Att äga en bank...
Sök:

Att äga en bank…

Jag har ju raljerat lite över det här med bankerna om hur de alltid går ut som vinnare i de flesta affärer. Vare sig det är lån, tjänster eller produkter. Istället för att störa mig på det, så har jag tänkt – hur kan man utnyttja det till sin fördel…

Om man gör följande antaganden:

 1. Bankerna fortsätter vara duktiga på affärer
 2. Konsumptionen i Sverige kommer att vara likadan eller öka – särskilt lånfinansierad konsumption
 3. Den ekonomiska intelligensen fortsätter vara på samma nivå

Så kommer jag till slutsatsen att på lite sikt måste det ju vara oerhört lönsamt att vara (eller rättare sagt att äga) en bank. Det lättaste sättet att äga en bank är ju att köpa aktier i banken – dessutom lär en bank aldrig gå i konkurs eftersom staten i de flesta fall kommer att gå in och rädda dem (har hänt tidigare i historien). Staten har inte råd att en bank går omkull.

Slutsats: undersöka vilken/vilka av de svenska bankerna som är lönsammast och investera i den.

Är jag helt ute och reser eller?

PS. Jag vet att vissa av I-människorna jag har sett brukar skoja om att så länge banken betalar mer till dem än vad de betalar till banken så är saker och ting bra… DS.


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  nä.. men jag funderar seriöst på att köpa lite aktier… :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Jag har hört att det går bra för Glitnir nu för tiden. Det kanske vill sälja:P

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hilmarch
 3. Vit pil

  Idag kan du få licenser och starta egen bank:). Mer min metod tror jag. Sen tar du in en smart och vass VD, eller till en början med projektledare som sedan uppgraderas till VD, ger honom de pengar han behöver för att köra igång en online baserad bank (slipper man kontor som är dyra att hålla igång).

  Sedan när man byggt upp sin verksamhet hittar man en agent med kunnighet i att licensiera varumärken. Sen säljer man licenser så det står det härliga till världen över och tjänar royalties ovanpå den vanliga verksamhetens ränteintäkter.

  Men att köpa bank aktier på börsen är också en enklare väg men då ska aktierna verkligen erbjudas till minst 50% rabatt annars är det ointressant i mina ögon:). Problemet med den vägen är att det kommer ta ett tag innan du har köpt på dig kontrollerande ägande.

  Och det kommer kosta sjuhelsikes mer än att starta en egen bank från scratch. Kontrollerande ägande är ett måste annars blir du överkörd när saker går dåligt. Småsparare har ingen chans i de lägena. Att långivarna sedan löses ut först av alla gör ju bördan ännu större för en småsparare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.