Överflödig vs Oersättlig - Bara för att man är 60+ och VD för ett Investmentbolag så betyder det inte att man kan affärer...
Sök:

Överflödig vs Oersättlig – Bara för att man är 60+ och VD för ett Investmentbolag så betyder det inte att man kan affärer…

Den här artikeln publicerades 2008-01-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Det är möjligt att detta är ett inlägg jag kommer att ångra längre fram i tiden. I så fall hoppas jag att jag har lärt mig något.

Jag var på ett frukostmöte för ett par dagar sedan och hamnade bredvid en äldre herre som visade sig vara VD för ett lokalt – men ändå ganska stort investmentbolag med omsättning på ett par 100 miljoner. Vi pratades vid ett tag – och min gamla vana trogen så bara pratade jag på utan att riktigt tänka mig för.

Jag berättade att ett par år fram i tiden så är det vad jag vill arbeta med – köpa, leda och utveckla företag med stor potential. I samband med det nämnde jag att ett av mina mål med mitt nuvarande företag var att göra mig själv överflödig så att jag kan ta ett steg tillbaka. Det var något som han absolut inte höll med om.

Det var något som förvånade mig – han protesterade och kom med argument såsom att leda företag kräver närvaro etc. Då passade jag på att fråga om han ägde företag själv och det gjorde han inte. Jag tänkte inte mer på det just då och vi avslutade samtalet – och jag tror inte att han hade några högre tankar om mig.

Jag kände mig dum under hela dagen – du, vet hade en sådan känsla man kan ha när man känner att man har gjort bort sig. Dock, desto mer jag funderar på det så tror jag inte att jag gjorde bort mig – jag bara tänker på ett annat sätt än vad han gör – och det är därför jag i framtiden kommer att äga investementbolag och jag kommer ha sådana som han anställda för att sköta dem.

Nämligen – jag tänker så här – för att jag ska kunna ha tid för att göra det jag vill så måste andra kunna sköta mina arbetsuppgifter – jag ska INTE behöva vara närvarande och lägga mig i alla beslut mina anställda eller mina företag gör. Min uppgift bör vara att leda, planera och lägga upp visioner, mål och strategi – sedan bör man omge sig med människor som är duktiga på de andra områden. Om jag gör mig ”överflödig” så kommer jag att kunna skörda frukterna av andras arbete utan att behöva lägga in min egen tid i utbyte.

Jag tror att där ligger en punkt där jag skiljer mig från 99% av befolkningen – medan jag strävar efter att bli ÖVERFLÖDIG på företaget strävar 99% av alla andra efter att bli OVÄRDERLIGA på företaget för att de inte ska få sparken. Tryggheten för dem ligger i att ha arbetet kvar medan min trygghet ligger i att veta att jag kan skapa arbete.

Om man ska knyta ihop det med litteratur så skriver Jim Collins i boken Good to Great om just det här – att en av faktorerna som stjärnföretag har gemensamma är att deras ledare arbetar aktivt för att ersätta sig själva och underlätta för nästkommande ledare.

Med hänvisning till Kiyosaki kan detta kopplas ihop med att företaget som VD:n ledde är ett S-företag i hans ögon – han behövs där och är den stora stjärnan medan ur ägarens perspektiv är det perfekt för här har han en person som han litar på som sköter hans affärer utan att han behöver vara där. Win-win situation, perfekt – det enda man bör göra är att själv fundera – vilken roll är det jag själv vill ha…


Den här artikeln publicerades 2008-01-09 klockan 00:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tackar för det Finanskvinnan:). Intresserad att lägga till min blogg i din blogg om jag lägger till din blogg i min? Det blev krångligt:).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 2. Vit pil

  Mathias: Intressant! Jag tog mig friheten att citera dig i min blogg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Finanskvinnan
 3. Vit pil

  Väldigt, väldigt intressant. Det ska undersökas närmare… :)

  Ser vissa likheter med Belbins-personlighetstyper..

  TACK för tipset… Ã…terkommer.
  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 4. Vit pil

  Madwax, gå in på Youtube och sök på ”Roger Hamilton” och välj första videon som dyker upp och lyssna och se på den filmsekvensen så förstår du vad jag menar med vad jag nu ska berätta för er alla.

  Det finns 8 typer av rikemansprofiler. Det är:

  1) Kreatörer (Har naturlig fallenhet för att komma på nya idéer. Otroligt duktiga på att skapa nya icke existerande produkter/tjänster samt företag. Kända personer: Bill Gates, Larry Ellison).
  2) Stjärnor (Har otrolig fallenhet att bygga upp varumärken. Kända personer: Martha Steward).
  3) Supportrar (Har naturlig fallenhet för att leda andras bolag så som just den personen du mötte. De passar bäst som VD:ar för andras bolag. De är goda team leaders. Kända personer: Steve Ballmer på Microsoft. han har blivit mång miljardär på att driva Bill Gates livsverk).
  4) Dealmakers (Har naturlig fallenhet för att föra ihop folk så de kan göra affärer. De tjänar pengar på sina fees. Kända personer: Donald Trump).
  5) Traders (Har naturlig fallenhet för att tajma sina inhopp på marknaden. Kan vara alla typer av marknader som inte involverar folk. De kan hitta sätt att köpa lågt, sälja högt och sälja högt och köpa tillbaka lågt. Kända personer: George Soros).
  6) Ackumulatorer (Har naturlig fallenhet för att finansier, återfinansiera tillgångar. De gör sig bäst med att köpa tillgångar som bolag, fastigheter som genererar möjligheten att hålla för evigt. Kända personer: Warren Buffet).
  7) Lords (Har naturlig fallenhet att kontrollera kassaflödet. De äger inte tillgångarna direkt med de kontrollerar kassaflödet som dessa tillgångar genererar och det är allt de bryr sig om. Ett sätt de åstadkommer detta är genom att sätta upp en fond, få folk att köpa andelar i fonden. De tar från denna fond ut en management fee samt success fee på vinster. Kända Personer: J Paul Getty och John D Rockefeller).
  8) Mekaniker (Har naturlig fallenhet att skapa system som sedan folk betalar pengar för att utnyttja. Jeff Bezos Amazon.com är ett bra exempel där folk säljer böcker och andra saker mot att de betalar en listing fee. Kända Personer: Jeff Bezos, Sam Walton och Ray Crock (McDonald’s).

  Så som ni ser var den personen du mötte troligen en Supporter. Speciellt om han var VD för någon annans bolag.

  Ett bolag går igenom samma cykler som det finns rikemans profiler. Jag har nämnt det på din Google grupp, Madwax.

  Mvh
  Mathias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 5. Vit pil

  Hej Kriik!

  En ovanligt klok chef som du har. Tyvärr är han bara en av max en handfull chefer som resonerar på det sättet. Problemet är att t.ex. i Sverige så är vi ju så glada för vår trygghet att vi inte inser att motsatsen till frihet är just trygghet.

  Desto mer trygghet desto mindre frihet och vice versa…

  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 6. Vit pil

  Hej.

  Jag kommenterar gärna.

  Tyvärr så är det så att de flesta strävar efter att göra sig själva ovärderliga som du skriver och jag anser att det är fel. Det är en defensiv inställning till livet som gör att du fastnar i din utveckling.
  En av mina chefer sa till mig (efter att jag sagt till han att jag snart ville bli förflyttad till en annan stad och samtidigt få en ny position inom företaget) att så länge jag är oersättlig så kan de inte flytta mig. Alltså kan jag inte bli befordrad och det säger ju sig självt så länge jag inte kan bli ersatt.

  Så hans tips till mig var att sköt ditt jobb men se samtidigt till att göra dig överflödig på din post. Så länge du är en bra resurs för företaget så blir man inte kickad. Ja detta är ju inte ur perspektivet som chef men ändå.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kriik

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.