Avanza: värdet på din depå har gått ner mer än 60 %

Ett meddelande som kan få en att sätta kaffet (man inte dricker) i halsen...

Avanza: värdet på din depå har gått ner mer än 60 %

Även om jag inte dricker kaffe, så kan ett sådant här meddelande göra att man sätter kaffet i halsen. Ett meddelande som jag inte önskar någon sparare att få. Om man får det, då är det ett tecken på att man med stor sannolikhet har gjort något riktigt, riktigt fel i sitt sparande.

Inte ens i börskrasch ska det här kunna hända. Inte som att en nedgång på 60 procent inte kan äga rum. Det är till och med ganska sannolikt, ca 2 gånger per 15 års period. Några historiska exempel i närtid: 

 • Amerikanska börsen (S&P500, 2000 – 2002): -49 procent
 • Stockholmsbörsen (SIXRX, 2000 – 2003): -62 procent
 • Amerikanska börsen (S&P500, 2007 – 2009): -57 procent
 • Stockholmsbörsen (SIXRX, 2007 – 2008): -42 procent

Men 60 procent på ett enskilt år är ovanligt och osannolikt. Nedgångar i den storleksklassen brukar nämligen ta 12 till 36 månader. En genomsnittlig börskrasch är nämligen ”bara” ca -0.5 % i veckan. Tack Kavastu för siffror. 

Eftersom Avanza dessutom bara jämför med värdet den 1 januari, bör ett sådant här meddelande vara väldigt osannolikt. Så här såg värdeutvecklingen ut i värdegrafen för den tillhörande depån. 

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans
Nedgången som Avanza informerade om.

samt tillhörande transaktionshistorik:

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans
Det är skatten som gjorde ställde till det i procentuella tal. Ingen ko på isen således. 

Som tur är så hade det kunnat vara betydligt mer allvarligt. I det här fallet rörde det sig om ett konto som jag hade sålt av allting och tömt kontot, men hade kvar KF-skatten att betala. Så ingen ko på isen.

Det allvarligare – vissa råkar ut för det här ”på riktigt”

Den mer allvarliga undertonen är dock att det här tyvärr händer på riktigt. Det är ju inte Avanza som har hittat på det här som en kul grej. Senast igår läste jag på Expressens hemsida: ”Jonas förlorade fyra miljoner – blev hemlös”. 

För ett år sedan vid den här tiden levde han som han alltid har gjort. Hade det gott ställt. Han spenderade pengar på resor och hemelektronik. På helgerna besökte han gärna en fin restaurang där han fick utlopp för sitt intresse för röda viner.

– Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att jag skulle hamna här.
Allt hände inom loppet av fyra månader. Jonas har i ett decennium försörjt sig själv genom att förvalta pengar på aktiemarknaden. I december 2017 var han uppe i 4,2 miljoner.

Då valde han att investera allt i ett hävstångscertifikat med hög potentiell avkastning. Jonas kunde ha tiodubblat sin insats. Men risken med en sådan investering är stor – vid utebliven tillväxt går hela beloppet förlorat, och så blev det för Jonas.

Expressen, 181130 

Det är på intet sätt något unikt. På Finanstwitter hade vi en annan person som efter flera års trading hade förlorat – enligt media – tiotals miljoner kronor den senaste tiden. Tydligen inte heller av sina egna pengar, utan som han dessutom lånat och/eller förvaltat åt andra. 

Tyvärr tror jag dessutom att det här kommer att bli vanligare den kommande tiden. Intresset för sparande och aktier är högre än jag har upplevt det de senaste 10 åren. Vi har i princip haft 10 års konstant uppgång och alla kan tjäna pengar när allt går upp – även de berömda pilkastande aporna. Det är först när vattnet försvinner som man (tyvärr) kommer att se vem som inte har haft badbrallorna på.

Sätt dig aldrig i en position att ETT felbeslut kan kosta dig års av slit

Det är kanske fel av mig att uttrycka sig så, men att spara ihop pengar över tid är en ansträngning (i alla fall för mig) både i form av jobb, uppoffring, försakande, hålla koll på sina känslor m.m. Även om inte alla håller med, så är jag en riskavers person. Jag gillar inte risk och tar många gånger lägre risk än vad jag borde ta, t.ex. med min förkärlek för räntefonder som jag alltid får kritik för.

Saken är att jag känner igen misstagen som de här personerna har gjort. Jag har också spekulera, chansat och förlorat pengar. Flera gånger under de senaste 20 åren. Jag har också trott att jag är bättre än genomsnittet, att jag är en av de som kan daytrada och att jag är smartare än andra.

Ju fortare man inser att man inte är bättre än någon annan och bara är genomsnittlig, desto fortare kommer man att tjäna pengar. Det räcker nämligen inte att slå andra småsparare, du måste dessutom slå alla proffsen som lägger bokstavligt talat tiotals miljoner varje år på research, anställda och alla upptänkliga hjälpmedel.

Anonym fondförvaltare

Problemet med spekulation, trading och chansningar är att det kan och ofta fungerar under en period. Under den här perioden så är problemet (som jag insåg först i efterhand) är att om du tjänar pengar så är det väldigt svårt att urskilja om det beror på ens skicklighet eller om man bara hade tur. Jag anser idag att det är något av det farligaste som finns – att ha tur och tro att det är skicklighet. Det fungerar nämligen bara tills den dagen det inte fungerar längre.

Den stora lärdomen för mig har varit att aldrig sätta mig en situation där ett enskilt felbeslut kan ha påverkan på åratals korrekta beslut. Jag tänker på det ibland som i golf. I golf räknar man ju antal slag. Det här nämligen hänt mig flera gånger att jag har 3-4 riktigt bra slag, men sedan kommer jag till green och tar ett eller flera dåliga. Då spelar de första riktigt bra slagen ingen som helst roll. 

Översatt till börsen och sparande – vi vill inte spara i flera år, för att sedan ta ett eller felbeslut som kostar oss hela portföljens värde. Det går nämligen alltid snabbare nedåt än det går uppåt. Dessutom, 100 procent ner, ger noll – oavsett hur många 100-tals procent man har gjort upp tidigare. Det här är en stor anledning till att jag håller mig framförallt till fonder och inte aktier.

Håll risken i schack och låt inte dina pengar påverka din vardag

Jag har skrivit om det många gånger – om ditt sparande påverkar din vardag eller din nattsömn, då har du en för hög risk. Pengar man sparar bör vara pengar man kan vara utan i längre perioder om flera år. Det finns aldrig några garantier (inte ens insättningsgarantin). Det vill säga investera inte pengar som du inte har råd att förlora. 

Om ditt sparande kostar dig din nattsömn, då är är det för dyrt.

Caroline

Sedan finns det ett antal saker som jag också brukar avråda de flesta från: 

 • Använda hävstång och belånade pengar
 • Använda derivat såsom optioner, warranter, terminer m.m. 
 • Förvalta andras pengar 
 • Ta risker där man kan förlora mer än insatt kapital

Det finns nämligen gott om forskning som visar att det här inte fungerar i längden. Det kan fungera i korta perioder, men då är vi tillbaka – kan man med 100 procents säkerhet urskilja tur från skicklighet? T.ex. numer behöver derivathandlare såsom t.ex. CMC Markets redovisa hur det går för deras kunder. Följande varning är ganska talande: 

ESMAS standardiserade riskvarning: CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

CMC Markets förstasida

Det enda undantaget jag kan tänka mig till ovan är hävstång och belåning. Det finns vissa tillfällen då man kan använda lånade pengar för att investera. Min egen regel för begränsning är att det MÅSTE under alla omständigheter uppfylla Nordnets villkor för Knockout-lånet eller Avanzas villkor för Superlånet. Uppfyller man deras ganska högt ställda krav och man vet vad man gör då tar man en rimlig, om än hög risk. Men inget för nybörjaren. 

Skilj vilka pengar du ska tjäna pengar på och vilka som är ”lek”-pengar

Jag ska inte sticka under stol med att det är roligt att investera. Dock behöver man (vis av sina misstag) urskilja vad som är syftet med pengarna: 

 • Är det att tjäna pengar över tid?
 • Är det att ha en hobby eller ett intresse?
 • Är det för att omedvetet uppfylla på ett känslomässigt behov jag har? (t.ex. spänning, omväxling, signifikans etc)

Dessa tre är nämligen inte särskilt kompatibla. Det som man har absolut bäst odds för att tjäna pengar på över tid är ett långsiktigt, regelbundet sparande i indexfonder med låga avgifter. Problemet är dock att det är ungefär lika spännande som att se målarfärg att torka. Det är inte spännande och det passar dåligt som hobby eller tidsfördriv. Men det gör att man tjänar pengar.

Det är därför jag och många professionella investerare rekommenderar att dela upp sitt sparande i flera delar som tillfredsställer de olika målen. Mitt bästa förslag idag är att använda fyra-hinkar-strategin: 

 • Fyra-hinkar-principen 2021 - Ett sätt att strukturera din ekonomi som ett proffs för att få bättre balans och kanske även bättre avkastning över tid

Det är också i den sista – aktiva och högrisk-hinken – som man kan få utlopp för alternativa och högrisk-investeringar. För hur det än går i den hinken – även om man skulle förlora alla pengarna i den, så har man gjort en maximal förlust på säg 10-20 procent av sina pengar. Man har nämligen både buffert-, mellanrisk och den passiva hinken kvar. 

Läs gärna även mer i följande artikel: 

Trevlig helg och på återseende imorgon, söndag 2 december med ett avsnitt om investmentbolag med börs-vd:n Tony Andersson från Infrea AB. :-) 

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

26 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Själv har jag ju bara följt nybörjarportföljen men blev ändå blåst. När t.om. räntefonder är livsfarliga förstår jag inte hur man kan komma på tanken att investera i aktier eller dylikt.

  Gravatar för användaren
  Anna Nyhman
  1. Har du blivit blåst, eller har du blåst dig själv genom att sälja när det går ner? Du är väl medveten hoppas jag, att alla dina pensionspengar, och i stort sett alla pengar i världen ligger investerade i marknaden, men just räntefonder, det anser jag är en i stort sett blåsning för tillfället, eftersom räntorna är så låga.

   Om du får ont i magen när dina innehav går ner, då har du investerat för mycket. Det bästa att göra i sådant fall är att ta en koll på dina innehav och överväga om du tror att de kommer klara en nedgång. I majoriteten av fallen så studsar kurserna upp igen. Och eventuellt sälja av de innehåll som klarat sig bäst, och lägga undan mindre pengar i framtiden.

   Ser att din kommentar postades kring jul 2018. Det var bara en mindre hickup som är långt och väl återtagen sedan dess. Själv köpte jag på mig lite i det läget, och har investerat c:a 50 procent av min lön efter skatt det senaste året. Givetvis måste man sprida sina risker i olika fonder/aktier. Investera aldrig så mycket av din inkomst så att du mår dåligt av nedgång. Investera bara pengar som du egentligen kunde vara utan.

   M.V.H

   Gravatar för användaren
   Joakim Carlsen
 2. Hej

  Du som varit med om tidigare börskrascher:

  Har någon expert kunnat förutse dessa krascher?
  eller hur gick snacket månaderna före börskrascherna?

  Sen brukar ju en börskrasch förutgå av en rejäl uppgång före, MEN nu har börsen legat i sidled en ”längre” tid, det har den ALDRIG gjort tidigare (vad jag kan se i historiken)

  Så tror du denna ”krasch” kommer se ut som dom tidigare eller på något nytt sätt? Tyskland är ju redan på väg..

  Gravatar för användaren
  Karl
  1. Hej,

   Flera personer förutsåg kraschen 2008. Bland annat Mike Maloney och Peter Schff m fl. Vill minnas att de även försökte varna men ingen lyssnade. Läget nu är att vi aldrig återhämtade oss efter 2008. Skuldberget globalt är nästan fördubblat och valutor har tryckts för glatta livet av centralbanker. Storleken på derivat mm har nått gigantiska nivåer, mycket högra än 2008.Min personliga uppfattning är att vi lever i ett luftslott.Pengar kan aldrig vara gratis och det är de nu. Ingen människa skulle vara beredd att låna ut sina pengar på tex 10 år sikt och där köpkraften är lägre efter 10 år. De enda som gör detta är centralbankerna. När likviditeten stryps blir det svårare att låna och då behöver räntorna gå upp och det klarar vi inte av.

   Många har konsumerat genom att öka sina lån på hus och lägenheter samt pga ett ökat konsumtionsutrymme som en följd av låga räntor. Trots detta har Sverige en usel tillväxt per capita…Jag tror inte nästa krasch kommer vara lik någon tidigare. Jag frågar mig om valutorna överlever nästa krasch? Ser inte hur det skulle vara möjligt att klara en bail out eller bail in nästa gång. Handlar om för mycket pengar. Kanske får vi ett nytt valutasystem?

   Ett tips är att ta in tankar och synpunkter från annat håll och göra en egen analys. Kolla på youtube sgtreport, x22report spotlight, Greg Hunter, Peter schiff, Mike maloney. Gör en egen bedömning…

   Gravatar för användaren
   Malin
 3. Hej,

  Ni andra som varit med om börkrascher, När en börkrasch väl inträffar, kommer då alla aktier gå ner 50-60%? Även aktier där företagen, säg gjort ett större avtal och i en vanlig marknad, säg skulle gå upp 100%?

  Med vänlig hälsning,
  Stene

  Gravatar för användaren
  Stene
  1. Är det verkligen ingen som tidigare varit med om någon börskrasch och kan svara på min fråga???

   Gravatar för användaren
   Stene
  2. Klart det finns tydlig variation i hur det går i olika bolag. Vissa går bättre än index och andra går sämre. Ser ingen anledning till varför en börskrasch skulle ändra på det.

   Detta faktum är alltså en anledning till att man bör diversifiera sin portfölj. I en krasch riskerar du att tappa 50-60% av värdet om du är diversifierad, men har du något enstaka bolag så riskerar du därmed att förlora mer än så.

   Gravatar för användaren
   skyking
  3. Hej,

   Jag har varit med om alla krascher från 1987 och framåt. Ja, problemet är att oron hos människor gör att de säljer ”allt”. Rädda det som räddas kan. Detta gör att även välfungerande bolag drabbas. Finns också de som belånat sina depåer och tvingas sälja även bra bolagsaktier. En fråga jag ställer mig själv är hur stora innehaven är av pensionsfonder? Gissar att det inte kommer att ske en försäljning på samma sätt där. Tänker på PPM, ITPK etc. Vid IT kraschen 2001 fanns ännu inte det ”nya pensionssystemet” fullt ut.

   Gravatar för användaren
   Malin
 4. Hej! Jag började följa dig på Twitter för några veckor sen, eftersom det är det forum jag tycker är mest intressant att följa, men du verkar inte uppdatera din twitter längre?

  Gravatar för användaren
  Tim Greneby
 5. Som har sagts tidigare, behöver man bränna sig ett par gånger för att ”fatta” sin risktolerans. Förlorade 100k förra månaden på ett enskilt bolag, kände mig girig vid köp men tog ändå risken. Precis som killen i artiklen på Expressen, är man girig på et sätt som övtar förnuftet får man skylla sig själv. Sedan efteråt lär man sig hur mycket man tål. (Ganska coolt dock att lyckas få ihop 4 mille på gambling, killen lär ju inte haft något seriöst intresse för investerande om han gick all in hävstång på 4 miljoner… sådant som man kan lyckas med under 9 års bull market.)

  Gravatar för användaren
  Nisse Pisse Är Tillbaka
  1. Vettig kommentar Nisse, tror tyvärr att jag funkar väldigt mycket på samma sätt. Har inte gått bort mig än totalt och känner att det medfört en fortsatt överdriven riskbenägenhet. Hur lär man sig av andras misstag utan att själv göra dem?

   Gravatar för användaren
   10årsplanen
  2. Det framgår iofs inte hur han skramlat ihop de där 4.2 miljonerna. Men med tanke på beskrivningen att han livnärde sig på avkastningen och dessutom ganska gott så måste han ju ha räknat med en ganska bra avkastning.

   Det kan röra sig om att han har haft ett ganska dåligt ”börsminne” för att inse att den avkastning han haft inte är uthållig. Jag tror en rimlig förväntning på sin avkastning är nödvändig för att kunna hantera risker när man skall leva på kapitalet. Med en rimligt förväntad avkastning så kan man se vilket kapital man behöver för en viss inkomst. Då ser man också hur stora risker man kan ta (har man mer pengar än man behöver kan man ta mer risker).

   Det är annorlunda ifall man har förvärvsinkomst och alltså inte är beroende på inkomsterna från kapitalet. Har man inte spelmissbruksproblem kan man ju lägga pengar på triss-lotter utan att hamna på gatan och bör också kunna gambla galet på börsen utan att hamna på gatan.

   Som alltid gäller det att inte ta risker som man inte har råd med ifall det skulle falla ut illa.

   Gravatar för användaren
   skyking
 6. Hej John!

  Tack för en helt suverän pod!
  Du sa i ett avsnitt att du skulle ta upp peer-to-peer lending.
  Jag skulle se fram emot att du tar upp detta och då även t.ex ta in någon från t.ex. Lendify och pumpa denna t,ex, på risker, jfr dina erfarenheter från Trustbuddy.

  Gravatar för användaren
  Hans G
 7. Hatar verkligen de där meddelandena! Fick också ett sånt häromdagen, och det står ju inte vilket konto det gäller heller. I mitt fall var det ett lek-ISK med lite småpengar där jag har några kryptovalutacertifikat, så det kunde ju kvitta. Men det är en björntjänst de gör en med de där meddelandena. Det är väl någon lag som säger att det måste meddelas sådär, men tänk vilken panik och felbeslut detta kommer skapa under nästa börskrasch!
  Här är man långsiktig och har en väldiversifierad portfölj, så kommer nergången och man skiter i att logga in och kolla förrän nästa gång man ska ombalansera så man har chans att komma in på börsen billigare, bara låta månadssparandet sköta sig själv under tiden. Men så kommer ett sånt där meddelande som kan skapa panik och felbeslut. Verkligen dumt!

  Gravatar för användaren
  bushcrafting
 8. Vilken risknivå hamnar de olika portföljerna du skriver om, alltså RikaTillsammans, Nybörjarportföljen etc? RikaTillsammans uppfattar jag som ganska låg..?

  Gravatar för användaren
  Fredrik Levy
 9. Angående ”lek” – pengar. Har ungefär 5% av depån för just detta. Där intresset egentligen är att försöka slå indexfonderna.
  Hade gärna sett ett avsnitt där vi går igenom hur man läser ett bokslut/årsredovisning och vad du tycker är viktigt i ett sånt läge. Har förstått att du inte tycker du är någon expert inom ämnet men skulle ändå vara intressant. Tror många här skulle resonera likt dig vad som är ett stabilt/bra företag osv.

  Gravatar för användaren
  Jimmy
 10. Viktigt inlägg om risker. Själv är jag precis så tråkig (när det kommer till investeraingar) som du skriver. Mina breda billiga indexfonder är riktigt tråkiga.

  Gravatar för användaren
  Ecorren
 11. Känns som att text har fallit bort i inlägget. Eller ska det stå ”På Finanstwitter hade vi en annan person Trevlig helg och på återseende imorgon”?

  Gravatar för användaren
  Daniel Grip
 12. Haha. . Ja 16 kronor överlever du hoppas jag. Är det bara en styck aktie i depon?

  Gravatar för användaren
  Johan
 13. Hej!
  Det hade jag ingen aning om att de var tvungna att skicka ut sådant. Bra att veta!

  Det blir ju inte lättare att ha is i magen vid en krasch när banken dessutom ”rub it in” på varje 10%are.

  Så vad gjorde du, Jan, paniksålde allt? :0)

  Gravatar för användaren
  JFB

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök