Avanzas miljonärer – kanske inte så smarta?

Enligt mig gör de enkla misstag och väljer konstiga fonder...

Jag tänkte sticka ut hakan och påstå att en hel del av Avanzas miljonärer gör lite konstiga saker i sitt sparande. De tar i alla fall enligt mig en oproportionerligt hög risk och förmodligen beror det inte på att de är smartare utan förmodligen för att de får dåliga råd av private banking-experter.

För en månad sedan publicerade Avanza en artikel som visade hur deras 35 000 kunder med mer än en miljon kronor sparade sina pengar.

Jag tycker själv att det är spännande att se hur andra människor investerar. Inte minst för att få egen inspiration och kunna jämföra mig med andra – gissar att det är tävlingsmänniskan i mig. Enligt Avanza tenderar det vara en korrelation mellan stort kapital och högre avkastning. Här blir jag själv nyfiken på hur deras miljonärer ligger i förhållande till index och inte till de andra spararna, men det förtäljer inte riktigt historien.

Aktivitetsnivå i förhållande till resultat

Avanza så visar de nedanstående graf som visar att kunder som stödjer att tesen att de som har mer pengar är mer intresserade av dem och loggar in oftare. Det är ju en ganska tydlig trend.

Avanza-kundernas kapital kontra antal inloggningar per år

Samtidigt så blir jag också nyfiken. Det finns forskning som visar att ju mer aktiv du är, desto sämre avkastning tenderar man att få i förhållande till index. Det beror på många faktorer, inte minst avgifter men också på att det i princip är omöjligt att slå index över lång tid. Jag har skrivit mer om det i artiklarna nedan:

Således skulle det vara intressant att se den historiska avkastningen dessa olika segment har. Problemet tror jag att det inte kommer att visa någon större skillnad än den som Avanza redan ger – att de med mer kapital har bättre avkastning. Problemet är ju nämligen att den här upplevelsen om att man ska vara aktiv har ju spridit sig även till dem som inte har särskilt mycket kapital.

Jag brukar säga att den som kan minst, är minst intresserad, gör minst och bryr sig minst och därmed är mest passiv också kommer att vara den som är slutgiltig vinnare på börsen. Problemet med det påståendet är att det är ganska ointuitivt och för många människor ganska ologiskt. Där finns ju inget annat område i livet som fungerar på det sättet. Men på marknaden är det faktiskt annorlunda. Jag tror det är Warren Buffett som sa nedanstående citat:

Börsen är ett ställe där pengarna förs över från de som är aktiva till de som är passiva… Warren Buffet

Det är ju därför han också har sagt att han vill att hans arv ska förvaltas i passiva indexfonder. Jag vet ju inte riktigt vad Avanzas miljonärer gör när de loggar in sina 144 dagar per år – i princip varannan dag – men jag gissar att det inte handlar om att bara tittat och logga ut.

Fondsparande per typ av fond

Den andra grafen som de presenterade var följande hur miljonärernas fondsparande såg ut per fondtyp:

Avanza-miljonärerna fonder per fondtyp

Det är väl egentligen inte så mycket att säga förutom att Avanza delar med sig av att 66 % av deras miljonärer sparar i fonder och att fördelningen ser ut enligt ovan. Jag skulle personligen säga att det är en lite högre risknivå än medel, som jag räknar som en 60 % aktier och 40 % ränte-portfölj. I fallet ovan så skulle jag räkna branschfonderna som aktiefonder och blandfonderna som aktiefonder till hälften. Det ger således 73 % aktiefonder och 17 %-räntefonder. Man skulle till och med kunna öka andelen aktiefonder om man utgår från att hedgefonderna är aktiva fonder som investerar i aktiemarknaden.

Fördelning av fondsparandet i aktiefonder

Den tredje och sista grafen är den som jag reagerade mest på. Det var också den som gjorde att jag lite tappade förtroendet för miljonärerna.

Miljonärernas kapital i aktiefonder hos Avanza

Det är framförallt den höga exponeringen mot Sverige som jag har en invändning mot. Sverige är en liten marknad som utomlands dessutom anses ha en hög risk. För att göra en jämförelse så gör de svenska miljonärerna ungefär samma miss som svenska (eller alla länders) fotbollssupportrar gör vid stora fotbollsmästerskap. Man satsar pengar på sitt eget lag istället för att satsa på det lag som har störst sannolikhet att vinna. Daniel Kahneman beskrev det här misstaget i sin bok ”Tänka snabbt, långsamt”. Vi tenderar att överskatta det som vi känner till och har nära oss. Det handlar således mer om förhoppning än ett smart och genomtänkt val.

Ett rationellt val skulle snarare enligt mig vara

  • Global-fonder (störst andel)
  • Nordamerika
  • Europa
  • Tillväxtfonder
  • Norden
  • Sverige (minst andel)

Eventuellt skulle man kunna utesluta Nordamerika då den ofta är majoritet-delen i global-fonder på grund av storleken.

Fonderna som i störst utsträckning ägs av miljonärerna

Att de gör konstiga fondval märks också i listan över de fonder som i störst utsträckning ägs av kunder med över en miljon kr hos Avanza. Avanza kallar själva listan för ”Miljonärernas 10 favoriter”:

Fond Region Antal miljonärer
1 SKAGEN Focus A Global 33 %
2 Affärsvärldenfonden A Sverige 31 %
3 Norron Active R Sverige 28 %
4 Allianz Europe Equity Growth A EUR Europa 28 %
5 MS INVF Global Opportunity A Global 27 %
6 SKAGEN Vekst SEK A Tillväxt 27 %
7 ODIN Sverige C NOK Sverige 26 %
8 Schroder ISF Frontier Markets Eq A Tillväxt 26 %
9 SPP Aktiefond Stabil A Sverige 25 %
10 Didner & Gerge Small & Microcap Global 25 %

I min värld så skulle i princip inte en enda av dessa fonder kvala in på en 10-i-topp-lista. Låt oss göra en kort analys:

Fond Morningstar Avgift Avkastning 5 år
1 SKAGEN Focus A 1.60 %
2 Affärsvärldenfonden A 1.40 %
3 Norron Active R Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 1.50 % 23.0 % (3 år)
4 Allianz Europe Equity Growth A EUR Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 1.85 % 11.3 %
5 MS INVF Global Opportunity A Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 1.60 % 15.5 %
6 SKAGEN Vekst SEK A Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 1.00 % 2.2 %
7 ODIN Sverige C NOK Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 1.20 % 13.4 %
8 Schroder ISF Frontier Markets Eq A Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 2.20 % 10.3 %
9 SPP Aktiefond Stabil A 0.70 %
10 Didner & Gerge Small & Microcap 1.60 %

Det man således kan säga är att de svenska miljonärerna gillar att:

  • Betala förvaltningsavgifter
  • Investera i det som är nytt och hett

För mig är det här två fel av två möjliga. Det handlar alltid om att minimera avgifterna eftersom procenten spelar stor roll över tid:

Det andra är att jag brukar personligen ogilla att investera i sådant som är nytt och hett, eller snarare inte har något track-record. Jag har blivit bränd på nytt och hett mer än en gång.

Ett smartare förslag

Jag personligen ogillar att kritisera utan att komma med ett bättre förslag själv. Här kommer således ett eget och bättre förslag på fonder som man skulle kunna välja i samma kategori. Jag har nöjt mig med de första sex fonderna.

Fond Morningstar Avgift Avkastning 5 år
1 DNB Global Indeks Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 0.31 % 11.8 %
2 Spiltan Aktiefond Investmentbolag Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 0.22 % 16.4 % (3 år)
3 Didner & Gerge Aktiefond Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 1.23 % 11.5 %
4 AMF Aktiefond Europa Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 0.40 % 7.1 %
5 SEB Global C Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 1.55 % 14.6 %
6 Fidelity Emerging Markets A Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans 1.96 % 4.3 %

Det man kan utläsa från ovan att det finns i princip ett bättre alternativ till alla miljonärernas favoriter. Man kan hävda att deras ger lite högre snitt-avkastning på 5 år, vilket stämmer. Men det fina med Morningstars stjärnsystem är att det också tar hänsyn till vilken risk man har tagit när man har uppnått den avkastningen. Dessa fonderna har alltså haft en högre avkastning i förhållande till den risken som de har tagit jämfört med miljonärernas fonder. När det gäller investeringar så är ju grundregeln att inte förlora pengar.

Jag har listat alla mina favorit-fonder här:

Kanske inte osmarta, men fallit offer för duktiga säljare?

Till miljonärernas försvar så ska jag säga att förmodligen handlar det inte om att de är osmarta. Förmodligen är det tvärtom. Du skrapar inte ihop ett investerbart kapital på över 1 000 000 kr om du inte gör något rätt. Förmodligen är det dock inte som så att de har tjänat ihop pengarna på aktie- eller fondplaceringar utan gjort något annat – t.ex. drivit företag, fått arv eller något motsvarande.

Det som sannolikt har hänt är att de har blivit bjudna på kundkvällar eller fått private-banking rådgivning. Jag drar den slutsatsen av att där på denna listan finns två Skagen-fonder. Skagen är ett norskt fondbolag som har kontor i Sverige och som ofta bjuder på kundkvällar där man äter gott och får lyssna på deras sälj-presentationer. Dessa är många gånger oerhört bra – jag själv varit på några sådana.

Wall Street is the only place that people ride to in a Rolls Royce to get advice from those who take the subway… Warren Buffet

Det handlar snarare om att man har gått på de råd som man har fått än att göra jobbet själv eftersom man sannolikt inte är så intresserad. Jag tycker ju generellt att vi har gjort fel kring rådgivningsbranschen i Sverige. Istället för att man betalar en rådgivare en timkostnad och får bra råd, så har vi i Sverige valt att ha gratis rådgivning. Problemet är att när något är gratis så måste man tjäna in pengarna på något annat ställe – ofta då provisioner eller del av förvaltningsavgift. Därav inte heller konstigt att de flesta av miljonärernas fonder har så höga förvaltningsavgifter.

Jag brukar normalt ge rådet till människor att kopiera de som har lyckats och som har de resultat som du vill ha. I det här fallet så skulle jag nog inte ge det. :-)

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök