Att investera 100.000 kr över tid med fokus på risk

Så här förvaltar jag 100.000 kr helt öppet under det innevarande året

Att investera 100.000 kr över tid med fokus på risk

Idag, på 2014 års första dag, börjar mitt experiment med att öppet förvalta 100.000 riktig kronor i en riskjusterad portfölj. Tanken är att framgent blogga öppet om affärer, vinster, förluster och mina tankar och resonemang. Jag tar gärna din hjälp som läsare – så kom gärna med förslag på hur du tänker!

Målet är inte att få en så hög avkastning som möjligt, utan att få en så bra riskjusterad avkastning som möjligt. Det vill säga att till skillnad från många andra så önskar jag i den här serien att fokusera på risken snarare än avkastningen. Sedan är ju naturligtvis det övergripande målet att pengarna ska arbeta och ge en avkastning på ca 8 % över tid.

Startläget för pengarna idag

Pengarna ligger just nu i startgroparna på ett Swedbank e-sparkonto enligt bilden ovan. Det kontot ger för närvarande en usel avkastning om 0.25 %, vilket i och för sig är bättre än 0 %. Men skulle på ett år motsvarar det ändå bara 250 kr. Som ett litet sidospår kan jag säga att bara den här lilla förändringen skulle kunna göra en skillnad för större delen av Sveriges befolkning, då en absolut majoritet av våra pengar finns på konton utan någon som helst ränta.

Det första som jag gjort idag är alltså att kolla vilka banker som har bäst ränta. Villkoren som jag ställer är att det ska vara fria uttag och insättningsgaranti. Via snabb koll på compricer.se verkar följande vara de tre bäst alternativen:

Bank Ränta
Santander Bank – Buffertkonto 2.50 %
Bank Norwegian 2,35 %
Marginalen Bank 2,30 %
Resurs Bank 2,30 %
SBAB (kräver lån hos SBAB) 2,20 %

Det betyder att redan om jag skulle flytta pengarna hit så skulle jag öka avkastningen med nästan 10 gånger från 0.25 % hos Swedbank till 2.50 % hos Santander eller något av de andra alternativen. Så den minsta förväntade riskfria avkastningen är 2.500 kr innan skatt. SBAB har faktiskt en ganska kul ”förlustgenerator” som visar mängden pengar som vi svenskar förlorar på att ha pengarna på konton med dålig ränta sedan 1:e januari i år.

Det är svårt att få fram exakta siffror – men enligt SCB var den genomsnittliga räntan på bankernas inlåning under 2013 ca 0.94 %1 och mängden inlånade pengar av svenska hushåll var ungefär 1 300 miljarder kronor2.

Alternativet till ovan är att flytta dem till Avanza eller Nordnet, men det beror på lite vilken strategi som jag väljer. Avanza erbjuder i dagsläget 1,60 % som högst vilket är 6.5 gånger Swedbanks e-sparkonto. Nordnets erbjudande är 1.00 %. Det som skulle kunna motivera Avanza framför t.ex. Santander är jag från Avanza har flera alternativ för följdinvesteringar.

Så första steget för alla borde vara att sätta sina arbetslösa pengar på ett konto med minst 2 % ränta, det finns ingen ursäkt till att inte göra det.

Utkast på mål och regler för experimentet

Målet med experimentet är att under det kommande året få ungefär 8 % avkastning. 8 % ligger nämligen ganska nära den historiska medelavkastningen för aktier både hemma i Sverige och globalt. Det är också en avkastning som om jag kan hålla den år efter år så betyder det att pengarna dubblas ungefär vart 9:e år.

Målen för experimentet definierar jag som följande:

 • En avkastning på 8 %
 • En positiv Sharpekvot baserat på riskfria räntan på 2.5 %
 • Följa mina uppsatta regler för strategin
 • Låta investeringen löpa även efter 12 månader

Strategin eller reglerna för experimentet definierar jag i dagsläget som:

 • Strategin skall max ta 1 timme i månaden att genomföra och underhålla (efter det initiala arbetet med att identifiera tillgångarna). Det vill säga att den ska i huvudsak vara passiv. Det är inte ett nytt jobb ska skaffa mig.
 • Pengarna skall placeras i olika typer av tillgångar.
 • Maximalt 10 % får placeras i illikvida tillgångar. Det vill säga att man ska kunna få ut 90 % av pengarna i handen inom 1 månad.
 • Risken för experimentet definierar jag som maximalt – 20 % för de kommande 12 månaderna.
 • Det ska vara möjligt att belåna till max 30 %.
 • Strategin ska hålla i minst 5 år.
 • Varje köp skall vara utförligt motiverat.
 • Köp får max göras för 50 % av portföljen vid ett enskilt tillfälle.
 • Köp sker därefter antingen med 3 månaders mellanrum eller vid en nedgång på 30 %
 • Ombalansering ska ske var 6:e månad

Ett sekundärmål är att blogga om den ett par gånger per månad.

