Att använda ränta-på-ränta effekten för att minska sina skulder

Kraften i ränta-på-ränta effekten brukar man oftast använda för att illustrera vikten av sparande och för att visa på hur snabbt skulder växer sig utom allt kontroll. En av mina vänner påpekade att man faktiskt även kan använda ränta-på-ränta effekten för att bli av med skulder.

Strategin går kort sagt ut på:

  1. Hitta en onödig återkommande utgift, t.ex. ta med mat istället för att äta mat ute alla dagar.
  2. Använd pengarna du sparar för att betala av räntan på en av dina skulder.
  3. Använd pengarna som du sparar från den lägre räntan och pengarna från den strukna utgiften för att betala av ytterligare lite till på lånet.
  4. Återupprepa steg 2, 3 och 4 om och om igen tills skulden är borta.

Vad det handlar om är alltså att ”återinvestera” de pengar man sparar både från sina onödiga utgifter och från räntan man sparar i de befintliga skulderna. Sedan gör man samma sak och och om igen tills dessa att skulden är återbetald.

Anledningen till att jag tycker att det är häftigt, är att i vanliga fall arbetar jag bara aktivt med att öka mina inkomster och mina tillgångar, samtidigt som jag ser skulderna som ett nödvändigt ont. Det vill säga att skulderna är bara något som finns kvar och som jag bara underhåller (då det ofta är amorteringsfria lån).

Genom att följa ovanstående strategi kan man arbeta aktivt med båda sidor om balansräkningen – både med skulderna och tillgångarna samtidigt som man även väver in ett aktivt arbete med utgifter. Inspirerande!

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök