Avsnitt

Här hittar du inte bara de senaste poddavsnitten och artiklarna, du kan även botanisera i vårt arkiv bland äldre material för att bredda din kunskap och hitta nya favoriter.

Våra rekommenderade artiklar i ämnet

Om du är ny så rekommenderar vi att börja med dessa artiklar i den här kategorin.

138
2 februari, 2020
Vad säger forskningen om sparande och investerande? Del 1

En av de stora fördelarna med akademiska studier och forskning är de ger en möjlighet att diskutera fakta istället för åsikt. Med dagens artikel påbörjar vi en serie om de fördelar som ett sparande baserat på akademiska studier faktiskt ger. Vi kommer gå genom den konsensus som finns i forskningen samtidigt som vi visar hur […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
99
14 augusti, 2022
Börja spara och investera

Denna artikel är en del av vår kom-igång guide: ”Börja spara och investera rätt och lätt”. Den här artikeln är inte ett samarbete och har inte blivit sponsrad, men den innehåller en eller flera, uppmärkta, sponsrade länkar till bl.a. Avanza, Lysa, Nordnet och Lunar Bank. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy. […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Visar de 18 artiklar som matchar ämnet: "Akademisk forskning om sparande"

323
4 dagar sedan
Risk, tidsdiversifiering och rätt andel aktier och räntor genom livet

Hur ska man tänka kring fördelningen av aktier och räntor vid olika åldrar och faser i livet? Vilka misstag för de flesta av oss när vi tänker kring sparande över hela livet? Det är frågor vi diskuterar i veckans avsnitt som tar avstamp i boken “Lifecycle-investing” som är skriven av två amerikanska professorer. Det blir […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
292
5 mars, 2023
Fondförvaltare: Jag skulle inte rekommendera min egen fond…

Citaten ”jag har mina pengar i en indexfond” och ”jag skulle inte rekommendera min egen fond” vore inte märkvärdiga om de inte kom från professionella aktiva förvaltare och analytiker i finansbranschen. I dagens avsnitt intervjuar vi de två brittiska professorerna Crawford Spence från Kings College i London och Yuval Millo från Warwicks universitet. De berättar […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
270
2 oktober, 2022
Humankapital och dess plats i en investeringsstrategi

Humankapital är enkelt förklarat värdet av alla framtida inkomster vi kommer få till följd av vår kompetens, kunskap, erfarenhet m.m. Även om det är svårt att ta på eller kvantifiera bör man ta hänsyn till det i en investeringsstrategi. För något år sedan, i avsnitt 87, intervjuade vi professor Paolo Sodini från Handelshögskolan i Stockholm […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
256
29 maj, 2022
Investera en klumpsumma på en gång eller sprida ut den över tid?

Hur ska man göra när man har en klumpsumma pengar som ska investera? Ska man investera allt på en gång eller ska man sprida ut det över tid? Det är en av de vanligaste frågorna vi får. I dagens avsnitt diskuterar vi den både från ett emotionellt, matematiskt och riskmässigt perspektiv. Dagens avsnitt är även […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
254
15 maj, 2022
Vanligaste totalavkastningen för en enskild aktie är -100 %…

I flera år har vi tjatat om att inte försöka leta efter nålarna i höstacken utan att mycket hellre köpa hela höstacken i form av alla aktier, i alla länder, i alla sektorer i alla storlekar. Idag går vi genom exakt hur lönlöst det är att investera i enskilda aktier och hur oddsen är emot […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
209
11 juli, 2021
Om småbolag vs storbolag, momentumstrategier & belåning

Idag intervjuar vi Christian Lundström Tjurhufvud som skrev sin doktorsavhandling på momentumstrategier med belåning. Det blir ett samtal om andra aspekter inom forskningen än de vi brukar ta upp, värdet av småbolag, missuppfattningar kring belåning och lite mer avancerade strategier. Christian har en lång bakgrund i finansbranschen där han arbetar som analytiker, kapitalförvaltare oh fondförvaltare. […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
199
2 maj, 2021
Fondförvaltare är skickliga men värdet äts upp av avgifterna

En av de mest refererade studierna i debatten kring huruvida det är värt att välja en fondförvaltare som är aktiv vs att välja en passiv indexfond, blev skriven 2010 av professor Laurent Barras. I den noterades att endast 6 av 1 000 fondförvaltare över en 30 års period slog sitt index konsekvent. Slutsatsen för de […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer
197
18 april, 2021
Rysk roulette borde ju statistiskt fungera…

Det är ingen motsägelse mellan att gilla risk och vara anti en risk som totalt kan ruinera en. Det är därför vi i dagens avsnitt kommer prata om överraskningar, säkerhetsmarginaler och möjligheten att få ha fel samt konceptet kring priset man får betala för att få vara med och investera. Dagens avsnitt är den tredje […] Läs mer.

Visa mer information
Läs mer

Få de senaste artiklarna och bästa tipsen till din mejlkorg!

Nyhetsbrevet är kostnadsfritt, kommer en gång i månaden och i välkomstbreven får du våra bästa guldkorn.

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.