Utmaningen

Utmaningen som jag ser det med det här experimentet är att vi just nu i början av 2014 står inför ett väldigt oklart läge. Börsen gick som tåget under 2013 och ökade med över 20 % och är på rekordnivåer. Utifrån den gamla devisen – köp billigt och sälj dyrt – så finns där inga köplägen för allt är rekorddyrt. Samtidigt stoppade man 2008 den akuta blödningen på patienterna Europa och Amerika, men patienten är fortfarande inte utskriven. De grundläggande orsakerna – för stora skulder, för stora handelsunderskott, misskött politik, arbetslöshet, banksektor som gone wild etc – är inte heller lösta.

Tvärtom så har man patienten på livsuppehållande med hjälp av både respirator, dialys och morfin i form av den amerikanska centralbanken vars enorma tryckpressar som pumpar ut nästan 80 miljarder dollar i månaden. Dessutom är där en ny patient i form av Japan på väg in på sjukhuset som har satsat allt på ett kort för att få slut på sin 20 åriga sjukdom.

Därav ser jag det här verkligen som en utmaning. Som jag själv brukar säga på mina föreläsningar, det ska kittla i magen samtidigt som man svettas på överläppen.

Övriga tankar om just 100.000 kr

Jag förstår att 100.000 kr är väldigt mycket pengar för de flesta. Så även för mig, även om det är mindre idag än vad det bara var för t.ex. 10 år sedan. Jag minns det väldigt tydligt eftersom 100.000 kr var pengar som jag fick i livförsäkring när min pappa dog 1994, när jag fyllde 18, 1999 fick jag lov att styra över dem själv. Länge satt de bara på ett konto och jag var extremt rädd för att förlora dem – det var hur mycket pengar som helst.

Jag satte in dem på börsen tjänade lite, men förlorade väldigt mycket pengar året efter när IT-bubblan sprack. Bränd, så lovade jag mig själv att aldrig investera mer. Så var det ända till 2006, när jag tog examen, började jobba och började tjäna pengar. Fortfarande hade jag jättemycket respekt för pengarna, gick börsen ner 10 % så var hela veckan förstörd. Så höll det på fram och tillbaka till 2008 när jag började intressera mig för ekonomi på allvar och träffade på Balansekonomi (annonslänk).

Där fick jag verkligen en insikt om att pengar är bara ett verktyg. Tryggheten ligger inte i att ha 100.000 kr på kontot, utan i förmågan att kunna skapa dem. Som jag skrivit mycket här på bloggen, jag har både förlorat och tjänat ganska mycket pengar. Idag är 100.000 naturligtvis en icke-försumbar summa, men det är inte heller en på liv-och-död summa. De här pengarna som jag kommer använda här ligger utanför vårt löpande ekonomi, det är inte pengar som ska användas till något annat de kommande 5 åren och de är inte en del i vår buffert och de är inte lånade.

Den här strategin som jag beskriver här och i kommande inlägg är lämplig om man har 50.000 kr och uppåt. Innan dess är mitt förslag att man tjänar och sparar ihop pengar och inte fokuserar så mycket på avkastningen. Snarare handlar det om att skapa goda vanor – som att sätta igång den mekaniska pengamaskinen, med att lägga undan minst 10 % per månad och så vidare.

Jag kommer även under de kommande veckorna att skriva artiklar som lämpar sig för dig som precis har börjat med ditt sparande och har under 10.000 kr. Så följ med på bloggen, eller prenumerera gärna på mitt månatliga nyhetsbrev.

Jag vill gärna veta hur du tänker – att göra RikaTillsammans

Precis som namnet på bloggen antyder, så gör jag gärna det här tillsammans med dig som läser på bloggen. Kommentera gärna – hur tänker du? Vad skulle du göra annorlunda? Kom gärna med förslag antingen via kommentatorsfältet nedan eller via via Twitter (@janbolmeson) eller Facebook. Anmäl dig gärna till det månatliga nyhetsbrevet så att du inte missar uppdateringar i serien.

Ska bli kul det här! (fast det är lite läskigt)
//jan

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök