Avanza: värdet på din depå har gått ner mer än 60 %

Ett meddelande som kan få en att sätta kaffet (man inte dricker) i halsen...

Avanza: värdet på din depå har gått ner mer än 60 %

Även om jag inte dricker kaffe, så kan ett sådant här meddelande göra att man sätter kaffet i halsen. Ett meddelande som jag inte önskar någon sparare att få. Om man får det, då är det ett tecken på att man med stor sannolikhet har gjort något riktigt, riktigt fel i sitt sparande.

Inte ens i börskrasch ska det här kunna hända. Inte som att en nedgång på 60 procent inte kan äga rum. Det är till och med ganska sannolikt, ca 2 gånger per 15 års period. Några historiska exempel i närtid: 

  • Amerikanska börsen (S&P500, 2000 – 2002): -49 procent
  • Stockholmsbörsen (SIXRX, 2000 – 2003): -62 procent
  • Amerikanska börsen (S&P500, 2007 – 2009): -57 procent
  • Stockholmsbörsen (SIXRX, 2007 – 2008): -42 procent

Men 60 procent på ett enskilt år är ovanligt och osannolikt. Nedgångar i den storleksklassen brukar nämligen ta 12 till 36 månader. En genomsnittlig börskrasch är nämligen ”bara” ca -0.5 % i veckan. Tack Kavastu för siffror. 

Eftersom Avanza dessutom bara jämför med värdet den 1 januari, bör ett sådant här meddelande vara väldigt osannolikt. Så här såg värdeutvecklingen ut i värdegrafen för den tillhörande depån. 

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans
Nedgången som Avanza informerade om.

samt tillhörande transaktionshistorik:

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans
Det är skatten som gjorde ställde till det i procentuella tal. Ingen ko på isen således. 

Som tur är så hade det kunnat vara betydligt mer allvarligt. I det här fallet rörde det sig om ett konto som jag hade sålt av allting och tömt kontot, men hade kvar KF-skatten att betala. Så ingen ko på isen.

Det allvarligare – vissa råkar ut för det här ”på riktigt”

Den mer allvarliga undertonen är dock att det här tyvärr händer på riktigt. Det är ju inte Avanza som har hittat på det här som en kul grej. Senast igår läste jag på Expressens hemsida: ”Jonas förlorade fyra miljoner – blev hemlös”. 

För ett år sedan vid den här tiden levde han som han alltid har gjort. Hade det gott ställt. Han spenderade pengar på resor och hemelektronik. På helgerna besökte han gärna en fin restaurang där han fick utlopp för sitt intresse för röda viner.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle hamna här.
Allt hände inom loppet av fyra månader. Jonas har i ett decennium försörjt sig själv genom att förvalta pengar på aktiemarknaden. I december 2017 var han uppe i 4,2 miljoner.

Då valde han att investera allt i ett hävstångscertifikat med hög potentiell avkastning. Jonas kunde ha tiodubblat sin insats. Men risken med en sådan investering är stor – vid utebliven tillväxt går hela beloppet förlorat, och så blev det för Jonas.

Expressen, 181130 

Det är på intet sätt något unikt. På Finanstwitter hade vi en annan person som efter flera års trading hade förlorat – enligt media – tiotals miljoner kronor den senaste tiden. Tydligen inte heller av sina egna pengar, utan som han dessutom lånat och/eller förvaltat åt andra. 

Tyvärr tror jag dessutom att det här kommer att bli vanligare den kommande tiden. Intresset för sparande och aktier är högre än jag har upplevt det de senaste 10 åren. Vi har i princip haft 10 års konstant uppgång och alla kan tjäna pengar när allt går upp – även de berömda pilkastande aporna. Det är först när vattnet försvinner som man (tyvärr) kommer att se vem som inte har haft badbrallorna på.

Sätt dig aldrig i en position att ETT felbeslut kan kosta dig års av slit

Det är kanske fel av mig att uttrycka sig så, men att spara ihop pengar över tid är en ansträngning (i alla fall för mig) både i form av jobb, uppoffring, försakande, hålla koll på sina känslor m.m. Även om inte alla håller med, så är jag en riskavers person. Jag gillar inte risk och tar många gånger lägre risk än vad jag borde ta, t.ex. med min förkärlek för räntefonder som jag alltid får kritik för.

Saken är att jag känner igen misstagen som de här personerna har gjort. Jag har också spekulera, chansat och förlorat pengar. Flera gånger under de senaste 20 åren. Jag har också trott att jag är bättre än genomsnittet, att jag är en av de som kan daytrada och att jag är smartare än andra.

Ju fortare man inser att man inte är bättre än någon annan och bara är genomsnittlig, desto fortare kommer man att tjäna pengar. Det räcker nämligen inte att slå andra småsparare, du måste dessutom slå alla proffsen som lägger bokstavligt talat tiotals miljoner varje år på research, anställda och alla upptänkliga hjälpmedel.

Anonym fondförvaltare

Problemet med spekulation, trading och chansningar är att det kan och ofta fungerar under en period. Under den här perioden så är problemet (som jag insåg först i efterhand) är att om du tjänar pengar så är det väldigt svårt att urskilja om det beror på ens skicklighet eller om man bara hade tur. Jag anser idag att det är något av det farligaste som finns – att ha tur och tro att det är skicklighet. Det fungerar nämligen bara tills den dagen det inte fungerar längre.

Den stora lärdomen för mig har varit att aldrig sätta mig en situation där ett enskilt felbeslut kan ha påverkan på åratals korrekta beslut. Jag tänker på det ibland som i golf. I golf räknar man ju antal slag. Det här nämligen hänt mig flera gånger att jag har 3-4 riktigt bra slag, men sedan kommer jag till green och tar ett eller flera dåliga. Då spelar de första riktigt bra slagen ingen som helst roll. 

Översatt till börsen och sparande – vi vill inte spara i flera år, för att sedan ta ett eller felbeslut som kostar oss hela portföljens värde. Det går nämligen alltid snabbare nedåt än det går uppåt. Dessutom, 100 procent ner, ger noll – oavsett hur många 100-tals procent man har gjort upp tidigare. Det här är en stor anledning till att jag håller mig framförallt till fonder och inte aktier.

Håll risken i schack och låt inte dina pengar påverka din vardag

Jag har skrivit om det många gånger – om ditt sparande påverkar din vardag eller din nattsömn, då har du en för hög risk. Pengar man sparar bör vara pengar man kan vara utan i längre perioder om flera år. Det finns aldrig några garantier (inte ens insättningsgarantin). Det vill säga investera inte pengar som du inte har råd att förlora. 

Om ditt sparande kostar dig din nattsömn, då är är det för dyrt.

Caroline

Sedan finns det ett antal saker som jag också brukar avråda de flesta från: 

  • Använda hävstång och belånade pengar
  • Använda derivat såsom optioner, warranter, terminer m.m. 
  • Förvalta andras pengar 
  • Ta risker där man kan förlora mer än insatt kapital

Det finns nämligen gott om forskning som visar att det här inte fungerar i längden. Det kan fungera i korta perioder, men då är vi tillbaka – kan man med 100 procents säkerhet urskilja tur från skicklighet? T.ex. numer behöver derivathandlare såsom t.ex. CMC Markets redovisa hur det går för deras kunder. Följande varning är ganska talande: 

ESMAS standardiserade riskvarning: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

CMC Markets förstasida

Det enda undantaget jag kan tänka mig till ovan är hävstång och belåning. Det finns vissa tillfällen då man kan använda lånade pengar för att investera. Min egen regel för begränsning är att det MÅSTE under alla omständigheter uppfylla Nordnets villkor för Knockout-lånet eller Avanzas villkor för Superlånet. Uppfyller man deras ganska högt ställda krav och man vet vad man gör då tar man en rimlig, om än hög risk. Men inget för nybörjaren. 

Skilj vilka pengar du ska tjäna pengar på och vilka som är ”lek”-pengar

Jag ska inte sticka under stol med att det är roligt att investera. Dock behöver man (vis av sina misstag) urskilja vad som är syftet med pengarna: 

  • Är det att tjäna pengar över tid?
  • Är det att ha en hobby eller ett intresse?
  • Är det för att omedvetet uppfylla på ett känslomässigt behov jag har? (t.ex. spänning, omväxling, signifikans etc)

Dessa tre är nämligen inte särskilt kompatibla. Det som man har absolut bäst odds för att tjäna pengar på över tid är ett långsiktigt, regelbundet sparande i indexfonder med låga avgifter. Problemet är dock att det är ungefär lika spännande som att se målarfärg att torka. Det är inte spännande och det passar dåligt som hobby eller tidsfördriv. Men det gör att man tjänar pengar.

Det är därför jag och många professionella investerare rekommenderar att dela upp sitt sparande i flera delar som tillfredsställer de olika målen. Mitt bästa förslag idag är att använda fyra-hinkar-strategin: 

  • Fyra-hinkar-principen 2021 - Ett sätt att strukturera din ekonomi som ett proffs för att få bättre balans och kanske även bättre avkastning över tid

Det är också i den sista – aktiva och högrisk-hinken – som man kan få utlopp för alternativa och högrisk-investeringar. För hur det än går i den hinken – även om man skulle förlora alla pengarna i den, så har man gjort en maximal förlust på säg 10-20 procent av sina pengar. Man har nämligen både buffert-, mellanrisk och den passiva hinken kvar. 

Läs gärna även mer i följande artikel: 

Trevlig helg och på återseende imorgon, söndag 2 december med ett avsnitt om investmentbolag med börs-vd:n Tony Andersson från Infrea AB. :-) 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök