Att använda ränta-på-ränta effekten för att minska sina skulder
Sök:

Att använda ränta-på-ränta effekten för att minska sina skulder

Den här artikeln publicerades 2008-06-21 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Kraften i ränta-på-ränta effekten brukar man oftast använda för att illustrera vikten av sparande och för att visa på hur snabbt skulder växer sig utom allt kontroll. En av mina vänner påpekade att man faktiskt även kan använda ränta-på-ränta effekten för att bli av med skulder.

Strategin går kort sagt ut på:

 1. Hitta en onödig återkommande utgift, t.ex. ta med mat istället för att äta mat ute alla dagar.
 2. Använd pengarna du sparar för att betala av räntan på en av dina skulder.
 3. Använd pengarna som du sparar från den lägre räntan och pengarna från den strukna utgiften för att betala av ytterligare lite till på lånet.
 4. Återupprepa steg 2, 3 och 4 om och om igen tills skulden är borta.

Vad det handlar om är alltså att ”återinvestera” de pengar man sparar både från sina onödiga utgifter och från räntan man sparar i de befintliga skulderna. Sedan gör man samma sak och och om igen tills dessa att skulden är återbetald.

Anledningen till att jag tycker att det är häftigt, är att i vanliga fall arbetar jag bara aktivt med att öka mina inkomster och mina tillgångar, samtidigt som jag ser skulderna som ett nödvändigt ont. Det vill säga att skulderna är bara något som finns kvar och som jag bara underhåller (då det ofta är amorteringsfria lån).

Genom att följa ovanstående strategi kan man arbeta aktivt med båda sidor om balansräkningen – både med skulderna och tillgångarna samtidigt som man även väver in ett aktivt arbete med utgifter. Inspirerande!


Den här artikeln publicerades 2008-06-21 klockan 13:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Kan du ge ett exempel med siffror?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Jag resonerar för tillfället ganska liknande när det gäller hyresfastigheter. Alltså köpa en hyresfastighet med tillräcklig handpenning för att skapa positivt kassaflöde, och sedan satsa stenhårt på att amortera. Denna metod ger ju extra bra effekt på en skuld som har ett kassaflöde. Kassaflödet kommer ju öka desto mer lån som försvinner, vilket gör att lånen betalas av ännu fortare. En expoentiell kurva uppåt helt enkelt.

  Detta är kanske ingen nyhet, men väl så inspirerande tycker jag =)

  //Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.