Bästa kreditkortet och bästa betalkortet 2021

En försök till sammanfattning av forumtråden med de bästa betal och kreditkorten 2021.

Idag går det 13 kreditkort på dussinet och i år är det ännu svårare än tidigare år att välja en tydlig vinnare i form av bästa kreditkortet 2021. Det enda som är tydligt är att man bör välja ett kreditkort utan avgift och någon slags fördel som passar ens intresse. Det kan vara en pengabonus som går att spara, bidrag till välgörenhet, poäng att resa för eller något annat

I början av året började vi i forumet diskutera vilket som är det bästa kreditkortet 2021. Så här tre månader senare, mer än hundrasextio(!) repliker senare, har vi fortfarande inget tydligt svar. 🙂🤦‍♂️ Jag har dragit på den här bästa kreditkortet-artikeln, som jag egentligen hade tänkt publicera i början av året. Min upplevelser är att marknaden är överöst med kort och erbjudanden. Erbjudanden som dessutom är extremt lika och det är svårt att skilja på reklam, avgifter och vad som ingår.

Min insikt det här året är att man kan gruppera dem enligt följande.

 • ”Dåliga standardkort från storbankerna” – typ standardkortet man får när man blir kunde på Swedbank, Handelsbanken, SEB eller liknande. Undvik dessa.
 • ”Lite bättre, men fortfarande dåliga kort från nischbanker” – här kommer majoriteten av kort som t.ex. SupremeCard, Re:memberFlex, Santander, COOP Medmera etc. Undvik helst dessa.
 • ”Bra kostnadsfria kreditkort med lite bonus” – det här är den kategorin som jag gillar, där min favorit är Komplett Bank (annonslänk). Rekommenderas.
 • ”Appbaserade betalkort” – här hamnar de ”nya” fintechbolagen såsom Revolut, PFC, Lunar, N26 m.fl. Välj som komplement, särskilt om du är early-adopter, gillar funktion/teknik och tycker det är lite kul.

Därför tänker jag att jag i den här bästa kreditkortet 2021-artikeln sammanfattar min personliga åsikt och de två kort som jag använder. Vill du ha hela bakgrunden eller har något eget bra tips som jag missat, kommentera gärna eller bidra i forum-diskussionen. Det hjälper alla och där finns mycket bakgrund att grotta ner sig i.

Om du har svårt att välja, välj gärna Komplett Banks kort (annonslänk), det är väldigt bra, kostnadsfritt generellt kreditkort. Det blir liksom inte fel. Då stödjer du dessutom bloggen eftersom vi har samarbete med dem. 🙏

Tack på förhand,
Jan Bolmeson
Senast uppdaterad 210324 kl. 11.30

Kreditkort är bra givet att du betalar hela räkningen

Jag är i grunden positiv till kreditkort givet att man hanterar dem på ett ansvarigt sätt. Med det menar jag framförallt att man:

 • 1) betalar hela räkningen i slutet av månaden så att man inte åker på ränta och
 • 2) man emotionellt inte hamnar i att man överspenderar bara för att pengarna finns på kortet.

Det är bara att titta på valfritt avsnitt av Lyxfällan för att se konsekvenserna av att göra motsatsen.

Om man tycker det är klurigt med disciplinen kring kreditkort så rekommenderar jag ett betalkort som man sätter in pengar på i förväg. Nu för tiden finns det ganska många sådana som är riktigt bra. Jag kommer ge konkreta exempel nedan.

Ingen anledning att använda storbankernas kreditkort

Den viktigaste poängen förmodligen med den här artikeln är att det inte finns någon större anledning att använda storbankernas kreditkort. För det första kostar de pengar och för det andra ger de inget mervärde. Tyvärr har de idag många gånger ändrat så att man inte kan avsäga sig korten utan man får betala för dem i ”privatpaketet” där Internetbanken ingår.

Samtidigt som jag säger ovan och personligen anser att det är en liten hygienfaktor att välja ett annat bank eller kreditkort, så inser jag att i det stora hela så spelar det här ingen roll. Att byta kreditkort är inte en av de ”Big Wins” som att t.ex. byta till AP SÅFA, börja spara idag, använda en fondrobot, förhandla ner bolåneräntan och öka sin lön.

