Avgrundsdjup skillnad i sättet att tänka – brist/överflöd, dåtid/framtid etc..

Jag har den senaste veckan konstaterat hur mycket jag har ändrat mitt sätt att tänka. Framförallt var det i en konversation med min ene mentor som jag upptäckte hur stor skillnad det är i tankesätt mellan oss två och många många andra. Den största skillnaderna var:

  • i överflöd mot att tänka i brist – det vill säga att jag tänker att det finns gott om tid, det finns gott om pengar och möjligheter. Jag har investeringsmöjligheter i överflöd, besökare i överflöd etc. Genom att tänka på detta sättet har jag slutat ångra mig för ”missade chanser” eftersom det kommer många fler. Varje gång jag tänker i ”brist” så är det som att en varningslampa börjar blinka och jag konsterar att – hey vänta nu är jag i brist igen. Sluta.
  • framtid mot dåtid – detta är nog den jobbigaste skillnaden i tankesätt mot min omgivning. Medan jag i prncip har slutat att använda det som varit som riktmärke för det som komma skall har jag börjat att ta riktning ut ur framtiden – det vill säga de mål som jag har satt upp och den vision jag lever i. Jag låter alltså inte mina tidigare erfarenheter diktera vad jag kan klara av i framtiden. Om det förr i tiden inte var möjligt att göra mer än enstaka procent i avkastning så låter jag inte det styra mitt tänkande när jag tänkter på investeringar nu.
  • relationen till mål & resultat – en annan stor grej som jag har skrivit mycket om tidigare handlar om vilken attityd och förhållande man har till konceptet resultat. Fortfarande lägger jag mycket vikt och värdering i resultat – det vill säga när jag inte når de resultat jag satt upp så är jag dålig och en massa andra saker – dock börjar jag mer och mer flytta mig mot att resultat faktiskt bara är resultat. Det är inget annat än feedback på var jag ligger till på vägen mot mina uppsatta mål. Det ger mig informaiton om vad jag ska göra, vad jag ska sluta göra och hur långt jag har kvar. En klassiker har varit att jag inte satt upp mål för då har jag riskerat att misslyckas.
  • nivå av medvetenhet och ansvar – jag lever ett liv där jag tar fullt ansvar för vad som händer och vad som inte händer. Det är alltså ingen annans fel om något inte går som jag inte vill och tvärtom. Jag är medveten om de 1000-tals val jag gör varje dag och jag försöker göra val som tar mig mot de uppsatta mål som jag har. Jag är medveten om att det inte går att skapa resultat och omständigheter samtidigt. Jag skapar min framtid istället för att försöka förutspå den. Detta är nog det som är mest jobbigt i relation till många i min umgängeskrets som inte ens har några mål och hela tiden skapar omständigheter.
    Samtidigt är det viktigt att inse, vilket jag gjorde för några veckor sedan, att alla inte vill nå samma sak och inte gör samma sak. Vad jag däremot tycker att det handlar om är att om de har samma medvetenhet och gör val som tar dem dit de vill då är det helt okej – hittills har jag dock inte träffat någon sådan.

Det intressanta är att desto mer man tittar på framgångsrika människor så är det just dessa tankesätten som de lever enligt. De ingår i de flesta böcker i personlig utveckling etc. Vad jag däremot kommer vara den förste att skriva under på om ett par år när jag har nått mina första mål om ekonomiskt oberoende så kommer jag också ha en intressant berättelse. För det är en extremt jobbig resa att göra – mycket på grund av omgivning och för att man blir betraktad som ”skum” och många gör verkligen sitt bästa för att dra ner en – även om de inte ser det så.

Det försöker ju bara hjälpa mig eftersom de älskar mig och inte vill att jag ska fara illa eller lämna dem – det vill säga göra dem insignifikanta i mitt liv. Problemet är ju att det är precis tvärtom – desto mer de hindrar desto mer ökar avgrunden.

Kanske ett virrigt inlägg… hoppas ni förstår… :|

Något positivt dock: jag hade en ny klass som jag föreläste för i ämnet ”design av grafiska gränssnitt” och där fick jag kommentaren om – ”du verkar ju leva ett fantastiskt liv där du gör vad du vill”. Det vare jättekul feedback för det betyder ju att jag faktiskt utstrålar min vision och lever i den och att den är attraktiv för andra. :)

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök