Avgifter och courtage för fonder och aktier
Sök:

Avgifter och courtage för fonder och aktier

Den här artikeln publicerades 2014-11-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

En rätt vanlig fråga som jag får är hurvida man betalar avgifter för köp av fonder.

Om jag öppnar ett investeringssparkkonto på nordnet, och varje månad köper fonder, obligationer osv kanske för 3000kr fördelat på 7 olika fonder. Måste jag då betala 7 x corutaget (99kr?) varje månad? blir väldigt dyrt då?

Det är en bra fråga och svaret på den frågan är nej.

Eftersom jag får frågan så ofta så kan det vara på sin plats med ett lite längre svar. För som jag har skrivit på så många ställen här på bloggen så är avgifter just en sådan sak som gör bankerna rika på vår bekostnad. Med deras senaste vinstprognos för i år på över 100 miljarder, så känns det inte som att vi behöver bidra med mer pengar till dem. Jag har skrivit artikeln ”Fondavgifterna som urholkar värdet på dina investeringar” just på det ämnet.

Avgifter vid köp (eller sälj) av fonder

När man köper fonder så betalar man inget courtage som vid köp av aktier. Ett courtage är enligt Wikipedia:

Courtage är den avgift som en fondkommissionär debiterar sin kund vid handel med värdepapper som till exempel aktier. Begreppet är skapat från det franska uttrycket för mäklare och mäklarfirma, courtier respektive société de courtage.

mer om det senare. Däremot kan det hända att en fond har en egen köpavgift eller säljavgift som kan uppgå till någon procent. Det betyder att om du köper eller säljer fonden, så tar de betalt från ditt innehav.

Ingen av de fonderna som jag rekommenderar i nybörjarportföljen har några köp- eller säljavgifter. Jag tycker personligen att det är ett otyg.

Årlig förvaltningsavgift

Den andra avgiften som fonder brukar ta ut är en årlig förvaltningsavgift. Det brukar motiveras med att det är för jobbet som fondförvaltaren gör med att förvalta dina pengar. Jag har ju vissa bestämda åsikter vad jag tycker om det – särskilt när 9 av 10 fonder inte slår sitt index (”jämförelsefonden”). Dessutom visade Nobelpristagaren i ekonomi 2013, Eugene Fama, att när de väl slår sitt index så är det mest på grund av tur och inte skicklighet.

Min åsikt är att de flesta fonder man har ska ha en årlig avgift under 0.4 %, gärna till och med under 0.2 % eller helst 0 %.

Läs mer i artikeln: ”En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin

Courtage vid köp av aktier

Jag själv investerar väldigt sällan direkt i aktier eftersom det inte är en strategi som fungerar för mig. Jag har inte tiden, intresset, kunskapen eller förutsättningarna för att lyckas med det. Den uppenbara frågan för mig är (trots att jag har investerat i aktier sedan 1994) – om inte bankerna lyckas med sina kraftfulla analysapparater, i princip obegränsade resurser – vad är då sannolikheten för att jag ska lyckas?

För många traders äter dessutom dessa köp- och säljavgifter upp mycket av vinsterna. Därför är det så viktigt att dessa avgifter är låga – i procent ska det vara runt 0.2 % av köpbeloppet.

TIPS! Avanza har lanserat 1 kr per affär

Ganska nyligen lanserade Avanza (annonslänk) sin Mini-depå där man betalar 1 kr per affär, vilket jag tycker är extremt bra. Saxat från deras hemsida:

Med courtageklass Mini handlar du aktier för endast 1 kr per order upp till 400 kr. För affärer över 400 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,25 %.

Sedan har de olika klasser beroende på hur stora affärer man gör. Nästa nivå ligger på 39 kr vilket är ganska rimligt det också, men på 1 000 kr är det ändå 3.9 %.

Läs mer på deras hemsida (annonslänk).

 


Den här artikeln publicerades 2014-11-05 klockan 23:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

10 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  ”När man köper fonder så betalar man inget courtage som vid köp av aktier.” Handlar man fonder hos på Nordnets nya sajt framgår det numera att de tar ut en transaktionsavgift vid köp av fonder. Under ”detaljerad kostnadsredovisning” kan man se att för t.ex. Länsförsäkringar Tillväxtmrkd tar de ut 0,09% transaktionskostnad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nicklas Heijbel
 2. Vit pil

  Vad anser du om ETFer? En ren global index ETF med 0.2% i avgift och min depot (bor i Tyskland) tar 1.5% i courtage av mitt månadssparande på 100€ i den fonden. Är det rimligt?

  Jag har kollat runt och det går vergkligen inte at ta sig under procenten i Courtage i Tyskland. Verkar som om Sverige ligger lång för i att erbjuda noll komma nått i Courtageavgifter… :(

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 3. Vit pil

  Ang: ”Min åsikt är att de flesta fonder man har ska ha en årlig avgift under 0.4 %, gärna till och med under 0.2 % eller helst 0 %.”

  Jag undrar bara, om fonden skulle ha 0% i avgift, varför skulle ngn bank/förvaltare öht vara intresserad att starta en sådan fond?
  Nånting måste väl dom också tjäna på affären — det är väl inga ideella organisationer, vad jag vet? :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 4. Vit pil

  Min fondportfölj (har även en aktieportfölj samt ETF:er)

  Fonderna med avgift i procent/år
  1. Superfonden Sverige, 0%
  2. Superfonden Norge, 0%
  3. Superfonden Danmark, 0%
  4. SPP Aktiefond Europa, 0.2%
  5. SPP Aktiefond Japan, 0.2%
  6. SPP Aktiefond USA, 0.2%
  7. Spiltan Investmentbolagsfond, 0.2%
  8. Swedbank Robur indexfond asien (exkl japan), 0.42%

  Helt galet att det är så billigt att bli rik! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Victor Björklund
  1. Vit pil

   I like! Jag brukar säga att aldrig över 0.3 % i avgift. Swedbank Robur Indexfond Asien är undantaget. Har du kollat på Vanguards fonder som finns tillgängliga här i Sverige via ETF? Där finns många bra specialfonder också, t.ex. REIT.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Nackdelen med vanguard är väl de höga växlingsavgifterna på tot 1% i nordnet för att växla till sig usd + kommission + krånglig skatt på utdeltning. Lönar sig nog om man är säker på att köpa och hålla minst 3-4 år.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Victor Björklund
  3. Vit pil

   Ja, problemet är dessutom att man tar en valutarisk iom att värdet sätts i USD. Det är därför jag inte är helt överexalterad, men de har några riktigt bra exponeringar. T.ex. VXUS mot det globala indexet exklusive USA med över 5 700 globala bolag, tillsammans med VTI med 3 700 amerikanska bolag ger det en globalfond med nästan 9 500 bolag med en kostnad på mindre än 0.2 %… De e najs… :-D

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Eller hur? ;-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  5. Vit pil

   Du har missuppfattat det här med valutaexponering. Det är irrelevant i vilken valuta banken väljer att publicera sin fondkurs; fonden innehåller inte pengar utan aktier, som utvecklas likadant oavsett vilken valutakurs som publiceras gentemot dig. Svenska USA-fonder medför samma valutarisk som amerikanska USA-fonder.

   Man ska inte bara stirra blint på växlings- och förvaltningskostnader utan även på källskatt. Om en svensk fond (t.ex. Superfonden Danmark) köper danska aktier, får fonden betala 15 % källskatt på all utdelning, som alltså kastas i sjön. 15 % av utdelningen från Superfonden Danmarks utdelning från danska bolag (d.v.s. alla fondens innehav utom Nordea) utgör alltså en dold förvaltningskostnad. Om du istället köper en dansk fond (gå till Nordnets börslista för Danmark och välj ”investeringsforeninger”, saknas av obegriplig anledning hos Avanza), delar fonden istället ut utdelningen direkt till dig så att du kan begära avräkning i din deklaration.

   Samma sak med amerikanska fonder: du bör ha USA-fonder, inte svenska fonder, p.g.a. källskatten. Superrahasto Suomi bör vara säker (finsk källskatt för EU-registrerade fonder ska vara 0 %), och Superfondet Norge är eventuellt också säker.

   Jag uppfattar källskatten som en årlig kostnad på c:a 0,3-0,5 % av hela fondvärdet, och denna avgift ska alltså ställas mot växlingsavgiften för att handla utomlands. Växlingsavgift+courtage är 1 % för köp+sälj med prisplan mini, så om den svenska fonden är i SEK och utan courtage och förvaltningsavgiften är samma, lönar sig den utländska fonden vid en placeringshorisont på 2-4 år (beroende på bolagens direktavkastning), under förutsättning att du väljer förmögenhetsskatt (ISK/KF) framför kapitalvinstskatt (depå).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Anonym
   1. Vit pil

    Snyggt, jag var inte helt säker på det. Tack för att du beskriver det så utförligt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.