Bara början på pensionsbubblan…

Pensionsboom hotar kommuners ekonomi

Läste på Dagens PS idag:

När 40-talisterna går i pension tvingas var fjärde kommun höja skatten eller genomföra neddragningar för att klara de ökande pensionsutbetalningarna, visar en ny undersökning.

”Det här är ett jätteproblem som bara växer. Många kommuner kommer att få svårt att skaffa likvida medel när pensionerna ska betalas ut. I värsta fall tvingas de skära ned i den kommunala omsorgen eller höja skatten”, säger Mikael Nordberg, vd på Danske Capital som utfört undersökningen, till Dagens Industri.

Fram till 2015 kommer pensionsutbetalningarna till kommunanställda att öka med 48 procent. Men fyra av fem kommuner har inte avsatt några tillgångar för att klara de stora utbetalningarna, enligt undersökningen där 231 ekonomichefer i landets kommuner har intervjuats.

Kommunernas sammanlagda pensionsskuld är i dag 156 miljarder kronor.

I min värld är detta bara början – här pratar vi bara om kommuner – men precis samma sak gäller för hela länder. Vad händer när alla 40-talister går i pension? Var har de sina pensionspengar och sina fonder? På börsen.

Var har de statliga pensionsbolagen sina pengar? På börsen.

Det är väldigt många ekonomer som har skrivit böcker om detta. Att vi är på väg in i en riktig recession som kommer att komma runt 2015. Ett intressant faktum är att historiskt brukar depressioner komma med intervall på ungefär 70 år…

Det handlar inte om att måla fan på väggen – dock tycker jag att det är viktigt att vi som är unga är medvetna om att detta kan ske och vidtar eventuella åtgärder.

Jag hoppas dock att jag har fel…

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök