Bara början på pensionsbubblan...
Sök:

Bara början på pensionsbubblan…

Pensionsboom hotar kommuners ekonomi

Den här artikeln publicerades 2008-04-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Läste på Dagens PS idag:

När 40-talisterna går i pension tvingas var fjärde kommun höja skatten eller genomföra neddragningar för att klara de ökande pensionsutbetalningarna, visar en ny undersökning.

”Det här är ett jätteproblem som bara växer. Många kommuner kommer att få svårt att skaffa likvida medel när pensionerna ska betalas ut. I värsta fall tvingas de skära ned i den kommunala omsorgen eller höja skatten”, säger Mikael Nordberg, vd på Danske Capital som utfört undersökningen, till Dagens Industri.

Fram till 2015 kommer pensionsutbetalningarna till kommunanställda att öka med 48 procent. Men fyra av fem kommuner har inte avsatt några tillgångar för att klara de stora utbetalningarna, enligt undersökningen där 231 ekonomichefer i landets kommuner har intervjuats.

Kommunernas sammanlagda pensionsskuld är i dag 156 miljarder kronor.

I min värld är detta bara början – här pratar vi bara om kommuner – men precis samma sak gäller för hela länder. Vad händer när alla 40-talister går i pension? Var har de sina pensionspengar och sina fonder? På börsen.

Var har de statliga pensionsbolagen sina pengar? På börsen.

Det är väldigt många ekonomer som har skrivit böcker om detta. Att vi är på väg in i en riktig recession som kommer att komma runt 2015. Ett intressant faktum är att historiskt brukar depressioner komma med intervall på ungefär 70 år…

Det handlar inte om att måla fan på väggen – dock tycker jag att det är viktigt att vi som är unga är medvetna om att detta kan ske och vidtar eventuella åtgärder.

Jag hoppas dock att jag har fel…


Den här artikeln publicerades 2008-04-19 klockan 14:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hur blev utfallet? Vi fick ju ingen krasch men många kommuner går dåligt. Går de dåligt pga denna skuld eller hittade man på en lösning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
  1. Vit pil

   Jag upplever att man bara har ”sparkat burken nedför gatan”. Det är inte löst, men så länge börsen och ekonomin går bra så ligger det inte i fokus.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Tack för ditt förtydligande och insikter! :)

  Det med grekland – sjukt skrämmande. USA är tydligen ganska likt på det har jag läst…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 3. Vit pil

  Om det hade varit såväl att pensionspengarna fanns på börsen så hade det inte varit något pensionsproblem för svenska kommuner.

  Vi pratar alltså här om framförallt pensionsavtalen för komunalanställda 40-talister. Dessa avtal är utformade på så sätt att kommunen själv har garanterat en viss procent av individens slutlön. Problemet är att sedan har kommunen inte fonderat några pengar eller en underfinansiering till börsen och obligationer och fastighetsuthyrning och kostanden för framtiden pensions växer givietvis i takt med löneutvecklingen som senaste avtalet var 12,5% på tre år…och med tanke på att kommunen inte har tillräcklit med tillgångar som växer ja då får framtidens kommunalskatebatalre ta smällen och risken.

  De avtal som nu finns för 70-80 talister är mycket mycket bättre (ur kommunal synvinkel) då man redan idag avsätter en premiebaserad pension där individen själv får förvalta denna summa och risken för bra eller dålig pension ligger då hos individen och skattebetalrna slipper risken…

  Grekland är det land i EU som har allra störst problem med pensionerna då det där inte finns några avsättningar alls och det finns heller inga fonderade medel…och grekerna har en garanti att få 80% av slutlönen i pension om man arbetat 35 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Cristoffer

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.