Barnloppis – fantastisk träningsarena för att lära barn om pengar

Freja förhandlar om leksaker i Folkets Park

Barnloppis – fantastisk träningsarena för att lära barn om pengar

Barn är fantastiska förhandlare. Min dotter Freja likaså. Det går inte en kväll utan att det förhandlas om läggtid, antal sagor, mat och tusen andra saker. En egenskap man kan tjäna väldigt mycket pengar på som vuxen.

Varje vår och sommar äger där rum ett antal barnloppisar i Folkets Park här i Malmö. Eftersom vi bor precis bredvid innebär det för mig en dag då man inte tar bilen någonstans, eftersom det blir omöjligt att hitta en parkeringsplats. För Freja är det en dag att längta till eftersom hon får lov att gå till parken och använda en del av de pengar som man hon har tjänat ihop själv. Det är alltså in det långsiktiga sparandet till henne som vi använder här.

Eftersom jag varit i en del förhandlingar på sistone tänkte jag att det var ett ypperligt tillfälle att leka pengar med Freja. Jag tror ju mycket på att man ska ”leka pengar” och avdramatisera det för barnen. Pengar i den här åldern (5 år) behöver vara lustfyllt och något kul. För Freja innebär det ofta nya leksaker som hon har valt själv. Samtidigt tänker jag att konsumtionen behöver ske på ett rimligt sätt. För henne är det ju inte mer glädje för att det är en ”Tandlöse-drake” på BR för 199 kr eller en ”Tandlöse-drake” på barnloppis för 10 kr. Det är samma endorfin-kick. Sannolikt större här eftersom hon får välja själv tills hon är nöjd.

Just nu så sparar hon pengar själv i en spargris med hjärtan som hon själv har valt samtidigt som vi sköter barnsparandet på Avanza åt henne. Det enda hon är medveten om det långsiktiga sparandet är att hon har sina träd i Afrika. Frågar man henne varför hon lägger pengar i spargrisen så svarar hon: ”För att de växer i magen på den” och tittar på mig som att jag är helt tappad bakom en vagn. Att det sedan är jag och Caroline som lägger ner pengar i den och ser till att de växer behöver hon ju inte veta i dagsläget. Ränta-på-ränta kan man förklara när hon blir något större.

I alla fall, hon fick ta med sig sin egen börs och fylla den med ca 40 kr i olika mynt. När vi sedan kom till parken så fick hon själv gå runt och hitta saker som hon ville ha. Idag var det tydligen hästar – ungefär samma som hon redan har hemma – men jag lät henne hållas i urvalet. Hon fick också genomföra hela transaktionen själv. Från att fråga vad hästen kostade till att själv avgöra hur mycket hon tyckte att den var värd. Första gången gick det inte riktigt som jag tänkt mig.

Freja: Vad kostar hästen?
Säljaren: 5 kronor.
Freja: Jag vill bara betala 6 kr!

Hon fick räkna upp mynten och då såg vi att 6 kr var mer än 5 kr, så nästa gång gick det bättre. Hon förhandlade till sig två hästar till priset av en och på ett annat ställe fick hon även en häst för 20 kr för en tia. När jag frågade henne verkade hon även förstå att genom att fråga så fick hon ju fler hästar med sig hem och det var ju succé resten av eftermiddagen. Att hon sedan dessutom fick träna på matematik helt omedvetet var ju en bra bieffekt – jag tänker att jag ska dra mitt lilla strå till kommande PISA-undersökningar.

Min egen reflektion var ju att hon inte heller hade någon ”grej” kring att pruta. Vi vuxna, inkl. jag själv, kan från tid till annan tycka att det är lite pinsamt att fråga om ett billigare pris eller få någon komplementvara men för henne var det helt naturligt. Riktigt bra blev det att ett annat barn inte vill sänka priset alls och då blev det ingen affär. Precis som i verkligheten.

Där kommer ju ett par barnloppisar till under våren och sommaren så det ska bli roligt att se hur det här utvecklar sig. Framförallt kommer man ju som förälder undan med mindre pengar och en gladare unge, fast å andra sidan med mer prylar. Freja förvånade mig också med att efter den 5 hästen så kände hon själv att det var nog, hon var nöjd och ville gå hem. Min förvåning kom nog från att jag trodde att hon skulle handla till pengarna var slut, men jag misstänker att eftersom hon fick bestämma själv så blev det ingen kamp. Tvärtom. Coolt faktiskt.

Snart tänker jag nog också att vi ska pröva och ställa oss där och sälja. Det är också en fantastisk egenskap att lära sig redan som barn. För dig som bor i Malmö med omnejd så är det barnloppis den 5/6, 3/7, 7/8, 4/9 och 2/10.

Jag håller ju på att skriva en bok om barn, barnsparande och barn och pengar så om du har några egna inspel, kommentarer eller reflektioner. Kontakta mig gärna eller kommentera nedan. Tack! :-)

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök