill för att känna sig trygg, glad och inspirerad. Ekonomisk frihet handlar lika mycket om att ha friheten att kunna vara ledig den tid som man behöver. Eftersom det således är en subjektiv upplevelse, påstår jag att varje person behöver göra valet kring vad som är sunt/osunt för just dem.

Du och din fru har blivit miljonärer efter att ha startat från noll 2007, enligt din blogg. Har du något slutmål, trots filosofin att leva i nuet?

Mitt slutmål är att på min sista dag i livet kunna säga –jag har levt ett fantastiskt liv, jag ångrar ingenting, jag har upplevt och gjort allt som jag har önskat, jag har gjort gott i livet och att jag nu är redo att lämna jorden som en lite bättre plats än den var när jag kom hit.

Du skall göra din dotter Freja till miljonär innan hon fyller 18. Borde alla föräldrar tänka som du?

Allt som jag önskar är att fler hade vetskapen och valet att det är möjligt för dem och deras familjer – att de inte behöver jobba hårt för sina pengar, utan att deras pengar faktiskt skulle kunna jobba hårt för dem. Det går, det är möjligt och det är till och med roligt!


Här är foto av tidningen:

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Bra artikel och riktigt bra PR. Bara att gratulera. Blev du kontaktad eller ringde du upp GP själv ?
  Mvh
  Andreas, Station Invest

  Gravatar för användaren
  Andreas
 2. Hej Jan,

  Jadå man kan inte annat är le….vad i he..vete, vilka problem vi har vi som lever under våra tillgångar, sparar löpande och samtidigt på många sett lever bättre än snittet av svenskarna. Några av de populäraste ekonomibloggarna så som Per Penning, Finnanskvinnan, Cornucopia, rikatillsammans etc. drivs av människor som jag tycker verkar leva bättre än de flesta samtidigt som de lyckas lägga undan lite pengar för en bättre framtid. Låter inte det som något alla svenskar borde göra…nääää i bankens värld är detta hemskt:-))))

  Gravatar för användaren
  Oskar
 3. Aha, nu har jag läst…ja, du, Jan, vad ska man göra när man har hamnat i den där sfären? Underbart, nu kan jag gå och sova med ett leende! Och så ska jag fundera vidare på hur jag ska låta mitt extrema sparande gå överstyr.

  Gravatar för användaren
  Carin Ljungkvist
 4. Bra!
  Men hur tänker de när de skriver att extremt sparande kan vara farligt? Jag blir helt mörkrädd, kanske är morötter också giftiga, om man äter tusen stycken? Vilken tur att du kunde vara motvikt till tokigheterna! Jag skulle verkligen vilja läsa allt det där…som att skriva att en hälsosam livsstil minsann kan vara..ja, vadå? Tråkig eller? Livshotande trist? En epedemi av ekonomiintresserade svenskar…hmmm.

  Gravatar för användaren
  Carin Ljungkvist
  1. Det är klart det är bra att extremspara om man har mål att bli ekonomiskt oberoende!:) Gå i ”ide” några år och sen få det liv man vill ha ,för det krävs disciplin, vilket inte så många har,dom flesta frestas av annat än det dom igentligen behöver,men dom som har det kommer att lyckas. Det är ju samma sak som att plugga i 5 år(leva på lite pengar) för att få det jobb man vill ha. Men man måste ju också förstå att en bankkvinna säger att det är farligt att extremspara och alla dagstidningar för den delen..för vårat samhälle är uppbyggt på konsumtion,så vad händer om alla i Sverige skulle börja extremspara? jo dom flesta jobben skulle försvinna, eftersom alla företag går dåligt då konsumtionen går ner(bankkvinnans lön/bonus går ner). Precis vad som händer då styrräntan går upp.
   styrräntan upp –> bolåneräntan upp –> hushållen får panik och kan inte leva som tidigare –> konsumtionen går ner –> aktiemarknaden går ner –> arbetslösheten ökar.
   Men det är inget hemligt, men ändå så gör folk om samma sak om och om igen :)…det sitter i en annan sorts upplysning som har med livet att göra, att förstå nånting annat om universum. Att man inte bara är kött och ben.

   Gravatar för användaren
   Jesper Norberg
 5. Det var verkligen synd att det blev nerklippt i tidningen! Dina tankar o svar är ju underbara! Ha de gott o fortsätt i din härliga anda!

  Gravatar för användaren
  Åsakarin

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök