Bästa sparräntan 2017 | Topplista med de bästa sparkontona

Sammanställning av sparkonto med bäst sparränta att spara dina pengar, men tänk om det inte spelar någon roll?

Det här är min topplista med olika sparkonto med bäst sparränta att spara dina pengar på idag. Detta är de bästa alternativen på sparkonto för att spara dina pengar på kort sikt. Däremot vågar jag påstå att jobbet att hitta den bästa räntan kanske inte är värt det.

Det finns en nya version av den här artikeln här:

En av de absolut vanligaste frågorna här på bloggen är: ”Hur ska jag placera mina pengar på bästa sätt?”. Ofta med den underförstådda betydelsen ”hur får jag en bra avkastning och den bästa räntan”. Min första motfråga är alltid – ”När ska pengarna användas?”. Jag påstår att tiden för när pengarnas användning är helt avgörande för hur man ska placera dem. Jag lever nämligen enligt regeln:

Investera bara 10 procent av ditt kapital på börsen per år du kan låta dem arbeta i fred.

Ska du använda dina pengar inom två år, då ska maximalt 20 % av pengarna investeras och så vidare. Resten bör investeras på ett sparkonto. Det gäller i princip oavsett vad du sparar till. Jag tycker inte att man bör ta någon risk med pengar som till exempel sparas till en

 • kontantinsats till en bostadsrätt eller villa,
 • kommande skatteinbetalning
 • buffert eller ett buffertkonto
 • ett målsparande som semester, bil eller motsvarande

som ska göras eller användas inom en fem års period. Problemet är att i dagsläget är även de bästa sparräntorna usla. Förra året, 2016, var det till och med så illa ställt att du fick den bästa räntan hos Skatteverket(!). I år sänkte de också sparräntan till noll.

Tänk om den bästa räntan inte spelar någon roll?

Jag upplever ibland att när jag pratar med läsare att där finns en stress att man hela tiden måste leta upp den bästa sparräntan för sina pengar. Tittar man däremot hur låga sparräntorna är i dagsläget så spelar det många gånger inte en större roll. Om man tar en, för de flesta, stor summa om 100 000 kr, så spelar en ränta på 0,5 eller 0,8 procent bara roll med 300 kr. Med risk att jag får skäll, så påstår jag att det är knappt lönt att anstränga sig och börja öppna konto på en ny bank och så vidare.

Min åsikt är att det handlar inte bara om att göra saker på rätt sätt, utan man måste även ställa sig frågan: ”Gör jag rätt sak?”. Att jag 0,3 % på sparräntan är kanske inte lika viktigt som att jaga 0,3 % på bolåneräntan där samma procentenhet kan innebära en skillnad om 9 000 kr per år på ett lån om 3 000 000 kr. Det handlar om att fokusera energin på det som gör mest nytta och att hålla på att mecka med tiondels procent på sparräntorna är i dagsläget för de allra flesta högst marginellt.

Överväg om att välja rätt sparkonto i dagsläget är att göra fel sak på rätt sätt. Jag, Jan Bolmeson

Därför kommer jag frångå mina vanliga rekommendationer om att man ska byta, agera och optimera. Jag påstår att du inte behöver ha dåligt samvete för att du har pengar på ett konto med noll sparränta i dagsläget. Det har flera av oss andra också. Fokusera på det som kommer göra störst skillnad i din ekonomi och i år lär det sannolikt inte vara beroende av vilket sparkonto eller vilken den bästa räntan är.

Sparkonto med insättningsgaranti

Jag börjar med sammanfattningen för den är viktigast. Nedan kan du få en snabb överblick över de, enligt mig, bästa sparkontona och den bästa sparräntan. Alla kontona nedan har statlig insättningsgaranti. Du kan själv kontrollera att en bank har statlig insättningsgaranti för ett specifikt konto:

Notera att insättningsgarantin i Sverige endast gäller upp till 100 000 €, det vill säga ungefär 950 000 kr. Belopp därutöver är omfattas inte. Dock är det bara per bankkonto. Man kan således öppna fler sparkonto hos flera aktörer om man vill ha mer pengar skyddade. I tabellen nedan finns några undantag. Bank Norwegian är ett sådant då de lyder under den norska insättningsgarantin för sparkonto och därmed skyddar upp till två miljoner.

Ambitionen med min topplista nedan är inte att vara heltäckande. Jag har ingen möjlighet att visa alla sparkonto som finns med fallande sparränta. Istället har jag valt att fokusera på olika typer av sparkonto med höga sparräntor, eftersom dessa kan passa lite beroende på vilken situation man är i. För en komplett lista av alla konton med alla ränta, då rekommenderar jag t.ex. Compricer (annonslänk) som dessutom uppdaterar den oftare.

I den här artikeln sammanfattar jag de enligt mig bästa sparkontona med högst sparränta. Precis som med min artikel ”De bästa fonderna 2017”, litar jag att du som läsare hjälper mig om jag har missat någonting. Precis som med frågorna blir det bäst när vi hjälps åt och gör det tillsammans. Tack på förhand.

Den bästa sparräntan att spara pengar på med insättningsgaranti

Tabell 1. Sparkonto med den bästa sparräntan och insättningsgaranti
Aktör och sparkonto Sparränta Bindningstid Fria uttag
Sparkonto utan bindningstid och med rörlig sparränta
Santander Spar+ (annonslänk) 0,75 – 1,00 % Nja
Sparkonto som ger 1 % om man sparar mer än 100 000 kronor, mindre än så ger ingen sparränta. Lyder under norsk insättningsgaranti. Tar 30 dagar för att få tillbaka pengarna så det är inte superoptimalt. De har även ett annat konto som ger 0,75 % och har fria uttag inom två arbetsdagar.
GCC Capital Spar (annonslänk) 0,85 % Ja
Sparkonto med den bästa och högsta räntan som jag kunde hitta. Jag har aldrig hört talas om dem förut, men har kollat dem hos både Finansinspektionen och Riksgälden.
Bank Norwegian (annonslänk) 0,70 % Ja
Lite speciellt sparkonto eftersom det ligger under den norska insättningsgarantin som ligger på två miljoner kronor. Lite intressant att den norska varianten av konto ger 1,00 procent i ränta mer än det svenska.
SBAB (annonslänk) 0,65 % Ja
Har inte bäst ränta, men kommer med eftersom det är väl det tryggaste sparkontot eftersom banken ägs av svenska staten. Ger 0,70 % om man har sitt bolån hos dem.
Avanza Spar+ (annonslänk) Nordax Bank 0,50 % Ja
Sparkontot som jag använder själv. Inte med bäst ränta, men för att det är smidigast då jag har det mesta annat samlat hos Avanza. Eftersom jag sällan har mer än maximalt hundratusen på sparkonto så är smidigheten värt de 350 kr för mig jämfört med sparkontot med bäst sparränta.
Fasträntekonto med bindningstid och högst fast sparränta
Marginalen Bank (annonslänk) 1,80 % 36 månader Nej
Sparkonto med bäst sparränta också på tre års sikt med insättningsgaranti upp till den vanliga gränsen.
Big Bank (annonslänk) 1,70 % 24 månader Nej
Sparkonto som står under estländska statens insättningsgaranti som är samma som Sveriges. Minsta sparbeloppet är 10 000 kr. Har även ett sparkonto med ränta på 1,50 % på 12 månader sikt. Tydligen kan man få en individuell räntesättning på större belopp utanför insättningsgaranti. Notera att skyddet bara gäller upp till 100000 euro.
Erik Penser Bank (annonslänk) 1,20 % 12 månader Nej
Även om Big Bank har något en något högre ränta med 1,50 procent så ligger det här bankkontot strax efter. Jag skulle hellre, från ett rent varumärkesperspektiv, lagt mina pengar hos en klassisk svensk familjeägd bank än den i Estland.
Seven Day (annonslänk) 1,10 % 6 månader Nej
Även här är både Big Bank och Erik Penser konkurrensmässiga med en bankränta på 1,05 procent. Men Seven day som också fick utmärkelsen årets konto 2015 av Privata Affärer tar hem 6 månaders kategorin.
Seven Day (annonslänk) 1,00 % 3 månader Nej
Se kommentar om bankkontot ovan.
Använda kreditkort för att få den bästa sparräntan
Shell MasterCard (annonslänk) 2,00 % Ja
Shell erbjuder hela 2 procent ränta på upp till 15 000 kr som man sätter in på deras kreditkort som man har tillgodo på nästa räkning.
Preem MasterCard (annonslänk) 1,45 % Ja
Preem som är mitt favoritkort har också ränta på tillgodobeloppet, men den högsta räntan är bara 1,45 procent.

Den bästa sparräntan att spara pengar på UTAN insättningsgaranti

Det finns även möjlighet att spara sina pengar på så kallade fasträntekonto hos banker som inte är anslutna till den statliga insättningsgarantin. Det är något som jag bara rekommenderar i undantagsfall eftersom risken är så mycket högre. I många fall är det en spekulation, vissa skulle till och med kalla det för en lottsedel. Jag håller inte riktigt med om det, utan jag anser att en hög sparränta kan ibland motivera en lite högre risk. Men man bör definitivt vara försiktig.

Den här listan är inte heller komplett, utan jag har valt några av de banker och sparkonton som jag själv har prövat och använt. Notera att maximal insättning på alla dessa är 50 000 kr.

