Bara början på pensionsbubblan...
Sök:

Bara början på pensionsbubblan…

Pensionsboom hotar kommuners ekonomi

Läste på Dagens PS idag:

När 40-talisterna går i pension tvingas var fjärde kommun höja skatten eller genomföra neddragningar för att klara de ökande pensionsutbetalningarna, visar en ny undersökning.

”Det här är ett jätteproblem som bara växer. Många kommuner kommer att få svårt att skaffa likvida medel när pensionerna ska betalas ut. I värsta fall tvingas de skära ned i den kommunala omsorgen eller höja skatten”, säger Mikael Nordberg, vd på Danske Capital som utfört undersökningen, till Dagens Industri.

Fram till 2015 kommer pensionsutbetalningarna till kommunanställda att öka med 48 procent. Men fyra av fem kommuner har inte avsatt några tillgångar för att klara de stora utbetalningarna, enligt undersökningen där 231 ekonomichefer i landets kommuner har intervjuats.

Kommunernas sammanlagda pensionsskuld är i dag 156 miljarder kronor.

I min värld är detta bara början – här pratar vi bara om kommuner – men precis samma sak gäller för hela länder. Vad händer när alla 40-talister går i pension? Var har de sina pensionspengar och sina fonder? På börsen.

Var har de statliga pensionsbolagen sina pengar? På börsen.

Det är väldigt många ekonomer som har skrivit böcker om detta. Att vi är på väg in i en riktig recession som kommer att komma runt 2015. Ett intressant faktum är att historiskt brukar depressioner komma med intervall på ungefär 70 år…

Det handlar inte om att måla fan på väggen – dock tycker jag att det är viktigt att vi som är unga är medvetna om att detta kan ske och vidtar eventuella åtgärder.

Jag hoppas dock att jag har fel…

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tack för ditt förtydligande och insikter! :)

  Det med grekland – sjukt skrämmande. USA är tydligen ganska likt på det har jag läst…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Om det hade varit såväl att pensionspengarna fanns på börsen så hade det inte varit något pensionsproblem för svenska kommuner.

  Vi pratar alltså här om framförallt pensionsavtalen för komunalanställda 40-talister. Dessa avtal är utformade på så sätt att kommunen själv har garanterat en viss procent av individens slutlön. Problemet är att sedan har kommunen inte fonderat några pengar eller en underfinansiering till börsen och obligationer och fastighetsuthyrning och kostanden för framtiden pensions växer givietvis i takt med löneutvecklingen som senaste avtalet var 12,5% på tre år…och med tanke på att kommunen inte har tillräcklit med tillgångar som växer ja då får framtidens kommunalskatebatalre ta smällen och risken.

  De avtal som nu finns för 70-80 talister är mycket mycket bättre (ur kommunal synvinkel) då man redan idag avsätter en premiebaserad pension där individen själv får förvalta denna summa och risken för bra eller dålig pension ligger då hos individen och skattebetalrna slipper risken…

  Grekland är det land i EU som har allra störst problem med pensionerna då det där inte finns några avsättningar alls och det finns heller inga fonderade medel…och grekerna har en garanti att få 80% av slutlönen i pension om man arbetat 35 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cristoffer

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.