Avgifter och courtage för fonder och aktier

En rätt vanlig fråga som jag får är hurvida man betalar avgifter för köp av fonder.

Om jag öppnar ett investeringssparkkonto på nordnet, och varje månad köper fonder, obligationer osv kanske för 3000kr fördelat på 7 olika fonder. Måste jag då betala 7 x corutaget (99kr?) varje månad? blir väldigt dyrt då?

Det är en bra fråga och svaret på den frågan är nej.

Eftersom jag får frågan så ofta så kan det vara på sin plats med ett lite längre svar. För som jag har skrivit på så många ställen här på bloggen så är avgifter just en sådan sak som gör bankerna rika på vår bekostnad. Med deras senaste vinstprognos för i år på över 100 miljarder, så känns det inte som att vi behöver bidra med mer pengar till dem. Jag har skrivit artikeln ”Fondavgifterna som urholkar värdet på dina investeringar” just på det ämnet.

Avgifter vid köp (eller sälj) av fonder

När man köper fonder så betalar man inget courtage som vid köp av aktier. Ett courtage är enligt Wikipedia:

Courtage är den avgift som en fondkommissionär debiterar sin kund vid handel med värdepapper som till exempel aktier. Begreppet är skapat från det franska uttrycket för mäklare och mäklarfirma, courtier respektive société de courtage.

mer om det senare. Däremot kan det hända att en fond har en egen köpavgift eller säljavgift som kan uppgå till någon procent. Det betyder att om du köper eller säljer fonden, så tar de betalt från ditt innehav.

Ingen av de fonderna som jag rekommenderar i nybörjarportföljen har några köp- eller säljavgifter. Jag tycker personligen att det är ett otyg.

Årlig förvaltningsavgift

Den andra avgiften som fonder brukar ta ut är en årlig förvaltningsavgift. Det brukar motiveras med att det är för jobbet som fondförvaltaren gör med att förvalta dina pengar. Jag har ju vissa bestämda åsikter vad jag tycker om det – särskilt när 9 av 10 fonder inte slår sitt index (”jämförelsefonden”). Dessutom visade Nobelpristagaren i ekonomi 2013, Eugene Fama, att när de väl slår sitt index så är det mest på grund av tur och inte skicklighet.

Min åsikt är att de flesta fonder man har ska ha en årlig avgift under 0.4 %, gärna till och med under 0.2 % eller helst 0 %.

Läs mer i artikeln: ”En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin

Courtage vid köp av aktier

Jag själv investerar väldigt sällan direkt i aktier eftersom det inte är en strategi som fungerar för mig. Jag har inte tiden, intresset, kunskapen eller förutsättningarna för att lyckas med det. Den uppenbara frågan för mig är (trots att jag har investerat i aktier sedan 1994) – om inte bankerna lyckas med sina kraftfulla analysapparater, i princip obegränsade resurser – vad är då sannolikheten för att jag ska lyckas?

För många traders äter dessutom dessa köp- och säljavgifter upp mycket av vinsterna. Därför är det så viktigt att dessa avgifter är låga – i procent ska det vara runt 0.2 % av köpbeloppet.

TIPS! Avanza har lanserat 1 kr per affär

Ganska nyligen lanserade Avanza (annonslänk) sin Mini-depå där man betalar 1 kr per affär, vilket jag tycker är extremt bra. Saxat från deras hemsida:

Med courtageklass Mini handlar du aktier för endast 1 kr per order upp till 400 kr. För affärer över 400 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,25 %.

Sedan har de olika klasser beroende på hur stora affärer man gör. Nästa nivå ligger på 39 kr vilket är ganska rimligt det också, men på 1 000 kr är det ändå 3.9 %.

Läs mer på deras hemsida (annonslänk).

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök