Bästa förklaringen av kreditkrisen hittills
Sök:

Bästa förklaringen av kreditkrisen hittills

Bästa förklaringen av kreditkrisen hittills

Jag fick ett lysande tips från en kollega i Balansekonomi (tack, Tryggve) som visade mig länken till följande videoklipp. Det är hittills den bästa förklaringen till kreditkrisen jag har sett. På 11-minuter förklarar den hela bakgrunden och konsekvenserna på ett väldigt pedagogiskt sätt.

Den är skapad av Jonathan Jarvis, interaktionsdesigner i Los Angeles. Besök gärna hans hemsida: http://jonathanjarvis.com

När du har sett nedanstående film så kan jag även rekommendera att läsa nedanstående artikel, från NY Times, som handlar om hur AIG, det amerikanska jätteförsäkringsbolaget fungerat. Det företag som nu gör en förlust på 80 miljarder dollar (jmf. mer än 60% av den årliga svenska statsbudgeten): NY Times: Propping a house of cards

Relaterade etiketter och ämnen

Balansekonomi, finanskris, tips, video

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag har sett den tidigare och tyckte den var utmärkt.

  Det roliga är att killen är interaktionsdesigner och grafiker. Eftersom jag jobbat en del med många duktiga grafiker så kan jag ju utan omsvep säga att siffror och text sällan är deras grej. De flesta är lika kass på att stava och räkna som de är urstyva på grafisk form. Man skulle väl kunna säga att de som kollektiv har en välutvecklad höger hjärnhalva som är ganska dominant.

  Därför är det extra roligt att den här Jonathan Jarvis har klätt sin presentation i en bra grafisk form (=vad han borde vara duktig på) men också begripit till fullo vad krisen beror på (=bonuskunskap, vad han inte kan förväntas vara duktig på).

  Duktig kille. Jag blev glad av den här filmen, även om krisen är ett jäkla elände. Och värre blir det, nu när vi går in i fas två och realekonomin skadas.

  Fredrik är nog tyvärr helt ute och cyklar när han påstår att krisen är regeringens fel. Såvida han inte är så globaliserad att han menar USA:s regering och FED. Sveriges regering har gjort ett kanonjobb hittills i krisen.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar
 2. Vit pil

  en väldigt talande video. tyvärr är detta inga nyheter. fenomenet inträffar vart 10 år. så redan för 2 år sedan förutspådde jag och en vän att detta skulle ske igen, vi hade rätt.
  Synd att folk inte lär sig av misstagen.
  Tyvärr så är detta inte folkets fel utan bankernas, eller inte deras fel heller utan regeringens som ändrar reglerna till bankernas fördel. Bankerna är ju inte dummare än att dom utnyttjar det. Synd att dom inte tänker längre än dom gör. om alla går bankrutt så kommer det ju inte in så mycket skattepengar heller. Pengar är ett kretslopp. Synd att det är så många som blir drabbade av detta. Det är ju verkligen att gräva sin egen grav ur bankernas synvinkel.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.