Genomsnittlige Avanzianen borde bara köpa en indexfond…
I tio av de senaste 12 åren har Stockholmsbörsen gett en bättre avkastningen än vad den genomsnittlige spararen har fått på egen hand
Om du är kund på Avanza så kan du sedan några dagar tillbaka se din årliga sammanställning ”Ditt 2020”. Det är en analys som visar kul och intressant fakta. Jag som är lite nörd, längtar dock efter den genomsnittlige Avanzianens avkastning. År 2020 blev den 11.75 %. Det betyder att även i år hade den genomsnittlige spararen 2020 hade fått en bättre avkastning genom att bara ha en svensk indexfond än sitt eget sparande.
Jag håller precis på och förbereder nästa veckas avsnitt ”Hur gick 2020 och vilka lärdomar kan vi dra inför 2021”. I det arbetet dök dessa siffrorna upp och jag kan inte motstå frestelsen att göra en liten kort utvikning som bör tas med en nypa salt av flera anledningar.
Jag vill vara tydlig med att hela artikeln är precis lika skev som Avanzas jämförelser. Min poäng är inte heller att lägga alla pengar i den svenska indexfonden jag skriver om. Det som fortfarande ger bäst odds över tid är en global indexfond. Även om det i år var ett dåligt val till följd av den svenska kronans förstärkning.
Men bara för att artikeln ska tas med en nypa salt betyder det inte att den är utan poänger och den är framförallt ett intressant diskussionsunderlag.
Oavsett, enligt Avanza hade den genomsnittlige Avanzianen en genomsnittlig avkastning på 11.75 %. Som jämförelse sätter de:
- Stockholmsbörsen (OMXS30) på 5,81 %
- Den amerikanska börsen (DJ USA) på 18,31 %
Det är väl en lagom svensk jämförelse att de flesta avanzianer hamnade således bättre än Stockholmsbörsen, men sämre än den amerikanska börsen som gick som tåget under 2020. Jag tycker dock att det finns några intressanta saker att kasta ljus på som inte direkt framkommer i jämförelsen.
Sned jämförelse med Stockholmsbörsen (OMXS30)
Så här ser jämförelsebilden ut som man får upp på Avanza:

Jag tycker den här jämförelsen håller vid första anblick, men om man skrapar lite på ytan så upplever jag följande problem; varför jämför man med Stockholmsbörsen i form av OMXS30 som är börsens 30 mest omsatta aktier som dessutom inte tar hänsyn till utdelningar?
Jag anser, subjektiv såklart, att ett betydligt bättre jämförelseindex för Stockholmsbörsen är SIXRX. Det är jämförelseindexet som fondbolagens förening själva använder för Stockholmsbörsen. De skriver själva på sin hemsida:
SIX Portfolio Return Index (SIXPRX) visar genomsnittlig utveckling inklusive utdelningar på Stockholmsbörsen justerat för de placeringsbegränsningar som gäller för aktiefonder. Gäller för jämförelser av utvecklingen av fonder som placerar i svenska aktier.
Fondbolagens Förening
Tittar vi utifrån det indexet, som slutade på +14,83 %, så gick den genomsnittlige avanzianen sämre än index. Det är intressant eftersom man de facto kan få en liknande avkastning via t.ex. fonden SEB Hållbar Sverige Index. Nu kommer dess slutkurs inte förrän på måndag, men när Avanza släppte sin jämförelse i onsdags, så låg den på +13,94 %. Så jämförelsen håller.

Alltså en bra bit över den genomsnittlige Avanzianen på 11.75 %.
Sned jämförelse även med den amerikanska börsen (DJ USA)
Även jämförelsen med den amerikanska börsen är lite tokig i min mening. Den kan hävdas vara korrekt i val av index, men här får vi en märklighet i form av jämförelse med äpplen och päron till följd av valuta. Då jag saknar tillgång till DJ USA indexet på dagsbasis har jag använt Ishares Dow Jones (IYY) som proxy. Så här gick den under 2020.

Som vi ser på bilden gick den +18,16 % ganska nära Avanzas 18,31 %. Men det här är i USD. Låt oss istället titta på hur en investering i Dow Jones hade sett ut för en svensk sparare i SEK istället.

Då är indexet ”bara” upp ca 3 procent på grund av den stora förändring i kronans värde mot dollarn under 2020.

Eller uttryckt på annat sätt:

Det vill säga att även om den amerikanska börsen gick bra, så var det få svenskar som fick den uppgången då majoriteten av oss har våra besparingar i svenska kronor.
Den genomsnittlige Avanzianen hade fått en bättre avkastning med en svensk indexfond
Sedan kan man faktiskt även diskutera huruvida jämförelsen är korrekt med den genomsnittlige Avanzianen. Avanza jämför här med 100 procent aktier-portföljer. Det är ju inte säkert att alla har portföljer som ser ut så. Säg att man har ett sparkonto eller räntefonder på Avanza så blir det ju inget konstigt om man har en lägre avkastning än genomsnittet. Men å andra sidan, en siffra här blir bättre än ingen siffra. Så pluspoäng till Avanza i alla fall. 👍
Jag har de senaste åren roat mig med att spara den genomsnittlige Avanzianens avkastning och jämfört den med Stockholmsbörsens index (SIXRX). Så här ser den grafen ut:

Från ovanstående graf kan man dra några intressanta slutsatser.
- Avanzianen har slagit Stockholmsbörsen i 2 av 12 år (2008 och 2015)
- Avanzianens ackumulerade avkastning, från 2008, är 98,2 %
- Årsmedelavkastningen för Avanzianen är 5,4 % (CAGR)
- Stockholmsbörsen ackumulerade avkastning, från 2008, är 245,3 %
- Årsmedelavkastningen för Stockholmsbörsen är 10,0 % (CAGR)
- På 100 kr 2008 innebär det ett slutvärde på 198 kr för Avanzianen.
- På 100 kr 2008 innebär det ett slutvärde på 345 kr för Stockholmbörsen.
Återigen, med reservation för att jämförelsen är delvis sned, så går den ändå i linje med många studier som visar att den genomsnittlige småspararen hade fått en bättre avkastning med en indexfond. Tittar vi på nedanstående graf så tror jag inte skillnaden kommer bli mindre de kommande åren:

Det här är en av anledningarna till att jag tjatar på de flesta att investera majoriteten av sina pengar i en indexfond som t.ex. SEB Hållbar Sverige Indexnära. Varför hålla på och lägga tiden på att spara själv när det oftast resulterar i ett sämre sparande? Men det är en konversation vi har tagit upp flera gånger tidigare i andra artiklar.
För dig som tycker det här är kul kan jag även tipsa om trådarna:
som finns i RikaTillsammans-forumet.
Viktig information om risk
Denna artikel berör eller kan beröra information om att placera pengar i finansiella instrument. Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier.
Allt sparande innebär en risk och du kan både tjäna och förlora pengar. I värsta fall är det inte ens säkert att du får tillbaka pengarna du satt in. Därför vill vi, för undvikande av missförstånd, påminna om att:
- investeringar kan och kommer i perioder att både öka och minska i värde,
- i värsta fall kan du förlora det hela placerade kapitalet,
- investera därför aldrig mer än du har råd att förlora,
- historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning,
- det är viktigt att själv sätter dig in i det som du investerar i och inte investerar i något du inte förstår, och
- ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare (lista här) om du är osäker och vill ha tips kring din egen personliga situation.
Läs gärna mer på vår sida här där vi fördjupar informationen om risk.
Uppdatering #1: jämförelse med Globalt index
Som Erik45 antyder i kommentarerna så är det också en sned jämförelse från mitt perspektiv eftersom jag brukar prata om att man ska investera globalt. Här kommer således en jämförelse med ett globalt index. Jag har valt att köra på konkreta fonder för att få det så nära riktiga siffror för en investerare som möjligt.
Globala börsen i graferna nedan representeras i perioden 2008-2012 av AMF Aktiefond Världen och från och med 2013 av Länsförsäkringar Global Indexnära.

Som ackumulerad utveckling på 100 kr ser det ut som följer:

Föga förvånande är siffrorna något bättre till Avanzianens fördel då den svenska börsen tenderar ha en högre avkastning till en högre risk än den globala. Men fortfarande slår den globala indexfonden den genomsnittlige Avanzianen 8 av 12 år. Den ackumulerade avkastningen blir det 198 vs 276 kr på en investerad hundralapp 2008.
Uppdatering #2: Genomsnittligt aktieägande avanzianer
Nicklas Andersson på Avanza hjälpte till med följande uppdatering på Twitter:

Det blir en mer rättvis jämförelse eftersom den sorterar bort räntefonder och sparkonton. Både genomsnittsavkastningen och medianavkastningen gick upp. Dock är ju fortfarande medianavkastningen inte högre än det breda Stockholms-indexet 14,83 (eller som fond 13,94 %).
På Twitter pågår nu en diskussion där det vore fantastiskt att få se medianavkastningen över flera år. *Hoppas* att Avanza kan hjälpa till med det. Problemet som jag ser är att resultatet tyvärr inte ligger i deras intresse. Stort tack till Avanza och Nicklas i alla fall! 🙏
Uppdatering #3: kapitalviktning spelar roll
Ytterligare en sak som kom upp i diskussionen är att jämförelserna blir ju sneda utifrån ett kapitalviktningsperspektiv. Det är ju stor skillnad på hur jag förvaltar en ”chans”-portfölj:

eller hur jag förvaltar min basportfölj:
