Avgifter och courtage för fonder och aktier
En rätt vanlig fråga som jag får är hurvida man betalar avgifter för köp av fonder.
Om jag öppnar ett investeringssparkkonto på nordnet, och varje månad köper fonder, obligationer osv kanske för 3000kr fördelat på 7 olika fonder. Måste jag då betala 7 x corutaget (99kr?) varje månad? blir väldigt dyrt då?
Det är en bra fråga och svaret på den frågan är nej.
Eftersom jag får frågan så ofta så kan det vara på sin plats med ett lite längre svar. För som jag har skrivit på så många ställen här på bloggen så är avgifter just en sådan sak som gör bankerna rika på vår bekostnad. Med deras senaste vinstprognos för i år på över 100 miljarder, så känns det inte som att vi behöver bidra med mer pengar till dem. Jag har skrivit artikeln ”Fondavgifterna som urholkar värdet på dina investeringar” just på det ämnet.
Avgifter vid köp (eller sälj) av fonder
När man köper fonder så betalar man inget courtage som vid köp av aktier. Ett courtage är enligt Wikipedia:
Courtage är den avgift som en fondkommissionär debiterar sin kund vid handel med värdepapper som till exempel aktier. Begreppet är skapat från det franska uttrycket för mäklare och mäklarfirma, courtier respektive société de courtage.
mer om det senare. Däremot kan det hända att en fond har en egen köpavgift eller säljavgift som kan uppgå till någon procent. Det betyder att om du köper eller säljer fonden, så tar de betalt från ditt innehav.
Ingen av de fonderna som jag rekommenderar i nybörjarportföljen har några köp- eller säljavgifter. Jag tycker personligen att det är ett otyg.
Årlig förvaltningsavgift
Den andra avgiften som fonder brukar ta ut är en årlig förvaltningsavgift. Det brukar motiveras med att det är för jobbet som fondförvaltaren gör med att förvalta dina pengar. Jag har ju vissa bestämda åsikter vad jag tycker om det – särskilt när 9 av 10 fonder inte slår sitt index (”jämförelsefonden”). Dessutom visade Nobelpristagaren i ekonomi 2013, Eugene Fama, att när de väl slår sitt index så är det mest på grund av tur och inte skicklighet.
Min åsikt är att de flesta fonder man har ska ha en årlig avgift under 0.4 %, gärna till och med under 0.2 % eller helst 0 %.
Läs mer i artikeln: ”En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin”
Courtage vid köp av aktier
Jag själv investerar väldigt sällan direkt i aktier eftersom det inte är en strategi som fungerar för mig. Jag har inte tiden, intresset, kunskapen eller förutsättningarna för att lyckas med det. Den uppenbara frågan för mig är (trots att jag har investerat i aktier sedan 1994) – om inte bankerna lyckas med sina kraftfulla analysapparater, i princip obegränsade resurser – vad är då sannolikheten för att jag ska lyckas?
För många traders äter dessutom dessa köp- och säljavgifter upp mycket av vinsterna. Därför är det så viktigt att dessa avgifter är låga – i procent ska det vara runt 0.2 % av köpbeloppet.
TIPS! Avanza har lanserat 1 kr per affär
Ganska nyligen lanserade
Avanza (annonslänk) sin Mini-depå där man betalar 1 kr per affär, vilket jag tycker är extremt bra. Saxat från deras hemsida:
Med courtageklass Mini handlar du aktier för endast 1 kr per order upp till 400 kr. För affärer över 400 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,25 %.
Sedan har de olika klasser beroende på hur stora affärer man gör. Nästa nivå ligger på 39 kr vilket är ganska rimligt det också, men på 1 000 kr är det ändå 3.9 %.
Läs mer på deras hemsida (annonslänk).
Den här artikeln publicerades onsdagen 5 november 2014 klockan 23:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor, Nybörjarportföljen.
Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och
minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls
lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning
eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. För undvikande av tvivel noteras att Lag (2003:862) om finansiell
rådgivning till konsumenter eller annan liknande lagstiftning alltså inte äger tillämpning på information på RikaTillsammans.
Åsikter och analyser som presenteras är personliga och
informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut
utifrån egen erfarenhet,
vi rekommenderar dessa. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar
sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt
(till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje
måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.
För att skriva en kommentar, få en notis kring nya kommentarer eller bara allmänt hänga med oss andra, besöka gärna forumet. :)
OSB! Ovan visar bara de 20 första kommentarerna. För att se alla kommentarer, besök forumet. Där kan
du även ställa en fråga, skriva en kommentar eller bara läsa resten av kommentarerna. Välkommen.
PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens
storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid,
därav hänvisningen till forumet.
Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum.
Besök