Bästa sparräntan per sparkonto | Topplistan som hjälper dig välja rätt!
Sök:

Bästa sparräntan | Topplista med de bästa sparkontona

RikaTillsammans #67 - Sammanställning av de bästa sparkontona och våra perspektiv på sparkonto

I dagens avsnitt har vi sammanställt en topplista med den bästa sparräntan just nu per bindningsperiod. Vi resonerar kring att spara pengar på sparkonto med och utan sparränta. Vi undersöker alternativen med korta räntefonder samtidigt som vi diskuterar kring insättningsgarantins vara eller icke-vara. Slutligen får du även ett alternativ till det bästa sparkontot i form av Claes Hembergs räntetrippel.

Vår tanke med det här avsnittet, om den bästa sparräntan 2018, är att runda av temat kring kortsiktigt sparande. Vi har i några av de senaste avsnitten pratat om ”Fyra-hinkar-principen”, ”Buffert och oförutsedda utgifter” samt ”Räntefonder”. Sparkonto är för oss den sista pusselbiten som svarar på frågorna:

 • Var kan jag spara pengar på kort sikt?
 • Vilket är det bästa sparkontot för min buffert?
 • Var kan jag spara pengar till exempelvis semester, kontantinsats etc?

Den här artikeln ger dig en sammanställning av det bästa sparkontot med den bästa sparräntan per olika bindningsperioder. Vi hoppas att du gillar avsnittet och om vi har missat något – kommentera gärna så kan det komma alla till gagn!

Artikeln är uppdaterad per 18 september 2018.

Tack för den här veckan!
Jan och Caroline

Sammanfattning och artikelns viktigaste punkter

Precis som vanligt kommer här en sammanfattning av de viktigaste punkterna i artikeln. 

Gör du rätt sak eller gör du saken rätt?
En av de viktigaste frågorna att ställa sig i alla sammanhang, även nu. Att inte ha sparpengar på ett 0-räntekonto är en hygienfaktor, men att lägga massor av tid på att leta efter ett konto som har 0.1 % högre ränta ger bara 100 kronors skillnad innan skatt på 100 000 kr. Det finns saker som gör större skillnad i din ekonomi om du lägger tid på. Således; gör inte fel sak på rätt sätt.
Bästa sparräntan med insättningsgaranti per period
På civilingenjörsutbildningen tjatade de på oss att alltid ha en känsla för vad som är rimligt. Rimlig sparränta per period idagsläget (september 2018) är: 0 mån: ca 0.7 procent, 6 mån: ca 0.9 procent, 12 mån: ca 1.2 procent och 24 mån: ca 1.6 procent.
Bästa sparkonto med den bästa sparräntan finns hos Collector Bank, Qliro och Erik Penser
De tre sammanvägda vinnarna utifrån flera faktorer är sparkontona hos de tre ovan nämnda aktörerna. De ger bra räntor till bra villkor i alla intervallen från rörlig till bunden ränta 3 – 36 månader.
Korta räntefonder är ett alternativ till spara pengar på sparkonto
Om du avser att spara pengar längre än 12 månader är korta räntefonder ett rimligt alternativ. I artikeln utgår vi från Claes Hembergs räntettrippel med Spiltan Räntefond Sverige, IKC Avkastningsfond och Carnegie Corporate A.
Bindningstid kan motiveras enligt buffert-resonemanget i #63
Tidigare har jag varit kritisk till att binda pengar på sparkonto, men utifrån resonemanget i avsnitt 63 om buffert och pengar oförutsedda utgifter har jag omvärderat resonemanget.

Om du har frågor eller funderingar, skriv dem gärna i kommentarerna. 

Avsnitt #67 om sparkonto med bäst sparränta som podd eller på Youtube 

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare (iTunesAcast eller SoundCloud) eller titta på den tillhörande videon via Youtube.

Nedan följer en grov innehållsförteckning som stämmer med videon, men kan diffa lite mot poddavsnittet på grund av klippningen. 

 • 00:01:13 – Dagens avsnitt om sparkonto med bäst sparränta
 • 00:02:23 – Sammanfattning och viktigaste punkterna 
 • 00:05:13 – Hur ska jag spara mina pengar? / Vanliga scenario för att sparkontot
 • 00:12:14 – Tänk om bästa sparräntan inte spelar någon roll?
 • 00:14:00 – Amortering eller spara pengar på sparkonto?
 • 00:19:25 – Insättningsgaranti på sparkonto eller ej?
 • 00:30:50 – Bäst sparkonto med rörlig ränta
 • 00:34:25 – Bästa sparräntan på tre till sex månader
 • 00:35:43 – Bästa sparräntan på 12 månader
 • 00:36:34 – Bäst sparränta på 12 – 36 månader
 • 00:41:00 – Sammanvägda vinnare – bästa sparkonto med bäst sparränta
 • 00:41:47 – Alternativ utan insättningsgaranti
 • 00:47:06 – Räntefonder som alternativ till sparkonto
 • 00:51:16 – Claes Hembergs räntetrippel
 • 00:53:10 – Konkreta tips som du kan agera på

Glöm inte bort att prenumerera om du vill ha notis om framtida avsnitt direkt när de släpps. 

Disclaimer för tydlighetens skull

Sammanställningen är inte heltäckande utan vi har utgått från en samlad bedömning av den bästa sparräntan i kombination med minsta insättning, insättningsgaranti, antal insättningar och övriga villkor. Du kan se vilka sparkonton som var med och tävlade i mitt research-underlag som finns här. Jag kan även rekommendera Compricers sammanställning.

Efter att vi gjort sammanställningen tog vi kontakt med Qliro och Collector Bank för att höra om de kunde tänka sig sponsra avsnittet. Jag vill vara noga med att det gjordes i efterhand när listan var klar. Därför får du gärna använda vår sponsrade länk (annonslänk) om du väljer att öppna konto på Collector för dina sparpengar. Även om de övriga länkarna är uppmärkta som annonslänkar så är de faktiskt inte det, utan det är en lösning för att kunna mäta antal klick. 

Var ska jag placera mina pengar?

För dig som följer bloggen är det ingen nyhet om att jag brukar tjata om följande tumregler: 

Investera bara 10 procent av ditt kapital i aktier per år som du kan låta pengarna arbeta i fred.

Tumregel för hur mycket aktieplaceringar man bör ha i förhållande till sparhorisont

Ovanstående tumregel anger implicit att resterande pengar bör placeras med en lägre risk än i aktiemarknaden. De alternativen man har då är räntefonder och/eller sparkonto. Den andra tumregeln är: 

Alla pengar som ska användas inom 0 – 12 månader bör placeras på sparkonto och 1 till 5 år i räntefonder.

Tumregel för sparkonto vs räntefonder

Motiveringen till alla tumreglerna är att tiden minskar risken och ökar sannolikheten för en positiv avkastning. Att ha pengar långsiktig på sparkonto är en garanterad förlust på grund av inflationen. Inflationen urholkar nämligen värdet på pengarna. Det pratade vi en hel del om i avsnitt #57 med Claudia Concha Galli.

Typiska tillfällen då det är bra att spara pengar på sparkonto med sparränta

Det finns en hel del tillfällen då sparkonto (även med minimal sparränta) är det bästa alternativet för dina pengar. De vanligaste tillfällena är bl.a. sparande till: 

 • en kontantinsats till ett nytt boende
 • buffert och oförutsedda utgifter
 • kommande skatteinbetalning
 • annat målsparande – t.ex. semester, bil, båt eller liknande

Det vill säga saker där du ska använda pengarna inom en överskådlig framtid. Min tanke är framförallt att man inte vill riskera pengarna.

Jag tror de flesta skulle uppleva det oerhört trist om man hade pengar sparade till en kontantinsats, går på visning och sedan faller börsen och utplånar halva värdet. Det är nämligen något som aldrig kommer att hända på ett sparkonto – särskilt inte om det har insättningsgaranti. 

Sparkonto med insättningsgaranti eller inte?

Först och främst – jag rekommenderar alltid att ha sina sparpengar på ett sparkonto med insättningsgaranti och sparränta. Med det sagt så har jag ett tudelat förhållningssätt till insättningsgarantin. 

Insättningsgarantin är nämligen som en försäkring. Staten skyddar via Riksgälden dina pengar i händelse av att banken bakom sparkontot går i konkurs. Alla sparkonton omfattas inte automatiskt av insättningsgarantin. Om ett konto omfattas av garantin eller ej kan man kontrollera via Riksgäldens hemsida: 

Skyddet gäller upp till 950 000 kr per institut (ej per konto). Man kan ha konton hos flera olika institut och på det sättet skydda en större summa pengar. Men har man den summan pengar bör man investera dem enligt mig. En parentes är att Norge har 2 000 000 NOK, så sätter du pengarna hos en norsk bank (t.ex. Bank Norwegian) gäller ett högre belopp. 

Insättningsgarantin är bara en överenskommelse – inte en naturlag

Anledningen till mitt tudelade förhållande är att insättningsgarantin är ingen naturlag. Eftersom det inte är en naturlag är det en politisk överenskommelse och en sådan kan förändras. Det såg vi exempel på under finanskrisen då man ville avskaffa insättningsgarantin på Cypern (läs mer i t.ex. SVTs rapportering). 

För mig placerade det då insättningsgarantin i samma härad som vanliga försäkringar. De fungerar bra i normala fall, men om det skiter sig kungligt (t.ex. finanskris då flera institut går i konkurs samtidigt) då bör man inte ha tilltro till att man är skyddad av insättningsgarantin. 

Sammantaget – välj alltid ett sparkonto med insättningsgaranti men lägg inte alltför mycket tilltro till den. Undvik konton utan insättningsgaranti eftersom dessa ofta – trots marknadsföringen – är alternativ med väldigt hög risk. Många gånger är risken på samma nivå med aktier där du kan förlora stora delar av beloppet. Dessa kan ha sin plats i ett sparande, men då är det mer i t.ex. den aktiva hinken enligt fyra-hinkar-principen och inte i den första. 

Tänk om den bästa sparräntan inte spelar någon roll?

Min mentor Claes-Erik brukade alltid traggla följande två frågor med mig när jag jobbade som managementkonsult:

Gör du rätt sak? Eller gör du saken rätt?

Claes-Erik N. 

Det finns nämligen väldigt många tillfällen då vi sitter och gör saker på rätt sätt, men inte ställer oss frågan; borde jag göra det här överhuvudtaget? Det vill säga är det rätt sak att göra? 

Särskilt när det gäller sparkonto är det en befogad fråga. Att lägga mängder av tid på sparkonto är nämligen sällan en bra investering i förhållande till vad man får ut. Jag anser att man inte bör spara pengar på ett sparkonto utan sparränta. Det är lite av en hygienfaktor att i dagsläget faktiskt ha sparränta på sitt konto. 

Men, därutöver om man har 0.1 procent högre eller lägre sparränta har inte en jättestor påverkan. 0.1 procent på 100 000 kr, som är mycket sparade pengar, är nämligen bara 100 kr innan skatt. Det gör således ingen bamseskillnad i ekonomin. 

Då kan det många gånger vara bättre att lägga fokus på t.ex. att förhandla om bolåneräntor, amortera eller se över sitt pensionssparande. 

Amortering som alternativ till att spara pengar på konto med sparränta

Att amortera är verkligen ett jättebra alternativ till att spara pengar på ett sparkonto. Man kan nämligen tänka på amortering som ett slags sparande med en garanterad avkastning på samma nivån du har din låneränta på. 

Det vill säga att om du har ett banklån på t.ex. 1.3 procent så betyder en amortering på 10 000 kr att du nästa år inte behöver betala 130 kr i ränta. Eftersom man väldigt sällan får en sparränta på samma nivå som man får en låneränta är det ofta mer fördelaktigt att amortera än spara pengar. Därav följande påstående:

Ha inte pengar på sparkonto (eller i korta räntefonder) samtidigt som du har lån.

Jonas Lindmark, Morningstar

Ett litet tips! När det gäller att förhandla om bolån så kan det ibland vara värt att lösa gamla bundna lån för att få ett nytt med lägre ränta. Förr var det nämligen väldigt dyrt att lösa upp bundna lån då bankerna kunde ta betalt för faktiskt kostnad och utebliven vinst. Sedan 2014 får de bara ta betalt för den kostnad som de har. Du kan alltid fråga banken vad denna är och räkna på om det lönar sig att lösa det eller ej. 

Bästa sparräntan för sparkonto utan bindningstid

Konsensus på marknaden, i september 2018, är att den sparränta du kan få på ett sparkonto utan en bindningsperiod och med insättningsgaranti är ca 0.7 procent. De bästa sparkontona är enligt oss:

Tabell 1. Bästa sparkonto med den bästa sparräntan utan bindningstid

BindningstidMinsta beloppSparränta
Collector (annonslänk), Qliro (annonslänk), Svea Ekonomi (annonslänk) m.fl.Fria uttag0 – 500 kr0,75 %
Avanza Sparkonto+ Resursbank (annonslänk)Fria uttag0 kr0,65 %
(*) Santander Mitt Spar+ (annonslänk), Nordax Bank (annonslänk)31 dagar100 000 kr0,85 %

Det finns flera alternativ till den här listan som jag inte har tagit med på grund av olika anledningar. T.ex. har SupremeCard ett sparkonto med fria uttag och en ränta på 0.90 %, men då krävs att man har deras kreditkort med årsavgift på 295 kr. För att se vilka sparkonto jag har undersökt se research-underlaget här

Den part som jag har mina egna pengar hos för tillfället är Avanza via deras samarbete med Resursbank. Jag har tidigare rekommenderar Avanza Nordax, om du har dem rekommenderar jag byte.

Santander och Nordax förtjänar ett omnämnande i den här kategorin då de har högst ränta på 0,85 procent. De har två villkor som gör det svårt att utse dem till sammanvägd vinnare. Det är deras krav på minsta insättning om 100 000 kr vilket medför att det lämpar sig nästan bara för sparande till kontantinsats. Det andra är att det tar ca 1 månad att få ut pengarna. Om dessa två villkor är ok så är det ett väldigt bra alternativ.

Bästa sparräntan för sparkonto med bindningstid på 3 – 6 månader

Om man vet att man inte behöver pengar på tre till sex månader så kan man få en något högre ränta om 0.8 till 1.0 procent. Nedan följer de sammanvägda vinnarna i form av sparkonto med bäst sparränta:

Tabell 2. Bästa sparkonto med den bäst sparränta med 3 – 6 månaders bindningstid

BindningstidMinsta beloppSparränta
Collector (annonslänk)3 mån10 000 kr0,80 %
Collector (annonslänk)6 mån10 000 kr1,00 %
Erik Penser (annonslänk)6 mån25 000 kr0,95 %

Enligt mig har Collector det bästa erbjudandet för oss som vill spara pengar i den här kategorin. Det enda problemet är att de har en lägsta gräns för insättning om 10 000 kr. Erik Penser är en annan aktör i den här kategorin där de ger 0.95 procent – dock mot en ännu högre insättningsgräns om 25 000 kr.

Bäst sparräntan med bindningstid på 12 månader

Om man kan låta pengarna vara över en ett års period så kan man få en ränta på 1.0 till 1.2 procent.

Tabell 3. Bästa sparräntan per sparkonto med 12 månaders bindningstid

BindningstidMinsta beloppSparränta
Collector (annonslänk)12 mån10 000 kr1,30 %
Qliro (annonslänk)12 mån0 kr1,20 %
BigBank (annonslänk)12 mån10 000 kr1,10 %

Precis som i de tidigare exemplen har Collector och Qliro det bästa erbjudandet. Här tillkommer den estniska banken BigBank som faktiskt har bra, men inte bäst, erbjudanden i alla tidsperioder. Här sticker Qliro ut genom att de inte har någon minsta insättning enligt sin kundtjänst. 

Jag rekommenderar också att titta på villkoren för att ta ut sina pengar i förtid. Många av bankerna tillåter nämligen ett förtida uttag mot att man blir av med räntan. Dock finns det undantag där bankerna inte tillåter det alls eller tar straffavgifter på uppemot två procent. 

Bästa sparräntan på längre tidsperioder än ett år 

Tittar man på långa tidsperioder om 24 – 36 månader så är det Erik Penser och Big Bank som har bäst erbjudande:

Tabell 4. Bäst sparkonto med bäst sparränta på 24 och 36 månaders sikt.

BindningstidMinsta beloppSparränta
Big Bank (annonslänk)36 månader10 000 kr1,70 %
Erik Penser (annonslänk)36 månader25 000 kr1,70 %
Erik Penser (annonslänk)24 månader25 000 kr1,60 %

När det gäller tidsperioder bortom 12 månader anser jag att man bör överväga korta räntefonder. Särskilt när alla alternativen ovan kräver en minsta insättning om 10 000 – 25 000 kr. 

Sammanvägda vinnare med den bästa sparräntan

Väger man samman alla faktorer och erbjudande i de olika bindningsperioderna: 

Tabell 5. Bankerna med sammanvägt bäst erbjudande för sparkonto med en hög sparränta

Minsta insättning0 mån3 mån6 mån12 mån24 mån
Qliro (annonslänk)0 kr0.7 %1.2 %
Collector (annonslänk)10 000 kr0,7 %0,8 %1,0 %1,2 %
Erik Penser (annonslänk)25 000 kr0,8 %0,95 %1,05 %1,60 %

Det är inte så mycket mer att säga om ovan än att det står till en ganska intressant kontrast mot Avanza och Nordnet. Jag brukar rekommendera dessa i alla sammanhang – förutom när det gäller just sparkonto. Så här ser nämligen motsvarigheten ut: 

Tabell 6. Jämförelse av sparränta med storbankerna samt Nordnet och Avanza. 

Minsta insättning0 mån3 mån6 mån12 mån24 mån
Storbanker0 kr0 %
Nordnet (annonslänk)0 kr0 %
Avanza (annonslänk)0 kr0,65 %0,35 % (!)0,4 % (!)0,8 %0,9 %

Jag tycker det är synd, särskilt då många av oss har majoriteten av våra pengar hos dem. Det enda undantaget är Avanzas sparkonto i samarbete med Resursbank som i dagsläget ger 0,65 procent. Däremot blir det väldigt konstigt när bindningsperioder om 3 och 6 månader ger en lägre rörlig ränta än det obundna förslaget.

”Sparkonto” utan insättningsgaranti

Om man börjar googla och leta efter sparkonto är det svårt att förr eller senare inte stöta på erbjudanden om sparkonto med sparränta om 4 – 10 procent. Det är lätt att bli lockad, särskilt när vi ovan pratar om 0,7 procent som bra. 

Problemet som jag ser det är dock att det knappt är sparkonto i ordets rätta bemärkelse. Många av de företagen som erbjuder dessa ”sparkonto” gör det i utbyte mot att de själva får använda pengarna i sin egen löpande verksamhet. T.ex. skriver 4Spar uttryckligen på sin hemsida att pengarna används till företagets fortsatta expansion. 

I min värld så förvandlas plötsligt sparkontot till en företagsobligation med en ganska hög risk. För då behöver jag ha kompetens att bedöma hur stor sannolikheten är för att företaget och dess ledning kommer att lyckas med sin expansion. Något som är bland det svåraste man kan göra i ett bolag. 

Det innebär också att om de inte lyckas (fler företag misslyckas än lyckas) och de hamnar på obestånd som innebär att de inte kan betala sina räkningar. Då blir du av med räntan och även i värsta fall det insatta kapitalet. 

Jag säger inte att man ska undvika dessa typer av investeringar helt och hållet. Jag anser snarare att man bör vara väldigt medveten om vad man gör och vilken risk man tar. För mig hamnar ett 4Spar, UpplandSpar eller motsvarande företag i den aktiva hinken snarare än i bufferthinken. 

Undantaget som bekräftar regeln – Akelius Spar

Det enda undantaget som jag kan komma på när det gäller att sätta pengar på sparkonto utan insättningsgaranti är Akelius Spar. Det är samma Akelius som äger fastigheter runt om i landet. De har under tiotals år använt sina sparkonto för att finansiera köp och renovering av fastigheter. 

Eftersom de äger mer än 30 000 fastigheter och hyreslägenheter i Sverige kan man anse att det är en koncern med hanterbar risk. I alla fall i dagsläget. Det är också anledningen till att deras sparkonto erbjuder en relativt låg ränta, särskilt i jämförelse med andra alternativ utan insättningsgaranti. 

Tabell 7. Sparkonto med sparränta, olika bindningsperioder och utan insättningsgaranti.

BindningstidBeloppSparränta
Akelius0 mån0 – 50 000 kr1,50 %
Akelius36 månader0 – 50 000 kr4,00 %
4Spar, Upplands Spar etc0 – 36 månader0 – 50 000 kr6,60 – 10.00 %

Som sagt, jag skulle varna och avråda från de sista alternativen. Även Akelius skulle jag vara försiktig med utifrån tidigare rekommendationer.

Spara pengar i räntefonder som alternativ till sparkonto

När du ska spara pengar längre än 12 månader brukar räntefonder kunna vara ett bra alternativ. Särskilt de korta räntefonderna då de inte är lika känsliga som de långa. Om du inte har läst avsnittet om räntefonder, så rekommenderar jag det varmt. 

Följande räntefonder fungerar som bra alternativ till sparkonto: 

8. Lista med räntefonder som kan fungera som ett alternativ till sparkonto med sparränta.
 Risk (KIID)Förväntad avkastningAvgift
Spiltan Räntefond Sverige1 av 71.0 – 1.5 %0.23 %
IKC Avkastningsfond2 av 71.5 – 2.5 %0.85 %
SPP Grön Obligationsfond2 av 70.5 – 1.5 %0.34 %
Carnegie Corporate Bond2 av 72.0 – 3.0 %1.26 %

Det bör noteras att räntefonderna till skillnad från de förut nämnda sparkontona med högst ränta och insättningsgaranti bär med sig en risk. Räntefonderna kan sjunka i värde vilket inte pengar på ett sparkonto kommer göra. Å andra sidan medför räntefonderna en möjlighet till en högre avkastning utan inlåsningseffekter. 

I listan ovan har jag tagit med mina två favoriträntefonder i form av Spiltan Räntefond Sverige och IKC Avkastningsfond. Jag har även kompletterat med en grön obligationsfond och Carnegies företagsobligationsfond från förra avsnittet. 

Claes Hembergs räntetrippel

Det roliga är att att Claes Hemberg (han med hängslena som förr var på Avanza) har använt exakt de här fonderna för att ta fram sin årliga räntetrippel. Den består av en bas, en motor och en turbo.

Basen, eller ankaret som han kallar det, är Spiltan Räntefond Sverige. Motorn är IKC Avkastningsfond och slutligen står Carnegie-fonden för turbon. På ett års sikt är tanken där fonderna fördelas 50-30-20 ska ge en avkastning om ungefär 1.5 – 3.0 procents avkastning. 

Ett alternativ i räntetrippeln skulle kunna vara Spiltan Högräntefond. Den ingår inte i Hembergs räntetrippel, men är väl värd att ta en kik på. 

Slutord och reflektion

Även om räntan på sparkonto idag är obefintlig bör man sträva efter att åtminstone inte ha noll på det. Det enda som kontot där en nollränta kan vara motiverad är ett löne- eller transaktionskonto där banken inte erbjuder något alternativ. 

Jag själv bytte under veckan från Avanza Nordax som jag haft ett tag till Avanza Resursbank. Det nästan dubblade sparräntan från 0.35 till 0.65 vilket låter bra. Men i absoluta pengar rörde det sig om typ 300 kr på årsbasis. Det är en marginell skillnad. 

Särskilt marginell blir den eftersom jag tror att många av spenderar mer pengar än så på slarviga köp på månadsbasis. Det är därför jag i sammanhanget betonar att fundera på frågan: ”Gör du rätt sak eller gör du saken rätt?” så att man inte fokuserar fel. 

Att binda eller inte binda sparräntan, det är frågan…

Min andra reflektion är att jag idag är betydligt mer öppen att binda pengarna – särskilt i buffertsparandet – med tanke på resonemanget i avsnitt #63 om buffertsparande om att en olycka inte inträffar varje år. 

Samtidigt leder det resonemanget till att man kan överväga räntefonder i form av räntetrippeln också – även om man kan riskera en nedgång i värde. Jag tycker att med en tidshorisont på 12 månader eller mer, så är det motiverat. 

Konkreta tips som du kan göra

Veckans konkreta tips för att ta din privatekonomi och sparande till nästa nivå, blir således: 

 • Se över var du har dina spar- och buffertpengar idag. 
 • Överväg byte till något av förslagen ovan utifrån dina krav
 • Överväg amortering som alternativ till spar- och buffertkonto
 • Överväg räntetrippeln som alternativ till sparkontot

Slutligen rekommenderar jag även att läsa de olika relaterade artiklarna nedan. Särskilt de om buffert, räntefonder och fyra-hinkar-principen.

Relaterade artiklar

Om du gillade den här artikeln så gillar du nog även följande relaterade artiklar

Låt oss hjälpas åt i kommentarerna!

Det finns hur många sparkonton som helst, så det är mycket sannolikt att jag har missat något. Låt oss därför hjälpas åt att komplettera i kommentarerna. Svara gärna på någon av, eller båda, frågorna: 

 • Vilket sparkonto använder du själv?
 • Har vi missat något sparkonto med hög sparränta som förtjänar att nämnas?

Tack än en gång för den här veckan och hoppas att vi ses nästa söndag!


Den här artikeln publicerades 2018-09-16 klockan 18:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Rikatillsammans-podden, Tips för din privatekonomi, Vardagsekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

50 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej. Jag undrar också (som Seglaren frågade) vilka sparkonto ni idag rekomenderar 2020? Har i er blogg hittat rekommendationer som Nordnet och i detta avsnittet Qliro, Collector osv. Då Nordnet verkar har 0%ränta så kanske Qliro är bättre?
  Tack på förhand

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Soffan
 2. Vit pil

  Hej Jan,

  Står lite i valet och kvalet (våren 2020) i vad man ska välja för sparkonto. Öppnade nyligt ett konto i en nischbank (med ett i mina öron gansks oseriöst/icke särskilt förtroendeingivande namn) med 1% ränta och fria uttag (med kruxet, visade det sig, att man var tvungen att anmäla ett uttagskonto och att man annars fick betala 75kr vid varje transaktion, vilket jag inte kunde hitta någon info om innan jag öppnade kontot). Pga det i mina öron oseriösa/suspekta namnet på banken och att det känns som att jag blev lurad iom att jag inte väntade mig att behöva betala 75kr/transaktion (alternativt anmäla ett uttagskonto genom att göra faktiskt (fysiskt) pappersarbete) så blev jag lite putt och sugen på att hitta något som känns mer ”säkert”. Tittar därför på de sparkonto-möjligheter som erbjuds genom Avanza iom att jag ju då tänker att det ju på sätt och vis blir att Avanza har gjort en granskning av de banker de samarbetar med. Tror att någon Avanza genom sin samarbetspartner erbjuder en sparränta på typ 0,7%. Båda bankerna har insättningsgaranti dock med olika stater som garant.

  Min frågor blir därför: Vilka sparkonton är bäst just nu (2020) och hur mycket ska man bry sig om att namnet på banken låter oseriöst (och att man upplever att man inte blev informerad om dolda uttagsavgifter)? Ligger det något i att det är säkrare att välja en bank genom Avanza, eller är det bara en schimär? 1% är ju mer än 0,7%!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Seglaren
 3. Vit pil

  Hej! Tack för en bra artikel.
  Jag är ganska ny på det här med sparande och har en fråga. När det står tillexempel 0,75% ränta, betyder det att jag får en 0,75% ökning på mina pengar varje månad? Stämmer det?

  Angående ”Bästa sparräntan för sparkonto utan bindningstid”, är det någonting som har förändrats i denna lista tills nu två år senare efter att artikeln skrevs, eller rekommenderas fortfarande collector/qliro/erik penser?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Emilio
 4. Vit pil

  Hej! Någon som använder Nordiska, Qliro eller Nordax sparkonton för exempelvis buffertsparande? De verkar ha räntor på 0,95 respektive 0,90 samt 0,85 procent. Det låter ju ganska bra om man inte har planerat att binda sig, då kan det ju bli högre siffror. Tips om för- och nackdelar vore spännande!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johanna Mörtberg
 5. Vit pil

  Hej Jan!
  Vet du vilket/vilka sparkonton som använder räntemetoden dag-för-dag-ränta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nichlas
  1. Vit pil

   Tyvärr, inte på rak arm.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Tack för en givande artikel.
  Jag undrar vilka av de sparkonton ni rekommenderar som man kan vara två kontoinnehavare på? Jag och min sambo vill starta ett gemensamt sparande där vi lägger in lika mycket pengar varje månad inför kommande köks-och badrumsrenovering och vill gärna ha lite ränta på vårt sparande. Vi kommer inte ta ut pengarna förrän om 1-2 år men vill fylla på sparkontot vid varje lön vilket gör att vi måste ha fria insättningar.

  Utöver gemensamt sparkonto skall vi också skaffa ett gemensamt konto (med varsitt kort) för löpande utgifter (mat, bensin, räkningar, underhåll på huset etc.). Vi vill ha ett konto där vi kan få bra översikt över hur mycket vi lägger på varje post så vi kan ha koll på hur mycket pengar som går åt till exempel till matkostnader. Jag har kollat efter både debetkort och kreditkort. Givetvis beror det på vilken livstil man har hur bra det specifika kreditkortet är för en. Men jag har efter att surfat runt några timmar hittat de tre kreditkorten jag tycker verkar bäst. OKQ8 Visa kreditkort, PREEM Mastercard kreditkort och Remember Flex. Revolut-betalkort verkar det inte som man kan vara två kontoinnehavare på ett kort. Är det någon som har någon synpunkt kring dessa kort eller kanske kan rekommendera ett annat kort för löpande gemensamma kostnader? Viktigast är att vi får bonus/rabatt på våra löpande kostnader och det är mindre viktigt för oss att minimera kostnader utomlands (valutapåväxlingspåslag, kontantuttagsavgift).

  Stort tack för svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Linda
 7. Vit pil

  Santander consumer bank har nu ett sparkonto mitt spar + som ger 1,1% och mitt spar 0,9%.

  I mina öron låter detta bra. Är det här en pålitlig bank? De täcks av norsk insättningsgaranti. Är det någon skillnad på den och den svenska?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rebecca
 8. Vit pil

  Intressant artikel!

  Jag har 94.000 kr i bankskuld sen gammalt med 4,8% ränta.

  Min plan är att om jag utöver den tvingande amorteringen varje månad investerar överskott och får högre ränta så är det bättre än att amortera av på lånet. Däremot sparar jag till en buffert varje månad tills den är på 50.000 kr innan jag investerar ännu mer pengar. Jag lägger undan 2000 kr varje månad till buffert.

  Av denna artikel att döma vore det bättre att amortera av mitt lån till banken innan jag sparar till min buffert.
  Har jag tolkat det rätt?
  Kanske vore bättre att göra så. Samtidigt har jag då ingen buffert en tid om jag amorterar istället.
  Tar gärna emot input.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Hed
  1. Vit pil

   Att amortera på ett lån med 4.8 % är som att ha en ”garanterad avkastning” på 4.8 % vilket verkligen inte är fy skam. Ett klassiskt råd brukar vara att amortera 2/3 av det man sparar och lägga 1/3 av det man sparar i buffert.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej på er alla!

  Vid inloggning på Collector idag aviserar de om räntehöjning för inlåsning på 6 mån och uppåt, citat:

  ”Räntehöjning: Fr.o.m. den 10/10 höjs räntan på Collector 6-mån sparkonto till 1,10 %, Collector 1-årigt sparkonto till 1,30 % och Collector 2-årigt sparkonto till 1,50 %”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle Wibeck
  1. Vit pil

   ”inlåning” skulle det stå förstås :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Kalle Wibeck
 10. Vit pil

  John! När du rekommenderar räntefonder i stället för sparkonto har du med skatten för schablonintäkt på fondandelar då?

  Skatteverkets information
  Schablonintäkten beräknas till 0,4 % av värdet av fondandelarna vid ingången av kalenderåret. Reglerna gäller för såväl fysiska som juridiska personer.

  Det skulle även vara toppen om du kan ta upp hur du räknar för att mena att det är bättre med ISK and findkonto för räntefonder.

  https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/sjalvservice/svarpavanligafragor/deklaration/foretagdeklarationsskyldighetfaq/schablonintaktpafondandelarvadardet.5.133ff59513d6f9ee2eb1d7c.html

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hasse
 11. Vit pil

  Lite sent kanske, men vad händer med fonder och aktier som man äger i det fall att banken som man har ISK kontot på skulle komma på obestånd? Insättningsgarantin gäller ju bara kapital och ränta, dvs likvida medel. Och dessa finns ju tillgängliga på konton för banken att använda. Men värdepapper, har de en annan status? De har ju inte banken tillgängliga på samma sätt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Glöckner
 12. Vit pil

  Tack för en mycket bra podd!

  Du nämner Spiltan Högräntefond som alternativ till Räntetrippeln, tänker du helt ersätta den eller ha den som en del bland de andra tre? Kan det då vara aktuellt med ISK?

  Mvh Ulrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ulrik Malmberg
 13. Vit pil

  Hej
  Jag använder avanza sparkonto + collector .
  0,65 i ränta nu .
  Efter du lärt mig om inflation , det hade jag aldrig tänkt på att dom förlorar värde på ett sparkonto utan ränta, man tror ju att där är dom trygga och att man ska va lojal mot sin bank, speciellt när man bor i en liten stad med bara en bank på orten

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus Johansson
 14. Vit pil

  Hej Jan och Caroline,

  Väldigt bra podd. Jag öppnade sparkonto hos Avanza då jag inte ville ha för mycket likvida medel liggande på mitt ISK-konto. Jag valde att öppna sparkonto+ Collector och fick just i veckan veta att de höjer räntan till 0,65. Därmed tycker jag att den platsar i top tre för sparkonton utan bindningstid och fria uttag. Trevlig helg.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin H
 15. Vit pil

  Jag är helt obelånad och skulle vilja utnyttja det låga låneränteläget och ta ett lån på ca 4 000 000 med min villa som säkerhet, till max 50% av min villas värde. Om jag binder räntan på både lånet och sparkontot till 3 år så ser de ut som om jag kan få ut ca 0,25% i vinst. Till detta kommer skatteavdraget på lånet. Har jag förstått detta rätt eller glömmer jag någon faktor? Tips på bank för att helt genomskinligt göra detta lån nästan helt utan risk för mig och banken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredde-Mumsen
 16. Vit pil

  Kontanter på ett sparkonto är bättre än räntefonder t.ex. Norwegian Bank med insättningsgaranti på 2 milj.det är konstigt att J.Bolmesson inte nämner den dolda skatten som finns på räntefonder som finns på ett fond-konto det är årligen 0,4 prc av summan och beskattas 30prc på deklarationen som ,,schablonintäkter,,har man en räntefond i 5 år då det blir ett dyr historia med tanken att en räntefond kan sjunka i värde när räntorna höjs.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 17. Vit pil

  FIck ett mail från Collector där det står att Jan Bolmeson tycker att privatpersoner ska spara 90% av sitt kapital på sparkonto o 10% i aktier. Hur tänker du där Jan?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  O
  1. Vit pil

   Att jag har haft ett samtal med dem om att jag nästa gång vill korrekturläsa alla utskick.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 18. Vit pil

  Jag är kund hos Collector och fick ett mejl därifrån som hänvisar till genomgången av sparkonto på den här bloggen. I mejlet står det att ”Jan Bolmesson tycker att privatpersoner ska spara 90 procent av sitt kapital på sparkonton och tio procent i aktier.” Hur tänkte de där?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  enkel-ekonomi
 19. Vit pil

  Hade cash på Avida & GCC, blev ingen upplupen ränta på den månaden jag hade pengarna där. Bank Norwegian däremot räknar räntan dagligen, dvs du får faktiskt ut räntan oavsett när du tar ut pengarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nissehult Bult
 20. Vit pil

  Bra artikel, men en liten anmärkning bara. I listan över ”Bästa sparräntan för sparkonto utan bindningstid” finns Nordax med, som har ett sparkonto med en ränta på 0,85% och minsta insättningsbelopp 100 000 kr. Så långt stämmer allt bra, men det stämmer dock inte att det tar ca en månad att få ut pengar därifrån. Jag har själv ett sparande i samma konto och gjorde ett uttag därifrån så sent som igår, och jag kan bekräfta att det endast tar upp till en bankdag vid signering med bank-ID. Jag gjorde uttaget på morgonen och hade pengarna på mitt utbetalningskonto i en annan bank senare samma dag.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tim
 21. Vit pil

  vid sparande i räntefonder borde man nämnda avgiften för ISK-kontot väl? Det kanske du gjorde men jag kan inte se det. Det vore bra att räkna på det sammanlagda förväntade vinsten i detta fall. Förväntad avkastning för varje fond viktat efter procent av portföljen, minus fondernas avgifter och ISK-avgift.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jacob
 22. Vit pil

  Jag vill slå ett slag för SBAB. Ja, bara 0,6% ränta, därför syns deras sparkonto aldrig i alla ”bäst ränta just nu”-listor. Men kontot hanteras med bank-ID och gör du uttag på morgonen har du pengarna på eftermiddagen. När jag tittat på nischaktörerna har jag alltid störts av de ofta mycket krångliga uttagsrutinerna. Själv för jag över allt till SBAB varje månad sedan räkningarna är betalda på min ”lönebank”, sedan tar jag ut vid behov. Använder givetvis gratis kreditkort till alla köp och betalar månadsräkningen direkt. Det går dessutom utmärkt att föra över pengar till Nordnet och Avanza från sparkontot på SBAB.

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Christina 55+
 23. Vit pil

  Tack igen för ett mycket bra blog, pod och vlog!

  Som utlandsboende kan jag konstatera att de flesta banker tyvärr inte tillåter en som kund pga. att EU banklagarna skapar för mycket arbete för dem.

  Om det är fler som bor utomlands så kan jag tipsa om att:
  – Avida
  – SVEA spar
  – Hoist
  … tillåter utlandsboende, åtminstone när jag kontrollerade.

  Efter att ha startat konto mha BankId så återkomer de efter ett tag och vill ha mer kundkännedoms information, vidimerad passkopia mm. Åtminstone är man välkommen som kund!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredde B
  1. Vit pil

   Tillägg: Jag konstaterar också med glädje att man även är välkommen hos Collector som utlandsboende så länge man har ett svenskt motkonto. De verkar hantera utlandsboende både inom EU och utanför EU.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredde B
 24. Vit pil

  Hej Jan, jag använder Volvofinans sparkonto som har 0,65 % i sparränta från första kronan.
  Inga avgifter, ingen bindningstid och fria uttag, och med statlig insättningsgarantin.
  Vad var det som gjorde att de inte kom med i listan?

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan
  1. Vit pil

   Skulle gissa att den inte kom med då det fanns flera andra aktörer med samma förutsättningar och samma eller högre ränta :)

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Elin Agorelius
 25. Vit pil

  Avida har den högsta räntan på 0.8%. Rörligt, fria uttag och insättningsgaranti.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Eric
 26. Vit pil

  I avsnittet om räntefonder skriver du att Spiltan Räntefond ger 0,65% ränta och här skriver du 1.0 – 1.5 %. Vad gäller?

  Kan även tipsa om Marginalen Bank som har 0,6% på lönekontot.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 27. Vit pil

  Hej Jan!

  Tack för en bra podd. Du kanske touchade på ämnet men jag tycker du glömde bort ett stort fenomen inom vissa sparkretsar var det gäller räntesparande. Det jag talar om är p2p lending, där privatpersoner kan låna ut pengar till andra privatpersoner. Givetvis är risken relativt stor, men som det ser ut idag, är risken mindre än på aktiemarknaden.
  Aktörer som safeland och lendify växer på rätt bra idag.
  Talar vi tex riskminimerande är kreditförlusterna på P2p ungefär 2-3%. Dessutom har tex lendify ett avtal med lindorff som tar över lånen ifall dem skulle gå i konkurrs. Dem jobbar även med riskspridning på lånen mot många olika låntagare.

  På safeland och lendify kan privatpersoner få mellan 3-8% i avkastning över tid, för en i min mening lite lägre risk än börsen, men högre risk en ett vanligt räntesparande.

  Summerar:
  Har du tid eller möjlighet borde du ta upp p2p lending som ett sätt att räntespara.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tommy
  1. Vit pil

   Ja, jag kommer att ta upp det, men som ett separat avsnitt då jag tänker att det är ett helt annat djur. Har en del egen erfarenhet av det – både bra och dålig (framförallt med Trustbuddy).

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 28. Vit pil

  Tack för ännu ett fantastiskt intressant avsnitt. Men jag tänker börja reagera mot att ni tar upp etiskt sparande i samma avsnitt som dessa räntekonton utan att reflektera över etiken i det. Flera av kontona ger ränta för att företagen lånar ut till kortfristiga privatkundslån. För att vi ska kunna få några procentenheter måste någon i andra ändan betala en rätt saftig ränta. Hur etiskt är det? (Har själv lite pengar på ett av dessa konton och blundar för problemet)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus E
 29. Vit pil

  Jag har Avida. 0.80 % ränta. Fria uttag och insättningsgarantin gäller. 🙂

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Annelie
 30. Vit pil

  Alltså kan vi nominera Caroline till typ årets folkbildare eller något?
  Hennes fantastiska flit och jobb med att kontinuerligt ta ner diskussionen på jorden och kräva tydliga förklaringar när begrepp och förkortningar riskerar att flyga iväg i kombination med Jans outtömmliga fontän av kunskap gör den här podden enastående!

  14+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter
 31. Vit pil

  Ja, Hemberg har fortfarande hängslen. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim
 32. Vit pil

  Har en fundering över ditt alternativ till sparkonto genom räntefonder.
  – Tycker du man ska ha dessa på ett ISK-konto eller på ett VP/Fond-konto?
  – Du nämnde också Spiltan Högräntefond under avsnittet, vad ser du för fördelar och nackdelar med den och varför kommer inte denna med i dina förslag på bra räntefonder?

  Fortsatt tack för avsnitten ni gör!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
  1. Vit pil

   Tack Adam! Se mitt resonemang om VP/ISK-konto i avsnittet om räntefonder. Det är lite olika från år till år, men räknar man på räntetrippeln så skulle jag nog kunna tänka mig ha den i ett ISK.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Tack för svar Jan då jag undrade samma sak som Adam, vilket konto som var lämpligast för räntetrippeln. Tusen tack också för er fantastiska podd och blogg. Vilka stjärnor ni är Caroline och du! Så tacksam över att få ta del av er kunskap 💗

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tina
 33. Vit pil

  Jag tycker du måste fundera på varför du har din sammanfattning. Sammanfattningen kommer för sent i programmet för att innebära att folk slutar lyssna. Den kommer efter er inledning och efter minst 2-3 min. Den håller oftast på för länge och är inte tillräckligt sammanfattad. Oftast bryter Caroline in och vill ha mer information och du säger att det kommer senare vilket tar ytterligare tid.
  Ska du ha en sammanfattning motsvarande ett abstract så bör det vara tidigt helst före musiken, ta det istället för det inklippta kommentaren du har med. Sammanfattningen måste vara mycket kort, 20-30 s. Svårigheten med att skriva abstract är just att sammanfatta 4000 ord ner till 250 ord. Man måste skära mycket. just nu är det för ofokuserat och för pratigt. Spela in den separat efter ni spelat in avsnittet så du vet vad som är viktigast.
  Personligen tycker jag det bara är onödigt. Dom som ändå lyssnar 5-10 min som behövs för att höra din sammanfattning lyssnar säkert på resten ändå. Just nu leder det bara till en konstig upprepning av info som kommer igen senare.

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  arvid
 34. Vit pil

  Två förslag till listan:

  Svea Ekonomi: 0,75 % sparkonto med insättningsgaranti, fria uttag
  Bank Norwegian: 0,70 % sparkonto med norsk insättningsgaranti (2 MSEK), fria uttag

  Med reservation för att jag kan ha missat någon viktigt detalj om villkoren.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Norwegian skriver så här idag:

   Bank Norwegian är medlem av Bankernas Sikringsfond i Norge. Det innebär att alla kunder som har ett sparkonto i Bank Norwegian omfattas av den insättningsgaranti som gäller för norska banker. Idag täcker garantin en insättning på upp till 2 miljoner norska kronor. Som ett resultat av ett EU-direktiv har de norska myndigheterna beslutat att garantibeloppet för utländska kunder i norska banker kommer att vara detsamma som i deras hemland från och med 1 januari 2019. Det innebär att den nya insättningsgarantin för kunder från EU-länder kommer att vara 100 000 euro. Förändringen innebär att du får samma garanti för din insättning på vårt sparkonto som du har i svenska och andra europeiska banker.

   Som sparkund i Bank Norwegian har du inga uttagsbegränsningar och en av marknadens bästa räntor. Du kan när som helst flytta din insättning till andra banker.

   Våra kundavtal kommer att uppdateras innan lagen träder i kraft.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Hasse G
 35. Vit pil

  Hej, några fler alternativ till lågräntekonton: Spara pengar på kreditkortet.

  + Bra räntor upp till 2 % utan bindningstid
  + Pengarna kan användas genom kortet avgiftsfritt och man får bonus på det
  + Statliga insättningsgarantin gäller
  +/- Fria uttag, men har ofta en mindre uttagsavgift
  – Övre gräns för hur mycket pengar man kan få ränta på
  – Aviavgift om man inte anmäler autogiro/e-faktura

  Tre exempel:

  Shell MasterCard (Ikano Bank): 2 % ränta upp till 15 000 kr. Uttagsavgift 75 kr vid överföring till annan bank
  Preem MasterCard (Ikano Bank): 1,6 % ränta upp till 15 000 kr. Uttagsavgift som ovan
  Supreme Card (Resurs Bank): 0,9 % ränta upp till 500 000 kr

  Den sistnämnda är egentligen ett sorts sparkonto med insättningsgaranti verkar det som, heter Supreme Spar som man kan öppna om man skaffar Supreme Card. Fria uttag och inga uttagsavgifter vad jag kan se. Dock kostar Supreme Card Gold 295 kr per år.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 36. Vit pil

  Hej, jag har satt upp en taktik för att lösa att man vill ha (minst) ca 10% i säkra papper. Jag har helt enkelt gjort så att jag bundit pengarna under 2 år och sedan fördelat ut insättningen under dessa fyra år.

  Säg till exempel att jag vill ha 10% på bankkontot. Då delar jag upp insättningarna så att jag sätter in 2% per halvår. Detta leder till att jag kommer ha 8% investerat på 2 års löptid men alltid ha 2% fritt att använda.

  Exakta siffrorna kan självklart variera, och man behöver inte ta just 10% eller 2 år heller, utan iden är helt enkelt att man låsa en del av summan under en längre tid men se till att de förfaller vid olika tidpunkter så man inte behöver vänta år på att få tillbaka hela summan.

  Jag kom för övrigt fram till samma slutsatser som du i denna artikel, så då är vi i alla fall två personer som gjort samma analys när det gäller sparkonton.

  Tack för en bra blogg, keep it going!
  Mvh
  // Daniel

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Nilsson
 37. Vit pil

  Hej Jan,

  Eftersom du tar upp det här med insättningsgaranti i avsnittet så undrar jag om man får sticka in en fråga här som flera av oss ställt i Fågor & Svar senaste dagarna.

  Vad gäller för just fondsparande i en bank ur garantihänseende?
  Omfattas dessa och innebär det i så fall att man bör sprida ut hos flera aktörer om belopp överstiger garantidelen?

  Tack för din blogg!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
  1. Vit pil

   Jan tar upp i podcasten att aktier och fonder inte faller under insättningsgarantin.

   3+
   Gravatar ikon för användaren
   Jonatan

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.