Att använda ränta-på-ränta effekten för att minska sina skulder

Kraften i ränta-på-ränta effekten brukar man oftast använda för att illustrera vikten av sparande och för att visa på hur snabbt skulder växer sig utom allt kontroll. En av mina vänner påpekade att man faktiskt även kan använda ränta-på-ränta effekten för att bli av med skulder.

Strategin går kort sagt ut på:

  1. Hitta en onödig återkommande utgift, t.ex. ta med mat istället för att äta mat ute alla dagar.
  2. Använd pengarna du sparar för att betala av räntan på en av dina skulder.
  3. Använd pengarna som du sparar från den lägre räntan och pengarna från den strukna utgiften för att betala av ytterligare lite till på lånet.
  4. Återupprepa steg 2, 3 och 4 om och om igen tills skulden är borta.

Vad det handlar om är alltså att ”återinvestera” de pengar man sparar både från sina onödiga utgifter och från räntan man sparar i de befintliga skulderna. Sedan gör man samma sak och och om igen tills dessa att skulden är återbetald.

Anledningen till att jag tycker att det är häftigt, är att i vanliga fall arbetar jag bara aktivt med att öka mina inkomster och mina tillgångar, samtidigt som jag ser skulderna som ett nödvändigt ont. Det vill säga att skulderna är bara något som finns kvar och som jag bara underhåller (då det ofta är amorteringsfria lån).

Genom att följa ovanstående strategi kan man arbeta aktivt med båda sidor om balansräkningen – både med skulderna och tillgångarna samtidigt som man även väver in ett aktivt arbete med utgifter. Inspirerande!

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök