Avanza: värdet på din depå har gått ner mer än 60 %
Sök:

Avanza: värdet på din depå har gått ner mer än 60 %

Ett meddelande som kan få en att sätta kaffet (man inte dricker) i halsen...

Avanza: värdet på din depå har gått ner mer än 60 %

Även om jag inte dricker kaffe, så kan ett sådant här meddelande göra att man sätter kaffet i halsen. Ett meddelande som jag inte önskar någon sparare att få. Om man får det, då är det ett tecken på att man med stor sannolikhet har gjort något riktigt, riktigt fel i sitt sparande.

Inte ens i börskrasch ska det här kunna hända. Inte som att en nedgång på 60 procent inte kan äga rum. Det är till och med ganska sannolikt, ca 2 gånger per 15 års period. Några historiska exempel i närtid: 

 • Amerikanska börsen (S&P500, 2000 – 2002): -49 procent
 • Stockholmsbörsen (SIXRX, 2000 – 2003): -62 procent
 • Amerikanska börsen (S&P500, 2007 – 2009): -57 procent
 • Stockholmsbörsen (SIXRX, 2007 – 2008): -42 procent

Men 60 procent på ett enskilt år är ovanligt och osannolikt. Nedgångar i den storleksklassen brukar nämligen ta 12 till 36 månader. En genomsnittlig börskrasch är nämligen ”bara” ca -0.5 % i veckan. Tack Kavastu för siffror. 

Eftersom Avanza dessutom bara jämför med värdet den 1 januari, bör ett sådant här meddelande vara väldigt osannolikt. Så här såg värdeutvecklingen ut i värdegrafen för den tillhörande depån. 

Nedgången som Avanza informerade om.

samt tillhörande transaktionshistorik:

Det är skatten som gjorde ställde till det i procentuella tal. Ingen ko på isen således. 

Som tur är så hade det kunnat vara betydligt mer allvarligt. I det här fallet rörde det sig om ett konto som jag hade sålt av allting och tömt kontot, men hade kvar KF-skatten att betala. Så ingen ko på isen.

Det allvarligare – vissa råkar ut för det här ”på riktigt”

Den mer allvarliga undertonen är dock att det här tyvärr händer på riktigt. Det är ju inte Avanza som har hittat på det här som en kul grej. Senast igår läste jag på Expressens hemsida: ”Jonas förlorade fyra miljoner – blev hemlös”. 

För ett år sedan vid den här tiden levde han som han alltid har gjort. Hade det gott ställt. Han spenderade pengar på resor och hemelektronik. På helgerna besökte han gärna en fin restaurang där han fick utlopp för sitt intresse för röda viner.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle hamna här.
Allt hände inom loppet av fyra månader. Jonas har i ett decennium försörjt sig själv genom att förvalta pengar på aktiemarknaden. I december 2017 var han uppe i 4,2 miljoner.

Då valde han att investera allt i ett hävstångscertifikat med hög potentiell avkastning. Jonas kunde ha tiodubblat sin insats. Men risken med en sådan investering är stor – vid utebliven tillväxt går hela beloppet förlorat, och så blev det för Jonas.

Expressen, 181130 

Det är på intet sätt något unikt. På Finanstwitter hade vi en annan person som efter flera års trading hade förlorat – enligt media – tiotals miljoner kronor den senaste tiden. Tydligen inte heller av sina egna pengar, utan som han dessutom lånat och/eller förvaltat åt andra. 

Tyvärr tror jag dessutom att det här kommer att bli vanligare den kommande tiden. Intresset för sparande och aktier är högre än jag har upplevt det de senaste 10 åren. Vi har i princip haft 10 års konstant uppgång och alla kan tjäna pengar när allt går upp – även de berömda pilkastande aporna. Det är först när vattnet försvinner som man (tyvärr) kommer att se vem som inte har haft badbrallorna på.

Sätt dig aldrig i en position att ETT felbeslut kan kosta dig års av slit

Det är kanske fel av mig att uttrycka sig så, men att spara ihop pengar över tid är en ansträngning (i alla fall för mig) både i form av jobb, uppoffring, försakande, hålla koll på sina känslor m.m. Även om inte alla håller med, så är jag en riskavers person. Jag gillar inte risk och tar många gånger lägre risk än vad jag borde ta, t.ex. med min förkärlek för räntefonder som jag alltid får kritik för.

Saken är att jag känner igen misstagen som de här personerna har gjort. Jag har också spekulera, chansat och förlorat pengar. Flera gånger under de senaste 20 åren. Jag har också trott att jag är bättre än genomsnittet, att jag är en av de som kan daytrada och att jag är smartare än andra.

Ju fortare man inser att man inte är bättre än någon annan och bara är genomsnittlig, desto fortare kommer man att tjäna pengar. Det räcker nämligen inte att slå andra småsparare, du måste dessutom slå alla proffsen som lägger bokstavligt talat tiotals miljoner varje år på research, anställda och alla upptänkliga hjälpmedel.

Anonym fondförvaltare

Problemet med spekulation, trading och chansningar är att det kan och ofta fungerar under en period. Under den här perioden så är problemet (som jag insåg först i efterhand) är att om du tjänar pengar så är det väldigt svårt att urskilja om det beror på ens skicklighet eller om man bara hade tur. Jag anser idag att det är något av det farligaste som finns – att ha tur och tro att det är skicklighet. Det fungerar nämligen bara tills den dagen det inte fungerar längre.

Den stora lärdomen för mig har varit att aldrig sätta mig en situation där ett enskilt felbeslut kan ha påverkan på åratals korrekta beslut. Jag tänker på det ibland som i golf. I golf räknar man ju antal slag. Det här nämligen hänt mig flera gånger att jag har 3-4 riktigt bra slag, men sedan kommer jag till green och tar ett eller flera dåliga. Då spelar de första riktigt bra slagen ingen som helst roll. 

Översatt till börsen och sparande – vi vill inte spara i flera år, för att sedan ta ett eller felbeslut som kostar oss hela portföljens värde. Det går nämligen alltid snabbare nedåt än det går uppåt. Dessutom, 100 procent ner, ger noll – oavsett hur många 100-tals procent man har gjort upp tidigare. Det här är en stor anledning till att jag håller mig framförallt till fonder och inte aktier.

Håll risken i schack och låt inte dina pengar påverka din vardag

Jag har skrivit om det många gånger – om ditt sparande påverkar din vardag eller din nattsömn, då har du en för hög risk. Pengar man sparar bör vara pengar man kan vara utan i längre perioder om flera år. Det finns aldrig några garantier (inte ens insättningsgarantin). Det vill säga investera inte pengar som du inte har råd att förlora. 

Om ditt sparande kostar dig din nattsömn, då är är det för dyrt.

Caroline

Sedan finns det ett antal saker som jag också brukar avråda de flesta från: 

 • Använda hävstång och belånade pengar
 • Använda derivat såsom optioner, warranter, terminer m.m. 
 • Förvalta andras pengar 
 • Ta risker där man kan förlora mer än insatt kapital

Det finns nämligen gott om forskning som visar att det här inte fungerar i längden. Det kan fungera i korta perioder, men då är vi tillbaka – kan man med 100 procents säkerhet urskilja tur från skicklighet? T.ex. numer behöver derivathandlare såsom t.ex. CMC Markets redovisa hur det går för deras kunder. Följande varning är ganska talande: 

ESMAS standardiserade riskvarning: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

CMC Markets förstasida

Det enda undantaget jag kan tänka mig till ovan är hävstång och belåning. Det finns vissa tillfällen då man kan använda lånade pengar för att investera. Min egen regel för begränsning är att det MÅSTE under alla omständigheter uppfylla Nordnets villkor för Knockout-lånet eller Avanzas villkor för Superlånet. Uppfyller man deras ganska högt ställda krav och man vet vad man gör då tar man en rimlig, om än hög risk. Men inget för nybörjaren. 

Skilj vilka pengar du ska tjäna pengar på och vilka som är ”lek”-pengar

Jag ska inte sticka under stol med att det är roligt att investera. Dock behöver man (vis av sina misstag) urskilja vad som är syftet med pengarna: 

 • Är det att tjäna pengar över tid?
 • Är det att ha en hobby eller ett intresse?
 • Är det för att omedvetet uppfylla på ett känslomässigt behov jag har? (t.ex. spänning, omväxling, signifikans etc)

Dessa tre är nämligen inte särskilt kompatibla. Det som man har absolut bäst odds för att tjäna pengar på över tid är ett långsiktigt, regelbundet sparande i indexfonder med låga avgifter. Problemet är dock att det är ungefär lika spännande som att se målarfärg att torka. Det är inte spännande och det passar dåligt som hobby eller tidsfördriv. Men det gör att man tjänar pengar.

Det är därför jag och många professionella investerare rekommenderar att dela upp sitt sparande i flera delar som tillfredsställer de olika målen. Mitt bästa förslag idag är att använda fyra-hinkar-strategin: 

Det är också i den sista – aktiva och högrisk-hinken – som man kan få utlopp för alternativa och högrisk-investeringar. För hur det än går i den hinken – även om man skulle förlora alla pengarna i den, så har man gjort en maximal förlust på säg 10-20 procent av sina pengar. Man har nämligen både buffert-, mellanrisk och den passiva hinken kvar. 

Läs gärna även mer i följande artikel: 

Trevlig helg och på återseende imorgon, söndag 2 december med ett avsnitt om investmentbolag med börs-vd:n Tony Andersson från Infrea AB. :-) 

Kommentera

21 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej,

  Ni andra som varit med om börkrascher, När en börkrasch väl inträffar, kommer då alla aktier gå ner 50-60%? Även aktier där företagen, säg gjort ett större avtal och i en vanlig marknad, säg skulle gå upp 100%?

  Med vänlig hälsning,
  Stene

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stene
  1. Vit pil

   Är det verkligen ingen som tidigare varit med om någon börskrasch och kan svara på min fråga???

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stene
  2. Vit pil

   Klart det finns tydlig variation i hur det går i olika bolag. Vissa går bättre än index och andra går sämre. Ser ingen anledning till varför en börskrasch skulle ändra på det.

   Detta faktum är alltså en anledning till att man bör diversifiera sin portfölj. I en krasch riskerar du att tappa 50-60% av värdet om du är diversifierad, men har du något enstaka bolag så riskerar du därmed att förlora mer än så.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
 2. Vit pil

  Hej! Jag började följa dig på Twitter för några veckor sen, eftersom det är det forum jag tycker är mest intressant att följa, men du verkar inte uppdatera din twitter längre?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tim Greneby
  1. Vit pil

   Min sociala medier person slutade för ett litet tag sedan. Jag ska ta tag i det igen inom kort. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Som har sagts tidigare, behöver man bränna sig ett par gånger för att ”fatta” sin risktolerans. Förlorade 100k förra månaden på ett enskilt bolag, kände mig girig vid köp men tog ändå risken. Precis som killen i artiklen på Expressen, är man girig på et sätt som övtar förnuftet får man skylla sig själv. Sedan efteråt lär man sig hur mycket man tål. (Ganska coolt dock att lyckas få ihop 4 mille på gambling, killen lär ju inte haft något seriöst intresse för investerande om han gick all in hävstång på 4 miljoner… sådant som man kan lyckas med under 9 års bull market.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nisse Pisse Är Tillbaka
  1. Vit pil

   Vettig kommentar Nisse, tror tyvärr att jag funkar väldigt mycket på samma sätt. Har inte gått bort mig än totalt och känner att det medfört en fortsatt överdriven riskbenägenhet. Hur lär man sig av andras misstag utan att själv göra dem?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   10årsplanen
  2. Vit pil

   Det framgår iofs inte hur han skramlat ihop de där 4.2 miljonerna. Men med tanke på beskrivningen att han livnärde sig på avkastningen och dessutom ganska gott så måste han ju ha räknat med en ganska bra avkastning.

   Det kan röra sig om att han har haft ett ganska dåligt ”börsminne” för att inse att den avkastning han haft inte är uthållig. Jag tror en rimlig förväntning på sin avkastning är nödvändig för att kunna hantera risker när man skall leva på kapitalet. Med en rimligt förväntad avkastning så kan man se vilket kapital man behöver för en viss inkomst. Då ser man också hur stora risker man kan ta (har man mer pengar än man behöver kan man ta mer risker).

   Det är annorlunda ifall man har förvärvsinkomst och alltså inte är beroende på inkomsterna från kapitalet. Har man inte spelmissbruksproblem kan man ju lägga pengar på triss-lotter utan att hamna på gatan och bör också kunna gambla galet på börsen utan att hamna på gatan.

   Som alltid gäller det att inte ta risker som man inte har råd med ifall det skulle falla ut illa.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   skyking
 4. Vit pil

  Hej John!

  Tack för en helt suverän pod!
  Du sa i ett avsnitt att du skulle ta upp peer-to-peer lending.
  Jag skulle se fram emot att du tar upp detta och då även t.ex ta in någon från t.ex. Lendify och pumpa denna t,ex, på risker, jfr dina erfarenheter från Trustbuddy.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hans G
 5. Vit pil

  Hatar verkligen de där meddelandena! Fick också ett sånt häromdagen, och det står ju inte vilket konto det gäller heller. I mitt fall var det ett lek-ISK med lite småpengar där jag har några kryptovalutacertifikat, så det kunde ju kvitta. Men det är en björntjänst de gör en med de där meddelandena. Det är väl någon lag som säger att det måste meddelas sådär, men tänk vilken panik och felbeslut detta kommer skapa under nästa börskrasch!
  Här är man långsiktig och har en väldiversifierad portfölj, så kommer nergången och man skiter i att logga in och kolla förrän nästa gång man ska ombalansera så man har chans att komma in på börsen billigare, bara låta månadssparandet sköta sig själv under tiden. Men så kommer ett sånt där meddelande som kan skapa panik och felbeslut. Verkligen dumt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  bushcrafting
 6. Vit pil

  Vilken risknivå hamnar de olika portföljerna du skriver om, alltså RikaTillsammans, Nybörjarportföljen etc? RikaTillsammans uppfattar jag som ganska låg..?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Levy
  1. Vit pil

   Svårt att säga då risk är väldigt subjektivt.

   Men i grova drag så tänker jag i maximal förlust (andra mått är t.ex. i svängningar, dvs volatilitet). Säg att börsen går ner -60 procent som, då ska:

   • Globala barnportföljen gå ner ca -55 %
   • Nybörjarportföljen gå ner ca -35 %
   • RikaTillsammans-portföljen ligga på ca -10 % (helst runt 0)

   Så, ja, det stämmer att RikaTillsammans-portföljen har lägst risk. Men den är inte heller riskfri. Sedan högst risk har ju enskilda aktier och alternativa investeringar såsom de andra exemplen jag brukar ge på bloggen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Angående ”lek” – pengar. Har ungefär 5% av depån för just detta. Där intresset egentligen är att försöka slå indexfonderna.
  Hade gärna sett ett avsnitt där vi går igenom hur man läser ett bokslut/årsredovisning och vad du tycker är viktigt i ett sånt läge. Har förstått att du inte tycker du är någon expert inom ämnet men skulle ändå vara intressant. Tror många här skulle resonera likt dig vad som är ett stabilt/bra företag osv.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy
  1. Vit pil

   Bra idé. Jag har faktiskt funderat på det ett tag. Återkommer!

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Viktigt inlägg om risker. Själv är jag precis så tråkig (när det kommer till investeraingar) som du skriver. Mina breda billiga indexfonder är riktigt tråkiga.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Ecorren
 9. Vit pil

  Känns som att text har fallit bort i inlägget. Eller ska det stå ”På Finanstwitter hade vi en annan person Trevlig helg och på återseende imorgon”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Grip
  1. Vit pil

   Cliffhanger. :-)

   Nej, jag fick feeling och håller på att uppdatera artikeln i detta nu.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Haha. . Ja 16 kronor överlever du hoppas jag. Är det bara en styck aktie i depon?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Nope, skattmasen som ska ha sitt. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej!
  Det hade jag ingen aning om att de var tvungna att skicka ut sådant. Bra att veta!

  Det blir ju inte lättare att ha is i magen vid en krasch när banken dessutom ”rub it in” på varje 10%are.

  Så vad gjorde du, Jan, paniksålde allt? :0)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  JFB
  1. Vit pil

   Haha, schysst av dem att hålla dig uppdaterad om hur dåligt det går för en eller hur? :-D

   Nej, ingen panikförsäljning. Rensning av ett konto och med lite pengar kvar till skattedragningar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.