Tabell 2. Sparkonto med den bästa räntan utan insättningsgaranti
Aktör Ränta Bindningstid Risk
Sparkonto utan bindningstid och med rörlig sparränta
Akelius Spar (annonslänk) 1,50 % Ingen Medel
Även om Akelius Spar inte är anslutet till insättningsgarantin anser jag det inte vara ett sparkonto med jättehög risk. Anledningen är framförallt för att det är nära släkt med fastighetsbolagets Akelius. Pengarna används till att finansiera dess fastighetsverksamhet vilket jag också tycker är bra.
Akelius Spar Fasträntekonto (annonslänk) 3,49 % 36 månader Medel
Fasträntekonto på tre års sikt men också med den absolut bäst sparränta. Som mest kan man dock bara ha 50 000 kr på det här sparkontot. I övrigt gäller samma sak som i kommentaren ovan.
4 Spar (annonslänk) 5 – 10 % 0 – 36 månader Mycket Hög
De som har den absolut bästa räntan i dagsläget är tre bolag på samma ränta, det är Upplands Spar, 24 Money och 4Spar som alla har räntor runt på mellan 6 och 10 procent. Det låter ju fantastiskt bra men det är ingen som ger bort sådan avkastning gratis. Sannolikheten är inte obefintlig att du kan förlora alla pengarna här. Se det mer som en hög risk placering, till och med högre än aktier. Jag själv har inga pengar här.
Savelend (annonslänk) 8 – 13 % 0 – 36 månader Mycket hög
Jag tror på peer-to-peer-utlåning som koncept och på senare tid har vi sett många aktörer. Tyvärr blev jag också lurad av Trustbuddy för något år sedan, men sedan ett tag tillbaka har jag börjat utvärdera Savelend som jag upplever mest seriöst. Risken är precis som med ovanstående jättehög och ska mer ses som en högriskplacering i paritet med aktier än ett fasträntekonto.

Räntefonder som alternativ till sparande på fasträntekonto

Under normala omständigheter brukar man alltid ange sparande i räntefonder som ett alternativ till att spara pengar på vanliga sparkonto. I skrivande stund, våren 2017, är det nästan tvärtom. I dag är snarare flera sparkonto bättre än fonderna med lägst risk, de så kallade penningmarknadsfonderna. Min favorit bland penningmarknadsfonderna är:

 • Swedbank Robur Penningmarknadsfond

Det är nämligen en räntefond helt utan avgift och därmed ett bra alternativ om man vill parkera sin pengar i sin fondportfölj. Det bör dock noteras att spara pengar i en räntefond i ett investeringssparkonto inte är optimalt. Jag burkar normalt säga att brytpunkten för när ett ISK eller en kapitalförsäkring är lönsam är vid 3 procent. De flesta räntefonder har idag en lägre sparränta än så.

Om du kan tänka dig en något högre risk så kan jag rekommendera:

 • Spiltan Räntefond Sverige

Det är en blandräntefond som lånar ut dina pengar både till den svenska staten och företag på kort sikt. Det gör att den har haft en ränta på ungefär 2 till 4 procent vilket i dagsläget får anses vara bra för räntefonder. Förra året blev den utnämnd till Sveriges bästa räntefond av flera aktörer. Den har dock ingen insättningsgaranti och den har en avgift på 0,10 procent.

Sammanfattning: så här gör jag själv

Jag hoppas att du gillar den här sammanställningen av sparkonto med den bästa räntan. Tyvärr är där inget klockrent svar såsom ”välj alltid det här sparkontot”. Jag själv resonerar som följande:

 • Min löpande ekonomi sker från ett sparkonto på Swedbank med 0 procent ränta
 • En del av mitt buffertsparande har jag på Avanza med 0,5 procent sparränta
 • En del av mitt lågrisk sparande har från tid till annan legat hos Akelius
 • Ibland gör jag extra insättningar på mitt Preem-kort eftersom räkningen ändå ska betalas

Precis som jag skriver i inledningen, du behöver i dagsläget inte har någon bra sparränta på ditt sparkonto. Du är i gott sällskap, jag tror jag har sett att vi svenska har ofattbara 1 670 miljarder kronor på konto med noll procent ränta. Mitt råd till dig är – fokusera snarare på det som gör störst skillnad för dig och din ekonomi snarare än att lägga för mycket tid på att hitta sparkontot med den bästa räntan.

Nyhetsbrev med uppdateringar om bl.a. bästa sparräntan

Du kan prenumerera på mitt månatliga nyhetsbrev för att få framtida uppdateringar om den bästa sparräntan och andra tips för din privatekonomi. Det är naturligtvis gratis och mer än 22 000 personer gör det redan idag.
[mc_newsletter_form]

Relaterade artiklar och uppdateringshistorik

Uppdateringar av sparkonto med den bästa sparräntan

 • 170413
  • Lade till Santander Spar+ på tips av JDMS och Sven.
  • Förtydligade risken med 4Spar m.fl. Tack Ingvar.
  • Tog bort att Akelius Spar gav förtur då det var fel. Tack Ivar och Samtriesit.
  • Lade till SBAB på tips av Sven
  • Svarade på kommentarer om bl.a. Collector Bank, Landshypotek m.fl.

DisclaimerIngen ersättning har utgått för skrivandet av den här artikeln. Eftersom en sådan här artikel tar nästan 12 timmar att researcha, skriva, sammanställa och kontrollera (177 st revisioner) kommer jag sannolikt ta kontakt med ovanstående för att göra något slags affiliate-samarbete. Därav länkarna även om de inte ger någon ersättning i dagsläget. Ersättningen kommer dock aldrig påverka prioritetsordningen. Läs mer i min annonspolicy.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök