Bästa sparräntan 2017 | Topplista med de sparkonton med bäst sparränta
Sök:

Bästa sparräntan 2017 | Topplista med de bästa sparkontona

Sammanställning av sparkonto med bäst sparränta att spara dina pengar, men tänk om det inte spelar någon roll?

Den här artikeln publicerades 2017-04-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Det här är min topplista med olika sparkonto med bäst sparränta att spara dina pengar på idag. Detta är de bästa alternativen på sparkonto för att spara dina pengar på kort sikt. Däremot vågar jag påstå att jobbet att hitta den bästa räntan kanske inte är värt det.

Det finns en nya version av den här artikeln här:

En av de absolut vanligaste frågorna här på bloggen är: ”Hur ska jag placera mina pengar på bästa sätt?”. Ofta med den underförstådda betydelsen ”hur får jag en bra avkastning och den bästa räntan”. Min första motfråga är alltid – ”När ska pengarna användas?”. Jag påstår att tiden för när pengarnas användning är helt avgörande för hur man ska placera dem. Jag lever nämligen enligt regeln:

Investera bara 10 procent av ditt kapital på börsen per år du kan låta dem arbeta i fred.

Ska du använda dina pengar inom två år, då ska maximalt 20 % av pengarna investeras och så vidare. Resten bör investeras på ett sparkonto. Det gäller i princip oavsett vad du sparar till. Jag tycker inte att man bör ta någon risk med pengar som till exempel sparas till en

 • kontantinsats till en bostadsrätt eller villa,
 • kommande skatteinbetalning
 • buffert eller ett buffertkonto
 • ett målsparande som semester, bil eller motsvarande

som ska göras eller användas inom en fem års period. Problemet är att i dagsläget är även de bästa sparräntorna usla. Förra året, 2016, var det till och med så illa ställt att du fick den bästa räntan hos Skatteverket(!). I år sänkte de också sparräntan till noll.

Tänk om den bästa räntan inte spelar någon roll?

Jag upplever ibland att när jag pratar med läsare att där finns en stress att man hela tiden måste leta upp den bästa sparräntan för sina pengar. Tittar man däremot hur låga sparräntorna är i dagsläget så spelar det många gånger inte en större roll. Om man tar en, för de flesta, stor summa om 100 000 kr, så spelar en ränta på 0,5 eller 0,8 procent bara roll med 300 kr. Med risk att jag får skäll, så påstår jag att det är knappt lönt att anstränga sig och börja öppna konto på en ny bank och så vidare.

Min åsikt är att det handlar inte bara om att göra saker på rätt sätt, utan man måste även ställa sig frågan: ”Gör jag rätt sak?”. Att jag 0,3 % på sparräntan är kanske inte lika viktigt som att jaga 0,3 % på bolåneräntan där samma procentenhet kan innebära en skillnad om 9 000 kr per år på ett lån om 3 000 000 kr. Det handlar om att fokusera energin på det som gör mest nytta och att hålla på att mecka med tiondels procent på sparräntorna är i dagsläget för de allra flesta högst marginellt.

Överväg om att välja rätt sparkonto i dagsläget är att göra fel sak på rätt sätt. Jag, Jan Bolmeson

Därför kommer jag frångå mina vanliga rekommendationer om att man ska byta, agera och optimera. Jag påstår att du inte behöver ha dåligt samvete för att du har pengar på ett konto med noll sparränta i dagsläget. Det har flera av oss andra också. Fokusera på det som kommer göra störst skillnad i din ekonomi och i år lär det sannolikt inte vara beroende av vilket sparkonto eller vilken den bästa räntan är.

Sparkonto med insättningsgaranti

Jag börjar med sammanfattningen för den är viktigast. Nedan kan du få en snabb överblick över de, enligt mig, bästa sparkontona och den bästa sparräntan. Alla kontona nedan har statlig insättningsgaranti. Du kan själv kontrollera att en bank har statlig insättningsgaranti för ett specifikt konto:

Notera att insättningsgarantin i Sverige endast gäller upp till 100 000 €, det vill säga ungefär 950 000 kr. Belopp därutöver är omfattas inte. Dock är det bara per bankkonto. Man kan således öppna fler sparkonto hos flera aktörer om man vill ha mer pengar skyddade. I tabellen nedan finns några undantag. Bank Norwegian är ett sådant då de lyder under den norska insättningsgarantin för sparkonto och därmed skyddar upp till två miljoner.

Ambitionen med min topplista nedan är inte att vara heltäckande. Jag har ingen möjlighet att visa alla sparkonto som finns med fallande sparränta. Istället har jag valt att fokusera på olika typer av sparkonto med höga sparräntor, eftersom dessa kan passa lite beroende på vilken situation man är i. För en komplett lista av alla konton med alla ränta, då rekommenderar jag t.ex. Compricer (annonslänk) som dessutom uppdaterar den oftare.

I den här artikeln sammanfattar jag de enligt mig bästa sparkontona med högst sparränta. Precis som med min artikel ”De bästa fonderna 2017”, litar jag att du som läsare hjälper mig om jag har missat någonting. Precis som med frågorna blir det bäst när vi hjälps åt och gör det tillsammans. Tack på förhand.

Den bästa sparräntan att spara pengar på med insättningsgaranti

Tabell 1. Sparkonto med den bästa sparräntan och insättningsgaranti
Aktör och sparkonto Sparränta Bindningstid Fria uttag
Sparkonto utan bindningstid och med rörlig sparränta
Santander Spar+ (annonslänk) 0,75 – 1,00 % Nja
Sparkonto som ger 1 % om man sparar mer än 100 000 kronor, mindre än så ger ingen sparränta. Lyder under norsk insättningsgaranti. Tar 30 dagar för att få tillbaka pengarna så det är inte superoptimalt. De har även ett annat konto som ger 0,75 % och har fria uttag inom två arbetsdagar.
GCC Capital Spar (annonslänk) 0,85 % Ja
Sparkonto med den bästa och högsta räntan som jag kunde hitta. Jag har aldrig hört talas om dem förut, men har kollat dem hos både Finansinspektionen och Riksgälden.
Bank Norwegian (annonslänk) 0,70 % Ja
Lite speciellt sparkonto eftersom det ligger under den norska insättningsgarantin som ligger på två miljoner kronor. Lite intressant att den norska varianten av konto ger 1,00 procent i ränta mer än det svenska.
SBAB (annonslänk) 0,65 % Ja
Har inte bäst ränta, men kommer med eftersom det är väl det tryggaste sparkontot eftersom banken ägs av svenska staten. Ger 0,70 % om man har sitt bolån hos dem.
Avanza Spar+ (annonslänk) Nordax Bank 0,50 % Ja
Sparkontot som jag använder själv. Inte med bäst ränta, men för att det är smidigast då jag har det mesta annat samlat hos Avanza. Eftersom jag sällan har mer än maximalt hundratusen på sparkonto så är smidigheten värt de 350 kr för mig jämfört med sparkontot med bäst sparränta.
Fasträntekonto med bindningstid och högst fast sparränta
Marginalen Bank (annonslänk) 1,80 % 36 månader Nej
Sparkonto med bäst sparränta också på tre års sikt med insättningsgaranti upp till den vanliga gränsen.
Big Bank (annonslänk) 1,70 % 24 månader Nej
Sparkonto som står under estländska statens insättningsgaranti som är samma som Sveriges. Minsta sparbeloppet är 10 000 kr. Har även ett sparkonto med ränta på 1,50 % på 12 månader sikt. Tydligen kan man få en individuell räntesättning på större belopp utanför insättningsgaranti. Notera att skyddet bara gäller upp till 100000 euro.
Erik Penser Bank (annonslänk) 1,20 % 12 månader Nej
Även om Big Bank har något en något högre ränta med 1,50 procent så ligger det här bankkontot strax efter. Jag skulle hellre, från ett rent varumärkesperspektiv, lagt mina pengar hos en klassisk svensk familjeägd bank än den i Estland.
Seven Day (annonslänk) 1,10 % 6 månader Nej
Även här är både Big Bank och Erik Penser konkurrensmässiga med en bankränta på 1,05 procent. Men Seven day som också fick utmärkelsen årets konto 2015 av Privata Affärer tar hem 6 månaders kategorin.
Seven Day (annonslänk) 1,00 % 3 månader Nej
Se kommentar om bankkontot ovan.
Använda kreditkort för att få den bästa sparräntan
Shell MasterCard (annonslänk) 2,00 % Ja
Shell erbjuder hela 2 procent ränta på upp till 15 000 kr som man sätter in på deras kreditkort som man har tillgodo på nästa räkning.
Preem MasterCard (annonslänk) 1,45 % Ja
Preem som är mitt favoritkort har också ränta på tillgodobeloppet, men den högsta räntan är bara 1,45 procent.

Den bästa sparräntan att spara pengar på UTAN insättningsgaranti

Det finns även möjlighet att spara sina pengar på så kallade fasträntekonto hos banker som inte är anslutna till den statliga insättningsgarantin. Det är något som jag bara rekommenderar i undantagsfall eftersom risken är så mycket högre. I många fall är det en spekulation, vissa skulle till och med kalla det för en lottsedel. Jag håller inte riktigt med om det, utan jag anser att en hög sparränta kan ibland motivera en lite högre risk. Men man bör definitivt vara försiktig.

Den här listan är inte heller komplett, utan jag har valt några av de banker och sparkonton som jag själv har prövat och använt. Notera att maximal insättning på alla dessa är 50 000 kr.

Tabell 2. Sparkonto med den bästa räntan utan insättningsgaranti
Aktör Ränta Bindningstid Risk
Sparkonto utan bindningstid och med rörlig sparränta
Akelius Spar (annonslänk) 1,50 % Ingen Medel
Även om Akelius Spar inte är anslutet till insättningsgarantin anser jag det inte vara ett sparkonto med jättehög risk. Anledningen är framförallt för att det är nära släkt med fastighetsbolagets Akelius. Pengarna används till att finansiera dess fastighetsverksamhet vilket jag också tycker är bra.
Akelius Spar Fasträntekonto (annonslänk) 3,49 % 36 månader Medel
Fasträntekonto på tre års sikt men också med den absolut bäst sparränta. Som mest kan man dock bara ha 50 000 kr på det här sparkontot. I övrigt gäller samma sak som i kommentaren ovan.
4 Spar (annonslänk) 5 – 10 % 0 – 36 månader Mycket Hög
De som har den absolut bästa räntan i dagsläget är tre bolag på samma ränta, det är Upplands Spar, 24 Money och 4Spar som alla har räntor runt på mellan 6 och 10 procent. Det låter ju fantastiskt bra men det är ingen som ger bort sådan avkastning gratis. Sannolikheten är inte obefintlig att du kan förlora alla pengarna här. Se det mer som en hög risk placering, till och med högre än aktier. Jag själv har inga pengar här.
Savelend (annonslänk) 8 – 13 % 0 – 36 månader Mycket hög
Jag tror på peer-to-peer-utlåning som koncept och på senare tid har vi sett många aktörer. Tyvärr blev jag också lurad av Trustbuddy för något år sedan, men sedan ett tag tillbaka har jag börjat utvärdera Savelend som jag upplever mest seriöst. Risken är precis som med ovanstående jättehög och ska mer ses som en högriskplacering i paritet med aktier än ett fasträntekonto.

Räntefonder som alternativ till sparande på fasträntekonto

Under normala omständigheter brukar man alltid ange sparande i räntefonder som ett alternativ till att spara pengar på vanliga sparkonto. I skrivande stund, våren 2017, är det nästan tvärtom. I dag är snarare flera sparkonto bättre än fonderna med lägst risk, de så kallade penningmarknadsfonderna. Min favorit bland penningmarknadsfonderna är:

 • Swedbank Robur Penningmarknadsfond

Det är nämligen en räntefond helt utan avgift och därmed ett bra alternativ om man vill parkera sin pengar i sin fondportfölj. Det bör dock noteras att spara pengar i en räntefond i ett investeringssparkonto inte är optimalt. Jag burkar normalt säga att brytpunkten för när ett ISK eller en kapitalförsäkring är lönsam är vid 3 procent. De flesta räntefonder har idag en lägre sparränta än så.

Om du kan tänka dig en något högre risk så kan jag rekommendera:

 • Spiltan Räntefond Sverige

Det är en blandräntefond som lånar ut dina pengar både till den svenska staten och företag på kort sikt. Det gör att den har haft en ränta på ungefär 2 till 4 procent vilket i dagsläget får anses vara bra för räntefonder. Förra året blev den utnämnd till Sveriges bästa räntefond av flera aktörer. Den har dock ingen insättningsgaranti och den har en avgift på 0,10 procent.

Sammanfattning: så här gör jag själv

Jag hoppas att du gillar den här sammanställningen av sparkonto med den bästa räntan. Tyvärr är där inget klockrent svar såsom ”välj alltid det här sparkontot”. Jag själv resonerar som följande:

 • Min löpande ekonomi sker från ett sparkonto på Swedbank med 0 procent ränta
 • En del av mitt buffertsparande har jag på Avanza med 0,5 procent sparränta
 • En del av mitt lågrisk sparande har från tid till annan legat hos Akelius
 • Ibland gör jag extra insättningar på mitt Preem-kort eftersom räkningen ändå ska betalas

Precis som jag skriver i inledningen, du behöver i dagsläget inte har någon bra sparränta på ditt sparkonto. Du är i gott sällskap, jag tror jag har sett att vi svenska har ofattbara 1 670 miljarder kronor på konto med noll procent ränta. Mitt råd till dig är – fokusera snarare på det som gör störst skillnad för dig och din ekonomi snarare än att lägga för mycket tid på att hitta sparkontot med den bästa räntan.

Nyhetsbrev med uppdateringar om bl.a. bästa sparräntan

Du kan prenumerera på mitt månatliga nyhetsbrev för att få framtida uppdateringar om den bästa sparräntan och andra tips för din privatekonomi. Det är naturligtvis gratis och mer än 22 000 personer gör det redan idag.

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Relaterade artiklar och uppdateringshistorik

Uppdateringar av sparkonto med den bästa sparräntan

 • 170413
  • Lade till Santander Spar+ på tips av JDMS och Sven.
  • Förtydligade risken med 4Spar m.fl. Tack Ingvar.
  • Tog bort att Akelius Spar gav förtur då det var fel. Tack Ivar och Samtriesit.
  • Lade till SBAB på tips av Sven
  • Svarade på kommentarer om bl.a. Collector Bank, Landshypotek m.fl.

DisclaimerIngen ersättning har utgått för skrivandet av den här artikeln. Eftersom en sådan här artikel tar nästan 12 timmar att researcha, skriva, sammanställa och kontrollera (177 st revisioner) kommer jag sannolikt ta kontakt med ovanstående för att göra något slags affiliate-samarbete. Därav länkarna även om de inte ger någon ersättning i dagsläget. Ersättningen kommer dock aldrig påverka prioritetsordningen. Läs mer i min annonspolicy.


Den här artikeln publicerades 2017-04-09 klockan 15:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik, Spara till barn, Tips för din privatekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

97 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej

  Har ca 800.000 på ett IKS konto hos Danske, DIA Horisont Aktie, tycker förvaltningskostnaden är hög 1,75%, har du ngr råd till mig , är född -62!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingemar Persson
 2. Vit pil

  Hej!

  Vad tycker du om sparande på 4Spar?

  Hälsningar
  Margaretha

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Margaretha Lindblad
  1. Vit pil

   Att det inte är att kalla för ett sparkonto utan en högriskinvestering där man kan förlora hela beloppet. Kan vara värt att ha, men då i den aktiva hinken och inte i bufferthinken där sparkontona annars ska ligga.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Jag har alltid undrat hur det här med ränta fungerar. Säg att räntan är 5%, menar man då att det är 5% på det totala beloppet eller 5% på insatt belopp per år? Om det är på det totala beloppet så blir en ränta på 5% dåligt om man måste låsa pengarna i 3 år, eftersom man då måste dividera denna procentsats med 3.

  Exempel: Jag skaffar Akelius Spar och sätter in maxbeloppet 50 000kr. Om jag endast hade behövt låsa pengarna 1 år så skulle jag kunna ta ut pengarna efter ett år med en vinst på 2000kr med en räntesats på 4%. Är det däremot 4% på 3 år och jag ska ta ut pengarna efter 3 år så har jag endast tjänat 666kr per år (2000kr/3). Om det visar sig vara 4% per år så är det ju ett mycket bra sparande eftersom det även blir ränta på ränta.

  Tack på förhand för svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David
  1. Vit pil

   Det är årsränta vilket framgår på deras hemsida. Så ja, du får ränta på ränta.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Indexpatronen
 4. Vit pil

  Jaha ni hoppar helt över collector….

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tom Duka
 5. Vit pil

  Så om jag förstått saken rätt så är det i nuläget mer lönsamt att ha lågriskdelen av sin portfölj på ett sparkonto än i räntefonder? Och då alltså ha hela sitt ISK exponerat mot aktiemarknaden?

  Har också en annan fråga – finns det någon anledning till att du inte har med SVEA ekonomi i din sammanställning? De ger 0,75% ränta med insättningsgaranti.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva
  1. Vit pil

   Jag själv gör så att jag hellre har räntedelen i sparande på räntesparkonto än i räntefond, vet att det inte är så ovanligt nu när räntefonderna inte ger så mycket.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 6. Vit pil

  Tack! Bra info.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna Blomqvist
 7. Vit pil

  finns det någon sida där man kan se historik på sparräntan tex från 70-90 talet? skulle vara kul att se hur det låg till förr.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Danne
 8. Vit pil

  Jag tänkte på rubriken ”Räntefonder som alternativ till sparande på fasträntekonto”. Kan man även tänka tvärtom, dvs ”Fasträntekonto som alternativ till sparande i räntefonder”? Alltså att skippa 40 % (nybörjarportföljen) räntefonder och enbart investera i aktiefonder, och istället lägga dessa 40 % i ett sparkonto?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  k1
 9. Vit pil

  Du nämner inget om Resurs bank där jag har mina besparingar, är de inte med längre som ett bra val?

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Kent Carlsson
  1. Vit pil

   Jag kommer att uppdatera listan om några veckor, kan ta en kik på dem då.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Jag har ett sparkonto på ca 400000kr, har 1 år kvar av studier och ingen privat bostad ännu. Är det då dumt att investera 20% av bufferten i aktier och fonder? Vet inte när pengarna kommer att användas men är såklart ett sparande för framtida bostad. Blir bara lite stressad av att jag inte gjort något aktivt med pengarna på några år. Hur bör jag tänka?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Julia
  1. Vit pil

   Jag är ju en försiktig general så jag skulle inte rekommendera att investera mer än maximalt 5 – 10 procent i fonder. Resten skulle jag sätta på ett bankkonto med insättningsgaranti.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Vad menas med ”fria uttag”? Är det att det inte kostar att ta ut pengar från kontot eller är det att man kan använda kontokort? Vad innebär ”bindningstid”? Är det räntesatsen som är bunden?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar Karlsson
  1. Vit pil

   Med fria uttag så kan du ta ut pengarna utan kostnad, de är inte bundna. Bindningstiden är både hur länge pengarna skall sitta där och hur länge den satta räntesatsen gäller.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 12. Vit pil

  Med nya avgiftsuträkningen hos Avanza så ser man att Swedbank Robur Penningmarknadsfond har en produktavgift på 0,41%! Det är högt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 13. Vit pil

  Hög ränta. Man kan spara i Solceller hos ECT El (solcellsanläggningar).med 2% ränta per år. Man kan ta ut pengar efter 90 dagar. https://www.etcel.se/spara-i-solceller

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kristina
 14. Vit pil

  Tack för bra blogg!
  Från 1/1-2018 ändrar Preem Mastercard sparränta+bonus enligt följande:
  Sparränta: höjs från 1,45 till 1,60%
  Bonus: sänks från 1,0% till 0,5%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bengt Jönsson
 15. Vit pil

  Hej, vad tycker du om att spara i olika crowdfunding bolag?

  Vänlig hälsning

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Barbara Maines
 16. Vit pil

  Tack för en bra och läsvärd artikel! Jag ska börja spara en mindere del av mitt kapital i aktier. Jag hade först tänkt på ett ISK-sparkonto men backade lite när jag såg att de höjer skatten på det. Vad tror du att ett ISK-sparkonto eller vanligt aktiesparkonto är det bästa?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Susanne
  1. Vit pil

   Det är fortfarande absolut bäst med ISK-konto. Skattehöjningen kommer att ha en högst marginell påverkan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Hej!

  Du skriver att man har fria uttag på Preem och Shells kreditkort men innebär det att man kan plocka ut pengarna när man vill? eller kan man endast ”plocka ut dem” genom att använda dem för att betala fakturan efter att ha använt kortet?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Amanda weimar
 18. Vit pil

  Hej!
  Är det smart och spara sina pengar på Kronspar, är det något som man kan lita på som exempelvis swedbank?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Husse
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar och för att du läser på bloggen, men det är bättre att du ställer frågan i:

   Där får du svar även av andra läsare som inte hittar till den här kommentaren. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Jag tror du har missat Sveakonomi och Avida som bra alternativ med bra ränta.
  Mvh Thomas

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas Elman
 20. Vit pil

  Hej! Mycket trevlig artikel. Har du hört om någon har lyckats höja sin ränta på banken än den som står officiellt? Speciellt om man är en kund som innehar över 10 miljoner att placera. Står inför jobbigt val då jag inte bara vill hoppa in i aktie och fond branschen direkt utan vill avvakta för få lite mer kunskap själv.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Putte
  1. Vit pil

   Tyvärr, det är inget som jag har hört. Tvärtom vet jag att folk med väldigt mycket pengar 100+ miljoner har fått betala för att få ha pengarna på kontot. Om du har ett kapital på 10+ Mkr så skulle jag rekommendera att ta kontakt med Henrik Tell som brukar kommentera här på bloggen, han är en av få verkligt oberoende rådgivare i Sverige på http://effektivff.se

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 21. Vit pil

  hej.
  Jag har ca 1,2milj och jag vet inte om man skall köpa fonder eller bara lägga dom på ett sprakonto med typ 0% ränta.
  tacksam för tips..
  tack för en bra sida…

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Basilbus
  1. Vit pil

   Det beror ju helt och hållet på vad målet är med pengarna och framförallt tidshorisonten. Jag brukar använda Gunther Mårders tumregel om att bara investera 10 procent av sitt kapital per år man kan låta pengarna vara investerade. Därav, om pengarna ska använda på kort sikt, då bör man nästan inte investera dem alls. Är tidshorisonten 10 år eller mer, då kan man absolut investera dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Hej Jan och tack för nyttig läsning!

  Hur ställer du dig till att Avanza lägger om räntan på just den du använder.

  Avanza:
  Sparkonto+
  Nordax

  0.5 % (0.3 % fr.o.m. 170907)

  Intressant att höra om du själv kommer göra någon förändring i.o.m detta eller anser du att det inte behövs?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus
  1. Vit pil

   Jag kommer inte göra någon förändring då skillnaden för mig bara är några hundralappar och jag tycker inte att det är värt besväret. Men det kan absolut vara värt att överväga något av de andra alternativen om man precis ska påbörja ett nytt sparande eller är i flyttagen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 23. Vit pil

  Tänkte detta tips kunde passa här:

  Har själv just öppnat sparkonto hos Bluestep.se

  Dom har en ny kontotyp ”Sparkonto superflex” där du får 0,95% ränta så länge du har 10 000:- eller mer på kontot (annars 0,2%).

  Du har 12 fria uttag per år och kontot är skyddat av statliga insättningsgarantin.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats
 24. Vit pil

  Hej Jan. Tack för en bra artikel som vanligt. Hur kommer det sig att du inte har tagit med Svea Ekonomi Spar som har 0.85 % löpande och 1.15% om man binder pengarna på ett år och de har insättningsgaranti

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
  1. Vit pil

   Jag har samma fundering som Mikael. Har inga erfarenheter av Svea ekonomi men är ju ändå hyfsat etablerade. Enligt deras site har de också insättningsgaranti.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas
   1. Vit pil

    Jag har inget emot Svea ekonomi, när jag skrev artikeln fanns antingen inte erbjudandet eller så missade jag det. Så tack för att ni lyfter upp det. Har de insättningsgaranti så är det ju bara att köra. :)

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 25. Vit pil

  Jag blev inspirerad och skaffade ett Shell-kort som jag satte in 15000kr på. Sade dock efter några månader upp mitt Shell-kort då de tog en avi-avgift på 15kr per månad som jag fick betala trots att jag hade anmält E-faktura. De sade att det blir så när man har ett positivt saldo. Hatar den typen av dolda avgifter. I min värld är det falsk marknadsföring. Får se om jag kommer att få någon ränta utbetald alls, troligtvis inte… Ikano har tappat en kortinnehavare och Shell en bensin-kund. Varning till er andra alltså. /P

  PS. Tack för att du skriver intressanta inlägg, keep it up!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  P
 26. Vit pil

  Var går gränsen mellan sparkonto och ”investering”? Savelend har ”förväntad avkastning” vilket man lika gärna skulle kunna säga vara en slags investering. Det kan jämföras med sparkonto med fast avkastning (även om rörlig ränta kan ändra sig lite). Så min fråga blir – är investering i lån ex savelend lendify och liknande att likställa med sparkonto?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Nej, det är det inte. På ett sparkonto riskerar du aldrig hela beloppet, särskilt inte om det har insättningsgaranti. Det gör du däremot hos Lendify, Savelend m.fl. Det är ju bara fråga oss som förlorade pengar i Trustbuddy-härvan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 27. Vit pil

  Vilken tur att jag råkade trycka på din sida om sparräntor! Och du har ju annat intressant också – så jag har anmält mig till ditt brev.
  Hälsningar
  Maud Gilljam

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Maud Gilljam
  1. Vit pil

   Vad roligt, tack för förtroendet!

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Hej, Kommer sälja vårat hus och kommer få ca 10Miljoner att disponera under 9 månader innan vi betalar det nya boendet. Har läst att man kan ansöka om höjd insättningsgaranti upp till 5 miljoner per person vid sådant skäl.

  Hur föreslår du att vi förvaltar 2×5 Miljoner under 9 månader utan någon risk ?

  Vore trevligt med 2% årsavkastning, då det skulle betala för hyra av transfer boende,

  Magnus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus Möllenhoff
  1. Vit pil

   Jag visste faktiskt inte att man kunde ansöka om höjd insättningsgaranti. Låter lite märkligt, men om du får det bekräftat så får du gärna återkomma. Jag skulle säga att sätta pengarna på flera bankkonton om man är rädd för den risken, då insättningsgarantin är kopplad till konto i respektive bank. Är ni två personer så är det lite meckigt men görbart. Men jag skulle absolut INTE under några omständigheter investera pengarna på något annat ställe än ett bankkonto.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 29. Vit pil

  Själv använder jag SBAB. Jag tycker en viktig aspekt är enkelhet och snabbhet. SBAB hanteras som en riktig bank och överföringen görs inte via BG med OCR-nummer (som jag alltid glömmer), utan till ett riktigt bankkonto. Om jag vill lägga upp en stående överföring så är det rätt komplicerat med banker där jag manuellt måste lägga upp en ”överföringsmatta” ett år framåt. Till SBAB blir det oerhört enkelt och den förnyas hela tiden.

  Eftersom jag också har det som en sparad mottagare i SEB så är det enkelt att via mobilappen lägga in ett uppdrag att överföra x kronor till SBAB utan att komma ihåg eller ta reda på OCR-nummer.

  Sen tycker jag SBAB är snabba på att flytta pengarna. Lägger jag in en flytt (åt endera hållet) före 12 så finns de på det motsatta kontot före kl 17 samma bankdag (eller nästföljande bankdag före kl 13).

  Detta sammantaget är viktigare än några punkter ”hitt-å-dit”. Jag har för lite pengar för att det ska göra så stor skillnad att enkelheten skulle få stryka på foten.

  /Fredrik

  PS Min huvudbank är SEB, så överföringar sker då mellan SEB och SBAB.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  its1more
 30. Vit pil

  Hej Jan! Tack för en bra blogg. Du hjälper många.

  Jag har en fråga ang. sparande mha Preems Mastercard, webb-gränssnittet är tämligen bristfälligt och allt är inte uppenbart:

  Går det att se storleken på (som det kallas) ”tillgodobeloppet”?
  Är det separat från ens kredittransaktioner eller kan köp jag gör dras från dessa ”kontanter”?
  Kan tillgodobeloppet komma att användas för framtida fakturabetalningar?
  Hur fungerar det sedan med uttag?

  Många frågor.. vore tacksam för svar.
  // Walter

  0
  Gravatar ikon för användaren
  WR
  1. Vit pil

   Vet inte. Kolla med deras kundtjänst är mitt bästa tips. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 31. Vit pil

  Såg precis att Qliro hade 0,9 % sparränta med fria uttag och omfattas av insättningsgarantin. Fria insättningar och uttag. Missar jag nåt där?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Armin
 32. Vit pil

  Hej Jan!

  I listan över konton utan insättningsgaranti. Har du koll på Upplands spar, om de platsar i din bedömning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristian
 33. Vit pil

  Hej Jan.

  Vad menar du med denna rad?
  ”Jag burkar normalt säga att brytpunkten för när ett ISK eller en kapitalförsäkring är lönsam är vid 3 procent. De flesta räntefonder har idag en lägre sparränta än så”

  Mvh Stefan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan Sandell
  1. Vit pil

   Att normalt (när statslåneräntan) är högre lönar det sig inte med räntefonder i ett isk då skatten blir högre än avkastningen. Gäller inte riktigt nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 34. Vit pil

  Jag föredrar räntetrippel på ett ISK före ett sparkonto. En kombination av tre räntefonder:

  ×Spiltan Räntefond Sverige 35%
  ×IKC Avkastningsfond 35%
  ×Carniegie Corporate Bond 30%

  Skillnaden mot vanliga räntefonder är att dessa innehåller företagsobligationer, vilket gör att de ger lite mer.
  I år räntetrippeln gav drygt 1,5%. Historisk snitt avkastning 4,5% /1år, 7,2% /3år, 16,2% /5år.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Julius
  1. Vit pil

   Intressant, tack

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Joakim Lindvall
 35. Vit pil

  Under ”Sparkonto med insättningsgaranti” nämner du ”per bankkonto”.
  Observera att det är per institut/bank och inte per konto.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bengt Jönsson
 36. Vit pil

  Värt att notera är att precis som Akelius spar så har 4spar UC GULD (HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard
 37. Vit pil

  Jag är väldigt nöjd med sevenday än så länge. Gillar att få min lön och betala alla räkningar. Skicka resten av lönen till sevenday och låta pengarna jobba i en månad. Sedan skicka tillbaks för att täcka kreditkorts räkningen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim Lindvall
 38. Vit pil

  Hej Jan!

  Gick in och kollade på Akelius spar och det verkar inte som att man längre får förtur till deras lägenheter som kund där.

  ”Förtur
  Kunder i Akelius Spar AB har tidigare haft förtur till lediga lägenheter inom Akelius. Denna förtur är numera avvecklad.”

  /Samuel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Samtriesit
  1. Vit pil

   Stämmer. Min miss, det är ändrat i artikeln nu. Tack för feedbacken!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 39. Vit pil

  Konton utan insättningsgaranti:

  Risken med inlåning till Akelius är att det kan bli ett drev i massmedia och att kunderna vill ha ut sina pengar genast. Pengarna är då bundna i hans fastigheter som skrivs av på 30-50 år, samtidigt som kunderna kan begära sina pengar omedelbart. Även om Akelius har en god soliditet, kan det uppstå problem med likviditeten.

  Vad gäller de övriga bolagen som rekommenderas anser jag att risken är extremt hög. För att vara i finansbranschen så har inga av de nämnda bolagen några imponerande balansräkningar. Värst av allt är moderbolaget i 24 Money som visserligen har 28 miljoner i Eget kapital, men som redovisar en förlust år 2015 på 8 miljoner.

  Att rekommendera Akelius må vara hänt, men det är tveksamt om de övriga bolagen skall vara med över huvud taget.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingvar Kvartsberg
  1. Vit pil

   Tack Ingvar! Jag uppskattar alltid dina kommentarer. Apropå Akelius så går det åt skogen för de flesta om de drabbas av en ”bank-run”, även våra storbanker, så det är ju inget unikt för Akelius. Men absolut, risken finns.

   Angående de andra bolagen, jag har förtydligat risken i beskrivningen. Håller med.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Ja, det finns några till, men jag valde att bara ta med GCC för de låg lite högre och hamnar i samma kategori.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 40. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en inspirerande blogg!
  Jag undrar hur du ställer dig till digitala valutor såsom Bitcoin och Ether? Vad tror du dom får för betydelse när vi går mot en mer global och digital värld? Är det något du reflekterar över eller investerar i?

  Med vänlig hälsning,
  Olof

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof
 41. Vit pil

  Hej!

  Om Bank Norwegian: ”Lite intressant att den norska varianten av konto ger 1,00 procent i ränta mer än det svenska”.

  Det är så att ränteläget i Norge ligger ca 1% över centralbanken i Sverige med styrningsräntor, Nibor/Stibor, etc. Detsamma gäller för bolån i Norge som ligger i intervallet 2-3% för lån med löptider 3 månader till 10 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kris
  1. Vit pil

   Ah, det visste jag. Finns det möjlighet för oss i Sverige att komma åt och låna in pengarna i Norge?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 42. Vit pil

  Schyst affär. Donkade in sparkontot på Saveland, nu kommer jag bli rik!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Ärliga Andersson
 43. Vit pil

  Hej Jan
  Har blivit inspirerad från din blogg och kör sedan några år tillbaka enl. dina koncept ”rikatillsammansportföljen”, ”nybörjarportföljen”.
  När jag läste ditt inlägg om bästa sparräntan slog det mig när du beskriver lönsamhet kring räntefonder och brytgräns omkring 3% att man kanske inte alls ska ha dessa fonder i sitt ISK utan välja en vanlig depå just för dessa fonder. Det blir ju lite krångligare att göra en sådan uppdelning!
  Hur gör du?

  Tack för en bra blogg!
  Mvh Joakim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
  1. Vit pil

   Jag gör faktiskt som så att jag har allting i ett ISK / KF även om det inte är superoptimalt. Det är för små pengar för att det ska vara värt energin för mig. Dessutom räknar man 3 % vid en högre statslåneränta än vad vi har i dagsläget så det är inte så blodigt.

   Den stora anledningen att jag poängterar det är eftersom jag direkt skulle få kommentarer på det om att det inte är det bästa man kan göra. Men man behöver ta energi-aspekten i åtanke också tänker jag.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 44. Vit pil

  Santander Sparkonto Plus har 1% men kapitalet måste vara minst 100000 kr. Insättningsgaranti och fria uttag men 30 dagars latens för utbetalning. Om ett uttag gör att summan faller under 100000 utgår ingen ränta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  JDMS
  1. Vit pil

   Det hade jag missat! Ett stort tack för tipset. Jag har uppdaterat artikeln nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 45. Vit pil

  Via Akelius sajt:
  ”Förtur
  Kunder i Akelius Spar AB har tidigare haft förtur till lediga lägenheter inom Akelius. Denna förtur är numera avvecklad.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ivar
  1. Vit pil

   Min miss. Åtgärdat nu. Tack!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 46. Vit pil

  Hej och tack för en bra blogg.

  Fick detta svar från Avanza idag när jag försökte öppna ett Sparkonto + Nordax.

  ”Sparkonto + Nordax är dock inte möjligt att öppna. De har satt stopp men avser att öppna kontoregistreringen runt halvårsskiftet igen.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
  1. Vit pil

   Vad konstigt, jag öppnade ett sånt konto förra veckan..

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Linnéa
 47. Vit pil

  Hej! Jag är ny med det här att spara i fonder osv.
  Jag har öppnat ett ISK konto hos Avanza och investerat ett summa pengar samt startat en månadssparande på 1500kr i följande fonder utifrån vad jag har läst mig till på först och främst dig och andra sidor på nätet..

  Länsförsäkringar Global Indexnära: 900kr
  Spiltan Aktiefond Investmestbolag: 300kr
  Avanza Zero: 300kr

  Tänkte höra om det är en bra spridning osv?

  Ber om ursäkt för antar att du får X antal sådana kommentarer per dag.

  /Micke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Micke
 48. Vit pil

  Synnerligen bristfällig sammanställning.

  SBAB har 0,65 och fria uttag. Santander har 0,75 med fria uttag och 1,0 också med fria uttag, men med 31 dagars vänteperiod vid uttag.

  Men det finns fler exempel som kvalar in på din lista.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sven
  1. Vit pil

   Som jag skriver i artikeln, mitt mål är inte att göra en ny Compricer som publicerar en heltäckande lista dagligen.

   • Santander hade jag missat och den är med på listan nu. Tack.
   • SBAB tycker jag knappt är värt att ta med då flera alternativ är bättre, men kvalade ändå in met motiveringen ”tryggast” tänker jag.

   Tack för tipsen. Bloggen heter ju till och med ”RikaTillsamman”. Tack för att du gjorde artikeln bättre.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 49. Vit pil

  Shellkortet 2%? (Ser bara en men kan ha sett fel)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anonym
 50. Vit pil

  Hej!

  Jag saknar Avida med 0,8% ränta och fria uttag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin
  1. Vit pil

   Jag tänker att det är lite samma som GCC och de har lite högre sparränta.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 51. Vit pil

  Varför föredrar du Preemkortet?
  Jag själv använder mig utav Coops kreditkort och är hittills mycket nöjd.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam D
  1. Vit pil

   Gratis och ger 1 procent återbäring på alla köp i alla butiker.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 52. Vit pil

  Det faktum att många andra inte heller har ränta på lönekontot är väl ingen anledning till att inte ha själv? Jag är med på att det är viktigare att pruta bolån om man har mer lånat än sparat…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Absolut. Jag ville bara poängtera att prioritera och lägga fokus på rätt saker. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 53. Vit pil

  Varför är inte Landshypotek med?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenz
  1. Vit pil

   Jag saknar även collector bank i listan
   ☺️

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jimmy
  2. Vit pil

   Jag misstänker att det bara är ”sammarbetapartners” till sajten som listas här ovan. Kollar man länkarna ser man att de genererar kickbacks.

   Kanske de som inte är listade inte är med på sådana länksamarbeten?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jenz
  3. Vit pil

   Tack för den höga omtanken om att urvalet inte är med för att de inte är samarbetspartners. I skrivande stund är faktiskt ingen samarbetspartner och jag låter aldrig en sådan sak påverka urvalet.

   Så här resonerar jag kring Collector:

   • Deras vanliga sparkonto 0,80 % – är inte bättre än GCC Capital Spar och de har ingen annan särskild fördel som Bank Norwegian (högre insättningsgaranti) eller SBAB (statlig ägt och starkt varumärke)
   • 1-årligt sparkonto 1,00 % – är inte bättre än Erik Penser Bank på 1,20 %.
   • 2-årigt sparkonto 1,20 % – är inte bättre än Big Bank.

   Kring Landshypotek tänker jag:

   • Sparkonto Trygghet – 0,55 % – är ju inte bäst på något sätt
   • Sparkonto Trygghet+ – 0,65 % är ju sämre än Santanders 1,00 %
   • Andra konton är medlemskonto och det lyckades jag aldrig lista ut hur det hängde ihop

   Sedan har jag ingen ambition att hålla en komplett lista uppdaterad, det finns det bättre aktörer som t.ex. Compricer som är mycket bättre på jämförelser än vad jag är.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Då missuppfattade jag helt enkelt att länkarna börjar med ”//rikatillsammans.se/partner/”. Partner indikerar för mig ett potentiell samarbete med aktören…

   Sen i och med att Santander har en låsning på 30 dagar, och inte kan få ut pengarna när du vill, får mig att dra öronen åt mig. I min värld är inte 0.3% värt den risken som kan uppstå.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jenz

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.