Det är alla aktioner som sparar en tusentals kronor. Att byta kreditkort hamnar mer i kategorin tjäna någon hundralapp per år och ge banken fingret. Jag själv tycker nästan den senare anledningen är den största, det vill säga rösta med fötterna och visa att jag inte är nöjd med den tjänst de erbjuder.

Med det sagt, med tanke på att det bara tar någon minut att ändra, så är även några hundralappar per år en bra timlön om man räknar om det. Många bäckar små.

Bästa kreditkortet med bonus 2021

De flesta icke-storbanks-kreditkort erbjuder någon slags bonus. Bonusarna kan vara av olika typ. Ibland handlar det om rabatt i butiken, poäng som kan omvandlas till prylar, resor eller upplevelser eller helt enkelt om vanlig cashback i form av en ”billigare” faktura eller pengar i handen.

Jag har under åren testat det mesta möjliga och konstaterat att jag gillar cashback mest. Förr var det vanligare att man kunde hämta ut pengar i handen och det var ju psykologiskt helt klart bäst. Att betala 8245 kr istället för 8445 kr är ju inte direkt upphetsande eller ger upplevelsen av en vinst. Att hämta 200 kr på en mack var däremot en liten ceremoni. Men det är kanske bara jag som är lite dum i huvudet. 🤦‍♂️😁

Jag tror att det bästa är att bestämma sig med vilken form av bonus man kommer ha mest glädje av – både ekonomiskt och emotionellt. Efter att ha skrivit den här artikeln ett par år i rad är min upplevelse att man värderar bonus i följande former lite olika:

 • cashback
 • respoäng
 • prylar
 • poäng i en poängshop
 • rabatter (t.ex. på drivmedel)

Jag tror att man kan maximera värdet genom ta en liten funderare. Personligen reser vi inte jättemycket, vilket gör att alla kort som ger ”frequent flier miles” inte är superintressanta. Jag har testat kort som ger bonus i olika shoppar och det var kul ända tills man hade många poäng men inget man var sugen att shoppa. Eller att det man ville ha inte såldes i just den specifika shoppen. Det är det som är klurigt med kort som har poängshoppar. Det slutade med att jag skänkte poängen till välgörenhet.

Bästa kreditkortet 2021 med cashback-bonus

Min upplevelse är att de flesta kreditkort idag (våren 2021) ligger på ca 0.5 % i bonus. Det vill säga på en handlad hundralapp får 50 öre i bonus. Det är inte mycket, men det är 50 öre mer än många andra kort ger. Särskilt storbankernas. Det kort som jag själv använder är Komplett Banks kreditkort (annonslänk). Det som jag framförallt gillar med det är:

 • Det är ingen årsavgift (kostnadsfritt att använda)
 • Upp till 50 dagars räntefri kredit vid nedbetalning (går att ha som en liten del i bufferthinken)
 • Det går att koppla kortet till telefonen så jag slipper ha det med mig
 • 0,5 % bonus på alla köpa och 1 % bonus på köp över 20 000 kr.

Bonusen är begränsad till 500 kr i månaden och maximalt 2 000 kr per år. Det är inte fantastiskt, men det är ändå 2 000 kr. Sedan är ju räntan skyhög, nästan 24 % om man inte betalar, därför är punkt 1 i början av artikeln så viktig – betala räkningen i tid. En ytterligare bonus i att välja Komplett-kortet är ju att du stödjer bloggen då vi får en ersättning av Komplett Bank. 😁

Övriga kort som jag upplever är populära enligt vår diskussion på forumet är följande:

 • Amex Blue – 420 kr i årsavgift efter år ett, 1.25 % bonus i cashback.
 • Everyday Card – 195 i årsavgift efter år ett, 0.5 % bonus (1.0 % i vissa fall)
 • Shell Mastercard – gratis, 0.5 % bonus
 • Circle K Mastercard – gratis, 0,5 % bonus

Notera att jag återigen inte relaterar till räntan, eftersom jag utgår från att hela räkningen betalas i slutet av månaden, det är verkligen A och O. 👍 Vi har tyvärr inget samarbete med någon av dem och eftersom de ändå ligger på 0.5 % i genomsnitt då tänker vi att vi lika gärna kan puffa för Komplett (annonslänk), som dessutom gör det möjligt att fortsätta hålla bloggen reklamfri i övrigt. Hoppas du håller med.

Bästa betalkortet 2021

I många år var jag inget större fan av betalkorten. Det förändrades för ungefär två år sedan när Revolut lanserade sin kombinerade app och kort. Det var lite samma upplevelse som när iPhonen kom och man kunde se en tydlig skillnad mellan en smartphone och en dum-telefon. I mångt och mycket är det svårt att säga var kortet börjar / slutar och appen tar över.

Jag märker ju numer att jag inte ens använder kort längre (varken Revolut eller Komplett) eftersom jag bara kör på telefonen via Apple Pay. Sjukt smidigt att inte behöva ha med sig plånbok utan bara telefon. Nu väntar jag bara på att kunna starta bilen med telefonen så behöver jag inte ens ha nycklar med mig, bara telefon. Sjukt bekvämt.

Det enda som är lite trist är att de har börjat ta betalt för frakten på gratis-korten (ca 100 kr). Nu är det i och för sig en engångssumma, men det är lite snålt upplever jag. En grej som jag använder ganska mycket är ”Junior-kortet” som är ett kort till barn som jag kan styra via min app. Det gör att vår 10-åring har fått eget kort. Sjukt smidigt.

Två andra alternativ till Revolut är P.F.C (annonslänk) och N26 (annonslänk). (Varför ska de ha sådana här namn? 🤔).

Överkurs – Curve

Ett tips som några av de mer avancerade användarna i forumet återkom med är att använda appen och kortet Curve. Jag själv har inte mer än testat det, men det handlar om att man får ett kort ”Curve” som är kopplat till ett annat underliggande kort som man har.

Som jag har förstått det är den stora fördelen är att man kan ta ett ”dum-kort” som inte stödjer digitala betalningar via telefon och få det att bli digitalt. I affären blippar man sitt Curve-kort som i sin tur drar pengar från t.ex. ens Komplett-kort. Mest relevant tänker jag att det här är för kort som inte går att använda i Apple Pay eller Google Pay som standard. Men det lär ju bli färre och färre kort över tid.

Den andra fördelen är att man kan få cashback (1 %) ovanpå cashback. Det vill säga att om man har kopplat sitt Curve-kort till sitt Komplett-kort så kan jag först få bonus på Curve-kortet och sedan en gång till på Komplett-kortet. Jag ska vara helt ärlig att jag inte har testat det här något vidare. För mig hamnar det här i kategorin, ”lite för mycket jobb/energi” för en för liten vinst. Men idén är ju absolut kul och intressant. Jag tänker att du dessutom kan få välja själv, jag behöver ju inte avfärda idén för att jag inte gillar den. 🙂

Eftersom det inte är supermånga som har kommenterat, återkom gärna med din upplevelse i forumet så att vi får in lite mer feedback.

Svårt att välja bästa kreditkortet för dig? Testa konsumenternas eller kortio

Om du inte vill gå på vår standardrekommendation för bästa kreditkortet med Komplett, då rekommenderar jag följande två sajter. Den första är den oberoende sajten Konsumenternas.se som jag älskar. Det är ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå. Det är en av få sajter som verkligen gör fördjupande och helt oberoende jämförelser.

En annan sajt som jag tycker är riktigt bra om man vill hitta det bästa kreditkortet utifrån sina egna förutsättningar – t.ex. ett mer nischat kort mot resor och respoäng, är Kortio. Det är en kommersiell sajt som livnär sig på samarbeten med de olika kortföretagen men har gjort riktigt bra guider som man kan klicka sig genom.

Ja, jag hoppas att du uppskattar den här artikeln och att du fick något nytt tips. Samtidigt vill jag rikta ett stort tack till dig som valde Komplett-kortet och därmed skapade win-win-win. Win för dig som får ett bra kort, win för oss som kan finansiera bloggen via samarbeten som faktiskt är bra och lite win för samhället som får en skatteinkomst också. 🙂

Kommentera gärna, eller än hellre, delta i tråden på forumet så hjälps vi åt att bli rika tillsammans.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök