Att trösta sig med när ens aktieportfölj har fallit med många procent… – 10 lärdomar från börskrascher och deras återhämtningar

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammansAtt jag är ett stort fan av Ratos kan ju inte ha undgått någon, men det känns ju tungt när aktien har fallit med nästan 50 % på 12 månader… Jag vet inte hur det är för dig, men då är det lätt att ifrågasätta sina beslut, sin strategi och överhuvudtaget stå kvar.

För ett par år sedan var det här tillfällen då jag verkligen fick panik, strutsade (läs: stoppade huvudet i sanden), ändrade strategi eller gjorde någon annan dumhet. Det är ju iof. alltid svårt att sia om framtiden, särskilt på något så komplext som börsen som inte styrs av varken fundamenta eller psykologi utan någon blandning däremellan beroende på Mr. Markets dagsform.

Är det något som jag lärt mig de senaste 10 åren på börsen så är det att hålla sig till sin strategi, kritiskt ifrågasätta den men om inte förutsättningarna som du fattade beslut kring första gången har ändrats så finns det ingen anledning att ändra strategi. Brukar tänka på min coach som alltid tragglade med mig:

Stick to what you do, and do it consistently!

Det andra ironiska i sammanhanget är ju att alla har lärt sig om att man ska köpa när det är billigt och sälja när det är dyrt, men när det kommer till kritan så gör de flesta precis tvärtom. Skulle jag sålt av mina Ratos-aktier i dagsläget så handlar det ju om att jag har köpt när de var dyra, och säljer när de är billiga…

Hittade av en händelse även följande artikel av Allan Roth som skriver om 10 lärdomar man kan dra från börskrascher och deras återhämtningar. I korthet handlar det om följande:

 1. Varken goda eller dåliga tider är permanenta
 2. Marknaden älskar dåliga nyheter (och hatar goda nyheter)
 3. Gör motsatsen till vad ”förstå-sig-påarna” säger
 4. Nästa gång kommer det också vara annorlunda
 5. Lita aldrig på media
 6. Pengarna kommer alltid att flöda i fel riktning
 7. Investerare har korta minnen
 8. Ta hänsyn till avgifterna oavsett marknadsläge
 9. Tro aldrig att du är smartare än marknaden
 10. Investerande är enkelt men inte lätt

Jag håller med i alla ovanstående fallen och utmaningen är att få kunskapen från ovan att sätta sig i kroppen istället för att bara vara ett teoretiskt resonemang i knoppen.

För att gå genom dem lite kort så tänker jag följande om de olika punkterna:

Varken goda eller dåliga tider är permanenta

Efter varje natt så kommer det en gryning. Genom historien kan man se spåren av att krascher kommer med jämna mellan rum. Bara för att lista några exempel:

Det här är bara en snabblistning av kriserna de senaste 100 åren – att tro att vi skulle vara förskonade från dem i framtiden är bara naivt. Lika naivt tror jag att det är att tro att goda tider kommer vara godare eller sämre tider kommer att vara sämre. Den gemensamma faktorn är ju att till syvende och sist handlar det fortfarande om oss människor – vi är den gemensamma faktorn över de senaste 400 åren, så länge det är vi som styr leken, så länge kommer det att se likadant ut.

Det enda vi kan lära av historien i det här fallet tror jag är att vi inte lär oss något av historien.

Marknaden älskar dåliga nyheter (och hatar goda nyheter)

Det som jag tänker kring den här är att marknaden ofta prisar in goda och dåliga nyheter i förväg och att pendeln många gånger svänger över till sina extremlägen. Tumregeln brukar vara att ju positivare nyheter, desto större är sannolikheten för att vi har en övervärderad marknad. Å andra sidan verkar det också gälla att ju sämre ekonomiska nyheter, desto bättre tecken på att marknaden håller på att återhämta sig.

Gör motsatsen till vad ”förstå-sig-påarna” säger

Jag har svårt för analytiker och förstå-sig-påare, för ofta är det människor som inte sätter sina egna pengar där de sätter sina utsagor. Den andra anledningen är att analytiker lever enligt devisen att ju fler råd jag ger, desto större är sannolikheten för att jag får rätt. Hade de nu varit så himla duktiga analytiker eller gurus, varför gör de inte som de säger själva och är miljonärer flera gånger om?

Dessutom är det ofta väldigt lätt att berätta vad som har varit bra – jämför Aftonbladets årliga artikel ”Fonderna som du skulle ha ägt”… Ja men tjena, det är ju jäkligt intressant att veta vad jag skulle ägt, det är ju hur lätt som helst att veta – problemet är att du behöver fatta beslut framgent.

De flesta framgångsrika personer som faktiskt har resultaten har fler än en gång påtalat vikten av att vara ”contrarian”, det vill säga göra tvärtemot vad alla andra säger. Köp när de säger sälj, och sälj när de säger köp. För mig brukar det vara tydlig köpsignal när Aftonbladet har rubriker som ”Börskraschen…”, ”Svarta torsdagen” och säljsignal när det kommer köptips. T.ex. dagsaktuella Facebook som alla skriver om är för mig en ganska tydlig signal – ”håll dig borta”. Ska bli intressant att se vad som händer med FB-kusen.

Edit: Warren Buffett refererade indirekt vid senaste Berkshire stämman till FB med kommentar som var i häraden: ”Vid börsintroduktion så väljer ju ägarna det mest lämpliga tillfället för notering, då de kan få som bäst betalt för sina aktier”.

Nästa gång kommer det också vara annorlunda

Denna hänger för mig ihop med den första punkten om att vi inte lär oss något av historien. Så länge vi människor styrs av våra känslor – främst girighet och rädsla så kommer allting att vara sig likt. Att tro annorlunda är att sätta upp sig själv för massiv förlust. Här gillar jag uttrycket:

Pay attention or pay with pain!

Det finns inga nya paradigm, det finns ingen ”ny” ekonomi – det finns bara girighet och rädsla. Typ.

Lita aldrig på media

Jag har efter egen erfarenhet inte särskilt mycket för gammelmedia och deras vinklingar men där är några generella saker man bör vara uppmärksam på i den ekonomiska rapporteringen:

 • Media tenderar alltid att överdriva girigheten (dvs när det går bra)
 • Media tenderar alltid att överdriva rädslan (dvs när det går dåligt)
 • Media tenderar aldrig ta hänsyn till årliga utdelningar
Det är en enorm skillnad att titta på en aktiekurs med eller utan utdelningar. Det kan många gånger förändra resultatet oerhört mycket, särskilt då många företag i dagsläget direktavkastar runt 4-5%. 

Pengarna kommer alltid att flöda i fel riktning

Återigen, eftersom vi fattar de flesta beslut på känsla och rädslan många gånger tar överhanden kommer vi att sälja när det har sjunkit och köpa när det har stigit. Vilket är totala motsatsen till vad vi logiskt vet att vi ska göra – köpa billigt, sälja dyrt…

Det är som Allan skriver i sin artikel – det är svårt att förutse marknaden, men det är ganska enkelt att förutse investerarnas beteende. Det finns en lysande bok på det här också som heter ”The behaviour Gap”.

Det här gäller oavsett privatpersoner, professionella förvaltare eller rådgivare.

Investerare har korta minnen

Hjärnan har en fantastisk förmåga att förtränga obehagliga saker. Det bästa exemplet på det här bortsett från den ekonomiska världen är t.ex. en person som har druckit lite för mycket och vaknar upp med baksmälla. I de flesta fall följs baksmällan av ett löfte i stil med: ”Jag ska aldrig mer dricka alkohol igen.” och man lovar sig att göra annorlunda nästa gång. Vad händer ett par veckor senare – man har glömt baksmällan och tar med glädje ett par glas vin…

Precis samma sak gäller med pengar. Vi lovar oss själv att reagera annorlunda nästa gång, men gör vi det? Nej. Återigen – det enda vi kan lära av historien, är att vi inget lär oss…

Ta hänsyn till avgifterna oavsett marknadsläge

Det här är något som jag också har tjatat mycket om på den här bloggen, t.ex. här. Oavsett marknadsläge så är det bara bankerna som tjänar pengar på att du köper och säljer eftersom du betalar dem courtage (avgift) i varje transaktion som du gör. Om du dessutom ligger i produkter med årliga förvaltningsavgifter så förlorar du pengar oavsett hur det går.  På sikt kan det här bli väldigt mycket pengar.

Glöm aldrig: ”Marknadsavkastning – avgifter = din avkastning”

Tro aldrig att du är smartare än marknaden

En bekant till mig sa vid tillfälle att på börsen kan man antingen välja mellan att tjäna pengar eller att ha rätt, det går inte att göra både och. Som Allan skriver det i sin artikel så är det kanske en av de största fördelarna man har som investerare är att veta att man inte är smartare än marknaden eftersom man då slipper en massa bekymmer och prestige.

Jag fokuserar på att tjäna pengar istället för att försöka ha rätt.

Investerande är enkelt men inte lätt

I grunden är det inte särskilt komplext med att tjäna pengar på lång sikt på marknaden – teorin är ganska enkel. I mina utbildningar på Balansekonomi brukar vi hinna gå genom det på 2 st pass på 4 timmar eller följa instruktionerna i de två artiklarna som jag har skrivit här och här.

Utmaningen som gör det svårt är ju att följa sin strategi, att sitta kvar i båten eller stå för sin synpunkt när hjorden springer i motsatt riktning – eller att till och med göra tvärtom. Som nu t.ex. med Ratos att jag faktiskt köper på mig fler aktier när den har fallit som mest.

Utmaningen, som har kostat mig flera hundratusentalskronor, är att släppa på den betydelsen om att pengar är så himla viktigt och den känslomässiga kopplingen till dem. Det är ju ”bara” pengar…

Vad tänker du?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

14 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hur har det gått med Ratos? Har du sålt eller är de kvar, de föll ju ytterligare efter en rapport nyligen.

  Gravatar för användaren
  Dalibor
 2. Hej igen Jan

  Köpte aktier i Berkshire Hathaway häromdan.

  Har nu en portfölj med
  Kinnevik
  Investor
  Lundberg
  Industrivärden
  Melker Schörling
  Ratos
  Öresund
  och Berkshire Hathaway

  Jag har också köpt en del andelar i Spiltan Investmentbolagfond.

  Jag känner ju väl till Buffets investmentbolag och tänkte att jag skulle ha några som du kallar det stjärnaktier i portföljen. Inte minst för att investera även utanför Sverige.

  Men till min fråga då alltså:
  Ska man vara livrädd för att satsa i USA med tanke på oroligheterna där och den amerikanska ekonomin.
  Vad tror du?
  Jag har ju en sparhorizont på minst 10 år.

  Tacksam för din synpunkt.

  Med vänliga hälsningar

  Magnus Klemming

  Gravatar för användaren
  Magnus Klemming
 3. Hej!

  Vad tänker du om Ratos nu ett halvår senare efter artikeln skrevs?

  Sitter du still i båten och investerar ännu mera??

  Ytterligare tråkigt att dom sänker utdelningen kan tyckas?

  Jag har inga aktier överhuvudtaget men snart är det dags!

  Tack för intressanta artiklar!

  //Mikael

  Gravatar för användaren
  Mikael
 4. Ett förtydligande också….jag är långsiktig med att min förmögenhet ska växa..har bara ändrat strategi till en som passar mig bättre.

  Gravatar för användaren
  Jesper
 5. Hej!
  Jag körde på liknande strategi dom första 4 åren jag höll på att spara i aktier…Men jag har bytt strategi till att följa trenden…funkar såå mkt bättre, äntligen går man plus på aktier.

  Men angående punkt 3 och 5…det stämmer …men dom spelar väl ingen roll för dig som sparar på lång sikt?
  Efter att det senaste året börjat lyssna på sådan signaler märker jag att dom funkar fint, i februari var det hysteriskt i media ”Att nu var det dags att köpa!” varje dag skrev tidningarna ”köp köp köp”…fast allt var överlöpt och börsen hade gått upp 20-25% och europa var i läget som dom fortfarande är.
  Det stämde fruktansvärt bra, för sen dess har det gått stabilt ner med lägre bottnar och lägre toppar och den trenden kommer jag följa tills vi ser ett nytt mönster med högre bottnar och högre toppar.

  Igentligen förstår jag inte varför du skriver några av dom där punkterna?…du är väl en av dom som sparar på väldigt lång sikt?…Då spelar väl ingenting roll?..Köpa och behålla?…
  Men Börsen har ju gått ner om man räknar 12 år tillbaks, men varit volatil , därför har jag börjat följa trenden istället, sjukt mkt roligare!

  Ps. jag är ödmjuk när jag skriver!..hoppas du inte misstolkar mig, tycker väldigt mkt på din blogg är bra, och detta inlägg skulle jag gillat för en tid sen också…men har slutat tänka långsiktigt bara..

  Hare bra och lycka till med investeringarna!

  Gravatar för användaren
  Jesper
 6. Det är inte problem att Ratos fällde 50% för ett år (130 till 65), den största problem är att Ratos behöver att höja sig 100% för att komma på samma nivå (65 till 130). ;)

  Gravatar för användaren
  RammaR
   1. om du är nöjd, det är jag också. det största synd för en aktie ägare är att vara förälskad i någon aktie (företag). fråga alla som älskade Ericsson aktie.

    ha en soligt sommar ;)

    0
    Gravatar för användaren
    RammaR
 7. Hej Jan.
  Ratos är också min favorit,och visst ligger jag också på minus. Nu brukar inte Ratos ha bråttom när det gäller att göra affärer och jag är övertygad om att de kommer igen och även i framtiden kommer att göra bra investeringar.Det verkar som att Ratos är brännmärkt av analytikerkåren för det är inte ofta som det skrivs om bolaget och när det händer så är det ofta i negativa tongångar.
  Jonny

  Gravatar för användaren
  Jonny Persson
 8. Glöm inte att Ratos gjorde en split 2:1 våren 2011. Har även lagt märket till att många andra som kommenterar Ratos kursfall 2011 inte verkar känna till spliten.

  Gravatar för användaren
  Ekonomiadepten

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök