Att sitta still i båten och hålla sig till sin plan
Sök:

Att sitta still i båten och hålla sig till sin plan

Jag pratar ju mycket om att långsiktigheten är en av nycklarna till rikedom och idag utspelade sig följande mejlväxling med en av mina bekanta som jag stödjer. Jag tycker att den är så fantastisk för den sätter fingret precis på den situationen som jag själv och många med mig hamnar i.

Hej Jan, ber om ett råd. Börsen går åt fel håll och jag är orolig.

Har en stor summa investerad på börsen, ca 70 % av innehavet i 4 olika investmentbolag + Tele 2, samt mindre poster i småbolag. Börsen har gått ner flera procent och jag ligger back ca 19000 nu.

Hittills så backar mitt kapital 0,8 % idag. Igår hoppades jag på en vändning och tittar jag på lång sikt så ökar ju investmentbolagen 10-15%.

Nu är jag mer osäker, och vet inte om jag ska sälja av kapitalet och vänta på uppgång.

Vad ska jag göra? Strategin är ändå att kapitalet ska växa med minst 10% per år, och inte minska.

Mitt svar blev som följer:

Jag visste inte att börsen kunde gå ett ”rätt” eller ”fel” håll… :-)

Så – vad säger din _plan_ och _vägkarta_?

Jag hoppas inte att den innehöll en strategi där börsen skulle gå spikrakt uppåt utan några dippar, eller? ;-)

Den sista följdfrågan – vad tror du att livet försöker lära dig nu?

Svaret kom nu ikväll:

För min del så är rätt håll en ökning……..

Min plan är att kapitalet ska växa och jag förstår att börsen kan gå ner och upp, däremot så blir jag ju orolig när den går ner så mycket som den gjort nu under de veckor som varit. Och första tanken i morse vid öppning var att sälja.

Jag ser dock detta som en långsiktig plan på 5-10 år, och ler lite åt svaren från dig, känns ju självklart att börsen rör sig ner och upp hela tiden.

Jag tror livet försöker lära mig att hålla mig till planen, sitta kvar i båten trots att det blåser och inte låta mig styras av motgångar och konstiga känslor i magen.

Handelsdagen slutade ju på plus, jag tackar mig själv för att jag inte tillåt mig styras av känslan i morse.

Insikten är så himla klockren – att investera på börsen – påstår jag handlar till 20 % om hantverket och till 80 % om självdisciplin. Att göra det man har sagt att man ska göra – även när känslan som man hade när man sa det är borta. I detta fallet – om man har en strategi över 5 – 10 år, då spelar ju inte en temporär nedgång någon som helst roll i universum.

Jag själv gjorde misstaget att för många år sedan förlora pengar, gå ur börsen och tycka att aktier är skit. Då satt jag med förlusten, men om jag hade låtit pengarna varit kvar skulle de idag vara värda mer än det dubbla.

En annan god vän till mig som idag förvaltar en fond, berättade för mig att under en period i hans liv, hade han inte ens tillgång till sin egen depå. Han skrev alla ordrar i ett kuvert som han gav bort till sin kompis som genomförde dem. På det sättet kunde han inte fatta ogenomtänkta känslobeslut… :)


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tack för kommentarerna! :)

  Jag kan inte gör annat än att hålla med och småle. Både för att det är så sant, men också för att det är fantastiskt spel, man kan sitta så här en lördagkväll, planera nästkommande vecka, göra upp planer och när dongen slår på måndag morgon så är känslorona ute och går med en igen.

  Det är verkligen en övning i självdisciplin – att göra det man har sagt att man ska göra även när känslan som var där när man sa det är borta – att hålla på med aktier.

  @Kent – jag håller med att Helios (som jag tror att den hette innan) är en fantastisk fond. Jag själv dock brukar titta närmare på den underliggande Lynx-fonden som jag gillar skarpt. En annan favorit är Coeli Spektrum…. :)

  Hälsningar,
  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Får känslan av att ni har placerat på kort sikt, med tanke på att du blir osäker vid – 19 000, mentalt måste du tänka lånsiktigt och inte blanda in känslor,vilket inte är helt enkelt.
  Men lycka till om 5 -10 år är du en vinnare.
  Thomas.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas.
 3. Vit pil

  Jag håller med om att man ska följa planen man skapat fullt ut i vått och torrt.

  Jag sitter själv med HQ aktier som jag köpte in efter kraschen och den aktien gick ju inte suveränt de första månaderna, men nu ligger jag närmare 90-100%+ i ökat aktievärde.

  Min plan för börsaktier är att köpa aktier som ligger under subtansvärde och har positivt resultat per aktie. HQ hade hela 100% i resultat per aktie i förhållande till inköp. Substansvärdet var närmare 10 ggr högre än mitt inköps pris. Det kallar jag, enligt min plan, en god aktie. Jag bryr mig inte ett dugg om de som dumpar aktien då och då. Jag ser det mer som en god möjlighet att köpa mer. Jag planerar mer inköp under en lång tid framåt. Såvida aktien inte, av någon anledning, skjuter så pass i höjden att substansvärde passerar inköps pris eller ifall resultat per aktie resulterar i mindre än 10% i förhållande till inköps pris. Då är det dags att hålla igen lite till nästan dumpnings räd sker:). Det är såhär, och ni kan verifiera detta enkelt, börsmiljonärerna och börs VD:arna sköter sin börsportföljer (köp in till undervärdering, sälj till övervärdering).

  Så följ er plan och försök lära er själva att sätta skygglappar för ögon och öron. Jag vet att det är svårt och jag själv är inte heller så duktig på det. Men är man inte iskall i besluten och håller fast vid sin egen plan så förlorar man. Bättre att förlora baserat på helt egna beslut än baserat på beslut gjorda av andra. Då har man i alla fall självrespekten kvar när man går till fattig stugan.

  Bara för att man har ”spänningar” i kroppen betyder inte att man per automatik ska lätta på spänningen. Låt spänningen få utlopp någon annanstans. Ta ett träningspass, det brukar hjälpa för mig. Eller gör något annat fysiskt krävande som tar upp hela din uppmärksamhet. Då finns ingen tid att sabotera eran plan, vad den än må vara. Investeringar är intellektuella och känslomässiga aktiviteter. Det är helt enkelt bestens natur.

  Lycka till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   Eftersom jag har svårt sitta sill i båten med aktier och fonder under en längre tid utan att låta mina känslor styra då börsen emellertid går ner så har jag hittat en modell som passar mig, hedgefonder med köp och sälj endast vid månadsskifte.
   Om börsen rekylerar några procent hindras jag lägga panikartade säljordrar, eller kan ha gott om tid på mig att ändra en lagd order.
   Favoritfonden är Brummers Multi-Strategi som tuffat på med dryga 8% per år sedan 2002.

   Bättre förr när man var tvungen att brevledes skicka in sin köp/säljorder på fonden, samt måste gå in i banken och skriva en order när man handlade med aktier.
   Hade man inte möjlighet gå till banken före kl 15 var det nästa dag som gällde.

   /Kent

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kent

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.